Dodatna oprema
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
whow
#51 Re: Dodatna oprema
Osnovna varijata kod vecine vozila iz recimo kompakt klase sadrzi neku najosnovniju opremu sto ce reci kurbla za prozore , rucni mjenjac , celicne felge te bez klime , mozda neki CD sa 4 zvucnika i to je to . Razlog za siromasnu opremu na osnovnoj verziji je da se postavi niska osnovna cijena kojom bi se privukli kupci. Primjer je recimo nova Honda Civic kojoj je osnovna cijena $14999 CAD. trik je u tome sto kada kupac ude u salon tog osnovnog modela nema i radi se po specijalnoj narudzbi sa rokom isporuke od nekoliko mjeseci. Takoder vecina danasnjih kupaca zeli bar taj prvi paket opreme koji ubraja el.podizace prozora . Kada se racimo ovoj Hondi Civic dodaju neke najosnovnije opcije poput klime , alu felga , el podizaca stakle i automatskog mjenjaca cijena se drasticno mjenja i auto od 15 k postaje auto od 25 k. Kod malo luksuznijih vozila dodatna oprema je relativno ogranicena i dolazi u paketima sto je obicno isplatljiviji nacin dodavanja opreme nego uzimati neke stand alone opcije. U principu vecina proizvodzaca kompakt vozila gubi lovu na osnovnom modelu ali znajuci da samo 5-10 % kupaca kupuje osnovni model to je ukakulisani gubitak. VW je recimo gubio $500 na svakoj novoj petici osnovni model proizvedenoj 2007. GM je gubio skoro $ 5000 na Astri samo da bi je mogao prodavati u Americi i slicno. Profit je naravno najveci na skupljim vozilima 2011 BMW 323I u osnovnoj opremi kosta 35K i dolazi sa malim 16" felgama rucnim podizacima sjedala i slicnim opcijama koje sa netipcne za BMW. Fol je u tome sto je vece felge mogu dodati samo u premium paketu koji donosi i siber . Dok elekticna kontrola sjedala dolazi u paketu sa grijanjem sjedala , volana i i sjedalima sa memorijom . Na ovo dodaj metalik boju te blue tooth opciju i isti BMW te kosta 47 K. Svake godine proizvodzaci u nove modele dodaju opcije u osnovni paket opreme kako bi bili konkurentni.U biti najvaznije je znati sta vam stvarno treba kao vozacu i to i uzeti umjesto trositi lovu na opcije koje nikada ne koristite. Licno smatram da je najvazniji dio dodatne oprema sve sto je povezano sa aktivnom i pasivnom sigurnoscu vozaca i ostalih ucesnika u saobracaju.
- corxle
#52 Re: Dodatna oprema
Ali kad skontam da smo se nekad (neki od nas, a i nasi roditelji) vozili u automobilima bez ABS-a, servo volana i slicnih danasnjih "must have" rjesenja, opcija i dodataka, kao sto su npr. stojadini, fice, tristaci, pezejci, lade, juge itd. Islo se na more, putovalo i manje je bilo nesreca nego sada. Manje konja pod haubom, a opet se stigne svugdje i na vrijeme. Nesto slicno kao sa mobitelima. Sad niko ne moze zivjeti bez njih. A i mi bez auta sa svačim
Vozio sam raznorazna auta sa svakakvim motorima i opremama, ali sam najvise uzivao vozeci ocevu Ladu Specijal '76god od 75KS i zadnjom vucom. To je merak, kad osjetis auto, put, voznju,.... Oprema - smijesno iz danasnjeg ugla. Danas, automobile skoro 50% voze kompjuteri, u buducnosti mozda i vise. Ali Lada... eh.... 
Malo sam skrenuo sa teme, ali me ponijelo, izvinite.
Sto bi bilo dobro kada bi proizvodjaci od dodatne opreme povoljno nudili i one ljepotice sto obicno budu na auto izlozbama uz izlozene modele. eh....

Malo sam skrenuo sa teme, ali me ponijelo, izvinite.
Sto bi bilo dobro kada bi proizvodjaci od dodatne opreme povoljno nudili i one ljepotice sto obicno budu na auto izlozbama uz izlozene modele. eh....
-
tavustavus
#53 Re: Dodatna oprema
vala volio bih da imam taj grijac u prednjoj sajbi...bez klime necu da pricam ..dobar je fol i ova 2 i 4 zonska klima...po meni greska je vecine proizvodaca i auta ta sto nemaju grijanje i zadnjih sjedista..dobro neki imaju ali rijetki...uglavnom se nudi opcija grijanje prednjih sjedista...primjer sta ti se uvalis tebi toplo a djeca gore nemaju
...oni koji imaju djecu mislim da razumiju..to bi bilo must have..mp3 cd obavezno dvd jos bolje.. glupost samo takva prijasnjih modela tek odnedavno sam primjetio da je nekako standard mp3...da ne moramo vaditi orginale...
..komande na volanu za muziku i itd korisna stvar ne odvraca pogled sa ceste...ali najveca glupost po meni je da audi a4 2004 05 06 ..te sam vidio..kostaju po 20-25 hiljada i nema zadnje podizace i nema bord...puno je to para a da nije vec standard..ili na passatu fukara nije mogla pruzit dva metra kabla da ostavi bar instalaciju za zadnje zvucnike,ako su im oni dodatna oprema...dosta od mene...a da lijepa mi je stvarcica zbog prakticnosti a ne zbog tuninga i kur.enja ono da podesavas visinu auta zbog snijega,makadama,ivicnjaka..ali to ipak kosta malo vise..vidjoh na nekom bjesnom mercu na semaforu..ne zamjerih mu stroj vozi

-
doboj71
#54 Re: Dodatna oprema
ne oni sad nesto uvode standarde da svako auto mora imati neke senzore za pritisak u gumama - pa sta ce mi to koji k* - to ne da nije korisno, vec cak sta vise strasno vadi zivce - pisti i ne da ti vozit dok ne napuses gume - a kao sto vec vidim, gresku neces nigdje drugo moc ugasit nego u ovlastenom servisu - pa ce ti oni lagano puhanje gume naplatit 40 KM!!!
Ne moras voziti u servis .Mozes resetovati ,u knjizi koja dodje uz auto ,imaju upustva kako.
Ne moras voziti u servis .Mozes resetovati ,u knjizi koja dodje uz auto ,imaju upustva kako.
-
Alive
#55 Re: Dodatna oprema
Ovo za 2-4 zonsku klimu je meni najveca glupost. Imam u autu 2-zonsku i NIKADA ali bas NIKADA se nije desilo da nekome ko sjedi u autu jos pored mene, ne odgovara klima koje je u autu tj. ona automatska klima koju sam ja nastimao... Po meni totalno nepotrebno, samo bacanje para... Mada se sada ti fazoni dobiju uz doplatu za AUTOMATSKU klimu a to dali je automatska klima potrebna je nesto sasvim drugo...
-
Hendrix
#56 Re: Dodatna oprema
Proizvođači automobila se stvarno trude da prodaju stvari koje imamo 20 godina pod maskom novih tehnologija...
Na stranu dodatna oprema pogledajte tu navodnu bogatu '' standardnu opremu'' kojom oni kao kažu da su nam čak i poklonili toliko stvari, to su spiskovi od 3 stranice a šta je na njima?
- retrovizori....WOW, retrovizor, čudo od tehnologije ;
- ABS ... jebo vas ABS pa od kada ovo čudo postoji, zar ima smisla stalno naglašavati nešto što je već odavno standard...onda treba i navesti da je motor 4 taktni, samo da se zna koji je to napredak
- rezervni točak...ma nemojte molim vas, za ovo malo para dobijem i rezervni točak....
- servo volan...isto jedno 30-40 godina u upotrebi, ali ga sada dobijemo u osnovnoj cijeni, koja sreća...
- zaštitnici za sunce sa ogledalcem....jihhhaaaa, wow, neviđeno , moj stari na stojadinu imo prije 30 godina...
- elektronski podizači prednjih stakala... koja ironija, elektro motorić koji podiže stakla još uvijek je toliko nedostižna tehnologija za mase da se mora doplatiti za dizanje svih stakala...
- elektro-podesivi retrovizor...ovo baš ono kad je proizvođač merhametli pa ubaci i ovo u osnovnu opremu, elektro motorić koji pokreće ogledalo...tehnologija budućnosti...
- grijači zadnjeg stakla....hahahha , ovo mi je jedna od najsmješnijih stavki, ovakvu ponudu ne treba propustiti
O glupostima tipa neki komadić plastike ofarban u boju karoserije, upaljač,maglenke i milion drugih sitnica koje su na spiskovima neću da pričam.
Šta je poenta mog posta, prodaju nam muda za bubrege i to postaju pravo bezobrazni u tome.
Opisivajući tehnologije koje imamo decenijama kao nove i nešto neviđeno prave od nas budale i ovce da na kraju čovjek još i skonta da je super prošo, e dobio sam servo gratis, čovječe, dobro sam prošo....
Očekujem uskoro i 6-zonsku klimu za recimo ako je gospođi zima po nogama a vruće po glavi, a čovjek nervozan vozi namjestio sebi hlađenje dok mu senzor za podešavanje ugla zaokreta brisača javlja da pada kiša po šajbi.
Koja je to pljačka majko mila...
Na stranu dodatna oprema pogledajte tu navodnu bogatu '' standardnu opremu'' kojom oni kao kažu da su nam čak i poklonili toliko stvari, to su spiskovi od 3 stranice a šta je na njima?
- ABS ... jebo vas ABS pa od kada ovo čudo postoji, zar ima smisla stalno naglašavati nešto što je već odavno standard...onda treba i navesti da je motor 4 taktni, samo da se zna koji je to napredak
- rezervni točak...ma nemojte molim vas, za ovo malo para dobijem i rezervni točak....
- servo volan...isto jedno 30-40 godina u upotrebi, ali ga sada dobijemo u osnovnoj cijeni, koja sreća...
- zaštitnici za sunce sa ogledalcem....jihhhaaaa, wow, neviđeno , moj stari na stojadinu imo prije 30 godina...
- elektronski podizači prednjih stakala... koja ironija, elektro motorić koji podiže stakla još uvijek je toliko nedostižna tehnologija za mase da se mora doplatiti za dizanje svih stakala...
- elektro-podesivi retrovizor...ovo baš ono kad je proizvođač merhametli pa ubaci i ovo u osnovnu opremu, elektro motorić koji pokreće ogledalo...tehnologija budućnosti...
- grijači zadnjeg stakla....hahahha , ovo mi je jedna od najsmješnijih stavki, ovakvu ponudu ne treba propustiti
O glupostima tipa neki komadić plastike ofarban u boju karoserije, upaljač,maglenke i milion drugih sitnica koje su na spiskovima neću da pričam.
Šta je poenta mog posta, prodaju nam muda za bubrege i to postaju pravo bezobrazni u tome.
Opisivajući tehnologije koje imamo decenijama kao nove i nešto neviđeno prave od nas budale i ovce da na kraju čovjek još i skonta da je super prošo, e dobio sam servo gratis, čovječe, dobro sam prošo....
Očekujem uskoro i 6-zonsku klimu za recimo ako je gospođi zima po nogama a vruće po glavi, a čovjek nervozan vozi namjestio sebi hlađenje dok mu senzor za podešavanje ugla zaokreta brisača javlja da pada kiša po šajbi.
-
goran16v
#57 Re: Dodatna oprema
Meni je samo jednom 2-zonska klima posluzila svrsi kad je bila okrenuta samo na noge i razlika u temp 5 stepeni, cim okrenes prema kabini ili na sajbu nidje veze.Alive wrote:Ovo za 2-4 zonsku klimu je meni najveca glupost. Imam u autu 2-zonsku i NIKADA ali bas NIKADA se nije desilo da nekome ko sjedi u autu jos pored mene, ne odgovara klima koje je u autu tj. ona automatska klima koju sam ja nastimao... Po meni totalno nepotrebno, samo bacanje para... Mada se sada ti fazoni dobiju uz doplatu za AUTOMATSKU klimu a to dali je automatska klima potrebna je nesto sasvim drugo...
- corxle
#58 Re: Dodatna oprema
Hendrix wrote:Proizvođači automobila se stvarno trude da prodaju stvari koje imamo 20 godina pod maskom novih tehnologija...
- AmADin_gospo
#59 Re: Dodatna oprema
slažem se s tobom. još malo pa će nam pisati da dobijemo volan, 4 sjedišta, šoferšajbu, 4 točka, 2 fara s kratkim svjetlima (duga gratis)Hendrix wrote:Proizvođači automobila se stvarno trude da prodaju stvari koje imamo 20 godina pod maskom novih tehnologija...
upravo ko što si rekao, ko opremu opisuju stvari koje je stojadin imao prije 40 godina.
- vanda
#60 Re: Dodatna oprema
Zna li iko gdje mogu ugraditi board computer/putno racunalo u Sarajevu ? Auto je VW Polo 9N 02' godiste.
-
DJ Babo
#61 Re: Dodatna oprema
ko je probao kupiti vw auto, s tim se sigurno susreo.AmADin_gospo wrote:slažem se s tobom. još malo pa će nam pisati da dobijemo volan, 4 sjedišta, šoferšajbu, 4 točka, 2 fara s kratkim svjetlima (duga gratis)Hendrix wrote:Proizvođači automobila se stvarno trude da prodaju stvari koje imamo 20 godina pod maskom novih tehnologija...
upravo ko što si rekao, ko opremu opisuju stvari koje je stojadin imao prije 40 godina.
ljetos sam se razmisljao da kupim golfa 6, i sve izracunao i probrao, kad u salonu kazu morate doplatiti za 4 vrata, jer su zadnja 2 vrata kao dodatna oprema, a i radio se doplacuje, a najjefini radio bio oko 1200 KM...
vw je to usavrsio bolje od svih.
-
goran16v
#62 Re: Dodatna oprema
Cuo sam nedgje u prolazu da je za VW Tiguan, bez obzira na paket opreme, dizalica dodatna oprema i da se doplacuje nekih 20-30 KM. Ako je to zaista tako onda nema dalje... 
- vanda
#63 Re: Dodatna oprema
Pa to nije samo za Tig. Za svako auto u Asa salonu je tako..goran16v wrote:Cuo sam nedgje u prolazu da je za VW Tiguan, bez obzira na paket opreme, dizalica dodatna oprema i da se doplacuje nekih 20-30 KM. Ako je to zaista tako onda nema dalje...
-
TheGodfather001
#64 Re: Dodatna oprema
Dizalica, trokut, prva pomoc, set sijalica, set osiguraca, sajla za vucu, kuke za slepanje (komplet upakovano u futrolu) - 122.48 KMgoran16v wrote:Cuo sam nedgje u prolazu da je za VW Tiguan, bez obzira na paket opreme, dizalica dodatna oprema i da se doplacuje nekih 20-30 KM. Ako je to zaista tako onda nema dalje...
-
goran16v
#65 Re: Dodatna oprema
Ne znam sad za ASA PVA (Audi i VW) ali sam u G IV iz 1999 i 2003 godine iz PVA i svakoj Skodi koju sam preuzeo ili kupio novu iz PSS-a ili iz drugih salona (2 nove provatne sam preuzeo u PSS-u, jednu u ugasenom ACN-u) uz rezervni tocak sam dobio dizalicu, kljuc za tockove, stipaljku za kapice za sarafe, pufer za sajlu i kombinovani sarafciger. Pratecu opremu (prvu pomoc, trokut, sijalice, osigurace, sajlu za vucu, prsluk, rukavice)upakovane u futrolu sam kupovao naknadno i mislim da je bilo nesto oko 80 KM. Ako nisu usti uslovi u PVA onda mislim da to nije ciganluk ASA Auta nego iskljucivo ciganluk prodajne politike VW-a i Audia.vanda wrote:Pa to nije samo za Tig. Za svako auto u Asa salonu je tako..goran16v wrote:Cuo sam nedgje u prolazu da je za VW Tiguan, bez obzira na paket opreme, dizalica dodatna oprema i da se doplacuje nekih 20-30 KM. Ako je to zaista tako onda nema dalje...
- vanda
#66 Re: Dodatna oprema
Niko ?vanda wrote:Zna li iko gdje mogu ugraditi board computer/putno racunalo u Sarajevu ? Auto je VW Polo 9N 02' godiste.
- mayab
#67 Re: Dodatna oprema
Prevelik je to zahvat ako nije predvidjeno vec u tvornici, tako da mislim da je nemoguce!vanda wrote:Niko ?vanda wrote:Zna li iko gdje mogu ugraditi board computer/putno racunalo u Sarajevu ? Auto je VW Polo 9N 02' godiste.
- Optimist
#68 Re: Dodatna oprema
mayab wrote:Prevelik je to zahvat ako nije predvidjeno vec u tvornici, tako da mislim da je nemoguce!vanda wrote:Niko ?vanda wrote:Zna li iko gdje mogu ugraditi board computer/putno racunalo u Sarajevu ? Auto je VW Polo 9N 02' godiste.
Mislim da ti se to ne isplati. Kod mene na Tour Octaviji nije u funkciji onaj srednji displej, vec samo ona dva ispod obrtaja i brzine. Kad sam pitao postoji li mogucnost da se kako ukljuci onaj srednji, rekose mi da se on dobiva u vecem paketu opreme i da je skoro pa neisplativo da se naknadno ugradjuje. Mislim da je isti princip i sa boardom kod tebe.