BosnjakOdSanjak wrote:Imaju stvaru koje ne vidimo, ali ipak znamo da postoje, naprimjer ja i ti se nismo nikad videli ali posto vidim da pises na forumu, znaci moras postojavat.
Tako i sa Bogom, nas razum nemoze svatiti kako on izgleda i od cega je, ali vidimo da je univerzum stvoren iz nista, znaci gdje je djelo tu mora biti i stvoritelj.
Sandzo,
ja razumijem tvoju euforiju, jer si odnedavno otkrio internet i cudesne "novotarije" poput teorije BiG Bang-a, ali ja sam na ovu temu polemisao sa mnogo pametnijim glavam od tvoje i ovdje se zavrsavao nas razgovor.
JAsno je ko dan da vas "STVORITELJ" nije od materije, jer bi u tom slucaju i njega neko morao stvoriti.
Istovremeno, ako nije materija onda je NISTA.
A ako je NISTA, onda ne moze biti ZIV , a ako nije ziv, onda ne moze biti INTELIGENTAN, a tu nastaje problem, jer je inteligencija NEOPHODNA da di se sve ovo stvorilo PLANSKI i sa NAMJEROM.
KOliki si laik pokazuje cinjenica da kao uporiste svojoj tezi uzimas TEORIJU, dakle nesto sto je NEPROVJERENO I NEDOKAZANO. To je isto kao kada bih ja koristio DARWINOVU TEORIJU kao dokaz da Bog nije stvorio covjeka.
Znam iz iskustva da je ova diskusija zavrsena i da cete se sada ti i tvoji istomisljenici nastavljati vrtiti u krug i ponavljati poput pokvarene gramofonske ploce i za mene je to NAJBOLJI DOKAZ sta jeste, a sta nije.
IStina, za mene se moze reci da ne znam sta JESTE, ali zato zauzvrat makar sa sigurnoscu znam sta NIJE.
JAvite mi kad skontate kako je nesto nematerijalno, pa samim tim bezivotno i neinteligentno, moglo planski i sa namjerom stvoriti sve u nama i oko nas.