Sirija

Locked
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#51 Re: Sirija

Post by -LIBERO- »

Spejs

#52 Re: Sirija

Post by Spejs »

Valjda je Assad iz primjera Gadafija i Libije nešta i naučio pa će razjebati ove pacove i vratiti ih u rupe iz kojih su ispuzali!
heckler

#53 Re: Sirija

Post by heckler »

Spejs wrote:Valjda je Assad iz primjera Gadafija i Libije nešta i naučio pa će razjebati ove pacove i vratiti ih u rupe iz kojih su ispuzali!
Da je Assad nesto naucio iz primjera Gadafija i Libije sad bi se suncao na svom privatnom ostrvu na Bahamima. Ovako moze samo da skonca sa drskom metle u straznjici popud Gadafija.
jeza u ledja

#54 Re: Sirija

Post by jeza u ledja »

Spejs wrote:Valjda je Assad iz primjera Gadafija i Libije nešta i naučio pa će razjebati ove pacove i vratiti ih u rupe iz kojih su ispuzali!
"Pacove"? Stidi se!

Jedno je da kazes da su zaludjeni Zapadom itd, to razumijem, ali da zoves ljude koji ginu na ulici "pacovima" je odvratno.

Cuj "pacovi". Kakav si ti to covjek? Za rad nekog fichfiricha kojem je babo dao u amanet posao diktatora? Cime je on zasluzio da ga ti branis? Zar toliko mrzis Zapad da bi radije i za govno rekao da mirise?
Blago svijetu s takvim ljudima, blago muslimanima s takvim ljudima. Tako i tamo u Siriji razmisljaju, ako si protiv rezima onda si "pacov", a ako te neko smatra "pacovom" znaci da te treba eliminisati. Tako taj sistem i funkcionise decenijama, ako si protiv vlasti onda nisi patriota, onda si izdajnik i treba te ubit ko psa. Tako je u Siriji, tako je u Iranu, tako je bilo i u Libiji, Egiptu, Tunisu, Iraku, tako je i u Saudiji i u Afganistanu.

Cuj "pacov". Ko si ba ti pa da te ljude nazivas pacovima? Je li tebi neko stradao dole? Je li tebi iz dzepa ide? Izem ti takav karakter!
jeza u ledja

#55 Re: Sirija

Post by jeza u ledja »

I da dodam, takav isti stav su imali mnogi ljudi sirom nesvrstanih zemalja pocetkom 90ih o nama kao rasturacima tako lijepe zemlje Jugoslavije. :-)
Upoznao sam ljude iz raznih dijelova Afrike kojima je Tito bio bog i zakletva, a Jugoslavija zemlja snova. Ljudi jednostavno nisu razumjeli sta se desava i sve sto su znali je da se sistem koji je bio alternativa zapadnom i istocnom sistemu rusio kao kula od karata, zbog kao nekih tamo secesionista. Sta su oni znali o detaljima, dovoljno im je bilo da se neko buni protiv Beograda da ga proglase zapadnjackim potrckom.
freedom within

#56 Re: Sirija

Post by freedom within »

Ovaj će Assad završiti kao Gaddafi, 100%.
Last edited by freedom within on 14/11/2011 12:52, edited 1 time in total.
vatana

#57 Re: Sirija

Post by vatana »

freedom within wrote:Ovaj će Assad završiti kao Gaddafi, sto posto.
100%, a onda i Ahmedinedzad nakon njega. Svima njima ce Ameri ucerat pritku u pakas :)
freedom within

#58 Re: Sirija

Post by freedom within »

vatana wrote:
freedom within wrote:Ovaj će Assad završiti kao Gaddafi, sto posto.
100%, a onda i Ahmedinedzad nakon njega. Svima njima ce Ameri ucerat pritku u pakas :)
Nisam siguran da će se isto desiti sa Ahmedinedžadom (mada je i to mogući scenario). Iranci nisu arapi, kulturniji su i civilizovaniji od njih, a sistem u Iranu je ipak nešto više demokratski nego u arapskim zemljama. Mislim da činjenica da Iran nije zahvatilo "arapsko proljeće"(nema masovnih demonstracija protiv vlasti) govori u tome u prilog. Ali, ipak mislim da Iran treba da postane više demokratski uređen, i mislim da će se to desiti prije ili kasnije.
freedom within

#59 Re: Sirija

Post by freedom within »

Izgleda da Turci pomažu anti-vladine snage u Siriji:
http://www.taiwannews.com.tw/etn/news_c ... id=1743888
Spejs

#60 Re: Sirija

Post by Spejs »

jeza u ledja wrote:
"Pacove"? Stidi se!

Jedno je da kazes da su zaludjeni Zapadom itd, to razumijem, ali da zoves ljude koji ginu na ulici "pacovima" je odvratno.

Cuj "pacovi". Kakav si ti to covjek? Za rad nekog fichfiricha kojem je babo dao u amanet posao diktatora? Cime je on zasluzio da ga ti branis? Zar toliko mrzis Zapad da bi radije i za govno rekao da mirise?
Blago svijetu s takvim ljudima, blago muslimanima s takvim ljudima. Tako i tamo u Siriji razmisljaju, ako si protiv rezima onda si "pacov", a ako te neko smatra "pacovom" znaci da te treba eliminisati. Tako taj sistem i funkcionise decenijama, ako si protiv vlasti onda nisi patriota, onda si izdajnik i treba te ubit ko psa. Tako je u Siriji, tako je u Iranu, tako je bilo i u Libiji, Egiptu, Tunisu, Iraku, tako je i u Saudiji i u Afganistanu.

Cuj "pacov". Ko si ba ti pa da te ljude nazivas pacovima? Je li tebi neko stradao dole? Je li tebi iz dzepa ide? Izem ti takav karakter!
Pacovi, izdajnici, banda, pučisti, petokolonaši.....stotinu naziva za opisat onu naoružanu bagru iz Sirije što hoće da sruši Assada i napravi državni udar! Ti ih zovi kako hoćeš a ja ću ih zvati pacovima!

Naoružana bagra koja sopstvenu zemlju ruši i koja preklinje zapad da im svojim bombama donese toliko očekivanu slobodu i ne zaslužuje ništa drugo nego da se naziva pacovima.

Zelena u Iranu, Narandžasta u Ukrajini, revolucija u Venecueli, Libiji,Siriji...svaka na isti kalup i u istoj kuhinji skuhana!

Da taj isti Assad sutra od IMF-a ili Svjetske banke uzme kredit od nekoliko milijardi i naruči nekoliko aviona i tenkova iz zapadnih zemalja i postane kooperativan, isti mediji koji ga danas pljuju bi ga proglasili borcem za ljudska prava.

Naprosto mi se više kenja od ovih tv-revolucija!
Spejs

#61 Re: Sirija

Post by Spejs »

heckler wrote:
Da je Assad nesto naucio iz primjera Gadafija i Libije sad bi se suncao na svom privatnom ostrvu na Bahamima. Ovako moze samo da skonca sa drskom metle u straznjici popud Gadafija.
Ipak se Assad na vrijeme priklonio Rusima, tako da mi je taj bolesni scenario sa drškom metle koji se vrti u tvojoj glavi prosto nezamisliv.
El_comadante

#62 Re: Sirija

Post by El_comadante »

izgleda da se dobro kuha u siriji. kao sto nego rece sirija je slijedeca sa rusenjem sistema pa onda je vjerovatno iran na meti poslije sirije. pocelo je a vidjecemo kako ce zavrsiti. sada se libija zaboravila i tamo je zavrsen posao a sve su oci uprte sada prema siriji i tamosnjim desavanjima
jeza u ledja

#63 Re: Sirija

Post by jeza u ledja »

A jedan wrote:
jeza u ledja wrote:
"Pacove"? Stidi se!

i ti se stidi, idi malo na onu drugu temu, podrzi sugradjane bar formalno u borbi protiv pravih pacova.
kad je branit americku imperijalisticku politiku prvi si, a kad ljudi pokusavaju napraviti nesto u tvojoj drzavi onda sutis, dupli arsini ti frcaju iz postova.
Cetiri godine pisem i drzim aktivnu temu u kojoj se raspravlja i o institucionalnim problemima u SAD. O protestima u Americi nemam definisano misljenje jer ni oni nemaju definisane stavove, zato tamo ni ne pisem, ako o tome govoris. To ne znaci da ih mogu nazivati niti da ih smatram pacovima. U svakom slucaju apsolutno je nemoguce porediti te proteste sa ovim u Siriji, ni po ciljevima, ni po intenzitetu, a ako se ne varam o tome je ovdje rijec.
Tema nije ovdje Amerika ni Amerikanci, a to ljude ovdje treba konstantno podsjecati.
jeza u ledja

#64 Re: Sirija

Post by jeza u ledja »

Spejs wrote:
Pacovi, izdajnici, banda, pučisti, petokolonaši.....stotinu naziva za opisat onu naoružanu bagru iz Sirije što hoće da sruši Assada i napravi državni udar! Ti ih zovi kako hoćeš a ja ću ih zvati pacovima!

Naoružana bagra koja sopstvenu zemlju ruši i koja preklinje zapad da im svojim bombama donese toliko očekivanu slobodu i ne zaslužuje ništa drugo nego da se naziva pacovima.

Zelena u Iranu, Narandžasta u Ukrajini, revolucija u Venecueli, Libiji,Siriji...svaka na isti kalup i u istoj kuhinji skuhana!

Da taj isti Assad sutra od IMF-a ili Svjetske banke uzme kredit od nekoliko milijardi i naruči nekoliko aviona i tenkova iz zapadnih zemalja i postane kooperativan, isti mediji koji ga danas pljuju bi ga proglasili borcem za ljudska prava.

Naprosto mi se više kenja od ovih tv-revolucija!
Rusi sopstvenu zemlju??? Ko rusi sopstvenu zemlju bolan? Jel pobunjenici izlaze na ulice sa tenkovima?

Pokusavaju srusiti Assada. Sta je tu problem? Napraviti drzavni udar? Sta je tu problem kad Assad nije demokratski izabran? Halo on je kao princ kojeg je babo postavio na vlast. Radi se o pseudo-monarhiji. I problem sto hoce da ga sruse? Svasta.
Sad je problem i ono u Ukrajini??? Zelena revolucija u Iranu?? To je problem ali nije problem revolucija 1979e?

ps: koja revolucija u venecueli?
jeza u ledja

#65 Re: Sirija

Post by jeza u ledja »

A jedan wrote:
jeza u ledja wrote:Cetiri godine pisem i drzim aktivnu temu u kojoj se raspravlja i o institucionalnim problemima u SAD. O protestima u Americi nemam definisano misljenje jer ni oni nemaju definisane stavove, zato tamo ni ne pisem, ako o tome govoris. To ne znaci da ih mogu nazivati niti da ih smatram pacovima. U svakom slucaju apsolutno je nemoguce porediti te proteste sa ovim u Siriji, ni po ciljevima, ni po intenzitetu, a ako se ne varam o tome je ovdje rijec.
Tema nije ovdje Amerika ni Amerikanci, a to ljude ovdje treba konstantno podsjecati.
ma ni u tunisu, libiji ni egiptu nisu imali nikakve definisane stavove, htjeli su samo maknut govnare nakon 40 godina vladavine jednoumlja, pa si ih podrzao. mozes vec sada vidjet koliko je to bilo nedefinisano, srljali su u rusenje rezima, bez jasnih ideja sta poslije. ali njihov izbor.
i ameri su u istoj poziciji, al ja ipak vidim da ciljaju na bankstere i ono 1% elite, to se vidi jasno ko dan. ja ne sumnjam zasto ljudi izlaze masovno na ulice, bilo gdje u svijetu. hoce bolji zivot, posao i osnovno ljudsko dostojanstvo, ne znam sta ti se tu ima definisat?? zar se ne pronalazis u tome?
U Egiptu, Tunisu, Libiji, Siriji i Jemenu samo je jedan cij - srusiti diktatora.

U Americi imaju milion nekih zelja, od kojih su neke dijametralno suprotne. Hoce bolji zivot? Pa mislim da je svaki protest u vezi poboljsanja zivota. ciljaju na banke, ali nemaju jasne ciljeve. U svakom slucaju i da imaju, ti ciljevi su ostvarivi kroz institucije sistema koji vec postoji. Takodje ako zele da se sistem mijenja, i to se ostvaruje kroz institucije istog tog sistema. To je cijela prica.
Protesti na Bliskom Istoku se bune zbog nepostojanja sistema preko kojeg mogu ostvarivati svoje ciljeve.
Razlika je fundamentalna.
jeza u ledja

#66 Re: Sirija

Post by jeza u ledja »

A jedan wrote:ps. ubjedjen sam da se odrzavaju protesti istog intenziteta u rusiji npr., i da ruska vlada reaguje isto kao i ameri, da bi ti reagovao punih usta, i pisao o tome nadugo i nasiroko. tu se ogledaju ti tvoji dvostruki standardi.
To sto ti nesto nagadjas o meni ne govori nista o mojim takozvanim dvostrukim standardima, vec o tvojoj sposobnosti rezonovanja.

Tema nisam ja.
jeza u ledja

#67 Re: Sirija

Post by jeza u ledja »

A jedan wrote:
jeza u ledja wrote:U Egiptu, Tunisu, Libiji, Siriji i Jemenu samo je jedan cij - srusiti diktatora.

U Americi imaju milion nekih zelja, od kojih su neke dijametralno suprotne. Hoce bolji zivot? Pa mislim da je svaki protest u vezi poboljsanja zivota. ciljaju na banke, ali nemaju jasne ciljeve. U svakom slucaju i da imaju, ti ciljevi su ostvarivi kroz institucije sistema koji vec postoji. Takodje ako zele da se sistem mijenja, i to se ostvaruje kroz institucije istog tog sistema. To je cijela prica.
Protesti na Bliskom Istoku se bune zbog nepostojanja sistema preko kojeg mogu ostvarivati svoje ciljeve.
protestanti u americi su razocarani sistemom, koji svakako postoji, al je dobrano nagrizen djelovanjem korporativnog lobija. zbog te korporacijske i bankovne moci cilj koji oni imaju je nemoguce ostvariti institucijama sistema, jer ga kontrolisu isti. to je cijela prica.
Nije tacno. Ako im je cilj da se promjeni sistem, taj sistem je sposoban mijenjati i unapredjivati samog sebe. Dokaz za to je 200 i kusur godina postojanja te institucije i sve izmjene koje su nastale od tada.
U tome je i bit ove rasprave, kao sto rekoh fundamentalna razlika koju ne razumije neko ko pravi usporedbu izmedju protesta u Americi i u Siriji recimo. To je razlika izmedju demokratske i nedemokratske zemlje. U demokratskoj sigurno nije sve savrseno, ali je sistem takav da dozvoljava da ga napravis boljim. U Siriji to ne mozes ako diktator to nece.

Ako ja, ti i 51% ostalih ne zelimo da nas predstavlja neko kao Assad, da odlucuje o nama, da govori u nase ime, da uzima nase pare, da nas salje u rat, i sve to zajedno - mi trebamo imati pravo da stavimo nekog drugog. Cak i ako mislimo da ne trebamo, doci ce neko sutra ko ce to htjeti, i tako unedogled. To je nestabilan sistem koji konstantno gleda da se samounisti.
To je fundamentalna stvar, kao sto rekoh.
asurbanipal

#68 Re: Sirija

Post by asurbanipal »

jeza u ledja wrote:
A jedan wrote:
jeza u ledja wrote:U Egiptu, Tunisu, Libiji, Siriji i Jemenu samo je jedan cij - srusiti diktatora.

protestanti u americi su razocarani sistemom, koji svakako postoji, al je dobrano nagrizen djelovanjem korporativnog lobija. zbog te korporacijske i bankovne moci cilj koji oni imaju je nemoguce ostvariti institucijama sistema, jer ga kontrolisu isti. to je cijela prica.
Nije tacno. Ako im je cilj da se promjeni sistem, taj sistem je sposoban mijenjati i unapredjivati samog sebe. Dokaz za to je 200 i kusur godina postojanja te institucije i sve izmjene koje su nastale od tada.
U tome je i bit ove rasprave, kao sto rekoh fundamentalna razlika koju ne razumije neko ko pravi usporedbu izmedju protesta u Americi i u Siriji recimo. To je razlika izmedju demokratske i nedemokratske zemlje. U demokratskoj sigurno nije sve savrseno, ali je sistem takav da dozvoljava da ga napravis boljim. U Siriji to ne mozes ako diktator to nece.

Ako ja, ti i 51% ostalih ne zelimo da nas predstavlja neko kao Assad, da odlucuje o nama, da govori u nase ime, da uzima nase pare, da nas salje u rat, i sve to zajedno - mi trebamo imati pravo da stavimo nekog drugog. Cak i ako mislimo da ne trebamo, doci ce neko sutra ko ce to htjeti, i tako unedogled. To je nestabilan sistem koji konstantno gleda da se samounisti.
To je fundamentalna stvar, kao sto rekoh.
To ti je sve privid, fikcija...
Cyrax

#69 Re: Sirija

Post by Cyrax »

Heh sve nevini, nenaoruzani civili sa demokratijom i slobodom u srcima. Jadni oni ovako goloruki :D
jeza u ledja

#70 Re: Sirija

Post by jeza u ledja »

asurbanipal wrote: To ti je sve privid, fikcija...
To se tebi tako cini.
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#71 Re: Sirija

Post by -LIBERO- »

Cyrax wrote:
Heh sve nevini, nenaoruzani civili sa demokratijom i slobodom u srcima. Jadni oni ovako goloruki :D
Ma jok ba,trebaju nastaviti ko glineni golubovi..prihvatati batine,tenkove,pucanje po njima.

Napokon ,barem pokusavaju,da uzvrate istom mjerom. Jedan je Mahatma Gandi :D ,al' tesko se zadrzati u okvirima toga,razumiljivo.
freedom within

#73 Re: Sirija

Post by freedom within »

Pogledajte šta rade Assadove snage:
http://www.dnevniavaz.ba/globus/svijet/ ... video.html
ReD aka Socijalista

#74 Re: Sirija

Post by ReD aka Socijalista »

Nekakvi ruski brodovi se pojavili u sirijskim vodama, je li to istina?
astala_vistala

#75 Re: Sirija

Post by astala_vistala »

ReD aka Socijalista wrote:Nekakvi ruski brodovi se pojavili u sirijskim vodama, je li to istina?
nosac aviona Kuznjecov :-)
Locked