Kad bi sve bilo logično kineski juan bi odmah skočio za 50%.Forex wrote:U FED-u su odlučili i dalje štampati skoro 100 milijardi $ svaki mjesec. Dolar će do proljeća oslabiti bar par %, pitanje u odnosu na koju valutu će najviše oslabiti?
Da li ima neko ko trguje FOREX aktivno?
Moderator: anex
-
talić
#51 Re: Da li ima neko ko trguje FOREX aktivno?
-
Forex
#52 Re: Da li ima neko ko trguje FOREX aktivno?
Da je sve logično ne bi ni bilo prilike za zaradu, tako da je čudno ponašanje tržišta korisno.talić wrote:Kad bi sve bilo logično kineski juan bi odmah skočio za 50%.Forex wrote:U FED-u su odlučili i dalje štampati skoro 100 milijardi $ svaki mjesec. Dolar će do proljeća oslabiti bar par %, pitanje u odnosu na koju valutu će najviše oslabiti?
-
mahalas505
#53 Re: Da li ima neko ko trguje FOREX aktivno?
Forex wrote:Da je sve logično ne bi ni bilo prilike za zaradu, tako da je čudno ponašanje tržišta korisno.talić wrote:Kad bi sve bilo logično kineski juan bi odmah skočio za 50%.Forex wrote:U FED-u su odlučili i dalje štampati skoro 100 milijardi $ svaki mjesec. Dolar će do proljeća oslabiti bar par %, pitanje u odnosu na koju valutu će najviše oslabiti?
- dinooh
#54 Re: Da li ima neko ko trguje FOREX aktivno?
Dionica nije realna imovina. Ti ako imas recimo 5 dionica neke firme, ne mozes otici u tu firmu i traziti da ti da jednu masinu i reci da je to tvoja jer imas njihove dionice. DIonica je samo instrument kojim se trguje na trzistu.redhat wrote:Ženski Dr.Med wrote:@redheat
Dionica je realna imovina, jer u sebi sublimira i "assets" i patente i obaveze......(vrijednost nisu samo asseti već i obaveze) ali i druge faktore kao što su očekivanja.
.
- mO k3
#55 Re: Da li ima neko ko trguje FOREX aktivno?
ovo ja nisam napisaodinooh wrote:Dionica nije realna imovina. Ti ako imas recimo 5 dionica neke firme, ne mozes otici u tu firmu i traziti da ti da jednu masinu i reci da je to tvoja jer imas njihove dionice. DIonica je samo instrument kojim se trguje na trzistu.redhat wrote:Ženski Dr.Med wrote:@redheat
Dionica je realna imovina, jer u sebi sublimira i "assets" i patente i obaveze......(vrijednost nisu samo asseti već i obaveze) ali i druge faktore kao što su očekivanja.
.
-
talić
#56 Re: Da li ima neko ko trguje FOREX aktivno?
dionica je vlasnički udio u realnoj imovini (kapitalu) dioničarskog društva a to što ne možeš uzeti mašinu je sasvim logično jer isto tako ne možeš uzeti mašinu ni u društvu osnovanom od strane dva lica koji imaju udio 50:50 %.dinooh wrote:Dionica nije realna imovina. Ti ako imas recimo 5 dionica neke firme, ne mozes otici u tu firmu i traziti da ti da jednu masinu i reci da je to tvoja jer imas njihove dionice. DIonica je samo instrument kojim se trguje na trzistu.redhat wrote:Ženski Dr.Med wrote:@redheat
.
- mO k3
#57 Re: Da li ima neko ko trguje FOREX aktivno?
Talicu ... vrijednost jedna tvrtke na berzi nikada i nikako ne oslikava imovinsku vrijednost jedne tvrtke
-
iamia
#58 Re: Da li ima neko ko trguje FOREX aktivno?
nije to tacno.Forex wrote:U FED-u su odlučili i dalje štampati skoro 100 milijardi $ svaki mjesec. Dolar će do proljeća oslabiti bar par %, pitanje u odnosu na koju valutu će najviše oslabiti?
previse si pojednostavio.
100 milijardi se uvijek stancalo, da bi se pokrili dugovi od kamata.
amerika ne stanca vise novca od ranije. samo ga drzi na istom nivou.
ja ne vidim kako bi dolar mogao padati bilo gdje vise >?
-
talić
#59 Re: Da li ima neko ko trguje FOREX aktivno?
ja to nisam ni rekao,.....Ženski Dr.Med wrote:Talicu ... vrijednost jedna tvrtke na berzi nikada i nikako ne oslikava imovinsku vrijednost jedne tvrtke
dionica je dijelić osnivačke (temeljne )vrijednosti kompanije ( dioničarskog društva).
Dakle govorimo o nominalnoj, kasnije kapitalnoj vrijednosti dionice i ona ima pokriće u realnoj vrijednosti.
- dinooh
#60 Re: Da li ima neko ko trguje FOREX aktivno?
A i pitanje je to koliko ona ima pokrice u realnoj imovini. Znamo da su dionicari zadnji u redu kad je u pitanju likvidacija preduzeca. Prvo ce se namiriti kreditori, drzava, vlasnici obvezinica, povlastenih dionica pa tek onda dionicari. Jos ako likvidacijska vrijednost nije dovoljna ni za to, onda nemaju ni pokrica pravog, a znamo da ce se prilikom likvidacije vrijednost imovine potcijeniti a ni u kojem slucaju precijeniti.
-
iamia
#61 Re: Da li ima neko ko trguje FOREX aktivno?
kipar zatrazio pomoc od EU - 15 milijardi ojra.
mogao bi EUR padati jos malo.
- mO k3
#62 Re: Da li ima neko ko trguje FOREX aktivno?
pisljivih 16 milardi ja procitao .... ao se ne varam 5% grcke potraznjeiamia wrote:kipar zatrazio pomoc od EU - 15 milijardi ojra.
-
iamia
#63 Re: Da li ima neko ko trguje FOREX aktivno?
pa to je sve kula od karata.
prvo grcka, pa portugal, pa italija, spanija,, sad kipar..
prvo grcka, pa portugal, pa italija, spanija,, sad kipar..
-
Nokija
#64 Re: Da li ima neko ko trguje FOREX aktivno?
Svaka dionica ima tri vrijednosti: nominalnu, knjigovodstvenu i trzisnu vrijednost.
Nominalna vrijednost je udio dionicara u kompaniji, vazna jos za isplatu dividendi i pravo glasa u kompaniji.
Knjigovodstvena je prakticno vlasnicki udio (knjigovodstvena vrijednost vlasnickog udjela) podijeljen sa brojem emitiranih dionica, postoji par metoda za obracun.
Za obicnog ulagaca je trzisna najinteresantnija. Nju odredjuje ponuda i potraznja.
Kod kompanija koje se bave modernim tehnologijama je malo problematicno odrediti nominalnu vrijednost jer one imaju malo/cak nikako materijalnih vrijednosti. Sve je u Know How. Ustvari, nije problem odrediti vrijednost dionice, nego vrijednost komapanije.
Nominalna vrijednost je udio dionicara u kompaniji, vazna jos za isplatu dividendi i pravo glasa u kompaniji.
Knjigovodstvena je prakticno vlasnicki udio (knjigovodstvena vrijednost vlasnickog udjela) podijeljen sa brojem emitiranih dionica, postoji par metoda za obracun.
Za obicnog ulagaca je trzisna najinteresantnija. Nju odredjuje ponuda i potraznja.
Kod kompanija koje se bave modernim tehnologijama je malo problematicno odrediti nominalnu vrijednost jer one imaju malo/cak nikako materijalnih vrijednosti. Sve je u Know How. Ustvari, nije problem odrediti vrijednost dionice, nego vrijednost komapanije.
-
Bokaccc
#65 Re: Da li ima neko ko trguje FOREX aktivno?
Pozdrav. Tehnicka, fundamentalna ili obadvije analize u isto vrijeme? Long trend pracenje ili scalpiranje, ili obadvoje? Commodities ili samo valutni parovi itd itd
Savjet: nemojte se svadjati sa trollerima jer su oni vjer. admini ili bliski sa. Totalno presmijesno kako je namamio jedan takav OP-a da plane i dobije ban..poredjenje sportske kladionice i currency tradinga, ili bilo kojeg trgovanja u zivotu je primjer velikog zivotnog neznanja ili pak "briljantnog" poteza briljantnog trolla. Jos jedan savjet za moguce trgovce pocetnike koji citaju ovu temu: NE pocinjati sa pravim novcem, ma koliko ta suma bila mala, velika je vjerovatnoca gubitka tog iznosa, sto nece vjer. negativno da se odrazi na vash novcanik koliko na vashu psihu. Pozitivna Trading psihologija i adekvatan risk management je ono sto ce da razdvoji zito od kukolja, ali ne prije nego sto to žito uspije da naraste i klasa!! MOJ savjet je stoga da vjezbate u i ucite u historijskom simulatoru,,,nikakav poseban program, samo skripta koju dodate u svoju mt4 platformu da mozete virtualno trgovati npr GBP/USD u 2003.
Savjet: nemojte se svadjati sa trollerima jer su oni vjer. admini ili bliski sa. Totalno presmijesno kako je namamio jedan takav OP-a da plane i dobije ban..poredjenje sportske kladionice i currency tradinga, ili bilo kojeg trgovanja u zivotu je primjer velikog zivotnog neznanja ili pak "briljantnog" poteza briljantnog trolla. Jos jedan savjet za moguce trgovce pocetnike koji citaju ovu temu: NE pocinjati sa pravim novcem, ma koliko ta suma bila mala, velika je vjerovatnoca gubitka tog iznosa, sto nece vjer. negativno da se odrazi na vash novcanik koliko na vashu psihu. Pozitivna Trading psihologija i adekvatan risk management je ono sto ce da razdvoji zito od kukolja, ali ne prije nego sto to žito uspije da naraste i klasa!! MOJ savjet je stoga da vjezbate u i ucite u historijskom simulatoru,,,nikakav poseban program, samo skripta koju dodate u svoju mt4 platformu da mozete virtualno trgovati npr GBP/USD u 2003.
-
mahalas505
#66 Re: Da li ima neko ko trguje FOREX aktivno?
Da li ti imas samo prihode u svom zivotu od ovog trgovanja na Forexu?Bokaccc wrote:Pozdrav. Tehnicka, fundamentalna ili obadvije analize u isto vrijeme? Long trend pracenje ili scalpiranje, ili obadvoje? Commodities ili samo valutni parovi itd itd![]()
Konceptualno sta je razlika izmedju kladionice i Forex-a? De mi reci koji pojmovi, tj. tehnike sto si pomenuo ovdje za Forex isto tako ne vaze i za kladionice. Samo treba malice otici u dubinu, i bila bi jasna ova suplja oko Forex-a.
-
Bokaccc
#67 Re: Da li ima neko ko trguje FOREX aktivno?
Konceptualno, Jedno je trgovina ,a drugo je kocka. Ne znam sta ti nije jasno. Osnova je u tome da ti kupujes nesto sto je u tvome posjedu sve dok ne izgubi vrijednost u odnosu na drugu valutu ili robu u tolikoj mjeri da te bankrotira ili to sam napustish po svojoj inicijativi ili pak toliko poraste u odnosu na drugu valutu ili robu da zelish da kompletirash trgovinu i profitirash. Kladjenje je vremenski ogranicen sport/zabava u kojem puka sreca i nesto malo znanja vlada. Kao i u svakom kladjenju, ti ides protiv kuce, a kuca je uvijek dobitnik na kraju tako da je opste poznato da se samo luzeri bave istim.
Da ti odgovorim na pitanje, da , trenutno se samo bavim analizom trgovine i trgovinom. Nije za svakoga ovo.dodushe, dolazi uz puno odricanja na pocetku, prve 1 do 3 godine dok jos ucis. Malo ih je takodjer mentalno spremno i dovoljno motivisano-- moras voljeti makroekonomiju i morash nauciti citati grafikon .
Mozemo li se sad vratiti na temu topica ?
Da ti odgovorim na pitanje, da , trenutno se samo bavim analizom trgovine i trgovinom. Nije za svakoga ovo.dodushe, dolazi uz puno odricanja na pocetku, prve 1 do 3 godine dok jos ucis. Malo ih je takodjer mentalno spremno i dovoljno motivisano-- moras voljeti makroekonomiju i morash nauciti citati grafikon .
Mozemo li se sad vratiti na temu topica ?
- 34sf4drgu67d25
#68 Re: Da li ima neko ko trguje FOREX aktivno?
Koliki procenat trgovaca valutama su luzeri? Mislim da je oko 80% ili jace...Bokaccc wrote:Konceptualno, Jedno je trgovina ,a drugo je kocka. Ne znam sta ti nije jasno. Osnova je u tome da ti kupujes nesto sto je u tvome posjedu sve dok ne izgubi vrijednost u odnosu na drugu valutu ili robu u tolikoj mjeri da te bankrotira ili to sam napustish po svojoj inicijativi ili pak toliko poraste u odnosu na drugu valutu ili robu da zelish da kompletirash trgovinu i profitirash. Kladjenje je vremenski ogranicen sport/zabava u kojem puka sreca i nesto malo znanja vlada. Kao i u svakom kladjenju, ti ides protiv kuce, a kuca je uvijek dobitnik na kraju tako da je opste poznato da se samo luzeri bave istim.
-
Bokaccc
#69 Re: Da li ima neko ko trguje FOREX aktivno?
I kad bi se moglo doci do tacnog broja, on bi bio znatno manji od procenta jadnika koji dođu na prosjacki stap jer su ovisni o kocki. Currency trading, commodities trading , futures ... nije za svakoga, to je istina, ali je ozbiljan posao za ozbiljne ljude.34sf4drgu67d25 wrote:Koliki procenat trgovaca valutama su luzeri? Mislim da je oko 80% ili jace...Bokaccc wrote:Konceptualno, Jedno je trgovina ,a drugo je kocka. Ne znam sta ti nije jasno. Osnova je u tome da ti kupujes nesto sto je u tvome posjedu sve dok ne izgubi vrijednost u odnosu na drugu valutu ili robu u tolikoj mjeri da te bankrotira ili to sam napustish po svojoj inicijativi ili pak toliko poraste u odnosu na drugu valutu ili robu da zelish da kompletirash trgovinu i profitirash. Kladjenje je vremenski ogranicen sport/zabava u kojem puka sreca i nesto malo znanja vlada. Kao i u svakom kladjenju, ti ides protiv kuce, a kuca je uvijek dobitnik na kraju tako da je opste poznato da se samo luzeri bave istim.
dalje, ako imate konkretnih pitanja vezanih za tehnicku stranu posla..bujrum, pitajte, sve ostale troll mamce cu da zaobidjem
-
talić
#70 Re: Da li ima neko ko trguje FOREX aktivno?
hoćeš da kažeš da bi svi bili dobitinici kad bi gubitnici izišli iz igre ?Bokaccc wrote:I kad bi se moglo doci do tacnog broja, on bi bio znatno manji od procenta jadnika koji dođu na prosjacki stap jer su ovisni o kocki. Currency trading, commodities trading , futures ... nije za svakoga, to je istina, ali je ozbiljan posao za ozbiljne ljude.34sf4drgu67d25 wrote:Koliki procenat trgovaca valutama su luzeri? Mislim da je oko 80% ili jace...Bokaccc wrote:Konceptualno, Jedno je trgovina ,a drugo je kocka. Ne znam sta ti nije jasno. Osnova je u tome da ti kupujes nesto sto je u tvome posjedu sve dok ne izgubi vrijednost u odnosu na drugu valutu ili robu u tolikoj mjeri da te bankrotira ili to sam napustish po svojoj inicijativi ili pak toliko poraste u odnosu na drugu valutu ili robu da zelish da kompletirash trgovinu i profitirash. Kladjenje je vremenski ogranicen sport/zabava u kojem puka sreca i nesto malo znanja vlada. Kao i u svakom kladjenju, ti ides protiv kuce, a kuca je uvijek dobitnik na kraju tako da je opste poznato da se samo luzeri bave istim.
dalje, ako imate konkretnih pitanja vezanih za tehnicku stranu posla..bujrum, pitajte, sve ostale troll mamce cu da zaobidjem
To bi bio finansijski perpetuum mobile. Nema tu stvaranja nove vrijednosti dakle suma dobitaka je ravna sumi gubitaka umanjeno za proviziju "krupije-a". Naravno krupni igrači su mnogo češće dobitnici isto kao i u drugim kockarskim igrama.
- mO k3
#71 Re: Da li ima neko ko trguje FOREX aktivno?
@talicu na berzi su svi dobitnici 
-
zlajapravaraja
#72 Re: Da li ima neko ko trguje FOREX aktivno?
Provaljujes se, ili si pak i sam neznalica pa umjesto kladionicarske berze poredis kladionicu sa trgovanjem valutaBokaccc wrote:..poredjenje sportske kladionice i currency tradinga, ili bilo kojeg trgovanja u zivotu je primjer velikog zivotnog neznanja...
Kladionicarska berza gdje kvote na konacni ishod mozes kupovati i prodavati danima, sedmicama pa i godinama prije pocetka odnosno zavrsetka odredjenog sportskog dogadjaja se ni u najmanju ruku ne razlikuje od trgovine devizama.
Evo spomenu covjek gore primjer Kipra, sto bi kao trebalo da se odrazi na €uro. Isto tako, ako ne i mnogostruko vise, ce se promijeniti i kvota na recimo Barsu ili Real ako im se povrijede Messi odnosno Ronaldo, ili nastupe mnogi drugi moguci scenariji.
Pa ti sad' divi,...pametnjakovicu
-
Bokaccc
#73 Re: Da li ima neko ko trguje FOREX aktivno?
pozdrav
Last edited by Bokaccc on 17/12/2022 06:57, edited 1 time in total.
- Nele70
#74 Re: Da li ima neko ko trguje FOREX aktivno?
atko wrote:jesi li htjeo ili si mozda htio ... inteligentni covjece ... sto obozavam ove "prirucnik tipove" otkrio covjek devizno trziste ... i pazi dos'o da svoju carobnu formulu podjeli sa ostalim ... kladim se da iza nika stoji neki trol/prevarant koji ce vec u 3-4 postu pokusati naci i vrbovati levate da mu povjere svoje ulogeakcijskafigura wrote: Ja sam samo htjeo ...![]()
sve eksperti ko iz vica ...
-sjoo mujo jes dobro zitigu
-kako znas
-prico mi jedan sto je gledo
-
swanfilter
#75 Re: Da li ima neko ko trguje FOREX aktivno?
Forex? Ne budite budale, za lijeka necete imati ..