The Wire

Najbolji i najgori filmovi, serije, sve o sedmoj umjetnosti...

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply
Warhead

#51 Re: The Wire

Post by Warhead »

jastuk1 wrote:
almirony wrote:
prdimahovina wrote:Pitanje je: kako pogledati neku drugu seriju poslije The Wire :)
:thumbup: :thumbup: :thumbup:
:lol: Kod mene je pitanje kako smoći snage i izgledati barem prvu sezonu do kraja ovog maksimalnog utuša. :lol:
Sorry buraz, uvazavamo tvoje misljenje ali ono potpada u domen statisticke greske. Iznimke nad iznimkama. Pogledaj malo rejting serije na IMDB-u. Trenutna prosjecna ocjena za seriju je 9,6 prema ocjenama oko 43.000 gledalaca. To sto ti kazes, kaze otprilike svaki PEDESETI gledalac. :lol:
jastuk1

#52 Re: The Wire

Post by jastuk1 »

Ništa, javim se utiscima i ocjenom nakon što izgledam prvu sezonu. :mrgreen: Možda to bude i jedna veća recenzija, jer me serija ne ostavlja ravnodušnim, naprotiv. :run:
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#53 Re: The Wire

Post by Truba »

jastuk1 wrote:
Black swan wrote:pretenciozna scena:
kada učitelj zaboravi ključeve u autu a učenik iz "čorape" vadi alat za obijanje auta :D
Jedva odgledah 4 epizode, ne znam da li to tek dolazi, možda mi je čak i promaklo koliko mi je ovo do sad "interesantno."

To što si opisao shvatam kao nešto apsurdno. Pretenciozno valjda znači razmetljivo. Možda misliš u stilu - producenti su pretenciozni kad kreiraju takve scene? Ako govorimo istim jezikom, meni sve vrvi od takve vrste pretencioznosti i to je SAMO JEDAN od razloga pa me serija do sada jako ljuti i diže mi pritisak. Al eto, stisnut ću zube i završiti prvu sezonu barem, da vidim šta je tolko svima zadivljujuće.
ja govorim o četvrtoj sezoni
jastuk1

#54 Re: The Wire

Post by jastuk1 »

Znači, sve je u ovom ovakvom stilu do četvrte sezone? :oops:

Pitanje, jel ova ovakva režija, dužina scena, scenario ostaju isti kroz sve sezone il se išta mijenja?
Point.

#55 Re: The Wire

Post by Point. »

jastuk1 wrote:Znači, sve je u ovom ovakvom stilu do četvrte sezone? :oops:

Pitanje, jel ova ovakva režija, dužina scena, scenario ostaju isti kroz sve sezone il se išta mijenja?
Gledaj pa ces vidjeti :P :-D
Truba

#56 Re: The Wire

Post by Truba »

zini da ti kažemo
:mrgreen:
jastuk1

#57 Re: The Wire

Post by jastuk1 »

Black swan wrote:zini da ti kažemo
Na svu sreću, ne morate se mučiti. Sredinom šeste epizode sam konačno i definitivno odustao. Jednostavno mi je mučenje da nastavim gledati ovu neuvjerljivu glumu, kliše za klišeom, dosadne dijaloge, banalizaciju svega, cinizam režije...
Jack Be Nimble

#58 Re: The Wire

Post by Jack Be Nimble »

The Sopranos i The Wire jedine serije koje sam gleda od pocetka do kraja vec sesti put ako ne i vise. Najbolja mi je cetvrta sezona ili bolje receno njatuznija, najrealisticnija mi je ta sezona.
Warhead

#59 Re: The Wire

Post by Warhead »

jastuk1 wrote:
Na svu sreću, ne morate se mučiti. Sredinom šeste epizode sam konačno i definitivno odustao. Jednostavno mi je mučenje da nastavim gledati ovu neuvjerljivu glumu, kliše za klišeom, dosadne dijaloge, banalizaciju svega, cinizam režije...
:lol:

Rekao sam ti ja vec da tvoje misljenje nije relevantno i da je u domenu statisticke greske. A razlozi koje si naveo su "nidje veze". Mogu shvatiti da je klincima serija spora i sl. ali ovi tvoji razlozi su kao da za Mercedes kazes da ima neuvjerljive performanse, slabu upravljivost, ruzan dizajn, trecerazredni kvalitet i da je neudoban.
Phosphorus

#60 Re: The Wire

Post by Phosphorus »

Kada mu narastu umnjaci nek' ponovo pogleda :D
Point.

#61 Re: The Wire

Post by Point. »

Warhead wrote:
jastuk1 wrote:
:lol:

Rekao sam ti ja vec da tvoje misljenje nije relevantno i da je u domenu statisticke greske. A razlozi koje si naveo su "nidje veze". Mogu shvatiti da je klincima serija spora i sl. ali ovi tvoji razlozi su kao da za Mercedes kazes da ima neuvjerljive performanse, slabu upravljivost, ruzan dizajn, trecerazredni kvalitet i da je neudoban.
Vala bash. :-D
Sve gore sto je naveo je jedno veliko FAIL!. Serija jeste mozda spora al je upravo zato i realna. Pa nije valjda da u stvarnom zivotu detektiv rijesi veliki slucaj dilanja koke i sucmurastih tabletica za sat vremena?

Ma i nek' negleda kad nezna cijeniti sta mu raja kaze. Nek nastavi sa Gossip Girl i jako uvjerljivom glumom tamo i nadasve jako interesantnim dijalogom.

:-)
Jack Be Nimble

#62 Re: The Wire

Post by Jack Be Nimble »

Shieeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeet :D

jastuk1

#63 Re: The Wire

Post by jastuk1 »

Ovi odgovori puni cinizma su čisti dokaz i refleksija umjetnosti pune cinizma u ovoj seriji. Vidim da će neki vječito ostat i gladni i žedni cinizma, sarkazma i šupljih antiumjetničkih klišea kojima ova serija vrvi. :roll:

Ova serija je za mene samo neuspjeli pokušaj prikaza realizma. Kroz neekspresivnu i neuvjerljivu glumu, maksimalno nedinamičnu i tupu režiju, te scenario koji bi bio srčaniji i iskreniji da su ga djeca pisala, serija se ustvari piša i sere po "realizmu" te tako od svega pravi lakrdiju i banalnost. To što neki to ne vide i ne osjećaju je samo dokaz nedostatka visprenosti i krajnje lakovjernosti spram svega što im se servira.

Serije koje imaju višedimenzionalnu slojevitost su npr. Farscape, ST Voyager, Lost, Prison Break, Battlestar Galactica... The Wire sigurno nije među njima jer se kroz neuvjerljivost i nedinamičnost ne može prikazati nikakava slojevitost, već samo dosada i tupost koja se širi svemirskom brzinom.

Kad se poželim policijsko-proceduralnih serija, možda ću šansu dati seriji Castle, ako u tom žanru ne bude ničeg pametnijeg. Do tada, hvala svima na preporuci i kad budete gledali the Wire ini put, ugodni vam klišei u seriji koja pretenduje realnost. :wink:
Warhead

#64 Re: The Wire

Post by Warhead »

jastuk1 wrote:Ovi odgovori puni cinizma su čisti dokaz i refleksija umjetnosti pune cinizma u ovoj seriji. Vidim da će neki vječito ostat i gladni i žedni cinizma, sarkazma i šupljih antiumjetničkih klišea kojima ova serija vrvi. :roll:
...
Svakim svojim postom samo dokazujes da si obican TROLL i kontras. Koji si ti qrac uopste da ocjenjujes? Jesi li filmski kriticar ili sta si?

Na primjer, na metacriticu, sezona 4 ima 21 pozitivnu kritiku (prosjecna ocjena 98/100) od strane STVARNIH filmskih kriticara, ljudi koji znaju nesto o tome. Zna se desiti da se i kriticari nekad ne slazu, pa daju prilicno razlicite ocjene, ali ja odavno nisam vidio ovakav konsenzus oko kvalitete neke serije ili filma. Na IMDB-u 93.000 ljudi seriju ocjenilo sa prosjecnih 9,6, sto se opet rijetko kad vidja.

Ali eto, dodje anonimus jastuk i "otvori" nam oci (umjesto da se posteno zapita sta nije u redu sa njim samim pa strci mimo svih ostalih). Hajde sto jastuk ima svoje misljenje da mu serija nije legla, ali ovakvo kenjanje bez IKAKVIH ARGUMENATA pokazuje da mu cilj i nije bio iznijeti misljenje nego trollati temu.
jastuk1

#65 Re: The Wire

Post by jastuk1 »

Warhead, zar nisu na forumu svi anonimusi? U svakom slučaju trol definitivno nisam. Dao sam argumente zašto mi se serija ne sviđa, a ko voli nek izvoli. Za mene je diskusija o The Wire završena.

hvala
smijesni_ste

#66 Re: The Wire

Post by smijesni_ste »

Warhead wrote: Na primjer, na metacriticu, sezona 4 ima 21 pozitivnu kritiku (prosjecna ocjena 98/100) od strane STVARNIH filmskih kriticara, ljudi koji znaju nesto o tome. Zna se desiti da se i kriticari nekad ne slazu, pa daju prilicno razlicite ocjene, ali ja odavno nisam vidio ovakav konsenzus oko kvalitete neke serije ili filma. Na IMDB-u 93.000 ljudi seriju ocjenilo sa prosjecnih 9,6, sto se opet rijetko kad vidja.
43000 :D...ako ćemo već u statistiku :D
Warhead

#67 Re: The Wire

Post by Warhead »

jastuk1 wrote:Warhead, zar nisu na forumu svi anonimusi? U svakom slučaju trol definitivno nisam. Dao sam argumente zašto mi se serija ne sviđa, a ko voli nek izvoli. Za mene je diskusija o The Wire završena.

hvala
Masis poentu i izvrces stvari. "Argumenti" su ti smjesni i vrijedjaju inteligenciju. To sto si napisao ne moze se cak ni podvesti pod argumente. Losa gluma, los scenario...? a sva filmska kritika i ogromna vecina gledalaca kaze upravo suprotno. I sad mi trebamo vjerovati tebi?

Postoje dvije opcije: a) zaista znas sta pricas i tvoji "argumenti" imaju tezinu, b) ti si troll i flejmer. Ako je ovo prvo, onda bar reci po cemu si potkovan da tvrdis da si bas ti u pravu? I zasto su svi ostali kriticari u krivu? Kako su mogli pogrijesiti i nagraditi seriju sa 9 razlicitih nagrada i nominovati je za jos 40? Kako objasnjavas prosjecne ocjene i gledalaca i kriticara?

U protivnom, svako moze iznijeti "argumente" kakve si ti iznio. Ja sad mogu reci da je, ne znam, Ronaldo vrlo dosadan i spor igrac, slabo trci, ne slusa trenera i ima jako slabu preciznost (iako ce 99% obicnih gledalaca i 100% fudbalskih strucnjaka tvrditi suprotno). E takvi su i tvoji argumenti u sluacju serije "The Wire". Dakle, nikakvi.

I jos jedna stvar za kraj, da ne bude zabune. Ti, kao i bilo ko drugi moze imati svoje misljenje u pogledu bilo cega pa i ove serije. To znaci da imas potpuno pravo reci da ti serija nije legla iz nekog razloga (npr. seting, zanr, nema akcije...), ali navesti ovo sto si ti naveo kao argumente je kenjaza bez pokrica i vrijedjanje inteligencije.

Dakle, iz svega sto si napisao mozemo sa 99,9% sigurnosti zakljuciti da si prije b) troll i flejmer koji je dosao na temu da kontirira, dokazuje superiornost i lijeci komplekse, nego a) poznati filmski kriticar sa jakom argumentacijom. Ako grijesimo, evo bujrum, odgovori na gore postavljena pitanja ali bez da ulazis u dublje dubioze. ili bar sacuvaj malo dostojanstva i ostavi temu na miru bez daljeg zaseravanja.
uvjekpospan

#68 Re: The Wire

Post by uvjekpospan »

jastuk1 je rekao da je losa gluma i to je argument. Tacka! :D

Molba: Ne hrani te trola!

Serija za 10! Pregledao sam dosta serija i ova je u top 5 sigurno.
jastuk1

#69 Re: The Wire

Post by jastuk1 »

Ne može se natjerati da neko nešto voli ili ne voli. U iznošenju mišljenja o određenoj umjetnosti nema trolanja, jer svi samo iznose svoje mišljenje i svoj sud da li je nešto urađeno kako treba ili ne. Pa onda se za svakog ko iznosi bilo kakvo mišljenje može reći da je trol. Apsurdno zar ne. E pa baš u tom stilu je za mene apsurdan način prikazivanja i naracije u ovoj seriji, jer je ama baš sve u njoj van moga ukusa šta istinska umjetnost predstavlja.

Ja sam samo dao razloge zašto sam prestao gledati nakon 6 epizoda. Ima jako puno konfliktnih stvari koje vrijeđaju inteligenciju. Evo samo neki od primjera: McNulty se želi prikazati kao pravi policajac, međutim gluma je potpuno neuvjerljiva, previše glatko izgovara neke rečenice, što je dokaz da je sve previše izvježbano i plastično, i stoga potpuno neuvjerljivo i lažno. Rad kamere - grozno zadržavanje na nekim scenama, negdje je predugo, a negdje prekratko, što uništava dinamičnost, a pretodno nije dato ništa o čemu bi gledalac mogao ili trebao da razmišlja, što bi opravdalo neke preduge scene. I tako dalje, mogao bih puno nabrajati šta mi sve smeta i šta je off, ali da ne tušim...

Pretpostavljam da oni koji vole isključivo "priču" i nije im bitna gluma i kamara, da gledaju ovo. Zar nije onda bolje uzet dokumentarac ili kakvu knjigu, ako sam željan priče.

Ja razumijem da ima ljudi kojima je ovo nešto najbolje. To uvažavam. Isto tako valjda treba uvažavati i moj stav da je ovo nešto najgore što je ikad snimljeno. Naravno, moj sud se ne može uzeti kao potpun, jer nisam odgledao sve i hvala Bogu pa sam prestao jer ono što sam vidio je epitom antiumjetnosti. Čitajući i neke kritike na amazonu, razlozi zbog kojih su neki prestali ovo gledati su slični mojima. Tako da nisam jedini kojem se serija nije svidjela, odnosno koji je odustao.

To bi bilo to. Mislim da zaista nema potrebe da me se dalje proziva na ovoj temi, tim više što niko neće promijeniti ničije mišljenje.
jasko_ba

#70 Re: The Wire

Post by jasko_ba »

za sve trollove

Serija zakon!
Point.

#71 Re: The Wire

Post by Point. »

jastuk1 wrote:

Isto tako valjda treba uvažavati i moj stav da je ovo nešto najgore što je ikad snimljeno.
Samo zbog ovog navoda bi te trebalo krivicno goniti. :run:

Vjerujem da si neki kontras i da je gledati neki film sa tobom jedno tesko i dosadno iskustvo. Zvucis kao teski ters.
Ipak vjerujem vise svojim ocima i usima i desetinama hiljada drugih ljudi, koji nisu optereceni radom kamere i kako koji glumac izgovara recenice, nego jednostavno uzivaju u dobroj seriji koju 99% ljudi gotivi sto su je gledali. Zapitaj se zasto pripadas toj jednopostotnoj manjini.

Sretno sa gledanjem Gossip Girl-a. :-) ;-)
Drvosjeca iz Dejcica

#72 Re: The Wire

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Skidam sezone 1, 2, 3, 4 i 5 u HD DVD rip-u, ne bude li valjalo držite se dobro. :-)
Jack Be Nimble

#73 Re: The Wire

Post by Jack Be Nimble »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:Skidam sezone 1, 2, 3, 4 i 5 u HD DVD rip-u, ne bude li valjalo držite se dobro. :-)
Moze ti se desiti da sljedecih 24-48h neces se pomakati sa fotelje :). Ja sam smlatio wire u roku tri dana kada sam prvi put gledao.
oči pune ljubavi

#74 Re: The Wire

Post by oči pune ljubavi »

Jack Be Nimble wrote:
Drvosjeca iz Dejcica wrote:Skidam sezone 1, 2, 3, 4 i 5 u HD DVD rip-u, ne bude li valjalo držite se dobro. :-)
Moze ti se desiti da sljedecih 24-48h neces se pomakati sa fotelje :). Ja sam smlatio wire u roku tri dana kada sam prvi put gledao.
Po koliko si sati dnevno spavao? 4? :-)
Truba

#75 Re: The Wire

Post by Truba »

ja seriju gledam skoro godinu... mozda malo jace i sad sam na 4. sezoni
nakon izbora serija u 4. sezoni postaje mnogo napetija i bolja nego do pred izbore :D
kao da se čekalo :mrgreen:
nažalost ubrzavam dijelove sa razlomcima kod osmaša
nemam živaca
Post Reply