Ja bas mislim da će se usreciti. Ja redovno kupujem u Mercatoru, ali u mom naselju nema ni jedna posluga Mercatora, već moram sjesti u auto i otici u Mercator na Socijalnom. Kad se vracam sa posla skoro uvijek mi treba neka glupost, hljeb, mlijeko, slatkiš, elem kupim to u DP-u u naselju, i propustim jednu piku u Mercatoru - plus što mi se bas cesto zna desiti da kad kupim mladi sir ili neki mlijecni proizvod bude pokvaren. Tako da se ja jako radujem dolasku Mercatora u moje naselje, i znam jos jako puno ljudi koji se raduju (samo me prođite sa pricom domace blabla, kupovala bih ja u DP-u da mi se ne dešava ovo sto vec rekoh - pokvarena roba, a uz to je izbor jako mali).StupskaBitanga wrote: dobro sve ali ja bas ne vidim kako ce se Mercator usreciti sa DP
i to je meni totalni promašaj
Drvopromet - Mercator
Moderator: anex
- Alhemicarkaa
#51 Re: Drvopromet - Mercator
- tataćusak
#52 Re: Drvopromet - Mercator
Hmm. Vjeruj mi da ne branim DP imam i ja protiv njih svašta. Ali logično je da u maloj radnji kakve su većinom DP-ove ne možeš naći sve što ti treba - ali je zato ta radnja u mahali za osnovne stvari da ne moraš ići na Socijalno. Logično je da neke stvari budu i pokvarene jer su to većinom male radnje sa malim magacinima (inspekcija ili neko ko već daje dozvolu za rad bi trebala povesti računa o ovim stvarima), ali UVIJEK će ti dati drugu stvar za tu pokvarenu i izviniti se. Mada ni ja nemam običaj da vraćam, mrsko mi ali eto. Mahalske su to prodavnice i mi kao kupci ipak ne možemo očekivati da u radnji od 100m2 bude sve super kao u radnji od 1000 m2. Sjetimo se samo ranijih mahalski prodavnica i cijenaAlhemicarkaa wrote:Ja bas mislim da će se usreciti. Ja redovno kupujem u Mercatoru, ali u mom naselju nema ni jedna posluga Mercatora, već moram sjesti u auto i otici u Mercator na Socijalnom. Kad se vracam sa posla skoro uvijek mi treba neka glupost, hljeb, mlijeko, slatkiš, elem kupim to u DP-u u naselju, i propustim jednu piku u Mercatoru - plus što mi se bas cesto zna desiti da kad kupim mladi sir ili neki mlijecni proizvod bude pokvaren. Tako da se ja jako radujem dolasku Mercatora u moje naselje, i znam jos jako puno ljudi koji se raduju (samo me prođite sa pricom domace blabla, kupovala bih ja u DP-u da mi se ne dešava ovo sto vec rekoh - pokvarena roba, a uz to je izbor jako mali).StupskaBitanga wrote: dobro sve ali ja bas ne vidim kako ce se Mercator usreciti sa DP
i to je meni totalni promašaj
Činjenica je da ipak u DP-u imamo najviše domaćih proizvoda + srpske za koje su većinom oni exluzivni uvoznici.
-
sarajevsko_pivo
#53 Re: Drvopromet - Mercator
Najbolji je da ovi nasi domaci: DP, Bingo, Robot i Amko se udruze zajedno protiv ovi strani( Mercator, Konzum, Maxi).
-
interwal
#54 Re: Drvopromet - Mercator
Upravo tako, maloprodaja u BiH još nije konsolidirana i podjela tržišta između lanaca i malih trgovaca je oko 50-50.talić wrote:hoćeš da kažeš da su konzumu konkurencija granapi i seoske trgovine. Računaj promet veletrgovaca a ne maloprodaju, trgovina koje nabavljaju direktno od proizvođača pa će se pokazati da je stanje već alarmantno.interwal wrote:Kakvo crno ukrupnjavanje, pa u BiH maloprodaji najveći udjel ima Konzum a on iznosi oko 14% tržišta. Čak i da se svi veliki lanci spoje u jedan imali bi jedva preko 50% udjela.talić wrote:ne znam šta radi konkurencijsko vijeće da li će nijemo gledati ukrupnjavanje dok na kraju u BiH ne budu sve trgovine u vlasništvu Konzuma. I pticama na grani je jasno da je ovako malo tržište jako osjetljivo i da to konkurencijsko vijeće radi svoj posao već bi kaznilo trgovce gorivom koji se oko cijene dogovaraju a uskoro ćemo i u trgovinama imati potpuno iste cijene (najveće u Europi). Trenutno nam je gorivo najskuplje na Balkanu i još uz to najlošije.
Ako gledaš veleprodaju (što je sasvim drugi par cipela, ali eto) opet Konzum (tj. Velpro) nema značajan udjel pošto se većina malih trgovaca snadbjeva direktno od dobavljača/uvoznika ili kroz regionalne veleprodaje (koje nisu u vlasništvu nekog od lanaca).
-
Padishah
#55 Re: Drvopromet - Mercator
Mercator - Drvopromet - Merkur - Amko jos nema konkretan ishod, svakakve price kruze, a epilog ce najvjerovatnije biti da ce Mercator (u nekom obliku) preuzeti veci dio objekata DP-a. Isto tako, Amko najvjerovatnije preuzima objekte MIMS Merkura.
Informacija koja je relativno svjeza jeste da se u kupovinu samog Mercatora, osim Konzuma, sada ukljucio i britanski Tesco. Inace, Tesco vec mjesecima najavljuje dolazak u ovu regiju, a vjerovatno ce napraviti akviziciju, umjesto da gradi i iznajmljuje vlastite objekte.
Informacija koja je relativno svjeza jeste da se u kupovinu samog Mercatora, osim Konzuma, sada ukljucio i britanski Tesco. Inace, Tesco vec mjesecima najavljuje dolazak u ovu regiju, a vjerovatno ce napraviti akviziciju, umjesto da gradi i iznajmljuje vlastite objekte.
- karanana
#56 Re: Drvopromet - Mercator
joj tesco od 2004. dolazi ovdje.
ja se sjecam da su bas tada, nekad krajem 2004. davali i oglase za zaposljavanje u novinama. trebali graditi iz temelja novi centar tamo na stupu cini mi se, pa nista.
ja se sjecam da su bas tada, nekad krajem 2004. davali i oglase za zaposljavanje u novinama. trebali graditi iz temelja novi centar tamo na stupu cini mi se, pa nista.
-
*zena21
#57 Re: Drvopromet - Mercator
u DP-u bila nekoliko puta... nidje veze.. izbor mali.. roba sa isteklim ili skoro isteklim rokom trajanja
thanx, but no thanx
thanx, but no thanx
-
sarajevsko_pivo
#58 Re: Drvopromet - Mercator
karanana wrote:joj tesco od 2004. dolazi ovdje.
I Metro dolazi vec godina u BiH, jos u 2007 si trebali praviti centar u Zenici.
Jedino sto bi me obradovalo je Lidl, zato sto su jeftini, vec ima LIDL u HR, 2012 dolaze u Srbiju, mozda uskoro I kod nas.
Ali najbolje bi bilo kad bi Bingo preuzeo objekte od Drvoprometa.
- karanana
#59 Re: Drvopromet - Mercator
ili sam i ja mozda mislio na metro.sarajevsko_pivo wrote:karanana wrote:joj tesco od 2004. dolazi ovdje.
I Metro dolazi vec godina u BiH, jos u 2007 si trebali praviti centar u Zenici.
Jedino sto bi me obradovalo je Lidl, zato sto su jeftini, vec ima LIDL u HR, 2012 dolaze u Srbiju, mozda uskoro I kod nas.
Ali najbolje bi bilo kad bi Bingo preuzeo objekte od Drvoprometa.
i ja sam prijatno iznenadjen na bingo.
-
sarajevsko_pivo
#60 Re: Drvopromet - Mercator
Koliko ja znam Drvopromet je skoro sve svoje prodavnice zatvorio po Bihacu.
-
udrch
#61 Re: Drvopromet - Mercator
DP je završen..kupuje ga Mercator nažalost..dogovor je postignut..nema Jakub izbora, mora da proda..na dalje bi se trebao zvati nešto kao DC ili slično..uglavnom mijenja ime..
-
sarajevsko_pivo
#62 Re: Drvopromet - Mercator
Fuj od Drvoprometa, ostaje nam Amko, Robot i Bingo.udrch wrote:DP je završen..kupuje ga Mercator nažalost..dogovor je postignut..nema Jakub izbora, mora da proda..na dalje bi se trebao zvati nešto kao DC ili slično..uglavnom mijenja ime..
- tataćusak
#63 Re: Drvopromet - Mercator
Kažu posao završen dp=merkator 
- heckler
#64 Re: Drvopromet - Mercator
Fuj.tataćusak wrote:Kažu posao završen dp=merkator
- Gile Šampion
#65 Re: Drvopromet - Mercator
DP-Mercator
MIMS-Konzum
Amko-?zaboravih koga uzeo
MIMS-Konzum
- heckler
#66 Re: Drvopromet - Mercator
Greska, Amko je unajmio dugorocno neke od MIMSovih objekata.Gile Šampion wrote:DP-Mercator
MIMS-Konzum
- sadmire
#67 Re: Drvopromet - Mercator
ko ne bi prodao za te pare? Merkator je uzeo bukvalno sve na deset godina tako da Jakub vise nema nikakve brige, prst u uho a zakupnina lijeze svaki mjesec na racun!udrch wrote:DP je završen..kupuje ga Mercator nažalost..dogovor je postignut..nema Jakub izbora, mora da proda..na dalje bi se trebao zvati nešto kao DC ili slično..uglavnom mijenja ime..
- mali Ninja
#68 Re: Drvopromet - Mercator
-
StupskaBitanga
#69 Re: Drvopromet - Mercator
Vidio sam po Sarajevu na nekim lokacijama da je DP zatvoren
-
nikimostar
#70 Re: Drvopromet - Mercator
Neka hvala Bogu,vala je DP bio nigdje veze,

- tataćusak
#71 Re: Drvopromet - Mercator
Gdje?StupskaBitanga wrote:Vidio sam po Sarajevu na nekim lokacijama da je DP zatvoren
-
StupskaBitanga
#72 Re: Drvopromet - Mercator
Drvenija i gore u Starom gradu išao sam autom pa mi je zapalo za okotataćusak wrote:Gdje?StupskaBitanga wrote:Vidio sam po Sarajevu na nekim lokacijama da je DP zatvoren
- karanana
#73 Re: Drvopromet - Mercator
dp je los bio. ali nema veceg smeca od robota.
- jedna tamo
#74 Re: Drvopromet - Mercator
nikako mi nije jasno zašto pljujete po dp-u kad oni daju jeftinije nego drugi
npr nutela koja je svugdje 6 i nešto u dp-u je 5.50 KM i sve tako redom, doduše utorkom su popusti...a merkator je skup haos i samo njihovi proizvodi su jeftini i koje niko i ne kupuje....
išli smo nekad kad su kao sniženja ma niđe veze, najskuplji su
npr nutela koja je svugdje 6 i nešto u dp-u je 5.50 KM i sve tako redom, doduše utorkom su popusti...a merkator je skup haos i samo njihovi proizvodi su jeftini i koje niko i ne kupuje....
išli smo nekad kad su kao sniženja ma niđe veze, najskuplji su
- tataćusak
#75 Re: Drvopromet - Mercator
Nadajmo se da će merkator na dp-ove povoljne cijene dodati dobru uslugu i biće to dobro (a ime drvopromet niđe veze i treba ga mijenjati ili ići kod njih kupovati drva za ogrjev
)