Kamioni i kombiji: Smrt na cesti

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

4gent

#51 Re: Kamioni i kombiji: Smrt na cesti

Post by 4gent »

chuchumbamayumbe wrote:Legendarni film, Duel (1971), još uvijek se sjećam kada sam ga gledao kao klinac, strava i užas! :-)
prvi Spielbergov film, hvala što me podsjeti odoh tražiti torrent :D
bach

#52 Re: Kamioni i kombiji: Smrt na cesti

Post by bach »

Jah

Prevrnula se i zapalila cisterna sa gorivom na mostu Begića i Begovića

Na magistralnom putu M-17 Mostar - Jablanica u 14:55 dogodila se saobraćajna nesreća u kojoj je teže povrijeđen Huso M. iz Ilijaša, potvrdio je za portal Klix.ba glasnogovornik MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona Srećko Bošnjak.

Naime, na mostu Begića i Begovića se prevrnula cisterna sa gorivom, usljed čega je izbio i požar. Vozač cisterne prevezen je u Dom zdravlja u Jablanici, odakle će najvjerovatnije biti prevezen ili u bolnicu u Konjicu ili u Klinički centar u Sarajevu.

"Na mjestu nesreće širi se gust dim, a saobraćaj je obustavljen u oba pravca i mogu se koristiti samo alternativni putevi. Na mjestu događaja su samo vatrogasci i uviđajne ekipe te oni koji trebaju intervenirati u ovakvim situacijama. Radi se na tome da šteta bude što manja", kazao je Bošnjak za Klix.ba.

Cisterna je potpunom izgorjela u požaru.

Image
Mlad i Nevin

#53 Re: Kamioni i kombiji: Smrt na cesti

Post by Mlad i Nevin »

4gent wrote:
chuchumbamayumbe wrote:Legendarni film, Duel (1971), još uvijek se sjećam kada sam ga gledao kao klinac, strava i užas! :-)
Doživio sam ovaj pogled u retrovizoru prošle godine negdje kod Lašve. U pitanju je kamiondžija Džoni sa Pala koji svakodnevno vozi balvane u Natron Maglaj, a vozi klasičnog američkog njuškaša. Čak mu je i sirena ista kao kod ovog matorog Peterbilta :D

Nerijetki su bijesni vozači novijih turističkih autobusa. Oni ubrzavaju maltene kao prosječni auto od 100 ks. Često voze ko bez glave, pretiču i gdje mogu i gdje ne mogu. Po tome su mi naročito poznati Kantićevi vozači, voze najnovije Setre koje imaju i po 500 ks.
IcedFlame

#54 Re: Kamioni i kombiji: Smrt na cesti

Post by IcedFlame »

Dzoni redovno prodje kroz Dzemala Bijedica na Cengic Vili. Fakat izgleda mocno.
Slo Burner
Grijem se na: Pelet
Vozim: Bembaru

#55 Re: Kamioni i kombiji: Smrt na cesti

Post by Slo Burner »

Mlad i Nevin wrote:
4gent wrote:
Doživio sam ovaj pogled u retrovizoru prošle godine negdje kod Lašve. U pitanju je kamiondžija Džoni sa Pala koji svakodnevno vozi balvane u Natron Maglaj, a vozi klasičnog američkog njuškaša. Čak mu je i sirena ista kao kod ovog matorog Peterbilta :D

Nerijetki su bijesni vozači novijih turističkih autobusa. Oni ubrzavaju maltene kao prosječni auto od 100 ks. Često voze ko bez glave, pretiču i gdje mogu i gdje ne mogu. Po tome su mi naročito poznati Kantićevi vozači, voze najnovije Setre koje imaju i po 500 ks.
Primjetimo li to ljubomoru? :lol:
muz66

#56 Re: Kamioni i kombiji: Smrt na cesti

Post by muz66 »

goran16v wrote:Taxisti, kamiondzije, dostavnjaci i ostali koji kruh zaradjuju volanom su fenomen nase drzave. Svi oni misle da su u povlastenom polozaju jer im je cesta radno mjesto pa kad se sretnete ti si prakticno gost u njihovoj kancelariji, pa se ne trude davati zmigavce, pravilno se prestrojavati, pustati pjesake, parkirati gdje je dozvoljeno, okretati se polukruzno gdje je zabranjeno dok saobracaj s obje strane stoje, postovanje ogranicenja, tehnicka ispravnost, pretovar, varanje na tahografu, puna linija i naravno ukopavanje u mjestu na mahanje musterije.
Svi oni svjesno idu na to da policija po defaultu ima razumjevanja i popusta za njih jer im je to kruh i gubitak vozacke znaci automatki biro za nezaposlene i tu pocinje zacarani krug.
Nazalost policija upravo to radi, tim kategorijama gleda kroz prste, sve se zavrsava na "cvaji". Tek tu i tamo, vjerovatno kad ih pritisnu kojekakva ministarstva naprave akciju. Kad bi policija provodila zakon nad ovim kategorijama na isti nacin na koji provodi nad nama obicnim vozacima vjerujem da bi se broj komercijalnih vozila i vozila za prevoz putnika znacajno smanjo radi teh neispravnosti, a da taxiste i ostale prof. vozace kaznjavaju za svaki pocinjeni prekraj bas kao sto i nas kaznjavaju mislim da bi dobar dio bankrotirao, a dobar dio stao bez vozacke.
Sve se svodi na dosljednu primjenu zakona na pocetnoj instanci (policija). Bez obzira na sporo sudstvo, kad bi prof. vozacu dali uplatni nalog od 40 KM za svako nedavanje zmigavca, a da ne pominjem ozbiljnije stvari zacas bi se ili kanili volana ili poceli postovati zakon.
Tu se javlja crna rupa i misterija naseg mentaliteta... Svi ti ljudi zive od volana i meni je logicno da je bas njima u interesu da na cestama vlada red i zakon. Iz meni nepoznatog razloga BAS oni se ponasaju suprotno. Svaki dan mi se desi da se bezobraznom prof.vozacu mogu podmetnuti da dodje do sudara i to apsolutno njegovom krivicom (zmigavac, prestrojavanje, uzimanje prednosti, zaustavljanje u zabrani, polukruzno okretanje gdje je zabranjeno). E zato mi nije jasan njihov rezon kako im se to isplati jer su non stop u sahu da plate kaznu, ostanu bez vozacke i razibiju auto tj ostanu bez alata za rad???
Jos mi je veca muka kad ih policija ipak nagazi pa od onako batatih postanu placljive pizde koje se kunu djecom da ce umrijet od gladi, placu kako ce ostati bez posla itd..
Bez obzira na lose ceste, stare automobile i manjak para, ono sto nama treba za pocetak je da se zakon dosljedno provodi na sve kategoruje, a narocito na prof. vozace!
nemas pojma o cemu pricas. policija na svakom koraku zaustavlja kombije, kedije i kamione. ne moze, jednsotavno ne moze proci kamion da ga ne zaustave. maltretiranje od strane murijaka ide do te mjere da se cesto broje baslije u prvoj pomoci i postavljaju pitanja tipa-zasto ti lanci za snijeg vise na puferu? eto na kurac cu ih zakaciti da mi tu vise. moras imati tromjesecni (sto pozdravljam), atestiranu slepstangu, pun klinac nekih gluposti i pazi sad ovo-28 zadnjih traka. sto i kako, niko ziv to ne zna, ali ih moras imati. a kazne su drakonske, pogotovo ako si registrovan kao firma. a nesto se ne sjecam da sam ikad procitao 'kamion preticuci napravio sudar'. uvijek se nadje neki kreten sa kadetom suzom, bengom kockicom od 25 godina da prestize uzbrdo a kamion mu dolazi u susret. onda ga malo trznes lijevo, pa da vidis te kuknjave i zaprepascenih izraza lica :lol:
Mlad i Nevin

#57 Re: Kamioni i kombiji: Smrt na cesti

Post by Mlad i Nevin »

Misliš da sam ljubomoran na vozače koji cijeli život provode za volanom, pa makar to bila i bijesna Setra od pola miliona eura? Ja hoću da kažem da sam često bio svjedok agresivnim vožnjama vozača autobusa, pa i bio sam putnik u više navrata, gdje vozač psuje sve po spisku kako je neko ''spor'', kako ide samo 80 km/h a ne 100 i sl.
goran16v

#58 Re: Kamioni i kombiji: Smrt na cesti

Post by goran16v »

muz66 wrote: nemas pojma o cemu pricas. policija na svakom koraku zaustavlja kombije, kedije i kamione. ne moze, jednsotavno ne moze proci kamion da ga ne zaustave. maltretiranje od strane murijaka ide do te mjere da se cesto broje baslije u prvoj pomoci i postavljaju pitanja tipa-zasto ti lanci za snijeg vise na puferu? eto na kurac cu ih zakaciti da mi tu vise. moras imati tromjesecni (sto pozdravljam), atestiranu slepstangu, pun klinac nekih gluposti i pazi sad ovo-28 zadnjih traka. sto i kako, niko ziv to ne zna, ali ih moras imati. a kazne su drakonske, pogotovo ako si registrovan kao firma. a nesto se ne sjecam da sam ikad procitao 'kamion preticuci napravio sudar'. uvijek se nadje neki kreten sa kadetom suzom, bengom kockicom od 25 godina da prestize uzbrdo a kamion mu dolazi u susret. onda ga malo trznes lijevo, pa da vidis te kuknjave i zaprepascenih izraza lica :lol:
Ako nemam pojma o cemu pisem imam oci da vidim sta se desava, a ti postavljas stvari da li vjerujes vise svojim ocima ili mojoj soferskoj kuknjavi! :lol:
Samo zamisli sta bi se desilo kad bi svako postavio sliku svakog komercijalnog vozila u prekrsaju koje viide, od dostave i komercijalista, preko taksista do kamiondzija u buseva, bilo da je saobr. p, bilo da je ocita teh. neispravnog da vidis koliko nemam pojma sta pisem?????
Ako zakon propisuje da moras imati 28 zaqdnjih sajbi, da ti lanci ne smiju visiti sa pufera, ako moras imati atestirane slep stanu i PP aparat itd, kad vec zivis od tog volana, koji qurac ne postujes to sto je propisano nego se pravis pametan i radis stvari onako kako ti mislis da bi trebalo da bude i jos se bunis kad te udare po dzepu?????
Klasinca be-ha soferska...
muz66

#59 Re: Kamioni i kombiji: Smrt na cesti

Post by muz66 »

Mlad i Nevin wrote:Misliš da sam ljubomoran na vozače koji cijeli život provode za volanom, pa makar to bila i bijesna Setra od pola miliona eura? Ja hoću da kažem da sam često bio svjedok agresivnim vožnjama vozača autobusa, pa i bio sam putnik u više navrata, gdje vozač psuje sve po spisku kako je neko ''spor'', kako ide samo 80 km/h a ne 100 i sl.
koliko vozaca kamiona, od njih 50 recimo, krsi propise o brzini? a koliko vozaca putnickih automobila to radi na istom uzorku od njih 50? ne budalite ba.
12 tona celika i sve tri pogonske osovine. pogled s visoka :lol:
Image
ko kaze da lanci ne smiju visiti na puferu? niko. nigdje ne pise gdje moraju biti smjesteni. medjutim, nasi bahati drotovi, koje ovim putem pozdravljam i zelim im apoteku kao menzu, daju sebi za pravo da tumace zakon kako oni zele i da ga pisu/izmisljaju na licu mjesta.
Naslovnica

#60 Re: Kamioni i kombiji: Smrt na cesti

Post by Naslovnica »

Ovi komercijalni dostavljači tipa IVECO, Caddy, i sl su najgori. Znam da se ljudima žuri, da ispune normu i sve što treba, ali su opasni.
Selmir_Tz

#61 Re: Kamioni i kombiji: Smrt na cesti

Post by Selmir_Tz »

Svaki dan prolazom dionicom Bijeljina-Ugljevik i svakodnevno sam svjedok nevjerovatnog divljanja kamiondžija i dostavnih vozila, preticanja na punoj liniji. Meni lično se bar jednom ili dva puta sedmično desi da me pretekne šleper dok vozim 70-80km/h, obično veliki žuti šleperi koji voze šljunak. Kad su puni nisu opasni ali kada su prazni, malo koje auto im je ravno. Prošle sedmice, vozim 70km/h na mjestu gdje je dozvoljeno 60. Pretiče me lik sa nekim Pežo autom (307 čini mi se), ide solidno, nekih 80-90 možda, za njim odmah piči žuti šleper i odmah nastavlja da pretiče i Pežoa koji se neko vrijeme borio sa njim ali je na kraju popustio. Prema tome što sam vidio, šleper je išao minimalno 100/km/h. O malim kombijima da i ne govorim, ti ljudi se ponašaju kao da voze sportske bolide na zatvorenoj traci. Pretiču bukvalno naslijepo, krenu da pretiču iako vide da sa druge strane dolazi auto, prisiljavaju te da sidješ u kanal da bi oni prešli, nabiju se na 10cm iza tebe i trube kako bi oni prošli (a ideš 80) itd. Na toj relaciji inače ima teških udesa, sreća samo pa je put dobar,ravnica je i nema mnogo nepreglednih krivina inače bi mrtvih bilo u Rambo filmu.

Dogadjaj od prije par godina. Vraćao sam se sa ocem sa dužeg puta, išli njegovim Passat 3. Na jednom mjestu u Suvom Polju, kod Fazanerije, postoji gadna, nepregledna a vrlo brza S krivina. Sreća samo pa je bilo mračno a vidjećete i zašto. Dakle, ulazim u krivinu sa možda 50km/h, ne više jer uveče ljeti tu vrvi od traktora zbog nekolicine sporednih puteva koji izlaze na magistralu a normalno da većina nema osvjetljenje ili rotaciju. Sa druge strane (krivina mi mje sa lijeva) vidim svjetlo od nailazećeg vozila. U jednom trenutku, pojavljuje se još jedno jako svjetlo. Ne znam ni sam kako ali sam skontao da neko pretiče u krini. Na desnoj strani se uključuje sporedni put i tu se nalazi širok prilaz, asfaltiran. Uz naglo kočenje sam smotao desno na taj ulaz kad je pored mene, kidajući retrovizor, prourlao veliki žuti šleper, pretičući neko auto čiji je vozač u medjuvremenu, shvativiši situaciju, sasvim stao i sišao sa asfalta na travu. Od čistog frontalnog sudara sa šleperom me spasilo samo to što sam skrenuo na taj izlaz i što se taj drugi vozač sklonio i dao prostora šleperu da prodje. Da se to desilo samo par metara prije ili posle, morao bih da sletim sa autom u kanal od 1.5m dubine. Ovako nij bilo neke štete sem retrovizora. Zvali smo policijum, taj drugi vozač je isto ostao tu da svjedoči, bio stvarno fin lik. Drotovi došli, zajebavali nas, nešto škrabali i otišli, kao nikom ništa, ne zna se koji je to kamion, niko nije vidio tablice bla bla bla. Ja nisam mogao da vozim pa je nastavio otac koji je u vrijeme tog dogadjanja spavao na prednjem sjedištu. Do te mjere sam se uplašio da gotovo nisam mogao da stojim na nogama par sati. Tresao sam se kao da imam groznicu.
Naslovnica

#62 Re: Kamioni i kombiji: Smrt na cesti

Post by Naslovnica »

Selmir_Tz wrote:Svaki dan prolazom dionicom Bijeljina-Ugljevik i svakodnevno sam svjedok nevjerovatnog divljanja kamiondžija i dostavnih vozila, preticanja na punoj liniji. Meni lično se bar jednom ili dva puta sedmično desi da me pretekne šleper dok vozim 70-80km/h, obično veliki žuti šleperi koji voze šljunak. Kad su puni nisu opasni ali kada su prazni, malo koje auto im je ravno. Prošle sedmice, vozim 70km/h na mjestu gdje je dozvoljeno 60. Pretiče me lik sa nekim Pežo autom (307 čini mi se), ide solidno, nekih 80-90 možda, za njim odmah piči žuti šleper i odmah nastavlja da pretiče i Pežoa koji se neko vrijeme borio sa njim ali je na kraju popustio. Prema tome što sam vidio, šleper je išao minimalno 100/km/h. O malim kombijima da i ne govorim, ti ljudi se ponašaju kao da voze sportske bolide na zatvorenoj traci. Pretiču bukvalno naslijepo, krenu da pretiču iako vide da sa druge strane dolazi auto, prisiljavaju te da sidješ u kanal da bi oni prešli, nabiju se na 10cm iza tebe i trube kako bi oni prošli (a ideš 80) itd. Na toj relaciji inače ima teških udesa, sreća samo pa je put dobar,ravnica je i nema mnogo nepreglednih krivina inače bi mrtvih bilo u Rambo filmu.

Dogadjaj od prije par godina. Vraćao sam se sa ocem sa dužeg puta, išli njegovim Passat 3. Na jednom mjestu u Suvom Polju, kod Fazanerije, postoji gadna, nepregledna a vrlo brza S krivina. Sreća samo pa je bilo mračno a vidjećete i zašto. Dakle, ulazim u krivinu sa možda 50km/h, ne više jer uveče ljeti tu vrvi od traktora zbog nekolicine sporednih puteva koji izlaze na magistralu a normalno da većina nema osvjetljenje ili rotaciju. Sa druge strane (krivina mi mje sa lijeva) vidim svjetlo od nailazećeg vozila. U jednom trenutku, pojavljuje se još jedno jako svjetlo. Ne znam ni sam kako ali sam skontao da neko pretiče u krini. Na desnoj strani se uključuje sporedni put i tu se nalazi širok prilaz, asfaltiran. Uz naglo kočenje sam smotao desno na taj ulaz kad je pored mene, kidajući retrovizor, prourlao veliki žuti šleper, pretičući neko auto čiji je vozač u medjuvremenu, shvativiši situaciju, sasvim stao i sišao sa asfalta na travu. Od čistog frontalnog sudara sa šleperom me spasilo samo to što sam skrenuo na taj izlaz i što se taj drugi vozač sklonio i dao prostora šleperu da prodje. Da se to desilo samo par metara prije ili posle, morao bih da sletim sa autom u kanal od 1.5m dubine. Ovako nij bilo neke štete sem retrovizora. Zvali smo policijum, taj drugi vozač je isto ostao tu da svjedoči, bio stvarno fin lik. Drotovi došli, zajebavali nas, nešto škrabali i otišli, kao nikom ništa, ne zna se koji je to kamion, niko nije vidio tablice bla bla bla. Ja nisam mogao da vozim pa je nastavio otac koji je u vrijeme tog dogadjanja spavao na prednjem sjedištu. Do te mjere sam se uplašio da gotovo nisam mogao da stojim na nogama par sati. Tresao sam se kao da imam groznicu.
Odličan sastav - 5

:D
goran16v

#63 Re: Kamioni i kombiji: Smrt na cesti

Post by goran16v »

muz66 wrote: ko kaze da lanci ne smiju visiti na puferu? niko. nigdje ne pise gdje moraju biti smjesteni. medjutim, nasi bahati drotovi, koje ovim putem pozdravljam i zelim im apoteku kao menzu, daju sebi za pravo da tumace zakon kako oni zele i da ga pisu/izmisljaju na licu mjesta.
Naravno da pise ,samo ne pise konkretno pufer i lanci nego da je vozilo sa kojeg nesto visi i sa neosiguranim teretom teh. nispravno tj u prekrsaju i ti bi kao covjek od volana to trebao znati i po tome te za lance na puferu zandar more karindzat kako hoce i koliko hoce!
muz66

#64 Re: Kamioni i kombiji: Smrt na cesti

Post by muz66 »

trebao sam ih nositi u kabini? hmmmmm how about no? da se vuku po asfaltu, bilo bi mi jasno. da mlate okolo i smetaju drugima, isto bi mi bilo jasno. ali debelom krezi smeta sto vise po 30 cm sa svake strane? pisi kume, samo pisi, ja je platiti necu :D
goran16v

#65 Re: Kamioni i kombiji: Smrt na cesti

Post by goran16v »

muz66 wrote: koliko vozaca kamiona, od njih 50 recimo, krsi propise o brzini? a koliko vozaca putnickih automobila to radi na istom uzorku od njih 50? ne budalite ba.
Samo si zaboravio jednu "sitnicu" da vozac kamiona zivi od volana i voznje tog kamiona.
Da li fakat zelis da provedemo ovdje anketu ko je i koliko puta vidio dostavno kombi ili furgon parkiran u zabrani, na trotoaru ili cak na sred Titove, taksistu koji uzima prednost pjesaku i vozilu, taksisti koji ne daje zmigavac i koji pravi neki drugi prekrsaj, komercijalno vozilo koje je ocigledno teh. neispravno (samo pogledaj GRAS) pa da bidis ko ovdje budali?
Svaki vozac Zutog taksija sa standa Soping bi zbog nepropisnog parkiranja po trotoarima, na cesti i z. povrsini bi morao platiti min 40 KM za dobro jutro. Da policija nije popustljiva kako jest i da kaznjava koliko kukas da kaznjava qurac bi i jedan od njih ikad ostavio tako auto!
muz66

#66 Re: Kamioni i kombiji: Smrt na cesti

Post by muz66 »

goran16v wrote:
muz66 wrote: koliko vozaca kamiona, od njih 50 recimo, krsi propise o brzini? a koliko vozaca putnickih automobila to radi na istom uzorku od njih 50? ne budalite ba.
Samo si zaboravio jednu "sitnicu" da vozac kamiona zivi od volana i voznje tog kamiona.
Da li fakat zelis da provedemo ovdje anketu ko je i koliko puta vidio dostavno kombi ili furgon parkiran u zabrani, na trotoaru ili cak na sred Titove, taksistu koji uzima prednost pjesaku i vozilu, taksisti koji ne daje zmigavac i koji pravi neki drugi prekrsaj, komercijalno vozilo koje je ocigledno teh. neispravno (samo pogledaj GRAS) pa da bidis ko ovdje budali?
Svaki vozac Zutog taksija sa standa Soping bi zbog nepropisnog parkiranja po trotoarima, na cesti i z. povrsini bi morao platiti min 40 KM za dobro jutro. Da policija nije popustljiva kako jest i da kaznjava koliko kukas da kaznjava qurac bi i jedan od njih ikad ostavio tako auto!
onda bi trebali kazniti tebe i slicne ćunere sa zatamnjenim staklima koja nemaju atest, sa ksenonima iz penija od 6 maraka, sa mladim gumama na kojim je tek pocela da raste sara. kad to budu kaznjavali, ja cu siroke ruke platiti sto lanci vise s pufera. slazem se, taksisti su katastrofa. gras isto.
goran16v

#67 Re: Kamioni i kombiji: Smrt na cesti

Post by goran16v »

muz66 wrote:trebao sam ih nositi u kabini? hmmmmm how about no? da se vuku po asfaltu, bilo bi mi jasno. da mlate okolo i smetaju drugima, isto bi mi bilo jasno. ali debelom krezi smeta sto vise po 30 cm sa svake strane? pisi kume, samo pisi, ja je platiti necu :D
Osim sto nema tebi sta da bude jasno/nejasno jer je zakon jasam, nista ne smije da visi sa vozila 3 ili 30cm i sto nema nikakvog razlog osim be-ha palamudologije i ljenguzluka da ih drzis u vreci u kabini, otkud ti znas da ti se nece otkaciti i pasti do asfalta i mlatiti okolo??? A kaznu ce neko platiti u to budi siguran samo je pitanje ko i sa kolikim kamatama.
Slo Burner

#68 Re: Kamioni i kombiji: Smrt na cesti

Post by Slo Burner »

Naslovnica wrote:Ovi komercijalni dostavljači tipa IVECO, Caddy, i sl su najgori. Znam da se ljudima žuri, da ispune normu i sve što treba, ali su opasni.

Iveco je talijanski proizvodjac vozila smjesten Torinu a ne tip vozila, Caddy je takodje VW model vozila. :D
goran16v

#69 Re: Kamioni i kombiji: Smrt na cesti

Post by goran16v »

muz66 wrote: onda bi trebali kazniti tebe i slicne ćunere sa zatamnjenim staklima koja nemaju atest, sa ksenonima iz penija od 6 maraka, sa mladim gumama na kojim je tek pocela da raste sara. kad to budu kaznjavali, ja cu siroke ruke platiti sto lanci vise s pufera. slazem se, taksisti su katastrofa. gras isto.
Ima i takvih, ali si se u mom slucaju za*ebo! Osim toga cuneri ne zive od volana, ti i tebi slicini zivite i u startu ste neuporedivi. Na kraju, bas zato sto za ovih skoro 20 god ni na jednom od auta, bilo privatnih bilo sluzbenih (bilo je i kamiona sa lancima u kabini), nije stavljeno nista sto nema tvornicki atest ili sto je nepropisno, a uvlavnom nije stavljeno nista mimo tvornice, mi daje za pravo da se bunim oko teh. ispravnosti i i postovanja propisa onih koji zive od volana i kojima bi prvima bilo u interesu da to rade umjesto da tumace sta je njima logicno, sta nije!
Nisu samo taksisti i GRAS, pogledaj svaku dostavu i komercijalu sto se vrti oko prodavnica ili sopoing centara. Da svaki od njih plati 40 KM kad ga digne na trotoar ili parkira u zabrani, kako bi trebalo da bude da policija radi svoj posao, na kraju mjeseca ne da ne bi zaradili nista nego bi bil jos jednu platu u minusu, odnosno platili bi jednom i nikad vise, pakete bi noslili kilometar u rukama ako treba!
Bolonjac

#70 Re: Kamioni i kombiji: Smrt na cesti

Post by Bolonjac »

goran16v wrote:
muz66 wrote: nemas pojma o cemu pricas. policija na svakom koraku zaustavlja kombije, kedije i kamione. ne moze, jednsotavno ne moze proci kamion da ga ne zaustave. maltretiranje od strane murijaka ide do te mjere da se cesto broje baslije u prvoj pomoci i postavljaju pitanja tipa-zasto ti lanci za snijeg vise na puferu? eto na kurac cu ih zakaciti da mi tu vise. moras imati tromjesecni (sto pozdravljam), atestiranu slepstangu, pun klinac nekih gluposti i pazi sad ovo-28 zadnjih traka. sto i kako, niko ziv to ne zna, ali ih moras imati. a kazne su drakonske, pogotovo ako si registrovan kao firma. a nesto se ne sjecam da sam ikad procitao 'kamion preticuci napravio sudar'. uvijek se nadje neki kreten sa kadetom suzom, bengom kockicom od 25 godina da prestize uzbrdo a kamion mu dolazi u susret. onda ga malo trznes lijevo, pa da vidis te kuknjave i zaprepascenih izraza lica :lol:
Ako nemam pojma o cemu pisem imam oci da vidim sta se desava, a ti postavljas stvari da li vjerujes vise svojim ocima ili mojoj soferskoj kuknjavi! :lol:
Samo zamisli sta bi se desilo kad bi svako postavio sliku svakog komercijalnog vozila u prekrsaju koje viide, od dostave i komercijalista, preko taksista do kamiondzija u buseva, bilo da je saobr. p, bilo da je ocita teh. neispravnog da vidis koliko nemam pojma sta pisem?????
Ako zakon propisuje da moras imati 28 zaqdnjih sajbi, da ti lanci ne smiju visiti sa pufera, ako moras imati atestirane slep stanu i PP aparat itd, kad vec zivis od tog volana, koji qurac ne postujes to sto je propisano nego se pravis pametan i radis stvari onako kako ti mislis da bi trebalo da bude i jos se bunis kad te udare po dzepu?????
Klasinca be-ha soferska...
A ikad razmislio zastose uvijek zabije u kamion ? mozda jer nema auta nikako pa ide kamion i iza njega 30 auta u koloni jel to ok ?

Obavezno kaznjavati kamione na relaciji sarajevo-mostar u periodu godisnjih odmora ako ima vise od pet auta iza
Slo Burner

#71 Re: Kamioni i kombiji: Smrt na cesti

Post by Slo Burner »

Zbunili ste ih totalno, sad ne kontaju moraju li ici sporo iza Bacha ili da se pridrzavaju ogranicenja preko Olova :oops:
nojapa

#72 Re: Kamioni i kombiji: Smrt na cesti

Post by nojapa »

Kazne su nam smijesno male.
Tehnicki pregledi su nam jos smijesniji.

Da, policajci su nam malo placeni, samo ne znam sta cekaju sto ne izlaze na proteste umjesto da uzimaju tu "cvaju", nek' se izbore za svoja prava.
Ma ukratko... drzava nam je u qrcu... zamislite je kao jednu piramidu, dok se "s vrha" politicari ne promijene i nesto se dovede u red... nema nista od toga.

Ljudi su cesto iznervirani, previse opusteni 90% vozaca zaboravi da se nalazi u limu koji je jako savitljiv i pri 40 km/h, a ne 80 i vise...), zamisljeni kako dalje... sve se to odrazi na voznju na cesti.

Ljudi, izadjite na proteste, bit' ce nam bolje i na cesti :thumbup:
Naslovnica

#73 Re: Kamioni i kombiji: Smrt na cesti

Post by Naslovnica »

Slo Burner wrote:
Naslovnica wrote:Ovi komercijalni dostavljači tipa IVECO, Caddy, i sl su najgori. Znam da se ljudima žuri, da ispune normu i sve što treba, ali su opasni.

Iveco je talijanski proizvodjac vozila smjesten Torinu a ne tip vozila, Caddy je takodje VW model vozila. :D
Čuj to?!
'ajde nabijaj postove negdje drugo, vrlo dobro znam šta je šta i ko je ko, nema potrebe da se praviš pametnijim nego što to stvarno jesi.
goran16v

#74 Re: Kamioni i kombiji: Smrt na cesti

Post by goran16v »

Bolonjac wrote:
A ikad razmislio zastose uvijek zabije u kamion ? mozda jer nema auta nikako pa ide kamion i iza njega 30 auta u koloni jel to ok ?

Obavezno kaznjavati kamione na relaciji sarajevo-mostar u periodu godisnjih odmora ako ima vise od pet auta iza
Tej prekrsaje kad kamiondzije naredaju kolonu iza sebe, a nece da se smaknu (zbog kojih BTW u po inostranstvu popusili silne pare) da ne spominjem, da se gosn bezgrjesni kamiondzija mozda ne nadje prozvan da se to ne desava!!! :lol:
iTo

#75 Re: Kamioni i kombiji: Smrt na cesti

Post by iTo »

meni su najludji oni iz brze poste/brze dostave :d
sreca pa voze kante :mrgreen:
Post Reply