Talas poskupljenja komunalnih usluga

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Filter

#51 Re: Talas poskupljenja komunalnih usluga

Post by Filter »

Haris.ba wrote:
MAN-lion's coach wrote:Filter wrote:
brateeeee, koja deracina
toplane i vodovod hadzijski deru

Ne isplati se više grijat u stanu.Jer sada ako dajem za 54m2 75KM,onda bi me došlo 103KM.Na godinu mogu barem 400KM uštediti da navučem drva.
A šta bi rekao meni da na istu kvadraturu dajem 1800 plina godišnje? Jes da imam i vruću vodu. :D

ufff, mLogo kume, mLogo :roll: :roll:
MAN-lion's coach

#52 Re: Talas poskupljenja komunalnih usluga

Post by MAN-lion's coach »

micki125 wrote:mislim da grijanje na toplanama uopće nije skupo. čak šta više može se reći i da je jeftino. još kad bi plaćali ono što potrošite i da vlada ne daje, između ostalih, i moje pare od poreza za vaše grijanje sve bi bilo ok.
Objasni zašto je jeftino nešto što je paušalno i nerealno i što traje 12 mjeseci, i zašto to isto u slučaju onoga koliko potrošim ipak još 40% dajem paušalno?
Za ovo drugo,šta je Vlada dala meni lično,kada i šta si to ti dao za moje grijanje između ostalog?
sinergija

#53 Re: Talas poskupljenja komunalnih usluga

Post by sinergija »

MAN-lion's coach wrote:
micki125 wrote:mislim da grijanje na toplanama uopće nije skupo. čak šta više može se reći i da je jeftino. još kad bi plaćali ono što potrošite i da vlada ne daje, između ostalih, i moje pare od poreza za vaše grijanje sve bi bilo ok.
Objasni zašto je jeftino nešto što je paušalno i nerealno i što traje 12 mjeseci, i zašto to isto u slučaju onoga koliko potrošim ipak još 40% dajem paušalno?
Za ovo drugo,šta je Vlada dala meni lično,kada i šta si to ti dao za moje grijanje između ostalog?
nikome licno ne. ali vlada tj kanton pokriva gubitke komunalnih preduzeca. iz budzeta naravno a ko puni bidzet. svi mi. ja nisma prikljucen na toplane a punim budzet. znaci jedan dio mojih para ide u toplane tj. onima koji se griju iz toplana. posto vi placate neku cijenu koja nije dovoljna, po prici komunalnih preduzeca, onda oni imaju gubitak koji namiruje kantin radi socijalnog mira.
tako sma ja shvatio. sto bi u prevdu znacilo da su cijene komunalnih usluga socijalne, ma koliko one sad izgledale visoko. a opet se mora pokriti razlika iz budzeta koji mi punimo. sto bi opet doslo na isto. formira odmah ekonomsku cijenu i da mogui poslovati pozitivno da ne namirujes gubitak i budzeta.
jer je to samo preljevanje iz supljeg u prazno.
karanana

#54 Re: Talas poskupljenja komunalnih usluga

Post by karanana »

da formira ekonomsku cijenu na taj nacin da cu ja koji redovno placam svoje racune placati vise kako bih pokrio neplatise i duznike?
e pa ako cemo finansirati ove hinje koje se griju a ne placaju, onda ih finansirajmo zajedno iz budzeta, jer i ja ubacujem pare u budzet. dakle, ja platim racun i plus se mojih para iz budzeta izvadi da se namiri gubitak odnosno neplacanje duznika. znaci ja vec placam racun + budzet.
i onda ce ovo poskupljenje izazvati jos vise neplatisa. onda ce se pare ponovo finansirati iz mog i tvog budzeta + redovne platise nastavljaju placati vece cijene. i sve tako u krug do posljednjeg mohikanca koji ce placati 5-6 miliona mjesecno za sve ostale.
grunt
Location: Ne budi med da te raznesu,ni otrov da se od tebe truju.

#55 Re: Talas poskupljenja komunalnih usluga

Post by grunt »

vidi ovako
ja placam grijanje oko stotinu maraka mjesecno,sto je dvjesto KM tokom sezone grijanja
ni sam neznam za koliko dana nas toplane zakinu, obzirom da zimi cim malo sunce progrije radijatori postaju hladniji
koja je to onda realna cijena,mozda 500 KM mjesecno :-)

poznajem veliki broj ljudi,narocito u starom gradu,koji ce se ove zime grijati na drva umjesto na plin
ko prezivi pricat ce :D
a citam u novinama da VIK ima u planu da u narednom periodu voda poskupi za 100%,mislim cak i kada bi vodu placali jedno sto maraka po clanu oni bi opet bili u minusu
sve su to lopovske firme,koje drpaju pare na racun redovnih platisa i niko me ne moze ubijediti u suprotno,prvenstveno sto radnici u tim firmama imaju platu koja je odlicna za danasnje prilike
MAN-lion's coach

#56 Re: Talas poskupljenja komunalnih usluga

sinergija wrote:
MAN-lion's coach wrote:
nikome licno ne. ali vlada tj kanton pokriva gubitke komunalnih preduzeca. iz budzeta naravno a ko puni bidzet. svi mi. ja nisma prikljucen na toplane a punim budzet. znaci jedan dio mojih para ide u toplane tj. onima koji se griju iz toplana. posto vi placate neku cijenu koja nije dovoljna, po prici komunalnih preduzeca, onda oni imaju gubitak koji namiruje kantin radi socijalnog mira.
tako sma ja shvatio. sto bi u prevdu znacilo da su cijene komunalnih usluga socijalne, ma koliko one sad izgledale visoko. a opet se mora pokriti razlika iz budzeta koji mi punimo. sto bi opet doslo na isto. formira odmah ekonomsku cijenu i da mogui poslovati pozitivno da ne namirujes gubitak i budzeta.
jer je to samo preljevanje iz supljeg u prazno.
Ok,razumijemo se.
Ne može vlada pokriti (kofol pokriva) koliko oni mogu potrošiti.Njihov dug je cca 60 miliona.
Da oni konačno prestanu energent trošiti uludo(a imali bi uštede da su još 80-ih godina uveli svima mjerače) ne bi njih tražio Sarajevo GAS,BHGAS,Rusi zavrtali ventile i ostali po bijelom svijetu za dugove.
MAN-lion's coach

#57 Re: Talas poskupljenja komunalnih usluga

grunt wrote:
vidi ovako
ja placam grijanje oko stotinu maraka mjesecno,sto je dvjesto KM tokom sezone grijanja
ni sam neznam za koliko dana nas toplane zakinu, obzirom da zimi cim malo sunce progrije radijatori postaju hladniji

poznajem veliki broj ljudi,narocito u starom gradu,koji ce se ove zime grijati na drva umjesto na plin
a citam u novinama da VIK ima u planu da u narednom periodu voda poskupi za 100%,mislim cak i kada bi vodu placali jedno sto maraka po clanu oni bi opet bili u minusu
sve su to lopovske firme,koje drpaju pare na racun redovnih platisa i niko me ne moze ubijediti u suprotno,prvenstveno sto radnici u tim firmama imaju platu koja je odlicna za danasnje prilike
Jeste,svake godine ispričaju kako temperatura mora biti niža od 14 stepeni 4-5 dana za redom da bi kao malo pišnuli u cijevi i vrebali sunce da zavrnu,ali svejedno on uredno pošalje račun.
Barem onaj ko se grije na plin vazda mu je dostupan,taman da ga nema npr čitav januar u kući neće platiti ono što nije potrošio.A ja mogu isto tako da me nema,ali moram platiti.

VIK je htio da uvede naknadu za vodomjere 2KM + povećanje cijene po kubiku,ali seru.Čak i što bi napravili veći godišnji prihod,ništa se neće promijeniti što se tiče obnove mreže i distribucije kvalitetnije vode.
http://www.dnevniavaz.ba/vijesti/saraje ... skupi.html
karanana

#58 Re: Talas poskupljenja komunalnih usluga

Post by karanana »

kad smo kod tih mjeraca, zasto elektroprivreda poskupi mjerenje na 4,80 cini mi se?
O'zone
Globalni moderator

#59 Re: Talas poskupljenja komunalnih usluga

Post by O'zone »

MAN-lion's coach wrote:
grunt wrote:
vidi ovako

Jeste,svake godine ispričaju kako temperatura mora biti niža od 14 stepeni 4-5 dana za redom da bi kao malo pišnuli u cijevi i vrebali sunce da zavrnu,ali svejedno on uredno pošalje račun.
Barem onaj ko se grije na plin vazda mu je dostupan,taman da ga nema npr čitav januar u kući neće platiti ono što nije potrošio.A ja mogu isto tako da me nema,ali moram platiti.

VIK je htio da uvede naknadu za vodomjere 2KM + povećanje cijene po kubiku,ali seru.Čak i što bi napravili veći godišnji prihod,ništa se neće promijeniti što se tiče obnove mreže i distribucije kvalitetnije vode.
http://www.dnevniavaz.ba/vijesti/saraje ... skupi.html
Iz VIK-a se opiru svim silama da ne dođe do kolektivne ugradnje individulanim mjerila za vodu u objektima zajedničkog stanovanja jer bi im se prihod pa smijem reći prepolovio, nego paušalom love u mutnom.
Pored RTV preplate ovo je najveći porez za budale jer plaćamo nešto što čak i ne znamo koliko smo potrošili. Zadnji put da je neko provirio u šaht gdje se nalazi vodomjer u mojoj zgradi bilo je prije cca neki 8 ili 9 mjeseci a računi stižu li stižu.
sinergija

#60 Re: Talas poskupljenja komunalnih usluga

Post by sinergija »

O'zone wrote:
Iz VIK-a se opiru svim silama da ne dođe do kolektivne ugradnje individulanim mjerila za vodu u objektima zajedničkog stanovanja jer bi im se prihod pa smijem reći prepolovio, nego paušalom love u mutnom.
Pored RTV preplate ovo je najveći porez za budale jer plaćamo nešto što čak i ne znamo koliko smo potrošili. Zadnji put da je neko provirio u šaht gdje se nalazi vodomjer u mojoj zgradi bilo je prije cca neki 8 ili 9 mjeseci a računi stižu li stižu.
ja kako sam ugradio mjerilo. najveci racun za 7 godina mi dosao 14 KM, u prosjeku je oko 9-10 KM.
Dendrlix

#61 Re: Talas poskupljenja komunalnih usluga

Post by Dendrlix »

Na Vladi KS je da odluči: Plin skuplji za četiri, a grijanje za 45 feninga?
Autor A. NALO 2011-09-14 09:22:00
Foto: Arhiva Da bismo poslovali pozitivno, tražimo povećanje distributivne razlike, rekao Selmanović

Preduzeća "Sarajevogas" i "Toplane" od Vlade Kantona traže da sadašnje cijene plina i grijanja poveća za četiri odnosno 45 feninga, saznaje "Dnevni avaz".

Kako ne bi zapadali u još veće dubioze, iz "Sarajevogasa" kažu da očekuju povećanje, jer su cifre u njihovim zahtjevima godinama bile iste i nisu se mijenjale bez obzira na to što su cijene energenata na tržištu enormno rasle.
Kakva laz!

Image

http://oil-price.net/dashboard.php?lang=en#COMMODITIES
sinergija

#62 Re: Talas poskupljenja komunalnih usluga

Post by sinergija »

ova komunalna preduzeca treba sve nabiti nogom. to su lopovi koji i vladu i gradjane kantona drze kao taoce njihovih cijena i usluga.
Utokkha

#63 Re: Talas poskupljenja komunalnih usluga

Post by Utokkha »

sinergija wrote:ova komunalna preduzeca treba sve nabiti nogom. to su lopovi koji i vladu i gradjane kantona drze kao taoce njihovih cijena i usluga.
Ispravka: njihovih plata i naknada na plate.
vjesticanametli

#65 Re: Talas poskupljenja komunalnih usluga

Post by vjesticanametli »

sinergija wrote:
O'zone wrote:
ja kako sam ugradio mjerilo. najveci racun za 7 godina mi dosao 14 KM, u prosjeku je oko 9-10 KM.
ne daju ĐŽukci da se odvojis ..............pokusavala sam :( mamu im njihovu
sinergija

#66 Re: Talas poskupljenja komunalnih usluga

Post by sinergija »

vjesticanametli wrote:
sinergija wrote:
O'zone wrote:
monopol je cudo
MAN-lion's coach

#67 Re: Talas poskupljenja komunalnih usluga

vjesticanametli wrote:
I ovo je bezobrazluk,traže ustvari saglasnost stanara da uvedeš zasebno mjerilo.Koja budalaština. :skoljka:
mayab

#68 Re: Talas poskupljenja komunalnih usluga

Post by mayab »

sinergija wrote:
O'zone wrote:
Mene najvise "zaboli" kad dobijem racun za vodu za mjesec koji sam na odmoru, dakle 20-tak dana nema nikoga u stanu, i placam isto kao i ostale mjesece, cak zna biti i marku dvije veci račun!!!!Koji nonsens...
karanana

#69 Re: Talas poskupljenja komunalnih usluga

Post by karanana »

ali cini mi se da im je taktika ta da prvo bace pricu o nekom poskupljenju od 40-50%. onda poskupe jedno 20-25 i raja kaze joj dobro je, nisu poskupili 40-50%, dobro smo prosli.
JThomas

#70 Re: Talas poskupljenja komunalnih usluga

Post by JThomas »

ili nakon poskupljenja od 40% ide drastično sniženje od 15% :lol:

i ti sav sretan :lol:
karanana

#71 Re: Talas poskupljenja komunalnih usluga

Post by karanana »

mushtuluk:

voda 25, centralno grijanje 33

sta mi kupite?

ozbiljno razmisljam o prestanku placanja ovih dviju stvari. ima li ko da ovo ne placa neko vrijeme? koje su posljedice?
Ateista

#72 Re: Talas poskupljenja komunalnih usluga

Post by Ateista »

Vrlo jednostavno, ako se cijene povecaju, treba napraviti kolektivni bojkot placanja onih rezija koje ne mogu iskljuciti - grijanje, voda i slicno. Nakon par mjeseci ce imati jos vece gubitke i shvatice da je bolje da vrate stare cijene nego da ne dobiju nista. :D
karanana

#73 Re: Talas poskupljenja komunalnih usluga

Post by karanana »

Ateista wrote:Vrlo jednostavno, ako se cijene povecaju, treba napraviti kolektivni bojkot placanja onih rezija koje ne mogu iskljuciti - grijanje, voda i slicno. Nakon par mjeseci ce imati jos vece gubitke i shvatice da je bolje da vrate stare cijene nego da ne dobiju nista. :D
slazem se. kako napraviti i organizovati ovako nesto?
Ateista

#74 Re: Talas poskupljenja komunalnih usluga

Post by Ateista »

karanana wrote:
Ateista wrote:Vrlo jednostavno, ako se cijene povecaju, treba napraviti kolektivni bojkot placanja onih rezija koje ne mogu iskljuciti - grijanje, voda i slicno. Nakon par mjeseci ce imati jos vece gubitke i shvatice da je bolje da vrate stare cijene nego da ne dobiju nista. :D
slazem se. kako napraviti i organizovati ovako nesto?
Pa ne znam, za pocetak krenuti od foruma, da vidimo koliko ovdje ima raje koji bi to uradili, pa onda nagovarati ljude i van foruma, nisam ni ja siguran, treba neko ko zna to dobro da organizuje.

Problem bi bili neki stariji ljudi koje je strah da slucajno ne zakasne i ne plate racun, kao i oni koji imaju para pa im je svejedno, ali da je nekako prosiriti da to postuje bar nekih 50-60% gradjana i osjetice razliku.

Mozda da neko peticiju organizuje protiv poskupljenja, te da potpisivanje ujedno bude i obecanje da u slucaju poskupljenja nece placati racune ili tako nesto.
Last edited by Ateista on 09/11/2011 14:23, edited 1 time in total.
palamuda

#75 Re: Talas poskupljenja komunalnih usluga

Post by palamuda »

Kako misliš ne mogu isključit grijanje mogu, mogu, pa ja znam deset slučajeva gdje su presjekli grijanje, individualno, zbog dugova.
Za vodu nama u zgradi ne znam, ali znam dosta individualnih objekata (kuća) gdje presjecaju vodu zbog duga od preko 300 km, iako živim u stanu mislim da ovo nije pošteno ili svima ili nikom.
Post Reply