Nemaju damu, al sto kralja imajuuuuuu.ajvardedo wrote:nemaju oni damucitroen wrote:Eh kad bi Turci udarili na Izrael,kako bi to dobro bilo...,![]()
![]()
Sto jes jes nisam probo, al ima ko jes.
Nemaju damu, al sto kralja imajuuuuuu.ajvardedo wrote:nemaju oni damucitroen wrote:Eh kad bi Turci udarili na Izrael,kako bi to dobro bilo...,![]()
![]()
mislim da nema potrebe ići do Feničana. Jevreji su narod koji ima u svojim svetim knjigama osvajanje tuđeg. Zar nisu i pod Mojsijem došli iz Egipta u "obećanu zemlju - Kanaan" i pomlatili tamo neke Philistejce (Palestince) ?Zavatoni wrote:Možda se i Feničani pojave pa zatraže pravo na svoju zemlju...roštilj wrote:a o tome cija je to zemlja ne vrijedi raspravljati bez da se vratimo 2 - 3000 godina unazad a ne u 1940 ili 1960 i neku.
sta ce im nuklearkevatana wrote:Halo. Jel vama jasno koliko nuklearki Izrael ima, a koliko Turska?
Za Izrael niko (osim možda američkih obavještajnih službi) ne zna a Turci, čini mi se, imaju 30-tak u nekakvom NATO skladištu, spremniku, šta već, kod Istanbula. Podavno sam to čitao na Wikipediji. Evo potražiti ću link.vatana wrote:Halo. Jel vama jasno koliko nuklearki Izrael ima, a koliko Turska?
A kakve to veze ime? Izrael moze biti zbrisan kompletan sa jedno 2 nuklearke. Ako i dodje do sukoba, mogucnost da se upotrijebi nuklearno oruzje je vrlo, vrlo mala. Takvo razaranje nije nikom u interesu, cak i u ovom potencijalnom ratu.vatana wrote:Halo. Jel vama jasno koliko nuklearki Izrael ima, a koliko Turska?
Tacno, samo ako Turska prekrsi legitimnu blokadu ne moze se pozvati na taj clan. Jer onda je ona agresor.Drvosjeca iz Dejcica wrote:Čekaj malo, koliko se sjećam Turska je članica NATO pakta od 1950 i neke godine? A svi znamo da tamo lijepo piše da napad na članicu NATO pakta = napada na čitav savez. Realno smatram da se nikakav sukob neće desiti, bar ne u skorije vrijeme, te će sve ostati u domenu provokacija i politike.
O legitimnosti te blokada bi se dalo raspravljati. Može li Turska "legitimno" blokirali Kipar i zašto ne?madner wrote:Tacno, samo ako Turska prekrsi legitimnu blokadu ne moze se pozvati na taj clan. Jer onda je ona agresor.Drvosjeca iz Dejcica wrote:Čekaj malo, koliko se sjećam Turska je članica NATO pakta od 1950 i neke godine? A svi znamo da tamo lijepo piše da napad na članicu NATO pakta = napada na čitav savez. Realno smatram da se nikakav sukob neće desiti, bar ne u skorije vrijeme, te će sve ostati u domenu provokacija i politike.
Hodidid wrote:Turska igra fantasticno dobro sa svojim kartama. Erdogan se pokazao kao prilicno sposoban politicar iako iskreno u pocetku njegovog mandata to nisam vjerovao.
Turska definitivno ima zelju, mogucnost i potencijal da se nametne kao regionalna sila ne samo na Bliskom istoku nego i na Zakavkaskom podrucju, Balkanu, turkofonskom podrucju oko Kaspijskog mora i sad kako stvari stoje ambicija im je da se nametnu kao lider i arapskim zemljama u Magrebu.
Sa Izraelom ce zategnuti odnose tek toliko koliko im treba da postignu svoje strateske ciljeve u nekim drugim domenima. Sam Ehud Barak rece jucer da Izrael ne zeli zaostravanje odnosa sa Turskom jer joj je to glavni a usudio bi se reci i najkvalitetniji regionalni partner.
Turci su uvijek znali debelo naplatiti svoje saveznistvo sa Izraelom jos od vremena Kemala Ataturka i ocito je da ce debelo iskoristiti ovaj incident s ubistvom 9 turskih drzavljana da bi profitirali prvenstveno na vojnom planu.
USA ce uraditi sve da se izgladi odnos izmedju Turske i Izraela jer ne moze dopustiti da Izrael ostane bez Turske kao partnera na Bliskom Istoku.
U arapskim ocima Erdogan i Turska postaju idoli. Novi borci protiv cionisticke opasnosti. Turska profitira kako god da okrenes.
Po BDP-u su 13-ta zemlja u svijetu. Za 2-3 godine ulaze medju 10 najjacih. Unutarnje trziste od 100 miliona stanovnika.
Turska vodi iznimno inteligentnu vanjsku politiku vec dugo vremena. Nema tu emocija. Samo goli interes. Ali politika i jeste goli pokusaj zadovoljenja maksimalistickih interesa koji se zavrse kompromisom. Kakav deal ce ko dobiti zavisi od karata na pokeraskom stolu. A turci imaju jako dobre karte i nemaju potrebe da blefiraju.
Moze se raspravljati na forumu, ali nema sumnje da u ovom slucaju nisu pokriveni NATOvim kisobranom. Kipar je priznata drzava, Turska moze Kiparskim brodovima legalno zabraniti u udju u njihove luke.Drvosjeca iz Dejcica wrote:O legitimnosti te blokada bi se dalo raspravljati. Može li Turska "legitimno" blokirali Kipar i zašto ne?madner wrote:Tacno, samo ako Turska prekrsi legitimnu blokadu ne moze se pozvati na taj clan. Jer onda je ona agresor.Drvosjeca iz Dejcica wrote:Čekaj malo, koliko se sjećam Turska je članica NATO pakta od 1950 i neke godine? A svi znamo da tamo lijepo piše da napad na članicu NATO pakta = napada na čitav savez. Realno smatram da se nikakav sukob neće desiti, bar ne u skorije vrijeme, te će sve ostati u domenu provokacija i politike.
Zaboravljas da su i njihovi neprijatelji imali izdasnu vojnu pomoc, SSSR-a. Sad koliko su bili ozbiljni ili ne, to je druga prica. Izreal je regionalna vojna sila. Za druge u regiji su majstori.mladtrek wrote:hajd sve na stranu al ovi sto izrael smatraju
nekom vojnom silom su stvarno smijesni
ratove koje su dobijali dobijali su uz izdasnu pomoc
amerike britanije i drugih zap zemalja
u sukobu sa relativno (u to vrijeme)
vojno totalno nerazvijenim zemljama
(cak su ih jedne prilike egipcani utukli
i to samo zato sto su frisko dobili ruske
protivtenkovske rakete i morali su ih ameri
zaustavljat da ovi ne odguraju Izrael u Med. more)
kad je izrael ratovao ili bio u sukobu sa nekom ozbiljnijom
vojnom silom - kad su nekom pripretili - (pa Ameri su za njih morali Iraq odradit
ovi nisu imali herca ni za toga)
bila je i Juga vojna sila i kad je poceo rat - oni su preuzeli skoro svo naoruzanje
pa opet nisu mogli pregazit sve u sedam dana - treba za rat nesto vise od dobrog i mocnog oruzja
Kakva vojna sila i trice..mladtrek wrote:hajd sve na stranu al ovi sto izrael smatraju
nekom vojnom silom su stvarno smijesni
ratove koje su dobijali dobijali su uz izdasnu pomoc
amerike britanije i drugih zap zemalja
u sukobu sa relativno (u to vrijeme)
vojno totalno nerazvijenim zemljama
(cak su ih jedne prilike egipcani utukli
i to samo zato sto su frisko dobili ruske
protivtenkovske rakete i morali su ih ameri
zaustavljat da ovi ne odguraju Izrael u Med. more)
kad je izrael ratovao ili bio u sukobu sa nekom ozbiljnijom
vojnom silom - kad su nekom pripretili - (pa Ameri su za njih morali Iraq odradit
ovi nisu imali herca ni za toga)
bila je i Juga vojna sila i kad je poceo rat - oni su preuzeli skoro svo naoruzanje
pa opet nisu mogli pregazit sve u sedam dana - treba za rat nesto vise od dobrog i mocnog oruzja
to onda samo govori koliko je taj NATO savez prdina bara, i da je Turska u tom NATO savezu dobar i vrijedan član samo onda kada treba koristiti baze u Turskoj kada se napada Irak, Afganistan ili eventualno u budućnosti Iran i Sirija..vatana wrote:Pa normalno da su im ameri i englezi pomagali (Izraelu) i opet ce. Ne kazem ja da ce doci do nuklearnog rata, ali ako vec poredite vojnu silu ove dvije zemlje, morate znati da je Izrael bas uz tu pomoc amera i engleza jaci od njih i to sto imaju atomske bombe. To Turci nemaju 100%!!! Izrael ima garant, a i ako nema, ameri, englezi bi im dali, ako bi bas isli tako daleko.
Evo hajmo vako, koja je to NATO clanica stala na stranu Turske u ovom sukobu, a koliko znam Turska je 50 godina clan NATO-a, a Izrael uopste nije.?
Eto neko mi neko nabroji barem jednu
preveliki su tu ulozi da bi se tek tako stajalo na neciju stranu... turska je suvise znacajan saveznik zapada. a ako zanemaris nuklearno oruzje (iz prostog razloga sto nikome nije u interesu da ga koristi) - uporedi tad vojnu snagu izraela i turske...vatana wrote:Pa normalno da su im ameri i englezi pomagali (Izraelu) i opet ce. Ne kazem ja da ce doci do nuklearnog rata, ali ako vec poredite vojnu silu ove dvije zemlje, morate znati da je Izrael bas uz tu pomoc amera i engleza jaci od njih i to sto imaju atomske bombe. To Turci nemaju 100%!!! Izrael ima garant, a i ako nema, ameri, englezi bi im dali, ako bi bas isli tako daleko.
Evo hajmo vako, koja je to NATO clanica stala na stranu Turske u ovom sukobu, a koliko znam Turska je 50 godina clan NATO-a, a Izrael uopste nije.?
Bravo!!!samo pitam wrote:to onda samo govori koliko je taj NATO savez prdina bara, i da je Turska u tom NATO savezu dobar i vrijedan član samo onda kada treba koristiti baze u Turskoj kada se napada Irak, Afganistan ili eventualno u budućnosti Iran i Sirija..vatana wrote:Pa normalno da su im ameri i englezi pomagali (Izraelu) i opet ce. Ne kazem ja da ce doci do nuklearnog rata, ali ako vec poredite vojnu silu ove dvije zemlje, morate znati da je Izrael bas uz tu pomoc amera i engleza jaci od njih i to sto imaju atomske bombe. To Turci nemaju 100%!!! Izrael ima garant, a i ako nema, ameri, englezi bi im dali, ako bi bas isli tako daleko.
U današnnjem svijetu, onaj ko upotrijebi nuklearno oružje je osuđen na nestanak.vatana wrote:Pa normalno da su im ameri i englezi pomagali (Izraelu) i opet ce. Ne kazem ja da ce doci do nuklearnog rata, ali ako vec poredite vojnu silu ove dvije zemlje, morate znati da je Izrael bas uz tu pomoc amera i engleza jaci od njih i to sto imaju atomske bombe. To Turci nemaju 100%!!! Izrael ima garant, a i ako nema, ameri, englezi bi im dali, ako bi bas isli tako daleko.
Tu si u pravu ako zanemarimo nuklearno oruzije, onda je svima jasno ko bi bio pobjednik. Al fazon je u tome sto se Izrael koji ima nepunih 8 miliona stanovnika nalazi okruzen sa 200 miliona muslimana (u neposrednoj blizini) i ponasa se sve ove godine kao da je situacija obrnuta.Lakat Jebić wrote:preveliki su tu ulozi da bi se tek tako stajalo na neciju stranu... turska je suvise znacajan saveznik zapada. a ako zanemaris nuklearno oruzje (iz prostog razloga sto nikome nije u interesu da ga koristi) - uporedi tad vojnu snagu izraela i turske...vatana wrote:Pa normalno da su im ameri i englezi pomagali (Izraelu) i opet ce. Ne kazem ja da ce doci do nuklearnog rata, ali ako vec poredite vojnu silu ove dvije zemlje, morate znati da je Izrael bas uz tu pomoc amera i engleza jaci od njih i to sto imaju atomske bombe. To Turci nemaju 100%!!! Izrael ima garant, a i ako nema, ameri, englezi bi im dali, ako bi bas isli tako daleko.