Automatik ili Manual?
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
gaius
#51 Re: Automatik ili Manual?
ja imam DSG mjenjač.. sa starijim automatskim mjenjačima nema gotovo nikakvo iskustvo (2-3 vožnje).. DSG je fantazija.. nikakva se vožnja sa ručnim mjenjačem ne može porediti sa ovim mjenjačem.. u D modu lagana vožnja (gradska, auto cesta).. za sportsku vožnju tu je S mod i obrtaji idu u crveno pa brzina više.. nema prekida snage, nema trzaja...
interesantna je stvar da npr. moj automobil u verziji sa DSG mjenjačem troši manje i ubrzava brže nego sa ručnim.. sve što ima ručni ima i DSG (kontrola obrtaja, kočenje motorom) uz neuoporedivo veći komfor vožnje..minus je svakako veća cijena i sigurno veći troškovi u slučaju kvara.. svaki ćeif košta..
u svakom slučaju - nikad više ručni mjenjač.. samo DSG ili nešto slično..
interesantna je stvar da npr. moj automobil u verziji sa DSG mjenjačem troši manje i ubrzava brže nego sa ručnim.. sve što ima ručni ima i DSG (kontrola obrtaja, kočenje motorom) uz neuoporedivo veći komfor vožnje..minus je svakako veća cijena i sigurno veći troškovi u slučaju kvara.. svaki ćeif košta..
- kreso_atac
#52 Re: Automatik ili Manual?
Slažem se sa postom iznad, uglavnom nakon par vožnji automatika, uvidi se otprilike da je to kompletnije rješenje. I baš to mi se sviđa kod svih modernijih automatika, ne samo DSG, brza prebacivanja bez gubitka ikakve snage, a većina ih ima isključivanje overdrivea, na nekima se to zove "sportski mod" uglavnom slične izvedbe, sve što ti može zatrebati uz tehnički naprednije mogućnosti, to ima automatik.
- Qler
#54 Re: Automatik ili Manual?
Vozi sam automatika, klasicnog, mercedes, i uvijek me bilo strah da uradim ovo, da ga ubacim u D, stisnem gas i kocnicu, pa da pustim kocnicu...Tj. ne znam sta ce se desiti kod klasicnog automatika? Shebat mjenjac, startat ce dobro, ili nesto trece???
- kreso_atac
#55 Re: Automatik ili Manual?
neće se ništa značajno desiti, jer računalo automatskog mjenjača (kod elektronski kontrolisanih) kao referencu za prebacivanje uzima izlaznu brzinu osovine.
- AmADin_gospo
#56 Re: Automatik ili Manual?
vozim manuelca, nisam ljubitelj automatika (mislim na stare automatike) ali bih rado uzeo neko auto s DSGom ili triptronic-om.
99% ljudi ovde nije vozilo auto visoke klase na starije od 4 godine pa da vidi šta je pravi automatik.
kad se našem narodu (a i donedavno i meni samom) spomene automatik, pomisli se na trojke, mercedese iz 80tih, megane, vectre, pasate itd itd, auta srednje ili više srednje klase iz 80tih i sredine 90tih godina gdje si automatski mjenjači bili srednja žalost. ali kad sjednete npr. u audia 6icu, opela insigniu, BMW 545, ili mečku S klasu s automatrskim/troptronic mjenjačem.... poslje 5 km okuka više vam ne pada na pamet da šaltate brzine desnom rukom i ljevom nogom nego vam samo u glavi + i - tipke
99% ljudi ovde nije vozilo auto visoke klase na starije od 4 godine pa da vidi šta je pravi automatik.
kad se našem narodu (a i donedavno i meni samom) spomene automatik, pomisli se na trojke, mercedese iz 80tih, megane, vectre, pasate itd itd, auta srednje ili više srednje klase iz 80tih i sredine 90tih godina gdje si automatski mjenjači bili srednja žalost. ali kad sjednete npr. u audia 6icu, opela insigniu, BMW 545, ili mečku S klasu s automatrskim/troptronic mjenjačem.... poslje 5 km okuka više vam ne pada na pamet da šaltate brzine desnom rukom i ljevom nogom nego vam samo u glavi + i - tipke
- Ateista
#57 Re: Automatik ili Manual?
NIje mi jasno, kako kocis motorom sa automatic mjenjacem?gaius wrote:ja imam DSG mjenjač.. sa starijim automatskim mjenjačima nema gotovo nikakvo iskustvo (2-3 vožnje).. DSG je fantazija.. nikakva se vožnja sa ručnim mjenjačem ne može porediti sa ovim mjenjačem.. u D modu lagana vožnja (gradska, auto cesta).. za sportsku vožnju tu je S mod i obrtaji idu u crveno pa brzina više.. nema prekida snage, nema trzaja...
Iskreno, nisam nikad vozio automatic, niti razumijem rad tog DSG mjenjaca, pa me zanima?
Znam da je inace jedna od mana automatika da ne mozes kociti motorom, sto ja radim u 90% kocenja, i zbog cega bih se tesko navikao na automatik.
-
sabanss
#58 Re: Automatik ili Manual?
Mozes rucno mijenjati brzine, bar na DSG-u.Ateista wrote:
NIje mi jasno, kako kocis motorom sa automatic mjenjacem?
Iskreno, nisam nikad vozio automatic, niti razumijem rad tog DSG mjenjaca, pa me zanima?
Znam da je inace jedna od mana automatika da ne mozes kociti motorom, sto ja radim u 90% kocenja, i zbog cega bih se tesko navikao na automatik.
Moze li mi neko objasniti kako se automatik ponasa na skliskim podlogama, gdje se ne smije "gasati" i gdje se vecina radnji obavlja na kvacilu?
- GAU8
#59 Re: Automatik ili Manual?
Citat sa jednog stranog foruma:
Well, here's what I've learned about my 09 and winter. For reference's sake, we've had 4 snowfalls ranging from 3-5 inches and I've driven both city and highway with the car during the time. There's been modest amounts of ice mixed in twice. I have only the stock Michelin tires.
Tips: My car slowly inches forward after I let off the brake, which I use to an advantage when starting in slippery conditions. Once I have some momentum, I SLOWLY press the accelerator. Too much go pedal=Too much turbo and lots of wheel spin. I have a DSG, and I suspect that a slow release of the clutch on a manual car might produce the same benefical effect.
I also utilize the excellent engine braking of the car to gradually slow down at traffic lights and stop signs, thus keeping my momentum, and allowing for easier starts.
-
gaius
#60 Re: Automatik ili Manual?
što se tiče kočenja motorom stvar je slijedeća.. DSG zapravo funkcioniše kao ručni mjenjač samo bez kvačila.. možeš ga ostaviti u D modu gdje sam prebacuje brzine na umjerenom broju obrtaja (na mom motoru ispod 2000)... možeš ga ubaciti u S mod gdje prebacuje na višem broju obrataja (u zavisnosti od pritiska na gas na oko 3-4 hiljade do maksimuma)
S mod je dobar za kočenje motorom.. dakle ono što bi niz ivan npr. uradio ubacivanjem u treću postižeš ubacivanjem u S koji će bez gasa spuštati auto na višem broju obrtaja (4-5-6 hiljada) i time ga kočiti
i konačno možeš prebaciti u tiptronic mod i pomjeranjem mjenjača gore ili dole sam odrediti u kojoj će brzini biti...
prema tome kočenje motorom funkcioniše jednako kao na manuelcu.. tvoje je da ubaciš u S ili da sam biraš brzinu.. u većini slučajeva S je sasvim dovoljan.. ručno mjenjam brzine samo npr. u slučaju kolone koja se sporo spušta niz veći nagib..
što se tiče snijega, leda.. stvar funkcioniše gotovo jednako kao i na ručnom.. moja je impresija da je 1. brzina tu vrlo kratka, čim vozilo krene već je u drugoj brzini.. pomaže i kontrola proklizavanja.. dvije zime i puno odlazaka na bjelašnicu i apsolutno nikakvih problema..
i ja sam mislio automatik - zima - grrrr.. međutim DSG je potpuno drugačiji u odnosu na stare automatike, automatski mjenjač koji ti čita misli i uvijek je u pravoj brzini.. u igri su dvije lamele, jedna za parne, jedna za neparne brzine.. jedna uvijek čeka spremna zato je prebacivanje brzine, naročito iz niže u višu gotovo potpuno neprimjetno.. sjajna stvar.. treba probati teško je riječima opisati..
S mod je dobar za kočenje motorom.. dakle ono što bi niz ivan npr. uradio ubacivanjem u treću postižeš ubacivanjem u S koji će bez gasa spuštati auto na višem broju obrtaja (4-5-6 hiljada) i time ga kočiti
i konačno možeš prebaciti u tiptronic mod i pomjeranjem mjenjača gore ili dole sam odrediti u kojoj će brzini biti...
prema tome kočenje motorom funkcioniše jednako kao na manuelcu.. tvoje je da ubaciš u S ili da sam biraš brzinu.. u većini slučajeva S je sasvim dovoljan.. ručno mjenjam brzine samo npr. u slučaju kolone koja se sporo spušta niz veći nagib..
što se tiče snijega, leda.. stvar funkcioniše gotovo jednako kao i na ručnom.. moja je impresija da je 1. brzina tu vrlo kratka, čim vozilo krene već je u drugoj brzini.. pomaže i kontrola proklizavanja.. dvije zime i puno odlazaka na bjelašnicu i apsolutno nikakvih problema..
i ja sam mislio automatik - zima - grrrr.. međutim DSG je potpuno drugačiji u odnosu na stare automatike, automatski mjenjač koji ti čita misli i uvijek je u pravoj brzini.. u igri su dvije lamele, jedna za parne, jedna za neparne brzine.. jedna uvijek čeka spremna zato je prebacivanje brzine, naročito iz niže u višu gotovo potpuno neprimjetno.. sjajna stvar.. treba probati teško je riječima opisati..
- AmADin_gospo
#61 Re: Automatik ili Manual?
ja neznam kakav ti automatik imaš, ali sam vozio jaranovu vectru b automatik, opel signuma automatik i onu KIAu terenca automatika, i bez problema sam kočio motorom niz brdo. na mjenjaču ima D-N-P-R i 1-2-3. samo ga ušaltaš u 2 il 1 i motorom kočiš niz brdo.Ateista wrote:Znam da je inace jedna od mana automatika da ne mozes kociti motorom, sto ja radim u 90% kocenja, i zbog cega bih se tesko navikao na automatik.
- corolla02
- Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
- Horoskop: Gemini
#62 Re: Automatik ili Manual?
svako moderno auto ima ESC ili vec nesto slicno tako da i to proklizavanje pada u vodu!sabanss wrote:Mozes rucno mijenjati brzine, bar na DSG-u.Ateista wrote:
NIje mi jasno, kako kocis motorom sa automatic mjenjacem?
Moze li mi neko objasniti kako se automatik ponasa na skliskim podlogama, gdje se ne smije "gasati" i gdje se vecina radnji obavlja na kvacilu?
- Ateista
#63 Re: Automatik ili Manual?
Fino sam napisao da nisam nikad vozio automatik, ali da sam tako cuo, te da me neko ispravi ako grijesim.AmADin_gospo wrote:ja neznam kakav ti automatik imaš, ali sam vozio jaranovu vectru b automatik, opel signuma automatik i onu KIAu terenca automatika, i bez problema sam kočio motorom niz brdo. na mjenjaču ima D-N-P-R i 1-2-3. samo ga ušaltaš u 2 il 1 i motorom kočiš niz brdo.Ateista wrote:Znam da je inace jedna od mana automatika da ne mozes kociti motorom, sto ja radim u 90% kocenja, i zbog cega bih se tesko navikao na automatik.
To o cemu govoris je jedna vrsta kocenja motorom, ali ne i jedina. Ja kada trebam usporiti ne pritiscem kocnicu nego prebacujem stepen prenosa na nize sto automatski koci. Kocnicu koristim samo kad trebam stati (i to ne uvijek, moze se i skorz zautstaviti saltanjem ako si na uzbrdici) ili kad trebam brzo reagovati.
Ako sam dobro skontao, ovo je moguce sa tim DSG mjenjacem, ali onda to nije obicni automatic vec kombinacija automatika i manuelnog.
- kreso_atac
#64 Re: Automatik ili Manual?
Može i kod "običnog" automatika, tj većine ostalih. Evo recimo standardni automatik koji npr ide u jeepa kakvog vozim, ima četiri brzine. Lupam, mjenjač je u D i idem 60 km/h, treća brzina. Ručicu jednostavno vratim u 2, mjenjač vratim u drugu brzinu, obrtaji skoče, motor počne više kočiti. Identično manuelnom. Ista stvar i iz druge u prvu kada vratiš. Potpuno isto.
- Ateista
#65 Re: Automatik ili Manual?
NIje mi jasno, odakle onda ta prica da se kod automatika vise trose diskovi i slicno...kreso_atac wrote:Može i kod "običnog" automatika, tj većine ostalih. Evo recimo standardni automatik koji npr ide u jeepa kakvog vozim, ima četiri brzine. Lupam, mjenjač je u D i idem 60 km/h, treća brzina. Ručicu jednostavno vratim u 2, mjenjač vratim u drugu brzinu, obrtaji skoče, motor počne više kočiti. Identično manuelnom. Ista stvar i iz druge u prvu kada vratiš. Potpuno isto.
- kreso_atac
#66 Re: Automatik ili Manual?
Vjerovatno iz razloga što je ljudima uglavnom "žao" mjenjačem kočiti ili nisu navikli šaltati ga ako je automatik, kako je recimo slučaj i kod mene. Ako nije neka opasna ili duga nizbrdica uglavnom ga ostavim u D i kočnicom držim.
- GAU8
#67 Re: Automatik ili Manual?
Pri tom se vjerovatno misli na starije verzije automatskih mjenjaca.Ateista wrote:NIje mi jasno, odakle onda ta prica da se kod automatika vise trose diskovi i slicno...kreso_atac wrote:Može i kod "običnog" automatika, tj većine ostalih. Evo recimo standardni automatik koji npr ide u jeepa kakvog vozim, ima četiri brzine. Lupam, mjenjač je u D i idem 60 km/h, treća brzina. Ručicu jednostavno vratim u 2, mjenjač vratim u drugu brzinu, obrtaji skoče, motor počne više kočiti. Identično manuelnom. Ista stvar i iz druge u prvu kada vratiš. Potpuno isto.
- AmADin_gospo
#68 Re: Automatik ili Manual?
moj jarane, i sam nisam mogao vjerovati, ali stariji automatici 15+ godina i novi (zadnje 3-4 god.) jedino slično što imaju je naziv i slova na mjenjaču... razlika u vuči i potrošnji je drastičnaGAU8 wrote:Pri tom se vjerovatno misli na starije verzije automatskih mjenjaca.Ateista wrote: NIje mi jasno, odakle onda ta prica da se kod automatika vise trose diskovi i slicno...
-
kod65
#69 Re: Automatik ili Manual?
Automatik u ovom gradu zakon. Stani na semaforu uz brdo i pusti sve, krenes sa malo gasa ko gospodin( lijevu nogu pruzi kroz prozor
). Ko voli da ga salta njegov problem 
-
mišmaš
#70 Re: Automatik ili Manual?
slažem sekod65 wrote:Automatik u ovom gradu zakon. Stani na semaforu uz brdo i pusti sve, krenes sa malo gasa ko gospodin( lijevu nogu pruzi kroz prozor). Ko voli da ga salta njegov problem
- Haris.ba
#71 Re: Automatik ili Manual?
Koja auta sa automatikom bi vi uzeli? Ne mislim na mokre snove, već kad bi sutra kupovali gradsko auto. Ako može, najviše prijedloga iz kompaktne klase?
- Qler
#72 Re: Automatik ili Manual?
Juce sam vozio C220 CDI, karavan, automatik, od Kravica do Sarajeva. I mogu samo potvrditi svoje rijeci. Automatik je zakon! Nije mi ni jedne sekunde nedostajao manuelac. Cak nisam ni ja htio da ga saltam, sve sam prepustio automatici. Samo u S mode i vozi 
-
Bordolini
#73 Re: Automatik ili Manual?
Manuelac jer uzivam u saltanju. Guzva u saobracaju mi ne smeta. Automatic, bilo da je obicni, dsg, smg ili neki drugi mi je dosadan. Ali to sam samo ja i ne treba ljudima uzeti za zlo nijednu opciju. Dobro je kad ima opcija pa nek svako bira sto zeli.
- AmADin_gospo
#74 Re: Automatik ili Manual?
pitanje az ove koji su vozili DSG ili Tiptronic (pošto iste nikad nisam vozio):
šta se dešava ako sde npr vozi u 5toj brzini na 100 km/h i lagano koči kako bi se auto zaustavilo i na kraju zaustavilo, hoče li sam mjenjač šaltati u manju i na kraju u ler kad se zaustavi, ili će se auto ugasiti?
šta se dešava ako sde npr vozi u 5toj brzini na 100 km/h i lagano koči kako bi se auto zaustavilo i na kraju zaustavilo, hoče li sam mjenjač šaltati u manju i na kraju u ler kad se zaustavi, ili će se auto ugasiti?
- GAU8
#75 Re: Automatik ili Manual?
Najvjerovatnije zavisi od izvedbe.AmADin_gospo wrote:pitanje az ove koji su vozili DSG ili Tiptronic (pošto iste nikad nisam vozio):
Uglavnom je downshifting automatski cak i na tiptronic-u
Ja sam probao Toyotu Matrix, (ne znam jel DSG) ali je bio sekvencijalni mjenjac tog tipa. (+/-)
Uglavnom ne dozvoljava operacije koje su van dozvoljenih parametara. recimo brzo saltanje 4 brzine nize dok auto pichi 100 km/h i slicno.
Ali je dovoljno recimo stati na kocnicu u 5-oj i sam se prebaci u 1