623 godine od Bitke kod Bileće

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Locked
Woody
Location: Jedna država, dva entiteta, tri naroda, četiri pičke materine

#51 Re: 623 godine od Bitke kod Bileće

Post by Woody »

@BiH-x:

A koja BiH, je li zajednica opština Zenica, Tuzla i Bihać, ili od Une do Drine? Jer ako je ovo drugo, onda ti treba i Hrvatska i Srbija. A ako ti treba i Hrvatska i Srbija, onda ti treba i USA koja će ih nagovoriti na to. A ako misliš zaobići USA, onda moraš naći najmanji zajednički imenitelj sa CRO i SRB, i to istovremeno. I ja sam Bosanac, musliman, ali nisam autističan, pa da kažem da mi ne treba niko :bih:
Nekako s proljeća

#52 Re: 623 godine od Bitke kod Bileće

Post by Nekako s proljeća »

:)
vedomedo

#53 Re: 623 godine od Bitke kod Bileće

Post by vedomedo »

Woody mozes li nam dati barem neku generalnu informaciju kako si utvrdio svoje porijeklo od Vlatka Vukovica?

Inace znam da ima pripadnika danasnjeg Hrvatskog Plemickog Zbora a i italijanskog Plemstva koji tvrde da vode porijeklo od bosanske vlastele.

Ono sto sam uspio pohvatati po internetu je da autenticnih potomaka srednjovjekovne porodice Alaupovica ima
i danas. Cini mi se interesantna i ova knjiga Raifa Cehajica:
“Naši korijeni: od rodonačelnika do savremenika”
http://www.rodoslovlje.hr/clanci/osvrti ... avremenika

Nisam je procitao, al mozda neko ovde jesete.
BiH-x

#54 Re: 623 godine od Bitke kod Bileće

Post by BiH-x »

Woody wrote:@BiH-x:

A koja BiH, je li zajednica opština Zenica, Tuzla i Bihać, ili od Une do Drine? Jer ako je ovo drugo, onda ti treba i Hrvatska i Srbija. A ako ti treba i Hrvatska i Srbija, onda ti treba i USA koja će ih nagovoriti na to. A ako misliš zaobići USA, onda moraš naći najmanji zajednički imenitelj sa CRO i SRB, i to istovremeno. I ja sam Bosanac, musliman, ali nisam autističan, pa da kažem da mi ne treba niko :bih:
Naravno, cijenim da je USA danas nas najkorisniji politicki partner na svjetskoj sceni (zajedno sa Turskom), ali to ne znaci da sam nesto pretjerano emocionalno vezan za tu zemlju, a kamoli da zelim da se izjasnjavam kao Amerikanac, kao ovi nasi turkofili kao Ceric kojima je Turska "majka", ili ovi jugofili koji bi najradje da mi Bosnjaci budemo nacionalno "Jugosloveni".

Emocionalno sam vezan samo i jedino za BiH :bih:
Nele9

#55 Re: 623 godine od Bitke kod Bileće

Post by Nele9 »

vedomedo wrote:Pogledao sam malo ovu stranicu SlavicBosnia i praskozorje, a potom i neke starije postove na forumu.
Moj zakljucak je da u ovoj generaciji oko 85 pa navise ima misljenja koja pokusavaju zasnovati neki bosanski identitet i bosansku kulturu direktno na bosanskom srednjovjekovlju pritom zeleci da potpuno iskljuce Islam i muslimansku tradiciju. To im pomaze da se vide kao dio Evrope i vjerovatno ocekuju da ce od nje biti lakse prihvaceni. Ali tu ih ometa cinjenica da je u formiranju svake kulture religija imala odlucujucu ulogu. Evropa se danas
definise kao izrasla iz judeo-krscanske tradicije + grcka filozofija. Tako i kada se okrenu bosanskom srednjovjekovlju
ne znaju sta ce sa svim tim religijskim simbolima - jer bosansko srednjovjekovlje do dolaska osmanlija je jednozacno
krscansko. Meni je da budem iskren ova pojava medju omladinom jako interesantna. Bojim se samo da ovi momci i cure zapravo nikada nisu razumjeli i nikada nisu ni pokusali da razumiju duhovnost bosanskih muslimana.
Kada se vec upucuju u srenjovjekovlje neka razmisle malo sta je to navelo ljude da ne samo za relativno kratko vrijeme prihvate Islam nego da se svojim zivotima i imetkom potpuno stave u sluzbu njihove nove vjere.

Za mene je to jasno - to je za prve bosanske muslimane bio izlazak iz jednog egzistencijalnog mraka u kojoj su robovali samovolji te sada slavljene krscanske vlastele.
:thumbup: To kralju!
Medresa 1537 u Rajvosa. A nek´ Woody i dalje priča o 250 godina. ;-)
Otići ćemo u milu mater pričama ko je turkofil a ko ne, da li je Otomansko Carstvo = Turci, itd. pa da stanemo.
Uglavnom, omladini se ne priča ni o islamu u kući, a o viteškim borbama Bošnjaka u školi. Najpravedniji, posljednji rat da ne spominjemo. To stvara krizu identiteta osobito kod omladine čiji su roditelji uznali o svojem nacionalnom biću nakon što ih je četničko-ustaški čekić udario prije 19 godina.

Da se malo nagooglaju vidjeli bi da je pan-slavenizam u ovom obliku i spikom već izmišljen od strane Rusa-neonacista (a preuzet od Srba ˝Obrazaca˝) kojima je dnevna fiskultura napad na crnce i centralno azijatske gradjane njihove im mrske majke Rusije. Pritom snimiti kamerom kako 6-7 zadriglih drogiranih i pijanih bijelih Rusa surovo udara jadnog studenta iz Ugande je kulturno-umjetnički dogadjaj bez presedana u njihovim im pan-slavenističkim krugovima.
S.SC

#56 Re: 623 godine od Bitke kod Bileće

Post by S.SC »

Nele9 wrote:
vedomedo wrote:Pogledao sam malo ovu stranicu SlavicBosnia i praskozorje, a potom i neke starije postove na forumu.
Moj zakljucak je da u ovoj generaciji oko 85 pa navise ima misljenja koja pokusavaju zasnovati neki bosanski identitet i bosansku kulturu direktno na bosanskom srednjovjekovlju pritom zeleci da potpuno iskljuce Islam i muslimansku tradiciju. To im pomaze da se vide kao dio Evrope i vjerovatno ocekuju da ce od nje biti lakse prihvaceni. Ali tu ih ometa cinjenica da je u formiranju svake kulture religija imala odlucujucu ulogu. Evropa se danas
definise kao izrasla iz judeo-krscanske tradicije + grcka filozofija. Tako i kada se okrenu bosanskom srednjovjekovlju
ne znaju sta ce sa svim tim religijskim simbolima - jer bosansko srednjovjekovlje do dolaska osmanlija je jednozacno
krscansko. Meni je da budem iskren ova pojava medju omladinom jako interesantna. Bojim se samo da ovi momci i cure zapravo nikada nisu razumjeli i nikada nisu ni pokusali da razumiju duhovnost bosanskih muslimana.
Kada se vec upucuju u srenjovjekovlje neka razmisle malo sta je to navelo ljude da ne samo za relativno kratko vrijeme prihvate Islam nego da se svojim zivotima i imetkom potpuno stave u sluzbu njihove nove vjere.

Za mene je to jasno - to je za prve bosanske muslimane bio izlazak iz jednog egzistencijalnog mraka u kojoj su robovali samovolji te sada slavljene krscanske vlastele.
:thumbup: To kralju!
Medresa 1537 u Rajvosa. A nek´ Woody i dalje priča o 250 godina. ;-)
Otići ćemo u milu mater pričama ko je turkofil a ko ne, da li je Otomansko Carstvo = Turci, itd. pa da stanemo.
Uglavnom, omladini se ne priča ni o islamu u kući, a o viteškim borbama Bošnjaka u školi. Najpravedniji, posljednji rat da ne spominjemo. To stvara krizu identiteta osobito kod omladine čiji su roditelji uznali o svojem nacionalnom biću nakon što ih je četničko-ustaški čekić udario prije 19 godina.

Da se malo nagooglaju vidjeli bi da je pan-slavenizam u ovom obliku i spikom već izmišljen od strane Rusa-neonacista (a preuzet od Srba ˝Obrazaca˝) kojima je dnevna fiskultura napad na crnce i centralno azijatske gradjane njihove im mrske majke Rusije. Pritom snimiti kamerom kako 6-7 zadriglih drogiranih i pijanih bijelih Rusa surovo udara jadnog studenta iz Ugande je kulturno-umjetnički dogadjaj bez presedana u njihovim im pan-slavenističkim krugovima.
1. Imaš i Crkava u svakom BH gradu, pa to ne znaci da su svi u tome gradu katolici ili pravoslavci.
Pošto vidim da svoje "znanje" gradiš na osnovu interneta (jadno ti je to znanje) onda otiđi malo do neke biblioteke, pa pogledaj oko procesa prihvatanja islama. Ili, još bolje - možda te Turska malo veže, onako, emotivno, pa onda pogledaj turske deftere iz, recimo XVIII i XIX stoljeca gdje se u dobrom broju još i tada spominju imena tipa: Hasan, sin Radgostov... Ahmed, sin Dražetin itd itd itd...
Neka te ne čudi i što su nas truci zvali "balije" i šta ta riječ znači.

2. Da se malo obrazujes, vidio bi da je panslavima u ovom obliku i spikom vec izmisljen od strane intelektualnih krugova Slavena u XIX stoljecu, koji su zeljeli da se oslobode stranih okupatora (Habsburga, Otomana itd.). Pogledaj malo i kada je napisana himna "Hej Slaveni" i ko ju je napisao, a koja se smatra panslavenskom himnom.

Najveca bolest Bošnjaka muslimana jeste vezanje Slavenstva za Srbiju. Što ga više vežemo za Srbe, više prihvatamo njihovu ciljanu i namjerno propagiranu ideologiju po kojima su svi Slaveni = Srbi, što nema zdravorazumskog objašnjenja.

Jedno pitanje za tebe, pošto vidim, bacaš na to da si pametan - koji je narod prvi na ovim prostorima imao riječnik i šta piše u uvodnom dijelu tog riječnika?
BiH-x

#57 Re: 623 godine od Bitke kod Bileće

Post by BiH-x »

S.SC wrote:Najveca bolest Bošnjaka muslimana jeste vezanje Slavenstva za Srbiju. Što ga više vežemo za Srbe, više prihvatamo njihovu ciljanu i namjerno propagiranu ideologiju po kojima su svi Slaveni = Srbi, što nema zdravorazumskog objašnjenja.
Nije isto slavenstvo i pan-slavizam, shvati to vec jednom. Slaveni su lingvisticka podskupina indoeuropljana, dok je pan-slavizam ideologija (koja Bosnjacima nista dobro nije donijela tijekom historije).
BASS

#58 Re: 623 godine od Bitke kod Bileće

Post by BASS »

Ja opet vidim problem u tome što su u toku 90-ih (a i prije) razni izforsirani kolektivi utisnuli u ljude na balkanu dogmu da identitet jedinke mora biti determinisan nekim njegovim pripadanjem kolektivu,što je opet uvjetovano nekim historijskim revizionizmom pomoću kojeg se taj identitet rasprostire oduvijek i zauvijek...
I imamo generacije koje ne mogu stvoriti sopstveni identitet na samom sebi (što je zapravo osnova identiteta na zapadu) nego osjećaju obavezu da sebe realiziraju samo u sklopu nekog kolektiva (što ukazuje na osjećaj nemoći pojedinca) - pa imamo društvo sastavljeno od grupacija koje po nekom default-u baštene neke izme,društvo u kojem se neke grupacije stvaraju čisto da budu anti neke druge.
U tome ne vidim razliku ni kod ovih,oni možda jesu dobronamjerni i naivni (mada su sa svojim nastupom nekome dali utisak provokatora),međutim,sama ta opsjednutost identitetom (koji se naravno mora vezivati za kolektiv) i preopterećenost (da ne kažem kompleksi) ukazuju na to koliko smo nezdravo društvo,a sama ta potreba da svaka od tih grupacija (pa i ova mala) stavlja sebi u zadatak da ostale "uči" i "preodgaja" po pitanjima identiteta,etiketira izdajice i nečiste,pokazuje da su svi zapravo preuzeli modus operandi nacionalizama.
Pan slavizam u svojoj praksi i teoriji nije nimalo primamljiva ni benigna stvar,ali eto na "tržištu ideologija" i taj poluproizvod je našao svoje mjesto.S obzirom na to da smo već ideološko smetljište evrope i svijeta,logično.
Last edited by BASS on 01/09/2011 21:59, edited 1 time in total.
pojedinac

#59 Re: 623 godine od Bitke kod Bileće

Post by pojedinac »

S.SC wrote: 1. Imaš i Crkava u svakom BH gradu, pa to ne znaci da su svi u tome gradu katolici ili pravoslavci.
Pošto vidim da svoje "znanje" gradiš na osnovu interneta (jadno ti je to znanje) onda otiđi malo do neke biblioteke, pa pogledaj oko procesa prihvatanja islama. Ili, još bolje - možda te Turska malo veže, onako, emotivno, pa onda pogledaj turske deftere iz, recimo XVIII i XIX stoljeca gdje se u dobrom broju još i tada spominju imena tipa: Hasan, sin Radgostov... Ahmed, sin Dražetin itd itd itd...
Zar, nas nisu proganjale evropske kraljevine i naše komšije, sa istoka i zapada, još i prije dolaska Otomana, ne zbog imena Hasan, Radgostov... Ahmed, Dražetin itd itd itd..., već isključivo radi naše “krive vjere” i pripadnosti Crkvi bosanskoj.

Šta ono i zašto bi na Bilinom Polju 8-og aprila 1203.?

Od tad pa do današnjih dana.

I, uprkos svemu Bosna i Hercegovina kao multireligijska država je omogučila da u njoj, pored teista i ateista, zajedno žive muslimani, pravoslavci, katolici, protestanti i jevreji. A, danas su nam kinezi, mada ih ima i muslimana i katolika, donijeli konfučizam, taoizam i budizam, zavisno od toga kojem nazoru pripadaju.
S.SC

#60 Re: 623 godine od Bitke kod Bileće

Post by S.SC »

pojedinac wrote:
S.SC wrote: 1. Imaš i Crkava u svakom BH gradu, pa to ne znaci da su svi u tome gradu katolici ili pravoslavci.
Zar, nas nisu proganjale evropske kraljevine i naše komšije, sa istoka i zapada, još i prije dolaska Otomana, ne zbog imena Hasan, Radgostov... Ahmed, Dražetin itd itd itd..., već isključivo radi naše “krive vjere” i pripadnosti Crkvi bosanskoj.

Šta ono i zašto bi na Bilinom Polju 8-og aprila 1203.?

Od tad pa do današnjih dana.

I, uprkos svemu Bosna i Hercegovina kao multireligijska država je omogučila da u njoj, pored teista i ateista, zajedno žive muslimani, pravoslavci, katolici, protestanti i jevreji. A, danas su nam kinezi, mada ih ima i muslimana i katolika, donijeli konfučizam, taoizam i budizam, zavisno od toga kojem nazoru pripadaju.
Naravno. Zato, umjesto da tu multikulturalnost njegujemo na taj način što je cijenimo u jednu, a religije suzimo na privatnu sferu s druge strane + njegujemo ono što je nama zajedničko (ono što je nastalo i bilo prije Osmanlija i prije pokrštavanja - od plesova, narodnih imena, običaja i sl.) kako nam ne bi mogli reci da smo ni Turci, a ni Srbi ni Hrvati.
Ako je ikad moguce biti multikulturalan, a uz to uzivati u toleranciji i sekularizmu - to je moguce danas. A ako uzmemo navode franjevaca, pa i nekih bošnjačkih mislilaca iz Osmanskog perioda (npr. Knežević, Ilhamija, Prozorac...) onda cemo vidjeti nesto jako zanimljivo - narod u Bosni i Hercegovini za vrijeme Osmanija - Bošnjaci sve tri vjere živjeli su zajedno bez ikakvih netrepeljivosti. No, nažalost, takve odnose rusio je prije svega sistem, porezi, globe, prava, slobode... I o tome ne pisu samo franjevci, vec i Bošnjačka muslimanska inteligencija (npr. Muhamed Emin Isević - koji je skupo platio kritiku sultana za podsticanje vjerske netolerancije...). Zahvaljujuci tome, Zagreb i Beograd su iskoristili takvo stanje Osmanlija (muslimana) prema kršćanskoj i hrišćanskoj raji, počele su priče kako Bošnjaci muslimani ne mogu biti njihova braća i kako oni ne mogu biti isti narod, kako zbog vjere tako i zbog 1000 izmišljenih razloga....

Eh, o tome se radi.
S.SC

#61 Re: 623 godine od Bitke kod Bileće

Post by S.SC »

BiH-x wrote:
S.SC wrote:Najveca bolest Bošnjaka muslimana jeste vezanje Slavenstva za Srbiju. Što ga više vežemo za Srbe, više prihvatamo njihovu ciljanu i namjerno propagiranu ideologiju po kojima su svi Slaveni = Srbi, što nema zdravorazumskog objašnjenja.
Nije isto slavenstvo i pan-slavizam, shvati to vec jednom. Slaveni su lingvisticka podskupina indoeuropljana, dok je pan-slavizam ideologija (koja Bosnjacima nista dobro nije donijela tijekom historije).
1. Panslavizam je samo dio ideje Slavenstva, a Slavenstvo predstavlja osjećaj za Slavensku identifikaciju i porijeklo. Od etničkog, preko jezičkog i kulturološkog općenito.
Svako povezivanje nečega slavenskog (od nošnji, kulture, običaja) kod Bošnjaka se veže sa Srbe.

Evo, daj mi primjer na ove asocijacije: rodovjerje, Perun, Jurjevo!?

2. Tijekom historije? Koje historije? Osim ako ti ta historija počinje od 41. pa na ovamo...
Nele9

#62 Re: 623 godine od Bitke kod Bileće

Post by Nele9 »

S.SC wrote:
pojedinac wrote:
S.SC wrote: Zahvaljujuci tome, Zagreb i Beograd su iskoristili takvo stanje Osmanlija (muslimana) prema kršćanskoj i hrišćanskoj raji, počele su priče kako Bošnjaci muslimani ne mogu biti njihova braća i kako oni ne mogu biti isti narod, kako zbog vjere tako i zbog 1000 izmišljenih razloga....

Eh, o tome se radi.
Fakat vazda mi Bošnjaci krivi. Tada zbog ovoga što si napisao, a u posljednjem ratu hoćemo da se nešto pitamo kao najbrojniji narod.

Mali, hodi ´vamo, čvoka ti je i m´rš s igrališta!
BiH-x

#63 Re: 623 godine od Bitke kod Bileće

Post by BiH-x »

S.SC wrote:Svako povezivanje nečega slavenskog (od nošnji, kulture, običaja) kod Bošnjaka se veže sa Srbe.

Jedino Jurjevo povezujem sa Srbima, ali jednako i sa Ciganima.
S.SC

#64 Re: 623 godine od Bitke kod Bileće

Post by S.SC »

Nele9 wrote:
Fakat vazda mi Bošnjaci krivi. Tada zbog ovoga što si napisao, a u posljednjem ratu hoćemo da se nešto pitamo kao najbrojniji narod.

Mali, hodi ´vamo, čvoka ti je i m´rš s igrališta!
Da ti kupim naocale, ili ti očne žlijezde ne pronalaze put do mozga?
1. Osmanlije (muslimani) nisu jednako Bošnjaci muslimani,
2. Ta prljava Srbo-Hrvatska anti-bošnjačka propaganda tada je počela i nije nikada završila. Pa ni u ratu 92-95, pa ni danas.. Ona traje! A mi je održavamo! Zato što smo zaglupljen narod, previše merhametli i u slijepilu. I ponekad se pitam, da li je zaista tako - kakav narod, takva i država, politika, sudbina...
Last edited by S.SC on 02/09/2011 00:22, edited 1 time in total.
S.SC

#65 Re: 623 godine od Bitke kod Bileće

Post by S.SC »

BiH-x wrote:
S.SC wrote:Svako povezivanje nečega slavenskog (od nošnji, kulture, običaja) kod Bošnjaka se veže sa Srbe.

Jedino Jurjevo povezujem sa Srbima, ali jednako i sa Ciganima.
Ej vidiš, pogrešno :)
Stvar je što su ga Srbi sebi prisvojili, a naročito cigani - koji inače slave sve praznike - od Bajrama, Božića, Uskrsa, ramazana... Po meni, Cigani su jedini narod u BiH koji se ponaša multikulturno :D

U Slavenskoj mitologiji, Jarilo je bio sin boga Peruna (kojeg su, istina, kasnije preimenovali u Juraj - pa je od tada ostalo Jurjevo, mada se u Poljskoj npr. Jurjevo naziva i Jarildan) i on je bio bog vegetacije i plodnosti.
Prvi dan proljeca jeste zapravo Jurjevo (Đurđevdan na romskom, ali i po pravoslavnom i krščanskom - Đorđe od Juraj).

Po predanju, Perunu je Jarila ukrao Veles. Perun je živio na nebu, Veles na tlu i bili su suprostavljeni bogovi (iz ovoga nastaje i učenje Crkve bosanske, velikim dijelom).
Kada je Veles ukrao Jarila i doveo ga u svoju zemlju (na kopno), on je iz neba donio vlažnost i rosu, pa tada priroda buja bla bla bla bla....

Dakle, čisto Slavenski, a što se održao najviše među Srbima, pogotovo Romima, druga stvar.
Mada, mnogi ga muslimani, pa i Hrvati slave također.
rodjohoho

#66 Re: 623 godine od Bitke kod Bileće

Post by rodjohoho »

Pitam se sto udarate samo po Bosnjacima muslimanima?

Nista ne kazete o najvecim izdajicama bosanske historije: Bosnjaci katolici i pravoslavci.... :o
S.SC

#67 Re: 623 godine od Bitke kod Bileće

Post by S.SC »

rodjohoho wrote:Pitam se sto udarate samo po Bosnjacima muslimanima?

Nista ne kazete o najvecim izdajicama bosanske historije: Bosnjaci katolici i pravoslavci.... :o
Očito da ti u cijeloj ovoj priči samo muslimani upadaju u oči, a gdje god se spominju Hrvati i Srbi, to preskočiš (preskočite).
heckler

#68 Re: 623 godine od Bitke kod Bileće

Post by heckler »

Fuj, kud otvorih ovaj topic.

Kakvi sve fanatici vrsljaju ovim forumom to je cudno jedno.

Raja i Pofalicku bitku zaboravila a ovi bi da propagandu sire koristeci bitku od prije 623 godine. Sto tom Vlatku kosti ne iskopate pa ih ko srbi "mosti cara lazara" pronosajte okolo.
zonbirile

#69 Re: 623 godine od Bitke kod Bileće

Post by zonbirile »

ne poštujemo mitove,a nove ne stvaramo.Nema države bez mita,Katarinu Kosaču smo izgubili,jer su je prigrabili i rabe samo jedni,a mogla je biti sinonim svima-šteta.
VerticalHairFactor

#70 Re: 623 godine od Bitke kod Bileće

Post by VerticalHairFactor »

Naivno poimanje veze između historije i današnjice. Ako je Vlatko uistinu tako porazio Osmansku vojsku - onda to nije bila turska vojska, niti je odrednica Turčin igrala ikakvu ulogu kod Osmanlija - tada je napravio pothvat vrijedan spomena. Ali, neko je jako dobro primjetio da je srednjevjekovna Bosna bila u krvavim borbama ponajviše sa svojim susjedima i krstašima koji su je dva puta pohodili pod izgovorom da žele iskorijeniti herezu. Odatle posebno izdvajati ovu bitku jer je bila protiv muslimanskih Osmanlija je bespredmetno, jer vjerujem da su se sudionici većine srednjevjekovnih bitaka klali sa jednakim žarom, bez obzira na vjeru i tradiciju. Klao se protiv Osmanlija sa jednakim žarom i Zmaj od Bosne, a on je musliman. Klali su se Bošnjani i međusobno. Klale su se Osmanlije i sa Egipćanima, stanovnicima Hidžaza i Zaljeva, i sa jednakom revnošću su gazili njihove lokalne vlasti, onako kako su gazili po Balkanu, u Mađarskoj, oko Crnog Mora i gdje sve ne. Osmanska carevina je bila imperija, pa je po toj logici i ratovala. Nije njih bilo briga za vjeru i tradiciju, niti su imali išta protiv kršćana i Jevreja - sve dok im je sultan car; isto je važilo i za muslimane. U Topkapiju je i danas jedna od najstarijih crkvi kršćanskog svijeta, starija i od Aje Sofije, a tu je jer je dadilja sultana Fatiha bila pravoslavka, pa je on i crkvu obuhvatio dvorom da ne bi morala hodati po gradu na bogoslužje, jer je kao sultan imao neprijatelje.
Pogrešno preslikavate današnju logiku i emocije vezane za mitologiju na tadašnje vrijeme.
Sa druge strane reći da je kršćanstvo evropska vjera, ili da su kršćanska imena evropska može samo teška neznalica, ili mitoman. Kršćanstvo je istočna interpretacija abrahamnske tradicije, imaju još dvije - judaistička i islamska.
Bošnjaci danas nose specifična imena koja svoj korijen imaju u arapskom i perzijskom jeziku (ne turskom, kod nas turskih imena nema - tipa Džem, Togrul..., jer i dobar dio Turaka nosi arapska i perzijska imena), odnosno neka imena sa korijenom u njemačkom jeziku, te neka slavenska. Slavenska imena su u Bosni tuđinska isto onoliko koliko i perzijska i arapska. U tom smislu izašao je jako dobar i sarkastičan tekst Dežulovića, kojim ismijava mitomaniju i ekskluzivizam: http://6yka.com/dezulpovist
U tom smislu, definirati Bosnu kao slavensku - osim u jezičkom smislu - može samo neko ko jeste mitoman i želi mitološki odrediti bosansku stvarnost, što je neplodan i besmislen pothvat. Emocije jednog dijela vjernika prema Fatihu, vezane su isključivo za to da je on po njima donosilac islama, dakle vjere, onog anacionalnog i svetog zbog čega će oni kao sljedbenici istine završiti u raju.
Zašto ne Istanbul a da Konstantinopolj? Taj grad je započeo svoje postojanje pod imenom Ligos i Vizans. Zašto ne Vizans? Zbog nekog debelog istočnorimskog imperatora Konstantina, koji je toliko izrabljivao svoju raju da su osmanski polumjesec dočekali daleko radije nego katolički križ, koji ih je redovno pljačkao, klao i skvrnavio pravoslavne svetinje?
Mi nismo tradicionalno kršćani, prije toga smo bili pagani (mislim na naše djedove), i to nije tako daleka historija u odnosu na islam.
Besmisleno je obilježavati jednu abrahamansku tradiciju manje vrijednom od druge, pa tako i imena karakteristična za svaku od njih - u društvenom smislu, naravno.
masinovodja

#71 Re: 623 godine od Bitke kod Bileće

Post by masinovodja »

jos jedan pokusaj "istjerivanja" islama iz bosne odnosno bosnjaka, a u pravo je islam koji je itekako sastavni dio duhovnog bica bosnjaka, taj koji je u zadnoj agresiji na BiH i bosnjake sprijecio revansizam i osvetu prema srbima i hrvatima u BiH...
VerticalHairFactor

#72 Re: 623 godine od Bitke kod Bileće

Post by VerticalHairFactor »

Moram pastati Dežulovićev maestralni stil prilikom razbijanja mitomanije u Hrvata - a sve su mitomanije iste. Kontekst su naučne činjenice koje pokazuju da Hrvata zapravo jako malo ima u Hrvatskoj (ne onih koji se nacionalno tako izjašnjavaju, nego onih koji su došli sa tim slavenskim plemenom sa sjevera):

Pandorina je kutija otvorena i bit će sada teško vratiti demona unutra. Valja nam ispočetka pisati cijelu slavnu povijest, Križni put od majke Afrike preko Bliskog istoka do Europe, tegoban život u ledeno doba, svakodnevne borbe s mamutima i sabljastim tigrovima, globalno zatopljenje i velike poplave, tisuće godina mukotrpnog pripitomljavanja divljih konja i goveda, otkriće vatre i pečenog mesa, prve mladice pšenice i ječma, hiljade godina preživljavanja na balkanskoj djedovini, sve do onog strašnog dana, najcrnjeg i najstrašnijeg u cjelokupnoj našoj povijesti, kad su se na obzoru pojavili crvenokosi divljaci u kožusima od ovčjeg krzna.

- Ja sam Hrvat – rekao je na nekom smiješnom jeziku najkrupniji od njih. - A ovo su moja braća, Klukas, Lobel, Muhlo i Kosjenc.
- Arrricki prrr mutuana gipelile, mutuana gipelile – prkosno mu je dobacio naš poglavica. - Arricki prrr kewana gipelile, kewana gipelile!
- O, o, o, Ramaya, bokuko ramaya! – povikaše u to ostali. - Abantu ramaya, mitumbala!
- Šta kažu, šta kažu? - pitao je Hrvat prevoditelja.
- Nešto u vezi vaše gospođe majke i ovoga vučjaka, nisam baš najbolje razumio.
- A nas nećeš upoznati? - koketno je u taj čas iza Hrvatovih leđa dobacila crvenokosa djevojka, mazno gledajući u plećate staroeuropske domoroce.
- Eh da, Tuga i Buga – nevoljko je rekao Hrvat, pa prijekorno pogledao domoroce. - I da vam nije palo na pamet.
- Abantu ramaya! - prezirno mu je naš poglavica pljunuo pod noge.
Ostalo je, što bi se reklo, povijest: kolibe naših djedova osvanule su doskora išarane natpisima “Hrvat, zauzeto”, “Klukas, zauzeto”, “Kosjenc, zauzeto”, “Tuga i Buga, zauzeto”, iz ove posljednje duge su zimske noći parali krici i šaputanja, i uslijedilo je tisuću i pol godina okrutne okupacije naše stare slave djedovine, za koje smo od tih divljaka sa sjevera, Hrvata, Srba, kako su se sve zvali, silom primili i jezik i običaje i vjeru, sačuvavši tek u Y-kromosomu duboko zakopan davni zapis naše genske haplogrupe I2a1, da ga jednog dana, u dalekoj budućnosti, netko otkrije i otme od historijskog zaborava.

Kako bi rekli naši stari: tko na tvrdom genu svoju povist piše, tom ne može nitko prošlost da izbriše.
Woody
Location: Jedna država, dva entiteta, tri naroda, četiri pičke materine

#73 Re: 623 godine od Bitke kod Bileće

Post by Woody »

@Vertical HairFactor:
Zbog nekog debelog istočnorimskog imperatora Konstantina, koji je toliko izrabljivao svoju raju da su osmanski polumjesec dočekali daleko radije nego katolički križ, koji ih je redovno pljačkao, klao i skvrnavio pravoslavne svetinje?
:-) :-) :-)
U svom bijesu izvaljuješ takve gluposti.
1. Debeli istočnorimski imperator je prvi rimski imperator koji je primio kršćanstvo/hrišćanstvo. U to vrijeme, to je bilo kao kada bi Hitler prešao na juadizam i sagradio najveću sinagogu na svijetu u Berlinu.
2. Toliko je pljačkao i izrabljivao svoju raju da su ga proglasili svetim, osnovao grad Konstantinopolj, koji je trajao više od 1000 godina (od 306. do 1453.)
3. Osmanski polumjesec su tako rado dočekali, da su se mjesec i po dana branili pod opsadom, i izgubili ga po cijenu od više od 4000 mrtvih među kojima su i imperator Konstantin XI Paleolog i Veliki Vojvoda Lukas Notaras (Kao kad bi u isto vrijeme bili pogubljeni B. Obama i H. Clinton). Padom Konstantinopolja, prestaje da postoji Vizantska imperija, i kao takva i nacionalno i kulturno i religijski gubi svoj identitet. Nema je više ni na mapi.
4. U vrijeme postojanja Konstantinopolja nikada katolički križ nije zaposjeo glavni gradski trg. Oni su to od crkvenog raskola zabranili.

@masinovodja:

Onaj koji bi pokušao istjerati islam iz Bosne, na kraju bi ispao toliki kreten da bi ga zvali Šešelj. Isto kao kada bi neko iz moje porodice istjerivao moj A.R. nanu i dedu. I nemoj poistovjećivati Turke Osmanlije sa islamom. To je blasfemija
Producent

#74 Re: 623 godine od Bitke kod Bileće

Post by Producent »

@ Woodo

Ne znam za tvoje pretke ali moji su sa sejmenskim i janjičarskim jedinicama došli u Bosnu (kao i od mnogih drugih čitatelja sa-x). Dakle, sultan Fatih sa moje strane gledišta jeste oslobodilac i najbolja stvar koja se ikada desila Bosni! Srednjovjekovne kršćanske motive nikada nisam doživljavao kao dio svoje prošlosti i porodičnog naslijeđa...
zonbirile

#75 Re: 623 godine od Bitke kod Bileće

Post by zonbirile »

Woody wrote:@Vertical HairFactor:

masinovodja:
. I nemoj poistovjećivati Turke Osmanlije sa islamom. To je blasfemija
-------------------------------
mislim da je srž nerazumijevanja u tome,pa u tvom stilu,kao kada bi za Staljina tvrdili da je poznavao djela Marksa.Upravo (cca 40g) kada je islam iz Španije protjeran,došle su Osmanlije u Bosnu.Vladavina Mavara je isto bila 500g,samo mnogio ranije,mnogo drukčije.
Locked