Sarajevo i Sarajlije: Sami sebi dovoljni (fenomen)
- muha_sa
#51 Re: Sarajevo i Sarajlije: Sami sebi dovoljni (fenomen)
kontam i nikako da skontam zasto ovoj temi ovakav naslov 
-
nova_korisnica
#52 Re: Sarajevo i Sarajlije: Sami sebi dovoljni (fenomen)
mozda naslov teme nije bas najbolji iz razloga generalizacije i stavljanja svih u jedan kos, ali ima tu "istine" (ako tako mogu reci
)
i sama sam imala priliku upoznati takvih ljudi...problem je u tome sto se takvi kao ta "gospodja" osjecaju vecom sarajkom, vecom gospodjom upravo iz tog razloga sto zivi u tom nekom centralnijem dijelu grada i nema potrebu da ide dalje od marin dvora (da nije Alte ne znam bi li i do MD otisla)..u prici joj cujes neku umisljenu superiornost u odnosu na one koji moraju dalje od MD ili ne daj Boze koji jos zive dalje od MD
, jer su to sigurno "doslje" itd...
ja licno nisam iz Sa, ali sam do par sedmica unazad zivjela tu zadnjih 13 godina...prijateljice su sve da kazem sarajke (rodjene i odsrasle tu), ali ja sam od vecine njih poznavala grad u kojem zivimo bolje...zasto? kada smo se doselili u Sa, moj stari i ja smo sjeli u auto i vozali se po Sa da ja upoznam grad i da vidim gdje je sta...one nisu imale potrebe za tim, jer su tu odavno
daleko od toga da su cure glupe, ali neko rece: ako nemas potrebu ne ides u taj dio i to je to...postoje vala dijelovi koji nisu neka atrakcija za sightseeing
nekada si jednostavno prinudjen da siris svoje vidike, nekada i ako bi htio, nemas uslova ili vremena za to...ne treba to osudjivati...ali recimo jezim se kad cujem ton nekih ljudi i ponos kad pricaju da su iz srca carsije i sta ce on ici do dobrinje i sl...nisu ni svjesni koliko su plitki i ograniceni...
ali evo znam jednu gospodju koja je kada je postala penzionerka pocela maksimalno da koristi autobusku kartu
zena je svaki vikend (a nekada i tokom sedmice) "negdje"
pokupi se sa "rajom" i odu jedan dan u hrasnicu, jedan u vogoscu itd...zena je sa vratnika
eto ima i drugacijih primjera...
i sama sam imala priliku upoznati takvih ljudi...problem je u tome sto se takvi kao ta "gospodja" osjecaju vecom sarajkom, vecom gospodjom upravo iz tog razloga sto zivi u tom nekom centralnijem dijelu grada i nema potrebu da ide dalje od marin dvora (da nije Alte ne znam bi li i do MD otisla)..u prici joj cujes neku umisljenu superiornost u odnosu na one koji moraju dalje od MD ili ne daj Boze koji jos zive dalje od MD
ja licno nisam iz Sa, ali sam do par sedmica unazad zivjela tu zadnjih 13 godina...prijateljice su sve da kazem sarajke (rodjene i odsrasle tu), ali ja sam od vecine njih poznavala grad u kojem zivimo bolje...zasto? kada smo se doselili u Sa, moj stari i ja smo sjeli u auto i vozali se po Sa da ja upoznam grad i da vidim gdje je sta...one nisu imale potrebe za tim, jer su tu odavno
ali evo znam jednu gospodju koja je kada je postala penzionerka pocela maksimalno da koristi autobusku kartu
- mrtva kokoš
#53 Re: Sarajevo i Sarajlije: Sami sebi dovoljni (fenomen)
relativno dobro poznajem sarajevo, sem brdsko planinskih dijelova starog grada, ne da ne bih volio ali fakat nemam motiva da se pentram po onim katakombama

- drndalo
#54 Re: Sarajevo i Sarajlije: Sami sebi dovoljni (fenomen)
1. Jesam u sve i jednom... Ali i u Hadzicima, Tarcinu, Hrasnici, Ilidzi, Lukavici, Grlici, Trnovu itd... Dijelom samovoljno, dijelom prisilno...bach wrote:Pitanje za forumaše: Da li ste ikada bili npr. u Varešu ili Kreševu ( ja prvi nisam nikada prizajem) u Brezi ili u Olovu, u Fojnici...
Zašto slabo poznajemo okolinu Grada i jesmo li nekako sami sebi dovoljni...
2. Nismo, New York nam je mjera... Al' do M.Dvora...
Sto se kolegice tice, fino ste je trebali staviti u auto pa nek' pita usput, ili u taxi, pa nek preda... Mali prinudni izlet...
Nisam ni ja prvi put kad sam isao poslom u Lukavac i Gracanicu znao nista o njima osim da su izmedju Tuzle i Doboja, pa sam nasao sto sam trebalo bez problema...
- fidoremilienko
#55 Re: Sarajevo i Sarajlije: Sami sebi dovoljni (fenomen)
Ja se svrstavam u ovu drugu grupu, odnosno ovi koji malo bolje poznaju užu i širu okolicu Sarajeva.
I mislim da je prava šteta ne obići mjesta na kojima se ima štošta vidjeti. No, za neke je valjda grad samo potez M.Dvor - Baščaršija.
Da se zna, odrastao sam na Ilidži, ne bih je zamijenio ni za jedan dio grada, jer sam se tu navikao, ali kao što rekoh obišao sam grad uzduž i poprijeko, i bio čak i tamo gdje bus ne vozi
Znači, Panera, kao što rekoše, najbolja pekara u gradu.

Da se zna, odrastao sam na Ilidži, ne bih je zamijenio ni za jedan dio grada, jer sam se tu navikao, ali kao što rekoh obišao sam grad uzduž i poprijeko, i bio čak i tamo gdje bus ne vozi
Znači, Panera, kao što rekoše, najbolja pekara u gradu.
- Filter
#56 Re: Sarajevo i Sarajlije: Sami sebi dovoljni (fenomen)
ima nas josmuha_sa wrote:kontam i nikako da skontam zasto ovoj temi ovakav naslov
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#57 Re: Sarajevo i Sarajlije: Sami sebi dovoljni (fenomen)
dajte ba znam ljude koji nikad niže otoke nisu bili
pa i na dobrinji nikad nisu bili a kamoli u vogošći
koji ću vrag tamo?
više sam puta u Rimu bio nego u nekim dijelovima grada

pa i na dobrinji nikad nisu bili a kamoli u vogošći
koji ću vrag tamo?
više sam puta u Rimu bio nego u nekim dijelovima grada
- vjesticanametli
#58 Re: Sarajevo i Sarajlije: Sami sebi dovoljni (fenomen)
jesi to isla u vituMa.Le.Na wrote:mislim da se ovdje ne radi o "poznavanju", uzmimo za primjer vogosce, uopceno
nego malo boljem poznavanju
i ja sam prosla kroz vogoscu mnogo puta...i znam plavu staklenu dzamiju za koju mi se uvijek pogled zalijepi
ALI,...danas se polomih trazeci objekat ...jer nije na glavnoj dzadi...
jbg...izlet je nesto drugo...ali iskreno...ako nemate nikoga a niti razloga da odete npr. u Hadzice...da li cete svejedno otici..?
- Ma.Le.Na
#59 Re: Sarajevo i Sarajlije: Sami sebi dovoljni (fenomen)
vjesticanametli wrote:jesi to isla u vituMa.Le.Na wrote:mislim da se ovdje ne radi o "poznavanju", uzmimo za primjer vogosce, uopceno
i ja sam prosla kroz vogoscu mnogo puta...i znam plavu staklenu dzamiju za koju mi se uvijek pogled zalijepi
jbg...izlet je nesto drugo...ali iskreno...ako nemate nikoga a niti razloga da odete npr. u Hadzice...da li cete svejedno otici..?![]()
da
*ebo ih br 52 a oni na 51
pola sata sam ih trazila
- vjesticanametli
#60 Re: Sarajevo i Sarajlije: Sami sebi dovoljni (fenomen)
potres_mozga wrote:rashtiman wrote:Moras svratiti u PaneruQler wrote:Prosle godine sam prvi put bio na Skakavcu, na vrelu Bosne sam bio x puta, Vogoscu, Hrasnicu, Butmir relativno dobro poznajem, nisam nikad bio u Sokolovic Koloniji, Rajlovac, Zabrdje isto tako dobro poznajem, U Fojnici sam bio par puta, Breza i Zupca isto tako, Dabravine, Vares poznajem, Olovo samo u prolazu, Kreševo nikada.
Cesto sam poslom na putu pa sam obisao dosta gradova, a i dosta sam obisao iz cejfa, studirao sam u Mostaru godinu dana, pa sam i njega dobro upoznao, pa onda Buna, Počitelj, Konjic... Sjeverno Doboj, Zenica, Tuzla, Banja Luka, Prijedor... Nisam nikad bio u Bihacu, Cazinu i V.Kladusi... Gorazde isto tako, ali nisam bio u Foci...
U glavnom, vise-manje, sve gradove u BiH sam obisao, i znam bar toliko gdje je centar, gdje se kafa moze popitinajbolja pekara u gradu
- vjesticanametli
#61 Re: Sarajevo i Sarajlije: Sami sebi dovoljni (fenomen)
joj bila i ja jucer i extra jeMa.Le.Na wrote:vjesticanametli wrote:jesi to isla u vituMa.Le.Na wrote:mislim da se ovdje ne radi o "poznavanju", uzmimo za primjer vogosce, uopceno
jbg...izlet je nesto drugo...ali iskreno...ako nemate nikoga a niti razloga da odete npr. u Hadzice...da li cete svejedno otici..?![]()
![]()
![]()
![]()
da![]()
![]()
![]()
![]()
*ebo ih br 52 a oni na 51![]()
![]()
![]()
![]()
pola sata sam ih trazila![]()
![]()
![]()
![]()
- Ma.Le.Na
#62 Re: Sarajevo i Sarajlije: Sami sebi dovoljni (fenomen)
eeee da sam znala

- vjesticanametli
#63 Re: Sarajevo i Sarajlije: Sami sebi dovoljni (fenomen)
jojjjjjjjjjj jojjjjjjjjjj mala
elem i ti nisi dalje od m. dvora makla jel

- Ma.Le.Na
#64 Re: Sarajevo i Sarajlije: Sami sebi dovoljni (fenomen)
vjesticanametli wrote:jojjjjjjjjjj jojjjjjjjjjj malaelem i ti nisi dalje od m. dvora makla jel
![]()
![]()
jesam vala...meni milina na dobrinju otic
ali vogosca ....hadzici...jok
kad trola i tramvaj ne idu tamo jbg
- vjesticanametli
#65 Re: Sarajevo i Sarajlije: Sami sebi dovoljni (fenomen)
eh et na dobrinju kad doĐŽes doĐŽi vjestici 
- ultima_palabra
#66 Re: Sarajevo i Sarajlije: Sami sebi dovoljni (fenomen)
Ima raje, pogotovo cura koje su rođene u Centru ili Starom gradu i koje apsolutno ne žele znati ni za šta zapadnije od Marin Dvora... bila joj škola blizu, pa onda fakultet i posao. E onda se desi da se neka jaranica uda i odseli na Dobrinju recimo... onda slijede psihofizičke pripreme za veliku avanturu, odlazak na Dobrinju
Kakvih se priča tu izrodi, to je nevjerovatno
Muškarci obično više vole hodati i zavlačiti se po svakakvim naseljima, kafane ovo ono... tu je i auto, još ako posao zahtjeva malo mobilnosti, brzo se upozna čitav grad.
Ja sam isto od onih kojima su mahale Starog grada misterija, jednostavno nemam nikakvog posla tamo... vrhunac mi je otići na ručak kod Bibana, i to taksijem
Muškarci obično više vole hodati i zavlačiti se po svakakvim naseljima, kafane ovo ono... tu je i auto, još ako posao zahtjeva malo mobilnosti, brzo se upozna čitav grad.
Ja sam isto od onih kojima su mahale Starog grada misterija, jednostavno nemam nikakvog posla tamo... vrhunac mi je otići na ručak kod Bibana, i to taksijem
- Ma.Le.Na
#67 Re: Sarajevo i Sarajlije: Sami sebi dovoljni (fenomen)
eh sad bi ja..koja stari grad bas poznam..trebala se smijat vama..koji za mene
i ostale koji se ne snalaze u hadzicima rekoste da smo glupi
al necu
ja sam bolja

al necu
ja sam bolja
- vjesticanametli
#68 Re: Sarajevo i Sarajlije: Sami sebi dovoljni (fenomen)
ma jami zeno
cuj smijat se nego vako cemo
ti organizuj eSkurziju gore kod tebe a ja mogu po dobrinji i kao zakuska posjeta RS-u
ti organizuj eSkurziju gore kod tebe a ja mogu po dobrinji i kao zakuska posjeta RS-u
- Ma.Le.Na
#69 Re: Sarajevo i Sarajlije: Sami sebi dovoljni (fenomen)
valja
bocu vode u ruke...kakve dobre bakandze za veranja po kaldrmi i idemo u kompletu bistrik i vratnik
meni je fkt uzivanje mahalama setat...zavlacit se..znali su me misici po 3 dana boliti od silazenja niz kaldrmu i nagiba
- vjesticanametli
#70 Re: Sarajevo i Sarajlije: Sami sebi dovoljni (fenomen)
ima vodu i bakanĐŽe i dolazim
a ti ponesi kad meni krenes snsd zastavu na koplju i idemo u tom na sladoled 
- Filter
#71 Re: Sarajevo i Sarajlije: Sami sebi dovoljni (fenomen)
posalji ih da se popnu frontovskom do sedrenika... mjera...Ma.Le.Na wrote:![]()
![]()
valja![]()
bocu vode u ruke...kakve dobre bakandze za veranja po kaldrmi i idemo u kompletu bistrik i vratnik![]()
![]()
meni je fkt uzivanje mahalama setat...zavlacit se..znali su me misici po 3 dana boliti od silazenja niz kaldrmu i nagiba
- Don Zivconi
#72 Re: Sarajevo i Sarajlije: Sami sebi dovoljni (fenomen)
Mozda se pravila blesava nije joj se islo na sastanak? jel neko drugi otisao umjesto nje ako jeste to ti je ta forabach wrote:Kolegica iz firme (sjedište firme je centru) dobila je jednostavan zadatak: Trebala je otići u Vogošću i poslovnim partnerima odnijeti jednu ponudu. Tu je nastao problem: Kolegica, gospođa od pedeset i kusur godina, rođena Sarajka, nije poznavala taj dio grada, nikada tamo nije bila. Mi koji dobro znamo taj kraj uzalud smo kolegice upućivali na poznate toponime: Pretis, Tas, Saobraćajni fakultet, PSC... Ništa, kolegica nije znala ništa o tome...
Kolegica je dio jednog tipično sarajevskog fenomena: Rođena u Starom Gradu, odrasla je na potezu Baščaršija - Marin Dvor, na tom kratkom prostoru je išla u školu, zaposlila se, podigla porodicu i nije bilo potrebe da upozna gdje su Hrasnica, Blažuj ili Vogošća. Jako slabo poznajemo okolinu grada. Sjetimo se početaka rata kada smo preko radija učili geografiju: Borije, Žuč, Hreša...Za te te toponime nismo znali...
Moja radna kolegica nije jedina. Jako puno stanovnika Sarajeva nikada nije bilo u Vogošći, u Hadžićima, u Kreševu, Brezi, Varešu...Iznenadili bi se kada bi saznali koliko Sarajlija NIKADA nije bilo na Vrelu Bosne ili na Skakavcu. Sarajevski životni krug završava se tamo gdje završava tramvaj trojka. Sve dalje od toga nam je dosta nepoznato, daleko...
Poznajem jednog uglednog građanina Sarajeva: Čovjek nikada, NIKADA ne ide dalje od Marin Dvora, kaže nema potrebe. Njegov je svijet od Tehničke škole do Vijećnice, ono što je dalje, njega ne zanima. I on nije jedini...
Pitanje za forumaše: Da li ste ikada bili npr. u Varešu ili Kreševu ( ja prvi nisam nikada prizajem) u Brezi ili u Olovu, u Fojnici...
Zašto slabo poznajemo okolinu Grada i jesmo li nekako sami sebi dovoljni...
- Truba
#73 Re: Sarajevo i Sarajlije: Sami sebi dovoljni (fenomen)
brkam kovačiće i kovače
ne znam gdje je vratnik
zbunim se za bistrik uvijek mislim da je vamo kod mejtaša
nedavno sam prvi put bio na breci
alifakovac pojma nemam
ono sve što nije ravnica u starom gradu pojma nemam
kobiljača pojma nemam
neki dan prvi put bajkom došao do jagomira i nahoreva
iskreno ne vidim ni potrebu
veća mi je sramota što ljudi ne znaju locirati doboj na mapi ili ukrajinu (magistri)
ne znam gdje je vratnik
zbunim se za bistrik uvijek mislim da je vamo kod mejtaša
nedavno sam prvi put bio na breci
alifakovac pojma nemam
ono sve što nije ravnica u starom gradu pojma nemam
kobiljača pojma nemam
neki dan prvi put bajkom došao do jagomira i nahoreva
iskreno ne vidim ni potrebu
veća mi je sramota što ljudi ne znaju locirati doboj na mapi ili ukrajinu (magistri)
- Truba
#74 Re: Sarajevo i Sarajlije: Sami sebi dovoljni (fenomen)
bio sam u varešu i brezi i kreševu u samostanu imaju sjajan muzej
kroz olovo sam samo prošao
kroz olovo sam samo prošao
- Sookie McSue
#75 Re: Sarajevo i Sarajlije: Sami sebi dovoljni (fenomen)
ta sam!ultima_palabra wrote:Ima raje, pogotovo cura koje su rođene u Centru ili Starom gradu i koje apsolutno ne žele znati ni za šta zapadnije od Marin Dvora... bila joj škola blizu, pa onda fakultet i posao. E onda se desi da se neka jaranica uda i odseli na Dobrinju recimo... onda slijede psihofizičke pripreme za veliku avanturu, odlazak na DobrinjuKakvih se priča tu izrodi, to je nevjerovatno