Novo ili Polovno?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Melami

#51 Re: Novo ili Polovno?

Post by Melami »

kako su neki ljubomorni na ove u americi ljude. Pa podforum je automobili tako da je normalno da se otvaraju teme tipa, koje je auto bolje..., koje auto uzeti do toliko love itd.
drndalo

#52 Re: Novo ili Polovno?

Post by drndalo »

E nek' si nam rekla... Evo odoh iz ljubomore do Gojka na janjetinu...
Lucazode

#53 Re: Novo ili Polovno?

Post by Lucazode »

Možda off topic al de...
Imam opciju Golf II 88' godište varijacija benzin/plin za nekih 2300 KM. Iako sam se zakleo da neću II-cu plin me itekako privlači.

Poželjna bi bila iskustva forumaša koji imaju ugrađen plin...Cijena, potrošnja, istog u gradu/otvorenom te održavanje plinskog sistema ?

Budžet mi je ograničen tako da savjeti dodaj još ... KM i kupi sebi nešto drugo nisu za mene. :)
respo

#54 Re: Novo ili Polovno?

Post by respo »

e pa onda savjet sacekaj jos pa kad skupis XXXXKM onda kupi nesto drugo
nije valjda toliko hitno
Lucazode

#55 Re: Novo ili Polovno?

Post by Lucazode »

respo wrote:e pa onda savjet sacekaj jos pa kad skupis XXXXKM onda kupi nesto drugo
nije valjda toliko hitno

Nije, ali izletio plinaš, i nije loš. Registrovan, nove gume, nov akumulator, super stanje. Dobra prilika, ništa drugo.
respo

#56 Re: Novo ili Polovno?

Post by respo »

mislim da to nije dobra prilika (naravno licno misljenje) i ja bi cekao drugu a usput skupljao novac
ako si do sada mogao bez auta mozes valjda i od sada pa dok ne skupis lupam 10000 i onda probrati finu vozilicu prvo mladju a onda uz eventualni ostatak para dotjerati

to je moje misljenje a ti radi kako zelis
530i

#57 Re: Novo ili Polovno?

Post by 530i »

Ako je karburator samo naprijed...ako je 1.8 ajnspric sto dalje od takvog golfa...I naravno, sve ostalo sto ide uz kupovinu polovnog auta, dokumenta, stanje limarije i mehanike. Ako je golf solidan, moze jos koju godinu komotno da posluzi.
whow

#58 Re: Novo ili Polovno?

Post by whow »

Lucazode wrote:Možda off topic al de...
Imam opciju Golf II 88' godište varijacija benzin/plin za nekih 2300 KM. Iako sam se zakleo da neću II-cu plin me itekako privlači.

Poželjna bi bila iskustva forumaša koji imaju ugrađen plin...Cijena, potrošnja, istog u gradu/otvorenom te održavanje plinskog sistema ?

Budžet mi je ograničen tako da savjeti dodaj još ... KM i kupi sebi nešto drugo nisu za mene. :)
Cuj 2300km i nije neka lova posebno ako je auto u tom nekom voznom stanju. Tajna uspjeha je da se u takvo auto ne uvaljujes nista extra za neke opravke i slicno. Dakle vozas ga godinu ili dvije a do tada ces valjda skupiti za nesto novije. Uglavnom ako je auto ispravno i ne krepava ja bih ponudio dvicu pa tip hoce nece.
drndalo

#59 Re: Novo ili Polovno?

Post by drndalo »

Koji motor ? 1.3 ili 1.6 ? Karburator, ubrizgavanje...? Kako mu je gdje i kada ugradjen plin ? Ako je sve novo kao sto kazes, i ako je plin posteno ugradjen, ta cijena nije bezobrazna... Pa registracija mu je 20-25% cijene...

Sa dobro podesenim plinom, strujom, i paljenjem, mozes ocekivati 9 litara potrosnje plina u gradu, smirene voznje, zimi, ili nervoznije voznje, do 11... Naravno, ako je 1.8 motor, i vise... Otvorene ceste (ne autoput) oko 7...
Lucazode

#60 Re: Novo ili Polovno?

Post by Lucazode »

drndalo wrote:Koji motor ? 1.3 ili 1.6 ? Karburator, ubrizgavanje...? Kako mu je gdje i kada ugradjen plin ? Ako je sve novo kao sto kazes, i ako je plin posteno ugradjen, ta cijena nije bezobrazna... Pa registracija mu je 20-25% cijene...

Sa dobro podesenim plinom, strujom, i paljenjem, mozes ocekivati 9 litara potrosnje plina u gradu, smirene voznje, zimi, ili nervoznije voznje, do 11... Naravno, ako je 1.8 motor, i vise... Otvorene ceste (ne autoput) oko 7...

Otišao sam juče preliminarno da pogledam.
Motor 1.3, karburator. Imao je nekih problema sa paljenjem ali ih je regulisao, kaže kupio novi karb. Za plin nisam pitao gdje je ugrađen. Kaže da prednji amortizeri trebaju zamjenu, te da ima rupicu na auspuhu. Rupicu... :-)
Ne bih provalio da mi frajer ne reče da je udaran naprijed, neko ga je dobro odradio, boja solidna sa par oštećenja na desnom blatobranu.
Daje nove gume i registraciju do sljedeće godine. Izgledom je super. Potrošnja kako on kaže 8l plina po gradu...

Kao što uvijek biva, ima problem. Pali odlično te se praktično ne čuje u radnom režimu. Međutim kada sam ušao unutra osjetio sam miris živog benzina...Pitam šta je ovo? Kaže prilikom prenosa plin/benzin osjeti se malo, a to malo je da ti oči zasuze i odma moraš prozor otvarati...Po meni to nije normalno ni sekunde...
Pitanje je može li se taj neugodni miris benzina regulisati ??? Ono je nedopustivo.. Sve ostalo je OK.
whow

#61 Re: Novo ili Polovno?

Post by whow »

Lucazode wrote:
drndalo wrote:Koji motor ? 1.3 ili 1.6 ? Karburator, ubrizgavanje...? Kako mu je gdje i kada ugradjen plin ? Ako je sve novo kao sto kazes, i ako je plin posteno ugradjen, ta cijena nije bezobrazna... Pa registracija mu je 20-25% cijene...

Otišao sam juče preliminarno da pogledam.
Motor 1.3, karburator. Imao je nekih problema sa paljenjem ali ih je regulisao, kaže kupio novi karb. Za plin nisam pitao gdje je ugrađen. Kaže da prednji amortizeri trebaju zamjenu, te da ima rupicu na auspuhu. Rupicu... :-)
Ne bih provalio da mi frajer ne reče da je udaran naprijed, neko ga je dobro odradio, boja solidna sa par oštećenja na desnom blatobranu.
Daje nove gume i registraciju do sljedeće godine. Izgledom je super. Potrošnja kako on kaže 8l plina po gradu...

Kao što uvijek biva, ima problem. Pali odlično te se praktično ne čuje u radnom režimu. Međutim kada sam ušao unutra osjetio sam miris živog benzina...Pitam šta je ovo? Kaže prilikom prenosa plin/benzin osjeti se malo, a to malo je da ti oči zasuze i odma moraš prozor otvarati...Po meni to nije normalno ni sekunde...
Pitanje je može li se taj neugodni miris benzina regulisati ??? Ono je nedopustivo.. Sve ostalo je OK.
Svi razlozi koje si gore naveo su takoder i razlozi zbog kojih novo auto nikada nije skupo. Tip je naravno "priznao" neke ocigledne falinke i probleme, prave probleme saznas nakon sto kupis auto. Znam da sam ranije rekao da to mozda i nije tako los deal ali evo nakon ovog tvog zadnjeg priloga mislim da definitivno trebas odustati od takvog vozila. Tvoja i sigurnost ostalih ucesnika u saobracaju je najvaznija i po mom misljenju vozila koja imaju te neke modifikacije plin-benzin koje su radzene negdje u avliji ili garazi nemaju mjesta na cesti.
drndalo

#62 Re: Novo ili Polovno?

Post by drndalo »

Taj dio sa smradom benzina se desava najcesce zbog toga sto crijeva za benzin postanu porozna, pa piske benzin... Obicno oko shelni... Kako je sve to jako blizu ventilatora za kabinu, "duvanje" benzina je zagarantovano...

Ja sam lani imao taj problem, i moj majstor mi to pretrkelja, i kaze da je najbolje da se ne zezamo, zamijenicemo sva crijeva, jer su originalna stara, a ova iz seta za ugradnju plina su iako mladja, jos losija od originalnih Skodinih (iako je sistem BRC-ov pri ugradnji bio ubjedljivo najskuplji za karburator koji se mogao ugraditi)... Kaze da su ta BRCova crijeva bila jos krtija i manje fleksibilna od 11 godina starih Skodinih. Zamijenjena sva crijeva za benzin, mislim da je <2 metra bilo potrebno novog za kupiti, i problem rijesen... U zadnjem momentu, jer sam se vec "bio navukao" na bezolovni... :lol: I sada opet uzivam u voznji na plin, mirno, bez primjesa benzina u nosnicama, cak i kada ga prebacim na benzin povremeno...

S obzirom da je koliko znam i tom VW 1.3 izduvna grana iza motora, prema kabini, kao i kod mene, to kapanje se obicno odvija nelagodno blizu izduvne... Mijenjati pod hitno ako ga slucajno uzmes sebi...
Lucazode

#63 Re: Novo ili Polovno?

Post by Lucazode »

drndalo wrote:Taj dio sa smradom benzina se desava najcesce zbog toga sto crijeva za benzin postanu porozna, pa piske benzin... Obicno oko shelni... Kako je sve to jako blizu ventilatora za kabinu, "duvanje" benzina je zagarantovano...

Ja sam lani imao taj problem, i moj majstor mi to pretrkelja, i kaze da je najbolje da se ne zezamo, zamijenicemo sva crijeva, jer su originalna stara, a ova iz seta za ugradnju plina su iako mladja, jos losija od originalnih Skodinih (iako je sistem BRC-ov pri ugradnji bio ubjedljivo najskuplji za karburator koji se mogao ugraditi)... Kaze da su ta BRCova crijeva bila jos krtija i manje fleksibilna od 11 godina starih Skodinih. Zamijenjena sva crijeva za benzin, mislim da je <2 metra bilo potrebno novog za kupiti, i problem rijesen... U zadnjem momentu, jer sam se vec "bio navukao" na bezolovni... :lol: I sada opet uzivam u voznji na plin, mirno, bez primjesa benzina u nosnicama, cak i kada ga prebacim na benzin povremeno...

S obzirom da je koliko znam i tom VW 1.3 izduvna grana iza motora, prema kabini, kao i kod mene, to kapanje se obicno odvija nelagodno blizu izduvne... Mijenjati pod hitno ako ga slucajno uzmes sebi...

Hvala na odgovoru, nadam se da nije skupa zamjena crijeva za II-cu ? Ako kupim, postavim slike ;-)
drndalo

#64 Re: Novo ili Polovno?

Post by drndalo »

Ma ne bi trebalo biti puno, ja sam svoje platio sa promjenom ulja, filtera, jedne kugle, jos ponesto od sitnica, i ta crijeva, sve skupa, 200 i nesto KM... zato i ne znam koliko je tacno bio taj dio sa crijevima, ali nije to neko sveto slovo, pa da je milion maraka... Upitaj majstora i unaprijed koliko bi kostala promjena svih benzinskih crijeva na G2, i dodaj da auto ima i plin, pa ih sigurno treba malo vise "rezuckati" nego da ga nema...
whow

#65 Re: Novo ili Polovno?

Post by whow »

drndalo wrote:Ma ne bi trebalo biti puno, ja sam svoje platio sa promjenom ulja, filtera, jedne kugle, jos ponesto od sitnica, i ta crijeva, sve skupa, 200 i nesto KM... zato i ne znam koliko je tacno bio taj dio sa crijevima, ali nije to neko sveto slovo, pa da je milion maraka... Upitaj majstora i unaprijed koliko bi kostala promjena svih benzinskih crijeva na G2, i dodaj da auto ima i plin, pa ih sigurno treba malo vise "rezuckati" nego da ga nema...
Pa kad sve mjenjas onda promjeni i te prednje amortizere i uradi spuru :D . Prednji trap je izuzetno vazan za sigurnost vozila tako da se s tim ne vrijedi zezati. Jesi li pitao tipa u kakvom je udesu bio ovaj Golf i sta je sve nastradalo? Ti frontalni udarci su najgori i auto nakon takvog udesa vise nikada nije isto. Takodzer provjeri dali je ostecena shasija prilikom udesa.
Post Reply