VW POLO 1.4 benzin..DA ILI NE????

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

kuharica

#51 Re: VW POLO 1.4 benzin..DA ILI NE????

Post by kuharica »

Optimist wrote:
kuharica wrote:ja imam vw polo 1.2 dizel, 2002 godiste, ne trosi puno, na more i natrag ni cijeli rezervoar, po gradu malo vise, ali ne previse osjetno, pa sad nek muski izracunaju koliko je to l/km
nije skup za odrzavanje, dijelova ima gdje god se okrenes
sto se kradje tice... to ti je vise stvar srece po mom misljenju

u svakom slucaju, preporucujem :D

Za ovaj motor prvi put cujem. :D

do mene je greska. motor je dizel SDI , a ne 1.2 :-)
plucna mahramica

#52 Re: VW POLO 1.4 benzin..DA ILI NE????

Post by plucna mahramica »

jefferson wrote: Ti si koliko se sjecam rekao da ce trositi od 10 do 12ltr??? Od kud sad 7???
Sto se tice ovoga sto sam rekao stojim iza toga. To tebi nista ne znaci, ali ne volim kada neko prosipa suplju zato sto je negdje nesto procitao pa onda prica o tome. Cimer je vozio to auto a ne ti! I da ja jesam vozio puno auta, a nigdje nisam rekao da bolje znam, ja samo kazem da stojim iza toga sto kazem.
Ne sjecas se dobro, rekao sam 10-11l. Neki drugi forumasi su rekli da ce da trosi 7, nikada preci 8 i sl.
Pa ti upravo prosipas suplju i ocekujes od nas da to volimo. :lol:
Da, cimer je vozio. Ali vozio se i ja s njim 80% vremena, vozio ga i ja. Zajedno placali gorivo, zajedno mjerili 'proizvoljno', od cepa do cepa, za odredjenu kolicinu kesa i sl. Ja sam napomenuo da je tu bilo svakakve voznje i budalesanja, nisam rekao da je to minimum koji ce auto potrositi. Ali nece ispod 9 normalne voznje, i vidi, kojim slucajem, ta cifra se poklapa sa izjavom fabrike. Ja nista drugo nisam rekao. Ti si izjavio da ce trositi 10 jedino ako je auto totalno rastimano i na -20. A onda si malo skontao pa si rekao da bi kod tebe trosio 9. Izgleda to auto pravo rastimano i taj minus upeko pa samo jedan litar vise trosi... Hajde, negdje drugo se hvali brojem auta i predjenih kilometara.
Sto se tice ostalog, daxon ti je objasnio. Stvarno nemam vise namjeru da se raspravljam s tobom. Uzivaj.
Qler

#53 Re: VW POLO 1.4 benzin..DA ILI NE????

Post by Qler »

evo maloprije sipao gorivo, 406km okruglo presao, nasuo do vrha 43,6l, ili ti ga 10.9l/100km cisto gradske voznje...

Inace, to mi je sada jedna od manje pokazanih, i sipao sam na Turk Oil-u...
plucna mahramica

#54 Re: VW POLO 1.4 benzin..DA ILI NE????

Post by plucna mahramica »

Evo maloprije pojeo kebab u rolni. Onako, solidan bio.
drndalo

#55 Re: VW POLO 1.4 benzin..DA ILI NE????

Post by drndalo »

kuharica wrote:
Optimist wrote:
kuharica wrote:ja imam vw polo 1.2 dizel, 2002 godiste, ne trosi puno, na more i natrag ni cijeli rezervoar, po gradu malo vise, ali ne previse osjetno, pa sad nek muski izracunaju koliko je to l/km

Za ovaj motor prvi put cujem. :D

do mene je greska. motor je dizel SDI , a ne 1.2 :-)
Blizu si bila... :thumbup:
kuharica

#56 Re: VW POLO 1.4 benzin..DA ILI NE????

Post by kuharica »

ma meni je bitno da auto fercera, kad ne fercera ja idem majstoru :)
ferrari woman

#57 Re: VW POLO 1.4 benzin..DA ILI NE????

Post by ferrari woman »

Industrialyzer wrote:Cuj im potrosnje :lol: :lol: :lol: najgore je kad covjek laze sebe

A posto si zensko tebi je sasvim dovoljna snaga , moja prijateljica ima ovog najnovijeg TDI-a i jedino joj je problem klima , tj. klimu ima isto k'o da nema :mrgreen: Eh sad , nisam vidio da si ti napisala koja generacija je u pitanju....

Prvo ti je auto , pretpostavljam da i nisi bas vjest vozac , tako da racunaj da ce ti trositi 1-2l vise nego kasnije jer ces ga redovno tjerati u blokadu :mrgreen: Sretno i uzivaj :thumbup:
2000 godiste,evo slika http://img1.hyperinzerce.cz/x-cz/inz/30 ... nic--1.jpg

I da,polozila sam prije godinu dana,ali sam bila aktivna :) Hvala :)))
ferrari woman

#58 Re: VW POLO 1.4 benzin..DA ILI NE????

Post by ferrari woman »

Super! :) Mogu vise puta otici na more :lol:
a to za kradju se slazem s tobom u potpunosti :) pozzz
ferrari woman

#59 Re: VW POLO 1.4 benzin..DA ILI NE????

Post by ferrari woman »

whow wrote:Cestitam na mudrom izboru. Dizel je za traktora , kamiona I taxija za normalna auta benzinski pogon koji je neuporedivo bolji , isplatljiviji i ekonomicniji. Po pitanju potrosnje ukoliko vozis ispod 30 000 godinje tu jednostavno nema ustede na dizelu obzirom na skuplje odrzavanje te vecu cijenu vozila.
Bas ti hvala, kome god kazem da je benzin odmah postane skeptik sto je meni iskreno glupost jer je benzin nekako startniji(vozila sam ga dva tri puta), a dizel ima zvuk k'o traktor! 8-)
ferrari woman

#60 Re: VW POLO 1.4 benzin..DA ILI NE????

Post by ferrari woman »

kuharica wrote:ma meni je bitno da auto fercera, kad ne fercera ja idem majstoru :)
a ja cu zvati momka da mijenjamo auta :-)
whow

#61 Re: VW POLO 1.4 benzin..DA ILI NE????

Post by whow »

ferrari woman wrote:
whow wrote:Cestitam na mudrom izboru. Dizel je za traktora , kamiona I taxija za normalna auta benzinski pogon koji je neuporedivo bolji , isplatljiviji i ekonomicniji. Po pitanju potrosnje ukoliko vozis ispod 30 000 godinje tu jednostavno nema ustede na dizelu obzirom na skuplje odrzavanje te vecu cijenu vozila.
Bas ti hvala, kome god kazem da je benzin odmah postane skeptik sto je meni iskreno glupost jer je benzin nekako startniji(vozila sam ga dva tri puta), a dizel ima zvuk k'o traktor! 8-)

Nazalost ponekad kupujemo automobil iz razloga koji se mogu svrstati u neku nervno- emotivnu kategoriju radije nego iz realnih potreba. Dizel motor , pa jos ako je sa VW znackom, kod Bosanca djeluje kao afrodizijak. Muzijak za volanom VW proizvoda sa dizel motorom je automatski : visi , ljepsi , zgodniji cime se drasticno uvecavaju njegove sanse za produzenjem linije.Nazalost dizel motor nema jednak efekt na zensku populaciju stoga nije neobicno vidjeti osobe ljepseg pola za volanam VW proizvoda sa obicnim , atmosferskim :shock: benzinskim motorom. Mislim da se radi o kulturoloskom fenomenu svojstvenom BiH podneblju. Priznajem da ponekad i sam pozelim biti vlasnik nekog mocnog Svapskog dizelasa sa turbo punjacima po cemu obicno znam da je doslo vrijeme za jos jednu dusevnu terapiju :lol:. Sretno sa novim autom i vozi pazljivo i po propisima.
kuharica

#62 Re: VW POLO 1.4 benzin..DA ILI NE????

Post by kuharica »

ferrari woman wrote:
kuharica wrote:ma meni je bitno da auto fercera, kad ne fercera ja idem majstoru :)
a ja cu zvati momka da mijenjamo auta :-)
hahaha, zovi, zovi :)
Better Man

#63 Re: VW POLO 1.4 benzin..DA ILI NE????

Post by Better Man »

Svaki dan kad se malo vozam biciklom nakon posla i prolazim jednom rutom vidim u jednom dvoristu parkiran metalik plavi Golf 4 i na sofersajbi bijeli papir na kojem pise da se prodaje sa brojem telefona. Upratio sam da je rijec o TDI, 74 KW, godina proizvodnje je oktobar 2002. godine, cijena nije napisana. Auto je koliko sam vidio na njemackim tablma i pise da je sve placeno. Vec 2-3 mjeseca ga vidjam i jos se nije prodao. Na izgled mi djeluje da je u dobrom stanju.
Tahta

#64 Re: VW POLO 1.4 benzin..DA ILI NE????

Post by Tahta »

daxon wrote:Stvar je jednostavna, mnogi ljudi ili ne znaju izračunati potrošnju ili ne žele sebi priznati koliko im auto troši.

Postoje ljudi (među njima sam i ja) kojima je potrošnja goriva obrnuto proporcionalna zaradi, dakle zarada im velikim dijelom ovisi o potrošnji goriva i cijeni održavanja auta jer ih automobil "hrani".
Zar neko misli da bi se taksisti (njih 90 %) ili instruktori (njih 99 %) zezali sa dizelašima (uglavnom modernim turbo dizelima) čije je održavanje duplo skuplje i koji su u startu dosta skuplji od benzinskih atmosferaca, dakle, zašto bi iko izabrao dizela ako benzinci troše poput dizela, o ekonomičnoj vožnji bih mogao knjigu napisati, međutim, sve je rečeno, isprobano i sve se zna, jedino što nije definisano je pojam gradske vožnje koji je u svakom slučaju relativan.

Šta zovemo gradska vožnja?
Nekome je gradska vožnja sjesti u auto i otići sa Malte do Ilidže ili vozikati se ulicom Zmaja od Bosne i tako preći 100 km i reći auto mi troši toliko i toliko po gradu.
Međutim, moj pojam gradske vožnje je npr.
- hladan start, vožnja do posla, relacija nekih 5- 6 km, nakon posla opet hladan start i ista relacija do kuće, kasnije opet hladan start i kratka relacija (izlazak ili kupovina) i tako u krug hladni startovi i kratke relacije, jer gradska vožnja jeste gomila hladnih startova, male kilometraže gdje se motor ne uspjeva zagrijati na radnu temperaturu, dakle, takav režim korištenja automobila u gradu može se nazvati gradska vožnja
, a ne kad se par havera porežu da naspu petobu goriva i onda se čitavo veče vozikaju u krug po gradu i nakon toga pričaju kako im 2.0 benzinac troši 8L.

Ostajem pri tvrdnji da u stvarnom gradskom režimu vožnje, potrošnja pomenutog VW Pola neće ići ispod 10L benzina. Zašto sam u svom prethodnom postu naglasio gradska vožnja u Sarajevu, zato što nije isto preći 100 km u Sarajevu čija su brojna naselja u padinskim dijelovima grada, a gužve da i ne pominjem i 100 km preći npr. u Brčkom koje je ravno ko "tepsija", pogotovo će to osjetiti auta manje kubikaže jer često pri kretanju traže više gasa, tako da ne mora biti pravilo da će auto manje kubikaže manje i potrošiti, pogotovo za nekog ko stanuje u padinskim dijelovima grada i u autu vozi više osoba.
Opet ti pretjera pa ne pričamo o bageru ili rovokopaču taj uslov "tvoje gradske " vožnje bi se onda moralo računati potrošnja po radnom satu mašine a ne na 100 km.Ako pričamo ogradskoj vožnji pričamo o vožnji i po čaršiji i po Malti i po Alipašinom... a ne od Sebilja do Vratnika valjda nismo oni koji i dalje pikaju da je "grad" od čaršije do M. dvora :lol:
i da narvno Zenica je još bolja ravnija za gradsku vožnju, djevojke uvijek slabije prišću gas od momaka oni su malo žešći i naravno neće auto biti korišteno za obuku vozača 8)
daxon

#65 Re: VW POLO 1.4 benzin..DA ILI NE????

Post by daxon »

Poenta nije u tome gdje se vozi, poenta je u tome da se upotreba vozila u gradu uglavnom sastoji od kratkih relacija na kojima se motor čak i ne zagrije na radnu temp. i gdje u toku dana dolazi do više hladnih startova.

Da ti slikovito pojasnim, ako na posao ideš autom, a živiš npr. na Alipašinom i radiš npr. na Pofalićima, onda imaš hladan start, voziš nekih 5 km, nakon posla opet hladan start voziš opet nekih 5 km, uveče npr. malo izađeš, opet hladan start i vožnja nekih 5-6 km, nakon toga povratak kući opet hladan start i nekih 5-6- km, dakle, taj dan si prešao nekih 20 km sa četiri hladna starta i četiri relacije od po nekih 5 km gdje ti se motor niti jednom nije pošteno zagrijao i dostigao radnu temperaturu, naravno da tako pređenih 20 km nije isto kao kad upališ auto i vozikajući se beze po gradu pređeš 20 km.

Razlika u potrošnji u tih 20 km na dva načina koja sam pomenuo i usporedio može biti i preko 30 %.

Znači pod pojmom gradske vožnje smatra se način exploatacije vozila, prosječnog, zaposlenog stanovnika grada kojemu auto služi za brže i lakše obavljanje svakodnevnih poslova u gradu.
whow

#66 Re: VW POLO 1.4 benzin..DA ILI NE????

Post by whow »

daxon wrote:Poenta nije u tome gdje se vozi, poenta je u tome da se upotreba vozila u gradu uglavnom sastoji od kratkih relacija na kojima se motor čak i ne zagrije na radnu temp. i gdje u toku dana dolazi do više hladnih startova.

Da ti slikovito pojasnim, ako na posao ideš autom, a živiš npr. na Alipašinom i radiš npr. na Pofalićima, onda imaš hladan start, voziš nekih 5 km, nakon posla opet hladan start voziš opet nekih 5 km, uveče npr. malo izađeš, opet hladan start i vožnja nekih 5-6 km, nakon toga povratak kući opet hladan start i nekih 5-6- km, dakle, taj dan si prešao nekih 20 km sa četiri hladna starta i četiri relacije od po nekih 5 km gdje ti se motor niti jednom nije pošteno zagrijao i dostigao radnu temperaturu, naravno da tako pređenih 20 km nije isto kao kad upališ auto i vozikajući se beze po gradu pređeš 20 km.

Razlika u potrošnji u tih 20 km na dva načina koja sam pomenuo i usporedio može biti i preko 30 %.

Znači pod pojmom gradske vožnje smatra se način exploatacije vozila, prosječnog, zaposlenog stanovnika grada kojemu auto služi za brže i lakše obavljanje svakodnevnih poslova u gradu.
Ja 5 km pretrcim , sto ce mi auto za to :lol: . Jedino zimi kad upekne minus .
Tahta

#67 Re: VW POLO 1.4 benzin..DA ILI NE????

Post by Tahta »

daxon wrote:Poenta nije u tome gdje se vozi, poenta je u tome da se upotreba vozila u gradu uglavnom sastoji od kratkih relacija na kojima se motor čak i ne zagrije na radnu temp. i gdje u toku dana dolazi do više hladnih startova.

čovjek je prepametan i nema dalje čak ni matematiku ne prizna kao relavantnu nauku
prosjek 7l + 20-30 % hladnog starta iznosi nevjerovatnih 11 ili čak 12 l
pogotovo je zaeban ovaj hladan start na 40 C u hladu :lol: :lol:
Jedan vrlo realan test prdmetnog autića
Image

http://www.autosport.hr/auto/test/573-v ... omfortline
Optimist

#68 Re: VW POLO 1.4 benzin..DA ILI NE????

Post by Optimist »

Tahta wrote:
Jedan vrlo realan test predmetnog autićaImage

http://www.autosport.hr/auto/test/573-v ... omfortline

Toliko si pratio temu da cak ne znas o kojem se automobilu ovdje govori.

Potrosnja je sasvim relativna stvar i zavisi od jako puno faktora. Navest cu jedan primjer: Moj otac i ja, isto auto (Octavia Tour), isti uslovi voznje, kod njega je potrosnja veca za 1-1,5 litar u gradskim uslovima. Na otvorenoj cesti trosi vise za oko 0,5 l. Uzalud trosite energiju oko medjusobnog dokazivanja i ubjedjivanja hoce li trositi 7 ili 10 l.
Auto ce potrositi onoliko koliko ono hoce, zavrsena prica.
budva

#69 Re: VW POLO 1.4 benzin..DA ILI NE????

Post by budva »

Ako mi mozete reci cijenu malog i veliko servisa za pola 1.4 55kw mislila sam zajedno da to uradim?
GaRGa

#70 Re: VW POLO 1.4 benzin..DA ILI NE????

Post by GaRGa »

Tahta wrote:
daxon wrote:
jefferson wrote:nece biti veliki potrosac.
Zavisi šta ko smatra velikom, odnosno malom potrošnjom,
uglavnom u gradskoj vožnji u Sarajevu, teško da će potrošnja biti ispod 10 L, negdje između 10 i 12 L sigurno.
ne lupaj majke ti čuj motor 1.4 u polo da troži 10-12 pa da ga stišćeš ko lud neće na toliko izači da je totalno raštiman da radi na tri cilindra

profesoreeeee
http://www.spritmonitor.de/de/detailansicht/531458.html
Golf 6 80 KS

#71 Re: VW POLO 1.4 benzin..DA ILI NE????

Post by Golf 6 80 KS »

GaRGa wrote:
Golf 6 80 KS wrote:onda mi ostaje samo da rješim bez ovlaštenog servisa poništenje na instrument tabli
da li se može podesit da se više uopšte ne javlja, valjda znam kad sam promijenio i kad opet treba, to sam redovno pratio na bivšem autu, zaokružić na okruglu cifru 10.000/20.000/50.000..... i to je to
ova indikacija na tabli je po meni za ljude koji su poludebili, pa valjda ne znaju kad ponovo trebaju mijenjat ulje, pa ih trbea "podsjetit" :?

da te ispravim, samo KOMPLETAN debil postavlja ovakva pitanja na forumu. a sad ti nastavi dalje palamudit...
izgleda DEBILČINO sjebana da si se sam prozvao i prepoznao u sebi debilčinu
goran16v

#72 Re: VW POLO 1.4 benzin..DA ILI NE????

Post by goran16v »

Golf 6 80 KS wrote:
izgleda DEBILČINO sjebana da si se sam prozvao i prepoznao u sebi debilčinu
Ti bi ovdje mogao zavrsiti karijeru prije nego stignes pokazati sta jos iz svoje riznice mudrosti.
Last edited by goran16v on 21/03/2013 22:28, edited 1 time in total.
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#73 Re: VW POLO 1.4 benzin..DA ILI NE????

Post by mali_milojica »

Nije ni ovom drugom maslo za ramazana.
Post Reply