EU-All About (Evropska Unija-Dogadaji)

Post Reply
HM 2011

#51 Re: EU-All About (Evropska Unija-Dogadaji)

Post by HM 2011 »

Školovan,

i kažem ti griješiš, pola država članica ne bi bile države članice da to dovodi u pitanje opstojnost njihove nacije...
Možeš li zamisliti kada neko postavi to kao pregovarački uvjet ?
Kod razvijenijih država je to bilo prvo pitanje ?

Ako ti misliš da je u pitanju novac - i da je osnovni problem novac - obrati pažnju da živiš u državi koja na javnu upravu troši recimo oko 5 milijardi (Za Bosnu i Hercegovinu treba 5 milijardi godišnje), koje ubiremo iz poreza, carina, akciza i slično, na raznim nivoima....

Najbogatiji čovjek - pojedinac - na svijetu Carlos Slim Helu & family $74 B bi mogao napraviti ovu državu državom blagostanja za period od 15 godina....

Plus novac se štampa u štamparijama,
i učestalo je u fluktuaciji žiralni novac.....

Dalje - priča glasi da kajmak od privatizacije nisu ubrali stranci nego domaći gospodari rata., tj. da je rat vođen zbog prava na privatizaciju, da je genocid počinjen radi prava na privatizaciju....

Inače se konflikti i vode iz 2 razloga - radi lijepe helene i radi novca....

Ukratko griješiš - jer govoriš o nacionalizmu kao o nečemu štetnom ili nepovoljnom, a to imaju i Hrvati i Srbi i Francuzi, i Amerikanci i Škoti i svaka država članica EU - to imaju SVI ! NAcionalizam je način i za lansiranje broda u svemir, i za pobjedu reprezentacije, i za osvajanje mjeseca, i za velika nacionalna slavlja, uspjehe ali i tragedije kao i borbe....

U Jugi je došlo do borbe nacionalnih država za osamostaljenje, jer su smatrali to kao ispravan put.....

BiH je takođe bila dio te borbe, međutim u BiH ta borba još nije završena....

Globalizacija nema teoretske povezanosti sa nacionalnim državama, nego ima povezanost sa privrednim društvima nacionalnih država - D.D. poput CocaCole i svih banaka koje su takođe privredna društva kojima društvo dopušta rad ili ne. Implementiraj šerijat u cijelom svijetu ako su ti banke problem (cjelovito rješenje, ne djelomično) :skoljka: ....

Globalizacija je termin koji označava širenje kapitala iz jedne zemlje u drugu kroz to otvarajući nova radna mjesta i nudeći nove poslovne mogućnosti...

Svijet je izumom aviona i motora sa unutarnim sagorijevanjem postao po pitanju transporta roba - jako mali...

Svrha unije se može ogledati u poboljšanju pozicije u pregovorima svjetske trgovine, jer tržište raste (jedinstvene carine slobodan protoku kapitala, radne snage i usluga)...

Globalizacija ne bi bila moguća da nisu usvojene smjernice za Svjetsku trgovinu - a to i tebi omogućava da koristiš Philips monitor, piješ Coca Colu, nosi NIKE duks i slično....
Last edited by HM 2011 on 10/12/2011 21:23, edited 1 time in total.
kiky

#52 Re: EU-All About (Evropska Unija-Dogadaji)

Post by kiky »

još kad bi se eu otresla engleza ...
a škoti, irci i welšani su dobrodošli ..
:D
amrica

#53 Re: EU-All About (Evropska Unija-Dogadaji)

Post by amrica »

:-)

bice neveselo

Obamin vojni savjetnik: U Europi bi moglo doći do rata

Temelji Europske unije se tresu. Britanski premijer David Cameron glatko je odbio potpisati izmjene Lisabonskog ugovora, što je možda otvaranje puta prema izlasku te zemlje iz EU. No, američki general Martin Dempsey tek je svojim izjavama medijima izazvao pravu buru reakcija.
Podijeli
99

Dok su Britanci možda najavili i veliki raskid s EU, Dempsey kao krajnji ishod vidi čak i novi rat na Starom kontinentu. 'Zabrinut sam zbog mogućih nemira u Europi. Europska unija je pred velikim rizikom od sukoba', rekao je šef stožera, prvi čovjek američke vojske i savjetnik predsjednika Baracka Obame. Prema njegovom mišljenju dogovor zemalja EU bez Velike Britanije dovesti do rata te je izrazio i veliku zabrinutost zbog mogućeg vojnog angažmana SAD-a u tom eventualnom sukobu.
'Znam da će države EU pokušati uskladiti svoju monetarnu i fiskalnu politiku, ali nisam siguran da će to biti 'ljepilo' koje će Europu održati na okupu', istaknuo je Dempsey, a prenosi BBC. 'Zabrinut sam da bi i američka vojska u Europi mogla biti izložena zbog mogućnosti građanskih nemira i raspada Unije. Amerikanci nemaju baš malu vojnu silu u Europi. Širom kontinenta rasuto je oko 80.000 ljudi u uniformi i još 20.000 civila koji rade za vojsku. Najveći dio se nalazi u Njemačkoj, gdje su još od Drugog svjetskog rata', napomenuo je Dempsey.
Iako se trenutno u Europi vodi verbalni sukob, Britanci su jasno dali do znanja vetom na izmjene Lisabonskog ugovora tijekom proteklog summita u Bruxellesu da jedinstva u Europi više nema, odnosno da oni više ne dijele isto viđenje sudbine EU-a s ostatkom zemalja članica. Europski mediji u međuvremenu upućuju teške kritike na ponašanje Velike Britanije i njezinog premijera Davida Camerona. Britanski mediji pak uzvraćaju jednakom mjerom, ako ne i jače. Osim što Camerona uspoređuju s Churchillom, list Times je objavio karikaturu Camerona kako urinira po Sarkozyju, a tabloid The Sun otišao je najdalje, s naslovom koji u slobodnom prijevodu znači - 'Europo odj...'.
Ugledni list Financial Times, međutim, jedini je ocijenio kako je Cameron zapravo napravio veliku pogrešku te da je vetom napravio Velikoj Britaniji više štete nego dobra. Financial Times piše kako s vetom zapravo nije dobio ništa zauzvrat, odnosno nije postigao ništa značajno, ali će Velika Britanija zauzvrat morati platiti visoku cijenu da ostane u europskom društvu.
Dok su Angela Merkel i Nicolas Sarkozy pokazali entuzijazam oko novog dogovora unutar EU-a, njihov entuzijazam zadržao se isključivo unutar EU. Američki mediji ga smatraju lošim. New York Times ga je nazvao 'nesavršenim rješenjem, koje će Europu baciti u dvije brzine'."

A svi zaduzeni do grla.
I jos su samo ameri falili da daju koju pametnu, u rambo stilu.

velkomen kroacija :-D

Nego, malo off, ne znadoh da su Ameri u Njemackoj od 45. u tolikom broju. Znam da su bili poslije rata, ali da su konstanta :shock:
sanaman

#54 Re: EU-All About (Evropska Unija-Dogadaji)

Post by sanaman »

Ja samo ne znam zasto sve te drzave koje hoce da napuste EU to ne urade, pogotovo ove koje nemaju Euro...Danci htjeli uvesti kontrolu na granici pa odustase, valjda im kontraproduktivno.

Do sada su se svi mogli vaditi kako im ugovori nisu dozvoljavali izlazak iz zajednice. Eto sad mogu, ali nikako...to me podsjeca na nasu dijasporu koja kuka je tesko vani a u BiH divno ali nikako da odu za BiH.

17 clanica je primorano da nadje rjesenje za Euro, drugih 10 nije pa eto opet pristadose na sve to. Zasto? Pa GER I FRA rekli ko vas j... ako necete ne morate mi cemo sami i bez vas da sklopimo novi ugovor.

Ha ja, nego vrata za izlaz sirom otvorena al nema guzve :D
amrica

#55 Re: EU-All About (Evropska Unija-Dogadaji)

Post by amrica »

sanaman wrote:Ja samo ne znam zasto sve te drzave koje hoce da napuste EU to ne urade, pogotovo ove koje nemaju Euro...Danci htjeli uvesti kontrolu na granici pa odustase, valjda im kontraproduktivno.

Do sada su se svi mogli vaditi kako im ugovori nisu dozvoljavali izlazak iz zajednice. Eto sad mogu, ali nikako...to me podsjeca na nasu dijasporu koja kuka je tesko vani a u BiH divno ali nikako da odu za BiH.

17 clanica je primorano da nadje rjesenje za Euro, drugih 10 nije pa eto opet pristadose na sve to. Zasto? Pa GER I FRA rekli ko vas j... ako necete ne morate mi cemo sami i bez vas da sklopimo novi ugovor.

kontrola od lani :-)
klif

#56 Re: EU-All About (Evropska Unija-Dogadaji)

Post by klif »

roštilj wrote:evropa se ne ujedinjuje iz uzvisenih razloga vec zbog para. globalizam ima takvu ekonomsku dinamiku da nacionalne drzave u evropi ne mogu same da se nose sa amerikom, kinom i drugim trzistima. jugolavija je razvaljena jer je kapital tako htjeo a ne zbog plemena. uzrok je novac a nacin nacionalizam. juga se raspala jer je tako lakse sve pokupovati za jeftiniju cijenu - zavadi pa vladaj. posto svijetom sada vladaju korporacije i banke nacionalne drzave i drzavnici se ne pitaju ama bas nizasta. i merkel i sarkozi su samo pijuni banaka. kod se obrazujes po tom pitanju javi se da diskutujemo.
Evropa se ujedinjuje i iz uzvišenih razloga jer je njen osnovni cilj rješavanje sporova mirnim putem, odnosno izbjegavanje rješavanja političkih problema ratom. Naravno da je to implicirano ekonomskim interesima jer je dogovaranje i pregovaranje jeftinije nego vođenja ratnih operacija. Iz tog je razloga EU 1991. pokušala urazumiti Srbiju da odustanu od nacionalizma i vođenja rata nudeći Jugoslaviji kredite i ubrzani prijem u EU. Znamo svi kakva je bila odluka srpskog rukovodstva.

Danas se Britanci ponašaju kao srpsko rukovodstvo 1991. tražeći za sebe (ekonomske) povlastice koje im ne pripadaju i koje je moguće obezbijediti samo na uštrb ekonomskih interesa drugih članica. To je imperijalizam zasnovan na nacionalizamu. Stoga ne smatram da je nacionalizam sekundarna pojava u procesu ostvarivanja ekonomskih interesa. Nacionalizam, odnosno nerealno poimanje vlastite nacionalne „vrijedenosti“ u odnosu na „druge“, je ključni problem.

Jugoslavija se raspala zbog nacionalizma, prije svega srpskog. Svođenje raspada te države na ekonomske razloge je zlonamjeran pokušaj revizije istorije.

EU je shvatila da su ekonomske reforme neminovne i pokušavaju ih sprovesti. One će biti bolne i zavisiće u konačnici od, između ostalog, spremnosti članica na podnošenje ekonomskih žrtava. U poređenju sa (eventualnim) jugoslovenskim scenarijem su te žrtve ipak minimalne.
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#57 Re: EU-All About (Evropska Unija-Dogadaji)

Post by pici »

klif wrote:
roštilj wrote:evropa se ne ujedinjuje iz uzvisenih razloga vec zbog para. globalizam ima takvu ekonomsku dinamiku da nacionalne drzave u evropi ne mogu same da se nose sa amerikom, kinom i drugim trzistima. jugolavija je razvaljena jer je kapital tako htjeo a ne zbog plemena. uzrok je novac a nacin nacionalizam. juga se raspala jer je tako lakse sve pokupovati za jeftiniju cijenu - zavadi pa vladaj. posto svijetom sada vladaju korporacije i banke nacionalne drzave i drzavnici se ne pitaju ama bas nizasta. i merkel i sarkozi su samo pijuni banaka. kod se obrazujes po tom pitanju javi se da diskutujemo.
Evropa se ujedinjuje i iz uzvišenih razloga jer je njen osnovni cilj rješavanje sporova mirnim putem, odnosno izbjegavanje rješavanja političkih problema ratom. Naravno da je to implicirano ekonomskim interesima jer je dogovaranje i pregovaranje jeftinije nego vođenja ratnih operacija. Iz tog je razloga EU 1991. pokušala urazumiti Srbiju da odustanu od nacionalizma i vođenja rata nudeći Jugoslaviji kredite i ubrzani prijem u EU. Znamo svi kakva je bila odluka srpskog rukovodstva.

Danas se Britanci ponašaju kao srpsko rukovodstvo 1991. tražeći za sebe (ekonomske) povlastice koje im ne pripadaju i koje je moguće obezbijediti samo na uštrb ekonomskih interesa drugih članica. To je imperijalizam zasnovan na nacionalizamu. Stoga ne smatram da je nacionalizam sekundarna pojava u procesu ostvarivanja ekonomskih interesa. Nacionalizam, odnosno nerealno poimanje vlastite nacionalne „vrijedenosti“ u odnosu na „druge“, je ključni problem.

Jugoslavija se raspala zbog nacionalizma, prije svega srpskog. Svođenje raspada te države na ekonomske razloge je zlonamjeran pokušaj revizije istorije.

EU je shvatila da su ekonomske reforme neminovne i pokušavaju ih sprovesti. One će biti bolne i zavisiće u konačnici od, između ostalog, spremnosti članica na podnošenje ekonomskih žrtava. U poređenju sa (eventualnim) jugoslovenskim scenarijem su te žrtve ipak minimalne.
:thumbup: ...
sanaman

#58 Re: EU-All About (Evropska Unija-Dogadaji)

Post by sanaman »

amrica wrote:
sanaman wrote:Ja samo ne znam zasto sve te drzave koje hoce da napuste EU to ne urade, pogotovo ove koje nemaju Euro...Danci htjeli uvesti kontrolu na granici pa odustase, valjda im kontraproduktivno.

kontrola od lani :-)
kontrole su sporadicne na sto imaju pravo kao svaka clanica...nisu stalne kako su htjeli i najavljivali a nova premijrka ukida i sporadicne.
Gray

#59 Re: EU-All About (Evropska Unija-Dogadaji)

Post by Gray »

amrica wrote::-)

bice neveselo

Obamin vojni savjetnik: U Europi bi moglo doći do rata

Temelji Europske unije se tresu. Britanski premijer David Cameron glatko je odbio potpisati izmjene Lisabonskog ugovora, što je možda otvaranje puta prema izlasku te zemlje iz EU. No, američki general Martin Dempsey tek je svojim izjavama medijima izazvao pravu buru reakcija.
Podijeli
99

Dok su Britanci možda najavili i veliki raskid s EU, Dempsey kao krajnji ishod vidi čak i novi rat na Starom kontinentu. 'Zabrinut sam zbog mogućih nemira u Europi. Europska unija je pred velikim rizikom od sukoba', rekao je šef stožera, prvi čovjek američke vojske i savjetnik predsjednika Baracka Obame. Prema njegovom mišljenju dogovor zemalja EU bez Velike Britanije dovesti do rata te je izrazio i veliku zabrinutost zbog mogućeg vojnog angažmana SAD-a u tom eventualnom sukobu.
'Znam da će države EU pokušati uskladiti svoju monetarnu i fiskalnu politiku, ali nisam siguran da će to biti 'ljepilo' koje će Europu održati na okupu', istaknuo je Dempsey, a prenosi BBC. 'Zabrinut sam da bi i američka vojska u Europi mogla biti izložena zbog mogućnosti građanskih nemira i raspada Unije. Amerikanci nemaju baš malu vojnu silu u Europi. Širom kontinenta rasuto je oko 80.000 ljudi u uniformi i još 20.000 civila koji rade za vojsku. Najveći dio se nalazi u Njemačkoj, gdje su još od Drugog svjetskog rata', napomenuo je Dempsey.
Iako se trenutno u Europi vodi verbalni sukob, Britanci su jasno dali do znanja vetom na izmjene Lisabonskog ugovora tijekom proteklog summita u Bruxellesu da jedinstva u Europi više nema, odnosno da oni više ne dijele isto viđenje sudbine EU-a s ostatkom zemalja članica. Europski mediji u međuvremenu upućuju teške kritike na ponašanje Velike Britanije i njezinog premijera Davida Camerona. Britanski mediji pak uzvraćaju jednakom mjerom, ako ne i jače. Osim što Camerona uspoređuju s Churchillom, list Times je objavio karikaturu Camerona kako urinira po Sarkozyju, a tabloid The Sun otišao je najdalje, s naslovom koji u slobodnom prijevodu znači - 'Europo odj...'.
Ugledni list Financial Times, međutim, jedini je ocijenio kako je Cameron zapravo napravio veliku pogrešku te da je vetom napravio Velikoj Britaniji više štete nego dobra. Financial Times piše kako s vetom zapravo nije dobio ništa zauzvrat, odnosno nije postigao ništa značajno, ali će Velika Britanija zauzvrat morati platiti visoku cijenu da ostane u europskom društvu.
Dok su Angela Merkel i Nicolas Sarkozy pokazali entuzijazam oko novog dogovora unutar EU-a, njihov entuzijazam zadržao se isključivo unutar EU. Američki mediji ga smatraju lošim. New York Times ga je nazvao 'nesavršenim rješenjem, koje će Europu baciti u dvije brzine'."

A svi zaduzeni do grla.
I jos su samo ameri falili da daju koju pametnu, u rambo stilu.

velkomen kroacija :-D

Nego, malo off, ne znadoh da su Ameri u Njemackoj od 45. u tolikom broju. Znam da su bili poslije rata, ali da su konstanta :shock:

Čudno je kako ljudi likuju zbog problema EU i jedva cčekaju njen raspad... isto kao što i većina ljudi uopšte nema ojma šta EU radi i kako funkcioniše pa sve na nju svaljuju...

Elem, ovaj Amer je malo fulao, nikakvog rata neće i ne može biti. Ni Velika Britanija nije ni iz čega izišla niti će to Danska, niti je Danska htjela ponovo uvesti granicčne prijelaze, nego su samo pojačali sporadične kontrole i broj osoblja. Pa se desi npr. da carinici češće prolaze sa psima kroz voz između Danske i Švedske ili rade češće kontrole na mostu, ali graničnih prelaza nema.

EU će opstati i preživjeti kao što je preživjela i ranije probleme, mislim da je ovo ono što je trebalo da se Evropa ujedini i da se napravi naredni korak. Velika Britanija pokušava za sada da se drži van toga, kao što su i radili kada se EU osnivala, ali će vremenom i oni se priključiti svim promjenama.

A mi treba da radimo sve što možemo da se što prije približimo i uđemo u EU ako želimo neki prosperitet u BiH.
kiky

#60 Re: EU-All About (Evropska Unija-Dogadaji)

Post by kiky »

ja mislim da se eu neče raspast ...
euro ostaje ...
stvari se kreču prema konfederalnom uređenju eu ...
po meni, to je sasvim uredu ...
još samo da se kutarišu engleza i stvaranje evropske superdržave može da počne ...
držim palčeve s nadaom da če mo i mi jednom postat dio te zajednice ...
:-)
amrica

#61 Re: EU-All About (Evropska Unija-Dogadaji)

Post by amrica »

Gray wrote:

Čudno je kako ljudi likuju zbog problema EU i jedva cčekaju njen raspad... isto kao što i većina ljudi uopšte nema ojma šta EU radi i kako funkcioniše pa sve na nju svaljuju...

Elem, ovaj Amer je malo fulao, nikakvog rata neće i ne može biti. Ni Velika Britanija nije ni iz čega izišla niti će to Danska, niti je Danska htjela ponovo uvesti granicčne prijelaze, nego su samo pojačali sporadične kontrole i broj osoblja. Pa se desi npr. da carinici češće prolaze sa psima kroz voz između Danske i Švedske ili rade češće kontrole na mostu, ali graničnih prelaza nema.

EU će opstati i preživjeti kao što je preživjela i ranije probleme, mislim da je ovo ono što je trebalo da se Evropa ujedini i da se napravi naredni korak. Velika Britanija pokušava za sada da se drži van toga, kao što su i radili kada se EU osnivala, ali će vremenom i oni se priključiti svim promjenama.

A mi treba da radimo sve što možemo da se što prije približimo i uđemo u EU ako želimo neki prosperitet u BiH.
gugl prevodi :D

"Ne tako lijepo EU
Kopenhagen (AP): odbacuje eura i bit će zemlja izvan EU-a. Kriza je mladi Danci okrenuti Europi ledja .

Objavljeno: 2011/12/04 24:02, Osvježeno: 2011/12/04 24:33

Budućnost građanske političke vođe u Danskoj čini se da je samo u EU-skeptike, prema istraživanje provedeno u anketi Berlingske Danski mladih sekcija.

Usred EU najgore krize ikad, oni će imati snage vratiti moc u Kopenhagen.

- Željeli bismo da nam se pridružite izvan EU-a i pronaći druge načine za suradnju na međunarodnoj razini.

- EU projekt je oko razbiti. Čovjek se jednostavno mora početi ispočetka i stvoriti novo partnerstvo između neovisnih nacionalnih država, kaže Jens Salling, predsjednik Konzervativne mladih, kako bi se Berlingske Tidende.

Ne želite eura

On ima podršku Liberalne mladih, koji vjeruju u EU je narasla prevelika.Liberalni savez mladih je skeptičan, i podržava unutarnje tržište.

Zajednički građani imaju manje kažu u EU koji je sve više i više centralizirana, kazao je studentica ekonomije Anette (22) i učenik učitelj Linda (25) (desno).

Ukupno, 78 posto od središnjih članova stranke zahtijevaju pregovore Danske je sporazum s EU, pojavit će se u istraživanju. Uvesti euro, nitko od građanskog mladih političara ne zeli čuti .
Gray

#62 Re: EU-All About (Evropska Unija-Dogadaji)

Post by Gray »

amrica wrote:
Gray wrote:

gugl prevodi :D

"Ne tako lijepo EU
Kopenhagen (AP): odbacuje eura i bit će zemlja izvan EU-a. Kriza je mladi Danci okrenuti Europi ledja .

Objavljeno: 2011/12/04 24:02, Osvježeno: 2011/12/04 24:33

Budućnost građanske političke vođe u Danskoj čini se da je samo u EU-skeptike, prema istraživanje provedeno u anketi Berlingske Danski mladih sekcija.

Usred EU najgore krize ikad, oni će imati snage vratiti moc u Kopenhagen.

- Željeli bismo da nam se pridružite izvan EU-a i pronaći druge načine za suradnju na međunarodnoj razini.

- EU projekt je oko razbiti. Čovjek se jednostavno mora početi ispočetka i stvoriti novo partnerstvo između neovisnih nacionalnih država, kaže Jens Salling, predsjednik Konzervativne mladih, kako bi se Berlingske Tidende.

Ne želite eura

On ima podršku Liberalne mladih, koji vjeruju u EU je narasla prevelika.Liberalni savez mladih je skeptičan, i podržava unutarnje tržište.

Zajednički građani imaju manje kažu u EU koji je sve više i više centralizirana, kazao je studentica ekonomije Anette (22) i učenik učitelj Linda (25) (desno).

Ukupno, 78 posto od središnjih članova stranke zahtijevaju pregovore Danske je sporazum s EU, pojavit će se u istraživanju. Uvesti euro, nitko od građanskog mladih političara ne zeli čuti .

Ja izvora na kojem temeljiti tvrdnju da Danska hoće van EU.

Kao što je neko rekao iznad, svi imaju mogućnost da izaću ako hoće, a opet se niko ne jagmi, nema gužve na vratima. Danci da hoće da izađu i oni bi stali uz UK pa bili protiv daljih promjena.

Dakle, pustimo šuplju i euroskpeptičke stranke koje hoće da osvoje vlast furajući narod kako će izaći iz EU i kako bi im bilo bolje van EU, jer ne bi. To je EU verzija Dodika i njegovog odcjepljenja koja nekada prolazi, kako ovdje tako i tamo (u puno manjoj mjeri), jer je većina ljudi glupa.
HM 2011

#63 Re: EU-All About (Evropska Unija-Dogadaji)

Post by HM 2011 »

Ako države članice EU koje prihvate predloženi plan o automatskom alarmu na 3% deficita, ne shvate isti ozbiljno,

umjesto da samostalno krenu u borbu protiv korupcije i lošeg upravljanja (namjernog lošeg upravljanja),

kao mjeru štednje - djeliti će samo otkaze u javnoj upravi - čineći pri tome dvostruku grešku:

1. Slabe javnu upravu - pritom slabeći podršku važećem društvenom poredku
2. Ostaljaju ljude bez posla u situaciji kada je posao teško naći....

Odluka je jedna od opasnijih za čitav poredak jer ako se gore navedena "omaška" dogodi, dolazi do pojave ideologija koje zaista mogu proizvesti rat - svjetskih razmjera a koje zbog nezaposlenosti nalaze na plodno tlo....
muha_sa

#64 Re: EU-All About (Evropska Unija-Dogadaji)

Post by muha_sa »

libo me neka stvarka za Dansku.
-ovo nam se sprema jer majmuni kontaju lako cemo--ukidoše nam vize hajmo se ispalit :-) idioti nepismeni.

http://www.sarajevo-x.com/svijet/evropa ... /111213137
EVROPSKA UNIJA
Nova pravila za vizni režim za zapadni Balkan
Ministri unutrašnjih poslova EU danas su na sastanku u Briselu donijeli odluku o novim pravilima koja će omogućiti zemljma članicama da brže uvedu vizni režim putnicima sa zapadnog Balkana u slučaju iznenadnog priliva migranata.
Odlukom ministara unutrašnjih poslova odgovoreno je na zabrinutost zbog priliva azilanata iz istočnoevropskih zemalja.

Većina državljana balkanskih zemalja sada mogu da u sklopu Šengenskog sporazuma slobodno putuju što je dovelo do velikog povećanja azilanata u pojedinim zapadnoevropskim državama, posebno u Njemačkoj, Belgiji, Luksemburgu i Švedskoj.

Novim pravilima biće olakšano ukidanje bezviznog režima određenim zemljama.

"Ukoliko se pojavi problem sa zloputrebom Šengenskog sporazuma, Vijeće EU će lakše reagovati. Potrebno nam je oruđe kojim će se obezbijediti da se bezvizni režim koristi na pošten način", rekao je neimenovani zvaničnik EU.

O ovoj odluci ministara unutrašnjih poslova EU mora da bude diskutovano u Evropskom parlamentu i da održi glasanje.

Vlade EU odobrile su bezvizni režim BiH i Albaniji krajem 2010, godinu dana nakon što je to učinjeno za Srbiju, Crnu Goru i Makedoniju kako bi bila unaprijeđena stabilnost na Balkanu.
Bosnolog

#65 Re: EU-All About (Evropska Unija-Dogadaji)

Post by Bosnolog »

Švedski ministar i bivši visoki predstavnik u centru skandala: Karl Bilt upleten u zločine u Etiopiji!?
Autor A. KESEROVIĆ | Objavljeno 24.12.2011. u 06:18
Image
Bilt: Negira umiješanost u zločine
Šef švedske diplomatije i nekadašnji visoki predstavnik u našoj zemlji Karl Bilt (Carl Bildt), poznat po prijateljstvu s ratnom zločinkom Biljanom Plavišić, u centru je skandala u svojoj zemlji.

Mediji u Švedskoj optužuju ga da zbog vlastitih interesa ne želi pomoći dvojici švedskih novinara istraživača Martinu Šibjeu (Schibbye) i Johanu Personu (Persson), koji su u Etiopiji osuđeni zbog ilegalnog ulaska u zemlju i povezanosti s terorizmom, samo zato što su istraživali poslove kompanije "Lundin Oil/Lundin Petroleum", u čijem je odboru šest godina bio i Bilt, a čije se poslovne metode vezuju uz zločine protiv čovječnosti.

Zaraćena plemena

Bilt je, pišu švedski mediji, učestvovao u pregovorima grupacije "Lundin" i režima Etiopije u Adis Abebi u vezi s istraživanjem nafte i plina u Etiopiji.

Brojni izvještaji, među kojima i ono "Human Rights Watcha", upućuju na to da je tamošnji režim osnivanje ovog posla s grupacijom "Lundin" iskoristio da metodama poput masovnih silovanja, spaljivanjem sela i preseljenjem brojnog stanovništva, "počisti" razne pobunjeničke grupe i zaraćena plemena koji bi u konfliktnoj zoni Ogaden eventualno mogli ometati eksploataciju nafte i plina.

Dokumentacije o ovim zločinima nema mnogo, pišu švedski mediji, jer režim u Etiopiji učinkovito izolira prostor. Švedski novinarski dvojac, želeći istražiti ulogu grupacije "Lundin" u cijelom slučaju, uhapšen je u julu ove godine u Etiopiji.

Biltova izjava, kao reakcija na njihovo hapšenje, da je već ranije upozorio građane da ne putuju u ovaj dio svijeta, razljutila je švedsku javnost.

Zločini u Ogadenu

- Čije interese predstavlja Bilt: švedskih građana ili etiopskog režima, ili možda svoje - pišu internet-portali u Švedskoj.

List "Aftonbladet" naglašava da sudbina švedskih novinara ovisi i potpuno je usmjerena ka ministarstvu vanjskih poslova i ministru Karlu Biltu. Navode i da je isključivo u Biltovom interesu bilo da se ne kopa po podacima kompanije za koju se sumnja da je učestvovala u zločinima protiv čovječnosti u Sudanu i Ogadenu.

Sve ove navode jučer su demantirali u ekskluzivnoj izjavi za naš list iz Biltove pres-službe.

- On nema nikakve veze s tim slučajem, i od 2006. godine nije u odboru navedene kompanije - objašnjavaju.
Cudni su putevi ovozemaljski,.Kakvo je sve smece brinulo o Bosni,...... :evil:

Evropa je ponosna na ovakve diplomata,... :oops:
Gray

#66 Re: EU-All About (Evropska Unija-Dogadaji)

Post by Gray »

Bosnolog wrote:
Švedski ministar i bivši visoki predstavnik u centru skandala: Karl Bilt upleten u zločine u Etiopiji!?
Autor A. KESEROVIĆ | Objavljeno 24.12.2011. u 06:18
Image
Bilt: Negira umiješanost u zločine
Šef švedske diplomatije i nekadašnji visoki predstavnik u našoj zemlji Karl Bilt (Carl Bildt), poznat po prijateljstvu s ratnom zločinkom Biljanom Plavišić, u centru je skandala u svojoj zemlji.

Mediji u Švedskoj optužuju ga da zbog vlastitih interesa ne želi pomoći dvojici švedskih novinara istraživača Martinu Šibjeu (Schibbye) i Johanu Personu (Persson), koji su u Etiopiji osuđeni zbog ilegalnog ulaska u zemlju i povezanosti s terorizmom, samo zato što su istraživali poslove kompanije "Lundin Oil/Lundin Petroleum", u čijem je odboru šest godina bio i Bilt, a čije se poslovne metode vezuju uz zločine protiv čovječnosti.

Zaraćena plemena

Bilt je, pišu švedski mediji, učestvovao u pregovorima grupacije "Lundin" i režima Etiopije u Adis Abebi u vezi s istraživanjem nafte i plina u Etiopiji.

Brojni izvještaji, među kojima i ono "Human Rights Watcha", upućuju na to da je tamošnji režim osnivanje ovog posla s grupacijom "Lundin" iskoristio da metodama poput masovnih silovanja, spaljivanjem sela i preseljenjem brojnog stanovništva, "počisti" razne pobunjeničke grupe i zaraćena plemena koji bi u konfliktnoj zoni Ogaden eventualno mogli ometati eksploataciju nafte i plina.

Dokumentacije o ovim zločinima nema mnogo, pišu švedski mediji, jer režim u Etiopiji učinkovito izolira prostor. Švedski novinarski dvojac, želeći istražiti ulogu grupacije "Lundin" u cijelom slučaju, uhapšen je u julu ove godine u Etiopiji.

Biltova izjava, kao reakcija na njihovo hapšenje, da je već ranije upozorio građane da ne putuju u ovaj dio svijeta, razljutila je švedsku javnost.

Zločini u Ogadenu

- Čije interese predstavlja Bilt: švedskih građana ili etiopskog režima, ili možda svoje - pišu internet-portali u Švedskoj.

List "Aftonbladet" naglašava da sudbina švedskih novinara ovisi i potpuno je usmjerena ka ministarstvu vanjskih poslova i ministru Karlu Biltu. Navode i da je isključivo u Biltovom interesu bilo da se ne kopa po podacima kompanije za koju se sumnja da je učestvovala u zločinima protiv čovječnosti u Sudanu i Ogadenu.

Sve ove navode jučer su demantirali u ekskluzivnoj izjavi za naš list iz Biltove pres-službe.

- On nema nikakve veze s tim slučajem, i od 2006. godine nije u odboru navedene kompanije - objašnjavaju.
Cudni su putevi ovozemaljski,.Kakvo je sve smece brinulo o Bosni,...... :evil:

Užasna, grozna Evropa prema maloj jadnoj BiH, sram ih i stid bilo... :-)
Halcyon

#67 Re: EU-All About (Evropska Unija-Dogadaji)

Post by Halcyon »

Bosnolog wrote:Cudni su putevi ovozemaljski,.Kakvo je sve smece brinulo o Bosni,...... :evil:

Evropa je izgrađena na zločinima (samo pogledaj šta su radili - i rade - širom Afrike, Azije, Sjeverne i Južne Amerike, Australije...), ovo je tek jedan od rijetkih o kojem se priča.
asurbanipal

#68 Re: EU-All About (Evropska Unija-Dogadaji)

Post by asurbanipal »

Šta reći o kolijevci fašizma, nacizma i inih ideologija koje su nanijele mnogo zla ljudima širom svijeta...EU je trebala biti zajednica zemalja na interesnoj bazi, prije svega ekonomskoj, pa političkoj i na kraju duhovnoj, pod žezlom pape...S obzirom da je trenutno stanje takvo, da ekonomija i euro slabe, i u odnosu na druge gigante (SAD, Kina) EU predstavlja ekonomskog patuljka, politički se također pokazala neučinkovitom s obzirom da se ipak radi o heterogenoj zajednici...Ne treba zaboraviti ni značaj ni ulogu Vatikana, koji su mnogo više od simboličnog...S obzirom na krizu unije, prije svega ekonomsku, zatim jačanje ksenofobije, rasizma, političku nedefinisanost i razbijenost, teško je predvidjeti šta će se desiti...S jedne strane jedni predviđaju ili priželjkuju raspad EU, s druge pak neku konfederaciju...Po meni ne treba smetnuti ni to, s obzirom na situaciju u Francuskoj i probleme koje ima, da se Njemačka izdiže u jedinog pravog lidera, a gledajući i na to da ima jako dobre odnose s Vatikanom, te već prije navedeni rastući fašizam, rasizam, ksenofobiju, s kojima i Merkel koketira, to znači jedno: uvođenje Trećeg Reicha na mala vrata...Kad podvučemo paralelu, mi praktično živimo u periodu, sličnom kao što je bio 30-ih godina prošlog vijeka, a ko imalo bolje poznaje historiju Evrope zna o čemu pričam. Kad je u pitanju Evropa, uvijek se služim onom:"Timeo danaos et dona ferentes - "Čuvaj se Danajaca (Grka) i kad darove nose..." :D
sammo

#69 Re: EU-All About (Evropska Unija-Dogadaji)

Post by sammo »

Puno je ovdje euroskeptika, ne valja to ili ono u EU, a nemaju nijedne druge alternative za sadasnju BIH ili su nerealne ili su glupe. A najbolji u tome su oni koji kazu mi mozemo sami nesto...mozda EU propadne. Zbog svojih torova BIH nije ni pridruzena clanica, pa tako ne zna ni prednosti, koje zemlja ima, kad ima taj status na putu prema clanstvu. Te prednosti su u novcu...fondovi, a ne samo IPA i MMF, prednosti su u EU zakonima i odredbama, standardima, povecanje izvoza i otvaranje svoga trzista za strani kapital...slobodan put ljudi, robe i kapitala, a za BIH najvaznije...smanjila bi se uloga entiteta i vise ne bi prosperirao nacionalizam niti bi bio dio politike. Ali niko te nece uzeti u EU samo zato, jer si na mapi Europe, treba se malo i potruditi...raditi na tome, informirati narod sta znaci EU. Ako hocemo iskreno, BH politicari ne zele u EU, jer tamo nema mjesta lopovluku na bosanski nacin. Primjer: ako neka firma dobije novac od EU fonda za investicije, pa zatim to ne sprovede, drzava vraca dug umjeto njega. Pa bi na taj nacin razni Lijanovici prije propali nego prosperirali. Opcenito ljudi u BIH toliko malo znaju o EU da bi sad referendum za ulazak propao, jer 50% ne bi bilo za ulazak. Zalostno ali istinito.
sanaman

#70 Re: EU-All About (Evropska Unija-Dogadaji)

Post by sanaman »

sammo wrote:Puno je ovdje euroskeptika, ne valja to ili ono u EU, a nemaju nijedne druge alternative za sadasnju BIH ili su nerealne ili su glupe. A najbolji u tome su oni koji kazu mi mozemo sami nesto...mozda EU propadne. Zbog svojih torova BIH nije ni pridruzena clanica, pa tako ne zna ni prednosti, koje zemlja ima, kad ima taj status na putu prema clanstvu. Te prednosti su u novcu...fondovi, a ne samo IPA i MMF, prednosti su u EU zakonima i odredbama, standardima, povecanje izvoza i otvaranje svoga trzista za strani kapital...slobodan put ljudi, robe i kapitala, a za BIH najvaznije...smanjila bi se uloga entiteta i vise ne bi prosperirao nacionalizam niti bi bio dio politike. Ali niko te nece uzeti u EU samo zato, jer si na mapi Europe, treba se malo i potruditi...raditi na tome, informirati narod sta znaci EU. Ako hocemo iskreno, BH politicari ne zele u EU, jer tamo nema mjesta lopovluku na bosanski nacin. Primjer: ako neka firma dobije novac od EU fonda za investicije, pa zatim to ne sprovede, drzava vraca dug umjeto njega. Pa bi na taj nacin razni Lijanovici prije propali nego prosperirali. Opcenito ljudi u BIH toliko malo znaju o EU da bi sad referendum za ulazak propao, jer 50% ne bi bilo za ulazak. Zalostno ali istinito.
Ovdje ce te ljudi ubijediti kako kolonijalisticka evropa jedva ceka da uleti na trziste BiH, koje je usput receno bijedno gledajuci na to koliko mozemo da potrosimo i kupimo stvari (al mi se furamo da imamo i da smo bogati) a od drveta ne vide sumu i priliku da svoju robu prodaju na trzistu od preko 500 miliona stavnovnika gdje je najmanje 250 miliona duplo bogatije od nas...al eto zajebana je konkurecija pa skontas da si ustvari niko i nista i da nisi konkuretan, nisi sposoban i na kraju nemas sta ponuditi i naravno da je kriva EU :-)
Bodkin

#71 Re: EU-All About (Evropska Unija-Dogadaji)

Post by Bodkin »

sanaman wrote:
sammo wrote:Puno je ovdje euroskeptika, ne valja to ili ono u EU, a nemaju nijedne druge alternative za sadasnju BIH ili su nerealne ili su glupe. A najbolji u tome su oni koji kazu mi mozemo sami nesto...mozda EU propadne. Zbog svojih torova BIH nije ni pridruzena clanica, pa tako ne zna ni prednosti, koje zemlja ima, kad ima taj status na putu prema clanstvu. Te prednosti su u novcu...fondovi, a ne samo IPA i MMF, prednosti su u EU zakonima i odredbama, standardima, povecanje izvoza i otvaranje svoga trzista za strani kapital...slobodan put ljudi, robe i kapitala, a za BIH najvaznije...smanjila bi se uloga entiteta i vise ne bi prosperirao nacionalizam niti bi bio dio politike. Ali niko te nece uzeti u EU samo zato, jer si na mapi Europe, treba se malo i potruditi...raditi na tome, informirati narod sta znaci EU. Ako hocemo iskreno, BH politicari ne zele u EU, jer tamo nema mjesta lopovluku na bosanski nacin. Primjer: ako neka firma dobije novac od EU fonda za investicije, pa zatim to ne sprovede, drzava vraca dug umjeto njega. Pa bi na taj nacin razni Lijanovici prije propali nego prosperirali. Opcenito ljudi u BIH toliko malo znaju o EU da bi sad referendum za ulazak propao, jer 50% ne bi bilo za ulazak. Zalostno ali istinito.
Ovdje ce te ljudi ubijediti kako kolonijalisticka evropa jedva ceka da uleti na trziste BiH, koje je usput receno bijedno gledajuci na to koliko mozemo da potrosimo i kupimo stvari (al mi se furamo da imamo i da smo bogati) a od drveta ne vide sumu i priliku da svoju robu prodaju na trzistu od preko 500 miliona stavnovnika gdje je najmanje 250 miliona duplo bogatije od nas...al eto zajebana je konkurecija pa skontas da si ustvari niko i nista i da nisi konkuretan, nisi sposoban i na kraju nemas sta ponuditi i naravno da je kriva EU :-)
koja je pored toga jos i ekonoski patuljak i propada i nekonkurentna i nema para :)
sanaman

#72 Re: EU-All About (Evropska Unija-Dogadaji)

Post by sanaman »

Ma mi smo giganti, mislim teme su milion puta prezvakane al eto nikako nam ne ide. Mene su naucili, da ako zelis nesto da unaprijedis, popravis moras da znas gdje se nalazis i kakve su ti mogucnoti i sta je realno dostignuti. E ovo nam nikako ne ide od ruke.

kao prvo uvijek se precjenjujemo
kao drugo smatramo da raspolazemo znanjem
kao trece uvijek nam je neko drugi kriv

Kad bi bili realni, smanjili nase apetite, preuzeli odgovonrnost bilo bi nam sigurno bolje.
sammo

#73 Re: EU-All About (Evropska Unija-Dogadaji)

Post by sammo »

Zivio sam u novoj EU - SLO...uvjerio se za sto sve EU daje novac...radio u firmi koja je pisala za druge firme aplikacije za novac iz EU fondova ( 90% uspjesno ), sastavljao poslovne planove za firme ( opet placala EU...100% uspjesno ), sad radim povremeno nesto slicno za firmu u kojoj radim ovdje u Sarajevu i za njene partnere...sporo i tesko ide, jer BIH nema nigdje, pa ti uvijek treba partner iz EU za svaki projekt...sve u svemu gledam na EU drugim ocima od bosanskih euroskeptika...novca ima, samo ga treba potraziti...ako nekome ne znaci nista 50 do 80% subvencije za investiciju, onda je stvarno glup.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#74 Re: EU-All About (Evropska Unija-Dogadaji)

Post by PipiDugaDevetka »

Je li ovo rješenje bez sukoba? Koje su mane, a koje prednosti ovog rješenja?
Citat sa druge teme o Dodiku @zavrzlama wrote: http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... tart=31175

da evropa hoce ima veoma jednostavan nacin da se oni koji opstruiraju ulazak BIH u NATO I EU izvedu na cistac...

Organizuje se referendum na nivou BIH sa pitanjem" da li ste za ulazak BIH u EU i NATO uz bezuslovno ispunjavanje svega onog sto EU i NATO trazi od BIH"

referendum organizovat tako da se ne mijesaju rezultati federacije i manjeg entiteta,da se tacno zna ko je kako u kojem entitetu glasao...

posto bi se ocekivalo min 80% "za" u federaciji,rezultat u manjem entiteti bi rezultaatom "NE" pokazao ko koci,a rezultata "DA" bi izbio velikosrbima alibi da opstruisu reforfme za ulazk u EU i NATO,jer ako bi vecina u manjem entitetu glasala za EU i NATO,velikosrbi i dodik na celu bi imali svezane ruke...ali nece evropa normalne BIH "ZASAD"
O Allaše dragi, pomozi nam sad!
zavrzlama

#75 Re: EU-All About (Evropska Unija-Dogadaji)

Post by zavrzlama »

PipiDugaDevetka wrote:Je li ovo rješenje bez sukoba? Koje su mane, a koje prednosti ovog rješenja?
Citat sa druge teme o Dodiku @zavrzlama wrote: http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... tart=31175

da evropa hoce ima veoma jednostavan nacin da se oni koji opstruiraju ulazak BIH u NATO I EU izvedu na cistac...

Organizuje se referendum na nivou BIH sa pitanjem" da li ste za ulazak BIH u EU i NATO uz bezuslovno ispunjavanje svega onog sto EU i NATO trazi od BIH"

referendum organizovat tako da se ne mijesaju rezultati federacije i manjeg entiteta,da se tacno zna ko je kako u kojem entitetu glasao...

posto bi se ocekivalo min 80% "za" u federaciji,rezultat u manjem entiteti bi rezultaatom "NE" pokazao ko koci,a rezultata "DA" bi izbio velikosrbima alibi da opstruisu reforfme za ulazk u EU i NATO,jer ako bi vecina u manjem entitetu glasala za EU i NATO,velikosrbi i dodik na celu bi imali svezane ruke...ali nece evropa normalne BIH "ZASAD"
O Allaše dragi, pomozi nam sad!
prednosti za BIH bi bile u potpunosti....

mane su sto bi se ogolila politika velikosrba,a EU bila primorana da djeluje ili se javo ocituje i upre prstom u krivca koji koci BIH...
Post Reply