Iz dijaspore stiglo 800 milijuna KM

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

vox-populi

#51 Re: Iz dijaspore stiglo 800 milijuna KM

Post by vox-populi »

Mislim da izvodite zakljucke ili pravite planove na pogresnim pretpostavkama. Iako naravno ne mogu govoriti u ime dijaspore, nekako imam osjecaj da je velika vecina zainteresovana samo za slanje novca rodbini i porodici. Cisto sumnjam da bi takav nekakav fond kojim bi se pomagala drzava, gradio auto-put ili nesto slicno imao bilo kakvog uspjeha,. Licno ne bih ni eura uplatio, ali bih nastavio slati novac porodici.
Ridjobrki

#52 Re: Iz dijaspore stiglo 800 milijuna KM

Post by Ridjobrki »

vox-populi wrote:Mislim da izvodite zakljucke ili pravite planove na pogresnim pretpostavkama. Iako naravno ne mogu govoriti u ime dijaspore, nekako imam osjecaj da je velika vecina zainteresovana samo za slanje novca rodbini i porodici. Cisto sumnjam da bi takav nekakav fond kojim bi se pomagala drzava, gradio auto-put ili nesto slicno imao bilo kakvog uspjeha,. Licno ne bih ni eura uplatio, ali bih nastavio slati novac porodici.
To ekonomisti nazivaju "kriza povjerenja"

:lol: :lol: :lol:
poznanik

#53 Re: Iz dijaspore stiglo 800 milijuna KM

Post by poznanik »

Ridjobrki wrote:
vox-populi wrote:Mislim da izvodite zakljucke ili pravite planove na pogresnim pretpostavkama. Iako naravno ne mogu govoriti u ime dijaspore, nekako imam osjecaj da je velika vecina zainteresovana samo za slanje novca rodbini i porodici. Cisto sumnjam da bi takav nekakav fond kojim bi se pomagala drzava, gradio auto-put ili nesto slicno imao bilo kakvog uspjeha,. Licno ne bih ni eura uplatio, ali bih nastavio slati novac porodici.
To ekonomisti nazivaju "kriza povjerenja" :lol:
U narodu ima sasvim drugačiji naziv :D
callmethebreeeze

#54 Re: Iz dijaspore stiglo 800 milijuna KM

Post by callmethebreeeze »

sto neko gore reche, trositi lovu, pomogati familiju ok, ali za neke ozbiljnije investicije treba da se promjeni stanje u drzavi. trebalo bi mi pola odmora da izvadim licnu, mogu onda misliti na sta bi licilo pokretanje nekog posla...
Suzie Q

#55 Re: Iz dijaspore stiglo 800 milijuna KM

Post by Suzie Q »

time se otvara drugo pitanje, pomažu li ljudi iz dijaspore svojima da pokrenu posao, da se zaposle ili im samo daju novac za preživljavanje? ok je pomagati starijima ali davati radno sposobnima novac bez da oni mrdnu guzom je....

u tom smislu ako se razvija obiteljski biznis, utječe se i na razvoj privrede, društva i sl. , ne grade se ceste ali se nešto ipak radi
vox-populi

#56 Re: Iz dijaspore stiglo 800 milijuna KM

Post by vox-populi »

Suzie Q wrote:time se otvara drugo pitanje, pomažu li ljudi iz dijaspore svojima da pokrenu posao, da se zaposle ili im samo daju novac za preživljavanje? ok je pomagati starijima ali davati radno sposobnima novac bez da oni mrdnu guzom je....

u tom smislu ako se razvija obiteljski biznis, utječe se i na razvoj privrede, društva i sl. , ne grade se ceste ali se nešto ipak radi
Ovo je vec dosta realnija stvar. Licno, rado bih to uradio kada bih imao dovoljno novca. Kako nemam, saljem im samo za "prezivljavanje".
callmethebreeeze

#57 Re: Iz dijaspore stiglo 800 milijuna KM

vox-populi wrote:
Suzie Q wrote:time se otvara drugo pitanje, pomažu li ljudi iz dijaspore svojima da pokrenu posao, da se zaposle ili im samo daju novac za preživljavanje? ok je pomagati starijima ali davati radno sposobnima novac bez da oni mrdnu guzom je....

Ovo je vec dosta realnija stvar. Licno, rado bih to uradio kada bih imao dovoljno novca. Kako nemam, saljem im samo za "prezivljavanje".
moji su, hvala bogu, ekonomski okej. moja pomoc se sastoji od stoje ili petobanke djeci, zavisi od uzrasta i faze zivota. :D najveca investicija do sada je bila renoviranje stana u koji sam ja ulozio 20 000 km, a tu se vidi nesredjenost sistema. firma koja je to radila napravila je masu gresaka, i poplave zbog probusenih cijevi ili slicne gluposti je moj stari morao sanirati iz svog dzepa. ne kazem da se tako nesto ne bi moglo desiti ovdje, desava se kad radis na crno ili prejeftino, ali ovdje imas opciju ugovara, pa ih mozes naganjati da bar poprave greske. to je samo jedan u nizu primjera.
ladyada

#58 Re: Iz dijaspore stiglo 800 milijuna KM

Post by ladyada »

e za auto put bi svaki dijasporac dao , tu se varate Bos. Brod - Sarajevo je nekad i 5 -6 sati sa ovim putem sada ........a u poredjenju minchen salzburg 2 sata , citava austrija oko 2 sata slovenija isto tako ......... hr mislim isto tako i ono dodjes u bosnu pred kucnim vratima i ono vozis 60 -70 i nikad kraja ........... :cry: :cry:
madner

#59 Re: Iz dijaspore stiglo 800 milijuna KM

Post by madner »

Minhen Salzburg ti je 115 km, ne bih se bas hvalio sa 2 sata. Da ne pricam o Austriji i njenim radovima na putu, cekanju pred tunelima i ostalim glupostima. :D
Suzie Q

#60 Re: Iz dijaspore stiglo 800 milijuna KM

Post by Suzie Q »

callmethebreeeze wrote:
vox-populi wrote:

moji su, hvala bogu, ekonomski okej. moja pomoc se sastoji od stoje ili petobanke djeci, zavisi od uzrasta i faze zivota. :D najveca investicija do sada je bila renoviranje stana u koji sam ja ulozio 20 000 km, a tu se vidi nesredjenost sistema. firma koja je to radila napravila je masu gresaka, i poplave zbog probusenih cijevi ili slicne gluposti je moj stari morao sanirati iz svog dzepa. ne kazem da se tako nesto ne bi moglo desiti ovdje, desava se kad radis na crno ili prejeftino, ali ovdje imas opciju ugovara, pa ih mozes naganjati da bar poprave greske. to je samo jedan u nizu primjera.
griješiš, trebali ste ih prijaviti tržišnoj inspekciji vidio bi onda kako bi sve sredili. kod nas ljudi misle da se ništa ne bi postiglo obavještavanjem inspekcije pa i ne zovu a u stvari oni itekako dobro rade po pritužbama.
vox-populi

#61 Re: Iz dijaspore stiglo 800 milijuna KM

Post by vox-populi »

madner wrote:Minhen Salzburg ti je 115 km, ne bih se bas hvalio sa 2 sata. Da ne pricam o Austriji i njenim radovima na putu, cekanju pred tunelima i ostalim glupostima. :D
Kojim si ti putem sefe isao? A8 je direktni auto-put Minhen-Salzburg i racuna se 145 km. Ako zivis na sjeveru grada, moze biti i 165 a ako si na jugu negdje moze biti i 130.

Potrebno vrijeme za ovih 145 km je nesto vise od sat vremena, ako vozis po danu, lijepom vremenu i ako je guzva prosjecna. Po noci postoji ogranicenje od 130 kmph tako da moze potrajati i koju minutu duze :D

Nego da ne bude sve offtopic, gleda ulaganja u auto-put u BiH, novac mozda i ne bi bio problem, problem je sto bi se taj isti novac ulozio u strukturu koja bi ga pojela. Ulozio bi se u jedan nesiguran i komplikovan sistem u kojem apsolutno ne postoji garancija da bi se i prvi rok ispostovao. Ulaganje u nesto velicine auto-puta je prije svega biznis odluka u koju se ulazi sa namjerom da se nesto zaradi. To na zalost u slucaju BiH trenutno nije moguce.
callmethebreeeze

#62 Re: Iz dijaspore stiglo 800 milijuna KM

Suzie Q wrote: griješiš, trebali ste ih prijaviti tržišnoj inspekciji vidio bi onda kako bi sve sredili. kod nas ljudi misle da se ništa ne bi postiglo obavještavanjem inspekcije pa i ne zovu a u stvari oni itekako dobro rade po pritužbama.
eto, to nisam znao. hvala. ovo cu zapamtiti, ako me djavo jos koji put natjera da se upustam u gradjevinske poduhvate u domovini.
ladyada

#63 Re: Iz dijaspore stiglo 800 milijuna KM

Post by ladyada »

madner wrote:Minhen Salzburg ti je 115 km, ne bih se bas hvalio sa 2 sata. Da ne pricam o Austriji i njenim radovima na putu, cekanju pred tunelima i ostalim glupostima. :D
ja imam do table minhena 69 km i onda 99-tka oko minhena , pa dalje racunaj kako ide .............ali oko 2 sata i par minuta..........slovenija je 2 sata jer se pije kafica i malo protegnu noge ......... :wink:
delightful

#64 Re: Iz dijaspore stiglo 800 milijuna KM

Post by delightful »

madner, ovo ti je skupna opomena zbog zachatavanja svih tema na kojima se pojavis. ako nemas sta reci na temu ili ti je dosadna, otvori neku koja ce ti biti interesantna.
pape
Location: Od jedne zene te boli jedna glava, ... od dvije zene, dvije glave.

#65 Re: Iz dijaspore stiglo 800 milijuna KM

Post by pape »

Ja mislim da je vakat za redukciju, .... Image ... neka u domovini pocnu kopati bunare, ... :oops:
zlajci

#66 Re: Iz dijaspore stiglo 800 milijuna KM

Post by zlajci »

Sto se tice broja nasih ljudi u dijaspori radio sam neko istrazivanje nekad na proljece pa sam dosao do dva podataka. Jedan je onaj Min.za ljudska prava i izbjeglice:1,350.00...a drugi je Svjetske banke: 1,471.594!

Vezano za novac koji dodje i analizu na koji nacin i kome (dal familiji,u pokretanje posla itd) mislim da nije ni toliko bitno. Bitno je da on dodje..naravno najveci dio sigurno ide familiji, ali taj novac ta familija negdje trosi pa recimo iako mozda ne ide direktno u neku investiciju ono bar pomaze zivotarenje nekih ekonomskih sfera.

Iako nema sa ovom temom, ali neko je spomenuo u prethodnim postovima kako smo na ovaj nacin naucili zivot od merhametluka...i da dijaspora je vjerovatno razlog zbog kojeg nemamo vecih socijalnih nemira. Ja bi se apsolutno slozio s time da ne smijemo zaboraviti ni velike novce (bar za nase uslove) koji dolaze od silne raje koja je po Iraku, Afganistanu, a posljednje vrijeme i po Kuvajtu.
KalifornijskaGlista

#67 Re: Iz dijaspore stiglo 800 milijuna KM

Post by KalifornijskaGlista »

Vrijeme je da dijaspora pocne otvarat bizmise familiji
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#68 Re: Iz dijaspore stiglo 800 milijuna KM

Post by Truba »

prosjaci od zanata ili od nužde

gospoda glembajevi???
Post Reply