Štednja (svakodnevna i dugoročna)

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
leo_

#51 Re: Štednja (svakodnevna i dugoročna)

Post by leo_ »

Juni wrote:
leo_ wrote:svi ti planovi su mi ok. medjutim, otkako je Ramazan nam dosao, gledam svako vece na TVSA neke porodicne tegobe. nema se para, nemaju kucu, nemaju za hrane i svaka cast televiziji na trudu i zaista mi je zao tih ljudi i pomoci cu koliko mogu, ali skoro svi imaju po troje ili vishe djece, ona jedna cini mi se i osmero ili desetero. ne bih nikoga da ismijavam, ali jel' vi znate da je nekad bila akcija "djecom protiv siromastva" ili je do mene? nisam jos uvijek u tim vodama kad dijete dolazi na red, ali definitivno necu imati dijete sve dok ne budem siguran da mu mogu obezbjediti sve sto mu treba, a ako mi nestane to sto sam mu pokusao obezbjediti iz nekog razloga, definitivno mu necu pomoci tako sto cu napraviti jos dvoje ili vishe brace ili sestara. dokle idu razmisljanja ovih ljudi? jedno dijete preminulo od mraza, ovi snimaju reportazu, a ona opet trudna. do kad ce biti prica "sta ces, sudbina" i " 'pomoce' Bog, dace kaku nafaku "?
na kraju krajeva, da se vratimo na temu, jel' moze neko prehraniti u Bosni cetvero djece sa nekom nasom prosjecnom platom, koja je, brat bratu max 1400KM (ako rade oba roditelja) i o kakvoj stednji bi se moglo pricati tu?

Stvarno socijanlo ugrozene ljudi koje si gore pomenuo nemaju (direktne) veze za cijelom ovom pricom i nisu nama ostalima nikakvo opravdanje da nemamo razuman odnos prema novcu. sto se tice porodice sa cetvero djece i 1400 maraka mjesecno -nije stvar jel moze prenego MORA da prezivi od tih para, a da bi mogli moraju dobro da se potrude da sastave kraj s krajem i da ostavljaju malo para na stranu, ne naravno da bi stvarali neki kapital, nego da se ima npr ako crkne ves-masina da se ne dize nenamjenski kredit, jer je to pocetak kraja, jer... kad pocnu da vracaju taj kredit imace jedva da plate rezije i hranu i nece vise imati da ostavljaju ni malo na stranu, pa kad dodje vrijeme da djeci kupe sta ja znam ...cipele, morace opet da dignu kredit, a onda su do kraja u govnima i onda je samo pitanje vremena kada ce doci da im plijene stvari itd.
A ja znam poodosta familija sa mozda 500 -800 maraka mjesecno pa opet nema sanse da dijete ponese sendvic u skolu, oni na posao, kupuju se pite, pastetice, cevapi i sl, uzimaju krediti, ulijece u crveno itd.vjeruj mi dugo sam zivjela u jedno izrazito razijenoj i bogatoj zemlji i svakodnevica je da svi ljudi( i moji sefovi koji su zaradjivali po par hiljada (eura)mjesecno) nose isendvice (i to vrlo skromne) na posao, voze se javnim prevozom ili idu biciklom , a da ne kazem koliko na forumima slicnim ovom nasem imaju tema o budzetiranju, razmjenjuju iskustva kako da ustede i sl. A kakav je nas odnos prema stednji govori i broj postova na ovoj temi-samo 4 stranice :roll: . uporediti npr sa temom kada je neka cura htjela da se ubije jer nije dobila kredit od mikrokreditne organizacije ili kako se to vec zove, a koji joj je trebao da bi vracala vec postojeci i organizovala vjencanje (po onoj narodnoj kad je bal nek i hala gori) :roll: i kada su joj u tome svi zdusno "pomagali" brat bratu na jedno dvaest strana...
slazem se da nema veze s nama ostalim, ali sam se pitao kako ti ljudi uspiju ista pojesti u zivotu. sto se tice te price kako sefovi i direktori stede pare, to je vec svima opce poznata cinjenica. tezi su na marki nego bilo ko od nas.
moj prijedlog za stednju je jednostavno umjerenost. kolega s posla kaze "odem u robot i kupim sebi birin dvd plejer za 30KM i radi 24/7. kad prodje godina dana, samo ga poklonim nekome ili bacim i odem i kupim novi", dok recimo bruku raje kupuje dvd plejer od 300KM i vishe. druga stvar na koju treba obratiti paznju je da stednja treba da bude zanimljiva i da ima svoj neki cilj. ako ce covjek stediti da bi stedio, onda po meni to nema smisla. recimo za ljude koji puse puno i hoce da smanje , cest prijedlog je kasa i svaki put umjesto za cigare, lova u kasu i to onda predstavlja neki gust. ja sam recimo skupljao novcanice koje nisu presavijane i za dvije-dvije i po godine su me u banci gledali ko kakvu ublehu (kad sam placao), nisu mogli vjerovati da je neko skupio toliku kolicinu novcanica a da ni jedna nije presavijena nigdje.
uglavnom, pratim temu, pa se pishemo opet. peace.
Juni

#52 Re: Štednja (svakodnevna i dugoročna)

Post by Juni »

leo_ wrote:
Juni wrote:
leo_ wrote:svi ti planovi su mi ok. medjutim, otkako je Ramazan nam dosao, gledam svako vece na TVSA neke porodicne tegobe. nema se para, nemaju kucu, nemaju za hrane i svaka cast televiziji na trudu i zaista mi je zao tih ljudi i pomoci cu koliko mogu, ali skoro svi imaju po troje ili vishe djece, ona jedna cini mi se i osmero ili desetero. ne bih nikoga da ismijavam, ali jel' vi znate da je nekad bila akcija "djecom protiv siromastva" ili je do mene? nisam jos uvijek u tim vodama kad dijete dolazi na red, ali definitivno necu imati dijete sve dok ne budem siguran da mu mogu obezbjediti sve sto mu treba, a ako mi nestane to sto sam mu pokusao obezbjediti iz nekog razloga, definitivno mu necu pomoci tako sto cu napraviti jos dvoje ili vishe brace ili sestara. dokle idu razmisljanja ovih ljudi? jedno dijete preminulo od mraza, ovi snimaju reportazu, a ona opet trudna. do kad ce biti prica "sta ces, sudbina" i " 'pomoce' Bog, dace kaku nafaku "?
na kraju krajeva, da se vratimo na temu, jel' moze neko prehraniti u Bosni cetvero djece sa nekom nasom prosjecnom platom, koja je, brat bratu max 1400KM (ako rade oba roditelja) i o kakvoj stednji bi se moglo pricati tu?

Stvarno socijanlo ugrozene ljudi koje si gore pomenuo nemaju (direktne) veze za cijelom ovom pricom i nisu nama ostalima nikakvo opravdanje da nemamo razuman odnos prema novcu. sto se tice porodice sa cetvero djece i 1400 maraka mjesecno -nije stvar jel moze prenego MORA da prezivi od tih para, a da bi mogli moraju dobro da se potrude da sastave kraj s krajem i da ostavljaju malo para na stranu, ne naravno da bi stvarali neki kapital, nego da se ima npr ako crkne ves-masina da se ne dize nenamjenski kredit, jer je to pocetak kraja, jer... kad pocnu da vracaju taj kredit imace jedva da plate rezije i hranu i nece vise imati da ostavljaju ni malo na stranu, pa kad dodje vrijeme da djeci kupe sta ja znam ...cipele, morace opet da dignu kredit, a onda su do kraja u govnima i onda je samo pitanje vremena kada ce doci da im plijene stvari itd.
A ja znam poodosta familija sa mozda 500 -800 maraka mjesecno pa opet nema sanse da dijete ponese sendvic u skolu, oni na posao, kupuju se pite, pastetice, cevapi i sl, uzimaju krediti, ulijece u crveno itd.vjeruj mi dugo sam zivjela u jedno izrazito razijenoj i bogatoj zemlji i svakodnevica je da svi ljudi( i moji sefovi koji su zaradjivali po par hiljada (eura)mjesecno) nose isendvice (i to vrlo skromne) na posao, voze se javnim prevozom ili idu biciklom , a da ne kazem koliko na forumima slicnim ovom nasem imaju tema o budzetiranju, razmjenjuju iskustva kako da ustede i sl. A kakav je nas odnos prema stednji govori i broj postova na ovoj temi-samo 4 stranice :roll: . uporediti npr sa temom kada je neka cura htjela da se ubije jer nije dobila kredit od mikrokreditne organizacije ili kako se to vec zove, a koji joj je trebao da bi vracala vec postojeci i organizovala vjencanje (po onoj narodnoj kad je bal nek i hala gori) :roll: i kada su joj u tome svi zdusno "pomagali" brat bratu na jedno dvaest strana...
slazem se da nema veze s nama ostalim, ali sam se pitao kako ti ljudi uspiju ista pojesti u zivotu. sto se tice te price kako sefovi i direktori stede pare, to je vec svima opce poznata cinjenica. tezi su na marki nego bilo ko od nas.moj prijedlog za stednju je jednostavno umjerenost. kolega s posla kaze "odem u robot i kupim sebi birin dvd plejer za 30KM i radi 24/7. kad prodje godina dana, samo ga poklonim nekome ili bacim i odem i kupim novi", dok recimo bruku raje kupuje dvd plejer od 300KM i vishe. druga stvar na koju treba obratiti paznju je da stednja treba da bude zanimljiva i da ima svoj neki cilj. ako ce covjek stediti da bi stedio, onda po meni to nema smisla. recimo za ljude koji puse puno i hoce da smanje , cest prijedlog je kasa i svaki put umjesto za cigare, lova u kasu i to onda predstavlja neki gust. ja sam recimo skupljao novcanice koje nisu presavijane i za dvije-dvije i po godine su me u banci gledali ko kakvu ublehu (kad sam placao), nisu mogli vjerovati da je neko skupio toliku kolicinu novcanica a da ni jedna nije presavijena nigdje.
uglavnom, pratim temu, pa se pishemo opet. peace.
tamo je to vise nekako normala, ko sto je npr. prije rata kod nas bilo normalno da svak kiseli kiseli kupus :) ja sam to njihovo ponasanje vise interpretirala u stilu "nismo sminkerin ne izdvajamo se od ostale raje" ili "ne uzimamo mito, pa nemamo za razbacivanja" ili " to su nase tesko zaradjene pare, nemamo ih za razbacivanje"
mumy

#53 Re: Štednja (svakodnevna i dugoročna)

Post by mumy »

Jedino ne stedim na zdravoj hrani,a na svemu ostalom da.Rezije pogotovo,placanje rezija,ne pijem,ne pusim,ne hranim se vani(navikla na kvalitet kuci),sve sto mogu pjeske ne idem autom i masa drugih stvari.Realno moze se ustediti ako neko ima vremena da planira kad i koliko ce negdje potrositi.
leo_

#54 Re: Štednja (svakodnevna i dugoročna)

Post by leo_ »

znaci ovako, ako sam dobro iscitao sve ovo sto smo ispisali, definitivno nam ne valja stil zivota. :D
zijancer

#55 Re: Štednja (svakodnevna i dugoročna)

Post by zijancer »

Raspored, nesporazum je bio. Priča o namazima i majonezama je kritika nezdrave ishrane. Niko više ne kuha. Samo maže :mrgreen: i tovari se salom. Mislim da je stari način ishrane daleko kvalitetniji, i sigurno nije sadržavao ove gluposti u frižideru. Znači bio je sezonski i fresh.
Djevojke se ni prije rata nisu masovno bavile sportom, čak šta više u teretanu nisu ni ulazile. Odatle zaključak da su brzi namazi krivi za današnju O_tRRomboljenost.
:)

ops p.s. ja sam prebrzo čitala, nije bio nesporazum :-)

p.p.s. gledam nešto juče po ulici, nije samo u pitanju kultura sporta... čak i hod je drugačiji, nije više onaj fini panterasti, već kljakav i nezgrapan :cry: šta se to dešava :cry:
mumy

#56 Re: Štednja (svakodnevna i dugoročna)

Post by mumy »

Ja znam da je moja mama super zivjela sa svojima od jedne plate postenog mehanicara.Znaci otac je samo radio,zivjeli su u stanu na grbavici,njih troje djece plus otac,majka i baba koja im se privalila.Niko nije gladovao,djeca su isla u skolu normalno,obucena,nije niko bio ni poderan ni prljav,islo se i na more sa izvidjacima,po planinama,izletima.Roditelji bi svake godine sa ficom u Austriju u posjetu svojima...sve se stizalo i moglo.Kako?Znalo se sa parama prije,dinar se cjenio jako,djeca nisu imala taj luksuz da se presvalace 4 puta dnevno i modiraju,neg se uvijek nosilo od starijeg brata ili sestre.Majke su bile domacice,sve su znale siti i sasiti djetetu nesto fino za obuci,spremiti zimnicu,suhati dobar rucak od malo namjernica,uvijek bi se nesto zaklalo u jesen da se ima sta jesti preko zime.U skolma se nosila uniforma,danasnje curice dolaze u skolu kao u kupleraj...nacifrane,sa oskudnom gardarobom.I tako dalje da ne nabrajam...Druga stvar koja mi nije jasna jest kako seljaci mogu biti gladni na selu pored zemlje i stoke.Svako je poslije rata mogao dobiti donaciju i da su imali imalo pameti danas bi bili hadzije,al ne..oni dobiju kravu,prodaju je odmah i onda se zale nema ni para ni krave,nemamo od cega zivjeti.Druga stvar veoma bitna je sto vecina seljaka je sislo u grad,napravilo kucare po okolnim mjestima ,a ne konta da je zivot u gradu mnogo skuplji,da su rezije vece i da moras dobro zapeti da bi mogao zivjeti.Moze se zivjeti od svega samo se protegni koliko ti je dug jorgan,ne uvaljivati se u kredite koje ne mozes odplatiti jer ce te kad tad dugovi stici.Promjeni sredinu,ako vec u centru nemas dovoljno za zivot.Racunaj,trosi planski.Smisao zivota i jeste borba,nadati se boljem i boriti se za bolje.
housewife

#57 Re: Štednja (svakodnevna i dugoročna)

Post by housewife »

odlično mumy!
Amomiman

#58 Re: Štednja (svakodnevna i dugoročna)

Post by Amomiman »

mumy wrote:Ja znam da je moja mama super zivjela sa svojima od jedne plate postenog mehanicara.Znaci otac je samo radio,zivjeli su u stanu na grbavici,njih troje djece plus otac,majka i baba koja im se privalila.Niko nije gladovao,djeca su isla u skolu normalno,obucena,nije niko bio ni poderan ni prljav,islo se i na more sa izvidjacima,po planinama,izletima.Roditelji bi svake godine sa ficom u Austriju u posjetu svojima...sve se stizalo i moglo.Kako?Znalo se sa parama prije,dinar se cjenio jako,djeca nisu imala taj luksuz da se presvalace 4 puta dnevno i modiraju,neg se uvijek nosilo od starijeg brata ili sestre.Majke su bile domacice,sve su znale siti i sasiti djetetu nesto fino za obuci,spremiti zimnicu,suhati dobar rucak od malo namjernica,uvijek bi se nesto zaklalo u jesen da se ima sta jesti preko zime.U skolma se nosila uniforma,danasnje curice dolaze u skolu kao u kupleraj...nacifrane,sa oskudnom gardarobom.I tako dalje da ne nabrajam...Druga stvar koja mi nije jasna jest kako seljaci mogu biti gladni na selu pored zemlje i stoke.Svako je poslije rata mogao dobiti donaciju i da su imali imalo pameti danas bi bili hadzije,al ne..oni dobiju kravu,prodaju je odmah i onda se zale nema ni para ni krave,nemamo od cega zivjeti.Druga stvar veoma bitna je sto vecina seljaka je sislo u grad,napravilo kucare po okolnim mjestima ,a ne konta da je zivot u gradu mnogo skuplji,da su rezije vece i da moras dobro zapeti da bi mogao zivjeti.Moze se zivjeti od svega samo se protegni koliko ti je dug jorgan,ne uvaljivati se u kredite koje ne mozes odplatiti jer ce te kad tad dugovi stici.Promjeni sredinu,ako vec u centru nemas dovoljno za zivot.Racunaj,trosi planski.Smisao zivota i jeste borba,nadati se boljem i boriti se za bolje.
ovo je dobar post :thumbup:
Rimad

#59 Re: Štednja (svakodnevna i dugoročna)

Post by Rimad »

mumy wrote:Ja znam da je moja mama super zivjela sa svojima od jedne plate postenog mehanicara.Znaci otac je samo radio,zivjeli su u stanu na grbavici,njih troje djece plus otac,majka i baba koja im se privalila.Niko nije gladovao,djeca su isla u skolu normalno,obucena,nije niko bio ni poderan ni prljav,islo se i na more sa izvidjacima,po planinama,izletima.Roditelji bi svake godine sa ficom u Austriju u posjetu svojima...sve se stizalo i moglo.Kako?Znalo se sa parama prije,dinar se cjenio jako,djeca nisu imala taj luksuz da se presvalace 4 puta dnevno i modiraju,neg se uvijek nosilo od starijeg brata ili sestre.Majke su bile domacice,sve su znale siti i sasiti djetetu nesto fino za obuci,spremiti zimnicu,suhati dobar rucak od malo namjernica,uvijek bi se nesto zaklalo u jesen da se ima sta jesti preko zime.U skolma se nosila uniforma,danasnje curice dolaze u skolu kao u kupleraj...nacifrane,sa oskudnom gardarobom.I tako dalje da ne nabrajam...Druga stvar koja mi nije jasna jest kako seljaci mogu biti gladni na selu pored zemlje i stoke.Svako je poslije rata mogao dobiti donaciju i da su imali imalo pameti danas bi bili hadzije,al ne..oni dobiju kravu,prodaju je odmah i onda se zale nema ni para ni krave,nemamo od cega zivjeti.Druga stvar veoma bitna je sto vecina seljaka je sislo u grad,napravilo kucare po okolnim mjestima ,a ne konta da je zivot u gradu mnogo skuplji,da su rezije vece i da moras dobro zapeti da bi mogao zivjeti.Moze se zivjeti od svega samo se protegni koliko ti je dug jorgan,ne uvaljivati se u kredite koje ne mozes odplatiti jer ce te kad tad dugovi stici.Promjeni sredinu,ako vec u centru nemas dovoljno za zivot.Racunaj,trosi planski.Smisao zivota i jeste borba,nadati se boljem i boriti se za bolje.
Druga su vremena tada bila. Tada mladi ljudi nisu morali dati 100 000 KM za stan (desetogodišnja plata). Da ne govorimo i o nekim drugim stvarima koje su bile prisutne u tadašnjoj socijalnoj državi, a o kojima danas samo možemo sanjati.

Šta misliš da li bi danas automehaničar mogao kupiti stan na Grbavici i izdržavati familiju?
mumy

#60 Re: Štednja (svakodnevna i dugoročna)

Post by mumy »

Nismo svi isti,ja ne vidim da ista fali ovim danasnjim mehanicarima,svi su izgradili kuce trospratnice po Buce P.,svi rade,posla ce uvijek biti dok je starih automobila po gradu...al nije to poenta neg da se moze zivjeti od jedne plate.Na kraju krajeva i da nemas stana jel grehota biti postanar?Jel svi moraju imati stan od 100.000 u uzem centru grada?Zasto ne bi bio postanar u Hadzicima npr.?Tamo je jeftiniji zivot svakako,a za 20 min si u Sarajevu...iznajmis sprat kuce ,pa bastica,uzgojis stagod zimnice...sve se moze.
Majlo

#61 Re: Štednja (svakodnevna i dugoročna)

Post by Majlo »

Odlična tema :thumbup:
Ja i štednja suprotne stvari :)
Imam super platu, s obzirom kakvo je stanje u drzavi, malo ispod milje plata+to, i da ja to rasporedim lijepo cijeli bih mjesec imala ali :) zadnjih 10 dana nemam dinara :)
Ne znam na sta sam ispeglala kreditnu i limit na debitnoj, i sad to mjesecima vracam i nidokle sam.
Uglavnom dok sam studirala, nas 4 je lijepo zivjelo od jedne solidne plate ali je problem sto nije bila bas redovna u jednom periodu, pa se nagomilalo dugova na karticama, kredit isl. Posto sad radim osjecam obavezu prema roditeljima pa trecinu plate dajem na kredit, onda dajem jos za neke troskove i mami da ima za svoje potrebe jer ne radi, ostatak za koji znam potrosim na adsl, mobitel, kreditnu karticu, minimalna polica zivotnog osiguranja. . . a gdje je ostalo pojma nemam. Cca 30 bacim na kamate, odrzavanje racuna, internet bankarstvo. . . Oko 100 km koje bih mogla ustediti ja potrosim na grickalice, sladoled, junk food na poslu, novine, raznorazne gluposti. Kupim cipele, haljinu i ostale stvari koje znam da necu nositi i tako iz mjeseca u mjesec. I dalje sam cijelu platu u minusu, kreditna skoro do maksimuma, uvijek jedan neplacen racun za mob :)
Od sljedece plate sam planirala da se pocnem zrelije ponasati :) Da odmah platim sve obaveze koje imam, prebacim 100 na neki stedni racun (da vremenom skupim iznos kojim bih pokrila minus, i da onda za taj isti iznos smanjim limit), a da ostatak novca rasporedim po sedmicama (kao sto je gore neko napisao) pa da vidim gdje ce me to dovesti. (samo sto ja nisam cvrst karakter da to ispostujem). Cak sam prelistala knjigu Finansijski preporod ali mi je to previse :)
drndalo

#62 Re: Štednja (svakodnevna i dugoročna)

Post by drndalo »

ostatak za koji znam potrosim na adsl, mobitel, kreditnu karticu, minimalna polica zivotnog osiguranja. . . a gdje je ostalo pojma nemam. Cca 30 bacim na kamate, odrzavanje racuna, internet bankarstvo. . . Oko 100 km koje bih mogla ustediti ja potrosim na grickalice, sladoled, junk food na poslu, novine, raznorazne gluposti. Kupim cipele, haljinu i ostale stvari koje znam da necu nositi i tako iz mjeseca u mjesec. I dalje sam cijelu platu u minusu, kreditna skoro do maksimuma, uvijek jedan neplacen racun za mob
Ne shvati me pogresno, pokusavam pomoci, treba li ti sve ovo ? ADSL ? OK, koji paket ? Imal' jeftiniji ? Mora li mobilni biti na pretplati ? Prebaciti se na pre-paid i smanjiti pricu koliko god mozes... Bar godinu dana, dok ne isplivas... Treba li ti kreditna kartica ako imas i debitnu ? I za nju se placa clanarina godisnje... A daje ti privid para koje nemas, pa ih moras vracati uvecane kasnije...? Treba li ti internet bankarstvo ? Nije valjda da nemas vremena platiti 5-6-7 racuna mjesecno cash-om na salterima ? Hrana na poslu ? Ja se trudim kad god mogu nositi od kuce, em bolje znam sta pojedem, jer sam si sam to pravio, em je bar 3x jeftinije... Mjesecno ti je to 50 KM... OK sladoled, ali uzmi npr. Macho za 1.5 KM, a ne King za 2.5... Novine ? Odmah to baci... Gluposti ? I njih isto...

Vidi i sa mamom, da joj u cilju vracanja duga po kreditnoj smanjis par mjeseci pomoc na 1/2 npr. ali tu lovu zaista da das lihvarima iz banke da si smanjis/anuliras minus... Pokusaj vise raditi s gotovinom, onda ces znati koliko imas, i manje ces trositi nego karticom...

I za boga miloga, NIPOSTO ne dizi gotovinu s kreditne kartice, posebno ne da bi platila minimalnih 5-10% povrata na drugu karticu !!! A onda s druge da bi vratila na prvu ! I dizanje gotovine sa kreditne kartice ti se posebno naplacuje... :dance:
Majlo

#63 Re: Štednja (svakodnevna i dugoročna)

Post by Majlo »

@drndalo ovo sve sto si gore napisao stoji :) ali dok meni dodje iz g u glavu :)
Suzie Q

#64 Re: Štednja (svakodnevna i dugoročna)

Post by Suzie Q »

još je krivac i naš odnos prema marki. jednom sam u Njemačkoj bila u samoposluzi i na izlasku mi nezgodno bilo vraćati kolica i samo ih ostavim na parkingu. kad moja tetka Njemica izađe iz auta, vrati kolica na mjesto, uze iz njih marku i reče: Vi iz BiH stvarno ne znate cijeniti marku (tad su još marke bile). tako i jest, evo da svi razmislimo koliko smo puta tako negdje odbacili marku a posebno pfeninge, da smo svaki stavljali u kasicu nakupilo bi se fino.
alica.k

#65 Re: Štednja (svakodnevna i dugoročna)

Post by alica.k »

Suzie Q wrote:još je krivac i naš odnos prema marki. jednom sam u Njemačkoj bila u samoposluzi i na izlasku mi nezgodno bilo vraćati kolica i samo ih ostavim na parkingu. kad moja tetka Njemica izađe iz auta, vrati kolica na mjesto, uze iz njih marku i reče: Vi iz BiH stvarno ne znate cijeniti marku (tad su još marke bile). tako i jest, evo da svi razmislimo koliko smo puta tako negdje odbacili marku a posebno pfeninge, da smo svaki stavljali u kasicu nakupilo bi se fino.
ja to radim :) s feninzima. sve kineze i 5kf stavljam u ogromnu teglu, i fino se nakupilo.

inace ne volim da mi se 5kf vuce po novcaniku, tako sam i pocela s tim. a 20 i 10 stavljam da ne bi izlazila u susret lijenim prodavacicama koje uvjek traze da ti ne bi morale racunat kusur.
butterfly_01

#66 Re: Štednja (svakodnevna i dugoročna)

Post by butterfly_01 »

kasica je super vid stednje malo po malo i za godinu dana se recimo ustedi ljetovanje ili jedno super putovanje... mi smo tako kupili kasicu i za godinu dana skupimo 2 pune kasice, tako da tim novcem placamo putovanje negdje.. mi ubacujemo sve apoene 5 kf do 5 KM.
Majlo

#67 Re: Štednja (svakodnevna i dugoročna)

Post by Majlo »

Raspored wrote: Hvala mnogo :thumbup:
Najteža stvar za postići, kada su lične finansije u pitanju, jeste potrošiti onoliko koliko imaš jer u prirodi nam je da uvijek želimo više. Trošenje unaprijed je život u isčekivanju nekog dodatnog priliva srestava sa kojim se to sve pokrije pa da možeš krenuti ispočetka.
Iz ličnog iskustva mogu ti predložiti par korisnih savjeta koji su meni pomogli:
1. Prestani kupovati novine, sve što ti treba je na web-u. To je barem 30 do 50 KM mjesečno.
2. Napravi poseban fond za odjeću i obuću. Recimo iz onoga što uštediš od sedmičnih budžeta ili fiksnih računa. Koliko imaš u tom fondu toliko i potrošiš. Tako ćeš se više motivisati da štediš za neke dobre cipele.
3. Ne štedi na hrani ali štedi na drugim stvarima tipa kolač, kafa, cijeđeni sokovi i slično čija je cijena u lokalima nekada i 200% veća od stvarnih troškova (kafa od 2.5 marke bi tebe koštala, da je praviš u uredu, 0.25)
4. Ukoliko ideš kolima na posao, dogovori se sa kolegama da idete vaš više zajedno. Nas trojca smo napravili sistem po kojem se rotiramo i ja vozim njih dvojcu svaki treći dan na posao. Ušteda goriva je barem 50 KM mjesečno.
Hvala na savjetima :) Meni je sad prioritet da barem 10% do nove godine pokrijem minus i da ga za isto toliko smanjim, a da kreditnu ne trosim nikako, i da na nju vratim cjelokupni dug i unistim je :) Inace setam do posla posto je blizu, a na hrani ne zelim da stedim jer volim kvalitetnu, mislim moram izbaciti junk food koji jedem na poslu, i ici kuci na dorucak jer je blizu a imam vremena, na poslu pravim caj i pijem ga puno.
Racunala sam kad pokrijem sve obaveze koje imam i koje moram pokriti (a za 90% njih sam sama kriva jer sam trosila na gluposti), ostane mi 200km za trositi :) a kad shvatim da ima ljudi koji hrane porodicu sa tim iznosom onda vidim koliko ja neracionalno trosim :) (Uglavnom za pocetak ukidam sebi onilne kupovinu, i kupovinu gluposti) Pa malim koracima cu doci do cilja :)
IcedFlame

#68 Re: Štednja (svakodnevna i dugoročna)

Post by IcedFlame »

kritichar wrote:tema :thumbup: pratim
i pridonosim

Image
Pokusao sam prosjecnu platu u federaciji raspodijeliti po ovom, i krenuo od:
- Transportation. Ko vozi i prelazi cca 800-1000 km mjesecno, 120 KM mu ne moze biti ni samo za gorivo, a da ne spominjem servis, redovno odrzavanje, parking ili garazu. Registracija i osiguranje su prica za sebe :)
- Housing: budzet 280 KM - struja 50-80 KM, voda + zajednicka potrosnja i odrzavanje 30, internet i kablovska 30-50, telefon 40..
Koliko ostane za hranu? Koliko za ostalo? (a i ovo je sve pod uslovom da imas svoj stan, a ne da placas kiriju ili ratu kredita)

Dalje necu, ovo je dovoljno da skontam da pojma nemam kako uopste prezivljavamo. Da je bar doci do onog stadija gdje zivis, a ne prezivljavas, i u stanju si da sebi priustis neke stvari koje su normalne u ostatku svijeta.
Luce

#69 Re: Štednja (svakodnevna i dugoročna)

Post by Luce »

Pratim temu i veoma mi je zanimljiva.
Dali ste mi neke ideje na koji nacin da smanjim odredjene troskove iako i sama u zadnje vrijeme radim vrlo aktivno na tome. I mogu vam reci da se moze, bitan je samo plan.
Kad se sjetim kako sam se nekad ponasala neodgovorno prema vlastitom zaradjenom novcu, sad bih odmah sjela plakati :D

Evo recimo moji nekih mjera stednje:
- prevoz: ima vec neko vrijeme pjesacim na posao, nije iskljucivo zbog stednje nego vise faktora kao sto su, guzve i stres u saobracaju, nedostatak parkinga, benefiti jutarnje i popodnevne setnjice za tijelo i dusu, uglavnom na kraju kad sam sabrala troskove vidim da se puuuuuuuno manje benzina trosi otkako vise pjesacim. Samim time manja kilometraza, manja amortizacija itd
- rucak na poslu: s kolegicama isplaniram, zajedno rucamo,nesto se ponese od kuce, ko sta ima, nesto se kupi i em zdravo jedemo em nas izadje dosta jeftinije. Slazem se s ovima koji kazu da na hrani ne treba stediti. Istog sam misljenja. Gluposti, kao sto je razni junk, od grisinija pa do cokoladica, definitivno je bacanje para i to treba izbaciti. Radije otici na veceru kako Bog zapovijeda.
- planiram i razmislim dobro o shoppingu. Trebaju mi recimo cipele, nema kompulzivne kupovine, vec dobro skontam kakve mi trebaju (boja, koja prilika itd) i ciljano kupujem. Ranije sam znala kupiti cipele samo zato sto mi se svide, a onda mi recimo boja ne ide ni sa cim i tako mi stoje u ormaru. Jednom eventualno dvaput ih obujem u jednoj sezoni. Klasicno bacanje para
- jedno vrijeme sam upisivala sve troskove u excel tabelu. Stvarno bi svi trebali da jedno 7 dana to probaju, jer tu postanes svjestan na sta bacas pare. I kako se lako trose.
- iskljucila fixni telefon, glupo mi je imati i fixni i mob, a taj fixni stvarno rijestko koristim i onda dzaba bacim pare na pretplatu i pdv tj poklonim telekomu
Eto to su otprilike te neke mjere za sada dok mi nesto novo ne padne na um ili dok me neko od vas ne inspirise :)
I da, posto sam ipak pomalo hedonista, ove mjere nisu uvedene iskljucivo radi stednje same i uzitka u tome, nego vise da sebi dokazem da mogu samu sebe iskontrolisati s jedne strane.A s druge, kao poticaj sam sebi smislila od ustedjenih para da si organizujem neko fino putovanje, jer u tome stvarno uzivam. Pa vidimo
Digla_da_kreci

#70 Re: Štednja (svakodnevna i dugoročna)

Post by Digla_da_kreci »

.
Last edited by Digla_da_kreci on 05/08/2012 02:45, edited 1 time in total.
leo_

#71 Re: Štednja (svakodnevna i dugoročna)

Post by leo_ »

Raspored wrote:Možda ovo baš i nisam trebao napisati u ovoj temi ali ljudi bez foliranja otkako sam raskinuo sa djevojkom prije skoro mjesec dana imam višak u kućnom budžetu od oko 1.000 KM :-D . Ovim ne optužujem djevojke generalno niti bilo šta impliciram ali eto baš mi je zanimljivo bilo ljutros kada pogledah izvod :)
hahahaha :D ma sta ne impliciras, impliciram ja za tebe, ubise nas covjece. :P :D (salim se naravno)
ovo sto pricate za hranu, ne kontam nikako. ja sam jutros izasao i kupio dva mlijeka umjesto jednog, neplanirano, ali i to ce se popiti, nece se baciti. cak i kad su mi gladne oci, kupim sebi duplo necega, pa opet i to dodje nekad na red da se pojede. jedina logika, koju treba pratiti je da se ne kupuje nekvalitetna hrana, jer kad tad ce to kostati vishe nego da se kupi nesto kvalitetno.
uglavnom, stediti je lako, samo je meni problem sto se mora imati para da bi se stedilo, jer ne mogu stediti ako nemam, a gdje da imam. :D
Papirna

#72 Re: Štednja (svakodnevna i dugoročna)

Post by Papirna »

Prosjecna mjesecna isplacena neto plata u avgustu tekuce godine je iznosila 822 KM.
Da ne pricam o onima koji imaju manja primanja.
Ne znam kako se od ovoga moze ustedjeti. Ostati u plusu je posao moto stedisa.
Najvaznije je imati u vidu svoj cilj i dobar razlog za stednju.
Posto je ova tema updejtirana u junu, a blizimo se kraju godine, mene zanima jesu li stediste ostvarile svoje ciljeve. :D
StupskaBitanga

#73 Re: Štednja (svakodnevna i dugoročna)

Post by StupskaBitanga »

Ne znam kako se od ovoga moze ustedjeti. Ostati u plusu je posao moto stedisa.
To je svakog mjeseca sve teže i teže
detroit-mercy

#74 Re: Štednja (svakodnevna i dugoročna)

Post by detroit-mercy »

Ja sam skoro razmisljao o kolicini hrane koja se baci. Ono vazda se nekako kupuje preko mjere i onda zavrsi u kontejneru. Uzmimo samo 1km ili $1 dnevno, a sigurno se baci minimum toliko to je 365km na godinu :mrgreen: .
Druga stvar koju ti kazu ovdje je da prvo isplatis samoga sebe pa onda sve ostale, ja npr. odmah u startu izdvajam 8% od bruto plate u privatni penzioni fond (mada to moze biti i stedni racun kod nas) na tu sumu firma doda jos 3/4 para. Poenta ovdje je da svaki mjesec kazes npr 100km ide u stednju a ostalo sta ostane neka pokrije zivot i onda se mjeris po tome koliko je ostalo. Mada za one koje zaradjuju neke male svote 100km je misaona imenica ali od necega se mora poceti. Jednostavno zivjeti suklando svojim primanjima.
corolla02
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
Horoskop: Gemini

#75 Re: Štednja (svakodnevna i dugoročna)

Post by corolla02 »

detroit-mercy wrote:Ja sam skoro razmisljao o kolicini hrane koja se baci. Ono vazda se nekako kupuje preko mjere i onda zavrsi u kontejneru. Uzmimo samo 1km ili $1 dnevno, a sigurno se baci minimum toliko to je 365km na godinu :mrgreen: .
Druga stvar koju ti kazu ovdje je da prvo isplatis samoga sebe pa onda sve ostale, ja npr. odmah u startu izdvajam 8% od bruto plate u privatni penzioni fond (mada to moze biti i stedni racun kod nas) na tu sumu firma doda jos 3/4 para. Poenta ovdje je da svaki mjesec kazes npr 100km ide u stednju a ostalo sta ostane neka pokrije zivot i onda se mjeris po tome koliko je ostalo. Mada za one koje zaradjuju neke male svote 100km je misaona imenica ali od necega se mora poceti. Jednostavno zivjeti suklando svojim primanjima.
a gdje izdvajas te pare 8-)
Post Reply