Ajjjjj kad se sjetim kolone o otoke do stadiona...Ridjobrki wrote:Ehhhh.... Vize se već vadile bile! Šteta što znam da dok živim Jedinstvo više nikad neće imati onakvu ekipu, od Miralema Ibrahimovića do Strike Dujmovića...ReD aka Socijalista wrote:jeza u ledja wrote:a sjecate li se kad je jedinstvo umalo ugostilo mladost iz torina?![]()
![]()
![]()
Osim ako i njih ne bi kakav šeik kupio kako su redom krenuli.
![]()
Ali bar ostaje upisano da je prvi klub iz nezavisne države BiH koji je prošao jednu eurostepenicu bilo Jedinstvo.![]()
Usputni doprinos temi: Ceahlul znači "jelen"![]()
![]()
Nazivi klubova
Moderators: Charuga, Tomahawk11
- ReD aka Socijalista
#51 Re: Nazivi klubova
- derion
#52 Re: Nazivi klubova
Da, na bosanskom se poluotok Jylland izgovara (i piše) JUTLAND, a Sjælland je doista ZELAND.cyprus wrote:
Malo nevezano za klubove... Da li se imena najvećeg danskog poluostrva i ostrva stvarno izgovaraju kao Jutland i Zeland? Pošto se kod nas uveliko govori Jiland i Sjeland?
Mislim da se to kolokvijalno izgovaranje koje pominješ vjerovatno veže za ove nogometne klubove, pa ih raja (koja igra npr. sportsku) tako i izgovara.
- nellington
#53 Re: Nazivi klubova
Veže se i za nastavu geografije u osnovnim i srednjim školama diljem Jugoslavijederion wrote:Da, na bosanskom se poluotok Jylland izgovara (i piše) JUTLAND, a Sjælland je doista ZELAND.cyprus wrote:
Malo nevezano za klubove... Da li se imena najvećeg danskog poluostrva i ostrva stvarno izgovaraju kao Jutland i Zeland? Pošto se kod nas uveliko govori Jiland i Sjeland?Uostalom, zemlja na jugu planete je Novi Zeland (koji je dobio naziv po holandskoj provinciji Zeeland).
Mislim da se to kolokvijalno izgovaranje koje pominješ vjerovatno veže za ove nogometne klubove, pa ih raja (koja igra npr. sportsku) tako i izgovara.
- Van Halen
#54 Re: Nazivi klubova
9:0 , i utakmica je odigrana poslije rata, nema vadioneenesovac wrote:Padoše mi na pamet narodni junaci Alija Đerzelez pa tako i onomad vještački stvorena i jedno vrijeme prilično jaka ekipa FK "Đerzelez", a tu je i tuzlanski (ugašen čini mi se takođe) "Zmaj od Bosne" Znam da je taj Zmaj nanio Želji visok poraz koji neću ni da napišem koliki je bioJa lično i ne pikam te rezultate koji su postignuti dok su ljudi u borbama još ginuli za ovu državu.
- Van Halen
#56 Re: Nazivi klubova
Mislim da je više zijanio kako se igra liga samo Velež od Lukavca 12:0.
- ganjeta
#57 Re: Nazivi klubova
Slabo misliš ima još težih poraza 
- nellington
#58 Re: Nazivi klubova
I Đerzelez kod Olimpika 10-0.Van Halen wrote:Mislim da je više zijanio kako se igra liga samo Velež od Lukavca 12:0.
EDIT: Ipak je Đerzelez bio domaćin, znači 0-10
EDIT2: Brotnjo - Krajina 11-0
- ganjeta
#59 Re: Nazivi klubova
Utakmica je igrana u ratu 19.08.95'Van Halen wrote: 9:0 , i utakmica je odigrana poslije rata, nema vadione
- Lakat Jebić
#60 Re: Nazivi klubova
ma bilo je one godine kad je liga brojala 20-22 kluba bas divljih rezultata
-
mistek
#61 Re: Nazivi klubova
Bosnu Visoko takario ko je stigao, a i Leotar je znao devastirati protivnika.Lakat Jebić wrote:ma bilo je one godine kad je liga brojala 20-22 kluba bas divljih rezultata
Najzanimljivija bila 2 duela s Veležom te sezone.
- fakat
#62 Re: Nazivi klubova
Par timova sa cudnim izborom klupskih boja:
Cremonese - crveno sivi
St. Pauli - smedji
NEC Nijmegen - crveno crno zeleni
Maribor/Bosna Visoko - ljubicasto zuti
Palermo - ruzicasti
Venezia - zeleno narandjasti
Boavista - crno bijele kockice
Sampdoria - plavi sa crno crvenom trakom, vec objasnjeno.
Cremonese - crveno sivi
St. Pauli - smedji
NEC Nijmegen - crveno crno zeleni
Maribor/Bosna Visoko - ljubicasto zuti
Palermo - ruzicasti
Venezia - zeleno narandjasti
Boavista - crno bijele kockice
Sampdoria - plavi sa crno crvenom trakom, vec objasnjeno.
-
Eborg
#63 Re: Nazivi klubova
Čelik Zenica (BiH) = Otelul Galati (Rumunija) = Pohang Steelers (Južna Koreja)
Red Star Saint-Ouen ili Red Star FC93 , pariški klub osnovan 1897. god. kao Red Star Club Français u kojem je Safet Sušić završio karijeru, danas igraju u 4. francuskoj ligi.
Iako svi misle da ima veze sa beogradskom Crvenom Zvezdom, po datumu osnivanja se ubrzo uvidi da to nema nikakve veze. Isto tako, druga zabluda je da su klub osnovali pariški komunisti no to historijski nije moguće jer je u masovniju upotrebu petrokraka ušla tek 1917. god za vrijeme Oktobarske revolucije.
Postoje dva moguća rješenja. Crvena zvijezda je za ime i grb odabrana ili zbog toga što je neka Engleskinja bliska klubu to izabrala po tadašnjoj brodskoj liniji, The Red Star Lineu ili su svi zajedno petokratku izabrali po logou legendarnog Buffalo Billa koji je tada bio popularan.
Nemam pojma šta ovo 93 predstavlja, to je dodano 1984. god. Kada sam prvi put vidio Red Star FC93 mislio sam da su tu neki Miloševićevi ratni dezerteri u Parizu.

Red Star Saint-Ouen ili Red Star FC93 , pariški klub osnovan 1897. god. kao Red Star Club Français u kojem je Safet Sušić završio karijeru, danas igraju u 4. francuskoj ligi.
Iako svi misle da ima veze sa beogradskom Crvenom Zvezdom, po datumu osnivanja se ubrzo uvidi da to nema nikakve veze. Isto tako, druga zabluda je da su klub osnovali pariški komunisti no to historijski nije moguće jer je u masovniju upotrebu petrokraka ušla tek 1917. god za vrijeme Oktobarske revolucije.
Postoje dva moguća rješenja. Crvena zvijezda je za ime i grb odabrana ili zbog toga što je neka Engleskinja bliska klubu to izabrala po tadašnjoj brodskoj liniji, The Red Star Lineu ili su svi zajedno petokratku izabrali po logou legendarnog Buffalo Billa koji je tada bio popularan.
Nemam pojma šta ovo 93 predstavlja, to je dodano 1984. god. Kada sam prvi put vidio Red Star FC93 mislio sam da su tu neki Miloševićevi ratni dezerteri u Parizu.
- Obuca9
#64 Re: Nazivi klubova
Kad već spomenu CZ, ne znam za vas, ali mene zaista strašno nervira kada vidim npr. engleske novinare kako taj klub nazivaju "Red Star", to jeste kako prevode na svoj jezik. To mi je čisto onako prvi primjer, slično rade i drugi, recimo Švabe koje Milan zovu "Mailand" i slično, mislim da je to zaista bespotrebno.
To bi bilo kao da mi sad kažemo "Rimski derbi igraju Lacii i Rim" ili "Kup UEFA je osvojio Rudar iz Donjecka" ili "Barselona je u polufinalu pobjedila Kraljevski iz Madrida, a u finalu Jedinstvo iz Mančestera".
To bi bilo kao da mi sad kažemo "Rimski derbi igraju Lacii i Rim" ili "Kup UEFA je osvojio Rudar iz Donjecka" ili "Barselona je u polufinalu pobjedila Kraljevski iz Madrida, a u finalu Jedinstvo iz Mančestera".
- Lakat Jebić
#65 Re: Nazivi klubova
il da odem i korak daljehz__semir wrote:Kad već spomenu CZ, ne znam za vas, ali mene zaista strašno nervira kada vidim npr. engleske novinare kako taj klub nazivaju "Red Star", to jeste kako prevode na svoj jezik. To mi je čisto onako prvi primjer, slično rade i drugi, recimo Švabe koje Milan zovu "Mailand" i slično, mislim da je to zaista bespotrebno.
veceras se igra najveci derbi engleskog nogometa. u bazen jetre dolazi jedinstvo iz mancestera
-
Eborg
#66 Re: Nazivi klubova
Upravo, glupost.
BTW, u Mađarskoj, haman u Budimpešti, ima klub koji se zove Roma, igraju samo Cigani ilitiga Romi.
BTW, u Mađarskoj, haman u Budimpešti, ima klub koji se zove Roma, igraju samo Cigani ilitiga Romi.
- ODVRATAN_i_GADAN
#67 Re: Nazivi klubova
To ja zovem "tiha okupacija" koja je sve vise rasprostranjena po cijelom svijetu tj. engleski dominira iako za takvo nesto bas i nema valjanog razloga!
- Lakat Jebić
#68 Re: Nazivi klubova
to je vec druga tema. u XVIII i XIX stoljecu je dominirao francuski. jbg, ko je politicki najjaci, on izvozi i kulturu i jezikODVRATAN_i_GADAN wrote:To ja zovem "tiha okupacija" koja je sve vise rasprostranjena po cijelom svijetu tj. engleski dominira iako za takvo nesto bas i nema valjanog razloga!
- Obuca9
#69 Re: Nazivi klubova
Ima jedna zanimljiva priča i iz susjedstva 
U Zagrebu je negdje početkom ovog stoljeća osnovan klub NK Nur. Klub je osnovalo nekoliko Bošnjaka koji žive u Zagrebu, ako se ne varam među njima je bio i onaj hafiz Aziz Alili. Uglavnom, kad su htjeli registrovati klub u HNS-u, ovi im to nisu dozvolili jer je naziv kluba nastao od riječi koja nije iz hrvatskog jezika (Nur - svjetlost na arapskom). Nakon par dana, momci okupljeni oko tog kluba, donijeli su im dokaz da je i naziv Dinamo nastao također od riječi koja nije iz hrvatskog jezika, pa su iz HNS-a popustili i dozvolili registraciju. Klub se danas takmiči ja mislim u zagrebačkoj gradskoj ligi.
U Zagrebu je negdje početkom ovog stoljeća osnovan klub NK Nur. Klub je osnovalo nekoliko Bošnjaka koji žive u Zagrebu, ako se ne varam među njima je bio i onaj hafiz Aziz Alili. Uglavnom, kad su htjeli registrovati klub u HNS-u, ovi im to nisu dozvolili jer je naziv kluba nastao od riječi koja nije iz hrvatskog jezika (Nur - svjetlost na arapskom). Nakon par dana, momci okupljeni oko tog kluba, donijeli su im dokaz da je i naziv Dinamo nastao također od riječi koja nije iz hrvatskog jezika, pa su iz HNS-a popustili i dozvolili registraciju. Klub se danas takmiči ja mislim u zagrebačkoj gradskoj ligi.
-
Eborg
#70 Re: Nazivi klubova
Sad sam se baš zamislio oko ovoga, ima prejakih imena kad skontaš.
Jedno od onih koje mi je na Football Manageru zapelo za oko još prije 5-6 godina je klub iz Gane sa nazivom King Faisal Babes, tj. Trebe kralja Fejsala.
Mada bih se zakleo da je prije bilo "Babies" ilitiga "bebe", jedino ako to nije ime nekog kvarta-
Pošto se očito radi o saudijskoj "okupaciji", grb im je još jači, ovi garant desnom nogom ulaze na teren!

FC Kallon je klub koji je kupio i kojem je predsjednik Mohammed Kallon. I sada igra negdje u Kini, (p)ostao poznat po dobrim igrama u Monacu i Interu te po tome što mu je brat bio na probi u Želji.
Jedno od onih koje mi je na Football Manageru zapelo za oko još prije 5-6 godina je klub iz Gane sa nazivom King Faisal Babes, tj. Trebe kralja Fejsala.
Pošto se očito radi o saudijskoj "okupaciji", grb im je još jači, ovi garant desnom nogom ulaze na teren!

FC Kallon je klub koji je kupio i kojem je predsjednik Mohammed Kallon. I sada igra negdje u Kini, (p)ostao poznat po dobrim igrama u Monacu i Interu te po tome što mu je brat bio na probi u Želji.
- nellington
#71 Re: Nazivi klubova
Slučaj Zvezde je specifičan - ne znam ni za jedan drugi klub koji forsira prevođenje svog imena kako to čini Zvezda (ili da ispoštujemo želju kluba, Zvijezda).hz__semir wrote:Kad već spomenu CZ, ne znam za vas, ali mene zaista strašno nervira kada vidim npr. engleske novinare kako taj klub nazivaju "Red Star", to jeste kako prevode na svoj jezik. To mi je čisto onako prvi primjer, slično rade i drugi, recimo Švabe koje Milan zovu "Mailand" i slično, mislim da je to zaista bespotrebno.
P. S. Kad sam prvi put vidio "Bayern Monaco" na italijanskom, bio sam blago zbunjen
- Obuca9
#72 Re: Nazivi klubova
Prevođenje grada je uredu, pa i kad vidiš "Bayern Munich" na engleskom i "Bayern Monaco" na talijanskom, ali ono sto bi bilo smijesno (a siguran sam da se ne bi baš ni svidjelo Njemcima), to je da Englezi taj klub zovu "FC Bavaria Munich", a žabari "Baviera Monaco".
- nellington
#73 Re: Nazivi klubova
Zato i kažem - prevođenje grada je standardhz__semir wrote:Prevođenje grada je uredu, pa i kad vidiš "Bayern Munich" na engleskom i "Bayern Monaco" na talijanskom, ali ono sto bi bilo smijesno (a siguran sam da se ne bi baš ni svidjelo Njemcima), to je da Englezi taj klub zovu "FC Bavaria Munich", a žabari "Baviera Monaco".
- Obuca9
#74 Re: Nazivi klubova
Bayern Monaco - Juventus Torinonellington wrote:Zato i kažem - prevođenje grada je standardhz__semir wrote:Prevođenje grada je uredu, pa i kad vidiš "Bayern Munich" na engleskom i "Bayern Monaco" na talijanskom, ali ono sto bi bilo smijesno (a siguran sam da se ne bi baš ni svidjelo Njemcima), to je da Englezi taj klub zovu "FC Bavaria Munich", a žabari "Baviera Monaco".Samo kad sam vidio Bayern Monaco Milan nije mi bilo najjasnije kako će 3 ekipe igrati na utakmici
Zvezda je vjerovatno jedinstven primjer u svijetu, trebalo bi pitati upućenije ko je začetnik te politike u klubu.
Bosna i Hercegovina - Srbija i Crna Gora
Nisu to utakmice, to su turniri
- sinuhe
#75 Re: Nazivi klubova
Ne znam, Zvezda je jako brzo postala najtrofejniji jugoslovenski klub pa radi popularizacije kluba u inostranstvu morali su naci neko rjesenje.