Građani BiH smetaju na hrvatskim plažama - VOl. 2

Locked
slobodni armirach

#51 Re: Građani BiH smetaju na hrvatskim plažama - VOl. 2

Post by slobodni armirach »

spreca wrote:Idem na Vir,apartman placam 80 Ojra jel im to malo.....Jadran je prlijep ali oni nista ne nude ,jedino im uvijek fali pineza.....nista se nije popravilo sa vremena juge na jadranu....kako bilo tako i ostalo
ma nisi ti dobar, umjesto da ides na Ukrajinsko more, znas i jezik razumijes mentalitet, ...ti dolazis ovamo u sikaru :lol: :lol: :lol:

jos se ovdje falis koliko dajes para 80 evra za noc :lol: :lol: :lol: i jos nam reci da dobijes i Maju Morales na kafu od domacina. :lol: :lol: :lol:
Spreca ........ dusmanine odvadi malo
san darius

#52 Re: Građani BiH smetaju na hrvatskim plažama - VOl. 2

Post by san darius »

hrvatska je precijenjena (i skupa) zemlja, manje-vise u svemu, osim u prirodnim ljepotama (tu idu i zene). a i to je od boga (ili vec tko je za to zaduzen), a ne od kroata. da, i meni ide na kurac sto dosta hrvata para nebo nosom, zarad lijepih otoka, obale, lijepog mora, dubrovnika, istrice...a sto si ti ucinio, osobno, da mozes dizati glavu tako visoko? po tome su hrvati i hrvatska slicni ostalim okolnim banana-republikama: svi misle da je njihov komad vukojebine nesto posebno.
detroit-mercy

#53 Re: Građani BiH smetaju na hrvatskim plažama - VOl. 2

Post by detroit-mercy »

Alfons Kauders wrote:
detroit-mercy wrote: Iskren da budem pa i nema gdje, Hrvatici su sto se tice turizma totalno neinvetivni, zali boze nake obale :mrgreen: .
Plus, hebe ih to sto su Hercegovci pokupovali ispred Dalmosa sve sto vrijedi dole :mrgreen:. A Hercegovci ko Hercegovci, do podne ne mogu gledati sami sebe a od podne ni bilo koga drugog :mrgreen: .
tu imas pravo... ponuda je slaba, pogotovo u manjim mjestima bez turisticke tradicije... ko hoce gotivnu uslugu i siroku ponudu, neka ide u opatiju ili dubrovnik... mala mjesta na makarskoj rivijeri su generalno krs - imas more, sasvim prosjecne ljetne baste, poneku piceriju i to je to...

sto se tice hercegovaca, kamo srece da su pokupovali jos vise... vecina hercegovaca ima dobre veze i smisao za posao, tako da nerijetko posluju dosta bolje od domacina...
Mada u principu sta i ocekivati od Hrvatskog primorja, tamo je sezona otprilike dva mjeseca :mrgreen: . Vecini raje je turizam dopunsko zanimanje. Obicno imaju jednu ili dvije vrtace podno Biokova gdje sade krompir i blitvu, koji cokot loze, par koka i par soba za izdavanje :mrgreen: . Nema tu kontinuirane love da kapa cijele godine :mrgreen: .
just principe

#54 Re: Građani BiH smetaju na hrvatskim plažama - VOl. 2

Post by just principe »

aman, imaju se cime i pohvaliti hrvati, kao da je bogami Mrtvo more u pitanju, a ne smjesni Jadran
detroit-mercy

#55 Re: Građani BiH smetaju na hrvatskim plažama - VOl. 2

Post by detroit-mercy »

san darius wrote:hrvatska je precijenjena (i skupa) zemlja, manje-vise u svemu, osim u prirodnim ljepotama (tu idu i zene). a i to je od boga (ili vec tko je za to zaduzen), a ne od kroata. da, i meni ide na kurac sto dosta hrvata para nebo nosom, zarad lijepih otoka, obale, lijepog mora, dubrovnika, istrice...a sto si ti ucinio, osobno, da mozes dizati glavu tako visoko? po tome su hrvati i hrvatska slicni ostalim okolnim banana-republikama: svi misle da je njihov komad vukojebine nesto posebno.
Usput obisao par turistickih zemalja pa vidio kako turizam fercera drugdje ;-) i kako se odnosi prema gostu.
Mada generalno gledajuci, ja u Croatiji licno nisam nikada imao bilo kakvih problema ali jednostavno vidim neke stvari i sta i kako funkcionise.
Uzgred receno, smatram Croacko/nase more jednim od najljepsih mora u svijetu :mrgreen: .
spreca

#56 Re: Građani BiH smetaju na hrvatskim plažama - VOl. 2

Post by spreca »

slobodni armirach wrote:
spreca wrote:Idem na Vir,apartman placam 80 Ojra jel im to malo.....Jadran je prlijep ali oni nista ne nude ,jedino im uvijek fali pineza.....nista se nije popravilo sa vremena juge na jadranu....kako bilo tako i ostalo
ma nisi ti dobar, umjesto da ides na Ukrajinsko more, znas i jezik razumijes mentalitet, ...ti dolazis ovamo u sikaru :lol: :lol: :lol:

jos se ovdje falis koliko dajes para 80 evra za noc :lol: :lol: :lol: i jos nam reci da dobijes i Maju Morales na kafu od domacina. :lol: :lol: :lol:
Spreca ........ dusmanine odvadi malo
U Ukrajinu idem samo ukrainkama :lol: :lol: :lol: ....bio sam ja 4 godine u Odessi....more je za qrac i hladno ali zato su ukrainke vrijedne svake kopejke :lol: :lol: :lol: .....lani sam bio na Viru kod jedne bosanke iz Kladuse i placo %%Ojra bez klime a partman jedna mala sobiva dbevni boravak 12m2 i kuhinja 3m2,sad imam elit apartman sa klimom sto ranije nisam imo....sad ti vidi u kom grmu lezi zec :lol: :lol: :lol: :lol: ....Maju ne dobijem povedem sa sobom :lol: :lol: :lol: :lol:
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#57 Re: Građani BiH smetaju na hrvatskim plažama - VOl. 2

Post by KatarinaKosaca »

Čuj smiješni Jadran. Pa, Jadran je prelijep. Radila sam u turizmu u turističkoj velesili, naučila kako se pravi i od ničega pravi turizam, ali ovdje se mješaju stvari. Makarska rivijera je uvijek bila bosansko ljetovalište za široke narodne mase, koja osim plaže i nije nudila nešto više, a nije ni uzimala nešto više. Najam sobe kod neke gazdarice, zajednička kuhinja i tako ljetuje većina ljudi.
Ipak, ako se ode u hotel Admiral ili Ambasador u Opatiji , ili na Babin kuk u Dubrvoniku ili na neki otok na Jadranu, sve je drugačije. Od gosta do odnosa prema gostu.
ratata

#58 Re: Građani BiH smetaju na hrvatskim plažama - VOl. 2

Post by ratata »

MyCore wrote:Ove godine isao u Crnu Gori i ljudi se prema meni odnosili kao prema "turisti" !
Ostavljas im pare i osjecas se kao Švabo, bas kao sto treba da bude.
Hrvatsku neko vrijeme zaobilazim, to znam , trazi ce oni maslanicu po plazi :D
:D :dance:
Alfons Kauders

#59 Re: Građani BiH smetaju na hrvatskim plažama - VOl. 2

Post by Alfons Kauders »

san darius wrote:
o.k. ja imam kucu u istri, a tamo bosancerosa uglavnom nema, osim kao radne snage na gradjevinama ili nesto zalutalih u bespucima kroejse. sjecam se prica o bosancerosima na makarskoj rivijeri od prije. nije se puno promijenilo, izgleda. s druge strane, da nema bosancerosa, bilo bi jezivo dosadno, kako u makarskoj i oko makarske, a tako i globalno.

for the record: i sam sam bivsi :D bosanceros. nit' se ponosim time, nit' mi je krivo. onako. sve je to isti kurac: hrvat, bosanac, srbin...kad pisaju u more nema nikakve razlike.
u istri kazes... 'os se mijenjat? :D

a meni je uvijek makarska bila fenomen... objektivno gledajuci makarska "rivijera" je jedan od gorih dijelova jadranske obale, i po ponudi, i po prirodnim ljepotama i po nesnosnoj guzvi u spici... :D na stranu napuhane cijene i te price o bosancima, koje dodju kao slag na tortu... :D

a gle cuda, i pored svega toga ljudi i dalje doslovno navaljuju u makarsku, i kad se nema gdje spustiti peskir, ljudi dole lete ko mahniti... niko nece ni u istru... ni na kvarner... ni na otoke, vec samo makarska... hajde mozda je ljudima daleko, ali opet se ne ide ni na jug, od cavtata do peljesca i korcule... sjeverno bolja ponuda, na otocima manja guzva, na jugu bolje vino i ljepsa priroda... :-)

ja imam jedno objasnjenje za taj fenomen - voli raja da ima o cemu kukati kad dodje kuci... to je dio odmora, da se vozi iza kamiona i pizdi, da se boravi u apartmanu bez klime do kojeg se tabana sat vremena, da se kuka kako je sve skupo, kako je guzva itd... :D mazohizam, cisto da se o cemu poslije moze kenjati po kaficama i forumima :D
Sasvim_Obican

#61 Re: Građani BiH smetaju na hrvatskim plažama - VOl. 2

Post by Sasvim_Obican »

Gotovo šokantna sintagma "eliminirati takve turiste" vrhunac je rasizma izvjesne pojave koja se bez nekog naročitog razloga odaziva na prezime Ćurković. Ovaj tekst skandalozan je i uvredljiv u toj mjeri da je i Marina Sopta stala na stranu BiH nazvavši autora teksta "bahatom nakupinom igorancije" ( Inače nisam neki ljubitelj njenih tekstova, ali ovaj je, ruku na srce, vrhunski ).

Činjenice su neumoljive. Prema podacima TZ Makarska, treći po broju noćenja u Makarskoj su turisti iz BiH. Izračunajte cijenu noćenja u tom gradu i dobit ćete prosječnu cifru koliko Bosanci ( svih vjera i nacija ) ostavljaju na makarskoj rivijeri. Tome treba dodati i razne druge usluge koje, ne u mjeri u kojoj bi to autor želio, naši ljudi koriste na plažama i oko njih.

Nismo mi krivi što nam je kupovna moć na nivou Džibutija, pa nismo u stanju ostaviti "500 eura na dan". Niti smo krivi što Hrvatska ne može ponuditi ništa više od lijepog mora za te astronomske cijene. Uostalom, kakvih crnih 500 eura. Pa nisu Karibi !!!

P.S. Da se razumijemo, ovo gore se odnosi samo na autora teksta i fašiste slične njemu. Normalnih i gostoljubivih ljudi itekako ima svugdje, pa i u Hrvatskoj !
Last edited by Sasvim_Obican on 27/07/2011 20:41, edited 1 time in total.
san darius

#62 Re: Građani BiH smetaju na hrvatskim plažama - VOl. 2

Post by san darius »

detroit-mercy wrote:
san darius wrote:hrvatska je precijenjena (i skupa) zemlja, manje-vise u svemu, osim u prirodnim ljepotama (tu idu i zene). a i to je od boga (ili vec tko je za to zaduzen), a ne od kroata. da, i meni ide na kurac sto dosta hrvata para nebo nosom, zarad lijepih otoka, obale, lijepog mora, dubrovnika, istrice...a sto si ti ucinio, osobno, da mozes dizati glavu tako visoko? po tome su hrvati i hrvatska slicni ostalim okolnim banana-republikama: svi misle da je njihov komad vukojebine nesto posebno.
Usput obisao par turistickih zemalja pa vidio kako turizam fercera drugdje ;-) i kako se odnosi prema gostu.
Mada generalno gledajuci, ja u Croatiji licno nisam nikada imao bilo kakvih problema ali jednostavno vidim neke stvari i sta i kako funkcionise.
Uzgred receno, smatram Croacko/nase more jednim od najljepsih mora u svijetu :mrgreen: .
u hrvatskoj imam kucu, provodim neko vrijeme tamo, zivim u americi, prije sam zivio u spanjolskoj i davno prije u zapadnoj africi. sto poslovno, sto privatno, obisao sam preko 90 zemalja (svi kontinenti, osim antarktika), dosta onih koje se dice "najljepsim morima". jadran jeste lijep, hrvatska strana osobito, no nije jedini. u uzem susjedstvu lijepe je i turska obala, pa grcki otoci, malo dalje, algarve u portugalu i sardinija. da ne govorim sada o par karipskih otoka, pacifickoj obali cista rice, havajima, tajlandu ili plazama oko sydneya i na sjeveru australije. mislim, ima puno ljepote i drugdje, nije kroejsa 'one and only' (ja se redovito posvadjam u kroejsi kad dodje do ovakve diskusije, tj. posvadjau se sa mnom jer misle da nisam dovoljno 'domoljuban'. jesam, ali ne volim 'muda pod bubrege'. zato i kazem). glede ugostiteljskih vjestina, hrvati su u donjem dijelu tablice. jugoistocna azija i japan u ubjedljivom vodjstvu. to su planete za sebe.
Alfons Kauders

#63 Re: Građani BiH smetaju na hrvatskim plažama - VOl. 2

Post by Alfons Kauders »

detroit-mercy wrote: Mada u principu sta i ocekivati od Hrvatskog primorja, tamo je sezona otprilike dva mjeseca :mrgreen: . Vecini raje je turizam dopunsko zanimanje. Obicno imaju jednu ili dvije vrtace podno Biokova gdje sade krompir i blitvu, koji cokot loze, par koka i par soba za izdavanje :mrgreen: . Nema tu kontinuirane love da kapa cijele godine :mrgreen: .
ima i toga... mali gradici, kratka sezona i svako se snalazi kako zna i umije... kod mene pola komsiluka ispari u vece gradove, ostatak mahom radi vino i slicne zajebancije, a sretnici se dokopaju broda...

usput znam kako su od rata manje-vise svake godine uvodili nove zakone i propise, gusili i to malo ugostiteljstva sto opstaje u manjim gradovima... tim novim nametima su sjebali male obrtnike, jednostavno je suvise tesko poslovati, marze su nikakve a radi se jedva jedan kvartal - na kraju ugostitelji moraju napuhati cijene, sto i nije neki problem u dubrovniku, ali u jednom zaostrogu, trpnju ili vela luci nema gostiju koji su voljni svaku noc placati par stotina kuna za osrednju veceru

dodatni je shit sto je masa hotela uspjesno privatizirana, nude pravo jeftine all inclusive aranzmane, gosti ne ostavljaju ni kunu kod malih ugostitelja, fino se prosetaju navecer, uzmu bocu vode na kiosku, eventualno pojedu sladoled ili kukuruz i nazad u hotel...
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#64 Re: Građani BiH smetaju na hrvatskim plažama - VOl. 2

Post by KatarinaKosaca »

Alfons Kauders wrote:a meni je uvijek makarska bila fenomen... objektivno gledajuci makarska "rivijera" je jedan od gorih dijelova jadranske obale, i po ponudi, i po prirodnim ljepotama i po nesnosnoj guzvi u spici... :D na stranu napuhane cijene i te price o bosancima, koje dodju kao slag na tortu... :D

a gle cuda, i pored svega toga ljudi i dalje doslovno navaljuju u makarsku, i kad se nema gdje spustiti peskir, ljudi dole lete ko mahniti... niko nece ni u istru... ni na kvarner... ni na otoke, vec samo makarska... hajde mozda je ljudima daleko, ali opet se ne ide ni na jug, od cavtata do peljesca i korcule... sjeverno bolja ponuda, na otocima manja guzva, na jugu bolje vino i ljepsa priroda... :-) :
Jedini fenomen je jeftinoća i sirotinjski turizam. Obitelj iznajmi sobu za 20 eura njih 4 i ponesu hladnjak, kupaju se na plaži, potroše malo benzina.
KOliko košta trajekt (ovo posebno znam, jer ja jako volim otoke i muž uvijek kuka kako je preskup trajekt za nas i auto), koliko košta smještaj i ostalo u Istri? KOliko benzina, koliko autoputa?
Alfons Kauders

#65 Re: Građani BiH smetaju na hrvatskim plažama - VOl. 2

Post by Alfons Kauders »

KatarinaKosaca wrote:
Alfons Kauders wrote:a meni je uvijek makarska bila fenomen... objektivno gledajuci makarska "rivijera" je jedan od gorih dijelova jadranske obale, i po ponudi, i po prirodnim ljepotama i po nesnosnoj guzvi u spici... :D na stranu napuhane cijene i te price o bosancima, koje dodju kao slag na tortu... :D

a gle cuda, i pored svega toga ljudi i dalje doslovno navaljuju u makarsku, i kad se nema gdje spustiti peskir, ljudi dole lete ko mahniti... niko nece ni u istru... ni na kvarner... ni na otoke, vec samo makarska... hajde mozda je ljudima daleko, ali opet se ne ide ni na jug, od cavtata do peljesca i korcule... sjeverno bolja ponuda, na otocima manja guzva, na jugu bolje vino i ljepsa priroda... :-) :
Jedini fenomen je jeftinoća i sirotinjski turizam. Obitelj iznajmi sobu za 20 eura njih 4 i ponesu hladnjak, kupaju se na plaži, potroše malo benzina.
KOliko košta trajekt (ovo posebno znam, jer ja jako volim otoke i muž uvijek kuka kako je preskup trajekt za nas i auto), koliko košta smještaj i ostalo u Istri? KOliko benzina, koliko autoputa?
zao mi je, ali tu se ne radi o jeftinoci... imas jos jeftinijih gradica i sela koja su pusta tokom ljetne sezone - to je stvar naseg mentaliteta... masa raje ce se radije gurati u najgori apartman u makarskoj nego otici u neki kamp, ili nedaj boze u neku zabit, pa uzivati u miru i tisini... kilometraza otprilike ista...
amrica

#66 Re: Građani BiH smetaju na hrvatskim plažama - VOl. 2

Post by amrica »

Taj novinarski podlistak je minoran :-) Stranacko glasilo.
Ne znam koliki mu je tiraz, ali to niti ko cita, niti prati, mozda mi je par slucajno puta dosao u ruke.

A sto se tice Makarske rivijere, prije 40-ak godina dole nije bilo nista, ni vodovoda, a ni strujovoda... sve su to Bosanci vlasnici kuca izgradili, tj. platili kroz razne doprinose i lokalne akcije.
detroit-mercy

#67 Re: Građani BiH smetaju na hrvatskim plažama - VOl. 2

Post by detroit-mercy »

san darius wrote:
detroit-mercy wrote:
u hrvatskoj imam kucu, provodim neko vrijeme tamo, zivim u americi, prije sam zivio u spanjolskoj i davno prije u zapadnoj africi. sto poslovno, sto privatno, obisao sam preko 90 zemalja (svi kontinenti, osim antarktika), dosta onih koje se dice "najljepsim morima". jadran jeste lijep, hrvatska strana osobito, no nije jedini. u uzem susjedstvu lijepe je i turska obala, pa grcki otoci, malo dalje, algarve u portugalu i sardinija. da ne govorim sada o par karipskih otoka, pacifickoj obali cista rice, havajima, tajlandu ili plazama oko sydneya i na sjeveru australije. mislim, ima puno ljepote i drugdje, nije kroejsa 'one and only' (ja se redovito posvadjam u kroejsi kad dodje do ovakve diskusije, tj. posvadjau se sa mnom jer misle da nisam dovoljno 'domoljuban'. jesam, ali ne volim 'muda pod bubrege'. zato i kazem). glede ugostiteljskih vjestina, hrvati su u donjem dijelu tablice. jugoistocna azija i japan u ubjedljivom vodjstvu. to su planete za sebe.
Generalno se slazemo znaci :mrgreen: .
dječak sa šibicama

#68 Re: Građani BiH smetaju na hrvatskim plažama - VOl. 2

Post by dječak sa šibicama »

MyCore wrote:Ove godine isao u Crnu Gori i ljudi se prema meni odnosili kao prema "turisti" !
Propast ce hrvatski turizam bez Bosanaca i Hercegovaca :-) :D
GOLFER

#69 Re: Građani BiH smetaju na hrvatskim plažama - VOl. 2

Post by GOLFER »

Svake godine sve losija iskustva imam, ove godine su bili poprilicno drski, generalno, prema nama cim skontaju da smo Bosanci iz Sarajeva... Smetamo im, al ne razumijem zasto... Da nas nema mnogi bi ''domacini'' jedva sastavljali kraj sa krajem...

U jednom malom mistu prije makarske sam imao bas incident sa okorjelim ustasama, a i takvih ima dole puno... :(
detroit-mercy

#70 Re: Građani BiH smetaju na hrvatskim plažama - VOl. 2

Post by detroit-mercy »

dječak sa šibicama wrote:
Propasti nece ali da bi se osjetilo, osjetilo bi se :mrgreen: .
GOLFER

#71 Re: Građani BiH smetaju na hrvatskim plažama - VOl. 2

Post by GOLFER »

dječak sa šibicama wrote:
Nista nec epropasti globalno, ali na na nivou malih mjesta i privatnih smjestaja bi s eosjetilo itekako...
Pa nije zanemariv ucinak Bosanaca na HR turizam u Makarskoj rivijeri... mnogi smjestaji budu popunjeni bas od strane BOSANACA, i to je tako tokom citave sezone. Al ako se hrvati nastave ovako odnositi prema nama, Bogami ponuda je sada veca i bolja nego sto je bila ranije, prvenstveno je tu crna gora...
Vitezanin

#72 Re: Građani BiH smetaju na hrvatskim plažama - VOl. 2

Post by Vitezanin »

Bezveze. Ovom ne treba posvećivati pozornost jer autor pozornost očekuje. Pošto je tu oko ili u Makarskoj i sam autor, živo me zanima koliko postotaka čine gosti iz BiH u tom dijelu Jadrana. :D :D :D Autor bi se vjerojatno sj.... i ne bi više pisao ovo što piše. :D :D
Bogme, ja imam osjećaj da Bosanac kad ode i potroši na moru sve. :D OK, normalno, prosječan Bosanac nema love kao Švabo, ali sigurno da ogromna većina ljudi odavde na more ode sa sasvim solidnim novčanim stanjem koje je dovoljno i za izlaske, par večerica u ugodnom restorančiću uz plažu, razne dušeke i sl. za djecu i tako dalje. Nije to malo para. :D :D :D :D
jahjah

#73 Re: Građani BiH smetaju na hrvatskim plažama - VOl. 2

Post by jahjah »

pasteta turizam rules :bih:
zonbirile

#74 Re: Građani BiH smetaju na hrvatskim plažama - VOl. 2

Post by zonbirile »

ovakve teme su uvijek pune naboja i na kraju završe,ustaše, HVO i sl.Kao prvo čovjek ne proziva Bošnjake,nego Bosance i Hercegovce(Čitluk).Treba samo jednom otiči u dane vikenda i vidjeti magistralu od gradca do podgore-auto do auta na bankini.Drugo hrvatsku obalu možeš gledati kao exteritorijalni Dubrovnik,"naše more" Neum-Makarska i sjevernije od Splita.Ono sve što se piše o makarskoj rivijeri ne vrijedi za Istru,Kvarner,Zadar.Postavlja se antologijsko pitanje šta utče na što-struktura gosta na ponudu,ili ponuda kreira strukturu.Po svoj praksi hrvatskoj i svjetskoj ,struktura gosta je ta koja kreira ponudu,počev od Monaka,do Rovinja,Poreča ,Kana.Makarskoj rivijeri smo zaleđe mi,i leteći vikend gosti,sjeverno talijani i Austrijanci.
detroit-mercy

#75 Re: Građani BiH smetaju na hrvatskim plažama - VOl. 2

Post by detroit-mercy »

jahjah wrote:pasteta turizam rules :bih:
Jos smo ih sad zajebali, Argeta se kod nas pravi :mrgreen:
Jeahhhhhh, pasteta turism rules :mrgreen: .
Locked