Javne rasprave u Kantonu Sarajevo

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
KANTONALAC

#51 Re: Javne rasprave u Kantonu Sarajevo

Post by KANTONALAC »

Na stranici kantona Sarajevo http://www.skupstina.ks.gov.ba već odavno se nalaze obavijesti o javnim raspravama (gdje u popratnom zaključku stoji da Vlada Kantona Sarajevo sprovodi javnu raspravu) pa bi bilo dobro da sve sugestije i primjedbe na određeni nacrt zakona uputite putem maila [email protected] koji je dužan da sve primjedbe i prijedloge pripremi za sjednicu Vlade. Pripremljen materijal od strane Vlade po završenoj raspravi dostavlja se Skupštini u formi prijedloga gdje ga ista usvaja ili ne usvaja
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#52 Re: Javne rasprave u Kantonu Sarajevo

Post by PipiDugaDevetka »

KANTONALAC wrote:Na stranici kantona Sarajevo http://www.skupstina.ks.gov.ba već odavno se nalaze obavijesti o javnim raspravama (gdje u popratnom zaključku stoji da Vlada Kantona Sarajevo sprovodi javnu raspravu) pa bi bilo dobro da sve sugestije i primjedbe na određeni nacrt zakona uputite putem maila [email protected] koji je dužan da sve primjedbe i prijedloge pripremi za sjednicu Vlade. Pripremljen materijal od strane Vlade po završenoj raspravi dostavlja se Skupštini u formi prijedloga gdje ga ista usvaja ili ne usvaja
Znači, ipak se sugestije i primjedbe mogu poslati u elektronskoj formi i biće razmatrane, prvo od strane autora Nacrta iz Ministarstva st. politike (Vlade), a kasnije i od skupštinskih zastupnika prilikom usvajanja novog Zakona?
Asana

#53 Re: Javne rasprave u Kantonu Sarajevo

Post by Asana »

OK, zna li se za kada je zakazana skednica na kojoj ce se usvajati ovaj zakon, do kada se primaju primjedbe i sugestije?
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#54 Re: Javne rasprave u Kantonu Sarajevo

Asana wrote:OK, zna li se za kada je zakazana skednica na kojoj ce se usvajati ovaj zakon, do kada se primaju primjedbe i sugestije?
Računajući od 14.09.2011.g. kada je održana sjednica SKupštine Kantona, pa 60 dana.
http://skupstina.ks.gov.ba/node/2926 wrote:Obavijest
Na osnovu člana 134. Poslovnika Skupštine Kantona Sarajevo („Službene novine Kantona Sarajevo“-Novi prečišćen tekst, broj: 25/10 i 14/11), Skupština Kantona Sarajevo, na sjednici održanoj dana 14.09.2011. godine, donijela je slijedeći

Z A K LJ U Č A K

1.Utvrđuje se Nacrt zakona o održavanju zajedničkih dijelova zgrade i upravljanju zgradom.

2.Javna rasprava održaće se u kantonalnim organima, jedinicama lokalne samouprave, naučnim i stručnim ustanova i trajaće 60 dana.

3.Primjedbe, prijedlozi, sugestije zastupnika i mišljenja radnih tijela Skupštine dostavljaju se Vladi Kantona Sarajevo koja organizuje i provodi javnu raspravu.

4.Vlada Kantona Sarajevo dužna je da nakon provedene javne rasprave podnese Skupštini Izvještaj o rezultatima javne rasprave koji sadrži primjedbe, prijedloge i mišljenja kao i da da obrazloženje razloga zbog kojih pojedine primjedbe, prijedlozi i mišljenja nisu prihvaćni i pripremi Prijedlog zakona o održavanju zajedničkih dijelova zgrade i upravljanju zgradom.

Broj:01-02-25195/11 PREDSJEDAVAJUĆA
14.09.2011. godine SKUPŠTINE KANTONA SARAJEVO
S A R A J E V O
Prof. dr Mirjana Malić
Ja ću podržati tvoje razmišljanje da održavanje zgrada preuzmu sami EV, s tim da se obavezni PEV (sa položenim ispitom) brine o svim poslovima u cilju održavanja (pronalazi firme i majstore koji bi uradili potrebno, da svi plaćaju na vrijeme upraviteljninu,...etc.).
Znači,
UKINIMO URPAVITELJE TAKO ŠTO ĆEMO PREDLOŽITI ODUSTAJANJE OD NEUSPJEŠNOG UPRAVITELJSTVA KOJE SE PRETVORILO U SVOJU SUPROTNOST, PA ONI PO ZAKONU IMAJU PRAVO DA POTKRADAJU GRAĐANE (SVAKA ČAST IZUZECIMA KOJI POTVRĐUJU PRAVILO)!
INTERNET ZA SVE, SVI NA INTERNET DEMOKRATIJU!
FINO SJEDNETE KOD KUĆE ZA SVOJ PC I PIŠETE SEKRETARU SKUPŠTINSKOG VIJEĆA NA E-MAIL ADRESU KOJU JE POSTAVIO @KANTONALAC!
RAHAT JAVNA RASPRAVA SA KONAČNIM UČINKOM UKIDANJE UPRAVITELJA!
@VRYZAS, OBAVEZNO DA SE JAVI NA JAVNU RASPRAVU I DA EKSPERIMENTALNIM DOKAZIMA POKAŽE KOLIKO STVARNO KOŠTA ODRŽAVANJE ZGRADA PO M2 KORISNE POVRŠINE. ZAMOLI NEKOG PENZIONERA IZ SVOJE ZGRADE DA NAPIŠE, PA TI PROSLIJEDI NA POMENUTU ADRESU I ZALOŽI SE ZA UKIDANJE UPRAVITELJSTVA!
Bellica

#55 Re: Javne rasprave u Kantonu Sarajevo

Post by Bellica »

Innovation wrote:Pitanje za Bellicu. Da li mislis na kolektivno ili individualno stanovanje na 2, 3, 4 etaze?
Ne znam Innovation, za mene je zgrada svaki objekat kolektivnog stanovanja na 2 i vise etaza jer oni imaju zajednicke instalacije npr. vodovodne, a struju vodi svako sebi, dakle, kao mi u zgradama. Zato ne vidim razlog zasto ne bi placali odrzavanje, ove gradjevine takodjer imaju stepeniste, svi ulaze skoro na ista vrata pa idu do svog stana na drugom spratu, moja tetka ima kucu s podrumom koji je ogroman, sluzi kao kotlovnica, ostava, spajz, pa svoj sprat, pa od starijeg sina, pa od mladjeg, preko puta, pod istim krovom je brat od njenog muza sa svojom porodicom, iznad njega je njegov brat, a na trecem spratu je mislim neki podstanar, nemoj mi vjerovati. Svi imaju odvojenu struju, ali im je vodo-instalacija zajednicka, krov zajednicki, grijanje ako zavrne jednom, zavrnuo je svima, ali opet svi sebi regulisu u stanu, nesto kao centralno, ali na drva i ugalj. Ja ne vidim ama bas ni jedan razlog zbog kojeg oni ne bi placali odrzavanje.
Uz to, dosta mi ih je da se busaju u prsa jer im budzet nije ostecen svaki mjesec 0.25KM/m2 svaki mjesec :D
PipiDugaDevetka

#56 Re: Javne rasprave u Kantonu Sarajevo

Bellica wrote:
Innovation wrote:Pitanje za Bellicu. Da li mislis na kolektivno ili individualno stanovanje na 2, 3, 4 etaze?
Ne znam Innovation, za mene je zgrada svaki objekat kolektivnog stanovanja na 2 i vise etaza jer oni imaju zajednicke instalacije npr. vodovodne, a struju vodi svako sebi, dakle, kao mi u zgradama. Zato ne vidim razlog zasto ne bi placali odrzavanje, ove gradjevine takodjer imaju stepeniste, svi ulaze skoro na ista vrata pa idu do svog stana na drugom spratu, moja tetka ima kucu s podrumom koji je ogroman, sluzi kao kotlovnica, ostava, spajz, pa svoj sprat, pa od starijeg sina, pa od mladjeg, preko puta, pod istim krovom je brat od njenog muza sa svojom porodicom, iznad njega je njegov brat, a na trecem spratu je mislim neki podstanar, nemoj mi vjerovati. Svi imaju odvojenu struju, ali im je vodo-instalacija zajednicka, krov zajednicki, grijanje ako zavrne jednom, zavrnuo je svima, ali opet svi sebi regulisu u stanu, nesto kao centralno, ali na drva i ugalj. Ja ne vidim ama bas ni jedan razlog zbog kojeg oni ne bi placali odrzavanje.
Uz to, dosta mi ih je da se busaju u prsa jer im budzet nije ostecen svaki mjesec 0.25KM/m2 svaki mjesec :D
I njima ne dolaze Ciklon i Higijena da izvrše OBAVEZNU deratizaciju, a nas u ZKS ''odraše'' za 3KM po jednom pakovanju mišomora. Nikakav tu stručnjak ne mora biti da u uglove i zavučena mjesta u prizemnim ili podrumskim prostorijama postavi ona pakovanja mišomora. Mogu i ja za svoju zgradu u momentu kada se naredi deratizacija da na pijaci kupim mišomor koji Vlada propiše, a koji je najjeftiniji.

Samo se radi o otaljavanju posla jer deratizacija mora biti JEDNOVREMENA u svim ZKS i svim ZPS, dakle mora biti i SVEOBUHVATNA.

Kako je upraviteljstvo organizovano i u šta se pretvorilo od sasvim solidne ideje, deratizacija predstavlja samo ozakonjeno otimanje para, a miševi i dalje kolo vode, pa je neki dan FTV dojavila o novom ratu Higijene i Ciklona u vezi sa tenderom za deratizaciju Kantona.

Dr. Hukić je tom prilikom zatražila hitnu deratizaciju jer već je jedan pacijent hospitaliziran zbog mišje groznice u bolnici koševo. Dr. Hukić je primljena u Evropsku akademiju znanosti/nauke i umjetnosti jer je objavila radove o bolestima koje prenose miševi i pacovi na području BiH.

Upraviteljski Zakon koji reguliše i pitanje deratizacije je opasan po kolektivno zdravlje stanovništva kada je u pitanju primjena jer se deratizacija ne vrši na cjelokupnom terenu Kantona, te nije jednovremena.
bakirj

#57 Re: Javne rasprave u Kantonu Sarajevo

Post by bakirj »

Deratizacija dolazi od rijeci DERATI NACIJU (građane) na zakonit način :roll: :dance:
PipiDugaDevetka

#58 Re: Javne rasprave u Kantonu Sarajevo

bakirj wrote:Deratizacija dolazi od rijeci DERATI NACIJU (građane) na zakonit način :roll: :dance:
:D :mrgreen:
sarajevo63

#59 Re: Javne rasprave u Kantonu Sarajevo

Post by sarajevo63 »

Na osnovu člana 134. Poslovnika Skupštine Kantona Sarajevo („Službene novine Kantona Sarajevo“-Novi prečišćen tekst, broj: 25/10 i 14/11), Skupština Kantona Sarajevo, na sjednici održanoj dana 14.09.2011. godine, donijela je slijedeći
Z A K LJ U Č A K
1.Utvrđuje se Nacrt zakona o održavanju zajedničkih dijelova zgrade i upravljanju zgradom.
2.Javna rasprava održaće se u kantonalnim organima, jedinicama lokalne samouprave, naučnim i stručnim ustanova i trajaće 60 dana.
3.Primjedbe, prijedlozi, sugestije zastupnika i mišljenja radnih tijela Skupštine dostavljaju se Vladi Kantona Sarajevo koja organizuje i provodi javnu raspravu.
4.Vlada Kantona Sarajevo dužna je da nakon provedene javne rasprave podnese Skupštini Izvještaj o rezultatima javne rasprave koji sadrži primjedbe, prijedloge i mišljenja kao i da da obrazloženje razloga zbog kojih pojedine primjedbe, prijedlozi i mišljenja nisu prihvaćni i pripremi Prijedlog zakona o održavanju zajedničkih dijelova zgrade i upravljanju zgradom.
S A R A J E V O
Prof. dr Mirjana Malić
PipiDugaDevetka

#60 Re: Javne rasprave u Kantonu Sarajevo

sarajevo63 wrote:Na osnovu člana 134. Poslovnika Skupštine Kantona Sarajevo („Službene novine Kantona Sarajevo“-Novi prečišćen tekst, broj: 25/10 i 14/11), Skupština Kantona Sarajevo, na sjednici održanoj dana 14.09.2011. godine, donijela je slijedeći
Z A K LJ U Č A K
3.Primjedbe, prijedlozi, sugestije zastupnika i mišljenja radnih tijela Skupštine dostavljaju se Vladi Kantona Sarajevo koja organizuje i provodi javnu raspravu.4.Vlada Kantona Sarajevo dužna je da nakon provedene javne rasprave podnese Skupštini Izvještaj o rezultatima javne rasprave koji sadrži primjedbe, prijedloge i mišljenja kao i da da obrazloženje razloga zbog kojih pojedine primjedbe, prijedlozi i mišljenja nisu prihvaćni i pripremi Prijedlog zakona o održavanju zajedničkih dijelova zgrade i upravljanju zgradom.
S A R A J E V O
Prof. dr Mirjana Malić
Šta znači ovo? :?
Mogu li ja kao građanin poslati svoje sugestije, primjedbe i prijedloge i to elektronskim putem sekretaru Skupštinskog Vijeća: [email protected] ?
sarajevo63

#61 Re: Javne rasprave u Kantonu Sarajevo

Post by sarajevo63 »

Pedja Kojovic wrote:pozdrav svima
Tema je odlicna.
Javne rasprave o nacrtima zakona se provode aljkavo i pro forme.
Skor je nemoguce saznati kad se i gdje odrzavaju.
Predlozicu na Skupstini KS da su obavezni objaviti raspored na svojoj web stranici.
Ako imate i drugih prijedloga, iznesite ih.

p.k.
PipiDugaDevetka wrote:
sarajevo63 wrote:Na osnovu člana 134. Poslovnika Skupštine Kantona Sarajevo („Službene novine Kantona Sarajevo“-Novi prečišćen tekst, broj: 25/10 i 14/11), Skupština Kantona Sarajevo, na sjednici održanoj dana 14.09.2011. godine, donijela je slijedeći
Z A K LJ U Č A K
3.Primjedbe, prijedlozi, sugestije zastupnika i mišljenja radnih tijela Skupštine dostavljaju se Vladi Kantona Sarajevo koja organizuje i provodi javnu raspravu.4.Vlada Kantona Sarajevo dužna je da nakon provedene javne rasprave podnese Skupštini Izvještaj o rezultatima javne rasprave koji sadrži primjedbe, prijedloge i mišljenja kao i da da obrazloženje razloga zbog kojih pojedine primjedbe, prijedlozi i mišljenja nisu prihvaćni i pripremi Prijedlog zakona o održavanju zajedničkih dijelova zgrade i upravljanju zgradom.
S A R A J E V O
Prof. dr Mirjana Malić
Mogu li ja kao građanin poslati svoje sugestije, primjedbe i prijedloge i to elektronskim putem sekretaru Skupštinskog Vijeća: [email protected] ?
Pedja treba nam konkretan odgovor.
PipiDugaDevetka

#62 Re: Javne rasprave u Kantonu Sarajevo

sarajevo63 wrote:
Pedja Kojovic wrote:pozdrav svima
Tema je odlicna.
Javne rasprave o nacrtima zakona se provode aljkavo i pro forme.
Skor je nemoguce saznati kad se i gdje odrzavaju.
Predlozicu na Skupstini KS da su obavezni objaviti raspored na svojoj web stranici.
Ako imate i drugih prijedloga, iznesite ih.

p.k.
PipiDugaDevetka wrote:
Z A K LJ U Č A K
S A R A J E V O
Prof. dr Mirjana Malić
Pedja treba nam konkretan odgovor.
@Pedja,
Ko da vidim budućnost,...Pojaviće se Udruga upravitelja i osporiti ispravnost ovako dostavljenih primjedbi, sugestija, prijedloga,...pa ih neće ni pogledati nadležni, a kamoli uvažiti i postupiti po zahtjevima običnih, poštenih, lojalnih građana koji shvataju potrebu održavanja i upravljanja zaj. dijelova zgrada.
sarajevo63

#63 Re: Javne rasprave u Kantonu Sarajevo

Post by sarajevo63 »

@ Pipi. niko ne brani ni nama osnovati udrugu. Udruga naspram udruge.
Treba nam odgovor, konkretan.
PipiDugaDevetka

#64 Re: Javne rasprave u Kantonu Sarajevo

sarajevo63 wrote:@ Pipi. niko ne brani ni nama osnovati udrugu. Udruga naspram udruge.
Treba nam odgovor, konkretan.
Menščini da udruga EV već postoji.
http://www.dobrinja5.com.ba/onama.html
sarajevo63

#65 Re: Javne rasprave u Kantonu Sarajevo

Post by sarajevo63 »

pa eto, da se nađemo s njima, dok ima vremena?
PipiDugaDevetka

#66 Re: Javne rasprave u Kantonu Sarajevo

sarajevo63 wrote:pa eto, da se nađemo s njima, dok ima vremena?
Nema potrebe ''uživo'' da se nalazimo, virtuelno su oni tu prisutni non-stop, najviše na temi o stanovima za mlade i stručne.
PipiDugaDevetka

#67 Re: Javne rasprave u Kantonu Sarajevo

Ministar Lukić krivi stanare što otpadaju dijelovi fasade

Autor N. GRABOV 2011-10-04 12:10:00

Fasade mnogih objekata u Ferhadiji i drugim ulicama prijete prolaznicima Ako je objekt loš, etažni vlasnici moraju dati novac za obnovu
Image
Čedomir Lukić, drugi s lijeva.

U najprometnijoj gradskoj ulici Ferhadiji ponovo su počeli otpadati komadi fasada s okolnih zgrada. Po ko zna koji put prekjučer je među pješake s pet metara visine pao veliki komad zida. Srećom, nikoga nije povrijedio.

Ministar stambene politike Kantona Čedomir Lukić kazao je jučer za "Avaz" da su u ovim slučajevima odgovorni vlasnici stanova zgrade s koje se obrušava fasada, odnosno, njihovi upravitelji.

Nema novca

- Upravitelji trebaju obavijestiti etažne vlasnike kakva im je fasada na objektu. Ako je loša, moraju tražiti od njih da izdvoje novac da na vrijeme završe posao. Što se tiče Ministarstva, mi smo godišnje sanirali i do 50 kritičnih fasada - kazao je Lukić.

Prema njegovim riječima, posljednjih godina nemaju novca pa je ove godine Ministarstvo saniralo samo dva objekta.

- U ovogodišnjem budžetu ima samo 200.000 KM za sanacije fasada. To je vrlo malo ako se uzme u obzir to da nisu obnovljene mnoge fasade oštećene tokom agresije - rekao je Lukić.

Fuad Haskić, izvršni direktor firme "Sarajevostan", koja je prinudni upravitelj zgrade s koje se prekjučer obrušio komad fasade, istakao je da objekt nije kvalitetno obnovljen prije 10 godina.

Mnogi opasni

- Iako ne znam koja firma je radila, oni su krivi. Nisu kvalitetno uradili. Voda je ulazila između zidova i fasade. Mi smo otklonili dodatnu opasnost. Osim kamenog ukrasa koji je pao na ulicu, radnici su sa zgrade skinuli još pet takvih koji su prijetili - potcrtao je Haskić.

Međutim, kako je rekao, postoji još mnogo objekata s opasnim fasadama, pa će zimi biti mnogo gore.

- Voda će ulaziti u fasade koje nisu kvalitetno sanirane. Dešavat će se to da ona zaledi, a onda, kad mraz popusti, dijelovi maltera će otpadati - istakao je Haskić.

Stotine upozorenja

- Da ovo nije zanemariv problem u gradu, govori i činjenica da stotine objekata oštećenih tokom agresije nisu sanirani. Samo je "Sarajevostan" u općinama Stari Grad i Centar postavio oko 100 tabli s upozorenjima od obrušavanja.

Uskoro sanacija

Za sanaciju ove fasade trebat će između tri i četiri hiljade maraka. Sredstva već postoje na računu etažnih vlasnika te bi sanacija mogla uskoro krenuti.
------------------------------------------------------------------------------------
Zna se da je rat prouzrokovao najveća oštećenja na fasadama. SDA ministar solidni direktno optužuje EV=građane za rat i sva dešavanja
:x :-) :?
Last edited by Chmoljo on 06/10/2011 11:08, edited 1 time in total.
Reason: ...
PipiDugaDevetka

#68 Re: Javne rasprave u Kantonu Sarajevo

Jagmujan wrote:
PipiDugaDevetka wrote:Zna se da je rat prouzrokovao najveća oštećenja na fasadama. SDA ministar solidni direktno optužuje EV=građane za rat i sva dešavanja od ''razvlačenja pameti'' do Markala-I i Markala-II,...
Rat završio ima 16 godina, niko ih nije tjerao da otkupe te stanove u Ferhadiji, što ne kupiše negdje drugo, gdje zgrada nije bila toliko oštećena? Jok, hoće u centru, pa onda da im neko drugi sanira zgradu, još i to dobiše, i opet nisu bili u stanju da je održavaju. Udariti po džepu pa ako nemaju da plate, prodaj stan u Ferhadiji, kupi na Dobrinji, Stupu, Ilidži i onda češ imati para i za održavanje i ostalo. meni je kuća par puta pogođena u ratu pa mi niko iz opštine/kantona ne dade ni marke da bilo šta sredim. :x

De nam malo objasni kako ti zaključi to da SDA ministar optužuje građane za rat i sva dešavanja od ''razvlačenja pameti'' do Markala-I i Markala-II. :?
Neumitna logika prirode rata u Bosni kaže da ako topovima od 155mm gađaš VelUšiće jer tamo nema puno srpskog življa, sigurno ćeš pogoditi i neku fasadu u Ferhadiji ili Radićevoj.
Jagmujan

#69 Re: Javne rasprave u Kantonu Sarajevo

Post by Jagmujan »

PipiDugaDevetka wrote:Neumitna logika prirode rata u Bosni kaže da ako topovima od 155mm gađaš VelUšiće jer tamo nema puno srpskog življa, sigurno ćeš pogoditi i neku fasadu u Ferhadiji ili Radićevoj.
Jasno ko dan. I šta hoćeš time da kažeš? Gdje su tu optužbe SDA ministra? Evo da ti ponovim dio mog prijašnjeg posta:
Jagmujan wrote:Rat završio ima 16 godina, niko ih nije tjerao da otkupe te stanove u Ferhadiji, što ne kupiše negdje drugo, gdje zgrada nije bila toliko oštećena? Jok, hoće u centru, pa onda da im neko drugi sanira zgradu, još i to dobiše, i opet nisu bili u stanju da je održavaju. Udariti po džepu pa ako nemaju da plate, prodaj stan u Ferhadiji, kupi na Dobrinji, Stupu, Ilidži i onda češ imati para i za održavanje i ostalo. meni je kuća par puta pogođena u ratu pa mi niko iz opštine/kantona ne dade ni marke da bilo šta sredim. :x
Znači, vlasnici nekretnina kako u Ferhadiji tako i u ostalim ulicama našega grada su odgovorni za izgled i stanje svoje nekretnine. Neka ih popravljaju, saniraju, farbaju, rade šta hoće kao što bi i ja radio sa fasadom svoje kuće od svojih para. Kako ja odgovaram za svoju kuću tako su i EV po Ferhadiji (i bilo kojoj ulici u Sa) prava adresa za prozivanje, tužbe itd. kada se desi nešto slično onome što se desilo u Ferhadiji.
Opet kažem, ništa sporno nema u onoj izjavi što si linkao, nikakvog neosnovanog optuživanja, a pogotovo ne za rat i ostala dešavanja, mada nismo svi isti, neko razumije šta pročita neko ne, neko to protumači kako bi ostalih 99,9% protumačilo, a neko opet ne.
PipiDugaDevetka

#70 Re: Javne rasprave u Kantonu Sarajevo

Čarobna riječ CERTIFIKATI su riješili te probleme, a ljudi se ponašaju normalno, pa za te CERTIFIKATE kupuju ono što su imali, što im je ostavljeno da odaberu i što je daavnooo plaćeno kroz uplate SARAJEVO-STANU za kiriju, što je davno plaćeno kroz primanje plata. Kineski narod ima uzrečicu/poslovicu: TRIPUT SELIO - JEDNOM GORIO!

Jesu, eto građani = EV su krivi zbog loše obnove fasada pod nadzorom stručnjaka iz državne firme koja se zove Zavod za zaštitu spomenika i bez koje u Ferhadiji ne smiješ ništa uraditi na svojoj imovini, stanu.
LaHko je vama kod Pivare renovirati kuću, stan, tamo blizu su napravili i neboder ''Zvijezdu'' i tako nastambe pored Pivare izgubiše baščaršijski izgled, pa se sada može renovirati kako god ko hoće bez nadzora ikakvog.
Jagmujan

#71 Re: Javne rasprave u Kantonu Sarajevo

Post by Jagmujan »

PipiDugaDevetka wrote:Čarobna riječ CERTIFIKATI su riješili te probleme, a ljudi se ponašaju normalno, pa za te CERTIFIKATE kupuju ono što su imali, što im je ostavljeno da odaberu i što je daavnooo plaćeno kroz uplate SARAJEVO-STANU za kiriju, što je davno plaćeno kroz primanje plata. Kineski narod ima uzrečicu/poslovicu: TRIPUT SELIO - JEDNOM GORIO!
I šta sad? Jadni oni, otkupili eto ono što im je ostavljeno, trocifrenokvadratne stanove u strogom centru grada, i to certifikatima, a nemaju para pa sad ja trebam da im svojim parama saniram fasade, jaštaću :x . Kao da su samo oni plaćali kiriju i kao da se samo njima odbijalo od plate. Samo po džepu pa da vidiš kako će da blistaju zgrade. Ima i ona: pokrij se kol'ko ti je jorgan dug.
PipiDugaDevetka wrote:Jesu, eto građani = EV su krivi zbog loše obnove fasada pod nadzorom stručnjaka iz državne firme koja se zove Zavod za zaštitu spomenika i bez koje u Ferhadiji ne smiješ ništa uraditi na svojoj imovini, stanu.
LaHko je vama kod Pivare renovirati kuću, stan, tamo blizu su napravili i neboder ''Zvijezdu'' i tako nastambe pored Pivare izgubiše baščaršijski izgled, pa se sada može renovirati kako god ko hoće bez nadzora ikakvog.
Opet ti kažem, što kupiše ruševine? Još dobiše džaba sanaciju, pa kakva god bila, da je meni ko dao bar 100 crijepova bio bi zadovoljan. Skupit' pare pa sanirati vlastitu nekretninu sa nadzorom iz Zavoda za zaštitu spomenika i nekim ispred vlasnika tih stanova il' fino prodat' stan, svakako je cijena kvadrata tamo najveća, kupiti negdje drugo i ostane im para da žive normalno bez bojazni da će ih neko tužiti kada mu padne cigla na glavu sa njihove nekretnine.
sarajevo63

#72 Re: Javne rasprave u Kantonu Sarajevo

Post by sarajevo63 »

ima jeftino stanova u Bosmalu, akcija 2.990,00KM/m2.

Šalu na stranu, al ja koja sam uspjela dobiti donaciju od nadležno nadležnih za ulaz koji je u zgradi slažem se sa ovim prethodno napisanim - 100 crjepova bar.... Ali imam i pitanje: je l neko pokušao dobiti tih 100 kom.?

Ne slažem se sa kakvo bilo sanacijom ni u kom slučaju jer oni samo peru i peru pare. bolje nikakva nego svakakva jer je to ubleha (i u gore pomenutom slučaju bila je ponovna sanacija, opet sam izganjala, ali niko nije kažnjen, sanaciju nije radila ista firma).
Ako neko odobri 10.000,00, zapravo prihvati računicu i tu tačno piše šta se radi onda nije ok da se i poslije toga radi; neko je oprao pare.
PipiDugaDevetka

#73 Re: Javne rasprave u Kantonu Sarajevo

sarajevo63 wrote:ima jeftino stanova u Bosmalu, akcija 2.990,00KM/m2.

Šalu na stranu, al ja koja sam uspjela dobiti donaciju od nadležno nadležnih za ulaz koji je u zgradi slažem se sa ovim prethodno napisanim - 100 crjepova bar.... Ali imam i pitanje: je l neko pokušao dobiti tih 100 kom.?

Ne slažem se sa kakvo bilo sanacijom ni u kom slučaju jer oni samo peru i peru pare. bolje nikakva nego svakakva jer je to ubleha (i u gore pomenutom slučaju bila je ponovna sanacija, opet sam izganjala, ali niko nije kažnjen, sanaciju nije radila ista firma).
Ako neko odobri 10.000,00, zapravo prihvati računicu i tu tačno piše šta se radi onda nije ok da se i poslije toga radi; neko je oprao pare.
Nikada, ama baš nikada ne kupuj hranu i stan ''na akciji''!
PipiDugaDevetka

#74 Re: Javne rasprave u Kantonu Sarajevo

Jagmujan wrote:
PipiDugaDevetka wrote:Čarobna riječ CERTIFIKATI su riješili te probleme, a ljudi se ponašaju normalno, pa za te CERTIFIKATE kupuju ono što su imali, što im je ostavljeno da odaberu i što je daavnooo plaćeno kroz uplate SARAJEVO-STANU za kiriju, što je davno plaćeno kroz primanje plata. Kineski narod ima uzrečicu/poslovicu: TRIPUT SELIO - JEDNOM GORIO!
I šta sad? Jadni oni, otkupili eto ono što im je ostavljeno, trocifrenokvadratne stanove u strogom centru grada, i to certifikatima, a nemaju para pa sad ja trebam da im svojim parama saniram fasade, jaštaću :x . Kao da su samo oni plaćali kiriju i kao da se samo njima odbijalo od plate. Samo po džepu pa da vidiš kako će da blistaju zgrade. Ima i ona: pokrij se kol'ko ti je jorgan dug.
PipiDugaDevetka wrote:Jesu, eto građani = EV su krivi zbog loše obnove fasada pod nadzorom stručnjaka iz državne firme koja se zove Zavod za zaštitu spomenika i bez koje u Ferhadiji ne smiješ ništa uraditi na svojoj imovini, stanu.
Opet ti kažem, što kupiše ruševine? Još dobiše džaba sanaciju, pa kakva god bila, da je meni ko dao bar 100 crijepova bio bi zadovoljan. Skupit' pare pa sanirati vlastitu nekretninu sa nadzorom iz Zavoda za zaštitu spomenika i nekim ispred vlasnika tih stanova il' fino prodat' stan, svakako je cijena kvadrata tamo najveća, kupiti negdje drugo i ostane im para da žive normalno bez bojazni da će ih neko tužiti kada mu padne cigla na glavu sa njihove nekretnine.
Pa, recimo, ja sam kupio naslijedjeni stan za CERTIFIKATE jer te CERTIFIKATE nigdje drugo nisam mogao potrošiti, niti na ilegalnom tržištu postići neku realniju cijenu. Žurno sam tražio pojedince da mu ti CERTIFIKATI trebaju (Uglavnom rodbina) i dijelio iste šakom i kapom, pa mi je čak i preostalo nekih 2 tisuće KM certifikata neutrošenih.

Jednako mi je teško napustiti poznatu okolinu, komšiluk-dalji, jer me to upravitelj i PEV primoravaju baš kao što su me primorali velikosrbi-četnici na početku 1992.g.

Hbg-a, isti su mi oni naoružani protjerivači što su mi mater ranili, brata isprebijali, sestru za sise dirali tako da se usrala od straha,... i ovi mirnodopski četnici u vidu upravitelja FAMOS-GRADNJA i PEV-a, ihtijara gurbetskog.
PipiDugaDevetka

#75 Re: Javne rasprave u Kantonu Sarajevo

Kako nemam ništa, evo pokušavam UKINUTI sistem UPRAVITELJSTVA. Imam čak i dobrovoljca iz NS, zastupnika Pedju da predstavi zahtjeve običnih građana, a koje ''pokupi'' na ovoj izvanrednoj temi o Javnim raspravama.

Meni je savjest mirna, pokušao sam razgovarati, ubjedjivati, pa ne ide,...U afektu dok mi je nepokretna mater ležala na samrtnoj postelji desilo se zavrtanje plina na martovskoj hladnoći, zbog zapaljenja dimnjaka zbog neočišćenog istog od strane upravitelja, reagovao sam po principu ŠTOS-NOS-PATOS...greška, ni to nije pomoglo.

Ne znam šta treće da uradim da urazumim PEV-a i upravitelja FG, da je stan moja privatna imovina i da nemaju pravo odlučivati o zajedničkoj imovini bez mene i bez obavijesti na oglasnoj ploči. Mojih je oko 11 posto i uspio sam PEV-a istjerati iz uzurpiranog smetljarnika koji se nalazi iza ploče sa strujomjerima odakle je krao državnu struju.
I pored ministrovog pismenog naređenja, održao je samo tri Skupa EV, prvi put, posljednji put i nikada više.
Ne boji se suda jer kaže da je njegov advokat isti čovjek kao i kod Bičakčića.
Post Reply