Samo da vam kazem nesto

Postacete pravi programeri onoga dana kada sebe prestanete da poredite sa ljudima koji prave sajtove sa Joomlom i ostalim slicnim skriptama
Kako ne shvatate, to su odvojeni nacini rada. I ne zaboravite, i iza Joomle i Wordpressa, i PHPBB-a i ostalih stoje programeri, timovi programera, i to vrhunskih. Sam forum po kojem pisete pravljen je jednom takvom skriptom.
Znam da moze biti malo frustrirajuce za nekoga kad vidi kako covjek za par sati pravi funkcionalan sajt pomocu gotove skripte, a programeru bi trebalo par dana ili sedmica da sve to sam skroji...
Shvatite da ti klijenti za koje se uglavnom prave sajtovi (ove nase firmice koje zele imati web stranicu) ne trebaju nista vise do stranice i ne interesuju se mnogo oko toga sto cete se vi mucit 20 dana ili 1 dan, njima je bitno da izgleda dobro i da funkcionise. Sitne stranice za sitne klijente se ne isplati programirati, ni vama ni njima. Ljudi su razvili milionske biznise praveci samo komponente i module ili templateove za Joomlu, Wordpress i sl. Stotine veoma popularnih sajtova je pravljeno na ovim platformama.
Ovo pisem jer mi je poznat stav nekih "okorjelih" programera koji nece ni da cuju za Joomlu, WP i ostalo i na nju gledaju kao na nesto krajnje neprihvatljivo, jadno, nistavno i o tome okolo pricaju kao da je nekakav zlocin napraviti sajt baziran na Joomli. Na takav stav se samo u Bosni moze naici, i situacija se da porediti odnosom nasih "zvanicnih" arheologa prema jasnim dokazima o postojanju piramida u Visokom. Dzaba sto su to piramide, oni su ucili da to ne postoji, njihove doktorske disertacije su zasnovane na pretpostavkama da to ne postoji niti ikako moze postojati...
Get out of the box