Developeri i Programeri

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
boyka

#51 Re: Developeri i Programeri

Post by boyka »

GriFoN wrote:PHP + MySQL
Namjeravam početi malo JavaScript i jQuery, pa ako neko ima materijala za početnike...
JavaScript:
http://www.w3schools.com/jsref/default.asp
http://www.javascriptkit.com/jsref/
https://developer.mozilla.org/en/JavaScript/Reference

jQuery ($):
http://docs.jquery.com/Main_Page
http://ejohn.org/category/blog/
GriFoN

#52 Re: Developeri i Programeri

Post by GriFoN »

boyka wrote:
GriFoN wrote:PHP + MySQL
Namjeravam početi malo JavaScript i jQuery, pa ako neko ima materijala za početnike...
JavaScript:
http://www.w3schools.com/jsref/default.asp
http://www.javascriptkit.com/jsref/
https://developer.mozilla.org/en/JavaScript/Reference

jQuery ($):
http://docs.jquery.com/Main_Page
http://ejohn.org/category/blog/
Zahvaljujem :)
mahalas505

#53 Re: Developeri i Programeri

Post by mahalas505 »

atko wrote:Koristi moj tim SCRUM ... za sad se cini OK kao i svaki drugi vid managiranja kad je svrsishodan ...
...programeri uvijek teze da ih sto manje ista pitas :D manageri uvijek teze da im sto vise i detaljnije reportiras ...
u principu nema pravila ... svaki projekat je prica za sebe ... eh sad mi smo samo fizicki u BiH al radim za preko grane :D
Jel to znaci da vam je PO(product owner) izvan BiH, ili imate nekoga ko je tu zaduzen za tu ulogu? Takoder, kako ste se snasli za ovog scrum master-a(imaju neki certifikati za ovo)?
atko

#54 Re: Developeri i Programeri

Post by atko »

mahalas505 wrote:
atko wrote:Koristi moj tim SCRUM ... za sad se cini OK kao i svaki drugi vid managiranja kad je svrsishodan ...
...programeri uvijek teze da ih sto manje ista pitas :D manageri uvijek teze da im sto vise i detaljnije reportiras ...
u principu nema pravila ... svaki projekat je prica za sebe ... eh sad mi smo samo fizicki u BiH al radim za preko grane :D
Jel to znaci da vam je PO(product owner) izvan BiH, ili imate nekoga ko je tu zaduzen za tu ulogu? Takoder, kako ste se snasli za ovog scrum master-a(imaju neki certifikati za ovo)?
Da, product owner je vani ... moj tim je samo dio tima koji je isto vani ... a scrum master je imao treninge ... al na kojem nivou neznam ... i jel to praceno nekim cert. kasnije je on nama drzao neke treninge na tu temu
Nele70

#55 Re: Developeri i Programeri

Post by Nele70 »

davorf wrote:
false wrote:Ulazem cenera da ce do trece stranice biti "ko je bolji developer" :D :D

Usput, ko je od vas developer a ko programer?
To developer/programer/dizajner/projektant...zar ti stvarno mislis da u Bosni postoji razlika...pa ja sam od programera, developera, pa do hardware servisera...sta god treba, i sta god direktor kaze...samo jos da pocnem i prozore da perem poslije radnog vremena :oops: :lol:
:thumbup: :-)
mahalas505

#56 Re: Developeri i Programeri

Post by mahalas505 »

atko wrote:Da, product owner je vani ... moj tim je samo dio tima koji je isto vani ... a scrum master je imao treninge ... al na kojem nivou neznam ... i jel to praceno nekim cert. kasnije je on nama drzao neke treninge na tu temu
Vjerovatno vi koriste neku vrstu distribuiranog scruma-a? Da li imate teskoca onda u komuniciranju s ostatkom tima, posto koliko sam ja shvatio face-to-face komunikacija unutar scruma-a je bitna.
atko

#57 Re: Developeri i Programeri

Post by atko »

mahalas505 wrote:
atko wrote:Da, product owner je vani ... moj tim je samo dio tima koji je isto vani ... a scrum master je imao treninge ... al na kojem nivou neznam ... i jel to praceno nekim cert. kasnije je on nama drzao neke treninge na tu temu
Vjerovatno vi koriste neku vrstu distribuiranog scruma-a? Da li imate teskoca onda u komuniciranju s ostatkom tima, posto koliko sam ja shvatio face-to-face komunikacija unutar scruma-a je bitna.
pravimo online conference ... stvar funkcionise cak i bolje nego face to face ... imas audio vezu imas share-an desktop imas i video call al to obicno offnemo da nam ne zdere resurse jer smo na tri kontinenta, 4-5 drzava i 7-8 gradova razbacani pa je u nekim kombinacijama veza losa i te tehnikalije znaju biti jedini problem
Barcafan

#58 Re: Developeri i Programeri

Post by Barcafan »

Samo da vam kazem nesto :)
Postacete pravi programeri onoga dana kada sebe prestanete da poredite sa ljudima koji prave sajtove sa Joomlom i ostalim slicnim skriptama :)

Kako ne shvatate, to su odvojeni nacini rada. I ne zaboravite, i iza Joomle i Wordpressa, i PHPBB-a i ostalih stoje programeri, timovi programera, i to vrhunskih. Sam forum po kojem pisete pravljen je jednom takvom skriptom.

Znam da moze biti malo frustrirajuce za nekoga kad vidi kako covjek za par sati pravi funkcionalan sajt pomocu gotove skripte, a programeru bi trebalo par dana ili sedmica da sve to sam skroji...

Shvatite da ti klijenti za koje se uglavnom prave sajtovi (ove nase firmice koje zele imati web stranicu) ne trebaju nista vise do stranice i ne interesuju se mnogo oko toga sto cete se vi mucit 20 dana ili 1 dan, njima je bitno da izgleda dobro i da funkcionise. Sitne stranice za sitne klijente se ne isplati programirati, ni vama ni njima. Ljudi su razvili milionske biznise praveci samo komponente i module ili templateove za Joomlu, Wordpress i sl. Stotine veoma popularnih sajtova je pravljeno na ovim platformama.

Ovo pisem jer mi je poznat stav nekih "okorjelih" programera koji nece ni da cuju za Joomlu, WP i ostalo i na nju gledaju kao na nesto krajnje neprihvatljivo, jadno, nistavno i o tome okolo pricaju kao da je nekakav zlocin napraviti sajt baziran na Joomli. Na takav stav se samo u Bosni moze naici, i situacija se da porediti odnosom nasih "zvanicnih" arheologa prema jasnim dokazima o postojanju piramida u Visokom. Dzaba sto su to piramide, oni su ucili da to ne postoji, njihove doktorske disertacije su zasnovane na pretpostavkama da to ne postoji niti ikako moze postojati...

Get out of the box :idea:
Miro Spiro
Grijem se na: toplotna pumpa
Vozim: Jensen Interceptor

#59 Re: Developeri i Programeri

Post by Miro Spiro »

Pa gledaj u danasnje vrijeme je suludo nesto programirati ako vec to isto ima na trzistu.Nema vise hand made stvari koje su postale "standard" odnosno koje se mogu naci na svakom disku servera na interentu.

Danas kad ugovaras posao boli briga kupca kako si ti to implementirao samo neka graficki izgleda onako kako je on zamislio a sto se nalazi ispod haube boli briga njega. Druga stvar je sto nasi kupci u BiH ne znaju da cijene nesto napisano od nule i cijene ga isto ko i nesto uradjeno u Joomli, itd. Oni kazu od kosmije mali ( 7 razred osnovne napravio meni to za 150 KM) a ti trazis 500 KM ali stvar je u tome sto je on radio u Wordpresu a ja od nule sve napisao a on mi dao dizajn (Photoshop+HTML+CSS) i onda se ti snalazi da izadje kako je on zamislio. Radio sam ja webove od neke 96 jos su bili statički a onda je trebalo da se updatuju na dinamičke i da se promijeni dizajn i ja budala razvio svoj CMS da mogu lakse da ih odrzavam itd. Kad sam cuo da ne vide razliku izmedju Joomle ,Wordpressa itd CMS prebacio po wordrepss codexu i Jomli i samo Jomlu i Wordpress krham kad trazi kupac sajt jer ko je budala ja koji se ubijem radeci od nule ili neki klinac koji preko ljeta nema sto pametno da radi pa povrsno napravi sajt a ti visis jer si preskup po njihovim standardima.Tako od sad sve pokrece Wordpress i Jomla mada ce i ona polako odletiti od mene jer radim migraciju svega na Wordpress.

P.S

Ima jos nekoliko sajtova od nule napisano ali to su namjenski sajtovi tako da nemam namjeru da ih cackam.
boyka

#60 Re: Developeri i Programeri

Post by boyka »

Miro Spiro wrote:Pa gledaj u danasnje vrijeme je suludo nesto programirati ako vec to isto ima na trzistu.Nema vise hand made stvari koje su postale "standard" odnosno koje se mogu naci na svakom disku servera na interentu.

Danas kad ugovaras posao boli briga kupca kako si ti to implementirao samo neka graficki izgleda onako kako je on zamislio a sto se nalazi ispod haube boli briga njega. Druga stvar je sto nasi kupci u BiH ne znaju da cijene nesto napisano od nule i cijene ga isto ko i nesto uradjeno u Joomli, itd. Oni kazu od kosmije mali ( 7 razred osnovne napravio meni to za 150 KM) a ti trazis 500 KM ali stvar je u tome sto je on radio u Wordpresu a ja od nule sve napisao a on mi dao dizajn (Photoshop+HTML+CSS) i onda se ti snalazi da izadje kako je on zamislio. Radio sam ja webove od neke 96 jos su bili statički a onda je trebalo da se updatuju na dinamičke i da se promijeni dizajn i ja budala razvio svoj CMS da mogu lakse da ih odrzavam itd. Kad sam cuo da ne vide razliku izmedju Joomle ,Wordpressa itd CMS prebacio po wordrepss codexu i Jomli i samo Jomlu i Wordpress krham kad trazi kupac sajt jer ko je budala ja koji se ubijem radeci od nule ili neki klinac koji preko ljeta nema sto pametno da radi pa povrsno napravi sajt a ti visis jer si preskup po njihovim standardima.Tako od sad sve pokrece Wordpress i Jomla mada ce i ona polako odletiti od mene jer radim migraciju svega na Wordpress.

P.S

Ima jos nekoliko sajtova od nule napisano ali to su namjenski sajtovi tako da nemam namjeru da ih cackam.
http://www.ekupon.ba - mojih ruku djelo ;)
janje_

#61 Re: Developeri i Programeri

Post by janje_ »

ja apsolutno nemam problema sa koristenjem bilo kojeg gotovog cms/frameworka..

za mene nije poso, ukrasti tudji template, i prodati ga pod svoje zajedno sa joomlom.. i to pokusavam objasniti ljudima.. i mi koristimo joomlu kad moramo, ali implementiramo dizajn koji uradimo specijano za klijenta, a ne neki gotovi template..
atko

#62 Re: Developeri i Programeri

Post by atko »

Programiranje nije mjesto za bilo kakve dogme ;)
... to je ucenje-rad-ucenje ... do kojeg nivoa ces dogurati zavisi od tebe... a s druge strane to je biznis ... ja s velikim merakom ucim nove jezike i tehnologije ali sa jos vecim merakom sebi zadam clij da ih komercijalizujem ;) ... upotrijebiti joomlu gdje je to opravdano ... a customeru koji trazi da mu razvijem nesto poput same joomle i to ce dobiti ... razilka je u redu velicine utroska vremena i para ;)

I nekako primjetim da se najcesce na web bojnom polju porede programeri :D ... ja se ne dokazujem nikome osim samom sebi ... radim/ucim stvari za svoju dusu i svoj ziro racun ;) :D :D :D
false

#63 Re: Developeri i Programeri

Post by false »

aaaaa @boyka postavio link, po mojoj evidenciji...cek da vidim...aha evo ga - @boyka za sad najbolji programer!

a sta vam radi, hajde gdje su linkovi da vidimo ima li konkurencije ili ce covjek tek tako uzeti titulu naj programer sa-x 2011 ???

:lol:
vox-populi

#64 Re: Developeri i Programeri

Post by vox-populi »

Ispade programiranje samo web programiranje....
Mr. Brightside

#65 Re: Developeri i Programeri

Post by Mr. Brightside »

vox-populi wrote:Ispade programiranje samo web programiranje....
:lol: :lol: :lol: :lol: :thumbup:
GriFoN

#66 Re: Developeri i Programeri

Post by GriFoN »

To je budućnost :D
Svi veliki igrači rade na web-aplikacijama.
atko

#67 Re: Developeri i Programeri

Post by atko »

GriFoN wrote:To je budućnost :D
Svi veliki igrači rade na web-aplikacijama.
iza svake dobre web app stoji jos bolji core :D

web generalno je jedna od boljih stvari koja se mogla desiti IT-ju ;) jedna zasebna cjelina ... tako light a tako mocna ;) :D

ma da ja volim i hardcore lowlevel programiranje direktno na metalu :D:D:D

A ja ne smijem staviti ovdje ono sto radim(o) ... tako mi pise u ugovoru ... tako da cu se povuci bez borbe iz natjecateljskog djela ove teme :D :D :D i pokvariti falseTU cejf da gleda kako se developeri sopaju :lol: :skoljka:
boyka

#68 Re: Developeri i Programeri

Post by boyka »

false wrote:aaaaa @boyka postavio link, po mojoj evidenciji...cek da vidim...aha evo ga - @boyka za sad najbolji programer!

a sta vam radi, hajde gdje su linkovi da vidimo ima li konkurencije ili ce covjek tek tako uzeti titulu naj programer sa-x 2011 ???
@pogrešni

samo kažem da sam napravio, ne radi titule, ne radi slave, nego zato što sam ja TO napravio i jer nemam "trenutno" nikakve koristi od tog portala, i samo čuvam svojih ruku rad.
eluna

#69 Re: Developeri i Programeri

Post by eluna »

janje_ wrote:
Miro Spiro wrote:PHP+MySQL+Apache+Ajax+Javascript+CakePHP+nekih drugih frameworkowa ---web based
Python--desktop based nadam se da nisam nesto zaboravio

Razvoj samo medicinskog softwarea ponekad nesto drugo ali vecinom samo medicinski software.
zanimljiva ti orijentacija.. web bazirane medicinske aplikacije, ako sam dobro skonto?

ima li sta na internetu ili su samo intranet aplikacije?

zanima me, jer imam i ja tu nekih ideja o kojima razmisljam da raidmo. mozda cak i u pravca ipad medicinske aplikacije sa web interfaceom..

pozdrav..
hahahahhhahaha, a boga ti je li ovo za naše ili strano tržšte :lol: :lol: :lol: :lol:

pitam zato što znam da naša porodična medicina stoji urađena već dvije godine, a nikome ne pada na pamet da je počne koristiti

inače, nisam uopšte softweraš, samo sam korisnik, ali suprug je, kako mu stoji u ugovoru, Samostalni projektant app softwera, i radi baze podataka ........ radi u FoxPro-u ali mu tamo po certifikatima piše i svašta još nešto, ti nekakvi C++ i slično što su i ostali pisali .... DB2, Oracle (valjda pravilno napisah ovo)
boyka

#70 Re: Developeri i Programeri

Post by boyka »

Moš' ti to M! wrote:
boyka wrote:
false wrote:aaaaa @boyka postavio link, po mojoj evidenciji...cek da vidim...aha evo ga - @boyka za sad najbolji programer!

@pogrešni

samo kažem da sam napravio, ne radi titule, ne radi slave, nego zato što sam ja TO napravio i jer nemam "trenutno" nikakve koristi od tog portala, i samo čuvam svojih ruku rad.

Sujetni etfovče, ti si to napravio samo da se fališ po forumu... :-)
nažalost, loša ti intuicija :) imam jedva trogodišnju srednju :)
eluna

#71 Re: Developeri i Programeri

Post by eluna »

boyka wrote:
Miro Spiro wrote:Pa gledaj u danasnje vrijeme je suludo nesto programirati ako vec to isto ima na trzistu.Nema vise hand made stvari koje su postale "standard" odnosno koje se mogu naci na svakom disku servera na interentu.

P.S

Boyka - reklamiranje je zabranjeno na forumu ........ samo daznaš da zbog istog možeš imati problema :roll:
boyka

#72 Re: Developeri i Programeri

Post by boyka »

eluna wrote:
boyka wrote:

P.S

Boyka - reklamiranje je zabranjeno na forumu ........ samo daznaš da zbog istog možeš imati problema :roll:
svi nešto prijete na današnji vakat :D ... odo ja odavdje, odnio vrag i šalu i zajebanciju :D
atko

#73 Re: Developeri i Programeri

Post by atko »

@boyka ... slobodno se pohvali :thumbup:
svaka cast .za tvojih ruku djelo ... imas cime ;) ... ne radi ovih dezurnih pishacha koji nisu u stanju ciglu na ciglu staviti a kamo li kontrolu na kontrolu ... pohvali se zbog svoje promocije svog znanja i sposonosti ;) ti si nocima bdio nad html/php/mysql/css/itd itd ... nemoj bjezati jer cimse sklonis dva mlada kretena uskoce na tvoje mjesto ;)
eluna

#74 Re: Developeri i Programeri

Post by eluna »

atko wrote:@boyka ... slobodno se pohvali :thumbup:
svaka cast .za tvojih ruku djelo ... imas cime ;) ... ne radi ovih dezurnih pishacha koji nisu u stanju ciglu na ciglu staviti a kamo li kontrolu na kontrolu ... pohvali se zbog svoje promocije svog znanja i sposonosti ;) ti si nocima bdio nad html/php/mysql/css/itd itd ... nemoj bjezati jer cimse sklonis dva mlada kretena uskoce na tvoje mjesto ;)
slažem se ja atko, ali ne znam kako će reagovati moderatori :)

no raditi kao softweraš u BiH je itekako nezahvalno .... osjetim to svaki dan kad dragi dođe kući .... i upravo je onako kako neko napisa, još samo da pere prozore ...... sve što se tiče softwera radi apsolutno sam (a nisu u pitanju mali sistemi, pa još i finansijski) nego nema ni tehničara koji će trčkarati od korisnika do korisnika za ono "kliknite ovdje...." ...... znači nije dovoljno što umjesto samog korisnika zna šta korisniku treba - jer ovi naši blećci pojma nemaju šta im zapravo treba - pa još analiza, plan, projektovanje i izrada, nego ga za svaki njegov softwer zapadne i održavanje koje obavezno "podrazumijeva" i obuku korisnika za osnovne windows operacije poput "save as" ....... ali h*ebat ga, kad nam visoko-obraovani kadrovi, koji na inim fakultetima informatiku slušaju i po godinu dana sa istih tih fakulteta izlaze sa inim diplomama a ne znaju ni šta je Drop Down Meny :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D
int21

#75 Re: Developeri i Programeri

Post by int21 »

Pozz

nisam radio jedino u COBOLu i pitonu.... :)

Ostalo sve.
Opravdavam CMS-ove.
Volim pisati math i DSP software.
Radim sve za pare. :)

P.S.
Pogodite zasto je nick int21? :)
Post Reply