motorola01 wrote:quasar wrote:@motorola
Ma ne trebamo se ubjedjivati uopste. Samo kod nas u BiH je struja socijalna kategorija. Svuda u svijetu je to biznis.
Rudarima ni sad nije sjajno, a bilo im je ocajno. Kako si ti rekao, stice se dojam da ljudi hoce hljeba preko pogace.
Samo im se sada pokusavaju stvoriti normalni uslovi za rad, i sprijeciti nesrece, koliko je to moguce.
Nije im sjajno,
ali nije im ni lose.Rudari imaju platu 1000KM+...Jest hebeno sici pod zemlju,ali brate sad su im namakli sve sto im je falilo.I to preko ledja naroda,ali eto..Problem kod rudara,tacnije rudnika nisu rudari,problem je administracija u rudnicima,odnosno oni sto ne silaze pod zemlju.NJih ima vise nego rudara koji silaze pod zemlju i krvavo zarade tih 1000 KM.Ovi u njihovoj administraciji imaju pono vise od tih 1000,a sjede gore i sisaju veslo i mozak na pasu...To je problem...
Super, znaci navala je na posao u jami?
Sasvim drugi par opanaka je to sto je svuda administracija preuvelicana. Otpustanje viska zaposlenih nije opcija. Kad bi vasa gu*ca bila u pitanju, vi bi svi trazili drugo rjesenje, solidarnost, otpremnine, i sl. Bez obzira, to opet ne bi smanjilo cijenu struje, jer investicije od nekoliko milijardi u nekom relativno kratkom roku su nuzne.
Ja sam vec rekao da mislim kao i vi da struja nije jeftina, ali mi je vaznije da je imam, pa cu onda da se pruzam koliko se mogu pokriti. Posto iz podataka koje imam vidim da struje nece biti dovoljno za 3 godine, i da se iz postojecih sredstava ne moze povecati kapacitet, logicno je da cu pristati na manje zlo i po cijenu nesto vecih troskova, ici na to zadrzim energetsku neovisnost.
Naravno da treba upirati na vlast da omoguci konkurentnost na trzistu pa da i u tom segmentu postoji trzisna utakmica (samo se bojim da vam se ne bi svidjeli rezultati iste), i da svako moze birati svog snabdjevaca strujom, sto bi omogucilo svima nama koji imamo kakav dobar potok, da napravimo biznis.
Time bi se i viskovi (ne)radnika smanjivali, ali to je proces.... ne mozes sad nabiti nogom 10.000 ljudi. Odmah bi bilo: jeste vidjeli sta rade jadnim ljudima?