Inferiornost bošnjačkog biznisa i biznismena

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
HM 2011

#51 Re: Inferiornost bošnjačkog biznisa i biznismena

Post by HM 2011 »

dibidus wrote:
DinoZe wrote:Ja sam eto recimo u srednjem dobu sto se tice godina i sam sam u privatnom biznisu.Usput moram reci da sam se skolovao u Njemackoj i tamo naucio te neke tehnike poslovanja i odnose sa musterijama.
Pokusavao sam i pokusavam i danas da primjeniti to u BiH, ali moram vam reci da je jako tesko.
Neke stvari se kod nas jednostavno ne postuju evo par primjera.
Vrijeme: vrijeme je kod nasih ljudi jedan zanemariv faktor, ugovoreni termini se uopste ne postuju
Fizicki izgled: Dolazsci na sastanke u majcama, zadah na luk i cigare itd. Medzutim najveci problem su zubi, kod poslovinh partnera nema veze dali je to starji lisac ili neki novokomponovani biznismen doze na sastanak a fali mi 3 prednja zuba ili su mu zubi toliko unisteni da ti se gadi pogledati u tu osobu.
Cijena: satima se pregovara o svemu o svakoj marki i na kraju opet uplata kasni i dolazi pitanje moze li kompenzacija.
Oslovljavlanje ; Ja se predstavljam sa svojim prezimenom i tako isto oslovljavam svoje poslovne kontakte ( Gosp. ...), dok oni me odmah pocnu imenom zvati, sto je za mene apsoutno znak nepostovanja i neozbiljnosti.
Vidite problem su se sitnice kod nas, kada mi to neznamo kako onda ocekivati da ce neko otici u Arabiju i dovuci tanker nafte ili iz Afrike 100 tona kakaoa, tako da cemo i dalje kukati kako nam je cokolada skuplja nego u Njemackoj.
I samo jos da dodam, kod nas Bosnjaka se puno da tako kazem ciganci i vara. Trazi se sve da je samo jeftino i onda uvijek je neko placanje na rate i problemi. Sto se tice toga makar ja iz svog iskustva nisam imao takvih problema sa ljudima npr iz Modrice, Laktasa i Viteza. Tamo uglavonm ide, sok, sta nudis, koliko je, jeli zadnja cijena, u redu kupujem, isplata pri dostavi i gotovo. Vitez je je prije rata bio selo, ali danas nam mogu odrzati lekciju u poslovanju i pristupu musterijama. Uvijek su dotjerani, fino obuceni i kuturni.
:thumbup:
manje vise sve si rekao. Iz ovoga se vidi da se radi o necemu mnogo ozbiljnijem od onoga sto mnogi zele nazvati hendikepom koji nas je zapao bez nase krivice.
I ko god hoce da upozori na sistemski problem bosnjacke inferiornosti biva momentalno stavljen u kategoriju islamofoba.
Ali taj problem zaista postoji i zaista ga je lako dokazati. Pogledajte samo obicna sela - iz aviona se vidi da ono sto razlikuje muslimanska sela od recimo katolickih nije siromastvo/bogastvo (mada se sve na kraju tako odrazava) vec je rijec o razlici u mentalitetu, navikama, disciplini...
I sto sam vise o tome razmisdljao dolazio sam uvijek do one neugodne istine da je sve to nazalost posljedicom vjerskih sistema, jer su nam sela, za razliku od gradova, potpuno pod kontrolom vjerskih sistema.
I onda sam, dosao do toga da islam jednostavno ne usadjuje muslimanima one opce vrijednosti koje vode ka razvoju drustva kao sto su red, rad, trud, disciplina, usvajanje novina itd.
Kod muslimana je glavna rijec - NAFAKA i to se, da se konacno vratim na temu, ocito primjenjuje i u biznisu.
I zato se desava ovo sta se desava ocigledno ekonbomsko zaostajanje odnosno inferiornost kako rece postavljac teme.
I za kraj jos samo jedna opaska - meni je potpuno neshvatljivo da se ne prepisuju i ona opsta marketinska nacela, vec se i tu ide u nekakve idiotske originalnosti pa tako imamo toliko mnogo tragikomicnih primjera da se kompanijama daju nazivi koji ih u startu stavljaju u kategoriju sprdnje i zajebancije: Hasanal, Sidzis5b, M&NĆ Company, Nerko...Nurko...Alemko...trade
itd.
A tek kad pogledamo arhitekturu, uredjenje, dizajn....
O imidzu samih biznismena je dovoljno receno u citiranom postu.
Druga strana medalje:
Poslovni centar nije na selu nego je u gradu,
Novac su nakon rata stekle najveće Harambaše, i oni su koristili taj novac prilikom privatizacije i isti su oplodili,
Danas su bivše Harambaše postali Maharadže - te su na neki - pošten - način privatizovali komplet industrijske zone svojih domicilnih općina....
Oni danas postavljaju kriterije i predstavljaju uzor mladima, oni su najveći donatori za gradnje religisjkih objekata, oni su uzor svakom mladom i uspješnom privredniku i prva stepenica prilikom uspona istog ka rezultatu poduzetništva - Profitu......

Migracija stanovništva unutar države (u veće gradove iz truhlih općina) i van države (inozemstvo) je najbolji pokazatelj o čemu je riječ - a odgovor na pitanje zašto se ljudi sele iz svojih domova -iz mjesta gdje im je sve, treba potražiti u neposrednoj blizini njihovog doma -

Ukratko - izvor problema je gdje -

NEšto mi sječenje ruke za krađu i širenje nepravde pripada kojem religijskom svjetonazoru ?

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

JEff nisu inspekcije najveći problem - nego društvo - krv bi ti popilo jer je tako Azira vidila u kašikama....

Za naše društvo "ima para" onaj koji ima jednu smješu platu, suprugu i djete i jedva sastavlja kraj sa krajem,

a lizu cipele lokalnom vlasniku diskoteke i restorana koji pliva u novcu - koji mu vidi sad - između ostaloga i oni donose kada naručuju cugu i jagnjetinu, pa ih on počasti zaporkom....

Nešto u narodu ne štima - treba se distancirati od istog ......
jefferson

#52 Re: Inferiornost bošnjačkog biznisa i biznismena

Post by jefferson »

Ma drustvo jeste problem, cijelo drustvo ima druge kriterije od rata. Ali, u pitanju si TI!!! Drustvu ces pomoci ako sebi pomognes!
HM 2011

#53 Re: Inferiornost bošnjačkog biznisa i biznismena

Post by HM 2011 »

sebe i gledam - kako ću vratiti svoj novac ? sud neće da mi pomogne - šta da radim ??

Imam business plan - ali samo sa svojim novcem želim pokrenuti posao, ili da radim i štedim da bih mogao zaposliti 7 ljudi u uslužnoj djelatnosti, ili da mi neko vrati moj novac da bih mogao zaposliti 7 ljudi u uslužnoj djelatnosti....

Imam plemenite namjere - a banka ne dolai u obzir....

-------------------------------------------------

Vratimo se na topic....
Penicilin

#54 Re: Inferiornost bošnjačkog biznisa i biznismena

Post by Penicilin »

Toto wrote:
Penicilin wrote:
Toto wrote:Da se primjetiti da se kroz postove uglavnom govori o trgovackom esnafu. Da li je ista slika u industriji, usluznom sektoru?
Evo ti pogledaj malo ovo: http://www.komorabih.ba/images/dokument ... _03_11.pdf
http://www.komorabih.ba/images/dokument ... e_3_11.pdf
ovo ej statistika, a tema je o krezuboj poslovnoj eliti u Bosanaca i Hercegovaca
Ne znam stvarno kako da diskutujem a da me neko ovdje razumije. Čime se vi ljudi bavite? U ekonomskoj nauci rezultati se mjere brojevima a ne šupljom pričom. Odgovor na to pitanje o esnafima (očigledno ti je ova riječ neobično draga) kao i na pitanje o krezubosti možeš izvuči dobrim djelom iz statistike koju sam ti dao. BiH je u prva tri mjeseca ove godine povećala pokrivenost izvoza uvozom za 7% i trenutno iznosi nevjerovatnih 60%. To u prevodu znači da krezuba BiH privreda postaje konkurentnija u odnosu na zubato okruženje. Na primjer zubata Njemačka ove godine po prvi put poslije rata uvozi iz BiH više negi što nam izvozi . Krezubi i glupi Bosanci proizveli su i prodali u inostrastvo 2 milijarde KM vrijednosti robe u prva tri mjeseca ove godine što daje projekciju izvoza od 8 milijardi KM do kraja 2011. što predstavlja novi rast izvoza od 15% nakon prošlogodišnjeg rasta od 20%.
Ne znam o kakvim krezubim bosanskim biznismenima pričate. Biznis modeli koji su opstali u BiH su izuzetno žilavi i opstali su u potpuno otvorenoj konkurenciji i rasli iz vrlo niske polazne tačke u teškim uslovima finansiranja bez podrške i zaštite države. Mislim da svakome u Bosni ko je uspio izgraditi bilo kakav biznis trebate skinuti kapu i reći svaka čast a ne srati o tome kako se ko pozdravlja i oblači. Imao sam lično prilike upoznati i tog Muju Selimovića, i Selvera Oruča, Nedim Čauševića i dosta tih krezubih bošnjačkih biznismena i mislim da uopšte nisu ni seljaci ni krezubi ni naivni ni ne sofisticirani. Vrlo su dobro potkovani, ljubazni, ali i otresiti i odlučni. Ti ljudi vode fabrike, grade šoping centre uopšljavaju stotine i hiljade ljudi. To što su njihovi biznis modeli orjentisani na troškovnu konkurentnost da bi bili konkurentni na domaćem tržištu i time se branili od uvozne konkurencije je upravo njihova genijalnost a ne nesposobnost. Na našem tržištu domaći proizvođači koji su ušli u konkurenciju sa kvalitetnim i skupim brendovima brzo su propali pod udarom svijetske konkurencije. Ali opet to je vjerovatno sve malo previše komplikovnana priča za ovaj forum.
Ukratko ono što vam želim reći je: vi ste sami najbolji pokazatelj bosanskog mentaliteta. Sve što znate je kritikovati i nipodaštavati svakoga ko je uspješan, sve banalizovati i svoditi u ravan sa vama samima. Da li vas to čini nesposobnim idijotima? Mislim da ne. Samo je pitanje prilike koja će vam se ukazati i probuditi u vama bosansku zvijer. Dijaspora je najbolji dokaz za to :D
sanaman

#55 Re: Inferiornost bošnjačkog biznisa i biznismena

Post by sanaman »

Djevojka radi u trgovini, svaki dan redovno na posao...sve stima ali plate nema. Nema jer gazda ima druge prioritete. O uplacivanju doprinosa da ne pricam, malo se plati malo ne. Na kraju ne ostaje nista nego dati otkaz a plate koje se duguju? Ko radi za platu :)

Nalazi drugi posao, u glavnom gradu BiH. Dogovara probni rad. 30 dana radi, zamislite 30 dana svaki dan na posao po 10 sati? Jel neko od vas probao tako nesto? Na kraju 400 KM, 200 KM prvi dio plate a drugi je naravno morali ici svaki dan da trazi. I naravno da je dala otkaz.

Kakve veze ima sa temom??? Lako je biti uspjesan preko tudjih ledja.

Da li mi neko moze nabrojati 30 firmi u BiH koje su 100% u privatnom vlasnistvu, imaju zaposleno preko 500 ljudi, sjediste firme je u BiH (nacionalnost nije bitna), radnici imaju statisticka neto primanja (811KM na ruke!!!, bez toplog obroka i prevoza) i redovno su im placeni doprinosi, imaju godisnji promet do 50 miliona KM.

Na kraju bi te firme imale 15 000 zaposlenih i promet oko 1,5 milijarde KM ... a sve nasi privatnici!

Imamo li ih?
bach

#56 Re: Inferiornost bošnjačkog biznisa i biznismena

Post by bach »

Ne znam stvarno kako da diskutujem a da me neko ovdje razumije. Čime se vi ljudi bavite? U ekonomskoj nauci rezultati se mjere brojevima a ne šupljom pričom. Odgovor na to pitanje o esnafima (očigledno ti je ova riječ neobično draga) kao i na pitanje o krezubosti možeš izvuči dobrim djelom iz statistike koju sam ti dao. BiH je u prva tri mjeseca ove godine povećala pokrivenost izvoza uvozom za 7% i trenutno iznosi nevjerovatnih 60%. To u prevodu znači da krezuba BiH privreda postaje konkurentnija u odnosu na zubato okruženje. Na primjer zubata Njemačka ove godine po prvi put poslije rata uvozi iz BiH više negi što nam izvozi . Krezubi i glupi Bosanci proizveli su i prodali u inostrastvo 2 milijarde KM vrijednosti robe u prva tri mjeseca ove godine što daje projekciju izvoza od 8 milijardi KM do kraja 2011. što predstavlja novi rast izvoza od 15% nakon prošlogodišnjeg rasta od 20%.
Rekao si pravu stvar. Izvoz nam raste, više se proizvodi, u zemlju dolazi novac ali poslodavci pričaju drugu priču: Kriza je, teško se posluje, nema se para. Tako poslodavci koriste priču o krizi da bi otpustili radnike a one preostale višestruko opteretili za istu platu. Kroz ruke vam prolaze fakture sa desetinama hiljada maraka prometa koji je isti kao i 2008, pred krizu. Klijenti su ostali skoro isti, isto stiže para u firmu, prodaja ide isto ili na nešto višem nivou, a vlasnik samo otpušta, otpušta i priča priču šuplju kako se para nema i kako je kriza.

Para ima znači, pa gdje problem? U ljudima koje ti braniš...
Penicilin

#57 Re: Inferiornost bošnjačkog biznisa i biznismena

Post by Penicilin »

ASA Prevent upošljava preko 5000 ljudi imaju prihod od preko 800 miliona KM od čega je 300 miliona izvoza
MIMS grupacija upošljava također preko 5000 ljudi i ostvaruje preko 500 miliona prihoda godišnje
Bingo 3500 uposlenih
Krivaja 2000
Robot grupa 1200
Teleoptik grupa 850
Bosnalijek 700
Avaz grupa 600
DP 600
Ans drive 600
Unipromet 500
Metalno Zenica 450
Sarajevo Osiguranje 450
eto nekoliko onako iz glave.. Alarm West (1200 uposlenih) ne računamo oni su se nedavno prodali Šveđanima, FDS (500 uposlenih) je pola u državnom vlasništvu... Bekto ima samo 350 uposlenih.. EPBiH, BH Telecom i Energoinvest su državno vlasništvo... pa eto u pravu si vjerovatno nema više od trideset kad bi sve pretreso.
jefferson

#58 Re: Inferiornost bošnjačkog biznisa i biznismena

Post by jefferson »

HM 2011 wrote:sebe i gledam - kako ću vratiti svoj novac ? sud neće da mi pomogne - šta da radim ??

Imam business plan - ali samo sa svojim novcem želim pokrenuti posao, ili da radim i štedim da bih mogao zaposliti 7 ljudi u uslužnoj djelatnosti, ili da mi neko vrati moj novac da bih mogao zaposliti 7 ljudi u uslužnoj djelatnosti....

Imam plemenite namjere - a banka ne dolai u obzir....

-------------------------------------------------

Vratimo se na topic....
E onda ako nemas investitora, onda imas jeben problem. Plemenite namjere igraju ulogu samo u Snjezani i sedam patuljaka i sl!
jefferson

#59 Re: Inferiornost bošnjačkog biznisa i biznismena

Post by jefferson »

Penicilin wrote:ASA Prevent upošljava preko 5000 ljudi imaju prihod od preko 800 miliona KM od čega je 300 miliona izvoza
MIMS grupacija upošljava također preko 5000 ljudi i ostvaruje preko 500 miliona prihoda godišnje
Bingo 3500 uposlenih
Krivaja 2000
Robot grupa 1200
Teleoptik grupa 850
Bosnalijek 700
Avaz grupa 600
DP 600
Ans drive 600
Unipromet 500
Metalno Zenica 450
Sarajevo Osiguranje 450
eto nekoliko onako iz glave.. Alarm West (1200 uposlenih) ne računamo oni su se nedavno prodali Šveđanima, FDS (500 uposlenih) je pola u državnom vlasništvu... Bekto ima samo 350 uposlenih.. EPBiH, BH Telecom i Energoinvest su državno vlasništvo... pa eto u pravu si vjerovatno nema više od trideset kad bi sve pretreso.
Jel ti zivis u BiH ili samo ne pratis vijesti?
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#60 Re: Inferiornost bošnjačkog biznisa i biznismena

Post by Toto »

Penicilin wrote:
Ne znam stvarno kako da diskutujem a da me neko ovdje razumije.
Ja sam kontao da je tema mentalitet i psiholoski profil bosanskohercegovackih trgovaca. Statistika i ekonomija se ne bave time. Tema o tome sta se u BiH proizvodi i izvozi je na drugom salteru:
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 38&t=89160
Mislim da je to odgovor na ovu tvoju dilemu o razumjevanju.
Uvodnicar teme kritizira osobine bih trgovaca sa kojima se susrece i onda ta svoja zapazanja i frustracije potura kao glavnu karakteristiku BiH biznisa, dok ti govoris o makro-ekonoskim pokazateljima i trendovima na drzavnom nivou iz kojih se ni po cemu ne mogu naslutiti nacionalne karakteristike na kojima insistira pokretac teme. Imam dojam da niste na istom salteru.

Nisam bas siguran da se biznis u opstem smislu moze tako eksplicite izjednaciti sa nacionalnim i vjerskim, ali da mentalitet i kultura mogu dati snaznu notu osobenosti biznisu to je tacno i o tome bi bilo interesentno diskutovati.

Krezubi biznismeni i njihov mentalitet nisu samo osobenost toka rijeke Miljacke. Toga ima svugdje na svijetu.
Evo kako to vide i opisuju Piksar i Holivod.
Image

Inferiornost i superiornost biznisa nije odredjena nacionalnim aspektima. Kako objasniti da nacionalno i kulturno najosobenija nacija, na planeti, bankrotira pred ocima cijelog svijeta i to na nacin nevidjen u modernoj poslovnoj istoriji.
Svicarci, italijani, austrijanci, njemci, i francuzi pripadaju istom kulturnom, religijskom miljeu pa su u biznisama vise razlikuju nego Bosnjaci, Hrvati i Srbi u BiH.
Svicarsci su najbolji bankari na svijetu a talijanski bankari su "krezavi" u uporedbi sa njima. Italijani su najbolji dizajneri na svijetu i izmislili su formulu 1 a svicarsci nisu dalje otisli od cakije - iako ih je trecina italijana. Najuspjesniji svicarski proizvod je mehanicki sat - iako su nijemci druga trecina svicaraca. Svicarska gastronomija nije otisla dalje od umakanja struce u topljeni sir a treca trecina Svicaraca su Francuzi.
Inferiornost i superiornost biznisa ima jako malo veze za nacionalnim.
sanaman

#61 Re: Inferiornost bošnjačkog biznisa i biznismena

Post by sanaman »

Penicilin wrote:ASA Prevent upošljava preko 5000 ljudi imaju prihod od preko 800 miliona KM od čega je 300 miliona izvoza
Bingo 3500 uposlenih
Krivaja 2000
Robot grupa 1200
Teleoptik grupa 850
Bosnalijek 700
Avaz grupa 600
DP 600
Ans drive 600
Unipromet 500
Metalno Zenica 450
Sarajevo Osiguranje 450
Da odbijem i koju firmu sa spiska, meni se cini da Bosnalijek, Sarajevo Osiguranje imju drzavnog udjela - znaci otpadaju. jel to pomenu KRIVAJU za koju se nista ne zna, ili radi ili ne...

Da ne ulazimo u raspravu, ja bi stvarno volio da BiH ima takvih 30 firmi u privatnom vlasnistvu jer bi nam svima bilo bolje.

A spoznaja da u necemu grijesimo je prvi korak ka napretku...kada drzava shvati da ne smije dozvoliti takvo ponasanje poslodavaca i radnika maksimalmo stititi, kada radnik shvati da ne smije dozvoliti oholo ponasanje poslodavaca prema sebi i podrzavati maksimalno zakidanje drzave, kada poslodavci shvate svoj odnos prema radnicima i drzavi e onda ce biti bolje...al sve tri katogorije gledaju sebe i to samo kratkorocno!
bach

#62 Re: Inferiornost bošnjačkog biznisa i biznismena

Post by bach »

Poenta ove priče koju sam pokrenuo jeste da vidimo zbog čega domaće firme i ljudi koji ih vode gube tlo pod nogama u vlastitoj zemlji, u vlastitim gradovima. Zbog čega ne mogu da se nose sa firmama iz okruženja koje su skoro u potpunosti prezele domaću trgovinu i distributivne kanale. Domaće firme nažalost su samo zadnja ruka u tom lancu od sirovine do krajnjeg potrošača. Zbog čega niti jedne domaće firme nema ni u prvih 500 kompanija regiona? Zbog čega smo nekonkurentni...

O tome bih volio da diskutujemo...
Murisno1

#63 Re: Inferiornost bošnjačkog biznisa i biznismena

Post by Murisno1 »

sanaman wrote:
Bingo 3500 uposlenih
Krivaja 2000
Robot grupa 1200
Teleoptik grupa 850
Bosnalijek 700
Avaz grupa 600
DP 600
Ans drive 600
Unipromet 500
Metalno Zenica 450
Sarajevo Osiguranje 450
Da odbijem i koju firmu sa spiska, meni se cini da Bosnalijek, Sarajevo Osiguranje imju drzavnog udjela - znaci otpadaju. jel to pomenu KRIVAJU za koju se nista ne zna, ili radi ili ne...

Da ne ulazimo u raspravu, ja bi stvarno volio da BiH ima takvih 30 firmi u privatnom vlasnistvu jer bi nam svima bilo bolje.

A spoznaja da u necemu grijesimo je prvi korak ka napretku...kada drzava shvati da ne smije dozvoliti takvo ponasanje poslodavaca i radnika maksimalmo stititi, kada radnik shvati da ne smije dozvoliti oholo ponasanje poslodavaca prema sebi i podrzavati maksimalno zakidanje drzave, kada poslodavci shvate svoj odnos prema radnicima i drzavi e onda ce biti bolje...al sve tri katogorije gledaju sebe i to samo kratkorocno!
ne gledaju sve tri kategorije sebe. Prvodržava gleda samo sebe, zatim radnik samo sebe a zadnji je uglavnom poslodavac koji opravdanja za nerad i nefunkcionalnost države sluša od radnika i države, a ni jedno ni drugo neće da radi svoj poso. Kako god okreneš, poslodavcu se jedino isplati da vara državu pa da vidimo dokle će ko izdržat.
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#64 Re: Inferiornost bošnjačkog biznisa i biznismena

Post by KatarinaKosaca »

sanaman wrote:Da li mi neko moze nabrojati 30 firmi u BiH koje su 100% u privatnom vlasnistvu, imaju zaposleno preko 500 ljudi, sjediste firme je u BiH (nacionalnost nije bitna), radnici imaju statisticka neto primanja (811KM na ruke!!!, bez toplog obroka i prevoza) i redovno su im placeni doprinosi, imaju godisnji promet do 50 miliona KM.
Imamo li ih?
Imamo.
Penicilin wrote:Ne znam stvarno kako da diskutujem a da me neko ovdje razumije. Čime se vi ljudi bavite?

Ako smatraš da su ti sugovornici intelektualno inferiorni, ne znam zašto diskutiraš. Bavim se samostalnim biznisom, završila sam ekonomiju, kad već pitaš.
Penicilin wrote: . Imao sam lično prilike upoznati i tog Muju Selimovića, i Selvera Oruča, Nedim Čauševića i dosta tih krezubih bošnjačkih biznismena i mislim da uopšte nisu ni seljaci ni krezubi ni naivni ni ne sofisticirani. Vrlo su dobro potkovani, ljubazni, ali i otresiti i odlučni. Ti ljudi vode fabrike, grade šoping centre uopšljavaju stotine i hiljade ljudi.
Imala sam i ja prilike upoznati nabrojane. I mislim da nisi uzeo dobre primjere. Prva dvojica klasični ratni profiteri, bliski uticajnim ljudima u politici, a koliko se sjećam Selveru Oruču je inspekcija rada našla više od pola ljudi neprijavljene. Nisi naveo uzorne primjere, nikako :D

Niti je sve crno, niti je sve bijelo. I opet i po ko zna koji put ću ponoviti da nisu krivi ni ti poslodavci kakvi su takvi su, nego naša lijena administracija (sjećam se kad sam prije 6 godina išla da prijavim samostalnu djelatnost kako su me šalterske uposlenice punih usta gledale kao da sam rekla da sam pala sa druge planete), makroekonomski okvir koji ne pruža stimulativne uvjete poslovanja i zakoni na federalnom i kantonalnom nivou. Da ne pričam o Razvojnoj banci koja nema smisao svog poslovanja. Da dva kredita od 20.000KM za pakovanje meda, a onda LIjanovićima nekoliko miliona. I tako u krug...
drndalo

#65 Re: Inferiornost bošnjačkog biznisa i biznismena

Post by drndalo »

KatarinaKosaca wrote:Da ne pričam o Razvojnoj banci koja nema smisao svog poslovanja. Da dva kredita od 20.000KM za pakovanje meda, a onda LIjanovićima nekoliko miliona. I tako u krug...
Kako nema, onda da Fahri 50 mil. kredita za neboder, i svi sretni... :thumbup:
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#66 Re: Inferiornost bošnjačkog biznisa i biznismena

Post by KatarinaKosaca »

drndalo wrote:
KatarinaKosaca wrote:Da ne pričam o Razvojnoj banci koja nema smisao svog poslovanja. Da dva kredita od 20.000KM za pakovanje meda, a onda LIjanovićima nekoliko miliona. I tako u krug...
Kako nema, onda da Fahri 50 mil. kredita za neboder, i svi sretni... :thumbup:
Fahri, Lijanovićima, Selimovićima, svejedno. Daju oni i po nekom malom, ali po 10.000 da kupi traktor ili pakuje med. Tužno.
elia

#67 Re: Inferiornost bošnjačkog biznisa i biznismena

Post by elia »

bach wrote:Poenta ove priče koju sam pokrenuo jeste da vidimo zbog čega domaće firme i ljudi koji ih vode gube tlo pod nogama u vlastitoj zemlji, u vlastitim gradovima. Zbog čega ne mogu da se nose sa firmama iz okruženja koje su skoro u potpunosti prezele domaću trgovinu i distributivne kanale. Domaće firme nažalost su samo zadnja ruka u tom lancu od sirovine do krajnjeg potrošača. Zbog čega niti jedne domaće firme nema ni u prvih 500 kompanija regiona? Zbog čega smo nekonkurentni...

Kao sto neko rece kapital nema (dugorocno) ni brata ni sestru. Kapitalizam se zasniva na utrci zvanoj konkurencija. Ko je spor gubi, kad tad. Bosna i Hercegovina je usla nespremna u novi ekonomski sistem. Ekonomiju nije zanimao referendum, i koje vjere zive u BiH, vec je bilo pitanje prelaska sa komunizma u kapitalizam. Nismo imali dovoljno strucnjaka koji ce zemlju uvesti u novo stanje. Mentalitet je takav da covjek jos uvijek ceka da mu drzava rjesava sve, poslodavcu, zaposleniku i drzava drzavi. Primjer za ovo zadnje, ako se sjecate, Uprava za indirektno oporezivanje, po uvodjenju PDV-a redovno je iznosila mjesecne izvjestaje o uspjesnom poslovanju-koliko je prikupila poreza. Procitas clanak i mislis kako citas o nekom privrednom gigantu!! Pa stani, od koga si ubrala poreze, ko je to ko ti je to platio, nije u pitanju uspjeh pokupiti pare, pogresnu ulogu igras, tvoj posao je da kazes gdje ce otici ti novci, koji socijalni program je izgradjen. Da li je neko rekao nesto, nista.
Znam iz iskustva da su firme pri uvodjenju PDV-a morale dobru knedlu da progutaju kako bi svoje prve uplate odradile. Ko je pricao o tome, niko. Koga je sta briga za privrednika, on ima ili da zivi li da nestane. A vjerujte kada odete u bilo koju instituciju da se prema vama kao privredniku odnose kao da ste vi dobili platu od njih a ne oni od vas. I onda recite, ko ce igrati pravednu igru? Pa privrednik nece sigurno, jer njemu je najlakse potonuti, a u Bosni se nece nijedan drzavnik okrenuti za propalom firmom, bas nijedan. Krivo je postavljati pitanje ko je sebicniji, drzava, zaposlenik ili privrednik, jer ovdje nije pitanje sta je starije koka ili jaje. Drzava nije napravila povoljan okvir, a bice onoliko dovoljno nepovoljan koliko svaki stanovnik ne shvati konacno koja su pravila igre.

Mene nervira kada se pocne pricati o tome kako su nam krivi za sve rat, susjedi i ostalo. Jer postoji jedan dobar primjer kako to bas i nije tacno. Zasto ne funkcionise Kanton SArajevo, zasto i dan danas nemamo autoput Sarajevo-Tuzla. Eto da smo strateski povezali ova grada, jos prije deset godina, mislim da bi situacija bila bar u tom mikrodijelu Bosne puno bolja. Ali ne.

Mi Bosanci smo siromasan narod. Pogledajte fotografije od prije nepunih sto godina, kako smo zivjeli, bilo nas je i bosih i gladnih i neskolovanih. Kada je otvoren prvi univerzitet u BiH?? A kada recimo u Zagrebu ili pak Becu?? Ako sam rekla pretesku rijec da smo siromasni, eto onda nek cinjenica o univerzitetu govori sama za sebe.

Znaci prvo problem je u kapitalizmu na koji nismo navikli, zatim u mentalitetu koji je tek u izgradnji da vlada samim sobom i da stvara novi poredak vrijednosti, a ne da nam ga neko namece, i onda problem je u neimastini. Tek onda kada se jednog dana zasitimo moci cemo poceti dijeliti, a do tada grabicemo sve za sebe. Kada se "najedemo", dakle tek uz pun stomak dobicemo i viziju. Jer nasim firmama stvarno cesto nedostaje i najobicnija (dugorocna) vizija. A kapitalizam se i zasniva na tome da je covjek pohlepan i da zeli prvo svoje potrebe da zbrine, zato nemamo razlog ni da se ljutimo previse, vec nam je da cekamo. A kome je dugo da ceka jos dvadeset ili pak trideset godina, taj mora birati.

I na kraju zasto smo losiji od susjeda, pa susjedi su imali prednost u ovoj kapitalistickoj utrci, puno bolje su postavili karte i puno bolje iskoristili. Neko rece da se u Kiseljaku nekada dobro kralo, pa dobro, sigurno da jeste, i da polemisemo danima sada o tome, bilo proslo i ne moze se vratiti, a oni su u medjuvremenu debeli korak ispred nas. Niko ovdje nikoga ne ceka vise i nema pravila igre, zivimo surovi kapitalizam.
Toto

#68 Re: Inferiornost bošnjačkog biznisa i biznismena

Post by Toto »

bach wrote:Poenta ove priče koju sam pokrenuo jeste da vidimo zbog čega domaće firme i ljudi koji ih vode gube tlo pod nogama u vlastitoj zemlji, u vlastitim gradovima. Zbog čega ne mogu da se nose sa firmama iz okruženja koje su skoro u potpunosti prezele domaću trgovinu i distributivne kanale. Domaće firme nažalost su samo zadnja ruka u tom lancu od sirovine do krajnjeg potrošača. Zbog čega niti jedne domaće firme nema ni u prvih 500 kompanija regiona? Zbog čega smo nekonkurentni...

Ako zelis diskutovati o konkuternosti domacih firmi i biznisu moras se kutarisat pogresnih kriterija i indikatora uspjesnosti biznisa. Kreces se u sferama spekulacija i mahalanja, tako da se ne isplati diskutovati sa time ni na nivou egzaktne statistike.
Ne poznam posljeratnu trgovacku bransu u BiH ali sumnjma da je saner sa deficitom u zubalu, zlatnom ogrlicom i kuburom za pojasom simbol biznisa u bosnjaka; mozda trgovackog esnafa u dolini Miljacke, ali ostalih ne.

Hercegovacki trgovci nisu svoju konkuretnost stekli zato sto su vicni trgovci vec iskljucivo svercom, kriminalom i ratnom pogranicnom "privredom". Hercegovci nisu unistili samo bosansku trgovinu, vec su unistili kompletnu malu trgovinu juzne Dalmacije i najslavnije trgovece u Europi. Hercegovci su dubrovacke slavne trgovce natjerali u bankrot zahvaljujuci pogranicnom svercu. Uvezu hrvatsku robu bez PDV i prodaju je Hrvatima u Neumu i Skutoriji. Posto ne placajaju PDV ni hrvatskoj ni Bih, mogu formirati damping cijene i onda sva juzna Dalmacija se dolazi snadbjevat u skutoriju. Svi hercegovci se lijece u Hrvatskoj, a da nisu ni lipe uplatili u hrvatski proracun; sve trudnice iz Hercegovine su prijavljene u Dalmaciji, jer po rodjenu djeteta dobiju znacajnu lovu, beneficije i domovnicu. Svaka herecgovacka muska glava cim se od sise odvoji ima hrvatsku boracku penziju, koju dobijaju iz hrvatskog proracuna a da nisu svoje biznise opteretili ni lipom ni markom i jasno je odakle im konkurentnost.

Hercegovci razvaljuju dalmatince jednako kao i bosance iako su iste nacije, vjere, kulture.

Dubrovcani o svojoj inferiornosti naspram hercegovaca pricaju istu ovu pricu koju ti pricas o trgovcima u Bosnjaka.
Hercegovci nisu samo razvalili juznodalmatinsku sitnu trgovinu vec i reprezentative dalmatinske biznise. Pare zaradjene na svercu po Dalamaciji i Bosni hercegovci ulazu u Dalamciji, ali ne u posrnulo ribarstvo i devastiranu brodogradnju vec u pansione, restoranski i kafanski biznis, jer se tu vrti ziva lova i jer je to najvece crno trziste u dalmatinskih Hrvata. Svercerski mentalitet i sklonost varanju svake drzave pa i svoje hercegovci manifestuju i u "matici", tako sto su najveci trutovi u Hrvata; hercegovci su ti koji najvise ne prijevljuju turiste - kojima iznajmljuju krevete, ne placaju poreze sopstvenoj drzavi itd. Herecegovac koji drzi konobu na jadranu ne kupuje "hrvatsku" svjezu ribu od hrvatskog ribara, vec kupuje smrznutu iz Italije i Portugala, jer je mnogo, mnogo jeftinija. To sto hercegovci upropastavaju dalmatinca koji je Hrvat, katolik isto kao i on ne pije vode. Veci je antagonizam i animozitet izmedju dalmatinaca i hercegovaca vec izmedju Bosnjaka i Hrvata.

Broj hercegovaca naspram dalmatinaca je taman isti odnosu Bosnjaka, Hrvata i Srba u BiH, pa je sve kompatibilno za ovih eksperimenata na temu superiornosti.

Kad smo vec kod trgovine, sljedeci primjer takodje moze biti indikativan za dentalnu higijenu u biznismena. Javna je tajan da se na relaciji hrvatske plave njive - Dalmacije i zelene njive -Slavonije vodi pravi ekonomski rat, kojeg su najvise skrivili hrvatski trgovci i politicari. Svi "zaraceni" su jedne nacije, vjere, kulture, domovnice a povod i uzrok rata je biznis.
Kontinentalnom Hrvatskom dominira poljoprivredna industrija, koja je nekonkurentna na EU trzistu, pa je logicno da slavonci ocekuju da im dalmatinci plasiraju poljoprivredne proizvode kroz turisticku privredu. Medjutim, to se ne desava - onako kako to slavonci i zagorci ocekuju. U toku turisticke sezone vecinu prehrambenih proizvoda dalmatinci uzvoze sa trzista EU, jer su ti proizvodi jeftiniji od slavonskih i zagorskih i tako dalmatincima ostaje veci profit. Dalmatinci najvisi interes imaju u krevetima a ne u tanjurima i tu nejma "jastuka" i "kasike" za zagorca i slavonca. Kajmak u ovoj nacionalnoj "marisani" kupe hrvatski trgovci, tako da i u Croata imamo istu tarapanu medju regijama, kao sto je u bih medju "konstitutivnima". Slavonci i zagorci kukaju kako ih dalamtinci i istrijani, ekonomski majoriziraju a miliji su im bosanci jer na njima najvise zarade. Hrvatski radnici i seljaci strajkuju jer nejmaju para da idu na hrvatsko more i za to im nisu krivi bosanci i bosnjaci-vec ZNA Se ko.
Ulaskom Hrvatske u EU uz poljoprivrednike, ribare i brodograditelje zakukat ce i hrvatski trgovci. Jedini superioran biznis u Hrvata ce biti "krevet". Tesko da ce cjela drzava moci da zivi od toga, jer krevet radi maksimalno jednu smjenu i jedno godisnje doba a to je malo da od toga zivi cijela Hrvatska i Hercegovina.

Jedini superioran biznis na Balkanu ce u buducnosti biti sirovine. Ne samo da su Bosnjaci vece sirovine od Srba i Hrvata zajedno :D vec BiH ima daleko "najsuperiornije" rezerve prirodnih sirovina (ugalj, rude, voda, so, suma, gips, krecnjak, kamen, talenat). Kad bi se sve ex-YU zemlje udruzile Bih bi u ovim resursima bila jaca od njih skupa.
EU je vec devastirala Hrvatsku poljoprivredu a i srbijanski paor je na nisanu, jer EU ima jaku sopstvenu poljoprivredu koja proizvodi ogromne viskove i balkancima je sudjeno da budu EU "prezivari". Posto EU seljaci nece otvarati nova seljacka radna mjesta po Srbiji i Hrvatskoj pucanstvo ove dvije zemlje ce morat trbuhom za kruhom put EU ili svijeta.
EU ce u BiH otvarat rudnike, elektrane, sumarije, kamenolome. Bosnji ce biti bolje da bude rudar, metalurg, sumar, coban, zavarivac u Bosni vec isto to u Sleziji, Andaluziji. Lombardiji. Svabi ce biti draze da mu Bosnjo kopa "energiju" po Bosni vengo po Njemackoj i zato ce Svabo otvarati radna mjesta po BiH i suvim zlatom platit da mu Bosnje ne skupljaju ko Srbi i Hrvati po njemackoj..
Hrvati i Srbi su poznati ko veliki nomadi i grebatori, dok je Bosnjo od pamtivjeka bio privrzen svojoj zemljici Bosni i dosta mu je da ima za bureka, cevapa, brlje i nece ti on nigdje iz zavicaja. Insan je jedino superioran u svom zavicaju.
Jesta da ova sirovinska perspektiva u Bosnjaka nije bas ekoloski superiorna, al' ni umirat od gladi, virusa i bakterija nije ekoloski.
drndalo

#69 Re: Inferiornost bošnjačkog biznisa i biznismena

Post by drndalo »

Toto wrote:Hrvati i Srbi su poznati ko veliki nomadi i grebatori, dok je Bosnjo od pamtivjeka bio privrzen svojoj zemljici Bosni
Iako si u dosta stvari u pravu, ovdje ga usra do balcaka, Koliko ono nasih Bosnja ( i ostalih) ima u dijespori ?
DinoZe wrote:@Toto, znaci ostajemo hamali kao i dosada.
Naravno da ostajemo, podanicki mentalitet koji vlada na Balkanu vec stoljecima se ne iskorjenjuje tako lako...
jefferson

#70 Re: Inferiornost bošnjačkog biznisa i biznismena

Post by jefferson »

DinoZe wrote:@ Penicilin, uz svo duzno postovanje prema tebi ja mislim da ti pojma nemas kako privreda u BiH funcionise.
Naveo si najvece firme u BiH i stavio nasu privredu u takvo svijetlo da bi im Njemacka ekonomija pozavidila.
Kazes da si imao priliku upoznati te neke osobe iz samog vrha privrede, a dali si ima priliku upoznati i njihove radnike pa cuti njihovu pricu? Konkretno radnike npr Mittal Steel Zenica?
Ja mislim da se ova tema vise odnosi na mala i srednja preduzeca, odnosno izgradnju egzistencije za porodice.
U naslovu pise Bosnjacki biznismeni, sto po meni ne ukljucuje sve Bosance i Hercegovce.
I za kraj da ti dam jedan savijet:
Ne vjeruj nikada ni jednoj statistici koju nisi sam lazirao.
Sta fali radnicima Mittal Steela?
Cini i se da si ti previse mlad da se sjecas prijeratne zeljezare. Ja sa kojim god sam starijim radnikom u Mittal Steelu pricao, zali se i kuka da kontam da ih bicuju tamo. Ali, kada uzmes u obzir da je prije rata u Zeljezari radilo 22,000 ljudi, da su za svoje kucne potrebe sve donosili iz kruga zeljezare, da se alkoholiziralo bez ikakve odgovornosti do mile volje, da su se stanovi dobijali, da naravno da se zali.
Tada je radnik zeljezare, da bi drzava kupila socijalni mir, zaradjivao skoro ko tuzioc na sudu. E pa jaro, dobro dosli u kapitalizam. Radnik u Mittal Steelu se sjebe za 1000km, a neko sjedi u kancelariji za 3000. S tim, sto radnik iz Mittal steela ne moze taj posao raditi jer nije skolovan dok ovaj sto radi u kancelariji moze raditi u zeljezari.
Hocu reci, kod nas se ljudi ubise kukajuci, a sve bi da im neko donese nesto. U Zenici se ljudi zale na zagadjenje, ali nikom ne pada na pamet da zatvori zeljezaru. Svi bi Intelovu tvornicu cipova, ali svi bi da idu na pravo i ekonomiju i da ispijaju kafe po gradu. E pa kad imas takav profil mzoe samo Mittal doci, nece sigurno Boeing i sl.
Mi se ponasamo kao da je nama neko nesto duzan! NIJE!!!!
Ja radim na programima razvoja i kvalitete zivota u jednoj am. drzavi. Znas li ti ajro koliko ovdje drzava ulaze u obuku radnika da bi jedna Toyota dosla te koje poreske olaksice daje? Toyotin pogon ovdje je otvoren, da je firma samo dovezla masine i napravila tvornicu. Trening radnika je placen od strane drzave, plate prvu godinu od strane drzave i porezi su oprosteni prve dvije godine!
A kod nas????
jefferson

#71 Re: Inferiornost bošnjačkog biznisa i biznismena

Post by jefferson »

DinoZe wrote:@Toto, znaci ostajemo hamali kao i dosada. Samo sto ce nam sada umjesto Bore iz Beograda doci Karl-Heinz u skupom odijelu i reci Herr Toto da se ja ne prljam iskopaj mi molim te 100 tona uglja ali po dampinskoj cijeni. Ako neces ti po toj cijeni uredu je, naci cu ja jeftinije, a ti moje masine moras kupiti jer od nas Nijemaca nema niko pametniji u Evropi.
Hajde sta ces tako nam je sudzeno kada ne ucimo skole i ne gledamo sebe. Od uvijek smo jeli hljeb da bi napunili stomake dok su drugi skampama utolili glad.
Skola, skola, skola, skola, skola!
Pogledaj koliko studenata upise pravo , ekonomiju i pedagogiju, a koliko ETF, Masinstvo ili Metalurgiju?
I onda pogledaj koliko profesora ima strucne radove objavljene u svijetu?
michio

#72 Re: Inferiornost bošnjačkog biznisa i biznismena

Post by michio »

Stvar je u specijalizaciji. Ovako Svabo moze doci po to nesto rude sto jos ima i otici. U BiH je doslo do velikog pomjeranja stanovnistva sto cini stvar jos gorom u odnosu na susjede mada ni kod njih nijedna recimo velika jugoslovenska firma nije prezivjela.
Toto

#73 Re: Inferiornost bošnjačkog biznisa i biznismena

Post by Toto »

DinoZe wrote:@Toto, znaci ostajemo hamali kao i dosada. Samo sto ce nam sada umjesto Bore iz Beograda doci Karl-Heinz u skupom odijelu i reci Herr Toto da se ja ne prljam iskopaj mi molim te 100 tona uglja ali po dampinskoj cijeni. Ako neces ti po toj cijeni uredu je, naci cu ja jeftinije, a ti moje masine moras kupiti jer od nas Nijemaca nema niko pametniji u Evropi.
Hajde sta ces tako nam je sudzeno kada ne ucimo skole i ne gledamo sebe. Od uvijek smo jeli hljeb da bi napunili stomake dok su drugi skampama utolili glad.
9/10 europljana su hamali i ostace zajedno sa nama ono sto smo i bili.... sta mislis da u grckoj strajkuju brodovlasnici i Onazisi
od kada je svijeta i vijeka bilo je po onoj starobosanskoj: "vezi konja gdje ti aga kaze"..

Herr Toto da se ja ne prljam iskopaj mi molim te 100 tona uglja ali po dampinskoj cijeni. Ako neces ti po toj cijeni uredu je, naci cu ja jeftinije, a ti moje masine moras kupiti jer od nas Nijemaca nema niko pametniji u Evropi.
begovicu @Dino, :D :D de mi reci kako onaj Bicakcic iz Elektropivrede kaze kakanjcu u da mu nakopa sepet cumura za onog cumurasa "smederavca" u Tuzli ....
dina mi i imana isto kao i onaj posljednji Habzburgovac sto juce umrije u stotoj ..koliko znam rodio se ko carevic a umro ko muhadzer i hamal
Last edited by Toto on 06/07/2011 16:37, edited 2 times in total.
Toto

#74 Re: Inferiornost bošnjačkog biznisa i biznismena

Post by Toto »

drndalo wrote:
Toto wrote:Hrvati i Srbi su poznati ko veliki nomadi i grebatori, dok je Bosnjo od pamtivjeka bio privrzen svojoj zemljici Bosni
Iako si u dosta stvari u pravu, ovdje ga usra do balcaka, Koliko ono nasih Bosnja ( i ostalih) ima u dijespori ?
DinoZe wrote:@Toto, znaci ostajemo hamali kao i dosada.
Naravno da ostajemo, podanicki mentalitet koji vlada na Balkanu vec stoljecima se ne iskorjenjuje tako lako...
i ti si u pravu.
slozit ces se sa mnom da sam znao da ono citirano nisam moro napisat, al nisam mogo odolit :D :D
moro sam :D :D
ako nista zbog veklike kolicine malicioznosti u mnogim postovima, pa nisma mogo ocutat
jefferson

#75 Re: Inferiornost bošnjačkog biznisa i biznismena

Post by jefferson »

DinoZe wrote:Eh pa vidis prvo nisam bas toliko mlad, a drugo ja mislim da ti iz Amerike uopste nemozes ocijeniti kakvo je stanje u Mittal Steelu sada.
Znaci Penicilin se gore u postu gadza nekim hajmo ih nazvati glupim statistikama zeleci time da pokaze snagu privrede u BiH.
A dali u te statistike ulazi to; da ljudi i Mitallu redovno rade prekovremene sate koji im se uopste ne isplacuju niti ih mogu dobiti kao slobodno vrijeme. Dali u te statisktike ulazi cijena satnice od 2,30KM? Dali u te statistike ulazi to da svako malo neko pogine od radnika jer je zastita na radu u rangu Indije. O svakodnvnom mobingu da ne govorim.
Eh sada da te pitam dali je to uspjeh ekonomije i pozitivnih statistika?
Ja koliko znam ako ekonomija napreduje i statistike su pozitivne onda rastu i plate, a znas li za koliko je plata porasla u Mitallu u zadnjih 5 godina, za citavih 35 feninga. Bas su uspjesni.
I ti sada usporedzujes Ameriku koja je stotinama godina izrabljivala crnce, opustosila pola svijeta ratovima i pokrala sve sto se na svijetu moglo pokrasti sa nama? Pa naravno da mogu investirati u privredne zone kada su samo iz Iraka pokrali milijarde dolara.
Ja jeam u americi, ali dovoljno vremena godisnje provedem u BIh da znam o cemu pricam.
Prvo, zastita na radu je u skladu sa zakonima! Onda zakon ne valja, a u zeljezarama se uvijek ginulo i ginut ce se, jer je to priroda posla.
Nittal zaposljava radnike po toj cijeni rada. On je kapitalista, i ako ti se ne svidja, pokupis stvari i trazis posao negdje drugo. Kada bude mala ponuda radnika a velika ponuda radnih mjesta, tada ce i Mittal povecati satnicu.
Nemoj porediti Indiju sa BiH! Indija je ozbiljna zemlja!!!!
Sto se tice amerike i kradje po svijetu, tu negdje rasprava prestaje. Malo se makni iz te sredine pa mozda nesto i bude od te nase drzave!
Pa naravno da mogu investirati u privredne zone kada su samo iz Iraka pokrali milijarde dolara
Ali nivo ignorantnosti sa nivoom teorija zavjera kod nas je uvijek bio jedan od gorucih problema!
Last edited by jefferson on 06/07/2011 17:22, edited 1 time in total.
Post Reply