sve je relativno moj Ajnstajnedetroit-mercy wrote:Ali moras priznati da ce neko ko ostane samo na srednjoj skoli teze dobiti posao sa gimnazijom nego nekom strucnom skolom. Mada u nasem sistemu i to je relativnoLieToMe wrote:ja sve nesto razmisljam kako je ovo sa upisom u srednje skole toliko strasno u odnosu na ono sto se uradilo sa bolonjomuveli smo je na ho-ruk samo zato sto je svi uvode, vidjela zaba da se konji kuju pa i ona digla nogu... i onda smo poceli "proizvoditi" silne magistre, pa ne znam u novije vrijeme nikog da nije magistar, prosto me bude sramota reci da nisam magistar... i onda naravno te magistre prosljedjujemo na biro. i to kao nije problem... nije problem sto ovi po starom sistemu trebaju bacat sitni grah da upisu magistarski po nekom osnovu a ovi koji su zavrsili fax od 3 godine trebaju gatat i ubost kad ce biti konkurs na koji ce aplicirati i kako ce uopste biti njihovo zvanje...
svi zaboravljaju da se u srednje skole nisu upisala odlicna djeca,a ne neko ko se provalcio 8 godina kroz skolu... ja stvarno shvatam da treba ograniciti broj djece koja se upisuje u gimnazije ali ne na taj nacin...
opet ponavljam nije ogranicenje upisa u gimnaziju problem nezaposlenosti na birou, to niko da prokomentarise. vjerujem da nisu na birou svi sa politickih nauka zavrsili gimnaziju, isto kao ni pravnici, ekonomisti ili sta vec... ako je to jedini razlog zbog cega treba da se ogranici upis u gimnaziju onda kazem da razlog jednostavno nije dovoljno dobar.
E sada, da su uradili na drugi naci opet bi bilo kriticara koji bi rekli a sto tako sto ne ovako. Od necega se mora krenuti i kao sto rekoh, poostriti kontrole veza i vezica, mada je to jako tesko kod nas uraditi jer u principu to je dio folklora.
ja opet podvlacim nisam protiv uvodjenja nekog reda, bojim se samo da se i ovo ne obije o glavu kao i bolonja, jer ovdje je izgleda obicaj da se krene od krova kuce, tek nekad kasnije uvidimo da nam temelji ne valjaju, pa ode i krov i kuca i temelji, a boga mi i oni u kuci