Drzava nece ispunjavati zelje roditelja

Post Reply
LieToMe

#51 Re: Drzava nece ispunjavati zelje roditelja

Post by LieToMe »

detroit-mercy wrote:
LieToMe wrote:ja sve nesto razmisljam kako je ovo sa upisom u srednje skole toliko strasno u odnosu na ono sto se uradilo sa bolonjom :-? uveli smo je na ho-ruk samo zato sto je svi uvode, vidjela zaba da se konji kuju pa i ona digla nogu... i onda smo poceli "proizvoditi" silne magistre, pa ne znam u novije vrijeme nikog da nije magistar, prosto me bude sramota reci da nisam magistar... i onda naravno te magistre prosljedjujemo na biro. i to kao nije problem... nije problem sto ovi po starom sistemu trebaju bacat sitni grah da upisu magistarski po nekom osnovu a ovi koji su zavrsili fax od 3 godine trebaju gatat i ubost kad ce biti konkurs na koji ce aplicirati i kako ce uopste biti njihovo zvanje...

svi zaboravljaju da se u srednje skole nisu upisala odlicna djeca,a ne neko ko se provalcio 8 godina kroz skolu... ja stvarno shvatam da treba ograniciti broj djece koja se upisuje u gimnazije ali ne na taj nacin...

opet ponavljam nije ogranicenje upisa u gimnaziju problem nezaposlenosti na birou, to niko da prokomentarise. vjerujem da nisu na birou svi sa politickih nauka zavrsili gimnaziju, isto kao ni pravnici, ekonomisti ili sta vec... ako je to jedini razlog zbog cega treba da se ogranici upis u gimnaziju onda kazem da razlog jednostavno nije dovoljno dobar
Ali moras priznati da ce neko ko ostane samo na srednjoj skoli teze dobiti posao sa gimnazijom nego nekom strucnom skolom. Mada u nasem sistemu i to je relativno :mrgreen: .
E sada, da su uradili na drugi naci opet bi bilo kriticara koji bi rekli a sto tako sto ne ovako. Od necega se mora krenuti i kao sto rekoh, poostriti kontrole veza i vezica, mada je to jako tesko kod nas uraditi jer u principu to je dio folklora.
sve je relativno moj Ajnstajne :mrgreen: sve to stoji, sve ja to razumijem, od neceg se mora poceti, pocelo se tako i sa bolonjom, pa umjesto da prvo vide ima li sanse da se omoguci ono sto bolonja u stvari treba da bude, rad u grupama, ucionice za vjezbe, profesori i asistenti koji ce moci sprovest bolonju kako treba... jok de ho-ruk uvedi, kasnije cemo misliti i posljedicama. a to sto imamo hiperprodukciju magistara i doktora... opet problem nekog drugog ne onih koji su i uvodili bolonju
ja opet podvlacim nisam protiv uvodjenja nekog reda, bojim se samo da se i ovo ne obije o glavu kao i bolonja, jer ovdje je izgleda obicaj da se krene od krova kuce, tek nekad kasnije uvidimo da nam temelji ne valjaju, pa ode i krov i kuca i temelji, a boga mi i oni u kuci :-?
LieToMe

#52 Re: Drzava nece ispunjavati zelje roditelja

Post by LieToMe »

madnessa wrote:
LieToMe wrote:ja sve nesto razmisljam kako je ovo sa upisom u srednje skole toliko strasno u odnosu na ono sto se uradilo sa bolonjom :-? uveli smo je na ho-ruk samo zato sto je svi uvode, vidjela zaba da se konji kuju pa i ona digla nogu... i onda smo poceli "proizvoditi" silne magistre, pa ne znam u novije vrijeme nikog da nije magistar, prosto me bude sramota reci da nisam magistar... i onda naravno te magistre prosljedjujemo na biro. i to kao nije problem... nije problem sto ovi po starom sistemu trebaju bacat sitni grah da upisu magistarski po nekom osnovu a ovi koji su zavrsili fax od 3 godine trebaju gatat i ubost kad ce biti konkurs na koji ce aplicirati i kako ce uopste biti njihovo zvanje...

svi zaboravljaju da se u srednje skole nisu upisala odlicna djeca,a ne neko ko se provalcio 8 godina kroz skolu... ja stvarno shvatam da treba ograniciti broj djece koja se upisuje u gimnazije ali ne na taj nacin...

opet ponavljam nije ogranicenje upisa u gimnaziju problem nezaposlenosti na birou, to niko da prokomentarise. vjerujem da nisu na birou svi sa politickih nauka zavrsili gimnaziju, isto kao ni pravnici, ekonomisti ili sta vec... ako je to jedini razlog zbog cega treba da se ogranici upis u gimnaziju onda kazem da razlog jednostavno nije dovoljno dobar
uh dobro si... visokoskolsko obrazovanje je bas otislo u hendek!

a koliko ja skontah jedan od razloga ogranicavanja broja mjesta u gimnazijama je i zato da se ne bi zatvarale druge skole koje samo sto po ulici nisu pocele prikupljati djecu, kao sto je to graficka, kako rekose u clanku. treba djecu malo i silom usmjeriti u druge skole, jbg. tako nam je kad smo svi kompleksasi. opet im je vise slobode ostavljeno nego npr. u njemackoj, gdje te nastavnici usmjere i daju ti preporuku iskljucivo za odredjena zanimanja shodno tvojim sklonostima. iskreno, ne sjecam se da sam znala sta cu od zivota kada sam izlazila iz osnovne. mozda je i bolje da mi drzava procijeni sta se na trzistu trazi, pa da moram tamo ici, nego da ja lutam, a roditelji zeljni da mi udovolje naprave jos vecu stetu.
recimo da "proizvedemo" 60 graficara i jos toliko rezisera, i jos toliko slikara nakon 4 godine... rjesili smo problem ali samo 4 godine, tj odlozili smo ga privremeno dok ne odskolujemo tu prvu generaciju. gdje zaposliti te silne graficare, krojace, slikare, rezisere??? to nije cifra samo za jednu godinu, ako se poveca kvota upisa u srednje skole koje se "gase" i djeca zavrse tu srednju i ne nadju posao i zavrse na birou onda to postaje malo dublji problem od onog "zabraniti upis u gimnazije"
treba li nama stvarno toliko rezisera, slikara, graficara, saobracajnih tehnicara koje nemamo gdje zaposliti
levana

#53 Re: Drzava nece ispunjavati zelje roditelja

Post by levana »

madnessa wrote:
hadzinicasa wrote:
detroit-mercy wrote:E jarane usrat ti i sefa i stanicu. Ovakav podcjenjivacki post nisam vidio u zivotu, cuj neciji sluga. Na ovo se i svodi sva prica oko reforme skolstva, od nje nema nista jer u mentalitetu naseg naroda cim nemas gimnaziju i fakultet odmah si sluga :skoljka: Cim ne radis na salteru, pa bilo kojem odmah si sluga :mrgreen: . Nije bitno sta se radi sve dok se posteno radi, i ja koji imam fax i masters sam neciji sluga. Ne sluga ali najamni radnik vlasinika kompanije, e sada ko je vlasnik je najmanje vazno.
Takav mentalitet ubija nase mladje generacije, sramota biti sluga. Odes automehanicaru da ti popravi auto on uzme pola tvoje plate za dva dana i sad je on sluga a ti gazda :mrgreen: . Bem ti logiku.
potpisujem.
+1

i jos da dodam, da covjek rjesava pitanja u svom resornom ministarstvu. malo naucite kome sta pripada, pa onda covjeku pripisujte nerad na "vaznijim pitanjima". mozda jeste pretreatralan i nema ga ko nema oraha u dzepu, ali vala treba nas narod nauciti da poslovi ne padaju sami s neba, nego se za njih treba dobro stolica zagrijati i guza oznojiti. svi bi da pozavrsavaju politicke nauke i uvale se u fotelje, bez da imaju imalo soli u glavi. ko ce ba drzavu graditi? na milion tema se pokrece pitanje ko ce razvijati industriju, a niko nece da regulise kako da sto vise imamo kadra koji ce to raditi.
Kakvih oraha ima Suljagic u dzepu? Zivo me zanima. Ovdje svi samo nagadjaju, proizvoljno ocjenjuju, blate li blate... Covjek ne sjedi, uhvatio se u kostac sa silnim govnima koje je naslijedio, a kriticna masa vrti prstima i svaki potez docekuju na noz. Ama, ne treba vama nista mijenjati, nista dirati, sve je super ovako kako jeste, bolje nego sto je i zasluzeno!!
nosara

#54 Re: Drzava nece ispunjavati zelje roditelja

Post by nosara »

Sve ok, ali mi se cini da je sam, bez prave podrske... :(
maher

#55 Re: Drzava nece ispunjavati zelje roditelja

Post by maher »

ministar opet ima malo problema sa komunikacijom...drzava nece ispunjavati zelje roditelja...a zasto ne bi ispunjavala...ti roditelji su poreski obveznici i morala bi se i njihova bar malo uvazavati prije donosenja nekih vaznih odluka...svrha obrazovanja nije samo zaposljavanje, nego ima i svoju socijalnu, drustvenu i kuturnu dimenziju... i mora razumjeti i brigu roditelja cija djeca nisu bas genijalci i nisu mozda nesto vrijedna i pametna, ali su fina, kulturna i vaspitana djeca... ispada da ako je dijete vrlodobar ucenik da mu jedino skela preostaje...ministar mora znati da dolaskom u neku od tih njegovih skola koje nemaju bas dovoljno upisanih ucenika postoji velika sansa da ta djeca krenu u nekom losem smjeru...
treba malo proanalizirati i ove probleme sa maloljetnickom delikvancijom pa ce se vidjeti u nekim slucajevima da je upravo to lose drustvo u losim skolama od neke djece koja nisu bila problematicna napravilo probleme...tako da ministar ne moze problem upisa svoditi samo na podatke sa biroa za zaposljavanje i nije njegovo da nekome ko ima tek 15 godina odredjuje cime ce se baviti u zivotu...pa i on zna da njegova generacija nije imala redovno srednjoskolsko obrazovanje u ratu ili ga cak nije imala nikako...pa opet ta djeca zive, rade, obrazuju se, magistriraju, doktoriraju....
mora se razumjeti i briga roditelja, a bogami je i odgovornost i ministra i ministarstva za skole koje su na losem glasu i gdje djeca umjesto obrazovanja imaju veliku sansu da postanu drustveni problem...
cini mi se ipak da obzirom na resor obrazovanja koji mu je pripao ministar olako upada u konflikte sto nije dobro...djeca sve to gledaju i slusaju... a bogami i on nije dosao na tu poziciju sa nekim bas refrencama i iskustvom...nadam se da negdje makar pripravnicki staz odradio...da nam toliko soli pamet...
headbanger

#56 Re: Drzava nece ispunjavati zelje roditelja

Post by headbanger »

nosara wrote:Sve ok, ali mi se cini da je sam, bez prave podrske... :(
zato ja i kenjam na ovoj temi o tome kako bi trebao malo perfidnije ovo sve odradjivati, malo vise namaznaije sto bi nas narod rekao
a i ne moze imati pravu podrsku zbog, po meni, neprirodne koalicije
kojace nam se tako slatko vratiti i spucati nas po glavi da kasnije godinama necemo sebi doci
nosara

#57 Re: Drzava nece ispunjavati zelje roditelja

Post by nosara »

headbanger wrote:
zato ja i kenjam na ovoj temi o tome kako bi trebao malo perfidnije ovo sve odradjivati, malo vise namaznaije sto bi nas narod rekao
kojace nam se tako slatko vratiti i spucati nas po glavi da kasnije godinama necemo sebi doci
Ma, ne mislim na koaliciju...
levana

#58 Re: Drzava nece ispunjavati zelje roditelja

Post by levana »

maher, hajde nam sada svima reci sta ti znas o Suljagicevim referencama i evtl. neodradjenom pripravnickom stazu? Ispricaj nam sve tajne o nasem ministru koje znas. Pa da nam dan uljepsas :sad:
maher

#59 Re: Drzava nece ispunjavati zelje roditelja

Post by maher »

levana wrote:maher, hajde nam sada svima reci sta ti znas o Suljagicevim referencama i evtl. neodradjenom pripravnickom stazu? Ispricaj nam sve tajne o nasem ministru koje znas. Pa da nam dan uljepsas :sad:
pa nema tu tajni...procitaj njegov cv ...ja tu ne vidim specijalne reference za obavljanje ovog posla...a za pripravnicki se duboko nadam da je odradio...
madner

#60 Re: Drzava nece ispunjavati zelje roditelja

Post by madner »

Suljaga je na tankom ledu, bavi se svojim poslom u ovoj drzavi.
headbanger

#61 Re: Drzava nece ispunjavati zelje roditelja

Post by headbanger »

nosara wrote:
headbanger wrote:
Ma, ne mislim na koaliciju...
ja kontam da nema podrsku svojih zbog koalicije
steta sto se nije isceralo na cistac pitanje vejronauke
to je bio pravi test za koaliciju i za sam SDP
levana

#62 Re: Drzava nece ispunjavati zelje roditelja

Post by levana »

Znaci (znaci :) ) sto god pocne raditi, ispade da testira koaliciju. Buduci da konsekventno padaju na testu, propadosmo i mi, a Suljagic ponajvise. I nema nam pomoci. Sljedece tri godine. Evo ova prva prodje.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#63 Re: Drzava nece ispunjavati zelje roditelja

Post by Chmoljo »

letimično preletio... samo su mi potvrdila razmišljanja... svi bi državu, a niko ne bi da je gradi. svi bi da to uradi neko drugi... recimo, Kinezi. ali da se ne zadrže ovdje. nego odu pizdu lijepe materine odakle su i došli...

a mi lijepo da se baškarimo sa svojim dipl. mr. sci. papirićima, koji imaju manju vrijednost od tariguza. jer te tariguz ne grebe kad se brišeš njim.

ova priča o "hamalstvu" je priča koju uglavnom pričaju iskompleksirani ljudi od strane svojih roditelja.

moj dedo nije bio nikakva elita. moj dedo je imao crne nokte, od uglja, dok je lopatao Ćirin kotao. i ja sam ponosan na njega. moj drugi dedo je bio čovjek sa 4 razreda. ali pošten, vrijedan i sposoban. velikog srca i skromnih sposobnosti da to pokaže.

ponosan na obojicu, jer je sramota samo ukrasti. a ne raditi.

samo ću još citirati Mujkija Spahića koji je jako lijepo ukazao na ovaj kompleks našeg čovjeka:
Treća strukturalna slabost i greška Bošnjaka jeste - svijest gospode bez pokrića. Svijest gospode bez pokrića u Bošnjacima ponajviše je, kao i u drugim narodima, razvio komunizam. Tu svijest prati jedna pogubna i nakaradna rečenica koju ponavlja majka sinu: "Nećeš ti biti i raditi ono što ti je bio i radio babo." Da ne bude nesporazuma, babo je bio izuzetan čoban, izuzetan zemljoradnik i poljoprivrednik, izuzetan majstor i zanatlija, izuzetan trgovac i izuzetan radnik. Sin ili kćerka se daju u školu, ne da bi se osposobili za život i da bi uz velika zvanja i titule postigli velika znanja, nego primarno da nikada ne bi bili radnici, zanatlije, poljoprivrednici i da nikada ne bi ušli u fabriku i izašli na njivu. Riječi djetetu: "ti nećeš biti i raditi ono što ti je bio i radio babo" razvijaju u djetetu svijest prema poljoprivredi, industriji, trgovini i zanatstvu kao prema ratnim zločincima. To u djetetu razvija traume, frustracije, komplekse i strahove od sela i konkretnog posla. Izlaz je selidba u grad po svaku cijenu, mržnja prema selu i konkretnom poslu i neodoljiva želja i čežnja za jalovim činovništvom ili mrtvom stražom socijalizma. To činovništvo, mrtva straža socijalizma ili gospoda bez pokrića, je neprirodno i nejednostavno, u komunikaciji nesposobno, neznano, nestručno i nekompletno u poslu, neumjereno i nerazumno, nerazborito i neizdržljivo u zahtjevima i prohtjevima. Jedini lijek za gospodu bez pokrića, koja bi trošila ne pitajući otkuda sredstva, jeste dovesti je u poziciju da živi i troši od svoje zarade. Četvrta strukturalna slabost i greška Bošnjaka jeste - unazad sedam godina, donatorsko - parazitska i iščekujuća nadajuća svijest. Što se tiče donacija, svijest Bošnjaka je iz nužde fizičko-biološkog opstanka prešla u stanje stalne navike primanja i uzimanja donacija strane pomoći. Ta donatorsko-parazitska i iščekujuće-nadajuća svijest je toliko, unazad sedam godina, ovladala svim kategorijama i uzrastima Bošnjaka da to oni i ne primjećuju nego smatraju potpuno autentičnom i prirodnom pojavom. Tek kada ih poneki stranac, kao nedavno visoki predstavnik međunarodne zajednice, upozori da su ljudi u BiH uvjereni da im je onaj ko im je donirao jedan dolar uvijek dužan davati pomoć i brinuti o njima, oni se osvijeste od dubokih snova i iluzija o donacijama. Prije svega, što se tiče donacija, svaki Bošnjak mora znati i biti svjestan da je donacija milost, solidarnost i dobročinstvo svijeta a nikakva dužnost, obaveza i naše pravo. Drugo, biti uvjeren i razvijati u mladima svijest i spozanju da je bolja i vrjednija ona ruka koja daje milost i donaciju od one koja je prima. Treće, perspektiva ni jednog naroda, pa ni Bošnjaka, nije u stalnim i trajnim donacijaam nego u korisnim poslovima, pravim zanatima i školovanju.
headbanger

#64 Re: Drzava nece ispunjavati zelje roditelja

Post by headbanger »

levana wrote:Znaci (znaci :) ) sto god pocne raditi, ispade da testira koaliciju. Buduci da konsekventno padaju na testu, propadosmo i mi, a Suljagic ponajvise. I nema nam pomoci. Sljedece tri godine. Evo ova prva prodje.
ne nego ministar treba da shvati da politka nije crno bijeli svijet, koliko bi mi pa i on sam zeljeli, nego politika je sivilo u kojem treba znati plivati
madner

#65 Re: Drzava nece ispunjavati zelje roditelja

Post by madner »

Ja samo da kazem da dobar majstor zaradi puno vise nego prosjecan VSSovac. Pa ko onda kome moze smijat?
Chmoljo

#66 Re: Drzava nece ispunjavati zelje roditelja

Post by Chmoljo »

madner wrote:Ja samo da kazem da dobar majstor zaradi puno vise nego prosjecan VSSovac. Pa ko onda kome moze smijat?
moj haver... frizer... kaže čovjek: 'ta ću ja učiti kad mi je knjiga uvijek mrska bila. :mrgreen:

mali zaradi, toliko ko što kažeš, i boli ga uvo. ima svoj salon, sam svoj gazda. :mrgreen: ali de, hamal čovjek :lol:
levana

#67 Re: Drzava nece ispunjavati zelje roditelja

Post by levana »

@headbanger Jao mudrijanja i floskula! Pa hajde molim te, reci ti meni, nama, njemu, kako to treba plivati u sivilu politike! Eto ti znas kako, ministar ne zna. Pomozi ovoj napacenoj zemlji makar konstruktivnim savjetom, kada vec neces, ne zelis, ne mozes aktivno u ministarstvo i sam donositi odluke.
Last edited by levana on 30/06/2011 15:55, edited 1 time in total.
VjecitiStudent

#68 Re: Drzava nece ispunjavati zelje roditelja

Post by VjecitiStudent »

A sta bi sa prelaskom faksova u UNSA na zajednicki trezor?
Pojela maca, jer bogata ekonomija nece da dijeli sa drugima ili ...?
hadzinicasa

#69 Re: Drzava nece ispunjavati zelje roditelja

Post by hadzinicasa »

Chmoljo wrote:...............
dobar quote.
nellington

#70 Re: Drzava nece ispunjavati zelje roditelja

Post by nellington »

Chmoljo wrote:
madner wrote:Ja samo da kazem da dobar majstor zaradi puno vise nego prosjecan VSSovac. Pa ko onda kome moze smijat?
moj haver... frizer... kaže čovjek: 'ta ću ja učiti kad mi je knjiga uvijek mrska bila. :mrgreen:

mali zaradi, toliko ko što kažeš, i boli ga uvo. ima svoj salon, sam svoj gazda. :mrgreen: ali de, hamal čovjek :lol:
Frizer, garant našao dlaku u knjizi :D
Chmoljo

#71 Re: Drzava nece ispunjavati zelje roditelja

Post by Chmoljo »

nellington wrote:
:lol:

garant :mrgreen: znaš šta je još veća tragedija? buraz njegov, moj najbolji haver, diplomirani ekonomista, čovjek godinu i po traži poso :lol: ovaj mali nas samo prca: ooo đeste fakultetlije? imatel' za kafe, da vam platim? :lol: :lol: :lol:
madnessa

#72 Re: Drzava nece ispunjavati zelje roditelja

Post by madnessa »

a zar covjek nije rekao da nece udovoljavati kojekakvim roditeljskim zahtjevima u smislu lobiranja da ovo ne prodje kako bi necija djeca mogla ove godine upisati gimnazije? koliko ja kopcam covjek nece da radi za pojedince nego donosi odluke na osnovu preporuka i analiza trzista rada u odnosu na broj ucenika u pojedinim skolama. ili ja ne kopcam kako treba?
madnessa

#73 Re: Drzava nece ispunjavati zelje roditelja

Post by madnessa »

VjecitiStudent wrote:A sta bi sa prelaskom faksova u UNSA na zajednicki trezor?
Pojela maca, jer bogata ekonomija nece da dijeli sa drugima ili ...?
cekaju da ja svoje milje doniram fakultetu, da se profe obogate i izgrade vile, pa ce onda o tome da pricaju. ali opet kazem, ne treba favorizirati proleme i vagati koji je veci. nadam se da ce i ovaj doci na red. dobro je ministra krenulo... navijam za njega.
Last edited by madnessa on 30/06/2011 16:06, edited 1 time in total.
Murisno1

#74 Re: Drzava nece ispunjavati zelje roditelja

Post by Murisno1 »

Chmoljo wrote:
nellington wrote:
:lol:

garant :mrgreen: znaš šta je još veća tragedija? buraz njegov, moj najbolji haver, diplomirani ekonomista, čovjek godinu i po traži poso :lol: ovaj mali nas samo prca: ooo đeste fakultetlije? imatel' za kafe, da vam platim? :lol: :lol: :lol:
Tako je to svugdje. Samo što fakultetlije ili radnici, eto, negdje imaju više ili manje posla, odnosno negdje su više, negdje manje traženi. Međutim, taj "fenomen" kapitalizma preko 90% raje ne razumije ...
madner

#75 Re: Drzava nece ispunjavati zelje roditelja

Post by madner »

Chmoljo wrote:

Ma levat klasicni.

Ukratko, plata poprilicno jasno odredi ko radi tezi/zahtijevniji posao, tako da ako nemate bar 2000...
Post Reply