povratak u BiH,a potom ponovni povratak u dijasporu

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Papirna

#51 Re: povratak u BiH,a potom ponovni povratak u dijasporu

Post by Papirna »

@kockica_kockica

Ne znam zasto ljudi uvijek cekaju da im neko ponudi posao, neka pokrenu neko poduzetnistvo. Svako ko se seli u drugu zemlju, ili u ovom slucaju vraca u domovinu treba imati neki plan od cega da zivi. Ja poznajem dvije porodice koje su se vratile i nemaju nikakvu namjeru da vise ikamo idu. Presjeces i odes. Sigurna sam da i ove porodice imaju ono za crne dane.
Nema nista lose u tome da se i proba, ako vec ljudi imaju zelju.
Okolina je svugdje ista. Ako zivis za sebe neces okolinu ni primjecivati. Kako danas postoje internet i ostali ini kanali komunikacije, ako ti se ne pije kahva sa susjedom, nemoj ni pti, popij je sa svojim facebook friendom. :mrgreen:
Ali svakako prije konacne odluke lijepo posjecivati svoju domovinu vise.
I da samo daodam, ljudi sele u dzungle i pustinje radi iskustava i meraka, sta to fali nasoj Bosni. I isukstvo i merak, a bogami i svoj narod. Kakav takav je, opet mi je nekako najbolji. :bih:
kockica_kockica

#52 Re: povratak u BiH,a potom ponovni povratak u dijasporu

Post by kockica_kockica »

Papirna wrote:@kockica_kockica

Ne znam zasto ljudi uvijek cekaju da im neko ponudi posao, neka pokrenu neko poduzetnistvo. Svako ko se seli u drugu zemlju, ili u ovom slucaju vraca u domovinu treba imati neki plan od cega da zivi. Ja poznajem dvije porodice koje su se vratile i nemaju nikakvu namjeru da vise ikamo idu. Presjeces i odes. Sigurna sam da i ove porodice imaju ono za crne dane.
Nema nista lose u tome da se i proba, ako vec ljudi imaju zelju.
Okolina je svugdje ista. Ako zivis za sebe neces okolinu ni primjecivati. Kako danas postoje internet i ostali ini kanali komunikacije, ako ti se ne pije kahva sa susjedom, nemoj ni pti, popij je sa svojim facebook friendom. :mrgreen:
Ali svakako prije konacne odluke lijepo posjecivati svoju domovinu vise.
I da samo daodam, ljudi sele u dzungle i pustinje radi iskustava i meraka, sta to fali nasoj Bosni. I isukstvo i merak, a bogami i svoj narod. Kakav takav je, opet mi je nekako najbolji. :bih:

Mislim da me nisi razumjela
Ja govorim o ljudima koji misle da ce u Bosni biti lakse a onda se ispostavi da je teze i onda se brze bolje vracaju odakle su dosli....

Nisam rekla da cekaju posao, samo kazem da je posao jako tesko naci da se isplati, ako nadjes tesko ga je zadrzati itd...

Nije isto popiti kafu sa prijateljicom u zivo i na face-u.. Ja mrzim face....
Papirna

#53 Re: povratak u BiH,a potom ponovni povratak u dijasporu

Post by Papirna »

Ma, shvatila sam te, kako da nisam, pricas o ljudima koji bi ovo i ono, a na kraju bi nista, mislim neka vrsta parazita koji su navikli da zive od neke socijalne pomoci, pa misle tako ima i u BiH i tako je bilo u Jugi. Navikli da imaju nekog sponzora. E, pa nema vise. :D

To za fejs ti je samo primjer, pa nace valjda sebi nekog u toj Bosni, nisu toliki da ne kazem sta...
U dijaspori se i ne ispijaju kafice bas kao u domovini, radi se. ;-)
novovrijeme

#54 Re: povratak u BiH,a potom ponovni povratak u dijasporu

Post by novovrijeme »

Pozdrav svima

Ja htjedoh na temu "Povatak u BiH" ali posto vidim da je zakljucana, a ova joj je jako slicna evo ovdje da se prijavim:)

Dugo sam pratila te dvije teme i dok sam zivjela vani, pa sam osjecala kao neku duznost da napisem i svoju pricu, ali onako ukratko.

Zivjela vani 17 god, tacnije u Svici. Ovo ljeto smo, sto neko rece "presjekli" i ostali tu. Sve troje djece rodjeno u Svici, jedno ide u osmi, jedno u sesti i jedno prvacic idu sad tu u skolu, svaki dan pjesace 3km u jednom pravcu do skole. Posto smo se mi vratili u jedno selo idu uglavnom seoskim puticima kroz sumarke i "uzivaju" u prirodnim i netaknutim ljepotama BiH. Moram napomenuti, prvo im se nasa ideja nije svidjela da se presele u BiH, tako da smo se snjima dogovorili da idemo prvo na godinu dana, kao probno, pa cemo poslje odluciti svi zajedno (demokratski glasanjem :) )da li ostajemo ili se vracamo nazad. Oni su jako odusevljeni i svidja im se ovdje i djeca i skola i ucitelji i priroda. Posto zivimo malo na osami (na jednom lijepom proplanku) ne susrecemo se mozda sa stvarnom BiH svakodnevnicom, nama je stvarno lijepo. Ne mogu se pozaliti, mada nam je i u Svici bilo lijepo, ali smo uvjek nekako imali taj osjecaj "da nije to to" :))) Tesko je porediti te dvije drzave, znam, ali ipak nakon toliko vremena provedenog vani, mislim da svaka ima jednako (samo razlicite) cari koje doprinose kvalieteti zivota. Ovdje se nekako sa puno manje moze puno bolje zivjeti, naravno ukoliko je stambeno pitanje vec rjeseno i pogotovo ljudi na selu koji imaju mogucnost da sami sebi proizvode voce, povrce, mljeko sir, meso, jaja itd. I jos ako je eko, sto u Svici ne mozes platiti za jednu petoclanu porodicu. Naravno da se svi ne nalazimo u zivotu na selu, sve je individualno ali ja sam presretna sto sam dosla tu, pa na kraju krajeva i da se budemo nekad morali vratiti u Svicu, (nikad se ne zna) znam da ce mi tamo biti drugacije i nece biti te nostalgije, jer smo ispunili srcu zelju, probali, vidjeli i na osnovu svojih iskustava donijeli odluku i necemo vise biti u onoj vjecitoj dilemi kao prije. Ovo nam je sad bila zadnja granica zivotne dobi djece, da se uopste mozemo vratiti, jer bi zbog skolskog sistema za sariju kcerku vec iduca godina bila prekasno. Mi se nadamo da smo uradili dobar potez i drago mi je cuti i procitati da ima pozitivnim primjera i da nije u BiH sve tako crno kao sto neki hoce da prikazu, isto kao sto znam ni da u Svici nije onako sjajno.

Eto toliko od mene, nadam se da ce nekom moj post pomoci bar malo u toj svojoj dilemi. Nije uopste toliko strasno, samo treba malo hrabrosti upustiti se u tu pustolovinu :bih:
detroit-mercy

#55 Re: povratak u BiH,a potom ponovni povratak u dijasporu

Post by detroit-mercy »

Papirna wrote:Ma, shvatila sam te, kako da nisam, pricas o ljudima koji bi ovo i ono, a na kraju bi nista, mislim neka vrsta parazita koji su navikli da zive od neke socijalne pomoci, pa misle tako ima i u BiH i tako je bilo u Jugi. Navikli da imaju nekog sponzora. E, pa nema vise. :D

To za fejs ti je samo primjer, pa nace valjda sebi nekog u toj Bosni, nisu toliki da ne kazem sta...
U dijaspori se i ne ispijaju kafice bas kao u domovini, radi se. ;-)
Bas neki dan pricam sa rodjakom i oni mi rece za tri familije koje su se opet vrnule vani. Razliciti profili, jedna je izrazito poljoprivrednicka porodica, druga porodica covjek zanatlija i treca oboje fakultetski obrazovani. Niti jedan od tih porodica nije zivila na socijali ali svi su imali neke svoje razloge za povratak i nekako u okviru jedne godine sve tri porodice su se ponovo vratile u USA. Kod svih je bila uglavnom ista prica, nije bilo lose dok je trajala lova medjutim problem dole, nema posla. Sve tri familije su dole stambeno situirane, znaci troskovi su im bili osnovni troskovi zivota ali kod svih ista prica, ne mozes izglaviti love ni od kuda.
Dado dijasporitus
Grijem se na: Trčanje oko zgrade

#56 Re: povratak u BiH,a potom ponovni povratak u dijasporu

Post by Dado dijasporitus »

Ja sam upravo jedan ovaj slucaj. Nakon godinu dana u BiH nazad u Ameriku. Osnovni razlog, nedostatak posla tj nedostatak stabilnog kontinuiranog posla. Sve je od danas do sutra za povratnike. Mnogi lokalci su se uhljebili gdje jesu i bilo kakvo talasanje im ne odgovara a tesko se ulazi u te zatvorene krugove.

Ostali razlozi izmedju ostalog su i ekoloske prirode mada se to mozda samo tice Sarajeva. Mislim da u zivotu nisam toliko cesto morao ici u bolnicu zbog zdravstvenih problema kao u Sarajevu.

Ipak neznaci da se necu opet mozda nekad vratiti.
fidoremilienko

#57 Re: povratak u BiH,a potom ponovni povratak u dijasporu

Post by fidoremilienko »

Ovdje (BiH) će biti dobro....hm, za nekih 50 god! :D

Znam i ja jedan primjer gdje su se ljudi vratili u USA. Oboje fakultetski obrazovani, jedno dijete (11 god). Bili ljudi ovdje godinu dana i razgulili :D 8-)
fidoremilienko

#58 Re: povratak u BiH,a potom ponovni povratak u dijasporu

Post by fidoremilienko »

"U mene mi" daidže i amidže ne pomišljaju na povratak 8-) Et, statistike radi :)
hrle1976

#59 Re: povratak u BiH,a potom ponovni povratak u dijasporu

Post by hrle1976 »

Dijaspora su jos samo ovi koji su sa 20 i kusur ili vise godina napustili te prostore pa ih vuce neka nostalgija i tako to. Te ako imaju sta god nasljediti pa sto prije prodati A neko ko je sa 10 ili se rodio u inostranstvu. Prvo drustvo, jezik prvi, skolu zavrsio, djevojka ili decko su iz te zemlje, te jos drzavljanin/drzavljanka te drzave. To vise nije dijaspora. Taj niti ce doci da zivi u BiH niti ce kad stekne porodicu sa stranom zenom vise ici (ako mu roditelji nisu tolika konzerva pa da se protive sa rezanjem vena i otpisvanjem u javnim novinama) imas i takvih slucajeva :D Ovi stariji dok su zivi ce se svercovati malo po BiH dok je ljeta a kad zima pukne jeftinije je grijanje u inostranstvu nego 15 metara drva. Danas mozes kupiti cevape u svakom aldiju ili lidlu po Njemackoj a preko googel eartha biti u Sarajevu :mrgreen:

Nema se ni para ni vremena za 90 dana odmora na razlicitim destinacijama, doslo je vrjeme prioriteta i racionalnog razmisljanja. Omladina koja zivi u inostranstvu, ce jedno ljeto s drustvom otici na Ibizu, drugo sa djevojkom na Gran kanariju, trece mozda sa roditeljima da vide Dubaji i tako da ce vezanost za BiH lapiti postepeno.

To sto neki se vrate u BiH pa onda opet zbrisu nazad odakle su dosli zvuci jako pradoksno ali meni vise lici na neku kasnu vrstu magareceg ludila :-)
Dado dijasporitus
Grijem se na: Trčanje oko zgrade

#60 Re: povratak u BiH,a potom ponovni povratak u dijasporu

Post by Dado dijasporitus »

hrle1976 wrote:Dijaspora su jos samo ovi koji su sa 20 i kusur ili vise godina napustili te prostore pa ih vuce neka nostalgija i tako to. Te ako imaju sta god nasljediti pa sto prije prodati A neko ko je sa 10 ili se rodio u inostranstvu. Prvo drustvo, jezik prvi, skolu zavrsio, djevojka ili decko su iz te zemlje, te jos drzavljanin/drzavljanka te drzave. To vise nije dijaspora. Taj niti ce doci da zivi u BiH niti ce kad stekne porodicu sa stranom zenom vise ici (ako mu roditelji nisu tolika konzerva pa da se protive sa rezanjem vena i otpisvanjem u javnim novinama) imas i takvih slucajeva :D Ovi stariji dok su zivi ce se svercovati malo po BiH dok je ljeta a kad zima pukne jeftinije je grijanje u inostranstvu nego 15 metara drva. Danas mozes kupiti cevape u svakom aldiju ili lidlu po Njemackoj a preko googel eartha biti u Sarajevu :mrgreen:

Nema se ni para ni vremena za 90 dana odmora na razlicitim destinacijama, doslo je vrjeme prioriteta i racionalnog razmisljanja. Omladina koja zivi u inostranstvu, ce jedno ljeto s drustvom otici na Ibizu, drugo sa djevojkom na Gran kanariju, trece mozda sa roditeljima da vide Dubaji i tako da ce vezanost za BiH lapiti postepeno.

To sto neki se vrate u BiH pa onda opet zbrisu nazad odakle su dosli zvuci jako pradoksno ali meni vise lici na neku kasnu vrstu magareceg ludila :-)

Prije svega ja licno kao i vecina “povratnika” nisu se vratili u BiH zbog kakve nostalgije. S tim ako se nostalgija mjeri u cevapima i burecima onda smo stvarno promaseni kao nacija. Ja sam se vratio jer sam imao ponudu za posao koji sam odradio i kojeg vise nije bilo jer su presusile investicije za dalji rad (da ne ulazim u detalje). Vjerujem da ce bilo koji povratnik ozbiljno protaberiti opciju povratka ako za to postoje odgovarajuci uslovi, prije svega ekonomsko egzistencijalni i ne samo dijasporci vec i bilo koja vrsta imigracije u BiH.
hrle1976

#61 Re: povratak u BiH,a potom ponovni povratak u dijasporu

Post by hrle1976 »

Dado dijasporitus wrote:
hrle1976 wrote:Dijaspora su jos samo ovi koji su sa 20 i kusur ili vise godina napustili te prostore pa ih vuce neka nostalgija i tako to. Te ako imaju sta god nasljediti pa sto prije prodati A neko ko je sa 10 ili se rodio u inostranstvu. Prvo drustvo, jezik prvi, skolu zavrsio, djevojka ili decko su iz te zemlje, te jos drzavljanin/drzavljanka te drzave. To vise nije dijaspora. Taj niti ce doci da zivi u BiH niti ce kad stekne porodicu sa stranom zenom vise ici (ako mu roditelji nisu tolika konzerva pa da se protive sa rezanjem vena i otpisvanjem u javnim novinama) imas i takvih slucajeva :D Ovi stariji dok su zivi ce se svercovati malo po BiH dok je ljeta a kad zima pukne jeftinije je grijanje u inostranstvu nego 15 metara drva. Danas mozes kupiti cevape u svakom aldiju ili lidlu po Njemackoj a preko googel eartha biti u Sarajevu :mrgreen:

Prije svega ja licno kao i vecina “povratnika” nisu se vratili u BiH zbog kakve nostalgije. S tim ako se nostalgija mjeri u cevapima i burecima onda smo stvarno promaseni kao nacija. Ja sam se vratio jer sam imao ponudu za posao koji sam odradio i kojeg vise nije bilo jer su presusile investicije za dalji rad (da ne ulazim u detalje). Vjerujem da ce bilo koji povratnik ozbiljno protaberiti opciju povratka ako za to postoje odgovarajuci uslovi, prije svega ekonomsko egzistencijalni i ne samo dijasporci vec i bilo koja vrsta imigracije u BiH.
Ako sam te razumio kako trebam, onda se ti nisi vratio u BiH, nego samo dobio u BiH posao pa si zivio privremeno. Nisam u toku da li si jos u BiH ili si otisao nazad kuci, ali nije ni bitno. Naravno svako ima svoj razlog ali ovi sto su pobrali neke penzije po svijetu ako se oni vracaju u BiH zbog rada onda je do mene. :mrgreen:
vox-populi

#62 Re: povratak u BiH,a potom ponovni povratak u dijasporu

Post by vox-populi »

Dado dijasporitus wrote:Ja sam upravo jedan ovaj slucaj. Nakon godinu dana u BiH nazad u Ameriku. Osnovni razlog, nedostatak posla tj nedostatak stabilnog kontinuiranog posla. Sve je od danas do sutra za povratnike. Mnogi lokalci su se uhljebili gdje jesu i bilo kakvo talasanje im ne odgovara a tesko se ulazi u te zatvorene krugove.

Ostali razlozi izmedju ostalog su i ekoloske prirode mada se to mozda samo tice Sarajeva. Mislim da u zivotu nisam toliko cesto morao ici u bolnicu zbog zdravstvenih problema kao u Sarajevu.

Ipak neznaci da se necu opet mozda nekad vratiti.
Drago mi je sto si se javio i sto si iskren. Sjecam se da si bio gorljivi pobornik povratka i da su ti mnogi govorili da ces naici upravo na ove probleme koje si pomenuo u postu. Sretan povratak u bolje.

P.S. ja sam vec 15 dana u Sarajevu i totalno sam poludio, jedva cekam da se vratim nazad. Razloga milion, ali kako ja ne spadam u kategoriju povratnika jer sam tu na odmoru, ne bih da offtopicarim.
Ko to smat

#63 Re: povratak u BiH,a potom ponovni povratak u dijasporu

Post by Ko to smat »

Ja fakat ne kontam ove sto kukaju kad odu dole jedva cekaju da se vrate.Ja skoro placem kad trebam nazad.Neznam razlicitih ljudi puno svak ima svoje misljenje.ja sam na zapadu jos samo radi djece da zavrse skole,cim se zaposle karta u jednom pravcu i nazad.Jebiga ipak sam se ja rodio u mom seheru proveo 32godine u njemu nije to malo da bi sad mogo pljuvat po svom gradu.Mogu ja zivjet 100 godina na zapadu ali s ne osjecam kao oni ja sam bosanac gdje god zivio.
motachjointa

#64 Re: povratak u BiH,a potom ponovni povratak u dijasporu

Post by motachjointa »

niđe veze ljudi i karakteri, to se kaze ne znaju bil ... il bi ... :-) :D nema obecane zemlje
femme28

#65 Re: povratak u BiH,a potom ponovni povratak u dijasporu

Post by femme28 »

ja sam se vratila nakon 10 mjeseci... nisam vise mogla izdrzati jer sam navikla na americki stil zivota... na slobod, na rahatluk, a toliko godina sam zudila za sarajevom. sjecam se dana kada sam otisla, rekla sam "nikada se vise ne vracam u ameriku".... ahh... kada sam dosla u sa... pare, stan, cak i fantastican posao, ali to nije bilo to. ljudi nisu bili ljubazni kao u americi, sve se svodilo na mahalanje i trac (cak i u "visokom" drustvu), sve se svodi na "interes", kukanje, i vise me glava zabolila od svega... a da ne spominjem skupoca u odnosu na ameriku, kriminal, politicka korupcija, itd itd... ali ja nase ljude ne krivim... jer oni ne znaju drugacije... tako su odgojeni i tu su odrasli...
covijek koji ode na zapad, "vidi svijet, vidi zivot", tek tada shvati koliko smo mi Bosanci zaostali.
zeljela sam uspijeh u zivotu... rahatluk.. mir.. LJUDSKA PRAVA.. prosperitet.. zdrav zivot.. a to u Sarajevu nisam imala, niti sam mogla imati... nego sam svaki dan sve vise i vise padala u depresiju... vratila sam se i nikada u zivotu nisam bila sretnija... jer iako sam ja Sarajka, Bosanka, Muslimanka, ipak je tu velika razlika u mentalitetu zapada i balkana... uspjesna sam, gradim svoj "Americki san", volim svoj zivot, volim sebe, i to je najbitnije. Optimisticna sam. Ne moram slusati svakodnevno jadanje i kukanje... Ne moram gledati kako smradovi politicari manipulisu narod, kako sirotinja nema, a kriminalci imaju na bacanje. fuj!
hrle1976

#66 Re: povratak u BiH,a potom ponovni povratak u dijasporu

Post by hrle1976 »

;-)
femme28 wrote:ja sam se vratila nakon 10 mjeseci... nisam vise mogla izdrzati jer sam navikla na americki stil zivota... na slobod, na rahatluk, a toliko godina sam zudila za sarajevom. sjecam se dana kada sam otisla, rekla sam "nikada se vise ne vracam u ameriku".... ahh... kada sam dosla u sa... pare, stan, cak i fantastican posao, ali to nije bilo to. ljudi nisu bili ljubazni kao u americi, sve se svodilo na mahalanje i trac (cak i u "visokom" drustvu), sve se svodi na "interes", kukanje, i vise me glava zabolila od svega... a da ne spominjem skupoca u odnosu na ameriku, kriminal, politicka korupcija, itd itd... ali ja nase ljude ne krivim... jer oni ne znaju drugacije... tako su odgojeni i tu su odrasli...
covijek koji ode na zapad, "vidi svijet, vidi zivot", tek tada shvati koliko smo mi Bosanci zaostali.
zeljela sam uspijeh u zivotu... rahatluk.. mir.. LJUDSKA PRAVA.. prosperitet.. zdrav zivot.. a to u Sarajevu nisam imala, niti sam mogla imati... nego sam svaki dan sve vise i vise padala u depresiju... vratila sam se i nikada u zivotu nisam bila sretnija... jer iako sam ja Sarajka, Bosanka, Muslimanka, ipak je tu velika razlika u mentalitetu zapada i balkana... uspjesna sam, gradim svoj "Americki san", volim svoj zivot, volim sebe, i to je najbitnije. Optimisticna sam. Ne moram slusati svakodnevno jadanje i kukanje... Ne moram gledati kako smradovi politicari manipulisu narod, kako sirotinja nema, a kriminalci imaju na bacanje. fuj!
Koliko mi je poznato u SAD politicarima i eliti uspijeva mainpulacija sa narodom najbolje :D A sto se tice kriminala hmmmm ja ipak mislim da u citavoj Europi ga nema toliko, koliko ga ima u pet SAD drzava ;-) To da imas dugaciji mentalitet i sve to, stim se slazem, ali ima i ona varijatna povratka a zatim u roku godine opet nazad u istu drzavu. Nije mi poznat sistem iz SAD oko stranaca osim da se tamo ljudi grcaju u kreditima 8-) Sistem i nacin zivota u SAD nije puno drugaciji od pojedinih Europskih drzava samo je razlika u tom, jel imas svoje ili je to sto mislim da imas vlasnik banka. Znam da su ili mozda jos nude, Skandinavske zemlje, povratnicima kick kapital. Porodicama koje zele dobrovoljno se vratiti ali zbog nekih prava i sta ja znam jos cega sve i jedna porodica ima pravo pokajanja u roku od godine dana. Nisu to ni male pare jer je prica o peto-cifrenim sumama Eura, a rizik ide na drzavni racun. Tako su pojedini pokupovali stanove i zabacene parcele a poslje par dana se "pokajali" da je zivot nula i vratili.

Barem ono sto imam u "jadnoj" Ceskoj na sprema SADju je moje tj. imam vise nego 99% Amerikanaca, nisam duzan banci nista a imam i mir i slobodu i mogu gledati NBA, NHL kad god zelim kao da sam u po Amerike ;-) Zatim kresnem auto ili kupim avio kartu i odem u Pariz, Brisel, London, Rim, Berlin kad god hocu za vikend a vi u Americi morate godinu dana skakati iz pidzame u radno pa opet u pizdamu da bi jedva imali 20 dana odmora 8-) A da amerikacni idu za vikend u NY ili Las Vegas je opsta laz, idu samo oni sa dubokim dzepovima :wink: Nekzese bezveze Americki san, jer sanjati nekosta nista ;-)
doboj71

#67 Re: povratak u BiH,a potom ponovni povratak u dijasporu

Post by doboj71 »

Ma neka si ti nama rekao kako je u Americi, ne bi drugacije ni znali.
hrle1976

#68 Re: povratak u BiH,a potom ponovni povratak u dijasporu

Post by hrle1976 »

doboj71 wrote:Ma neka si ti nama rekao kako je u Americi, ne bi drugacije ni znali.
Vidi se da izgleda i ako tamo zivis (predpostavljam), da nemas tri blage nego iz dana u dan zivis "el classico Americanos". Ko god misli da je zivot u SAD kao u Holivudskim produkcijama onda nek mu je sa srecom! U firmi gdje radim imamo 8 Kanadzana i 21 Amerikanca svi su bili studenti po razim fakultetima po Europi, neki su bili 2 godine (za Masters) a neki su zaposljeni poslje prake. Nedavno su svi nasi odjeli skupa odpustili 250 radnika. I da vidis kako ih brine, jer od njih niko nece nazad u Kanadu i SAD! Zasto? Kao prvo 3.084,19€ netto plata za nekoga sa 2 godine iskustav jes bas "in USA dream" to oni sami kazu! Drugo zdravstveno osiguranje je mnogo bolje a trece poneki od njih imaju roditelje koji su dosli u SAD sa nekih 4-5 godina te su i dan danas drzavljani drzava poput Finske, Poljske itd. pa da visi kako ovi trans-antalntici nogama i rukama pokusavaju da se dokopaju na osnovu svojih roditelja drzavljanstva jedne od EU zemalja jer onda i ako bi dobili otkaz nisu pod viznim rezimom da moraju ici kuci! Najlakse je pricati price ljudima koji pojma nemaju kako je u Americi pa im udariti sliku - eto kod vas je vako nako a kod nas je nako vako. Jel hoces da kazes nema kriminala u SAD? U americi u Chichagu na godinu dana vise ljudi pogine na cesti kroz pucnjvu kao sto kod vas kazu "killed by friendly fire" nego u citavoj istocnoj Europi! Nema kriminala u SAD nikad ga nije ni bilo to je samo Holivudska masta jel to zelis da kazes? Vasi politicari se brinu samo za one koji im kupe izbore, ili da budem malo vise sarkastican velesila u oruziju a nema pojma kako napraviti masinicu koja moze da broji listice?! A sto se tice kredita ma daj ja poznam hrpu Bosanaca, Hrvata, Srba koji zive po toj USA i svi su u kreditima do grla. Ali zato priznam McDonald's je jako jeftin. ;-)
BornInHell

#69 povratak u BiH,a potom ponovni povratak u dijasporu

Post by BornInHell »

Evo ja zivim u Chicagu i uopste mi nesmeta sto se ovi gangsteri kokaju dole u njihovim cetvrtima, jedino je zalosno kad se neko nevin nadze u okrugu pa nastrada, osim toga nije ni Bosna mnogi bolja...non stop se puca po Sarajevu izmedzu kojekakvih kriminalaca a sto se kredita tice po mnogim mjestima u Bosni se desavaju samoubistva posto narod nemoze da vraca pare jer ih banke guze posteno a drzavu boli k**** za njima

Klix SUX SaX for Life!!!
Henry Chinaski

#70 Re: povratak u BiH,a potom ponovni povratak u dijasporu

Post by Henry Chinaski »

Na temi vicevi imate svu filozofiju spakovanu u jedan vic:

Živio mali crv u kanalizaciji, živio i pojma nije imao da neki žive i
drugačije.
Jednog dana, nađe on neke stare raskiseljene novine, počne čitati, čita, pa zaprepašteno pita tatu:
- Tata, je li tačno da ima crva koji žive u jabukama?
- Tačno je sine.
- A je li tačno da neki crvi žive i u mesu?
- I to je tačno, pile mudro tatino.
- A ima ih i u salami?
- Ima dijete moje, ima.
- Pa zašto zaboga mi onda živimo u ovim govnima?
- Zato, sine, što je ovo naša DOMOVINA!
detroit-mercy

#71 Re: povratak u BiH,a potom ponovni povratak u dijasporu

Post by detroit-mercy »

hrle1976 wrote:
doboj71 wrote:Ma neka si ti nama rekao kako je u Americi, ne bi drugacije ni znali.
Vidi se da izgleda i ako tamo zivis (predpostavljam), da nemas tri blage nego iz dana u dan zivis "el classico Americanos". Ko god misli da je zivot u SAD kao u Holivudskim produkcijama onda nek mu je sa srecom! U firmi gdje radim imamo 8 Kanadzana i 21 Amerikanca svi su bili studenti po razim fakultetima po Europi, neki su bili 2 godine (za Masters) a neki su zaposljeni poslje prake. Nedavno su svi nasi odjeli skupa odpustili 250 radnika. I da vidis kako ih brine, jer od njih niko nece nazad u Kanadu i SAD! Zasto? Kao prvo 3.084,19€ netto plata za nekoga sa 2 godine iskustav jes bas "in USA dream" to oni sami kazu! Drugo zdravstveno osiguranje je mnogo bolje a trece poneki od njih imaju roditelje koji su dosli u SAD sa nekih 4-5 godina te su i dan danas drzavljani drzava poput Finske, Poljske itd. pa da visi kako ovi trans-antalntici nogama i rukama pokusavaju da se dokopaju na osnovu svojih roditelja drzavljanstva jedne od EU zemalja jer onda i ako bi dobili otkaz nisu pod viznim rezimom da moraju ici kuci! Najlakse je pricati price ljudima koji pojma nemaju kako je u Americi pa im udariti sliku - eto kod vas je vako nako a kod nas je nako vako. Jel hoces da kazes nema kriminala u SAD? U americi u Chichagu na godinu dana vise ljudi pogine na cesti kroz pucnjvu kao sto kod vas kazu "killed by friendly fire" nego u citavoj istocnoj Europi! Nema kriminala u SAD nikad ga nije ni bilo to je samo Holivudska masta jel to zelis da kazes? Vasi politicari se brinu samo za one koji im kupe izbore, ili da budem malo vise sarkastican velesila u oruziju a nema pojma kako napraviti masinicu koja moze da broji listice?! A sto se tice kredita ma daj ja poznam hrpu Bosanaca, Hrvata, Srba koji zive po toj USA i svi su u kreditima do grla. Ali zato priznam McDonald's je jako jeftin. ;-)
Veze ti nemas :skoljka: .
hrle1976

#72 Re: povratak u BiH,a potom ponovni povratak u dijasporu

Post by hrle1976 »

BornInHell wrote:Evo ja zivim u Chicagu i uopste mi nesmeta sto se ovi gangsteri kokaju dole u njihovim cetvrtima, jedino je zalosno kad se neko nevin nadze u okrugu pa nastrada, osim toga nije ni Bosna mnogi bolja...non stop se puca po Sarajevu izmedzu kojekakvih kriminalaca a sto se kredita tice po mnogim mjestima u Bosni se desavaju samoubistva posto narod nemoze da vraca pare jer ih banke guze posteno a drzavu boli k**** za njima

Klix SUX SaX for Life!!!

Poznam ne jednu ili dvi porodice, nego nekoliko koje su u takvim dugovima da ja to nemogu da shvatim. Kao prvo svi oni imaju poslove daleko od toga ali te dugove ce svesti na nulu tamo za nekih 50 godina. Nije to ni godina ili dvi, niti pet, nego pet decenija. Jedan primjer: Jedna kuca na kredit, pa sinu kuca na kredit, pa drugom sinu kuca na kredit, pa cerki kuca na kredit, svega skupa imaju 6 ili 7 auta skoro svak po jedan a znam smao da dva nisu na kredit a rest je! - tako priznaju Zatim koje kakvi krediti za putovana i odmore. Manje vise oni samo rade da placaju kredite. Covjek mi otvoreno reko da nije skajpa mi nebi se culi sa rodbinom po BiH. Svi krediti us na te kuce po tri decenije... Zadnji put bio u BiH prije 2006 i to priznaje na kredit jer nije u mogucnosti da ustedi za jedan TRIP, jer ga kosta finih para. Znam samo koliko nas kostaju avionske karte kad letimo poslovno ;-)
doboj71

#73 Re: povratak u BiH,a potom ponovni povratak u dijasporu

Post by doboj71 »

Ne znam zasto ljudi imaju strah od kredita?
Kamata u Americi sada je oko 3-4 %,nikad povoljnije.
A pricao je meni mali od tetkine dajdzince da se Cehinje praskaju pravo ,i da je zivot vrlo jeftin .rekla -kazala.
Na osnovu prica sa nekoliko ljudi ti imas predstavu zivota u Americi?!
Isto ko sto i ja imam predstavu kako je u Ceskoj.Boli me ......kako je.
detroit-mercy

#74 Re: povratak u BiH,a potom ponovni povratak u dijasporu

Post by detroit-mercy »

doboj71 wrote:Ne znam zasto ljudi imaju strah od kredita?
Kamata u Americi sada je oko 3-4 %,nikad povoljnije.
A pricao je meni mali od tetkine dajdzince da se Cehinje praskaju pravo ,i da je zivot vrlo jeftin .rekla -kazala.
Na osnovu prica sa nekoliko ljudi ti imas predstavu zivota u Americi?!
Isto ko sto i ja imam predstavu kako je u Ceskoj.Boli me ......kako je.
Kazu da se guze za hulahopke i zvake :mrgreen: .
Jos mi je pricao jedan da tamo i ne moras nista da radis sve dzabe.
detroit-mercy

#75 Re: povratak u BiH,a potom ponovni povratak u dijasporu

Post by detroit-mercy »

hrle1976 wrote:
BornInHell wrote:Evo ja zivim u Chicagu i uopste mi nesmeta sto se ovi gangsteri kokaju dole u njihovim cetvrtima, jedino je zalosno kad se neko nevin nadze u okrugu pa nastrada, osim toga nije ni Bosna mnogi bolja...non stop se puca po Sarajevu izmedzu kojekakvih kriminalaca a sto se kredita tice po mnogim mjestima u Bosni se desavaju samoubistva posto narod nemoze da vraca pare jer ih banke guze posteno a drzavu boli k**** za njima

Klix SUX SaX for Life!!!

Poznam ne jednu ili dvi porodice, nego nekoliko koje su u takvim dugovima da ja to nemogu da shvatim. Kao prvo svi oni imaju poslove daleko od toga ali te dugove ce svesti na nulu tamo za nekih 50 godina. Nije to ni godina ili dvi, niti pet, nego pet decenija. Jedan primjer: Jedna kuca na kredit, pa sinu kuca na kredit, pa drugom sinu kuca na kredit, pa cerki kuca na kredit, svega skupa imaju 6 ili 7 auta skoro svak po jedan a znam smao da dva nisu na kredit a rest je! - tako priznaju Zatim koje kakvi krediti za putovana i odmore. Manje vise oni samo rade da placaju kredite. Covjek mi otvoreno reko da nije skajpa mi nebi se culi sa rodbinom po BiH. Svi krediti us na te kuce po tri decenije... Zadnji put bio u BiH prije 2006 i to priznaje na kredit jer nije u mogucnosti da ustedi za jedan TRIP, jer ga kosta finih para. Znam samo koliko nas kostaju avionske karte kad letimo poslovno ;-)
Izvini jarane, nemam nista protiv tebe ali postovi su ti na nivou osnovne skole i svode se na ja cuo, onaj reko, krediti, kako ce vracati kredite i td i td.
Vidis, ja poznajem dosta raje koja je ovdje uspjela i koja vrti pare od kojih ti se moze zavrtoglavati, isto tako poznajem i dosta ljudi koji rade obicne poslove i zive normalne zivote.
Najgluplja prica koju mozes cuti je ja znam onog ili onog i on ima toliko i toliko kredita.
Vidis, ja znam raje koja vec sad ima milionske biznise a stigli su ovamo prije desetak godina, o ovima sto obrucu 200-300,000 godisnje necu ni da pricam, to je sitna lova. I sta sad, koliko je to relevantno za bilo sta.
Na kraju, sta te zaboli k.... za neciji kredit, mislim ako tebe ne pita da vratis sto se onda ibretis.
Tema nisu krediti nego ljudi koji se vracaju u BiH pa se ponovo vracaju nazad u instoranstvo. Ja znam licno oko 20tak ljudi koji su se samo u zadnjih par godina, zbog nostalgije, sjecanja, patriotizma, ne znam vec cega, vratili u BiH da bi se svi oni vratili nazad u USA u okviru jedne godine. Ljudi raznih profila, od poljoprivrednika, preko majstora do fakultetski obrazovnih ljudi. Svi ti ljudi su otisli sa najboljom namjerom u BiH, da zive u zemlji u kojoj su rodjeni i morali se da se vrate nazad. Umjesto da se zapitamo, zasto se tako veliki procenat ljudi koji se odluci vratiti dolje u relativno kratkom vremenskom periodu vraca ponovo nazad u inostranstvo, ovdje se prosipa jeftina demagogija i prica o kreditima.
Covjece boziji, znam samo jednu osobu koja je ostala dolje i ta je ostala jer je nosilac najviseg ratno priznanja i kao takav ima osigurana primanja (penziju), niti jedan od ovih ostalih nije ostao a niko od njih nije niti lijen niti neradnik.
E sad, nastavi se brinuti kako ce tamo neki ko ima 4-5 kuca i 6-7 auta vracati kredite i kako je tebi lijepo u inostranstvu.
Post Reply