Pitanja i odgovori na razgovoru za posao
Moderator: anex
-
kojeime
#51 Re: Pitanja i odgovori na razgovoru za posao
Stvarno su nasi ljudi bezobrazni. Niko ne razumije poslodavce. Zamisli ti, das mu posao i onda poslije mjesec dana taj sto radi jos trazi i platu. NIje mu dosta posao, hoce jos i platu pored posla. Koji bezobrazluk. Pa hoce godisnji, pa topli obrok, pa da ne radi vise od 8 sati, pa da ima vikend da odmori, pa da mu uplacujes penziono i zdravstveno osiguranje, pa da mu se da i novac ili karta za prevoz do posla, a najbezobrazniji su oni sto bi jos i regres. Pokvarena djubrad radnicka...
E tako vem polsodavci razmisljaju, pa nije cudo sto pitaju za trudnocu.
Sto se tice pitanja o trudnoci, mislim da to potpada pod zakon o spolnoj diskriminaciji i zakon o zastiti licnih podataka.
Nego, mobitel ili diktafon u ruke (to jeste, ukljuciti prije ulaska u kancelariju za intervju, pa u dzep), pa snimiti intervju (smije se po zakonu, po zakonu ne smijete snimati razgovor koji nije namijenjen onom ko snima, dakle svaki razgovor u kojem vi ucestvujete smijete snimati), pa onda taj snimak da dobiju: ombudsmeni, inspekcije, advokati (ako pozelite tuziti tog poslodavca), mediji. Da li ce sta pomoci, ne znam, ali mozda probati.
Znate sta poslodavci. Postoji nesto sto se zove dobrobit drustva. I vi isto tako imate obaveze prema druztvenoj zajednici u kojoj radite. Ako treba da zaposlite na odredjeno vrijeme nekoga ko ce zamijeniti osobu koja je na trudnickom, to treba i da uradite. Mercedesi, jahte, vile, skijanja u Aspenu i slicne stvari zbog kojih ste i pokrenuli privatne biznise mogu malo sacekati.
E tako vem polsodavci razmisljaju, pa nije cudo sto pitaju za trudnocu.
Sto se tice pitanja o trudnoci, mislim da to potpada pod zakon o spolnoj diskriminaciji i zakon o zastiti licnih podataka.
Nego, mobitel ili diktafon u ruke (to jeste, ukljuciti prije ulaska u kancelariju za intervju, pa u dzep), pa snimiti intervju (smije se po zakonu, po zakonu ne smijete snimati razgovor koji nije namijenjen onom ko snima, dakle svaki razgovor u kojem vi ucestvujete smijete snimati), pa onda taj snimak da dobiju: ombudsmeni, inspekcije, advokati (ako pozelite tuziti tog poslodavca), mediji. Da li ce sta pomoci, ne znam, ali mozda probati.
Znate sta poslodavci. Postoji nesto sto se zove dobrobit drustva. I vi isto tako imate obaveze prema druztvenoj zajednici u kojoj radite. Ako treba da zaposlite na odredjeno vrijeme nekoga ko ce zamijeniti osobu koja je na trudnickom, to treba i da uradite. Mercedesi, jahte, vile, skijanja u Aspenu i slicne stvari zbog kojih ste i pokrenuli privatne biznise mogu malo sacekati.
-
ssmmiilleeyy
#53 Re: Pitanja i odgovori na razgovoru za posao
Pa dobro nisu Poslodavci krivi,nemoj te tako
Moje misljenje je : da krivicu snose Zakoni i Inspektori rada
Hiljade kompanije(privatnih) iskoristavaju svoje radnike te ne uplacuju doprinose,pa vam sami odrede kad ce vas poslati na godisnji odmor,pa kasne plate (Gazda Prokockao) pa nema novca za Karte,pa se ostaje prekovremeno,pa se ne smijes udati,pa ne smijes imati djecu pa ovako pa onako ......
Isto ovako bi radili i svi ostali poduzetnici (sto u Evropi sto u Americi...) da im nije zakona
Dakle sve se svodi na one koje biramo
Svaka vam cast pa imate hrabrosti praviti djecu u ovakvoj Dzungli
Moje misljenje je : da krivicu snose Zakoni i Inspektori rada
Hiljade kompanije(privatnih) iskoristavaju svoje radnike te ne uplacuju doprinose,pa vam sami odrede kad ce vas poslati na godisnji odmor,pa kasne plate (Gazda Prokockao) pa nema novca za Karte,pa se ostaje prekovremeno,pa se ne smijes udati,pa ne smijes imati djecu pa ovako pa onako ......
Isto ovako bi radili i svi ostali poduzetnici (sto u Evropi sto u Americi...) da im nije zakona
Dakle sve se svodi na one koje biramo
Svaka vam cast pa imate hrabrosti praviti djecu u ovakvoj Dzungli
- Arc_Angel
#54 Re: Pitanja i odgovori na razgovoru za posao
Odosmo mi od tebe vezano za pitanja na razgovoru za posao.
Ali ako vec govorimo o konkretnom pitanju ja mislim da je to gnusno sta se radi kod nas.
Hajde covjek sve nekako progleda i precuti ali preko ovoga nebih mogao preci. I onako nam se populacija jedva odrzava, pored ogromnog boroja mladih ljudi koji bjeze vani, sve manje i manje beba se radja. Linijom logike jako jako brzo cemo doci u mnogo goru ekonomsku situaciju nego sto smo danas (ako ima neko pa misli da gore nemoze grdno se vara) i sad jos treba tolerisati ovakvo ponasanje i ovakva pitanja poslodavac. ruku na srce nisu svi isti ali vecina jeste slobodno mogu reci pa 80% privatnih poslodavaca su ovakvi kao iz primjera.
znaci mladi ljudi odlaze, mladi parovi koji ostaju sve teze se odlucuju za djecu(vecinom je to jedno dijete) populacija nam se rapidno smanjuje, i neko misli da ce magicnim stapicem uspjeti da rijesi penzioni fond kroz 20 godina
bez obzira na sve poteskoce sa kojima se danas privatni poduzetnici susrecu ja mislim da bi drakonskim kaznama trebalo biti rjesavano pitanja trudnoce, trudnickog, postavljanja pitanja istih na intervjuima za posao.
ma ima tu malo i onog naseg seljackog krkanluka, jos uvijek puno ludi misli da su zene niza klasa, a akvi konstantno zaboravljaju da im je bog dao jedan organ vse nego nama muskarcima, i da zena daje i donosi novi zivot na svijet.
Ali ako vec govorimo o konkretnom pitanju ja mislim da je to gnusno sta se radi kod nas.
Hajde covjek sve nekako progleda i precuti ali preko ovoga nebih mogao preci. I onako nam se populacija jedva odrzava, pored ogromnog boroja mladih ljudi koji bjeze vani, sve manje i manje beba se radja. Linijom logike jako jako brzo cemo doci u mnogo goru ekonomsku situaciju nego sto smo danas (ako ima neko pa misli da gore nemoze grdno se vara) i sad jos treba tolerisati ovakvo ponasanje i ovakva pitanja poslodavac. ruku na srce nisu svi isti ali vecina jeste slobodno mogu reci pa 80% privatnih poslodavaca su ovakvi kao iz primjera.
znaci mladi ljudi odlaze, mladi parovi koji ostaju sve teze se odlucuju za djecu(vecinom je to jedno dijete) populacija nam se rapidno smanjuje, i neko misli da ce magicnim stapicem uspjeti da rijesi penzioni fond kroz 20 godina
bez obzira na sve poteskoce sa kojima se danas privatni poduzetnici susrecu ja mislim da bi drakonskim kaznama trebalo biti rjesavano pitanja trudnoce, trudnickog, postavljanja pitanja istih na intervjuima za posao.
ma ima tu malo i onog naseg seljackog krkanluka, jos uvijek puno ludi misli da su zene niza klasa, a akvi konstantno zaboravljaju da im je bog dao jedan organ vse nego nama muskarcima, i da zena daje i donosi novi zivot na svijet.
- atko
#55 Re: Pitanja i odgovori na razgovoru za posao
sbbkbb ... samo kazem da ne treba bas od toga praviti bauk ... ponekad je ok i o tome popricat ...Alhemicarkaa wrote: A šta da se desi ...
kao sto rekoh
1. Drzava mora da da vise love i vise provodjenja akona
2. poslodavci moraju da se pridrzavaju zakona i svog dijela obaveza ... ili bih dobili po usima ...
Al prvo treba imat drzavu ... al sa ovakvim pukom teskooo ... dakle krug se uvijek zatvori ...
- atko
#56 Re: Pitanja i odgovori na razgovoru za posao
Ja mislim da je ovo i za robina huda prejakookojeime wrote: Znate sta poslodavci. Postoji nesto sto se zove dobrobit drustva. I vi isto tako imate obaveze prema druztvenoj zajednici u kojoj radite. Ako treba da zaposlite na odredjeno vrijeme nekoga ko ce zamijeniti osobu koja je na trudnickom, to treba i da uradite. Mercedesi, jahte, vile, skijanja u Aspenu i slicne stvari zbog kojih ste i pokrenuli privatne biznise mogu malo sacekati.
Poslodavca zanima bas to ... lova, jahte i vile ... on se ne bavi planiranjem populacije ... al da bi poslodavac doso do tih jahti i vila mora proc drzavnim putem na kojem bi drzava trebala da istakne zakone i da ga primora da ih postuje ...
A da bi imali drzavu ... vidi misljenje o ovome u prethodnom postu da se ne ponavljam
- madner
#57 Re: Pitanja i odgovori na razgovoru za posao
Pa nisu poslodavci ovdje na drugoj planeti, isto da cinom otvaranja firme covjek postaje milioner.
- KatarinaKosaca
- Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova
#58 Re: Pitanja i odgovori na razgovoru za posao
Poslodavac nije humanista, nego ga motivira profit. Upravo iz tog profita ukoliko ga redovno ostvaruje, u stanju je da plaća poreze državi, plaće radnicima i da kreira nova radna mjesta. To je njegov najveći humanizam i to se treba tražiti od njega. Za majku i djete postoje druge institucije.Sookie McSue wrote:to što mi imamo apsurdno veliku administraciju, bezbroj nivoa vlasti i nerazvijenu privredu bi se, prema ovom tvom stavu, trebalo prelomiti preko leđa trudnicama i mladim majkama? neshvatljiv mi je savremeni nedostatak humanizma. Sumnjam da bi bilo ko od vas koji amnestirate poslodavce tako razmišljao da je u pitanju vaša majka, žena, sestra, kćerka...
-
LaCici
#59 Re: Pitanja i odgovori na razgovoru za posao
Ljudi kontaju privatluk je samo otvoriti radnju i eto meni love. Kada se vec opredjelite da pokrenete biznis, prvo se upoznajte sa svojim obavezama tipa davanje plate radniku, toplog obroka, prevoza, bolovaja, godisnjeg i porodiljskog. Pa ako se isplati otvaraj. A ne samo tek tako daj da ja otvorim radnju a za radnike cemo lako. Treba misliti i na taj aspekt biznisa, a ne samo megalomanski krenuti za zaradom, po cijenu necije egzistencije.
- wewa
#60 Re: Pitanja i odgovori na razgovoru za posao
nije zgoreg pomisliti i na prava djeteta - dijete ima pravo da je njegova majka uz njega dok je dojence. cuj vratiti se na posao poslije mjesec-dva 
-
LaCici
#61 Re: Pitanja i odgovori na razgovoru za posao
U ovakvoj situaciji u drzavi pristala bih i na to da se vratim ranije na posao, nije problem, samo da je doci do posla.
-
Margita81
#62 Re: Pitanja i odgovori na razgovoru za posao
Meni je redovno jedno od prvih pitanja bilo "imate li djece i planirate li jos"...i naravno da posao dobije slobodna djevojka jer njima vecinom treba rob bez obaveza i slucajnih incidenata kao sto je bolest djeteta sto bi podrazumijevalo par dana odsustva s posla.

- atko
#63 Re: Pitanja i odgovori na razgovoru za posao
A radnici kontaju cim je neko otvorio radnju lova pada sa neba ... i poslodavac je oddmah obavezan da mi da sve moje beneficije i prava ... sto je zanimljivo niko ne pominje odgovornost....LaCici wrote:Ljudi kontaju privatluk je samo otvoriti radnju i eto meni love. Kada se vec opredjelite da pokrenete biznis, prvo se upoznajte sa svojim obavezama tipa davanje plate radniku, toplog obroka, prevoza, bolovaja, godisnjeg i porodiljskog. Pa ako se isplati otvaraj. A ne samo tek tako daj da ja otvorim radnju a za radnike cemo lako. Treba misliti i na taj aspekt biznisa, a ne samo megalomanski krenuti za zaradom, po cijenu necije egzistencije.
znas li da 9 od 10 biznisa propadn u pokusaju pokretanja ... znas li da od tih koji prezive svaki 10-i izraste u solidan biznis ostali opet ili proadnu ili budu kupljeni ili se zatvore dok su na pozitivnoj nuli ...
pa kad je tako lako biti taj famozni POSLODAVAC sto ne pokrenete vi te radnje i ne djelite sakom i kapom prava i beneficije radnicima ...
helooouuu ... kapitalizam je odavno stigao u nase krajeve ... al cini mi se nije jos u mnoge glave ...
- atko
#64 Re: Pitanja i odgovori na razgovoru za posao
O tome treba da brine drustvo to jest drzava... kad 100 000 ljudi izadje na ulicu mozda neko i pomisli o djecijim i mnooogim drugim pravimawewa wrote:nije zgoreg pomisliti i na prava djeteta - dijete ima pravo da je njegova majka uz njega dok je dojence. cuj vratiti se na posao poslije mjesec-dva
- wewa
#65 Re: Pitanja i odgovori na razgovoru za posao
drzava, tj izvrsna vlast i jest kriva za sve sto nam se desava.
- atko
#66 Re: Pitanja i odgovori na razgovoru za posao
slazem se!wewa wrote:drzava, tj izvrsna vlast i jest kriva za sve sto nam se desava.
Al kako motivirati mase da se pokrenu ... pravo i sloboda se ne dobija to se mora UZETI
-
Margita81
#67 Re: Pitanja i odgovori na razgovoru za posao
atko wrote:A radnici kontaju cim je neko otvorio radnju lova pada sa neba ... i poslodavac je oddmah obavezan da mi da sve moje beneficije i prava ... sto je zanimljivo niko ne pominje odgovornost....LaCici wrote:Ljudi kontaju privatluk je samo otvoriti radnju i eto meni love. Kada se vec opredjelite da pokrenete biznis, prvo se upoznajte sa svojim obavezama tipa davanje plate radniku, toplog obroka, prevoza, bolovaja, godisnjeg i porodiljskog. Pa ako se isplati otvaraj. A ne samo tek tako daj da ja otvorim radnju a za radnike cemo lako. Treba misliti i na taj aspekt biznisa, a ne samo megalomanski krenuti za zaradom, po cijenu necije egzistencije.
znas li da 9 od 10 biznisa propadn u pokusaju pokretanja ... znas li da od tih koji prezive svaki 10-i izraste u solidan biznis ostali opet ili proadnu ili budu kupljeni ili se zatvore dok su na pozitivnoj nuli ...
pa kad je tako lako biti taj famozni POSLODAVAC sto ne pokrenete vi te radnje i ne djelite sakom i kapom prava i beneficije radnicima ...
helooouuu ... kapitalizam je odavno stigao u nase krajeve ... al cini mi se nije jos u mnoge glave ...
Nije ovo kapitalizam ovo je dzungla. Sa svim zakonima dzungle. Kapitalizam je i u zapadnoevropskim drzavama pa ljudi opet imaju svoja radnicka prava.
Raditi po 12 sati 6 dana u sedmici a cesto i nedjelju koja je NEPLACENA to moze samo ovdje u dzungli. Radnici se okupili jedne subote i rekli "necemo da palimo masine dok nam se ne obeca bolji tretman" i dodje direktor i veli citiram "ja ovdje imam spisak 300 ljudi sa biroa koji jedva cekaju bilo kakav posao, dakle kome se ne svidja moze odmah da ide". Sve to za 350km mjesecno. Ma zajebi
-
Margita81
#68 Re: Pitanja i odgovori na razgovoru za posao
Zamisli za sta si ti uopce sposoban nakon 12 sati rada? Djecu odgajaju stranci, internet i ulica i zato ne treba da cudi sve veca pojava maloljetnicke delikvencije. Djeca su slika nas, slika drustva i drzave.
-
LaCici
#69 Re: Pitanja i odgovori na razgovoru za posao
Hajde ti opet procitaj moj post. Ja sam i rekla da privatnik nije lako biti, ali da se svi upustaju u to ne vodeci racuna o svojim obavezama, i kontaju ma lako cu. Prije nego postanes neki biznismen, prvo se informisi o svojim obavezama prema radniku. Izvini, ali porodiljsko po meni treba da bude glavna obaveza poslodavca, ipak mi donosimo novi zivot. Slazem se, drzava treba da vodi racuna o tome, to je bez daljnjeg, ali i poslodavac treba da bude covjek i da ne diskriminira zenu po cijenu svoje zarade, pa i njega je neko donio na ovaj svijet. Treba imati razumijevanje, to je sve sto trazim, a ne da mi se i ne pruza sansa jer cu jednog dana donijeti novo bice. Treba biti covjek prije svega, i vidjet ces kako ce i posao onda ici.atko wrote:A radnici kontaju cim je neko otvorio radnju lova pada sa neba ... i poslodavac je oddmah obavezan da mi da sve moje beneficije i prava ... sto je zanimljivo niko ne pominje odgovornost....LaCici wrote:Ljudi kontaju privatluk je samo otvoriti radnju i eto meni love. Kada se vec opredjelite da pokrenete biznis, prvo se upoznajte sa svojim obavezama tipa davanje plate radniku, toplog obroka, prevoza, bolovaja, godisnjeg i porodiljskog. Pa ako se isplati otvaraj. A ne samo tek tako daj da ja otvorim radnju a za radnike cemo lako. Treba misliti i na taj aspekt biznisa, a ne samo megalomanski krenuti za zaradom, po cijenu necije egzistencije.
- Alhemicarkaa
#70 Re: Pitanja i odgovori na razgovoru za posao
isto se može postaviti i za trudnocu - sbbkbb. Ne mora značiti da je izvjesno ako je neko udat bez djece da će sigurno uskoro i ostati trudan. Neki parovi ne žele djecu, a neki NE MOGU imati i onda se tek vidi neumjesnost tog pitanja.atko wrote:sbbkbb ... samo kazem da ne treba bas od toga praviti bauk ... ponekad je ok i o tome popricat ...Alhemicarkaa wrote: A šta da se desi ...
kao sto rekoh
2. poslodavci moraju da se pridrzavaju zakona i svog dijela obaveza ... ili bih dobili po usima ...
Al prvo treba imat drzavu ... al sa ovakvim pukom teskooo ... dakle krug se uvijek zatvori ...
Ako poslodavac postavlja pitanje sta bi bilo da ona ode na trudničko isto tako treba da postavi pitanje šta bi bilo da neko ode na bolovanje ili da otkaz (a dešava se i to jako često, možda čak češće nego da neudata žena ostane trudna).
- atko
#71 Re: Pitanja i odgovori na razgovoru za posao
Apsolutno se slazem! dzungla na kvadrat ... a zasto ti radnici nisu podigli tuzbu, pozvali novinare, zaposjeli fabriku i uhvatili tog direktora za gusu i strpali mu taj spisak u usta... zasto radnici iz svih ostalih robovlasnickih fabrika ne bi solidarno ucinili isto ...Margita81 wrote: Nije ovo kapitalizam ovo je dzungla. Sa svim zakonima dzungle. Kapitalizam je i u zapadnoevropskim drzavama pa ljudi opet imaju svoja radnicka prava.
Raditi po 12 sati 6 dana u sedmici a cesto i nedjelju koja je NEPLACENA to moze samo ovdje u dzungli. Radnici se okupili jedne subote i rekli "necemo da palimo masine dok nam se ne obeca bolji tretman" i dodje direktor i veli citiram "ja ovdje imam spisak 300 ljudi sa biroa koji jedva cekaju bilo kakav posao, dakle kome se ne svidja moze odmah da ide". Sve to za 350km mjesecno. Ma zajebi
... kako je moguce da npr prije par godina u velikoj akciji otkrivanaj rada na crno kod Sirbegovica nadju na stotine radnika na crno i to se zataska ... zasto stotine i stotine tih usta sute? cega se boje? sta imaju uzgubiti ???
- madner
#72 Re: Pitanja i odgovori na razgovoru za posao
Odkaz je puno manji problem, trazis drugu osobu i popunis mjesto. Bolovanje je problem ako se iskoristava.
- KatarinaKosaca
- Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova
#73 Re: Pitanja i odgovori na razgovoru za posao
Ovo je opet posao sindikata. E, sad što su kod nas sindikati uvijek bili uz vlast (u prošlom sistemu gotovo dio vlasti), i što nikada nisu izrasli u ono što trebaju biti, to je opet i naša odgovornost.Margita81 wrote:Nije ovo kapitalizam ovo je dzungla. Sa svim zakonima dzungle. Kapitalizam je i u zapadnoevropskim drzavama pa ljudi opet imaju svoja radnicka prava.
Glede pitanja u svezi djece i obitelji, meni su to pitanje obavezno postavljali vani u tom "blagostanju ljudskih i radničkih prava". Ipak, i u tim momentima (iako jeste u najmanju ruku neukusno) sa ekonomske strane sam to razumjela. Ne znam da li je od ljudi koji ovdje pišu neko imao ili vodio firmu. Imaš x nenaplaćenih potraživanja, kompenziraš, kompenzaciju moraš plasirati, pristižu računi za struju, telefon, gorivo, moraš državi dati njeno, radnicima njihovo, ne spavaš dok skontaš kako ćeš i sad u svemu tome trebaš biti institut za majku i dijete. Ma, dajte, neka svako radi svoj dio posla.
- atko
#74 Re: Pitanja i odgovori na razgovoru za posao
Drug skakali smo skupa po protestima ... kad imas 200 ljudi koj izele da promjene stanje 3 miliona ljudi onda jbg ... sve se ja slazem ... al drzava je ta koja mora regulisati prava i obaveze isvoje i poslodavca i radnika ... a radnici bi prvo trebali regulisat drzavu zar ne ?Alhemicarkaa wrote:isto se može postaviti i za trudnocu - sbbkbb. Ne mora značiti da je izvjesno ako je neko udat bez djece da će sigurno uskoro i ostati trudan. Neki parovi ne žele djecu, a neki NE MOGU imati i onda se tek vidi neumjesnost tog pitanja.atko wrote:sbbkbb ... samo kazem da ne treba bas od toga praviti bauk ... ponekad je ok i o tome popricat ...Alhemicarkaa wrote: A šta da se desi ...
kao sto rekoh
Ako poslodavac postavlja pitanje sta bi bilo da ona ode na trudničko isto tako treba da postavi pitanje šta bi bilo da neko ode na bolovanje ili da otkaz (a dešava se i to jako često, možda čak češće nego da neudata žena ostane trudna).
-
LaCici
#75 Re: Pitanja i odgovori na razgovoru za posao
Zasto otvaras firmu ako nisi u stanju da ispunjavas svoje obaveze, i trudnici das tih j... 6 mjeseci ili godinu dana odsustva?