Međunarodna zajednica neće izgubiti interes za BiH jer im ni danas nismo interesantni, pa ne može nestati nešto čega nema. Stranci su tu samo da podrže jaču stranu u sukobu kako bi što prije došlo do stabilizacije. Ono što čuva ovu zemlju cjelovitom nisu inicijative stranaca nego naša odlučnost da branimo BiH.neretvanac wrote:U trenutku kad izgube interes za BiH, krenut ce raspad domino-efektom, isto kao sto je krenuo u Jugoslaviji. Do koje ce to mjere ici, zavisi od pameti i sposobnosti BH patriota.Komrad wrote:Hoce li biti razdruzivanja i kakvog namjanje zavisi od nas samih a najvise prvenstveno od SADa i drugih svjetskih sila
Dok je Americi interes da BiH bude cjelovita ona ce biti, kada joj ne bude cilj onda je sve moguce...
Da se razumijemo, Sarajevo nece imati ama bas nikakvog uticaja na odluke koje ljudi donesu u Grudama s jedne strane ili Trebinju s druge. Oni ce odluciti kako hoce, a u skladu s raspolozenjem i podrskom odredjenih krugova MZ.
Daleko je Bascarsija.
"Mirno razdruživanje" i zašto ga ne može biti
- Skijaš
#51 Re: "Mirno razdruživanje" i zašto ga ne može biti
-
neretvanac
#52 Re: "Mirno razdruživanje" i zašto ga ne može biti
Koliko danas Sarajevo ima uticaja u tim mjestima? Mogu ti pouzdano reci, jer zivim blizu i krecem se nekad po tim krajevima... Nimalo !armin071 wrote:neretvanac wrote:U trenutku kad izgube interes za BiH, krenut ce raspad domino-efektom, isto kao sto je krenuo u Jugoslaviji. Do koje ce to mjere ici, zavisi od pameti i sposobnosti BH patriota.Komrad wrote:Hoce li biti razdruzivanja i kakvog namjanje zavisi od nas samih a najvise prvenstveno od SADa i drugih svjetskih sila
Dok je Americi interes da BiH bude cjelovita ona ce biti, kada joj ne bude cilj onda je sve moguce...
Da se razumijemo, Sarajevo nece imati ama bas nikakvog uticaja na odluke koje ljudi donesu u Grudama s jedne strane ili Trebinju s druge. Oni ce odluciti kako hoce, a u skladu s raspolozenjem i podrskom odredjenih krugova MZ.
Daleko je Bascarsija.![]()
p.s. jos neku ekstra muzicku?? Al si probrao "metropole" za odlucivanje Grude i Trebinje.
Prodjes Grudama- objesene su hrvatske zastave; ulice, skole, trgovi su nazvane po licnostima iz hrvatske proslosti, ljudi navijaju za Hrvatsku. Stanovnistvo je 100% hrvatsko, u Sarajevu su bili dva-tri puta u zivotu na cevapima i to je njima "negdje gore u Bosni".Analogno je u Trebinju.
O Bosni i Hercegovini nigdje, ni na jednom koraku ni spomena- kao uostalom u skoro svim krajevima gdje Bosnjaci nisu vecina. Ako neko dodje u ta mjesta, a nije upoznat sa situacijom, nece imat pojma da je u Bosni i Hercegovini.
Mozes se smijat koliko hoces, to je nasa realnost. Boli, al je realno itekako.
I mislis da bi u slucaju belaja, krize Sarajevo bilo sposobno tu nekako intervenisati ?
Last edited by neretvanac on 25/06/2011 15:28, edited 1 time in total.
-
neretvanac
#53 Re: "Mirno razdruživanje" i zašto ga ne može biti
Mozemo se zavaravat, al Bosnjaci ne vode glavno kolo u BiH.Skijaš wrote:Međunarodna zajednica neće izgubiti interes za BiH jer im ni danas nismo interesantni, pa ne može nestati nešto čega nema. Stranci su tu samo da podrže jaču stranu u sukobu kako bi što prije došlo do stabilizacije. Ono što čuva ovu zemlju cjelovitom nisu inicijative stranaca nego naša odlučnost da branimo BiH.neretvanac wrote:U trenutku kad izgube interes za BiH, krenut ce raspad domino-efektom, isto kao sto je krenuo u Jugoslaviji. Do koje ce to mjere ici, zavisi od pameti i sposobnosti BH patriota.Komrad wrote:Hoce li biti razdruzivanja i kakvog namjanje zavisi od nas samih a najvise prvenstveno od SADa i drugih svjetskih sila
Daleko je Bascarsija.
Last edited by neretvanac on 25/06/2011 15:27, edited 2 times in total.
- mO k3
#54 Re: "Mirno razdruživanje" i zašto ga ne može biti
To takozvano "mirno razdruzivanje" ne postoji to je termin koji doduk koristi ,kako bi poslao poruku ako sta budne mi nismo krivi
- p206
#55 Re: "Mirno razdruživanje" i zašto ga ne može biti
Gledanje isključivo na tzv. rs i FBiH je greška. BiH je do prije nešto više od 10 godina bila, američkim riječnikom rečeno "tampon zona" između Hrvatske i Srbije i njihovog nacionalizma. Samo običnim pogledom na kartu vidi se da FBiH svojim oblikom štiti slab geostrateški položaj Hrvatske u odnosu na srpski nacionalizam. Isto tako tzv. rs ima slab geostrateški položaj u slučaju nekog eventualnog rata. Tako da je oblik BiH jedini okvir koji je omogućavao drastičnu redukciju snage hrvatskog i srpskog nacionalizma, uz smanjenje vojne snage. A tu je i treći najvažniji faktor BH patriote, koje za vrijeme rata nisu imale dovoljno snage za vojnu pobjedu(što zbog slabog uticaja u svijetu, i pogrešne politike nekih zapadnih zemalja), a u međuvremenu su dovoljno ojačale da pređu u ofanzivu, i izgradnju normalne države za sve građane.
Hrvatska je potvrdila svoje granice ulasnom u NATO a uskoro će u EU, a Srbija koja nije odustala od svog plana je u međuvremenu dobila "izolaciju" od Rusije u vidu Rumunije i Bugarske kao novih NATO članica, smanjenje teritorije(a samim tim i uticaja na BiH) za Crnu Goru (gdje je za svega nekoliko hiljada glasova više izglasana nezavisnost), i definitno gubljenje Kosova 2008. godine. SAD vjeruje u balans na tarenu, oni ne favorizuju nikog posebno jer je čitav Balkan njihova moderna "kolonija". Dali su nam okvir, na nama je da radimo i stvorimo ovu državu normalnom za sve, na svakom njenom pedlju. Daljni srpski nacionalizam može samo ubrzati taj proces.
Hrvatska je potvrdila svoje granice ulasnom u NATO a uskoro će u EU, a Srbija koja nije odustala od svog plana je u međuvremenu dobila "izolaciju" od Rusije u vidu Rumunije i Bugarske kao novih NATO članica, smanjenje teritorije(a samim tim i uticaja na BiH) za Crnu Goru (gdje je za svega nekoliko hiljada glasova više izglasana nezavisnost), i definitno gubljenje Kosova 2008. godine. SAD vjeruje u balans na tarenu, oni ne favorizuju nikog posebno jer je čitav Balkan njihova moderna "kolonija". Dali su nam okvir, na nama je da radimo i stvorimo ovu državu normalnom za sve, na svakom njenom pedlju. Daljni srpski nacionalizam može samo ubrzati taj proces.
- armin071
#56 Re: "Mirno razdruživanje" i zašto ga ne može biti
I sta se onda zalite kad je to sve tako. Gdje je ta majorizacija??? Koga vi j.bete u zdrav mozak. Jel to ono svi smo mi Covic ili sta vec??? I mene to uopste ne boli. U prcije poput Gruda i Trebinja ne moram nikad ni otici. Bitno je samo da ima zakona i sve ostalo je ok. To sto vi kacite sahare ko po vasaru mene ne tangira nimalo. A nebi trebalo nikoga posebno. Umotajte se svi u zastave i opletite. Vi furajte svoj film a drzava nek fura svoj. Sve ce to jednog dana korak po korak biti regulisano zakonima. I onda ce se tacno znati kako, gdje i sta. Meni licno te zastave uopste ne smetaju ali na javnim mjestima mjesta trebaju imati samo drzavna obiljezja. Ali o tom po tom to je najmanji problem u svoj ovoj prici. Drzava mora biti iznad svega a vidjeces i sam da ce to tako biti. Proces je dug, napredak se ne primjecuje odmah ali malo po malo ide to na bolje. Veliki Tito gastarbajterima sa kamenjara nije lahko uspio stati u kraj pa ne treba ni od ove vlasti ocekivati da to brzo bude. Ali korak po korak nikome se ne zuri..Koliko danas Sarajevo ima uticaja u tim mjestima? Mogu ti pouzdano reci, jer zivim blizu i krecem se nekad po tim krajevima... Nimalo !
Prodjes Grudama- objesene su hrvatske zastave; ulice, skole, trgovi su nazvane po licnostima iz hrvatske proslosti, ljudi navijaju za Hrvatsku. ANalogno je u Trebinju.
O Bosni i Hercegovini nigdje, ni na jednom koraku ni spomena- kao uostalom u skoro svim krajevima gdje Bosnjaci nisu vecina. Ako neko dodje u ta mjesta, a nije upoznat sa situacijom, nece imat pojma da je u Bosni i Hercegovini.
I mislis da bi u slucaju belaja, krize Sarajevo bilo sposobno tu nekako intervenisati ?
-
kv99
#57 Re: "Mirno razdruživanje" i zašto ga ne može biti
Ti si u pravu , Sarajevo danas u tim mjestima nema uticaja ali i pored toga kvislinzi nisu zadovoljni i sta ti to govori ? Da nije dovoljno da imaju vlast koju imaju vec im treba mnogo vise da bi imali sta sanjaju. Imaju vlast u Grudama ali kakve fajde imaju od toga ? Da je dovoljno samo to nista Sarajevo ne bi moglo da uradi ali nisu Grude ono sto se zeli vec se treba ono sto se ne moze dobiti na miran nacin. Isto tako za Trebinje jer da je do Trebinja mogli su kvislinzi da se sa time zadovolje vec i prije agresije, tu su imali citavo vrijeme apsolutnu vlast, ni jednog Bosnjaka nisu trebali da ubiju ili da protjeraju ali su to opet uradili ..i opet im nije dosta jer Trebinje nije ono sto odlucuje mogu li se odvojiti ili ne. Njima treba jos promjena stanja na terenu i tu moze ne samo Sarajevo da utice vec svako ko ne zeli da zavsi u najboljem slucaju kao palestinci bez zemlje ili na dnu rijeke i masovne grobnice. Bez promjene na terenu nema ono sto kvislinzi zele.neretvanac wrote:Koliko danas Sarajevo ima uticaja u tim mjestima? Mogu ti pouzdano reci, jer zivim blizu i krecem se nekad po tim krajevima... Nimalo !armin071 wrote:neretvanac wrote: U trenutku kad izgube interes za BiH, krenut ce raspad domino-efektom, isto kao sto je krenuo u Jugoslaviji. Do koje ce to mjere ici, zavisi od pameti i sposobnosti BH patriota.
Daleko je Bascarsija.![]()
p.s. jos neku ekstra muzicku?? Al si probrao "metropole" za odlucivanje Grude i Trebinje.
Prodjes Grudama- objesene su hrvatske zastave; ulice, skole, trgovi su nazvane po licnostima iz hrvatske proslosti, ljudi navijaju za Hrvatsku. ANalogno je u Trebinju.
-
neretvanac
#58 Re: "Mirno razdruživanje" i zašto ga ne može biti
Malo si se zeznuo u procjeni i svrstao me u tor, i to pogresan.armin071 wrote:I sta se onda zalite kad je to sve tako. Gdje je ta majorizacija??? Koga vi j.bete u zdrav mozak. Jel to ono svi smo mi Covic ili sta vec??? I mene to uopste ne boli. U prcije poput Gruda i Trebinja ne moram nikad ni otici. Bitno je samo da ima zakona i sve ostalo je ok. To sto vi kacite sahare ko po vasaru mene ne tangira nimalo. A nebi trebalo nikoga posebno. Umotajte se svi u zastave i opletite. Vi furajte svoj film a drzava nek fura svoj. Sve ce to jednog dana korak po korak biti regulisano zakonima. I onda ce se tacno znati kako, gdje i sta. Meni licno te zastave uopste ne smetaju ali na javnim mjestima mjesta trebaju imati samo drzavna obiljezja. Ali o tom po tom to je najmanji problem u svoj ovoj prici. Drzava mora biti iznad svega a vidjeces i sam da ce to tako biti. Proces je dug, napredak se ne primjecuje odmah ali malo po malo ide to na bolje. Veliki Tito gastarbajterima sa kamenjara nije lahko uspio stati u kraj pa ne treba ni od ove vlasti ocekivati da to brzo bude. Ali korak po korak nikome se ne zuri..Koliko danas Sarajevo ima uticaja u tim mjestima? Mogu ti pouzdano reci, jer zivim blizu i krecem se nekad po tim krajevima... Nimalo !
Tvoja prica jeste dobra, milina za oci i usi, al je realna slika drugacija.
1.U ta mjesta nikada ne moras ni otici ? U tome svjetonazoru i jeste problem... 90% Sarajlija su Grude, Posusje itd. "negdje dole u Hercegovini, kamenjar, prcvarnica, sverc-kompanija, ustase" a lafo bi tu gradili drzavu. Isto je na strani ljudi iz tih mjesta prema Sarajevu, samo sto oni nemaju zelje da grade drzavu. Ni najmanje.
2. Nacionalne zastave im ne vise, kao sto ti kazes, na vasarima, neg po trgovima,skolama, izvjesene po ulicama pa i po drzavim "institucijama".
3. Get real, manja je kvota da ce se BiH raspasti nego da ce tim ljudima srce zakucati za Bosnu i Hercegovinu ili da ce na godisnjicu genocida u Srebrenici za nekim zaliti.
Zivim u gradu gdje je paralelna situacija izmedju one koje opisujes ti i moje, dijeli ih jedna ulica. Tako da, vjeruj mi, znam o cemu pricam.
Last edited by neretvanac on 25/06/2011 15:45, edited 2 times in total.
- p206
#59 Re: "Mirno razdruživanje" i zašto ga ne može biti
to sam i ja rekao, al na malo drugačiji način... padom Berlinskog zida čitava srednja Evropa, Balkan i baltičke zemlje došli su pod američki uticaj...oni ovdje trenutno ne favorizuju nikog, onaj ko se pokaže da vrijedi dobiće podršku. Što više Srbija teži odcejpljnju tzv. rs-a, Rusiji ili "nutralnosti" tim bolje po druge na zapadnom Balkanu.Skijaš wrote: Stranci su tu samo da podrže jaču stranu u sukobu kako bi što prije došlo do stabilizacije. Ono što čuva ovu zemlju cjelovitom nisu inicijative stranaca nego naša odlučnost da branimo BiH.
Zapad pravi destabilizaciju na dijelovima svijeta gdje želi bolji položaj i uticaj, a to sigurno nije ovdje jer je ovaj čitav region već odavno njihova moderna "kolonija".
- Sasvim_Obican
#60 Re: "Mirno razdruživanje" i zašto ga ne može biti
Ne može ga biti iz prostog razloga da je kroz historiju, prilikom svakog pokušaja "mirnog razdruživanja" dolazilo do krvoprolića naroda u BiH. Počev od 1939. godine, pa sve do 1992-1995.
- armin071
#61 Re: "Mirno razdruživanje" i zašto ga ne može biti
Citaj malo bolje @neretvanac sto se tice prvog boldiranog. Drugo boldirano nemate zelje da gradite drzavu?? Pa drzava je tu nemate vi sta vise da gradite. Samo da postujete zakone iste. Ako vam isti ne pasu imate institucije pa ih tu probajte mjenjati. A taj isti Ustav su kolko me sjecanje sluzi potpisali 100% legitimni Hrvati u ono doba(gdje ces legitimnijeg od krivoustog). Znaci jebiga ako vam ne pase vas peh. Ne pase ni Bosnjacima PC pa eto mi je prihvatili. Mrzimo je al je postujemo. I postovacemo je do te mjere dok i s druge strane postuju drzavu BiH. Znaci zakon je tu odnosno Dayton i isti se mora postovati. Svjetske sile su garant istog bili oni u BiH ili ne bili. A to sto dole ljudima srce ne kuca za BiH p.ca nekom k.rac za tim(jest ruzno receno ali je najrealnije). Cekajuci da vama zakuca srce za BiH mozemo svi pomrijeti. I u Njemackoj npr. zivi 3 miliona Turaka ali svi moraju da postuju njemacke zakone iako svima srce kuca za Turskom. A zamisli sad nekih 200 000 hiljada Hrvata iz Hercegovine kaze nama ne kuca srce za BiH i sad bi mi trebali plakati za tim. Jarane ti sto se mene tice mozes da navijas za koga ti hoces, da ti srce kuca za kim hoce, istetoviraj saharu i na celu ako hoces sve je zagarantovano ljudskim pravima, ali zakon se mora postovati. Tako je kako je ba ti bilo to REAL ili ne bilo.neretvanac wrote:Malo si se zeznuo u procjeni i svrstao me u tor, i to pogresan.armin071 wrote:I sta se onda zalite kad je to sve tako. Gdje je ta majorizacija??? Koga vi j.bete u zdrav mozak. Jel to ono svi smo mi Covic ili sta vec??? I mene to uopste ne boli. U prcije poput Gruda i Trebinja ne moram nikad ni otici. Bitno je samo da ima zakona i sve ostalo je ok. To sto vi kacite sahare ko po vasaru mene ne tangira nimalo. A nebi trebalo nikoga posebno. Umotajte se svi u zastave i opletite. Vi furajte svoj film a drzava nek fura svoj. Sve ce to jednog dana korak po korak biti regulisano zakonima. I onda ce se tacno znati kako, gdje i sta. Meni licno te zastave uopste ne smetaju ali na javnim mjestima mjesta trebaju imati samo drzavna obiljezja. Ali o tom po tom to je najmanji problem u svoj ovoj prici. Drzava mora biti iznad svega a vidjeces i sam da ce to tako biti. Proces je dug, napredak se ne primjecuje odmah ali malo po malo ide to na bolje. Veliki Tito gastarbajterima sa kamenjara nije lahko uspio stati u kraj pa ne treba ni od ove vlasti ocekivati da to brzo bude. Ali korak po korak nikome se ne zuri..Koliko danas Sarajevo ima uticaja u tim mjestima? Mogu ti pouzdano reci, jer zivim blizu i krecem se nekad po tim krajevima... Nimalo !
Tvoja prica jeste dobra, milina za oci i usi, al je realna slika drugacija.
1.U ta mjesta nikada ne moras ni otici ? U tome svjetonazoru i jeste problem... 90% Sarajlija su Grude, Posusje itd. "negdje dole u Hercegovini, kamenjar, prcvarnica, sverc-kompanija, ustase" a lafo bi tu gradili drzavu. Isto je na strani ljudi iz tih mjesta prema Sarajevu, samo sto oni nemaju zelje da grade drzavu. Ni najmanje.
2. Nacionalne zastave im ne vise, kao sto ti kazes, na vasarima, neg po trgovima,skolama, izvjesene po ulicama pa i po drzavim "institucijama".
3. Get real, manja je kvota da ce se BiH raspasti nego da ce tim ljudima srce zakucati za Bosnu i Hercegovinu ili da ce na godisnjicu genocida u Srebrenici za nekim zaliti.
-
neretvanac
#62 Re: "Mirno razdruživanje" i zašto ga ne može biti
S krucijalnom razlikom- govoris o periodu kad je stanovnistvo bilo izmjesano i kad velika veicna gradova nije imala jasnu nacionalnu dominaciju.Sasvim_Obican wrote:Ne može ga biti iz prostog razloga da je kroz historiju, prilikom svakog pokušaja "mirnog razdruživanja" dolazilo do krvoprolića naroda u BiH. Počev od 1939. godine, pa sve do 1992-1995.
Podrinje npr. nikada vise nece biti bosnjacko, ono sto osvojis ratom ne vracas u miru. Pa ni Srbi.
Danas je 90% krajeva u BiH jednonacionalno i de facto smo podjeljeno drustvo.
Osim par gradova koji su "izmjesani"- namjerno s navodim znacima, jer su podjeljeniji od Belfasta.
- Sasvim_Obican
#63 Re: "Mirno razdruživanje" i zašto ga ne može biti
Netačno... Još od Osmanlija bile su "hrišćanske" i "turske" mahale strogo podijeljene i razdvojene jedna od drugih. Razlika između takvih i našeg društva je što su ti ljudi na razlike gledali kao na prednosti, radili zajedno i poštivali jedni druge.. U našem društvu je podjela države nemoguća iz prostog razloga što su granice entiteta nekadašnje linije razgraničenja, iza njih leže kosti nevinih ljudi, životare povratnici i zato "razdruživanje" nikad neće moći proteći mirno.neretvanac wrote:S krucijalnom razlikom- govoris o periodu kad je stanovnistvo bilo izmjesano i kad velika veicna gradova nije imala jasnu nacionalnu dominaciju.Sasvim_Obican wrote:Ne može ga biti iz prostog razloga da je kroz historiju, prilikom svakog pokušaja "mirnog razdruživanja" dolazilo do krvoprolića naroda u BiH. Počev od 1939. godine, pa sve do 1992-1995.
Podrinje npr. nikada vise nece biti bosnjacko, ono sto osvojis ratom ne vracas u miru. Pa ni Srbi.
Osim par gradova koji su "izmjesani"- namjerno s navodim znacima, jer su podjeljeniji od Belfasta.
-
neretvanac
#64 Re: "Mirno razdruživanje" i zašto ga ne može biti
Ja ti opet lijepo, pogresno me svrstavas.
Koje to drzave ima u Grudama i Sirokom Brijegu? Jesi kad bio u tim mjestima? Ili ti smatras pod drzavom da na karti Europe vidis omedjene granice, jer bosnjacka drzavotvornost ne seze daleko od tog nivoa, nazalost.
Ni za vrijeme Jugoslavije, koja je bila 10 puta jaca drzava od BiH, nije se tu moglo uvesti reda i zakona niti izvjesiti petokrake po ulicama. Ko prohoda prvi sa BH zastavom Sirokim Brijegom, ja cu biti rado prvi koji ce mu doci u bolnicu u posjetu.
Usporedba ti nije na mjestu, Turci u Njemackoj nisu konstituvan narod, Hrvati u Bosni i Hercegovini jesu, tu su zadnjih 600-700 godina, nece nigdje ni otici, vjeruj mi.
Niko ih ne moze natjerati da zavole Bosnu i Hercegovinu, barem ne ovakvu kakva jeste, a bez ljubavi prema njoj nece ni raditi za njen uspjeh i dobro.
Koje to drzave ima u Grudama i Sirokom Brijegu? Jesi kad bio u tim mjestima? Ili ti smatras pod drzavom da na karti Europe vidis omedjene granice, jer bosnjacka drzavotvornost ne seze daleko od tog nivoa, nazalost.
Ni za vrijeme Jugoslavije, koja je bila 10 puta jaca drzava od BiH, nije se tu moglo uvesti reda i zakona niti izvjesiti petokrake po ulicama. Ko prohoda prvi sa BH zastavom Sirokim Brijegom, ja cu biti rado prvi koji ce mu doci u bolnicu u posjetu.
Usporedba ti nije na mjestu, Turci u Njemackoj nisu konstituvan narod, Hrvati u Bosni i Hercegovini jesu, tu su zadnjih 600-700 godina, nece nigdje ni otici, vjeruj mi.
Niko ih ne moze natjerati da zavole Bosnu i Hercegovinu, barem ne ovakvu kakva jeste, a bez ljubavi prema njoj nece ni raditi za njen uspjeh i dobro.
-
majstorS
#65 Re: "Mirno razdruživanje" i zašto ga ne može biti
Skijaš wrote:Međuetnički antagonizmi će nestati kada slomimo četničke, ali i druge elemente koji insistiraju na tom da suživot nije moguć.Frankyee wrote:Na zalost razdruzivanje je vec napravljeno i jos vise se ojacava.
Skijas, ti si jedno sovinisticko govno. Da li je zaista potrebno da vrijedas. Stalno pominjes te cetnke, je si se ti zaljubijo u njih?
Koji ti je te stalno koristis taj rjecnik? Necu ni da dajem komentar na tvoje buncanje ali ides mi uz nos sa tim terminima. Nepokazujes nista drugo nego da si nekulturni papak.
-
neretvanac
#66 Re: "Mirno razdruživanje" i zašto ga ne može biti
Govorim o periodu koje je naveo, 1939. godina i 92-95. Hoces reci da su tada Tuzla, Zenica, Mostar, Sarajevo, Banja Luka itd. bili nacionalno jednoliki? Danas jesu, barem u dobroj mjeri.Sasvim_Obican wrote:Netačno... Još od Osmanlija bile su "hrišćanske" i "turske" mahale strogo podijeljene i razdvojene jedna od drugih. Razlika između takvih i našeg društva je što su ti ljudi na razlike gledali kao na prednosti, radili zajedno i poštivali jedni druge.. U našem društvu je podjela države nemoguća iz prostog razloga što su granice entiteta nekadašnje linije razgraničenja, iza njih leže kosti nevinih ljudi, životare povratnici i zato "razdruživanje" nikad neće moći proteći mirno.neretvanac wrote:S krucijalnom razlikom- govoris o periodu kad je stanovnistvo bilo izmjesano i kad velika veicna gradova nije imala jasnu nacionalnu dominaciju.Sasvim_Obican wrote:Ne može ga biti iz prostog razloga da je kroz historiju, prilikom svakog pokušaja "mirnog razdruživanja" dolazilo do krvoprolića naroda u BiH. Počev od 1939. godine, pa sve do 1992-1995.
Govorim o gradovima, sela su uvijek bila cista i jos se za vrijeme Jugoslavije govorilo "srpsko" i "muslimansko" selo...
Teritorije su danas zaokruzene, i najmanji problem bi bio kako podjeliti, slika je jasna. Bosnjacki argument da nece pristati na podjelu najvise proizilazi iz realne spoznaje na kako malom teritoriju bi bili sprcvareni, prakticno stjerani u geto izmedju dvije drzave koje su 5-6 puta vece i nisu im prijateljski nastrojene.
Imaju i pravo, al trebaju isto tako biti svjesni da od vecinskog vracanja u Podrinje, Prijedor i sve izgubljene krajeve nema nista, sto se uzme ratom, ne vraca se u miru. Osim ako te prisile, a koliko ce ih prisiliti na takvo nesto vidjeli smo u ratu.
Last edited by neretvanac on 25/06/2011 16:17, edited 1 time in total.
- Sasvim_Obican
#67 Re: "Mirno razdruživanje" i zašto ga ne može biti
Niko ih ne može natjerati da zavole BIH, ali niko nema pravo meni oduzeti moje pravo na državu u kojoj živim i koju volim. Mene nije briga što neki čiča u Grudama ili u Ugljeviku ne smatra BIH za svoju domovinu, ali što prije takvi prihvate da žive u državi koja se zove Bosna i Hercegovina, biće bolje i nama i njima... Ko se mača laća, od mača i gine !neretvanac wrote:Ja ti opet lijepo, pogresno me svrstavas.
-
neretvanac
#68 Re: "Mirno razdruživanje" i zašto ga ne može biti
Razumljivo.Sasvim_Obican wrote:Niko ih ne može natjerati da zavole BIH, ali niko nema pravo meni oduzeti moje pravo na državu u kojoj živim i koju volim. Mene nije briga što neki čiča u Grudama ili u Ugljeviku ne smatra BIH za svoju domovinu, ali što prije takvi prihvate da žive u državi koja se zove Bosna i Hercegovina, biće bolje i nama i njima... Ko se mača laća, od mača i gine !neretvanac wrote:Ja ti opet lijepo, pogresno me svrstavas.
Al sta dobijas od od teoretskog priznanja da je to Bosna i Hercegovina, kao sto jeste.
Vrhunac bosnjacke politike je, dakle, da svi priznaju da stvarno zive u drzavi koja se zove Bosna i Hercegovina, al nas nije briga sto cu sutra imat 30 savova na glavi ako pronosam zastavu te iste, priznate drzave tim mjestima ?
- armin071
#69 Re: "Mirno razdruživanje" i zašto ga ne može biti
Covjece ne shvatas nije bit u Grudama i Listici. Prodjes malo dalje dole prema Doljanima i vidis drzavna granica. Pa sto ce granica ako drzave nema?? Za ovo boldirano ne znam jel se ti ponosis tim ili sta li vec. Da dole vlada divljasto vlada ali polahko kao sto rekoh proces je dug. Pa i Katalonija godinama kao i katalonci mrze Spaniju bacaju drzavna obiljezja zvizde himni Spanije pa su opet u Spaniji. Ljudi dole trebaju prvo da shvate da rade za svoj uspjeh i dobro a opet sve to u drzavi BiH. Ne moze im ni biti dobro ako uvijek rade protiv iste. Kada bi se tako raspadale drzave nebi nijedna ostala citava. Citav svijet bi se raspao. BiH je multietnicka i kao takva mora opstati drugacije ne ide.A vi ako mislite da ne moze tako imate opciju rata uvijek. Na Balkanu je takvo pravilo da se i dva brata pokolju zbog "medje" i tako ce uvijek biti. BiH je nicija i svacija nema svojatanja nijednog njenog dijela. Sve ti to i sam znas samo bezveze trubis o nekakvim nepravdama i sl.neretvanac wrote:Ja ti opet lijepo, pogresno me svrstavas.
- nikad_vise
#70 Re: "Mirno razdruživanje" i zašto ga ne može biti
nema nista od razdruzivanja..meni kao gradjanu BIH,a vjerujem i vecina ostalih koji se osjecaju pripadnikom Bosnjaka ili pak Bosanaca i Hercegovaca je jedino prihvatljivo rijesenje da ovu drzavu srbi i hrvati prihvate kao svoju i prestanu je blokirati,ili pak da ona postane Bosnjacka..sve ostalo bar sto se mene tice ne dolazi u obzir..nikakve dzemahirije,fildzan drzave i slicno..u ovo vrijeme politickog previranja treba maksimalno koristiti politicki uticaj i kredit koji imaju odredjeni ljudi da se sprovede ova ideja,a ukoliko u medjuvremenu neko od suprotne strane poduzme korake koji vode ka razbijanju drzave,bez oklijevanja odgovoriti silom i kraj price..jedino imam strah od politicke kratkovidnosti probosanskog bloka jer se vjecito ceka da iskrsne problem pa se onda zauzme defanzivan stav i jadikuje OHR-u umjesto da predvidimo vecinu tih problema i ne cekati da oni napadnu nas nego da mi napadamo te iste probleme..
- Skijaš
#71 Re: "Mirno razdruživanje" i zašto ga ne može biti
Srbe cijenim i poštujem, kao i Bošnjake, Makedonce, ili Crnogorce. Ali u svakom od naroda imaš onaj bolesni dio koji mrzi druge i drugačije i uopšte nisam nešto opterećen hoće li se takvi bolesnici naći uvrijeđeni.majstorS wrote:Skijaš wrote:Međuetnički antagonizmi će nestati kada slomimo četničke, ali i druge elemente koji insistiraju na tom da suživot nije moguć.Frankyee wrote:Na zalost razdruzivanje je vec napravljeno i jos vise se ojacava.
Skijas, ti si jedno sovinisticko govno. Da li je zaista potrebno da vrijedas. Stalno pominjes te cetnke, je si se ti zaljubijo u njih?
Koji ti je te stalno koristis taj rjecnik? Necu ni da dajem komentar na tvoje buncanje ali ides mi uz nos sa tim terminima. Nepokazujes nista drugo nego da si nekulturni papak.
- Alfons Kauders
#72 Re: "Mirno razdruživanje" i zašto ga ne može biti
Hm, cestitam, mislim da si opisao nekih pola promila Bosnjaka. Pogledaj rezultate izbora i vidi kako je prosla Partija Pravog Puta (muslimanski fasisti). S druge strane pogledaj kako su prosli SDS i SNSD (pravoslavni fasisti).fatamorgana wrote:Ja, eto ispada sad da smo Srbi nebi u EU, a ovi drugi što plaču za majkom Turskom ili što sanjaju o uvođenjuAlfons Kauders wrote:Da, 90 posto gradjana BiH podrzava clanstvo u EU, ali ima kvakica...fatamorgana wrote:http://www.sarajevo-x.com/bih/eunato/clanak/110624143
Gdje li zivi tih 10% koji se protive? Pretpostavljam da ih nema puno u Sarajevu, Tuzli, a jos manje u Capljini ili Sirokom.
Drugim rijecima protive se u RS, koja cini oko 30% stanovnistva BiH... Znaci haman trecina, a uz malo truda taj broj se moze udvostruciti bez problema, taman za referendum o clanstvu.
šerijatskog prava, pogledaj malo na pdf religija, tema o odsjecanju ruke, koliko ih se zalaže za isto, misliš da
bi svi ovi nazadnjaci rado u EU?
Jašta, što se ono kaže, sve se nogama u guzicu udaraju.
Nijedan nacionalista nebi u EU, jer bi im tamo svima vjerovatno polako došao kraj.
Ako ces vec citirati brojeve, onda usput reci da prema istrazivanju iz 2010 nekih 93% stanovnistva u RS ima negativan stav o EU, ne o clanstvu, vec generalno o EU. Slican procenat je dobio i NATO. Sad skontaj koliko u RS imas Bosnjaka i otprilike je to to...
Ukratko ne pravi se dalabu - znamo svi vrlo dobro ko u Evropi, zapadu, Americi i NATO-u vidi neprijatelja
- irvinx1
#73 Re: "Mirno razdruživanje" i zašto ga ne može biti
Razumijem koristenje pojmova cetnik, balija, ustasa u tom smislu... To je nacin da se izdvoji bolesni dio populacije od samoga naroda i izbjegne generaliziranje... Tako, ok je...
Last edited by irvinx1 on 25/06/2011 16:33, edited 1 time in total.
- Alfons Kauders
#74 Re: "Mirno razdruživanje" i zašto ga ne može biti
Znaci covjek je sovinista zato jer mrzi cetnike?majstorS wrote:Skijaš wrote:Međuetnički antagonizmi će nestati kada slomimo četničke, ali i druge elemente koji insistiraju na tom da suživot nije moguć.Frankyee wrote:Na zalost razdruzivanje je vec napravljeno i jos vise se ojacava.
A da ih voli... sta bi onda bio?
Evo i ja mrzim cetnike, ustase, naciste, rasiste i ostalu gamad. Jesam li sovinista? I jel moj djed sovinista sto ih je rokao u onom ratu?
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#75 Re: "Mirno razdruživanje" i zašto ga ne može biti
Isključen/a korisnik/ca iz razloga “kršenje pravila foruma”Skijaš wrote:Međuetnički antagonizmi će nestati kada slomimo četničke, ali i druge elemente koji insistiraju na tom da suživot nije moguć.Frankyee wrote:Na zalost razdruzivanje je vec napravljeno i jos vise se ojacava.
» majstorS
1 mjesec
sprem'te se, sprem'te za Banovićeeeee