Video: Tuđman i Milošević - Dogovoreni rat?

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Locked
Sasvim_Obican

#51 Re: Video: Tuđman i Milošević - Dogovoreni rat?

Post by Sasvim_Obican »

Marinn wrote:Dakle RH je VRS dostavljala naftu? Zapitas li se ti koliko je nafte, oruzja i opreme, hrane i svega drugoga RH slala Muslimanima u BIH? Koliko je vasih izbjeglica sto su ih Srbi istjerali primila po hotelima na jadranu? Prako 300 000. Sto nisu otisli kao izbjeglice u Srbiju nego u RH ako im je RH isto bila neprijateljska i agresorska zemlja kao i SRbija? Znas li da su ljeceni vojnici ABIH po bolnicama po RH? Znas li tko je zasluzan sto su BH Hrvati izasli na referendum o nezavisnosti BIH? Da su i Hrvati bojkotirali referendum kao i Srbi BIH nebi bila priznata kao drzava, jer bi referendum bio nevazeci a upravo je Tudjman pozvao da BH Hrvati izadju na referendum i glasuju za nezavisnost BIH.

Kako objasnjavas da je poslije Karadzordjeva JNA, sa hr Srbima krenula razarat, rusit, palit, ubijat po RH? DAli su to dogovorili u Karadzordjevu? Ako je postojao taj plan kako neki kazu onda se vise nemoze upotrebljavati termin niti spominjati nekakva Velika Srbija jer jedno drugo iskljucuje. Dakle nije postojao plan o nikakvoj Velikoj Srbiji i granice Virovitica- Karlovac-Karlobag.

DAkle Milosevic porusi 1/3 RH, istjera 200 000 Hrvata iz tkz Krajine, sa prve crte izbjegne jos oko 300 000 Hrvata i to je kao bio plan u Karadzordjevu da bi se podjelila BIH. :lol:

Da je istina da su se u Karadzordjevu dogovorili da se vojnim putem podjeli BIH i da se krenulo vojno BIH bi saptom pala, jer je u takvoj situaciji. Srbi puni oruzja, vjerojatno bi nesto i Hrvatima dali a ne sve povukli 1990. a Musliani nebi imali nista vise od lovackih pusaka. Cak i u takvoj situaciji nebi bilo ispucano par tisuca komada metaka, jer nebi bilo potrebno. Jer do rata nebi ni doslo. Ali imao si situaciju da su Srbi napali i Hrvate i Muslimane, napali su jer su imali plan da zauzmu BIH. Kasnije su se svi medjusobno pobili, Hrvati sa Srbima i Muslimanima, Muslimani sa Srbima, Hrvatima i Muslimanima u zap Bosni... Doslo je do opceg rasula i svatko je gledao koliko teritorije da za sebe zadrzi i da mu narod opstane.

DA su Tudjman i Slobo dogovorili podjelu BIH ona bi bila podjeljena jos dok je postojala Jugoslavija, nebi niti bilo rata.

A koliko citam vase forme i sajtove imam dojam da imate veliku mrznju prema RH i Hrvatima. RH vam je jedina prijateljska zemlja cak i u Europi, to je dokazala i za vrijeme rata. Da vas nije pomagala, naoruzavala itd bilo bi zanimljivo kako bi se stvari odigrale 90-ih godina.

Jos jednom kazem, meni se cini da su se Muslimani uhvatili za mamac kojeg su im servirali neki koji im se predstavljaju za prijatelje a zapravo su im najgori neprijatelji. Ove optuzbe, mrznja i bavljenje Hrvatima sluzi sa se rasterete Srbi i RS, dok vi igrate tu igru Srbi ucvrscuju RS. Nije pametno da od Hrvata i RH stvarate neprijatelja jer vam to nije nikako korisno nego stetno.
Ja nemam nikakvu mržnju prema nikome, a pogotovo ne prema Hrvatima. Još nisam ni Bošnjak, tako da ti teorija opasno pada u vodu.

Tuđman i Milošević su htjeli podjeliti preostale republike, ali najveći problem je bio međunarodno priznanje BiH što ih je dovelo u delikatnu situaciju, jer takvu državu ne bi smjeli dirati i prekrajati njene priznate granice. Onda su krenuli u vojna osvajanja, pa kad dođe odlučujući trenutak onda će se spojiti. Jedan od kolega forumaša ti je gore podastro dokumente što PL BiH što HVO-a u kojima je precizno i do najsitnijih detalja dogovoreno zajedničko dejstvovanje i razmjena dobara.

Vidim smiješ se planu Miloševića koji je, svjesno, žrtvovao RSK jer se pkazala kao trula i iznutra nagrižena međusobnim sukobima, prije svega, Martića i Babića. "Oluju" je aminovao Beograd možda i više od Washingtona iz kojeg je Warren Christofor rekao Tuđmanu : "Gospodine predsjedniče, vi rizikujete NATO-ve avione koji tuku hrvatske položaje, ako odmah ne zaustavite svaku akciju usmjerenu protiv civila Krajine". Istiha, Tuđman je već bio na kraju posla, tako da je ishod već bio poznat.

Ponavljam, Tuđman je bio svjestan debakla u međunarodnom ugledu Hrvatske, ako bi se okrenuo protiv vojske i zemlje koja je pod lupom svijeta jer se u njoj upravo desio genocid. Kad je pritisak EU postao prejak, Tuđman se okrenuo protiv Miloševića koji je, opet, bio spreman da potpiše kapitulaciju RS-a u zamjenu za ukidanje sankcija.

Sva priča o prijateljstvu hrvatskog naroda u Hrvatskoj prema BiH itekako stoji, ali je zvanična politika Franje Tuđmana bila agresorska prema BiH-
argyle

#52 Re: Video: Tuđman i Milošević - Dogovoreni rat?

Post by argyle »

PipiDugaDevetka wrote:Kaje se čovjek, a topovima gađao i Sarajevo iz Kiseljaka:

Pa, čovječe nerazumni, mogao si pogoditi granatom nekoga od ženine familije u Sarajevu!?
Ljepoje

#53 Re: Video: Tuđman i Milošević - Dogovoreni rat?

Post by Ljepoje »

Ovo je "korak do cilja" RTS-a i predsjednika R.Srbije da "skinu "mračne sramotne mrlje koja je označavala srpski narod i Srbiju dvije decenije" !
Marinn

#54 Re: Video: Tuđman i Milošević - Dogovoreni rat?

Post by Marinn »

Sasvim_Obican wrote:

Ja nemam nikakvu mržnju prema nikome, a pogotovo ne prema Hrvatima. Još nisam ni Bošnjak, tako da ti teorija opasno pada u vodu.

Tuđman i Milošević su htjeli podjeliti preostale republike, ali najveći problem je bio međunarodno priznanje BiH što ih je dovelo u delikatnu situaciju, jer takvu državu ne bi smjeli dirati i prekrajati njene priznate granice. Onda su krenuli u vojna osvajanja, pa kad dođe odlučujući trenutak onda će se spojiti. Jedan od kolega forumaša ti je gore podastro dokumente što PL BiH što HVO-a u kojima je precizno i do najsitnijih detalja dogovoreno zajedničko dejstvovanje i razmjena dobara.

Vidim smiješ se planu Miloševića koji je, svjesno, žrtvovao RSK jer se pkazala kao trula i iznutra nagrižena međusobnim sukobima, prije svega, Martića i Babića. "Oluju" je aminovao Beograd možda i više od Washingtona iz kojeg je Warren Christofor rekao Tuđmanu : "Gospodine predsjedniče, vi rizikujete NATO-ve avione koji tuku hrvatske položaje, ako odmah ne zaustavite svaku akciju usmjerenu protiv civila Krajine". Istiha, Tuđman je već bio na kraju posla, tako da je ishod već bio poznat.

Ponavljam, Tuđman je bio svjestan debakla u međunarodnom ugledu Hrvatske, ako bi se okrenuo protiv vojske i zemlje koja je pod lupom svijeta jer se u njoj upravo desio genocid. Kad je pritisak EU postao prejak, Tuđman se okrenuo protiv Miloševića koji je, opet, bio spreman da potpiše kapitulaciju RS-a u zamjenu za ukidanje sankcija.

Sva priča o prijateljstvu hrvatskog naroda u Hrvatskoj prema BiH itekako stoji, ali je zvanična politika Franje Tuđmana bila agresorska prema BiH-
Pa upravo je Tudjman pozvao BH Hrvate da izadju na referendum i da glasuju o samostalnosti BIH. Da su Hrvati bojkotirali taj referendum on bi bio nevazeci i nebi BIH postala nezavisna drzava. DAli su ovo cinjenice?

Znaci Tudjman je bio takav kreten da je to napravio? :lol:
Komrad

#55 Re: Video: Tuđman i Milošević - Dogovoreni rat?

Post by Komrad »

Marinn wrote: Pa upravo je Tudjman pozvao BH Hrvate da izadju na referendum i da glasuju o samostalnosti BIH. Da su Hrvati bojkotirali taj referendum on bi bio nevazeci i nebi BIH postala nezavisna drzava. DAli su ovo cinjenice?

Pa naravno to je uradio iz nekoliko razloga
1. Da sukobe iz Hrvatske prebaci u BiH
2. Da se BiH destabilizira jer je u tom stanju podlozna dijeljenju
3. Da Hrvati ne ostanu u krnjoj jugoslaviji tj Srboslaviji
4. itd..

Ja ne vjerujem da je Tudzman imao postene namjere kako prema BiH kao drzavi tako i prema Hrvatskom narodu u BiH(kao i drugim narodima)

Jednostavno je pokusao da taktizira, da odbrani Hrvatsku i otme BiH onoliko koliko je moguce, sto vise to bolje
zemo_online

#56 Re: Video: Tuđman i Milošević - Dogovoreni rat?

Post by zemo_online »

tacno je da je tudjman pozvao hdz da podrzi referendum nakon sto je to hdz bih trazio od tudjmana tj. centrale u zagrebu, i odobbrenje iz centrale je dano 5 do 12.
nesto kasnije je i tudjman priznao bih u njenim avnojevskim granicama, ali je malo poznato da je to napravio zato sto je to uslov bio da SAD prizna hrvatsku.
Marinn

#57 Re: Video: Tuđman i Milošević - Dogovoreni rat?

Post by Marinn »

Komrad wrote:
Marinn wrote: Pa upravo je Tudjman pozvao BH Hrvate da izadju na referendum i da glasuju o samostalnosti BIH. Da su Hrvati bojkotirali taj referendum on bi bio nevazeci i nebi BIH postala nezavisna drzava. DAli su ovo cinjenice?

4. itd..

Ja ne vjerujem da je Tudzman imao postene namjere kako prema BiH kao drzavi tako i prema Hrvatskom narodu u BiH(kao i drugim narodima)

Jednostavno je pokusao da taktizira, da odbrani Hrvatsku i otme BiH onoliko koliko je moguce, sto vise to bolje
Da su se Tudjman i Milosevic nesto dogovorili nebi RH nila razoruzana i JNA i cetnici krenuli na RH nego bi podjelili BIH bez ispaljenog metka jer ste okruzeni Srbima i Hrvatima. To se moglo rjesit u par dana, jednostavno povuci granica.

A na kraju su Muslimani i Srbi podjelili BIH a vi mantrate o podjeli izmedju Hrvata i Srba.
zemo_online

#58 Re: Video: Tuđman i Milošević - Dogovoreni rat?

Post by zemo_online »

Komrad wrote:

4. itd..

to je sve poznato i samo je pitanje hoce li srbija i hrvatska platiti ikad ratnu stetu bih. to je jedino bitno.
-a gdje bi onda ekonomski bili srbija i hrvatska?? ispod kosmeta.
Komrad

#59 Re: Video: Tuđman i Milošević - Dogovoreni rat?

Post by Komrad »

Marinn wrote:
Da su se Tudjman i Milosevic nesto dogovorili nebi RH nila razoruzana i JNA i cetnici krenuli na RH nego bi podjelili BIH bez ispaljenog metka jer ste okruzeni Srbima i Hrvatima. To se moglo rjesit u par dana, jednostavno povuci granica.

A na kraju su Muslimani i Srbi podjelili BIH a vi mantrate o podjeli izmedju Hrvata i Srba.
Ja nisam rekao da su se Tudzman i Milosevic dogovorili samo sam rekao da Tudzmana ne smatram prijateljem BiH.
Mnogi su i u Srbiji mislili da ce BiH pasti za par dana pa ne pade :)
A to sa su Muslimani i Srbi podijelili BiH??? Pa kako to da je ona jos uvijek u ovim granicama?
Komrad

#60 Re: Video: Tuđman i Milošević - Dogovoreni rat?

Post by Komrad »

test01 wrote:
to je sve poznato i samo je pitanje hoce li srbija i hrvatska platiti ikad ratnu stetu bih. to je jedino bitno.
Neka nas ostave na miru za sva vremena ... halal im ratna steta
zemo_online

#61 Re: Video: Tuđman i Milošević - Dogovoreni rat?

Post by zemo_online »

Komrad wrote:
test01 wrote:

pa vratili su nas u srednji vijek i sta sad? puj pike ne vazi???? dje to ima??
cist racun duga ljubav.
Komrad

#62 Re: Video: Tuđman i Milošević - Dogovoreni rat?

Post by Komrad »

test01 wrote:
Komrad wrote:
test01 wrote:

pa vratili su nas u srednji vijek i sta sad? puj pike ne vazi???? dje to ima??
cist racun duga ljubav.
Nije bas tako ... ali kad se sad oporavimo a hocemo ... neka nas opet ne vracaju ... ako kontas sta hocu reci :)
Marinn

#63 Re: Video: Tuđman i Milošević - Dogovoreni rat?

Post by Marinn »

Komrad wrote:
Marinn wrote:

Ja nisam rekao da su se Tudzman i Milosevic dogovorili samo sam rekao da Tudzmana ne smatram prijateljem BiH.
Mnogi su i u Srbiji mislili da ce BiH pasti za par dana pa ne pade :)
A to sa su Muslimani i Srbi podijelili BiH??? Pa kako to da je ona jos uvijek u ovim granicama?
Govorim o unutrasnjim granicama BIH. Srbi imaju RS a Bosnjaci dominiraju u Federaciji. Hrvate se stalno preglasava i ne postuje se volja biraca nego ima se podmecu razni Komsici i Kukici. Bosnjacka politika je ista onakva sto su Srbi radili u Jugoslaviji.
Komrad

#64 Re: Video: Tuđman i Milošević - Dogovoreni rat?

Post by Komrad »

Marinn wrote: Govorim o unutrasnjim granicama BIH. Srbi imaju RS a Bosnjaci dominiraju u Federaciji. Hrvate se stalno preglasava i ne postuje se volja biraca nego ima se podmecu razni Komsici i Kukici. Bosnjacka politika je ista onakva sto su Srbi radili u Jugoslaviji.

haha bilo je pitanje kada ces odgovoriti ovu poskokovsku recenicu
Niko nikome ne podmece... Komsic je legalno i legitimno po svim gradjanskim pravima, slobodama, po ustavi i zakonu izabrani drzavni funkcioner hrvatske nacionalnosti
Marinn

#65 Re: Video: Tuđman i Milošević - Dogovoreni rat?

Post by Marinn »

Komrad wrote:
Marinn wrote: Govorim o unutrasnjim granicama BIH. Srbi imaju RS a Bosnjaci dominiraju u Federaciji. Hrvate se stalno preglasava i ne postuje se volja biraca nego ima se podmecu razni Komsici i Kukici. Bosnjacka politika je ista onakva sto su Srbi radili u Jugoslaviji.

haha bilo je pitanje kada ces odgovoriti ovu poskokovsku recenicu
Niko nikome ne podmece... Komsic je legalno i legitimno po svim gradjanskim pravima, slobodama, po ustavi i zakonu izabrani drzavni funkcioner hrvatske nacionalnosti
To sto postoje rupe u zakonu i Bosnjacka politika to koristi ne znaci da je to posteno. Zelis reci da je Komsic izabran hr glasovima?
Komrad

#66 Re: Video: Tuđman i Milošević - Dogovoreni rat?

Post by Komrad »

Marinn wrote:
To sto postoje rupe u zakonu i Bosnjacka politika to koristi ne znaci da je to posteno. Zelis reci da je Komsic izabran hr glasovima?
Rupe u zakonu sigurno psotoje pa kad ih SDP predlozi da se promijene onda to HDZovi odbijaju jel tako?
Ja ne znam cijim glasovima je izabran Komsic kao sto ne znas ni ti ... Ne postoje hrvatski, bosnjacki, srpski glasovi
u ovoj drzavi postoje glasovi-glasaca
rogoz

#67 Re: Video: Tuđman i Milošević - Dogovoreni rat?

Post by rogoz »

Nikuda mi necemo stici,ostali smo u koletecini velikosrpske-hrvatske fasisticke ideologije.Bosansku odbranu ocrnili su najvise petokolanasi,koristeci moc medija.Bacali su na kantar,vagali,dodavali..na kraju ispado smo gori od cetnika i ustasa.Zrtva i danas nakon gotovo 20 godina od agresije mora da dokazuje sta je istina.
Istina se zaobilazi,ona bode,boli i stetna je po multi-kulti,gutaj,trpi.
...a nastavljaci fasisticke ideologije melju i dalje.
ultima_palabra

#68 Re: Video: Tuđman i Milošević - Dogovoreni rat?

Post by ultima_palabra »

rogoz wrote:Nikuda mi necemo stici,ostali smo u koletecini velikosrpske-hrvatske fasisticke ideologije.Bosansku odbranu ocrnili su najvise petokolanasi,koristeci moc medija.Bacali su na kantar,vagali,dodavali..na kraju ispado smo gori od cetnika i ustasa.Zrtva i danas nakon gotovo 20 godina od agresije mora da dokazuje sta je istina.
Istina se zaobilazi,ona bode,boli i stetna je po multi-kulti,gutaj,trpi.
...a nastavljaci fasisticke ideologije melju i dalje.
Haj majke ti stipu se defetizma... da su ljudi tako pričali 92-95 ne bi bilo ni Bosne ni Bošnjaka :roll: Ako možeš šta doprinijeti bujrum, ako ne poštedi nas jadikovki...
irvinx1

#69 Re: Video: Tuđman i Milošević - Dogovoreni rat?

Post by irvinx1 »

Komrad wrote:
Rupe u zakonu sigurno psotoje pa kad ih SDP predlozi da se promijene onda to HDZovi odbijaju jel tako?
Ja ne znam cijim glasovima je izabran Komsic kao sto ne znas ni ti ... Ne postoje hrvatski, bosnjacki, srpski glasovi
:lol: Ma Zeljko je izbran glasovima Roma sa Aneksa :D
Dialer

#70 Re: Video: Tuđman i Milošević - Dogovoreni rat?

Post by Dialer »

Dovoljno je da se sjetim zlatnih kasika... A nemamo ni za plasticnih. :skoljka: Imala je vlast poslije rata da nam napravi drzavu, al smo svi svjedoci kako su je napravili.

Bili smo protiv 2 strane u ratu, al inat Bosanski je nenadjebivo nesto. :thumbup: :thumbup:
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#71 Re: Video: Tuđman i Milošević - Dogovoreni rat?

Post by PipiDugaDevetka »

irvinx1 wrote:
Komrad wrote:
:lol: Ma Zeljko je izbran glasovima Roma sa Aneksa :D
Čast mi je što sam i ja glasao za Željku Komšu, a nisam sa Aneksa.
Jeste da sam Cigan u duši, samo bih poručio:
Komšo Cigane!!! Po-ne-si za-sta-vu!
hercegovac_pravi

#72 Re: Video: Tuđman i Milošević - Dogovoreni rat?

Post by hercegovac_pravi »

Marinn wrote:
Sasvim_Obican wrote:

Pa upravo je Tudjman pozvao BH Hrvate da izadju na referendum i da glasuju o samostalnosti BIH. Da su Hrvati bojkotirali taj referendum on bi bio nevazeci i nebi BIH postala nezavisna drzava. DAli su ovo cinjenice?

:lol:
Koji si ti smjehotres "jadan nebio".. :-)
Dok ti se kompletnom vojno-politickom vrhu sudi za udruzeni zlocinacki poduhvat, dok svaki dan hapse lokalne gmizavce (gospodare zivota i smrti po Dretelju, Gabeli, Heliodromu...itd...itd), dok ti svaki dan izade neki dokument iz Predsjednistva tadasnje Hrvatske koji govori o zlocinacnkom karakteru i sporazumu Slobe i Franje, ili izadje neki dokumkent o sporazumu hrvatskih i srpskih paravojski u BiH sa ciljem podjhele BiH,....ti drvis o nekakvim glupostima.... :-) Bogati imate li vi ikakvog obraza ili mislite da vam anonimnost foruma dozvoljava da istresate svoje mentalne izmete? :run:
Marinn

#73 Re: Video: Tuđman i Milošević - Dogovoreni rat?

Post by Marinn »

Koji je ovo dokument?
Ko u ovom dokumentu nudi Srbima izlaz na more?
http://img705.imageshack.us/img705/6789/vukovar031.jpg

Čiji su ovo potpisi na dokumentu u kojem se Srbima nudi izlaz na more?
http://img405.imageshack.us/img405/1133/vukovar032.jpg

Tko potpisuje primirje sa Srbima dok juriša na Ploče?
http://img845.imageshack.us/img845/6866/vukovar033.jpg

Što je na ovoj slici? Kolektivno ludilo?
http://img849.imageshack.us/img849/2438/stadion006.jpg
Komrad

#74 Re: Video: Tuđman i Milošević - Dogovoreni rat?

Post by Komrad »

Marinn wrote:Koji je ovo dokument?
Ko u ovom dokumentu nudi Srbima izlaz na more?
http://img705.imageshack.us/img705/6789/vukovar031.jpg

Čiji su ovo potpisi na dokumentu u kojem se Srbima nudi izlaz na more?
http://img405.imageshack.us/img405/1133/vukovar032.jpg

Tko potpisuje primirje sa Srbima dok juriša na Ploče?
http://img845.imageshack.us/img845/6866/vukovar033.jpg

Što je na ovoj slici? Kolektivno ludilo?
http://img849.imageshack.us/img849/2438/stadion006.jpg
R BiH je imala i ima izlaz na more, Unija republika BiH bi takodjer imala izlaz na more i sta je tu sporno?
Ovaj sporazum jeste prihvacen od strane AI ali nikad nije dobio podrsku ostatka predsjednistva prema tome on nikad nije bio verifikovan niti se kad radilo po njemu :)

I sta god je Alija radio... radio je u svojoj zemlji, dijelio je, spajao je, pravio unije republika itd... dakle sve u SVOJOJ zemlji za razliku od Tudzmana koji je razdjebavao tudju drzavu nekad manje, nekad vise zavisno od toga koliko je imao pritiska od medjunarodne zajednice
Marinn

#75 Re: Video: Tuđman i Milošević - Dogovoreni rat?

Post by Marinn »

Sporno je sto je Alija dijelio sa Srbima BIH. Nije BIH njegova pa da nesto dijeli i jos se kako se vidi dogovarao sa Srbima dok je ratovao protiv Hrvata. Primirje sa Srbima i napadao Hrvate. Toliko od tome tko je dijelio BIH.
Locked