Turska i njen odnos spram BiH i regiona

Post Reply
GOLFER

#51 Re: Turska i njen odnos spram BiH i regiona

Post by GOLFER »

Marilyn wrote:
supervizor wrote:Svi hvale turske škole u BiH. Navodno djeca uče iz savremenih američkih udžbenika, nastava je na engleskom jeziku, učenici iz ovih škola redovno osvajaju prva mjesta na raznim takmičenjima...
Malo sutra... škole su veoma nekvalietne. Znam to dobro. :|
Ako cemo o kvalitet skola, sigurno su bolje i kvalitetnije nego mnoge osnovne i srednje skole sirom Bosne i Hercegovine... Da ima boljih sigurno ima, ali da ima gorih e takvih ima mnogo vise, I dok sam ja isao u gimnaziju, na takmicenjima djeca iz turskog koledja su redovno osvajala skoro na svim takmicenjima neko od 3 prva mjesta...

A evo gledam i onaj IUS, ljudi prave pravi kampus, kakav mi u BiH nemamo i rade odlican posao, uz to djeca uce po USA udjbenicima prilagodjenim vremenu, a ne kao ja sto sam u prije 2 godine iz nekih knjiga iz 70-tih gdje je pola informacija zastarilo...
Marilyn

#52 Re: Turska i njen odnos spram BiH i regiona

Post by Marilyn »

Ma sve je to super, ali na djecu druge vjere, kao i onu iz mješanih brakova se malo drugačije gleda. :|
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#53 Re: Turska i njen odnos spram BiH i regiona

Post by JoseMujica »

Marilyn wrote:Ma sve je to super, ali na djecu druge vjere, kao i onu iz mješanih brakova se malo drugačije gleda. :|
e jesi se našla Džemi Latiću žaliti za majorizaciju na vjerskoj osnovi...to ti je kod ovih normala, islamska demokracija na putu ka Europi, a nama ostaje da se prilagođavamo jerbo neće oni nama...fino Poglavnik reko, Alaha mi :D
konrad

#54 Re: Turska i njen odnos spram BiH i regiona

Post by konrad »

prljavi Hare wrote:Lijepo bi bilo da otvore pogone u BiH,pa da im lijepo mi pravimo novi turski tenk- Altay,imamo tradiciju
u namjenskoj industriji,a hranu za ovo čudo bi pravili u "Pretisu",i eto posla! :D

Image
Ne moraju za svaki ni platiti,ostave koji..... :lol: :lol: :lol:
Kako je bilo danas na Call of Duty, pazi da ne pregori Play Station :lol:
BiH-x

#55 Re: Turska i njen odnos spram BiH i regiona

Post by BiH-x »

Marilyn wrote:Ma sve je to super, ali na djecu druge vjere, kao i onu iz mješanih brakova se malo drugačije gleda. :|
A to znaci da su skole nekvalitetne?
Marilyn

#56 Re: Turska i njen odnos spram BiH i regiona

Post by Marilyn »

Na neki način, znači. Ne mislim da je nekvalitetan plan i program rada, ali neprofesionalnost predavača svakako utiče na kvalitet.
zavrzlama

#57 Re: Turska i njen odnos spram BiH i regiona

Post by zavrzlama »

dek wrote:Turska već sad postaje jedna od svjetskih sila, u ekonomskom, vojnom i političkom smislu se nameće kao nezaobilazni ''igrač'' na međunarodnoj sceni a njen utjecaj na Balkanu više niko ne može ignorirati.

Polazeći svakako od toga da Turska, kao i svaka država, ponajprije gleda vlastiti interes, te da se se svi, pa i mi, prvo trebamo okrenuti sebi i svoje probleme sami rješavati, svaka pomoć od Turske kao saveznika je po meni itekako dobrodošla.
Nedavno je Erdogan izjavio da će pobjedom AKP-a na dobitku i Sarajevo (odnosno BiH).

Šta vi mislite, može li BiH kao država u narednom periodu profitirati, prvo u političkom smislu , od sve jače Turske?

hoce profitirati,jer je BIH jeftina moneta da Turci preko BIH dokazu svoj ekonomski a ponajvise vojni uticaj u ovom dijelu evrope...posto su vecini neprijatelja BIH u samoj BIH blizi zagreb i beograd,bosnji nije ostavljen nikakav izbor nego za saveznike uzet Tursku.....

srbija se ulizuje turskoj jer zna da se BIH moze dokusuriti jedino preko turske...medjutim sva srbija je slabija vojno i ekonomski nego jedan Instanbul,pa Turska nema interesa da se kurva sa srbijom na stetu BIH :wink: ..the end.
Last edited by zavrzlama on 23/06/2011 18:58, edited 1 time in total.
Bodkin

#58 Re: Turska i njen odnos spram BiH i regiona

Post by Bodkin »

BiH-x wrote:
A to znaci da su skole nekvalitetne?

hahah koji si ti...necu da kazem da ne zaradim ban.to znaci da su skole ksenofobicne i gaje retrogradne i nazadne ideje kontas?da to znaci da su nekvalitetne jer odgajaju mlade ljude u duhu netolerancije prema 'onima anamo' a oni i ne znaju koji su to.jel ti sad jasnije malo?

inace prvi put cujem da neko govori o ovim problemima u ovim skolama, nisam znao za tu pojavu
Haettenschweiler

#59 Re: Turska i njen odnos spram BiH i regiona

Post by Haettenschweiler »

StupskaBitanga wrote:
sarajevsko_pivo wrote:Mogli bi oni vise investirati!

Tu je trgovina, proizvodnja, turizam, infrastruktura, energija.
Nemoj molim i ovo je previše
Koje su to škrtice to je nevjerovatno
Turci će investirati gdje izračunaju da mogu ostvariti profit. Niko nije lud da ulaže u trula preduzeća bez mašina i nekoliko hiljada radnika na čekanju koji godinama nisu primili feninga.
A škrtost u poslovnom svijetu ne postoji. Niko te ne pita koliko odmora daješ radnicima, da li službena auta imaju klimu i slično već se pita koliki je profit, koliki je udio u tržištu, kako se nosiš sa konkurencijom....
Nemaju Turci naftu pa da mogu balahati kao Arapi.
Marilyn

#60 Re: Turska i njen odnos spram BiH i regiona

Post by Marilyn »

inace prvi put cujem da neko govori o ovim problemima u ovim skolama, nisam znao za tu pojavu
Znam ja zato i govorim. Znam djecu, koju su roditelji ispisali iz te škole upravo zbog toga.
prljavi Hare
Location: Šta se ono u Njujorku plavi,Donaldovi prameni na glavi

#61 Re: Turska i njen odnos spram BiH i regiona

Post by prljavi Hare »

Tvoj problem je što svoju velikosrpsku priču umotanu o nekakve budalaštine o "miru i ekonomiji"
meni ne možeš prodavati!Namirišem vas na kilometar!!!

Nego...kako je Vasić? :D
prljavi Hare
Location: Šta se ono u Njujorku plavi,Donaldovi prameni na glavi

#62 Re: Turska i njen odnos spram BiH i regiona

Post by prljavi Hare »

I još nešto "mirovnjak"!!Nisam u pedesetim,natjerali su me oni tvoji genocidaši iz srednjoškolske klupe
da branim one koje ne stigoše pobiti u prvom naletu,tako da sam u optimalnim godinama za još jedno
poluvrijeme sa vama!! ;-)
Pitanje suživota u BiH je neupitno,ali sa takvima kao što si ti,NE.......pročitan si "mirovnjak"! ;-)
Kad god poželite!!!! :dance:

P.S.Moraćeš pronaći kakvog naivnog Bošnju za te svoje priče!!!!Slovenac"!!! :lol: :lol: :lol:
kamen spoticanja

#63 Re: Turska i njen odnos spram BiH i regiona

Post by kamen spoticanja »

morat cu biti malo grublji ali cu stvar kazati jasno s punim pravom
LAZES I SVE STO SI KAZALA SI SLAGALA!!!
BiH-x

#64 Re: Turska i njen odnos spram BiH i regiona

Post by BiH-x »

Bodkin wrote: hahah koji si ti...necu da kazem da ne zaradim ban.to znaci da su skole ksenofobicne i gaje retrogradne i nazadne ideje kontas?da to znaci da su nekvalitetne jer odgajaju mlade ljude u duhu netolerancije prema 'onima anamo'
Polako, smiri se :)

To sto je neka skola ksenofobicna (kako se, naravno bez dokaza, tvrdi za turske skole u BiH) uopste ne znaci da je nekvalitetna.

Rezultati skolskih takmicenja govore za sebe.
kamen spoticanja

#65 Re: Turska i njen odnos spram BiH i regiona

Marilyn wrote:
supervizor wrote:Svi hvale turske škole u BiH. Navodno djeca uče iz savremenih američkih udžbenika, nastava je na engleskom jeziku, učenici iz ovih škola redovno osvajaju prva mjesta na raznim takmičenjima...
Malo sutra... škole su veoma nekvalietne. Znam to dobro. :|
ah vidim ne mozes da se odlucis jesu li nekvalitetne ili pak ksenofobicne...ocito je sta tebe zulja :)
Bodkin

#66 Re: Turska i njen odnos spram BiH i regiona

Post by Bodkin »

BiH-x wrote:
Bodkin wrote: hahah koji si ti...necu da kazem da ne zaradim ban.to znaci da su skole ksenofobicne i gaje retrogradne i nazadne ideje kontas?da to znaci da su nekvalitetne jer odgajaju mlade ljude u duhu netolerancije prema 'onima anamo'
Polako, smiri se :)

To sto je neka skola ksenofobicna (kako se, naravno bez dokaza, tvrdi za turske skole u BiH) uopste ne znaci da je nekvalitetna.

Rezultati skolskih takmicenja govore za sebe.
tuga je sto ti ne vidis u cemu je problem ;-)
ja sam i rekao ako je tacno onda ih treba sve pozatvarati i mrs u PM.nemamo dovoljno ksenofobicnih i retardiranih skola, institucija i pojedinaca u drzavi jel. pitao bih te da li bi isto pricao da skole po zapadnom svijetu krenu sa istom praksom prema drugim vjerama ;-)
Ljepoje

#67 Re: Turska i njen odnos spram BiH i regiona

Post by Ljepoje »

Kuvajt: BiH ćemo dodijeliti status "najpovlaštenije zemlje" u ekonomskim odnosima

BiH može računati na Kuvajt kao na prijatelja koji je želi vidjeti kao prosperitetnu državu i u vezi s tim biće realizovana odluka kuvajtske Vlade da dodijeli BiH status "najpovlaštenije" zemlje u ekonomskim odnosima, rekao je premijer Kuvajta Naser al Sabah.

:bih: :bih:
Marilyn

#68 Re: Turska i njen odnos spram BiH i regiona

Post by Marilyn »

kamen spoticanja wrote:
Ne, ne lažem. Istina boli, zato si se i iznervirao.

A ako neki predavač u školi vrši diskriminaciju nad djecom druge vjere, odnosno ako je ksenofobičan, onda je nekvalitetan kako on, tako i institucija koja to toleriše. I da, smeta mi to.
kamen spoticanja

#69 Re: Turska i njen odnos spram BiH i regiona

Marilyn wrote:
kamen spoticanja wrote:
Ne, ne lažem. Istina boli, zato si se i iznervirao.

A ako neki predavač u školi vrši diskriminaciju nad djecom druge vjere, odnosno ako je ksenofobičan, onda je nekvalitetan kako on, tako i institucija koja to toleriše. I da, smeta mi to.
lazes i to mirne duse i ciste savjesti mogu kazat...jer da je tako ne bi trecina stipendisane djece bile nemanje i anice(a stipendije su zaradile sjajnih uspjesima na prijemnim ispitima),ne bi nemanje i anice bili medju najboljim ucenicima i studentima na tim obrazovnim ustanovama...
nego kad tako jadno,bijedno,cemerno i gadno tvrdis to sto tvrdis napisi ime i prezime djeteta koje je diskriminisano i ime predavaca i za dva dana bice na sudu? jel moze ? ili ti to onako iz daljine pljujes?
a nekvalitet tih obrazovnih ustanova najbolje potvrdjuju redovi cekanja za upis u iste,uspjesi djece na domacim i medjunarodnim takmicenjima svih kategorija i ovo sto ti pises
jer ocito je sta koga ovde boli :)

fuuuj kako mi se gadi pricati o imenima i brojati krvna zrnca fuuuuj
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#70 Re: Turska i njen odnos spram BiH i regiona

Post by JoseMujica »

jebga kamen spoticanja jesil ti dijete iz miješanog braka ili neko ko nije musliman a bio si u tim školama?

Ako nisi onda i nemaš to iskustvo da možeš pričati o sopstvenom doživljaju okoline iz tog ugla. Jedina pozicija iz koje možeš govoriti jeste ideološka, ugao povrijeđene sujete. Bez veze curu napadaš, a ne znaš ni koje niti njeno iskustvo iz neke od tih škola.
baxul

#71 Re: Turska i njen odnos spram BiH i regiona

Post by baxul »

glupost
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#72 Re: Turska i njen odnos spram BiH i regiona

Post by KatarinaKosaca »

Kad se nešto zove "Hrvatska bolnica" ili "Srpski dom" to je sasvim normalno, a kad se spominje Turska, to je odmah kolektivna histerija. Turska je primjer sekularne države u nekim segmentima ekonomije jako razvijena zemlja, puno toga od turaka naučiti o privredi i dok god je, kao i svaka druga zemlja dobronamjerna, dobrodošla i neka ulaže u BIH:
Nekako s proljeća

#73 Re: Turska i njen odnos spram BiH i regiona

Post by Nekako s proljeća »

Malo je degutantno na osnovu individualnog iskustva bilo koga, donositi i usvojiti zaključak . Kada se već javih ...Turska je u Bosni i Hercegovini prisutna vijekovima, a u novije vrijeme je nakon tzv ''Istambulske deklaracije'' njeno prisustvo znatno izraženije kako u BiH tako i u regionu. Mi to možemo primijetiti na polju ekonomije npr. kroz upliv na sarajevsku berzu, u medijima kroz npr. raznorazne serije , u kulturi kroz npr obnovu kulturnohistorijskih spomenika i sl.

Takvi su limiti postavljeni,:'' možete ulagati u obrazovanje i kulturu..'' i tako je bilo od Demirela pa na ovamo. Konkretno u vezi tzv. '' turskih škola'' u BiH nemam dovoljno informacija, a za ove u Sarajevu se sigurno može reći da su sasvim u redu za većinu njenih polaznika.

Ja ne pridajem tome toliku pažnju, koliko me zanima da li postoji bojazan da će se njihovim brojem na određen način ugroziti zvanični obrazovni sistem ovog kantona a onda i šire.

Turci su izuzetni trgovci i ne bi me iznenadilo da jako dobro rade na ostvarenju svojih interesa. Mene u svemu tome zanima, je li njihov interes na našu-moju štetu ili je on obostran.
Kvalitetno obrazovanje generacija koje dolaze ili će doći je nešto što ja držim kao nešto vrlo bitno i od značaja za sve izraženiju globalnu razmjenu ljudi (ali i kapitala)preko Bosne i Hercegovine. Ne zaboravimo da je naš geografski položaj na '' razmjeđu svjetova''....ala Franka i ala Turka... :D
Bodkin

#74 Re: Turska i njen odnos spram BiH i regiona

Post by Bodkin »

KatarinaKosaca wrote:Kad se nešto zove "Hrvatska bolnica" ili "Srpski dom" to je sasvim normalno, a kad se spominje Turska, to je odmah kolektivna histerija. Turska je primjer sekularne države u nekim segmentima ekonomije jako razvijena zemlja, puno toga od turaka naučiti o privredi i dok god je, kao i svaka druga zemlja dobronamjerna, dobrodošla i neka ulaže u BIH:
kakva ba histerija, o cemu ti pricas.jesi to napisala post bez citanja ijednog posta.ovdje se prica o stanju u turskim skolama (suprotna iskustva ocigledno) a ne o nabijanju tvojih postova.

svako investiranje je zlata vrijedno i mislim da ovi nasi indijanci mogu puno vise uraditi da privuku turski kapital u BiH
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#75 Re: Turska i njen odnos spram BiH i regiona

Post by KatarinaKosaca »

Bodkin wrote:kakva ba histerija, o cemu ti pricas.jesi to napisala post bez citanja ijednog posta.ovdje se prica o stanju u turskim skolama (suprotna iskustva ocigledno) a ne o nabijanju tvojih postova.

svako investiranje je zlata vrijedno i mislim da ovi nasi indijanci mogu puno vise uraditi da privuku turski kapital u BiH
1. Hvala na kulturnom forumanju :lol:

2. Turske škole nisu obavezne, nego dobrovoljne. Dakle, kome se ne sviđa ispiše se i kraj

3. Oko investicija se slažemo, dakle.
Post Reply