taqqiya

Rasprave o vjerskim temama.
PRO testant

#51 Re: taqqiya

Post by PRO testant »

E-B wrote:.

Posto sam ja vec predstavio moju interpretaciju, dali ti mozes predstaviti tvoju interpretaciju, tj mozes li objasniti zbog cega smatras da se u tim primjerima ne govori o taqiyyi

pozdrav
Zbog totalne dekontekstuslizacije tekstova, i zanemarivanja ostalih tekstova u potpunosti.

Evo primjera:
Psalam 23
1 Psalam. Davidov.
Jahve je pastir moj: ni u čem ja ne oskudijevam; (Isa 40:11; Jer 23:4; Ezek 34:23; John 10:11; 1Pet 2:25; Rev 7:17;)
2 na poljanama zelenim on mi daje odmora. Na vrutke me tihane vodi
3 i krijepi dušu moju. Stazama pravim on me upravlja radi imena svojega.
4 Pa da mi je i dolinom smrti proći, zla se ne bojim, jer si ti sa mnom. Tvoj štap i palica tvoja utjeha su meni. (Ps 3:5; Ps 118:6;)
5 Trpezu preda mnom prostireš na oči dušmanima mojim. Uljem mi glavu mažeš, čaša se moja prelijeva.
6 Dobrota i milost pratit će mene sve dane života moga. U Jahvinu ću domu prebivati kroz dane mnoge.

Da ne analiziram tvoje ideje o tim tekstovima, ali samo da kažem da je selektivno biranje tekstova prema postavljenoj tezi, te dekontekstualizacija istih radi podupiranja spomenute teze, ozbiljna prijetnja ozbiljnom dijalogu. Pogotovu kada se koristi Bibliski tekst za odbranu Quranskih učenja koja nemaju osnova ni u samom Quranu.
HM 2011

#52 Re: taqqiya

Post by HM 2011 »

Vidim raspravlja se, pa da se i ja uključim i pobrišem gnijev ljudi, da se ljudi primire,

1. Istina je jasna, ona jasno razlikuje glupost, glupe izreke i nepotrebne stvari - uvrede od ispravnih stvari:
Istina glasi:
Prvo ljudsko biće je napravljeno od gline, šuplje kad se u nju kucne i dobio je ime Adem A.S. - poučen je imenima svega....
Sva ostala ljudska bića nastala su od kapi sjemena.....
Ovo recite ateisti - smijati će Vam se u face svađalačke, grohotom, i reći minimalno za Vas da ste zaostali u intelektualnom razvoju, ili da ste ludi kao opravdanje za Vas.....
Ukratko - niti jedan čovjek nakon Adema A.S. nije napravljen od bilo kakvog drugog materijala osim Sjemena (Uključujući i smeće)

2. Priča o više istina je vrlo zanimljiva i podiže bezbroj intriga o kojima ćemo istinu saznati na Sudnjem danu:
Poenta je da je Adem A.S. izgnan iz Dženneta da bude očišćen od svojih grijeha,
Danas ima oko 7 milijardi potomaka Adema A.S. - a garantovano je svima da u DŽennetu ima mjesta za sve one koji to žele.....
Ljudima je jednostavno dato vrijeme života da se vidi koliko će griješiti i da dokažu svoju vrijednost za Džennet ako to mogu.....
(potrudio sam se da zakomplikujem najmanje što mogu)
Od Nuha A.S. i potopa nemamo neikave informacije šta je bilo sa tim narodima, gdje su nestali,
Temeljimo znanje o Religiji od Ibrahima A.S. , i koliko sam shvatio, još ćemo više, kao čovječanstvo, biti razrijeđeni od znanja na temu odnosa Čovjek - Bog Stvoritelj Svemogući, sve dok ne ostanu ljudi koji će se samo baviti dunjalukom.....

3. Jedno od ekstremnih sporotva u sferi bavljenja dunjalukom je produbljivanje jaza unutar Islamskog Ummeta (sljedbenika Islama - Kur"ana) po bilo kojem osnovu, pa čak i po osnovu krvoprolića i političkih spletki iz perioda ranog Islama, tako da jedinu preporuku koju imam za sve učesnike je da se kane rasprava koje vode u konflikt bilo koje vrste i da se dobro pobrinu kako individualno zaraditi Džennet u društvu današnjice.....

4. Tema poput Taqqije nije vječno aktuelna, posebno ne u današnjem društvu, u samom početku, prilikom širenja Kur"ana bila je vrlo aktuelna, danas je to jedan od nekorištenih djelova Božije Objave Čovječanstvu, i sa ponosom mogu reći ZAHVALJUJUĆI TOM ISTOM ČOVJEČANSTVU !

Ako išta imate reći na ovu temu :

PONOSAN SAM ŠTO SAM MUSLIMAN ILI SE BAREM TRUDIM DA BUDEM !

P.S.

KAd već spominjem Kur"an i ISlam,

spominju li se Šiiti i Sunniti u Kur"anu igdje osim u podjeli vjernika na grupe od kojih će samo jedna zasigurno biti na ispravnom putu...
Takođe i Hadis spominje bitku dvije velike grupe Muslimana (jako porazno za Ljudski rod da je Šejtan sa manipulacijama do toga doveo...)

NAzivajte jedni drugima Selam - ISKRENO !

Selam znači MIR ako već niste znali....

nastavite sa razgovorom imate brdo materijala u ovom postu,

pišite mi o Nuhu A.S. sve što znate.....

Okanite se svađa....
PRO testant

#53 Re: taqqiya

Post by PRO testant »

E-B wrote:
PRO testant wrote:Zbog totalne dekontekstuslizacije tekstova, i zanemarivanja ostalih tekstova u potpunosti.

Evo primjera:
Pa da mi je i dolinom smrti proći, zla se ne bojim, jer si ti sa mnom. Tvoj štap i palica tvoja utjeha su meni. (Ps 3:5; Ps 118:6;)

Da ne analiziram tvoje ideje o tim tekstovima, ali samo da kažem da je selektivno biranje tekstova prema postavljenoj tezi, te dekontekstualizacija istih radi podupiranja spomenute teze, ozbiljna prijetnja ozbiljnom dijalogu. Pogotovu kada se koristi Bibliski tekst za odbranu Quranskih učenja koja nemaju osnova ni u samom Quranu.
Apsolutno je ispravno (kao u tom Biblijskom stihu o Davudu) boriti se protiv zla, pa makar se u toj borbi i smrt zaradila. U islamu se taj koncept naziva dzihad, i ja nikad nisam negirao taj koncept.
(Primjeti samo koliko se ti kao krscanin ovdje zalazes za koncept dzihada (borbe protiv zla), dok u medijima tvoji pastori osudjuju dzihad i muslimansku borbu protiv zla. Zar to nije licemjerno?)

Ali da se vratimo temi o taqiyyi.

Taj koncept "borbe protiv zla" se netreba mijesati sa bespotrebim riskiranjem zivota, kao u slucaju Ishaka i Rebeke, ili u slucaju Ibrahima i Sare.
I kroz moj komentar Davudovog dzihada mozes vidjeti da se ja osvrcem na stihove koje ti prilazes, dok se ti uopste nisi osvrnuo na stihove koje ja prilazem. Ti si (a ne ja) taj koji selektivno zanemaruje pojedine stihove.
Ti negiras princip taqiyye (pretvaranja u slucaju opasnosti), princip koji su kako si i sam vidio upotrebljavali i najbogobojazniji ljudi poput Ishaka i Ibrahima, dok JA NE NEGIRAM da je ispravno zrtvovati se u borbi protiv zla kao u stihu o Davudu

Zivot je jedan veliki dar koji smo od Boga dobili, i tog dara se nesmijemo samo tek tako bezvezno i bespotrebno lisiti. O tom daru moramo voditi racuna, cuvati ga i neizlagati ga bespotrenim rizicima. Medjutim u borbi protiv zla je apsolutno pozeljno ako treba "poci i dolinom smrti" a kako sto to Davud kaze u Biblijskom stihu kojeg si prilozio

Nadam se da sam u ranije citiranim Kur'anskim ajetima, kao i Biblijskim stihovima uspio (onim koji su bez predrasuda) ukazati da koncept taqiyye ima uporista ne samo u Kur'anu vec i u Bibliji.
Posto si ti krscanin, citirat cu i Biblijske stihove o Pavlovoj upotrebi taqiyye

Jer premda sam slobodan od sviju, svima sebe učinih robom, da ih više pridobijem.
Jevrejima sam bio kao Jevrejin da Jevreje pridobijem; onima koji su pod zakonom bio sam kao pod zakonom, da pridobijem one koji su pod zakonom;
Onima koji su bez zakona bio sam kao bez zakona, premda nijesam Bogu bez zakona nego sam u zakonu Hristovu, da pridobijem one koji su bez zakona.
Slabima bio sam kao slab, da slabe pridobijem; svima sam bio sve, da kakogod spasem koga
.
(1Korincanima 9:19-22)

Dali primjecujes da Pavle u ovim stihovima umjesto borbe, bira skroz drugaciji put, a da bi uspio u propagiranju ucenja kojeg je on smatrao da je od Boga. Pavle je bio spreman postati i bilo ciji rob samo da bi uspio na tom putu. Pavle u tom pretvaranju ide extremno daleko (nezelim ovdje diskutirati koliko je to opravdano) da se cak i dobrovoljno jevrejima predstavljao kao jevrej, paganima kao pagan, nevjernicima kao nevjernik itd

pozdrav
Taqqija ne postoji kao učenje u Bibliji. OVO što si uradio je više nego poniženje i uvreda.
Za kraj, sa osobama koje na ovakav način izvrću tekstove da bi poduprli svoje teze više ne razgovaram.
Od sada na ovoj temi ni ti ti odgovaram na postove, niti tebi konkretno pišem. Postam za svoj čejf.
U zdravlju mi budi.
samo pitam

#54 Re: taqqiya

Post by samo pitam »

PRO testant wrote:
E-B wrote:
PRO testant wrote:Zbog totalne dekontekstuslizacije tekstova, i zanemarivanja ostalih tekstova u potpunosti.

Evo primjera:
Pa da mi je i dolinom smrti proći, zla se ne bojim, jer si ti sa mnom. Tvoj štap i palica tvoja utjeha su meni. (Ps 3:5; Ps 118:6;)

Apsolutno je ispravno (kao u tom Biblijskom stihu o Davudu) boriti se protiv zla, pa makar se u toj borbi i smrt zaradila. U islamu se taj koncept naziva dzihad, i ja nikad nisam negirao taj koncept.
(Primjeti samo koliko se ti kao krscanin ovdje zalazes za koncept dzihada (borbe protiv zla), dok u medijima tvoji pastori osudjuju dzihad i muslimansku borbu protiv zla. Zar to nije licemjerno?)

Taj koncept "borbe protiv zla" se netreba mijesati sa bespotrebim riskiranjem zivota, kao u slucaju Ishaka i Rebeke, ili u slucaju Ibrahima i Sare.
I kroz moj komentar Davudovog dzihada mozes vidjeti da se ja osvrcem na stihove koje ti prilazes, dok se ti uopste nisi osvrnuo na stihove koje ja prilazem. Ti si (a ne ja) taj koji selektivno zanemaruje pojedine stihove.
Ti negiras princip taqiyye (pretvaranja u slucaju opasnosti), princip koji su kako si i sam vidio upotrebljavali i najbogobojazniji ljudi poput Ishaka i Ibrahima, dok JA NE NEGIRAM da je ispravno zrtvovati se u borbi protiv zla kao u stihu o Davudu

Zivot je jedan veliki dar koji smo od Boga dobili, i tog dara se nesmijemo samo tek tako bezvezno i bespotrebno lisiti. O tom daru moramo voditi racuna, cuvati ga i neizlagati ga bespotrenim rizicima. Medjutim u borbi protiv zla je apsolutno pozeljno ako treba "poci i dolinom smrti" a kako sto to Davud kaze u Biblijskom stihu kojeg si prilozio

Nadam se da sam u ranije citiranim Kur'anskim ajetima, kao i Biblijskim stihovima uspio (onim koji su bez predrasuda) ukazati da koncept taqiyye ima uporista ne samo u Kur'anu vec i u Bibliji.
Posto si ti krscanin, citirat cu i Biblijske stihove o Pavlovoj upotrebi taqiyye

Jer premda sam slobodan od sviju, svima sebe učinih robom, da ih više pridobijem.
Jevrejima sam bio kao Jevrejin da Jevreje pridobijem; onima koji su pod zakonom bio sam kao pod zakonom, da pridobijem one koji su pod zakonom;
Onima koji su bez zakona bio sam kao bez zakona, premda nijesam Bogu bez zakona nego sam u zakonu Hristovu, da pridobijem one koji su bez zakona.
Slabima bio sam kao slab, da slabe pridobijem; svima sam bio sve, da kakogod spasem koga
.

Dali primjecujes da Pavle u ovim stihovima umjesto borbe, bira skroz drugaciji put, a da bi uspio u propagiranju ucenja kojeg je on smatrao da je od Boga. Pavle je bio spreman postati i bilo ciji rob samo da bi uspio na tom putu. Pavle u tom pretvaranju ide extremno daleko (nezelim ovdje diskutirati koliko je to opravdano) da se cak i dobrovoljno jevrejima predstavljao kao jevrej, paganima kao pagan, nevjernicima kao nevjernik itd

pozdrav
Taqqija ne postoji kao učenje u Bibliji. OVO što si uradio je više nego poniženje i uvreda.
Za kraj, sa osobama koje na ovakav način izvrću tekstove da bi poduprli svoje teze više ne razgovaram.
Od sada na ovoj temi ni ti ti odgovaram na postove, niti tebi konkretno pišem. Postam za svoj čejf.
U zdravlju mi budi.
čovjek te rasturi u raspravi k'o dijete zvečku i onda ti otresaš glavom k'o uvrijeđena mlada :lol:
HM 2011

#55 Re: taqqiya

Post by HM 2011 »

PRO testant wrote:
E-B wrote:

Evo primjera:

.

pozdrav
U zdravlju mi budi.

I budala ovdje vidi da Pavao, ne koristi Taqqiju u formi koja predstavlja Taqqiju (prikrivanje religijske pripadnosti radi spašavanja vlastitog života)....

On to radi da ih pridobije, da preokrene njihove pogrešne stavove u pravom smijeru koristeći se Knjigom kao smjernicom....

Interesantno je da mnogi ljudi utiču na mnoge ljude - na baš taj način, neki čak i nesvjesno....

Ponekad se to zove Lead by example.....
PRO testant

#56 Re: taqqiya

Post by PRO testant »

samo pitam wrote:
PRO testant wrote: Taqqija ne postoji kao učenje u Bibliji. OVO što si uradio je više nego poniženje i uvreda.
U zdravlju mi budi.
čovjek te rasturi u raspravi k'o dijete zvečku i onda ti otresaš glavom k'o uvrijeđena mlada :lol:
Ma pravo me je rasturio. Evo me sav se komadam od smjeha.Image
A vidim da i ti podržavaš njegove ideje. Vjerovatno slično i razmišljaš?
arzuhal

#57 Re: taqqiya

Post by arzuhal »

E-B wrote:Predstavio bih jos jedan Kur'anski ajet iz kojeg se vidi dozvoljenost upotrebljavanja taqiyye, tj u tom Kur'anskom ajetu vidimo kako poslanik Ja'kub a.s. savjetuje svog sina Jusufa a.s. da primjenjujuci taqiyyu prema svojoj braci, izbjegne biti ubijen od njih.

U Kur'anu Časnom se kaze:
Kada Jusuf reče ocu svome: "O oče moj, sanjao sam jedanaest zvijezda, i Sunce i Mjesec, i u snu sam ih vidio kako mi se pokloniše", on reče: "O sinko moj, ne kazuj svoga sna braći svojoj, da ti ne učine kakvu pakost, šejtan je doista čovjeku otvoreni neprijatelj. (Kur'an 12:4-5)

Ibn Kesir tumaceci ovaj ajet kaze:
Allah Uzvišeni prenosi Ja'kubove riječi njegovom sinu Jusufu, kada mu je ispričao šta je vidio u snu, a sto označava pokornost braće Jusufu. Oni ce biti podvrgnuti postovanju i velicanju Jusufa do te mjere da ce padati ničice iskazujući mu svoje poštovanje i zahvalnost.
Ja'kub, a.s se pobojao da taj san Jusuf ne ispriča nekom od svoje braće, pa da ga oni iz zavisti i u zavjeri ne ubiju. Zato mu kaže:
"Ne kazuj svoga sna braći svojoj, da ti ne učine kakvu pakost", da ti ne pripreme kakvo lukavstvo i gurnu te u njega.

selam
Ovo nije nikakava tekijja. Pričanje sna uopće ne spada u nešto nužno ili neku vjersku obavezu, odnosno obligatni propis kojeg, u slučaju straha od nekog napada, treba prikrivati, ne izvršiti ga do nekad kad se može, itsl. Ovdje se radi o mudrom savjetu Jakuba, alejhi-selam. Ne može se svaka stvar podvest pod tekijju. Ili može?
PRO testant

#58 Re: taqqiya

Post by PRO testant »

arzuhal wrote:
E-B wrote:Predstavio bih jos jedan Kur'anski ajet iz kojeg se vidi dozvoljenost upotrebljavanja taqiyye, tj u tom Kur'anskom ajetu vidimo kako poslanik Ja'kub a.s. savjetuje svog sina Jusufa a.s. da primjenjujuci taqiyyu prema svojoj braci, izbjegne biti ubijen od njih.

U Kur'anu Časnom se kaze:
Kada Jusuf reče ocu svome: "O oče moj, sanjao sam jedanaest zvijezda, i Sunce i Mjesec, i u snu sam ih vidio kako mi se pokloniše", on reče: "O sinko moj, ne kazuj svoga sna braći svojoj, da ti ne učine kakvu pakost, šejtan je doista čovjeku otvoreni neprijatelj. (Kur'an 12:4-5)

Ibn Kesir tumaceci ovaj ajet kaze:
Allah Uzvišeni prenosi Ja'kubove riječi njegovom sinu Jusufu, kada mu je ispričao šta je vidio u snu, a sto označava pokornost braće Jusufu. Oni ce biti podvrgnuti postovanju i velicanju Jusufa do te mjere da ce padati ničice iskazujući mu svoje poštovanje i zahvalnost.
Ja'kub, a.s se pobojao da taj san Jusuf ne ispriča nekom od svoje braće, pa da ga oni iz zavisti i u zavjeri ne ubiju. Zato mu kaže:
"Ne kazuj svoga sna braći svojoj, da ti ne učine kakvu pakost", da ti ne pripreme kakvo lukavstvo i gurnu te u njega.

selam
Ovo nije nikakava tekijja. Pričanje sna uopće ne spada u nešto nužno ili neku vjersku obavezu, odnosno obligatni propis kojeg, u slučaju straha od nekog napada, treba prikrivati, ne izvršiti ga do nekad kad se može, itsl. Ovdje se radi o mudrom savjetu Jakuba, alejhi-selam. Ne može se svaka stvar podvest pod tekijju. Ili može?
Upravo sa takvim načinom interpretiranja ja imam problem.
Tekst je čisto narativa događaja, i koji uopšte nema nikakvu sugestivnu naznaku da se to treba raditi, te da li je to dozvoljeno ili slično. A da ne govorimo o tome da je sam kontekst vezan za sasvim drugu poentu. (govoreći o istoj priči iz Biblije)
HM 2011

#59 Re: taqqiya

Post by HM 2011 »

Sa takvim kombinacijama tumačenje Taqqiye dobijate društvo apsolutnih tajni,

Jer što bih ti ja rekao, nešto što može biti dobro i za tebe, ako će ostati manje za mene i moje ahbabe.....

Primjera radi grupa ljudi žedna u pustinji i pošalju 4 izviđača na 4 strane da vide ima li gdje vode, jedan od njih naiđe u neposrenoj blizini dovoljno vode "za sve njih po gutljaj" ili za njega samoga do izlaska iz pustinje ?

Taqqija ili izvršavanje obaveze ?

Izvršavanje obaveze jer šta znaš hoćeš li naći još jedan izvor iza sljedeće pješčane dine....

Taqqija u tom slučaju zanči dezerterstvo !

---------------------------------------------------------------------------------------------

Taqqija je prikrivanje vjerskog svjetonazora zbog zaštite zdravlja..... Prikrivanje ali ne i napuštanje..... Privremeno - a ne trajno.....

Takođe - u zavinsosti kolika je situacija ozbiljna po lice - a poredeći sa činjenicom da je dunjaluk iskušenje - svaki pojedinac takvu i slične odluke donosi po svojoj slobodnoj procjeni, uz asistenciju meleka ili šejtana.....

Interesantna tema -

jel ima u ovome taqqije ili je ovo nešto drugo :

Bog ti da da pamet i nafaku da si uspješan u poslu, vrlo produktivan, nafakom ti je dato i poznastvo sa određenim krugom ljudi, ti koristeći to sve zarađuješ dovoljno za sebe i više od toga 100 puta, trošiš na super luksuzne stvari, a ljudi koji rade u tvojoj organizaciji (ti si ih organizovao da rade) imaju mikro plate - jedva sastavljaju kraj sa krajem -

Ti ne bi mogao finansirati super luksuzni način života da je njihova plata 30% veća, ali bi opet živio jako ugodno i to bi ti bilo podstrek za razvoj - ali si ti izabrao superluksuzni način života pa dokle god to trajalo ?

šta bi izabrao ?
arzuhal

#60 Re: taqqiya

Post by arzuhal »

E-B wrote:
arzuha wrote:Ovo nije nikakava tekijja. Pričanje sna uopće ne spada u nešto nužno ili neku vjersku obavezu, odnosno obligatni propis kojeg, u slučaju straha od nekog napada, treba prikrivati, ne izvršiti ga do nekad kad se može, itsl. Ovdje se radi o mudrom savjetu Jakuba, alejhi-selam. Ne može se svaka stvar podvest pod tekijju. Ili može?
Ja nisam tvrdio da je pricanje sna NUZNA vjerska obaveza ili propis
Ali Jakub a.s je mudro savjetovao Jusufa da taj san ne prica, tj da taj san ZBOG NUZDE "ne otkriva" svojoj braci, jer bi ga zbog takvog sna mogli ubiti.

E to "ne pricanje", "ne otkrivanje" ili "prikrivanje" u slucaju NUZDE je taqiyyet
(da nije bilo NUZDE onda to nebi bilo ni taqiyyet, vec bi bilo kao sto i ti kazes)

selam
A zbog kakve bi se to nužde pričao neki san?
HomeArt

#61 Re: taqqiya

Post by HomeArt »

Ova prica danas i nuzdi nekakvoj je niđe veze sto bi rekli hercegovci. Jedini konkretan povod je forumsko prepucavanje izmedju izmedju kvazi vehabija i jos vise kvazi shija (mislim na Bosnjake), i to kad shija hoce wehabiju da navuce na tanak led ili sto bi mi rekli da im razguli macku. To prakticno znaci da ce shija reci kako voli ehlu bejt ali nece priznati da bas ne voli sve ashabe i sl. Eto cemu danas sluzi taqqijya. Jedino sto se niko ne pretvara da voli obicne muslimane bosnje, za obje ove grupe smo na krivom putu pa nas treba u ispravnu vjeru ucerat'.
bijela

#62 Re: taqqiya

Post by bijela »

HomeArt wrote:To prakticno znaci da ce shija reci kako voli ehlu bejt ali nece priznati da bas ne voli sve ashabe i sl. Eto cemu danas sluzi taqqijya. Jedino sto se niko ne pretvara da voli obicne muslimane bosnje, za obje ove grupe smo na krivom putu pa nas treba u ispravnu vjeru ucerat'.
:D
forumsko prepucavanje izmedju izmedju kvazi vehabija i jos vise kvazi shija (mislim na Bosnjake)
@homeart je više mogao doktorirati na ovim prepucavanjima :lol:
HM 2011

#63 Re: taqqiya

Post by HM 2011 »

Da ja ovdje uđem u pravu suštinu:

Meni je logično da tumačim stvari po osnovu onoga što piše, tako mi je takođe logično da se Taqqiya odnosi na prikrivanje vjeroispovjesti radi zaštite života.....

Lukavstvo, mudrost odnosno bijela laž (prava bijela laž - laž koju moraš koristiti da bi dobio pozitivan ishod - istina u toj situaciji ne pomaže) - je ništa drugo do lukavstvo, mudrost odnosno latentno strateški pristup određenom problemu ili grupi problema.....

istina u toj situaciji ne pomaže - Istina uvjek pomaže i vodi dobrome - samo što ponekad boli IZUZETNO PUNO - treba njegovati Istinu ali to znači i odbacivanje puta "linije manjeg otpora".....

na kraju krajeva, svaka odluka je na pojedincu.....

Jesam li dobro ovo objasnio ?
HM 2011

#64 Re: taqqiya

Post by HM 2011 »

moj konačan odgovor je C:

Inception

Ali obrati pažnju, postoji jedan narod na ovoj planeti koji zaista zna šta su granice......
HomeArt

#65 Re: taqqiya

Post by HomeArt »

E-B wrote:
HomeArt wrote:Ova prica danas i nuzdi nekakvoj je niđe veze sto bi rekli hercegovci. Jedini konkretan povod je forumsko prepucavanje izmedju izmedju kvazi vehabija i jos vise kvazi shija (mislim na Bosnjake), i to kad shija hoce wehabiju da navuce na tanak led ili sto bi mi rekli da im razguli macku. To prakticno znaci da ce shija reci kako voli ehlu bejt ali nece priznati da bas ne voli sve ashabe i sl. Eto cemu danas sluzi taqqijya. Jedino sto se niko ne pretvara da voli obicne muslimane bosnje, za obje ove grupe smo na krivom putu pa nas treba u ispravnu vjeru ucerat'.
Eto, ti nas obican musliman bosnjo, pa se bas ti naso da negiras potrebu primjenjivanja taqiye u danasnjem vremenu. Da ovo ne govoris kao sunnija, pa da ti nekako insan i povjeruje, ali ovako ne ide, jer ovakav tvoj odgovor nije zasnovan na nekakvom tvom ozbiljnijem promisljanju, vec je zasnovan jedino na tvojem sunnijskom predubjedjenju koje imas o taqiyyi i shiiama

Mozda vec dugo nisi pratio ovu temu, ali vec negdje na pocetku sam dao primjer od prije par godina, tj za vrijeme rata, kao i moguce potrebe prikrivanja vjere od cetnika na cetnickom kontrolnom punktu ---> link.
Slicni se slucajajevi (samo sa drugim akterima) desavaju i danas negdje u svijetu, a nije iskljuceno da se sutra u BiH nemoze desiti opet nesto slicno ili isto. Potreba za taqiyyom ce postojati dok je svijeta i vijeka, tj dok god neko, iz nekih razloga, zeli nauditi nekom drugom

Kao sto grjesis o potrebi primjenjivanja taqiye u danasnjem vremenu, takodje grijesis i da shiia nece priznati da ne voli bas sve ashabe. Evo ja priznajem da ne volim bas sve ashabe, a isto mozes cuti od svakog drugog shiie! Nijedan shiia ne krije da ne voli Muawiyu, Ebu Bekra, Omera, Osmana, i ostale asabe koji su bili u njihovoj grupi.

Tvoj post je samo los pokusaj pri kojem zelis vrstu sunnizma kojoj pripadas predstaviti kao nekakvu sredinu izmedju shia i wehabija. Ali nisi uspio, sunnizam kojem pripadas je daleko od sredine i neutralnosti, a sto i tvoje negiranje upotrebe taqiyye u danasnjem vremenu dokazuje.
Tvoj sunnizam i wehabijski sunnizam su u osnovi isti, jer se baziraju na ucenju iz istih sunni knjigama, sa tom razlikom da je tvoj sunnizam nasminkan malo manje upadljivo

selam
Jesi mozda gledao seriju "Zvjezdane staze"? Podsjecas me na one Borgove, svaki otpor je uzaludan. Pravo da ti kazem umoran sam od raspravljanja sa "profesinalnim muslimanima" po forumu pa da ne pisem kilometar samo cu ti reci da sam ja cetnike u ratu gledao preko nisana a za ljude koji su izbjegli klanje na nacin da se izvuku na lazne dokumene nijedan se od njih nije pozvao na teqqijy nego obicnu narodnu mudrost koja kaze: nuzda zakon mijenja.

Ja i dalje tvdim da nema razlike izmedju wehabija i shija ni za dlaku, sto ti svakim svojim postom potvrdjes. A ja pripadam ovom novom Bolonjskom mezhebu, pa ti bas ne mirisem tu shije-sunnije pricu, malo mi i tukne vala da prostis.
BHF_Manijak

#66 Re: taqqiya

Post by BHF_Manijak »

E-B wrote:
Kao sto grjesis o potrebi primjenjivanja taqiye u danasnjem vremenu, takodje grijesis i da shiia nece priznati da ne voli bas sve ashabe. Evo ja priznajem da ne volim bas sve ashabe, a isto mozes cuti od svakog drugog shiie! Nijedan shiia ne krije da ne voli Muawiyu, Ebu Bekra, Omera, Osmana, i ostale asabe koji su bili u njihovoj grupi.
Ma bitno je ba da ih je Poslanik volio te ljude i sa njim najblizi bio pored svoje porodice, ti si ionako nebitan faktor u svoj toj prici... :mrgreen:
HomeArt

#67 Re: taqqiya

Post by HomeArt »

Gdje sam ja to rekao da ne postoji? Nije pitanje postoji li nego koja je tvoja potreba da nicim izazvan pises o ovome stranice i stranice!?
HM 2011

#68 Re: taqqiya

Post by HM 2011 »

E-B wrote:
HomeArt wrote: Pravo da ti kazem umoran sam od raspravljanja sa "profesinalnim muslimanima" po forumu pa da ne pisem kilometar samo cu ti reci da sam ja cetnike u ratu gledao preko nisana a za ljude koji su izbjegli klanje na nacin da se izvuku na lazne dokumene nijedan se od njih nije pozvao na teqqijy nego obicnu narodnu mudrost koja kaze: nuzda zakon mijenja.
Eto, ja sad "profesionalni musliman" a ti to kao nekakav "amater musliman".
Eh, a Allah zna ko od nas (profesionalno) zaradjuje na islamu i islamskoj zajednici
Ali, ovo nije tema o nama osobno, pa cu izbjeci dalje komentare u vezi toga

Koliko vidim, tebi je dokaz da teqiyya ne postoji to sto se nijedan Bosnjak iz rata nije izvukao pozivajuci se na teqiyyu, vec na mudrost "nuzda zakon mjenja"
Najpre, za validnost teqiyye uopste nije relevantno dali ce se (ili nece) neki Bosnjak pozivat na nju
Dalje, dali si ikad razmislio da to sto si ti opisao pod mudroscu "nuzda zakon mjenja" je ustvari ito sto i taqiyya, samo si ti mudrost "taqiyye" nazvao drugim imenom

selam
Primjena Teqqiye na svakakav način omogućava opravdanje svake vrste laži koja služi ostvarenju materijalnih ciljeva pravdajući to Kur"anom koji uz sebe nosi naziv Časni......

automatski tu nema ništa časno - i ukratko to bi bio odgovor na pitanje.....

Jel ti poznata narodna izreka

Ubiše ga na pravdi Boga !

E to ti je posljedica nekorištenja laži, odnosno governja istine, i vjerovao ili ne mišljenja sam, a želio bi h da to neko ptvrdi - da to lice dobija status Šehida ?

Sad je opet problem što ljudi to mogu izvrnuti pa neku svoju umišljenu istinu propagirati kao jedinu ispravnu.....

Takođe Istina mora biti jasna, ali ne i po cijenu pomora bezbroj ljudskih bića dobre duše - radi toga što u svijetu laži govore istinu i time prave belaj.....

Ukratko pozivanje na strpljenje je jedini pravi način,

Tražim zaštitu kod Boga Svemogućeg od prokletog šejtana

Tako mi Vremena (Zaklinje se Bog Svemogući),
Svi su na gubitku,
Osim onih koji vjeruju,
Dobra djela čine,
Preporučuju dobro
i
Preporučuju strpljenje.

Smatram da Ego učesnika u ovoj rasprava neće dopustiti da budu na strani onih koji gube.
AdnaZ

#69 Re: taqqiya

Post by AdnaZ »

e da se može 'like' kao na FB sad bih lajkala, a ovako ću samo
Misir wrote:Mi se ne izjasnjavamo da su Oni na krivom putu, a Vi takodje to ne radite onako u facu, nego to radite preko foruma, Oni takodje to rade preko tastature. Onda ste Vi zbunjeni, pa ne znate jesmo li Mi zapravo kao Oni, ili ste Vi mozda malo pogrijesili vise od nas...i tako Mi, Vi i Oni ...pojma nemamo.
:thumbup:
BHF_Manijak

#70 Re: taqqiya

Post by BHF_Manijak »

E-B wrote: Znam ja da su tebe ucili tako. Neki drugi su ucili krscane da je Isus ustvari bog. Sve to medjutim ne mora da znaci da je istina

Razmisli npr sta su radili ti "najblizi" ashabi tokom trogodisnje izloacije kojoj je bio izlozen poslanik (s) i njegovo plemenu od strane ostalih Qurejsijskih plemena. ---> Link

Dali su tokom te tri godine ti "najdrazi" ashabi IKADA prekrsili te sankcije dajuci poslaniku (s) pomoc u hrani, ekonomsku ili neku drugu pomoc?

selam
Smijesna ti je bolan ne bio prica...Kako ne kontas da si ti u prednosti kako god okrenes, a sto?! Pa vrlo jednostavno, u velikoj si prednosti u diskusiji jer ja koji god hadis citiram u vezi ogromne ljubavi Poslanika spram njegovih ashaba ti mozes reci da je to izmisljen hadis, kao sto to tvrdis za mnoge stvari, tako da uopste ne vrijedi diskutovati sa takvim diletantima...Eto toliko! :-) :roll:
bijela

#71 Re: taqqiya

Post by bijela »

edit: prijenos me uhvatio :oops:
PRO testant

#72 Re: taqqiya

Post by PRO testant »

HM 2011 wrote:
E-B wrote:
HomeArt wrote: Pravo da ti kazem umoran sam od raspravljanja sa "profesinalnim muslimanima" po forumu pa da ne pisem kilometar samo cu ti reci da sam ja cetnike u ratu gledao preko nisana a za ljude koji su izbjegli klanje na nacin da se izvuku na lazne dokumene nijedan se od njih nije pozvao na teqqijy nego obicnu narodnu mudrost koja kaze: nuzda zakon mijenja.
Eto, ja sad "profesionalni musliman" a ti to kao nekakav "amater musliman".
Eh, a Allah zna ko od nas (profesionalno) zaradjuje na islamu i islamskoj zajednici
Ali, ovo nije tema o nama osobno, pa cu izbjeci dalje komentare u vezi toga

Koliko vidim, tebi je dokaz da teqiyya ne postoji to sto se nijedan Bosnjak iz rata nije izvukao pozivajuci se na teqiyyu, vec na mudrost "nuzda zakon mjenja"
Najpre, za validnost teqiyye uopste nije relevantno dali ce se (ili nece) neki Bosnjak pozivat na nju
Dalje, dali si ikad razmislio da to sto si ti opisao pod mudroscu "nuzda zakon mjenja" je ustvari ito sto i taqiyya, samo si ti mudrost "taqiyye" nazvao drugim imenom

selam
Primjena Teqqiye na svakakav način omogućava opravdanje svake vrste laži koja služi ostvarenju materijalnih ciljeva pravdajući to Kur"anom koji uz sebe nosi naziv Časni......

automatski tu nema ništa časno - i ukratko to bi bio odgovor na pitanje.....

....
Pored ovoga, i ostalog što ti reče u postu, taqqija postavlja jedan veoma težak problem sa teološke strane.
Laž za Boga (bilo koje konfesije) je grijeh. Po definiciji, Bog je taj koji nema grijeha, i ne može sagriješiti i nekoga navesti na grijeh. A ako uzmemo u obzir da je za pojedine Taqqija od Boga data uputa, to postavla pitanje o stvarnosti navodnog porijekla te "upute" jer po definiciji Boga, on to NE može da uradi.

I zato ne mislim da je to uopšte od Boga, nego mehanizam koji su određeni ljudi u jednom specifičnom vremenu smislili za opravdanja određenih situacija koje su se tada dešavale.
ljubav_aha

#73 Re: taqqiya

Post by ljubav_aha »

Taqiyya i Kitman

da li je Kitman oblik kamuflaze ,djelomicne lazi :?: a taqiyya oblik kompletne lazi iskljciuvo od strane shija
ljubav_aha

#74 Re: taqqiya

Post by ljubav_aha »

E-B wrote:
ljubav_aha wrote:Taqiyya i Kitman

da li je Kitman oblik kamuflaze ,djelomicne lazi :?: a taqiyya oblik kompletne lazi iskljciuvo od strane shija
Pojam "Kitman" mi nije poznat, i o njemu nemogu govoriti. Mozda nam ti mozes reci nesto vise o tom pojmu, sta taj pojam znaci, kao i ko ga koristi pod tim nazivom

O "taqiyyi" sam vec rekao da znaci pretvaranje i prikrivanje vjerovanja u slucaju opasnosti-nuzde, pa se tako i definise u shiia islamu. Naveo sam primjer upotrebe taqiye-pretvaranja pred barikadom pravoslavnih cetnika, a slican primjer upotrebe taqiye bi se mogao desiti i u susretu sa Norveskim PROtestantom Breivikom, kao i pred bilo kime - bilo koje vjere ili nevjere

@HomeArt je govoreci o pretvaranju u slucaju nuzde pomenuo i narodnu definiciju a koja ide pod geslom "Nuzda zakon mijenja", a sto takodje (uz neke uslove) moze potpasti pod pojmom taqiye.

Ovdje bih se osvrnuo i na ono sto @HM2011 uporno i neosnovano pokusava pripisati taqiyi, pa u vezi toga zelim reci da se pod taqiyom ne smatra ona "nuzda" kojom se zele ostvariti nekavi licni i materijalni ciljevi a koji nam inace ne pripadaju

Inace, ja sam i kroz Bibliju naveo primjere Abrahamovog i Isakovog primjenjivanja taqiye, tj onda kada su oni iz straha (da nebi bili ubijeni) rekli za njihove zene da su im to sestre
Naveo sam i primjer Pavlovog upotrebljavanja taqiye-pretvaranja pred jevrejima (vjerovatno iz straha od njih), dok se za Pavlovo pretvaranje pred mnogoboscima mogu imati rezervacije dali se i tu radi o taqiyi, ili se mozda radilo o laganju radi neke koristi

Shvatam da se pojedini sunnijski kao i krscanski ucenjaci protive upotrebi taqiye (pretvaranju u slucaju opasnsoti-nuzde).
Medjutim, mislim da takav sunnitsko / krscanski stav nema uporista kako u Kur'anu tako ni u Bibliji

Pozdrav (ili selam ukoliko si musliman/muslimanka)
pa kako se raja snalazila sa identifikacijom tokom rata :D ali to nije taqqiya , vec idtirar :)

prvi termin koriste shije,drugi sunni :)

kitman ,isti problem : je termin koji korisite shiite ne sunni ; kitman je drugaciji oblik lazi , koji je u vezi zastite privatnih informacija , ali ne znam detalje
ljubav_aha

#75 Re: taqqiya

Post by ljubav_aha »

E-B wrote:
ljubav_aha wrote:pa kako se raja snalazila sa identifikacijom tokom rata :D ali to nije taqqiya , vec idtirar :)

prvi termin koriste shije,drugi sunni :)
Znaci ista stvar, samo drugaciji nazivi

pozdrav
fazon je u sukobu dvije grupe,stoga su i pojmovi drugaciji , iako su znacenja slicna ili ista :D :lol:

pozdrav back
Post Reply