Potpuno u pravu za Poljake. Njihov bivši predsjenik što je nedavno poginuo u avionskoj nesreći (neki pripisuju teorijama zavjeraHemel wrote:Nije @1pajdo daleko od istine ali sta je alternativa toj globalnoj masini?
Nekada davno sam uzimao za primjer Hrvatsku kao zemlju koja ima sve resurse da moze samostalno da funkcionise ali ne pridruzivanje masini zvanoj EU ima da te nema.Imam osjecaj da je kod njih parola ''ako nisi s'nama onda si protiv nas'''.
EU to radi dugorocno ubacivanjem svojega kapitala, urusavanjem tvoje ekonomije, nametanjem svoje tehnologije...i polako te pretvara u ovisnika o njima. Price tipa ''otvara se veliko trziste za robe i radnu snagu...'' su price za malu djecu. Neka proba neko iz Hrvatske da otvori firmu ili da trazi zaposlenje u EU. Proci ce kao i svi drugi...skoro da ih i nema. Uzmite primjer Madjarske prije i sada. Sada je pet puta gore stanje nego sto je bilo. Uzmite primjer Poljske. (nemojte samo, europa je puna poljaka). Zemlja koja je jako malo osjetila ekonomsku krizu zahvaljujuci svojoj ''staroj'' ekomiji i valuti.
...
Jedna je Shvajcarska koja moze da kaze NE EU.
Ulazak Hrvatske u EU i utjecaj na BH Hrvate
- 1pajdo
- Location: http://www.forum.hr/showpost.php?p=3711 ... count=3209 ......./watch?v=KDHcd5yV1CE
#51 Re: Ulazak Hrvatske u EU i utjecaj na BH Hrvate
-
Hodidid
#52 Re: Ulazak Hrvatske u EU i utjecaj na BH Hrvate
EU je masinerija koja melje ali nema alternativu. Za alternativu moras imati nesto od sljedecih stvari jaku ekonomiju, stabilnu valutu i prirodne resurse u obliku energenata da mozes podmiriti svoje potrebe i da imas za export.
Luksuz da ostanu izvan EU trenutno imaju CH i Norveska. Ostali stati u red sa aplikacijama.
Luksuz da ostanu izvan EU trenutno imaju CH i Norveska. Ostali stati u red sa aplikacijama.
-
Klodovik
#53 Re: Ulazak Hrvatske u EU i utjecaj na BH Hrvate
Kao da nas iko išta zaista pita...
- 1pajdo
- Location: http://www.forum.hr/showpost.php?p=3711 ... count=3209 ......./watch?v=KDHcd5yV1CE
#54 Re: Ulazak Hrvatske u EU i utjecaj na BH Hrvate
I Janezi su osjetili što znači EU...
-
ivannn
#55 Re: Ulazak Hrvatske u EU i utjecaj na BH Hrvate
a obje su u šengenu i zajedničkom ekonomskom europskom prostoru...Hodidid wrote:EU je masinerija koja melje ali nema alternativu. Za alternativu moras imati nesto od sljedecih stvari jaku ekonomiju, stabilnu valutu i prirodne resurse u obliku energenata da mozes podmiriti svoje potrebe i da imas za export.
nisu u eu, norveška zbog nafte i ribartsva, a švicarska zbog banka, jer eu političarima služi kao vlastiti trezor
ne znam tko je rekao, no jedan visoki eu dužnosnik, da se švicarski ponašaju kao galsko selo i da u daljoj budućnosti vidi i njih u EU
i islandu je bilo dobro, no nakon krize iz 2008. i oni su zatražili ulazak u EU, već imaju staus kandidata i ove će godine započet pregovore, no njih je malo - to će braća nordijci ugurati
-
Gray
#56 Re: Ulazak Hrvatske u EU i utjecaj na BH Hrvate
Hemel wrote:Nije @1pajdo daleko od istine ali sta je alternativa toj globalnoj masini?
Nekada davno sam uzimao za primjer Hrvatsku kao zemlju koja ima sve resurse da moze samostalno da funkcionise ali ne pridruzivanje masini zvanoj EU ima da te nema.Imam osjecaj da je kod njih parola ''ako nisi s'nama onda si protiv nas'''.
EU to radi dugorocno ubacivanjem svojega kapitala, urusavanjem tvoje ekonomije, nametanjem svoje tehnologije...i polako te pretvara u ovisnika o njima. Price tipa ''otvara se veliko trziste za robe i radnu snagu...'' su price za malu djecu. Neka proba neko iz Hrvatske da otvori firmu ili da trazi zaposlenje u EU. Proci ce kao i svi drugi...skoro da ih i nema. Uzmite primjer Madjarske prije i sada. Sada je pet puta gore stanje nego sto je bilo. Uzmite primjer Poljske. (nemojte samo, europa je puna poljaka). Zemlja koja je jako malo osjetila ekonomsku krizu zahvaljujuci svojoj ''staroj'' ekomiji i valuti.
...
Jedna je Shvajcarska koja moze da kaze NE EU.
Što se tiče liste koja je iznad postavljena:
1. Ovo mi nkako nije jasno. EU suzbija domoljublje, bogoljublje (???) i čovjekoljublje (?!?!?!?!?!)? Samo me zanima kako.
2. Ne gubi svoju političku neovisnost, nego se dobrovoljno odriče jednog dijela svog suvereniteta, kao što radi svakim potpisivanjem nekog međunarodnog ugovora ili konvencije.
3. Šta to uopšte znači? Put u EU vodi u predviđeni Zapadni Balkan?
5. Kao što su?
6. Kako? Je li ovo opet ima neke veze sa Gotovinom?
7. Na koji način ne upravlja? Jedino što je tržište otvorenije, ne može zabraniti poslovanje firmama iz drugih država EU, tako da npr. slovenske firme mogu pružati usluge ili prodavati proizvode pod sitim uslovima kao i hrvatske.
8. Apsolutno netačno, EU i eurozona su dvije odvojene stvari, puno država nije primilo Euro nego imaju nacionalne valute.Dakle ne ide Euro automatski sa članstvom.
9. Na koji način, na šta se konkretno misli?
11. Možda hoće, možda neće, a možda će se i Hrvatska naći u toj poziciji da joj treba pomoć?
12. Kupuje ko ima para, a ne može kupiti nešto što se ne prodaje. Ispade da će neko natjerati Hrvate da prodaju ispod cijene prodavac će sam odrediti cijenu, ako mu ne odgovara ne prodaje ili neka proda Hrvatima za višu cijenu ako može.
13. Ne bih se složio, ne vjerujem da je budućnost EU ugrožena, nije ovo prva kriza u zadnjih 50-60 godina.
14. Birokratija možda jeste troma, ali to je i za očekivati sa 27 država članica. Uostalom, to nema uticaja na državnu birokratiju sa kojom građani imaju dodira.
15. Nije klasična trodioba vlasti, ali ima i sud, i direktno birani parlament, mada Komisija ima mnogo ovlasti, nekada je i zakoodavac i izvršna vlast... ipak, na kraju uvijek glavnu riječ ima sud.
17. U svemu u životu je tako, pa i sada u međunarodnim odnosima. Ipak, daleko od toga da manje članice namaju nikakvog uticaja, posebno ako se ujedine. Određene odluke se čak moraju donijeti i jednoglasno, tako da i manje države imaju svoj uticaj.
18. Logično, to je i poenta EU, da približi nacionalne propise i zakonodavstva da bi ostvarila svoj cilj stvaranja jedinstvenog evropskog tržišta i sobode kretanja. Samo mi nije jasno šta znači da prisiljava da preuzme gotovu političku strukturu?
19. Logično, mogu i mimo volje ali i u korist/u skladu s voljom Hrvatske. Podsjeća me ovaj argument na dijete koje kada igra fudbal uzme svoju loptu i ide kući ako primi go/izgubi.
20. Netačno, EU ne odlučuje ni o kakvim kontingentima migranata, migraciona politika je u nadležnosti država koje odlučuju ko će i kako imati pravo boravka u njoj (naravno, za državljane van EU).
21. Postoji, član 50 TEU.
22. Kako gubi komparativne prednosti? EU seli Hravtsku u sred Sahare?
25. Opet, kako?
Toliko napamet rečenih stvari bez pokrića i bez objašnjenja kako i zašto će se nešto desiti, nego se samo izbacuju tvrdnje napamet.
Što se tiče citiranog posta, koja je to tehnologija EU? I kako EU urušava ekonomije? A što se tiče zaposlenja i osnivanja firmi, apsolutno nije tačno da neće moći. Postoji slobodan pristu tržištu rada, do tebe je hoće li te neko zapositi, ali ne smije biti iskriminacije po nacionalnom osnovu. ISta stvar je za osnivanje firmi, podružnica, filijala i sl.
-
Gray
#57 Re: Ulazak Hrvatske u EU i utjecaj na BH Hrvate
Hodidid wrote:EU je masinerija koja melje ali nema alternativu. Za alternativu moras imati nesto od sljedecih stvari jaku ekonomiju, stabilnu valutu i prirodne resurse u obliku energenata da mozes podmiriti svoje potrebe i da imas za export.
I Norveška i Švicarska imaju poseban odnos sa EU, nsu oni van EU kao npr. BiH ili Hrvatska sada.
- Hemel
#58 Re: Ulazak Hrvatske u EU i utjecaj na BH Hrvate
Eu tehnologija ti je da zaboravis domacu rakiju, vino spremano po staroj recepturi, ne valja im licki sir, sir iz mijeha...da ne nabrajam ostale preradjivacke industrije. Znate li da je u EU zabranjeno prodavanje ''ruznog voca i povrca''.Što se tiče citiranog posta, koja je to tehnologija EU? I kako EU urušava ekonomije? A što se tiče zaposlenja i osnivanja firmi, apsolutno nije tačno da neće moći. Postoji slobodan pristu tržištu rada, do tebe je hoće li te neko zapositi, ali ne smije biti iskriminacije po nacionalnom osnovu. ISta stvar je za osnivanje firmi, podružnica, filijala i sl.
EU primjenjuje sistem ''kada se sve urusi'' onda mi stupamo na teren. Pogledaj koliko je firmi u Hrvatskoj propalo a da niko nije htio dati povoljne kredite da se ta firma oporavi i kada dodje na rub ponora pojavljuje se neko da je kupi. Nije to samo u Hrvatskoj to je svugdje. Kod nas ima Agrokomerc koji moze da zaposli nekoliko hiljada ljudi ali niko ne zeli da ga oporavi dok skroz ne propadne i onda ce uletiti neki konzorcij da ga ''spasava'' a u stvari dobit ce jednu jaku infrastrukturu koja se godinama izgradjivala za male novce. Isto ti je i sa Krivajom, a Sipad da ne spominjem, rudnici su se malo oporavili vlastitim ulaganjima it.d. i t.d.
Sta ce Hrvatska moci da izvozi u EU? Nece to ona odlucivati nego gospoda iz EU koja ce da kaze ''ovo vino moze proci, ovo ne, ovaj sir mi se svidja, ove masline nisu lose...'' i na tome se prica zavrsava. Sta Hrvatska dobija? Ne artikle, nego citave lance roba kao sto su Hofer, Lidl, Aldi, Obi, Bau haus,..sa stotinama hiljada artikala koji ce biti konkurentni domacima ne radi kvaliteta vec radi cijene. Jest ces modifikovano voce koje je jeftinije od domaceg koje ce probrano da zavrsi na europskim trpezama zajedno sa sunkama, maslinama i vinom probranog kvaliteta...
Fino stoji da svako moze po istim uslovima otvoriti firmu ili se zaposliti u bilo kojoj zemlji EU. Dobar dio zemalja se vec ogradio i ne daju pojedinim clanicama ni radnu sezonsku dozvolu za rad. Ja ne vidim nesto puno firmi sa nasih prostora po Europi niti nasih proizvoda...isto kao i gore, mozemo do sutra polemisati o tome ali NA ZALOST ne nudi se alternativa.
-
Johnny_x
#59 Re: Ulazak Hrvatske u EU i utjecaj na BH Hrvate
Sta bi bilo kad bi na referendumu preko 50% bilo za NE? Kakav je onda scenario?
Nedavno sam gledao dokumentarac zeitgeist addendum(ima na youtube sa hrvatskim prevodom) i govori o tome kako postoje ekonomske ubice kako rade po svijetu, a prevodilac je ubacio tekstove o hrvatskom scenariju od privatizacije telekoma do slanja vojske u Afganistan, Irak.
Nedavno sam gledao dokumentarac zeitgeist addendum(ima na youtube sa hrvatskim prevodom) i govori o tome kako postoje ekonomske ubice kako rade po svijetu, a prevodilac je ubacio tekstove o hrvatskom scenariju od privatizacije telekoma do slanja vojske u Afganistan, Irak.
- 1pajdo
#60 Re: Ulazak Hrvatske u EU i utjecaj na BH Hrvate
Ovu listu sam preuzeo s web stranice kako bi odgovorio na tvoje navedeno što se dobiva ulaskom u EU (gdje spominješ nekakav džem i marmelade kako bi što više dočarao svoj postGray wrote: Što se tiče liste koja je iznad postavljena:
1. Ovo mi nkako nije jasno. EU suzbija domoljublje, bogoljublje (???) i čovjekoljublje (?!?!?!?!?!)? Samo me zanima kako.
2. Ne gubi svoju političku neovisnost, nego se dobrovoljno odriče jednog dijela svog suvereniteta, kao što radi svakim potpisivanjem nekog međunarodnog ugovora ili konvencije.
3. Šta to uopšte znači? Put u EU vodi u predviđeni Zapadni Balkan?
5. Kao što su?
6. Kako? Je li ovo opet ima neke veze sa Gotovinom?
7. Na koji način ne upravlja? Jedino što je tržište otvorenije, ne može zabraniti poslovanje firmama iz drugih država EU, tako da npr. slovenske firme mogu pružati usluge ili prodavati proizvode pod sitim uslovima kao i hrvatske.
8. Apsolutno netačno, EU i eurozona su dvije odvojene stvari, puno država nije primilo Euro nego imaju nacionalne valute.Dakle ne ide Euro automatski sa članstvom.
9. Na koji način, na šta se konkretno misli?
11. Možda hoće, možda neće, a možda će se i Hrvatska naći u toj poziciji da joj treba pomoć?
12. Kupuje ko ima para, a ne može kupiti nešto što se ne prodaje. Ispade da će neko natjerati Hrvate da prodaju ispod cijene prodavac će sam odrediti cijenu, ako mu ne odgovara ne prodaje ili neka proda Hrvatima za višu cijenu ako može.
13. Ne bih se složio, ne vjerujem da je budućnost EU ugrožena, nije ovo prva kriza u zadnjih 50-60 godina.
14. Birokratija možda jeste troma, ali to je i za očekivati sa 27 država članica. Uostalom, to nema uticaja na državnu birokratiju sa kojom građani imaju dodira.
15. Nije klasična trodioba vlasti, ali ima i sud, i direktno birani parlament, mada Komisija ima mnogo ovlasti, nekada je i zakoodavac i izvršna vlast... ipak, na kraju uvijek glavnu riječ ima sud.
17. U svemu u životu je tako, pa i sada u međunarodnim odnosima. Ipak, daleko od toga da manje članice namaju nikakvog uticaja, posebno ako se ujedine. Određene odluke se čak moraju donijeti i jednoglasno, tako da i manje države imaju svoj uticaj.
18. Logično, to je i poenta EU, da približi nacionalne propise i zakonodavstva da bi ostvarila svoj cilj stvaranja jedinstvenog evropskog tržišta i sobode kretanja. Samo mi nije jasno šta znači da prisiljava da preuzme gotovu političku strukturu?
19. Logično, mogu i mimo volje ali i u korist/u skladu s voljom Hrvatske. Podsjeća me ovaj argument na dijete koje kada igra fudbal uzme svoju loptu i ide kući ako primi go/izgubi.
20. Netačno, EU ne odlučuje ni o kakvim kontingentima migranata, migraciona politika je u nadležnosti država koje odlučuju ko će i kako imati pravo boravka u njoj (naravno, za državljane van EU).
21. Postoji, član 50 TEU.
22. Kako gubi komparativne prednosti? EU seli Hravtsku u sred Sahare?
25. Opet, kako?
Toliko napamet rečenih stvari bez pokrića i bez objašnjenja kako i zašto će se nešto desiti, nego se samo izbacuju tvrdnje napamet.
Što se tiče citiranog posta, koja je to tehnologija EU? I kako EU urušava ekonomije? A što se tiče zaposlenja i osnivanja firmi, apsolutno nije tačno da neće moći. Postoji slobodan pristu tržištu rada, do tebe je hoće li te neko zapositi, ali ne smije biti iskriminacije po nacionalnom osnovu. ISta stvar je za osnivanje firmi, podružnica, filijala i sl.
1. Naravno da jeste. Slovenci ne uče kako im je domovina Slovenija već Europa, mislim da je i kod drugih tako, uostalom svi zakoni su usklađeni s europskim, sami državni parlamenti nemaju slobode odlučivanja kao prije ulaska.
2. Broj 1.
3. Jedan od razloga koji navode Jaca i kompanija je taj kako ćemo se ulaskom u Eu odmaknuti od Balkana dok se s druge strane pokušava usvojiti jedan izraz "regije" ili zapadnog Balkana koju su europski čelnici smislili za ovo područje jer ga dugoročno vide u EU.
5. Preko medija se provodi proeuropska propaganda gdje Jutarnji i slični navode kakoje večina Hrvata za dok je na većim forumima, anketama, ispitivanju javnog mijenja rezultati obrnuti. Više u idućem postu.
7. Postoje strani lobiji i dobivanjem još liberalnijeg tržišta hr više gubi nego što dobiva jer je strancima lakše plasirati proizvod nama nego mi njima, lako ćemo se utopiti, a sama država je ovisnija o kreditima te se smanjuju poticaji za domaću proizvodnju.
8. Zašto Grčka nije mogla izići iz eurozone, a htjela je? Pa upravo zato što eu birokratima to nije bilo u interesu.
9. Prethodni video ti je jedan od primjera.
10. Ovo si preskočio, a jedan je od najvažnijih čimbenika o EU što se odnosi i pod broj 7.
11. Činjenica je da se može naći u toj situaciji..
12. Koliku platežnu moć imaju domaće tvrtke, a koliku strani konglomerati? Koliku platežnu moć ima hr građanin,a koliku stranci sa zapada, neki od 500 milijuna njih.
13. Tu se nažalost, za sad moram složiti s tobom.
14. EU birokracija nije ništa bolja od domaće, a i ima veće ovlasti što se tiče važnijih pitanja. Pogledati video na you tubeu "Nigel Farage, democracy"
15. Nema trodiobu vlasti što je odličje demokracije...?
17. Možda je bolje da nam stranci ne nameću svoju vlast u bilo kojem pitanju, oni nemaju domoljublja prema državi, za njih je država još jedno slovo na papiru...
18. To se odgleda u nepriznavanju demokratskog prava članicama. Irska i Portugal su odbili Lisabonski sporazum na referendumu što je njihovo pravo, a koji je prihvaćen u europskom parlamentu? Ima li logike? EU je davno poprimila političku strukturu i još će jačati na tom polju. Utvrđeno je da se 85% zakona u Njemačkoj poklapa s zakonima EU i teško ih Nijemci mogu mijenjati.
19. Što ako EU odluči mimo hr volje? Nije stvar u tome da mogu odlučiti i u korist Hrvatske nego u tome da Hrvatska ne može osigurati svoju volju i biti će onako kako neki drugi sviraju. Klasični spin s tvoje strane.
20. A državljani EU koji bi činili većinu migranata? Hrvatska im ne može zabraniti...
21. To je samo na papiru, to mora postojati. Je li ijedna država dosad zatražila izlazak, a da je se uspješno izvukla? Članica je usko povezana sa unijom preko MMF-a, kreditiranja, zakona, pristupnih fondova koji je teško vratiti itd. i nemoguće je izići iz takve strukture. Zamisli samo kako bi izgledalo da se na referendumu izglasa NE u hr. Koliko bi posljedica nastalo i tko bi izvukao deblji kraj?
22. Na redu su multinacionalne kompanije, privatizacija, zakon ponude i potražnje gdje bi stranci počeli polako preuzimati primat i naravno zagospodarili raznim dobrima, tvrtkama, pokupovali obalu, uostalom imaš objašnjeno na videu o Slovencu.
Činjenica je da imamo različita mišljenja i da ćemo teško jedan drugoga uvjeriti u drugačije stavove, samo bi ti preporučio da počneš čitati između redova, ne prihvaćaš slijepo za istinu sve ono što se baljezga u medijima pogotovo od nekih "moralnih" veličina. Imaš materijala na you tubeu, pogledaj malo na što liče sjednice EU, parlament i vidi koliko se ljudi "pita" u jednoj superdržavi kao što je to EU za živote svojih 500 milijuna stanovnika.
UK je postala policijska država, svugdje vrvi od policije i kamera, u skoro svim državama vlada nezadovoljstvo 95% stanovnika, a elita se i dalje bogati na račun sviju. Ne hvala, uvijek ima opcija NE na referendumu koju ću vrlo rado zaokružiti.
- 1pajdo
#61 Re: Ulazak Hrvatske u EU i utjecaj na BH Hrvate
Jedna moguća budućnost
Situacija je sljedeća – čovjek, Hrvat i katolik (u daljnjem tekstu ČHiK) želi posaditi stotinjak loza na parceli pred kućom na kojoj su do sada bile breskve. Prvo što radi – zove info telefon "HALO, EU".
OPERATER: Ovdje "Halo, EU", Trpimir pri telefonu, kako vam mogu pomoći?
ČHiK: Kume, vaka je situacija – posadija bi prid kućon stotinjak loza, oće li se Evropa naljutit ako ja to učinen?
OPERATER: Da li je na dotičnoj parceli NEKAD bio vinograd?
ČHiK: Dašta je, bože moj. Prije nego san praske posadija. Pitaj bilo koga u selu, svako stariji od dvaest godin će ti to potvrdit.
OPERATER: To je irelevantno, gospodine, bitan je katastar.
ČHiK: Pa šta mi je činit?
OPERATER: Provjerite u katastru, ako tamo stoji da je tu NEKAD bio vinograd, smijete saditi.
ČHiK: Dobro je, momak, fala ti lipa.
Pašnjak
ČHiK poklapa slušalicu, a onda je ponovno uzima u ruke. Naziva maloga Stipana, koji je oženio Mariju, sestru od neviste kuma mu Joze. Objasni Stipanu najprije tko je – od svekra ženine mu sestre kum, a onda mu potanko objasni situaciju. Stipan mu obećava da će nazvati za dan, dva. Za dan, dva, Stipan zove.
STIPAN: Evo, sve sam vam provjerija.
ČHiK: Pa šta piše?
STIPAN: Piše da je tu pašnjak.
ČHiK: Kakvi pašnjak, muku ti Isusovu (Ljevak, poludi!), nema tri koze u cilomu selu!
STIPAN: Tako mi piše, bože moj, tri parcele, sve tri pašnjak.
ČHiK: Ma kako tri kad je to sve jedna parcela, na donjemu dilu mi je kuća, na gornjemu praske.
STIPAN: Tako piše.
ČHiK (misli, misli): Aaaa, sad san se sitija. To su parcele od pokojnih Špire, Ante i Jakova. Ali moj pokojni ćaća se poza rata minja s njima.
STIPAN: Kojega rata?
ČHiK: To ne znan. Ili je prvi ili drugi, ovi zadnji sigurno nije.
STIPAN: Ali to nije nigdje zavedeno.
ČHiK: Pa to znači da mi ni kuće nema?
STIPAN: Nema, piše pašnjak. A provjerija san usput i zemljišnik, na te tri parcele je uknjiženo pedeset i šest vlasnika.
ČHiK: U ime oca i sina... Pa je li to bogu za plakat? (uzdahne) Dobro je, Stipane, fala ti lipa.
ČHiK prekida razgovor, a onda ponovno naziva "HALO EU".
OPERATER: Ovdje "Halo EU", Trpimir pri telefonu, kako vam mogu pomoći?
ČHiK: Ja san zva ima tri dana oko vinograda. Vidija san u katastru, tamo piše da je to pašnjak.
OPERATAR: Onda, nažalost, ne smijete saditi lozu.
ČHiK: Ali, kume, dođi ovde, pitaj koga oćeš, svak će ti reć da je tu bija vinograd. Dice mi moje! Dvaest godina san ga ora i kopa.
OPERATER: Ja vam tu ne mogu pomoći, ako u katastru stoji da je pašnjak, ne smijete saditi.
Trpimir potom otrpi sljedeće.
ČHiK: Znaš šta, Trpimire, ajde u pizdu materinu i ti, i katastar, i ova država, i Evropska unija! Svi ajte u pizdu materinu!
Potom tako bijesan, uzima sjekiru u ruke i kreće sjeći breskve. Nakon mjesec, dva, naš ČHiK je pred kućom zasadio vinograd, a potom s lopatom otišao do vrta iza kuće i iz ćoška u vrtu iskopao sanduk, iz njega izvadio najlon, iz najlona deku, a iz deke kalašnjikov (iz zadnjeg rata, koji kao ni kuća nigdje nije zaveden).
I tako naš ČHiK, 2020., sjedi na balkonu kuće koje nema, držeći u ruci kalašnjikov kojeg nema, štiteći vinograd kojeg također nema.
Situacija je sljedeća – čovjek, Hrvat i katolik (u daljnjem tekstu ČHiK) želi posaditi stotinjak loza na parceli pred kućom na kojoj su do sada bile breskve. Prvo što radi – zove info telefon "HALO, EU".
OPERATER: Ovdje "Halo, EU", Trpimir pri telefonu, kako vam mogu pomoći?
ČHiK: Kume, vaka je situacija – posadija bi prid kućon stotinjak loza, oće li se Evropa naljutit ako ja to učinen?
OPERATER: Da li je na dotičnoj parceli NEKAD bio vinograd?
ČHiK: Dašta je, bože moj. Prije nego san praske posadija. Pitaj bilo koga u selu, svako stariji od dvaest godin će ti to potvrdit.
OPERATER: To je irelevantno, gospodine, bitan je katastar.
ČHiK: Pa šta mi je činit?
OPERATER: Provjerite u katastru, ako tamo stoji da je tu NEKAD bio vinograd, smijete saditi.
ČHiK: Dobro je, momak, fala ti lipa.
Pašnjak
ČHiK poklapa slušalicu, a onda je ponovno uzima u ruke. Naziva maloga Stipana, koji je oženio Mariju, sestru od neviste kuma mu Joze. Objasni Stipanu najprije tko je – od svekra ženine mu sestre kum, a onda mu potanko objasni situaciju. Stipan mu obećava da će nazvati za dan, dva. Za dan, dva, Stipan zove.
STIPAN: Evo, sve sam vam provjerija.
ČHiK: Pa šta piše?
STIPAN: Piše da je tu pašnjak.
ČHiK: Kakvi pašnjak, muku ti Isusovu (Ljevak, poludi!), nema tri koze u cilomu selu!
STIPAN: Tako mi piše, bože moj, tri parcele, sve tri pašnjak.
ČHiK: Ma kako tri kad je to sve jedna parcela, na donjemu dilu mi je kuća, na gornjemu praske.
STIPAN: Tako piše.
ČHiK (misli, misli): Aaaa, sad san se sitija. To su parcele od pokojnih Špire, Ante i Jakova. Ali moj pokojni ćaća se poza rata minja s njima.
STIPAN: Kojega rata?
ČHiK: To ne znan. Ili je prvi ili drugi, ovi zadnji sigurno nije.
STIPAN: Ali to nije nigdje zavedeno.
ČHiK: Pa to znači da mi ni kuće nema?
STIPAN: Nema, piše pašnjak. A provjerija san usput i zemljišnik, na te tri parcele je uknjiženo pedeset i šest vlasnika.
ČHiK: U ime oca i sina... Pa je li to bogu za plakat? (uzdahne) Dobro je, Stipane, fala ti lipa.
ČHiK prekida razgovor, a onda ponovno naziva "HALO EU".
OPERATER: Ovdje "Halo EU", Trpimir pri telefonu, kako vam mogu pomoći?
ČHiK: Ja san zva ima tri dana oko vinograda. Vidija san u katastru, tamo piše da je to pašnjak.
OPERATAR: Onda, nažalost, ne smijete saditi lozu.
ČHiK: Ali, kume, dođi ovde, pitaj koga oćeš, svak će ti reć da je tu bija vinograd. Dice mi moje! Dvaest godina san ga ora i kopa.
OPERATER: Ja vam tu ne mogu pomoći, ako u katastru stoji da je pašnjak, ne smijete saditi.
Trpimir potom otrpi sljedeće.
ČHiK: Znaš šta, Trpimire, ajde u pizdu materinu i ti, i katastar, i ova država, i Evropska unija! Svi ajte u pizdu materinu!
Potom tako bijesan, uzima sjekiru u ruke i kreće sjeći breskve. Nakon mjesec, dva, naš ČHiK je pred kućom zasadio vinograd, a potom s lopatom otišao do vrta iza kuće i iz ćoška u vrtu iskopao sanduk, iz njega izvadio najlon, iz najlona deku, a iz deke kalašnjikov (iz zadnjeg rata, koji kao ni kuća nigdje nije zaveden).
I tako naš ČHiK, 2020., sjedi na balkonu kuće koje nema, držeći u ruci kalašnjikov kojeg nema, štiteći vinograd kojeg također nema.
-
Haettenschweiler
#62 Re: Ulazak Hrvatske u EU i utjecaj na BH Hrvate
Prilicno sam siguran da EU neće braniti sadnju novih vinograda već jednostavno neće davati poticaje na vinograde koji nisu uneseni u katastar. Može ČHik slobodno zasaditi vinograd ali se taj vinograd pravno vodi kao i najobičniji šimšir ili jorgovan.
-
Micaha
#63 Re: Ulazak Hrvatske u EU i utjecaj na BH Hrvate
A ko su kupci te domace proizvodnje?1pajdo wrote:Potpuno u pravu za Poljake. Njihov bivši predsjenik što je nedavno poginuo u avionskoj nesreći (neki pripisuju teorijama zavjeraHemel wrote:Nije @1pajdo daleko od istine ali sta je alternativa toj globalnoj masini?
...
Jedna je Shvajcarska koja moze da kaze NE EU.) je upravo ih izvukao djelomično jer nije htio prihvatiti nova zaduženja, kredite od MMF-a i na pravi način počeo djelovati, poticao domaću industriju, nije radio po nalozima EU, ali ga je smrt presrela. Unatoč njegovoj smrti, u odnosu na druge okolne zemlje Poljaci se još dobro i drže upravo zbog takve politike.
-
Gray
#64 Re: Ulazak Hrvatske u EU i utjecaj na BH Hrvate
Hemel wrote:Eu tehnologija ti je da zaboravis domacu rakiju, vino spremano po staroj recepturi, ne valja im licki sir, sir iz mijeha...da ne nabrajam ostale preradjivacke industrije. Znate li da je u EU zabranjeno prodavanje ''ruznog voca i povrca''.Što se tiče citiranog posta, koja je to tehnologija EU? I kako EU urušava ekonomije? A što se tiče zaposlenja i osnivanja firmi, apsolutno nije tačno da neće moći. Postoji slobodan pristu tržištu rada, do tebe je hoće li te neko zapositi, ali ne smije biti iskriminacije po nacionalnom osnovu. ISta stvar je za osnivanje firmi, podružnica, filijala i sl.![]()
EU primjenjuje sistem ''kada se sve urusi'' onda mi stupamo na teren. Pogledaj koliko je firmi u Hrvatskoj propalo a da niko nije htio dati povoljne kredite da se ta firma oporavi i kada dodje na rub ponora pojavljuje se neko da je kupi. Nije to samo u Hrvatskoj to je svugdje. Kod nas ima Agrokomerc koji moze da zaposli nekoliko hiljada ljudi ali niko ne zeli da ga oporavi dok skroz ne propadne i onda ce uletiti neki konzorcij da ga ''spasava'' a u stvari dobit ce jednu jaku infrastrukturu koja se godinama izgradjivala za male novce. Isto ti je i sa Krivajom, a Sipad da ne spominjem, rudnici su se malo oporavili vlastitim ulaganjima it.d. i t.d.
Sta ce Hrvatska moci da izvozi u EU? Nece to ona odlucivati nego gospoda iz EU koja ce da kaze ''ovo vino moze proci, ovo ne, ovaj sir mi se svidja, ove masline nisu lose...'' i na tome se prica zavrsava. Sta Hrvatska dobija? Ne artikle, nego citave lance roba kao sto su Hofer, Lidl, Aldi, Obi, Bau haus,..sa stotinama hiljada artikala koji ce biti konkurentni domacima ne radi kvaliteta vec radi cijene. Jest ces modifikovano voce koje je jeftinije od domaceg koje ce probrano da zavrsi na europskim trpezama zajedno sa sunkama, maslinama i vinom probranog kvaliteta...
Fino stoji da svako moze po istim uslovima otvoriti firmu ili se zaposliti u bilo kojoj zemlji EU. Dobar dio zemalja se vec ogradio i ne daju pojedinim clanicama ni radnu sezonsku dozvolu za rad. Ja ne vidim nesto puno firmi sa nasih prostora po Europi niti nasih proizvoda...isto kao i gore, mozemo do sutra polemisati o tome ali NA ZALOST ne nudi se alternativa.
Nije tačno da se može zaboraviti domaća rakija, sir itd. Toga će uvijek biti i ima i u drugim državama. Možda ga ne možeš izvoziti u druge države i plasirati u velikim količinama na tržište, ali to se nije ni prije radilo prije nego se prodavala na pijacama i sl. Niti EU može niti joj je u nadležnosti da sada provjerava i zaranjuje šta će se po pijacama prodavati tako da nema potrebe da brineš za domaći sir i rakiju.
Što se tiče slobode tržišta, upravo je poenta u tome što neće moći neko iz Njemačke, Italije, Francuske... da odlučuje šta se može prodavati a šta ne smije. Postoje određene oblasti koje su više i koje su manje uređene (zavisnosti o čemu se radi) i određeni standardi u nekim oblastima koji se moraju ispuniti ali ako je nešto legalno na tržištu Hrvatske mora mu se dozvoliti plasiranje na tržište i u drugim državama EU.
Što se tiče rada, u startu je dogovoreno da će biti određena ograničenja na rad nekih novih članica (Bugarske, Rumunije) određeni period (čini mi se oko 7 godina), ali nakon toga imaju slobodan pristup i ne mogu se nakon toga ponvo uvoditi neka ograničenja. Što se tiče naših firmi, pa mi ni nismo u EU. Neće ih ni tada biti na svakom ćošku, ali će imati priliku one koje hoće i koje mogu i znaju da rade.
-
Gray
#65 Re: Ulazak Hrvatske u EU i utjecaj na BH Hrvate
Kao prvo, to uopšte nisam bio ja.1pajdo wrote: Ovu listu sam preuzeo s web stranice kako bi odgovorio na tvoje navedeno što se dobiva ulaskom u EU (gdje spominješ nekakav džem i marmelade kako bi što više dočarao svoj post) i neću odgovarati na svaki upis.
1. Naravno da jeste. Slovenci ne uče kako im je domovina Slovenija već Europa, mislim da je i kod drugih tako, uostalom svi zakoni su usklađeni s europskim, sami državni parlamenti nemaju slobode odlučivanja kao prije ulaska.
2. Broj 1.
3. Jedan od razloga koji navode Jaca i kompanija je taj kako ćemo se ulaskom u Eu odmaknuti od Balkana dok se s druge strane pokušava usvojiti jedan izraz "regije" ili zapadnog Balkana koju su europski čelnici smislili za ovo područje jer ga dugoročno vide u EU.
5. Preko medija se provodi proeuropska propaganda gdje Jutarnji i slični navode kakoje večina Hrvata za dok je na većim forumima, anketama, ispitivanju javnog mijenja rezultati obrnuti. Više u idućem postu.
7. Postoje strani lobiji i dobivanjem još liberalnijeg tržišta hr više gubi nego što dobiva jer je strancima lakše plasirati proizvod nama nego mi njima, lako ćemo se utopiti, a sama država je ovisnija o kreditima te se smanjuju poticaji za domaću proizvodnju.
8. Zašto Grčka nije mogla izići iz eurozone, a htjela je? Pa upravo zato što eu birokratima to nije bilo u interesu.
9. Prethodni video ti je jedan od primjera.
10. Ovo si preskočio, a jedan je od najvažnijih čimbenika o EU što se odnosi i pod broj 7.
11. Činjenica je da se može naći u toj situaciji..
12. Koliku platežnu moć imaju domaće tvrtke, a koliku strani konglomerati? Koliku platežnu moć ima hr građanin,a koliku stranci sa zapada, neki od 500 milijuna njih.
13. Tu se nažalost, za sad moram složiti s tobom.
14. EU birokracija nije ništa bolja od domaće, a i ima veće ovlasti što se tiče važnijih pitanja. Pogledati video na you tubeu "Nigel Farage, democracy"
15. Nema trodiobu vlasti što je odličje demokracije...?
17. Možda je bolje da nam stranci ne nameću svoju vlast u bilo kojem pitanju, oni nemaju domoljublja prema državi, za njih je država još jedno slovo na papiru...
18. To se odgleda u nepriznavanju demokratskog prava članicama. Irska i Portugal su odbili Lisabonski sporazum na referendumu što je njihovo pravo, a koji je prihvaćen u europskom parlamentu? Ima li logike? EU je davno poprimila političku strukturu i još će jačati na tom polju. Utvrđeno je da se 85% zakona u Njemačkoj poklapa s zakonima EU i teško ih Nijemci mogu mijenjati.
19. Što ako EU odluči mimo hr volje? Nije stvar u tome da mogu odlučiti i u korist Hrvatske nego u tome da Hrvatska ne može osigurati svoju volju i biti će onako kako neki drugi sviraju. Klasični spin s tvoje strane.
20. A državljani EU koji bi činili većinu migranata? Hrvatska im ne može zabraniti...
21. To je samo na papiru, to mora postojati. Je li ijedna država dosad zatražila izlazak, a da je se uspješno izvukla? Članica je usko povezana sa unijom preko MMF-a, kreditiranja, zakona, pristupnih fondova koji je teško vratiti itd. i nemoguće je izići iz takve strukture. Zamisli samo kako bi izgledalo da se na referendumu izglasa NE u hr. Koliko bi posljedica nastalo i tko bi izvukao deblji kraj?
22. Na redu su multinacionalne kompanije, privatizacija, zakon ponude i potražnje gdje bi stranci počeli polako preuzimati primat i naravno zagospodarili raznim dobrima, tvrtkama, pokupovali obalu, uostalom imaš objašnjeno na videu o Slovencu.
Činjenica je da imamo različita mišljenja i da ćemo teško jedan drugoga uvjeriti u drugačije stavove, samo bi ti preporučio da počneš čitati između redova, ne prihvaćaš slijepo za istinu sve ono što se baljezga u medijima pogotovo od nekih "moralnih" veličina. Imaš materijala na you tubeu, pogledaj malo na što liče sjednice EU, parlament i vidi koliko se ljudi "pita" u jednoj superdržavi kao što je to EU za živote svojih 500 milijuna stanovnika.
UK je postala policijska država, svugdje vrvi od policije i kamera, u skoro svim državama vlada nezadovoljstvo 95% stanovnika, a elita se i dalje bogati na račun sviju. Ne hvala, uvijek ima opcija NE na referendumu koju ću vrlo rado zaokružiti.
Kao drugo, slažem se da nam se mišljenja dosta razlikuju, ali isto tako moram reći da je dobar dio tvog mišljenja zasnovan na pogrešnim činjenicama, informacijama i pretpostavkama. Govoriš dosta stvari napamet, a bez stvarnog pokrića.
1. EU nema nikakve ovlasti u oblast obrazovanja, tako da u školama slovenci uče ono što oni hoće. Naravno da se govori da su dio Evrope i da je Evropa sva povezana, ali daleko od toga da neko (ko?) uči da je Evropa njihova domovina i da se ne spominje Slovenija, i tako nije ni u drugim državama. Uostalom, da je tako jedna od prvih stvari na koje bi pokušali uticati je jezik, a ustvari su svi jezici država članica službeni jezici EU, pa ih sada ima 23 čini mi se. EU se ne miješa u kulturu, tako da je to u nadležnosti države, ne EU. I još ne vidim gdje EU osporava bogoljublje i čovjekoljublje? Ispadoše gori od nacističke Njemačke.
Dalje, što se tiče zakona, apsolutno nije tačno da su svi zakoni na nivou EU, većina zakona je još na nivoima država. U oblastima gdje EU ima nadležnost prednost imaju propisi EU, tamo gdje nemaju su jedino relevantni propisi države. Država ima naravno manje ovlasti, ali svakim međunardnim ugovorom ili kovencijom država ograničava svoje polje djelovanja i svoju moć odlučivanja, je li sada treba država da se povuče iz svih međunarodnih konvencija?
3. Ne kontam baš ali eto. Logično da ćete se odmaći od ostalih balkanskih država kada je Hrvatska u EU a ostale nisu. Uostalom, čini mi se da Hrvati nikada nisu ni htjeli da se svrstavau u isti koš sa ostalim balkancima.
8. Možda je teže izaći jer time se oslabljuje Euro što nije ni u interesu drugih država, ali nije ni obaveza ući u Euro zonu. Grci su malo poletjeli pa su htjeli da imaju Euro kada nisu ispunjavali potpuno sve uslove pa su sebi malo namještali podatke da ispadne da ispunjavaju uslove.
10. NAmjerno sam preskočio jer ne znam ni sada u kakvom su položaju pa ne želim ni da ulazim u kakvom će biti u EU, ali mislim da je daleko od toga da će biti potpuno uništeni.
12. Pa stani onda, je li bolje ne prodati nikako ili prodati onome ko ima para? Ako nije u interesu da se prodaje neka se ni ne prodaje. Ne kažem ja da će sve biti super, ne treba ni dramatizovati previše, zar nije strateški cilj svake države da privuče strane investitore, kada već domaći nemaju para da se dovene novi kapital od onoga ko ima?
14. EU birokracija ne dotiče direktno građane. Usvajanje novih propisa i sl. traje dugo vremena, ali dok se ne donesu vrijede prethodni ili propisi države, nea građanin direktne veze sa tim, a ne znam da bih se složio da ima više i važnije ovlasti.
15. Kao što sam rekao, nema klasičnu trodiobu, ali ima trodiobu sa veoma jakom izvršnom/kvazi-zakonodavnom vlasti, ali ima i direktno birani parlament i sud.
17. Zato nije sve na nivou EU, čisto interne stvar su samo u nadležnosti države tako da ima dosta stvari gdje država može da iskaže svoje domoljublje. Čak i u oblastima koje jesu na nivou EU država može propisati drugačije ako je to izuzetno bitno za tu državu i ako je opravdano.
18. Ovo stvarno nisam znao. A nisam znao jer apsolutno nije tačno, što sam već utvrdio na drugoj temi. Evropski parlament NE MOŽE takvo nešto uraditi sve i da hoće. U Irskoj je pao na prvom referendumu, kada su date određene garancije Irskoj (npr. vezano za njihove propise o abortusu). Što se tiče Portugala, tu je glasao portugalski parlament i skoro pa jednoglasno izglasao ulazak u EU. Referendum nije obavezan, sama država odlučuje hoće li ga održati ili ne. Dakle EU ne može nikome nametnuti ulazak ili ratificirati ugovor umjesto njih. Dakle, na tvoje pitanje ima li logike: Nema logike zato što se to nije ni desilo! A ne znam odakle je taj provjereni podatak da je 85% zakona Njemačke jednako sa evropski, baš bih volio d aga vidim.
19. Bit će kako se dogovori i Hrvatska ne može potpuno nametnuti svoju volju kao niti jedna druga država, kao što uostalom samo rijetke države na svijetu mogu. I opet, ne Hrvatski na može osigurati svoju volju ni u mnogim drugim oblastima gdje je obavezuju druge međunarodne obaveze. Kako to riješiti? Izolirati se kao Sjeverna Koreja?
20. Ne može zabraniti dolazak državljana EU, ali nisu to neki kontingenti koji se nameću Hrvatskoj ili određuju ko će gdje ići. To je individualno do građana EU. Ako nađu posao mogu doći u Hrvatsku ili ako imaju dovoljno novca da nisu na teretu države mogu živjeti u Hrvtaskoj čak i bez toga a nađu posao, čisto sumnjam da će sada brodovi iz Italije dolaziti puni talijana da nađu bolju budućnost u Hrvtaskoj da se morate brinuti o njima.
21. Grenland je izišao iz EU. Može se izaći ako se hoće, zato se i treba postići sporazum o posljedicama izlaska iz članstva zbog te uske povezanosti, ali i bez toga država može prestati biti članica EU. Kao što sa rekao, član 50 TEU.
22. Pa dobro, je li država želi strani kapital ili ne?
Hvala na tvojoj preporuci da čitam između redova, ako smijem i ja bih tebi preporučio da provjeriš neke stvari i da vidiš kako ustvari EU funkcioniše i koje su nadležnosti EU i država i da ne kriviš EU za sve, jer, suprotno većinskom mišljenju, EU nije svemoćna i ne ulazi u svaki dio države i života, postoje odvojene EU sfere i nacionalne sfere.
Dalje, kakve veze ima sada UK i njena policijska država? I volio bih da vidim istraživanje koje je došlo do tog podatka od 95% nezadovoljnih.
A ti slobodno zaokruži ne, ali pokušaj prije toga da imaš sve tačne informacije.
-
gost iz ZG
#66 Re: Ulazak Hrvatske u EU i utjecaj na BH Hrvate
Haettenschweiler wrote:Prilicno sam siguran da EU neće braniti sadnju novih vinograda već jednostavno neće davati poticaje na vinograde koji nisu uneseni u katastar. Može ČHik slobodno zasaditi vinograd ali se taj vinograd pravno vodi kao i najobičniji šimšir ili jorgovan.
kratko i jasno; Bravo!
U jednoj npr. Istri (koja je 20g. ispred ostatka HR) trude se i sređuju svu moguću administraciju, uključujući i katastar i ZK. Također i na sjeveru u Međimurju ... ostali kukaju i zapomažu
Inače, ovo spada u zbivanja/dešavanja u HR; ne znam kakve ima veze na utjecaj na Hrvate u BiH.

- slobodni armirach
#67 Re: Ulazak Hrvatske u EU i utjecaj na BH Hrvate
Nakon sto Hrvatska ili bilo koja druga zemlja udje u EU, NE UKIDAJU se Radne Dozvole, a samim tim i radne vize.
Njeni državljani i dalje ce trebati navedene dokumente za odredjeni period koji odredjuje Brisel, a to moze biti 5 godina,
nakon toga drzavljani novih clanica se izjednacavaju sa 'starim' drzavljnima po pitanju ostvraivanja radnog odnosa u nekoj od 'starih' zemaljau EU.
ukratko situacija u vezi zaposljavanja ce ostati ista kao i sada, bice nesto lakse ali i dalje ce trebati Radne Dozvole.
kako god bolje je Hrvatskoj u EU nego da je van EU zone, a sad ciji ce biti kapital dal njemacki il domaci, to vise nije bitno.
Imate todorica znaci hrvat 100%, zaposljava veliki broj hrvata, a gdje drzi NOVAC?
na istom mjestu kao i drugi EU kapitalisti, apsolutno je svjedno kakvo ime ima vlasnik biznisa, ..jednostavno morate se malo odkloniti od stare komunisticke propagande da su radnici vlasnici fabrika ili biznisa.
Davno prosla vremena zaboravite i batalite tu nostalgiju, od nje se ne zivi.
Njeni državljani i dalje ce trebati navedene dokumente za odredjeni period koji odredjuje Brisel, a to moze biti 5 godina,
nakon toga drzavljani novih clanica se izjednacavaju sa 'starim' drzavljnima po pitanju ostvraivanja radnog odnosa u nekoj od 'starih' zemaljau EU.
ukratko situacija u vezi zaposljavanja ce ostati ista kao i sada, bice nesto lakse ali i dalje ce trebati Radne Dozvole.
kako god bolje je Hrvatskoj u EU nego da je van EU zone, a sad ciji ce biti kapital dal njemacki il domaci, to vise nije bitno.
Imate todorica znaci hrvat 100%, zaposljava veliki broj hrvata, a gdje drzi NOVAC?
na istom mjestu kao i drugi EU kapitalisti, apsolutno je svjedno kakvo ime ima vlasnik biznisa, ..jednostavno morate se malo odkloniti od stare komunisticke propagande da su radnici vlasnici fabrika ili biznisa.
-
ivannn
#68 Re: Ulazak Hrvatske u EU i utjecaj na BH Hrvate
situacija u svezi zapošljavanje bit će bolja, neke zemlje će odmah prihvatiti hrvatske radnike poput velike britanije ili švedske, a neke ne, još nisu stigli signali tko bi to mogao uraditi, no nijemci, austrijanci, talijani su pri zadnjem proširenju iskoristili mogućnost koja im je data da zabrane dolazak slobodne radne snage iz novih članica, inače to ograničenje traje sedam godina
s obzirom da je hrvatska mala, možda tog ograničenja neće ni biti, ili nekolicina će zemalja tek posezati s njim
s obzirom da je hrvatska mala, možda tog ograničenja neće ni biti, ili nekolicina će zemalja tek posezati s njim
-
detroit-mercy
#69 Re: Ulazak Hrvatske u EU i utjecaj na BH Hrvate
Imam utisak da raja jos uvije ne shavata sta je to otvoreno trziste kapitala, posebno euroskeptici. Pa hebote, u BiH danas, velika vecina firmi (koje nesto valjaju) su u rukama stranaca (odnosno onoga ko ima kapital), stalno se trubi o privlacenju stranih investicija i njihovoj nuznosti za oporavak ekonomije ali izgleda velika vecina raje konta dodje stranac kod nas, dadne nama pare, eto nako jer smo mi Bosanci i ode dalje a firma nasaslobodni armirach wrote:Nakon sto Hrvatska ili bilo koja druga zemlja udje u EU, NE UKIDAJU se Radne Dozvole, a samim tim i radne vize.
U jednoj Americi uopste vise nije vazno cije je sta (misli se na firme) tako da neke od ikona Americke ekonomije su u vlasnistu stranaca (dobar primjer je Anhauser-Busch ili Budweiser piva, Chrysler automobili i td. Raja se dofatila brlje i sira i samo trubi o tome kako se nece moci vise brlja praviti. Pa hebote, ko jos kupuje brlju u supermarketu. Naravno da neces moci prodavati brlju u supermarketu ili sir od nene Hazeme u supermarketu ali na pijaci ces moci jos uvijek prodavati kao i prije.
-
hercegovac_pravi
#70 Re: Ulazak Hrvatske u EU i utjecaj na BH Hrvate
detroit-mercy wrote:Imam utisak da raja jos uvije ne shavata sta je to otvoreno trziste kapitala, posebno euroskeptici. Pa hebote, u BiH danas, velika vecina firmi (koje nesto valjaju) su u rukama stranaca (odnosno onoga ko ima kapital), stalno se trubi o privlacenju stranih investicija i njihovoj nuznosti za oporavak ekonomije ali izgleda velika vecina raje konta dodje stranac kod nas, dadne nama pare, eto nako jer smo mi Bosanci i ode dalje a firma nasaslobodni armirach wrote:Nakon sto Hrvatska ili bilo koja druga zemlja udje u EU, NE UKIDAJU se Radne Dozvole, a samim tim i radne vize.
Davno prosla vremena zaboravite i batalite tu nostalgiju, od nje se ne zivi..
U jednoj Americi uopste vise nije vazno cije je sta (misli se na firme) tako da neke od ikona Americke ekonomije su u vlasnistu stranaca (dobar primjer je Anhauser-Busch ili Budweiser piva, Chrysler automobili i td. Raja se dofatila brlje i sira i samo trubi o tome kako se nece moci vise brlja praviti. Pa hebote, ko jos kupuje brlju u supermarketu. Naravno da neces moci prodavati brlju u supermarketu ili sir od nene Hazeme u supermarketu ali na pijaci ces moci jos uvijek prodavati kao i prije.
Proci ce jos dosta vremena prije vec sto "socijal-komunisticki" (ne znam kako bih ga nazvao) napusti svijest nasih ljudi
- slobodni armirach
#71 Re: Ulazak Hrvatske u EU i utjecaj na BH Hrvate
i ja imam utisak da se ne citaju tudji postovi do kraja, nego je bitno da se odgovara na pamet bez imalo osvrta na naslov teme.detroit-mercy wrote:Imam utisak da raja jos uvije ne shavata sta je to otvoreno trziste kapitala, posebno euroskeptici. Pa hebote, u BiH danas, velika vecina firmi (koje nesto valjaju) su u rukama stranaca (odnosno onoga ko ima kapital), stalno se trubi o privlacenju stranih investicija i njihovoj nuznosti za oporavak ekonomije ali izgleda velika vecina raje konta dodje stranac kod nas, dadne nama pare, eto nako jer smo mi Bosanci i ode dalje a firma nasaslobodni armirach wrote:Nakon sto Hrvatska ili bilo koja druga zemlja udje u EU, NE UKIDAJU se Radne Dozvole, a samim tim i radne vize.
Davno prosla vremena zaboravite i batalite tu nostalgiju, od nje se ne zivi..
bem mu trunje kako ja ispadoh eVroskeptik
-
Hodidid
#72 Re: Ulazak Hrvatske u EU i utjecaj na BH Hrvate
Slazem se s tobom. Zaboravih samo napomenuti da ulazak u EU ne nosi nuzno sa sobom ulazak i u EMU. Primjer Svedske ili G.B koje su sasvim kvalitetno odgovorile izazovima financijske krize zahvaljujuci trzisno konkuretnim preduzecima i opcenito sa sirokim spektrom privrednih kapaciteta.Gray wrote:Hodidid wrote:EU je masinerija koja melje ali nema alternativu. Za alternativu moras imati nesto od sljedecih stvari jaku ekonomiju, stabilnu valutu i prirodne resurse u obliku energenata da mozes podmiriti svoje potrebe i da imas za export.
I Norveška i Švicarska imaju poseban odnos sa EU, nsu oni van EU kao npr. BiH ili Hrvatska sada.
Hrvaska na zalost to sve nema. A od turizma se ne zivi 12 mjeseci prema tome nema se izbora osim EU. U EMU najbolje da se ne ide ali ne vidim ni tu neku drugu odrzivu soluciju na duge staze.
Najveci gubitnici ulaskom u EU bice hrvatska poljoprivreda i ljudi koji zive od turizma iznajmljujuci sobe i apartmane na obali. Ulaskom u EU stranci ce raditi na turskom modelu. Lanci exluzivnih hotela za klijentelu sa dubljim dzepom. Ne vjerujem da ce se mali covjek u Vodicama ili Tucepima znati snaci u toj transformaciji. Od poljoprivrede u HR zivi cirka 30 % ljudi koliko sam upucen. U Skandinaviji, Njemackoj i Holandiji 3-5 % zahvaljujuci modernizaciji i tehnologije i efektivizaciji rada. Reforme u poljoprivrednom sektoru su surova neminovnost. Ulaskom u EU hrvatski seljak se nece moci nositi sa ponudom poljoprivrednih proizvoda iz unije.Teski dani tek slijede.
-
ivannn
#73 Re: Ulazak Hrvatske u EU i utjecaj na BH Hrvate
baš suprotno, oni koji se bave poljoprivredom, ulaskom u eu dobit će i najviše novca i veće poticaje, poljoprivrednicima će biti najbolje, stoga zna se u čemu je budućnost
broj osiguranih i registriranih poljoprivrednika u hrvatskoj ne prelazi 40.000, što je skoro pa zanemariv postotak, kakvih 30%
možda u srednjem vijeku
edit: poljoprivrednim djelatnostima bavi se 26 775 osoba - još manje nego što sam mislio
a što se tiče turizma, udjel za 2010. godinu u ukupnom bdp-u je bio 12,5%, a u jednoj sloveniji 12% - samo 0,5% razlike - još će ih slovenci i prestići - što dokazuje da tu ima još dosta mjesta za napredak

mogli bi hrvati to puno, puno bolje
broj osiguranih i registriranih poljoprivrednika u hrvatskoj ne prelazi 40.000, što je skoro pa zanemariv postotak, kakvih 30%
edit: poljoprivrednim djelatnostima bavi se 26 775 osoba - još manje nego što sam mislio
a što se tiče turizma, udjel za 2010. godinu u ukupnom bdp-u je bio 12,5%, a u jednoj sloveniji 12% - samo 0,5% razlike - još će ih slovenci i prestići - što dokazuje da tu ima još dosta mjesta za napredak

mogli bi hrvati to puno, puno bolje
Last edited by ivannn on 16/06/2011 18:54, edited 3 times in total.
- Hemel
#74 Re: Ulazak Hrvatske u EU i utjecaj na BH Hrvate
slobodni armirach wrote: i ja imam utisak da se ne citaju tudji postovi do kraja, nego je bitno da se odgovara na pamet bez imalo osvrta na naslov teme.![]()
bem mu trunje kako ja ispadoh eVroskeptik![]()
![]()
nije se na tebe odnosilo nego na mene...
@detroit-mercy , sjasi malo...drzi se amerike, radi dva posla i pjevaj kako si uspjeo...
p.s. vidim da me pratis sa teme na temu i tako oftopicaris a i ja stobom (zaobidji me)...
- _tulumba_
#75 Re: Ulazak Hrvatske u EU i utjecaj na BH Hrvate
Ne odgovaram u ime DinoZe al' evo moje neko vidjenje zasto Hrvati mi "smetaju". Iz jedne recenice moze svakom biti jasno. Ne smeta mi ni jedan Hrvat koji BiH smatra svojom domovinom i koji svojim odnosom prema drzavi ne nastoji da je srusi, podjeli i sl. Koliko je ovakvih, ostavljam Hrvatima da sami prosude. Da su mi dragi Hrvati Srednje Bosne, nisu niti ce ikad biti. O Hrvatima Hercegovine ne treba ni pricati. Prodjes kroz Vitez,Busovacu vidjeces jedno 20 Hr zastava (ne smeta meni zastava kao zastava nego odnos prema BiH) i trebam se nesto "veselit'" sto imam takve susjede? Sto bi narod rekao, "hajd' vozdra". Hvala Bogu na ovoj slobodi misljenja, i uopce kakvoj takvoj slobodi za koju se ginulo godinama. Odliv Hrvata iz BiH znaci ujedno i manji uticaj istih (politicki, i bilo kakav dr.) a to znaci da bi BiH imala sansu da krene ka EU ubraznijim koracima bez ikakvih opstrukcija. Ako neko ne razumije sta znaci opstruiranje drzave BiH (opstruiranje formiranja vlasti koja zeli da makne nas sa mrtve tacke) onda nek' malo se zapita je l' dobar. Pogledas samo koliko je trebalo mjeseci za formiranje vlasti sve zbog predstavnika HR naroda. Da se razumijemo, isto je i sa Srbima kojima je BiH beznacajna. Opet, da ne bude zabune, svaka cast velikom broju Hrvata koji su ucinili za BiH vise nego pojedini "veliki" Bosnjaci al' generalno, ako ce ulazak Hrvatske znaciti odliv Hrvata Bosne u Hr, niko ne treba od nas da tuguje jer je besmisleno i licemjerno. Prvo, idu gdje im je bolje (hvala Bogu), drugo, koliko Hrvata ima kojima je san zivjeti u "domovini", zasto onda sprjecavati? BiH pripada svima podjednako, kako Bosnjacima, Srbima tako i Hrvatima, al' onaj ko je se odrekne jos dok zivi u njoj, ma vala sretan put!1pajdo wrote:Hrvati su problem?DinoZe wrote:Ja licno pozdravljam ulazak Hrvatske u EU i odlazak Hrvata iz BiH za poslom kako u Hrvatsku tako i u druge zemlje.Mislim da ce to imam samo pozitivne refleksije na BiH i da ce biti manje problema u BiH.![]()
Zašto to misliš? Zašto ti smetaju?