Operacije Bjelasnica- Treskavica 1994.-1995.

Post Reply
drndalo

#51 Re: Operacije Bjelasnica- Treskavica 1994.-1995.

Post by drndalo »

Necemo o tome ovdje, svakako smo dosta OT otisli... Neko je spomenuo u ta doba Stup, covjek pitao sta je bilo na Stupu, ja izvukao iz memorije jedino cega se sjecam tog ljeta da bi moglo bit'...

Ostali "njidje veze" dio je bilo malo sire podsjecanje o kompletnoj situaciji oko tog objekta... Ponijelo me... :roll:
Hadzi Lojo

#52 Re: Operacije Bjelasnica- Treskavica 1994.-1995.

Post by Hadzi Lojo »

Gusica hala nije srusena nego ostecena topom, eno je i dan danas tamo , rupe zakrpljene.
El_comadante

#53 Re: Operacije Bjelasnica- Treskavica 1994.-1995.

Post by El_comadante »

interesantna tema. samo da priupitam gdje su naši bili na početku rata? i zašto je plan napada bio preko Treskavice a ne magistralnim putem Trnovo - Foča?
VjecitiStudent

#54 Re: Operacije Bjelasnica- Treskavica 1994.-1995.

Post by VjecitiStudent »

El_comadante wrote:interesantna tema. samo da priupitam gdje su naši bili na početku rata? i zašto je plan napada bio preko Treskavice a ne magistralnim putem Trnovo - Foča?
Iz jednostavnog razloga sto je do tog puta trebalo prvo doci.
Do pada Igmana 1993., ABiH je drzala Trnovo i Rogoj.
El_comadante

#55 Re: Operacije Bjelasnica- Treskavica 1994.-1995.

Post by El_comadante »

VjecitiStudent wrote:
El_comadante wrote:interesantna tema. samo da priupitam gdje su naši bili na početku rata? i zašto je plan napada bio preko Treskavice a ne magistralnim putem Trnovo - Foča?
to pitam jer sam čitao u knjizi od Ćatića zaboravih ime kaže da je lakše bilo izvesti napad na Trnovo pa onda cestom nego što se krenulo preko planina pa zato pitam. a po njegovim nekim saznanjima mogli smo uzeti Trnovo.
madner

#56 Re: Operacije Bjelasnica- Treskavica 1994.-1995.

Post by madner »

On bi to stvarno trebao i znati, raspored snaga njegovih.
poznanik

#57 Re: Operacije Bjelasnica- Treskavica 1994.-1995.

Post by poznanik »

El_comadante wrote:
VjecitiStudent wrote:
to pitam jer sam čitao u knjizi od Ćatića zaboravih ime kaže da je lakše bilo izvesti napad na Trnovo pa onda cestom nego što se krenulo preko planina pa zato pitam. a po njegovim nekim saznanjima mogli smo uzeti Trnovo.
Je li spomenuo ili opisao u toj knjizi način na koji bismo došli do Trnova da ga oslobodimo :D

Borbe na i oko Treskavice nisu bile lokalnog značaja, usmjerene ka oslobađanju Trnova i potom deblokade Sarajeva, imale su širi i strateški značaj: Npr. zauzimanjem cijele treskavičke visoravni i Rogoja, spojili bismo slobodne teritorije sa goraždanskim, potom bismo ubrzo izašli na putnu komunikaciju Kalinovik-Brod na Drini, i tada potpuno presjekli svaki način komunikacije između istočne Hercegovine i ostatka okupirane teritorije od strane paravojne VRS. Četrvtom korpusu i HV bi bilo mnogo lakše da potom oslobode i taj dio BiH, a s naše strane bio bi rasterećen veći dio vojske i prebačen na druga ratišta iz z.o. 1. Korpusa.... Osvajanjem Treskavice i Rogoja, uz neka već oslobođena područja, bio bi početak kraja RS... da nije bilo "Washingtona" i "Daytona" :-) :(
VjecitiStudent

#58 Re: Operacije Bjelasnica- Treskavica 1994.-1995.

Post by VjecitiStudent »

poznanik wrote: Je li spomenuo ili opisao u toj knjizi način na koji bismo došli do Trnova da ga oslobodimo :D

Borbe na i oko Treskavice nisu bile lokalnog značaja, usmjerene ka oslobađanju Trnova i potom deblokade Sarajeva, imale su širi i strateški značaj: Npr. zauzimanjem cijele treskavičke visoravni i Rogoja, spojili bismo slobodne teritorije sa goraždanskim, potom bismo ubrzo izašli na putnu komunikaciju Kalinovik-Brod na Drini, i tada potpuno presjekli svaki način komunikacije između istočne Hercegovine i ostatka okupirane teritorije od strane paravojne VRS. Četrvtom korpusu i HV bi bilo mnogo lakše da potom oslobode i taj dio BiH, a s naše strane bio bi rasterećen veći dio vojske i prebačen na druga ratišta iz z.o. 1. Korpusa.... Osvajanjem Treskavice i Rogoja, uz neka već oslobođena područja, bio bi početak kraja RS... da nije bilo "Washingtona" i "Daytona" :-) :(
Put Dobro polje-Kalinovik bas i nije od tolikog znacaja za izolaciju istocne Hercegovine, jer za snabdijevanje bi i dalje ostao put Foca - Gacko kao i siroka granica Hercegovine prema Crnoj Gori.
A sto se tice lakog osvajanja nekog opkoljenog podrucja, iz primjera u proslom ratu gdje je ABiH bila opkoljena, vidimo da to i ne ide bas tako lako.
El_comadante

#59 Re: Operacije Bjelasnica- Treskavica 1994.-1995.

Post by El_comadante »

VjecitiStudent wrote:
poznanik wrote: Je li spomenuo ili opisao u toj knjizi način na koji bismo došli do Trnova da ga oslobodimo :D

Put Dobro polje-Kalinovik bas i nije od tolikog znacaja za izolaciju istocne Hercegovine, jer za snabdijevanje bi i dalje ostao put Foca - Gacko kao i siroka granica Hercegovine prema Crnoj Gori.
A sto se tice lakog osvajanja nekog opkoljenog podrucja, iz primjera u proslom ratu gdje je ABiH bila opkoljena, vidimo da to i ne ide bas tako lako.
pa po njegovom jel naši su uzeli haman čitav Igman i krenuli na Treskavici ali se umjesto Treskavice moglo okrenuti na Trnovo i onda dalje na Lukavicu, ili na johirnu i na Foču. da je foča pala Srbi u Hercegovini bi bili gotovi.
krompir i riza

#60 Re: Operacije Bjelasnica- Treskavica 1994.-1995.

Post by krompir i riza »

http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... &start=225

izvinjavam se na OT, ali ovako će više ljudi vidjeti
:thumbup:
smurf

#61 Re: Operacije Bjelasnica- Treskavica 1994.-1995.

Post by smurf »

rare earth 2 wrote:Pozdrav svima!
Drago mi je da se otvorila ova tema u nadi da ce istinu ispričati
pravi učesnici tih dešavanja,a ne političarima podobni vojnici i oficiri.
Nekako se najbolje sjećam septembra i oktobra 1995.143lbr i rahmetli komandant Srna Enisa.
Naša je brigada sa sa svojim četama napadala Kragujevac,i 3.četa je pomela bradonje.
Onda smo se spustili na Čelinu i tu smo formirali liniju prema četnicima.
U tom formiranju linije rahmetli Amir Karamehmedović je zalutao među četnike i tu su
ga prvo mučili pa onda zaklali četnici Belog vuka.
Nas je na novoformiranoj liniji zamjenio združeni bataljon 12.divizije.(sastavljen od manevaraca 101.,115.,2.,itd)
Vraćamo se u logor B.lijeska.To veče pamtim po svim mogućim jelima,pečenju,narandže,mandarine,banane,sokovi
ma svega na hastalima ko švedski sto.Oko 22 sata sastanak kod rah.Srne.Već dobijamo nove zadatke:
naša 5. četa dizanje u 0400 ,0430 helikopteri i pravac Lupoč kojeg su mislim uzeli pripadnici Fočanske brigade.
Marinci i rendžeri nam ne bi mogli parirati...ranci municija lanč paketi panciri,vreća za spavanje ...kao u filmovima.
Ujutro mi na Lupoču,čekamo da se počne sa akcijom ka Rogoju...koji nam je bio krajnji zadatak.Ali,četnici
kreću u kontru i zarobljavaju 20-30 ljudi na toj linji na Čelini i plan za napad na Rogoj se polako kvari.
Na vezi čete otvoreno pričaju imaju i šifrarnik,veza u šlusu....Tog dana mislim da je bio 05.10.1995. gine i rahmetli Zaim Imamović,baš na Čelini...bilo je čak i miješanja četanika i naših jedinica.
Ništa od Rogoja ...vraćaj liniju..sa Čeline...,mi nizbrdo na Čelinu a 145. lbr uzbrdo nagrdili ih četnici.Doduše,i nas su granatirali ko 1993. na Žuči,sa Krbljinske zvijezde....a Dayton se potpisuje...,imali smo par ranjenih koje smo morali
nositi na nosilima...Šteta inače da nije bio ovakav razvoj događaja ko zna gdje bi se zaustavili,pogotovo mislim na
ovaj plan za Rogoj....Eto i moj mali doprinos ovoj temi .Mada je s kraja rata...
Cuj Djerzelezi helikopterom na Lupoc :shock: :-) Jos da se neko javi iz 5. cete pa da skontamo ciji kazan i vrucu kafu zatekosmo na Lupocu 8-)
Haj' jebo ironiju, nego zna li neko koliko su beli vukovi zarobili nasih momaka iz Dobrinjske jedinice? 6 ili 9? Sjecam se da je bila prica o fudbalskoj utakmici izmedju nasih i vukova dok se cekala razmjena i navodno su nasi vodili ali su popustili...
I kopka me Pizdino vrelo, 'dje je ono tacno?Jednom smo pricali sa nekim dedom, on nam objasnjavao kako je to tu ne'dje, ali mi nije padalo na pamet da mrdnem jer smo prije toga tabanali satima.
VjecitiStudent

#62 Re: Operacije Bjelasnica- Treskavica 1994.-1995.

Post by VjecitiStudent »

El_comadante wrote:
VjecitiStudent wrote: Put Dobro polje-Kalinovik bas i nije od tolikog znacaja za izolaciju istocne Hercegovine, jer za snabdijevanje bi i dalje ostao put Foca - Gacko kao i siroka granica Hercegovine prema Crnoj Gori.
pa po njegovom jel naši su uzeli haman čitav Igman i krenuli na Treskavici ali se umjesto Treskavice moglo okrenuti na Trnovo i onda dalje na Lukavicu, ili na johirnu i na Foču. da je foča pala Srbi u Hercegovini bi bili gotovi.
A ni Beograd nije bio daleko ... :-)
A na terenu realnost je bila takva da je za pomjeranje linija na Treskavici u duzini manjoj od 10km trebalo citavih godinu dana.
Tim tempom bi se do Foce stiglo negdje 2001.
karanana

#63 Re: Operacije Bjelasnica- Treskavica 1994.-1995.

Post by karanana »

dok bi se doslo do gorazda, od njega ne bi ostalo nista.

zasto bi probijanje tog obruca debljine nekoliko desetina kilometara bilo uspjesnije nego ne-probijanje znatno tanjeg obruca oko sarajeva?
karamazov

#64 Re: Operacije Bjelasnica- Treskavica 1994.-1995.

Post by karamazov »

smurf wrote:
rare earth 2 wrote:Pozdrav svima!
Drago mi je da se otvorila ova tema u nadi da ce istinu ispričati
pravi učesnici tih dešavanja,a ne političarima podobni vojnici i oficiri.
Nekako se najbolje sjećam septembra i oktobra 1995.143lbr i rahmetli komandant Srna Enisa.
Naša je brigada sa sa svojim četama napadala Kragujevac,i 3.četa je pomela bradonje.
Onda smo se spustili na Čelinu i tu smo formirali liniju prema četnicima.
U tom formiranju linije rahmetli Amir Karamehmedović je zalutao među četnike i tu su
ga prvo mučili pa onda zaklali četnici Belog vuka.
Nas je na novoformiranoj liniji zamjenio združeni bataljon 12.divizije.(sastavljen od manevaraca 101.,115.,2.,itd)
Vraćamo se u logor B.lijeska.To veče pamtim po svim mogućim jelima,pečenju,narandže,mandarine,banane,sokovi
ma svega na hastalima ko švedski sto.Oko 22 sata sastanak kod rah.Srne.Već dobijamo nove zadatke:
naša 5. četa dizanje u 0400 ,0430 helikopteri i pravac Lupoč kojeg su mislim uzeli pripadnici Fočanske brigade.
Marinci i rendžeri nam ne bi mogli parirati...ranci municija lanč paketi panciri,vreća za spavanje ...kao u filmovima.
Ujutro mi na Lupoču,čekamo da se počne sa akcijom ka Rogoju...koji nam je bio krajnji zadatak.Ali,četnici
kreću u kontru i zarobljavaju 20-30 ljudi na toj linji na Čelini i plan za napad na Rogoj se polako kvari.
Na vezi čete otvoreno pričaju imaju i šifrarnik,veza u šlusu....Tog dana mislim da je bio 05.10.1995. gine i rahmetli Zaim Imamović,baš na Čelini...bilo je čak i miješanja četanika i naših jedinica.
Ništa od Rogoja ...vraćaj liniju..sa Čeline...,mi nizbrdo na Čelinu a 145. lbr uzbrdo nagrdili ih četnici.Doduše,i nas su granatirali ko 1993. na Žuči,sa Krbljinske zvijezde....a Dayton se potpisuje...,imali smo par ranjenih koje smo morali
nositi na nosilima...Šteta inače da nije bio ovakav razvoj događaja ko zna gdje bi se zaustavili,pogotovo mislim na
ovaj plan za Rogoj....Eto i moj mali doprinos ovoj temi .Mada je s kraja rata...
Cuj Djerzelezi helikopterom na Lupoc :shock: :-) Jos da se neko javi iz 5. cete pa da skontamo ciji kazan i vrucu kafu zatekosmo na Lupocu 8-)
Haj' jebo ironiju, nego zna li neko koliko su beli vukovi zarobili nasih momaka iz Dobrinjske jedinice? 6 ili 9? Sjecam se da je bila prica o fudbalskoj utakmici izmedju nasih i vukova dok se cekala razmjena i navodno su nasi vodili ali su popustili...
I kopka me Pizdino vrelo, 'dje je ono tacno?Jednom smo pricali sa nekim dedom, on nam objasnjavao kako je to tu ne'dje, ali mi nije padalo na pamet da mrdnem jer smo prije toga tabanali satima.
Znao sam neke momke sa Dobrinje koje su zarobili nasi borci sa Ilidze, tj. bili su izranjavani pa su se sami predali!
Jedan je bio Bagaric B. ostalim sam zaboravio imena!
Dudajev

#65 Re: Operacije Bjelasnica- Treskavica 1994.-1995.

Post by Dudajev »

Kurir Operativnog wrote:Mene zanima upravo ono što je JoseMujica gore započeo: Kakav je bio status tih teritorija pod kontrolom UN-a? Kako je i koliko ARBiH koristila taj prostor za prebacivanje trupa, odnosno kao osnovicu i za dejstva protiv VRS?
Vidjevsi otvorenu temu po pitanju desavanja u tom podrucju 94 namjenski sam se registrovao i pokusat su da dam doprinos na postavljenu temu. Evo odmah kurir tebi da odgovorim da UN zona(unpa zona) se protezala od Golog Brda na zapadu do Gojcinove ravni i Dujmovica na istoku po sirini, a po duzini preko Bjelasnice pa sve do rijeke LJute( skoro sva, ako i ne, podbjelasnicka sela pa sve po dubini do ulijevanja rijeke Rakitnice u Neretvu prema jugu, i koju je licno potpisao sa stranama UN A.Izetbegovic u vrijeme smirivanja one ofanzive pod k-dom zlicinca Mladica u ljeto 93 kada je skoro kompletan Igman pao !
Kartu sam licno vidio kod majora Sekretena oper. francuskih legionara na Igmanu u bazi. Te po istoj je, jedino naseljeno mjesto sa nase strane koje je bilo prva i nabliza osnovica za prebacivanje nasih snaga bilo selo Lukomir, a kao primjer, selo Mali Lukomir koje je odmah ispod Lukomira vec je bilo u UN zoni. Tako da prva nastupanja nasih snaga se odvijalo iskljucivo usiljenim marsevima i pod okriljem noci(uz nadljudske napore, sto je pogotovo tesko padalo iscrpljenim borcima iz opkoljenog Sarajeva), a mts i sva logistika, koja u proljece 94 i nije bila neka, uz pomoc zapreznih grla koji su u pripremi i izvodjenju same operacije dali nesaglediv doprinos, te pored hrabrosti i izdrzljivosyi bosanskih gazija bosanski brdski konj je pokazao sve svoje karakteristike po kojima je i prepoznatljiv.
Na moj licni upit sta i kako sa UN-m i un-pa zonom dobio sam odgovor iz Sarajeva doslovce: "snalazi se na terenu kako znas i umijes, zpravo drugim rijecima koristi sva sredstva sem otvorenog sukoba oruzjem sa snagama UN-a".
Incidenata je u svakom slucaju bilo pa su mi ostala urezana u pamcenje neka nap.kada su Muderisovi na Gradini u po bijela dana poceli klanjati djenazu, ali sami sebi te na upit Francuza sta to ovi rade?, odgovorio sam im hladno da ti borci prije pogibije i b/d klanjaju sebi djenazu, a koliko vidim ovdje pored mojih i vasih snaga nema treceg. Izvjesni kapetan francuz je upalio transportere i nestao sa postavljenog punkta da se vise nikad nije usudio zaposjesti isti...ili prebacivanje art orudja nakon prvog napada top- haubisu 122 smo rasjklopili do poslednjeg zavrtnja te istu pod karaserijom na kojoj su sjedili civili iz Bjelimica, prebacili u rejon Puzima, odakle sam na moje veliko zadovoljstvo imao Kalinovik u dometu, normalno i iskljucivo gadjajuci vojne ciljeve, i to sa ono malo projektila koje smo u tim momentima posjedovali...
Dudajev

#66 Re: Operacije Bjelasnica- Treskavica 1994.-1995.

Post by Dudajev »

VjecitiStudent wrote:
El_comadante wrote:
VjecitiStudent wrote: Put Dobro polje-Kalinovik bas i nije od tolikog znacaja za izolaciju istocne Hercegovine, jer za snabdijevanje bi i dalje ostao put Foca - Gacko kao i siroka granica Hercegovine prema Crnoj Gori.
A ni Beograd nije bio daleko ... :-)
A na terenu realnost je bila takva da je za pomjeranje linija na Treskavici u duzini manjoj od 10km trebalo citavih godinu dana.
Tim tempom bi se do Foce stiglo negdje 2001.
Da nije bilo opstrukcije GS i Rasima Delica vec do u jesen 94 sve bi bilo gotovo, nek se cetnici zahvale ovom minder k-dantu sto je situacija na tim prostorima ostala takva, svijedok mi je par ljudi koji sve to dobro znaju kao i ja.
Kurir Operativnog

#67 Re: Operacije Bjelasnica- Treskavica 1994.-1995.

Post by Kurir Operativnog »

Zahvaljujem Dudajev. Znaš li nešto o onom sukobu sa Francuzima kad im je poginulo nekoliko vojnika?

Evo karta tog područja
Image
smurf

#68 Re: Operacije Bjelasnica- Treskavica 1994.-1995.

Post by smurf »

karamazov wrote:
Znao sam neke momke sa Dobrinje koje su zarobili nasi borci sa Ilidze, tj. bili su izranjavani pa su se sami predali!
Ne znam nikoga od te zarobljene ekipe, svi moji Dobrinjci su bili ili sa mnom ili na drugim terenima, tada smo non stop bili u pokretu i imali smo neku blesavu furku da nas ne interesuju imena kota, sela i cega vec. Furali smo neki film "samo naprijed-nema nazad" a opet imali ludjacku srecu da se nismo sretali oci u oci sa neprijateljem, cak i tamo gdje se to ocekivalo isti se povukao pa smo se medjusobno zezali kako cemo uzeti posao plavim sljemovima :D
U glavnom, prolazeci pored rare earth 2 smo culi info da je nekoliko njih zarobljeno, odakle mi 6 ili 9 nemam pojma, nekada kasnije smo culi da su ti momci razmijenjeni i da nisu bili maltretirani ali niko od nas nije spominjao nicije ime, znaci nije niko nama blizak... 3. ceta je imala bliski susret sa belim vukovima, vratili palu liniju, mi ih zamijenili i u mrklom mraku se spustili do nekakvog potoka cekajuci cik zore da zavrsimo sto su ovi poceli, citavu noc culo se zavijanje vukova iza nasih ledja sto je bilo deprimirajuce jer smo trebali ostati na vrhu a saznajemo da smo pretjerali sto opet mene nije poremetilo da zaspem dok ne pocne... Probudio sam se oko 11 :-) Nasi cekajuci naredbu ili napad nisu tupavo ni disali, rekose mi da su pred zoru prestala zavijanja i ispostavilo se da su se ovi povukli a da sam se ja napokon naspavao :D Nemam pojma gdje su se i dokle povukli, znam da nam je smjena dosla uredno setajuci, donijeli nam lanc pakete, komentarisemo gdje ce nas sad baciti kada nas vratise u logor na gozbu... Docekao nas je izmedju ostalog i plavi ronhill sto nikoga nije obradovalo jer ponukani prethodnim iskustvima znacilo je neki cirkus.
Budjenje prije svitanja, odlazak na heliodrom, jaran se boji visine, malo ga panika hvata od pomisli da leti helikopterom, mi ga razveseljavamo i smirujemo... Nas par koji smo bili na Igmanu '93. poredimo situaciju i zbijamo sale na nas racun a svima stoji knedla u grlu... Niko ne spominje momke koji su tada ispali iz stroja, komandir ovog jarana ubjedjuje da ga nece staviti do prozora, da ce pilot spustiti helikopter na pola metra od zemlje i da nece morati skakati... Vec je odavno svanulo, nervoza postaje sve veca, dolazi prvi helikopter, mi dobijamo naredbu da se ukrcamo medjutim niko ne mrda... Cekamo da nas jaran diplomirani masinac koji je inace ziva enciklopedija oslusne zvukove... Kada rece "zadovoljan sam radom" svi u trk, a komandir se ibretom ibreti :lol: :lol: :lol: :lol:
Dudajev

#69 Re: Operacije Bjelasnica- Treskavica 1994.-1995.

Post by Dudajev »

poznanik wrote:
kv99 wrote:Ovo je opis jedne od akcija koja se desila na Treskavici i da li iko zna gdje se to tacno desava ?
Iz jedne od bitaka za Proskok, možda "u vrijeme" Grkarice. Ja se ne sjećam detalja opisanog događaja, iako sam te godine sve vrijeme provodio u tom području, nažalost - sjećanja blijede :(
To se desavalo u rejonu Borikovca,a napad su izvrsili pripadnici 2. Viteske potpomognuti sa idv-om iz 9 bbr. Tada je zarobljeno 5 tenkova t-55, par OT i ostecene i unistene dvije samohotke 122mm. Tacno je iz ovog sjecanja srpskog vojnika sve , a i to da su se neki uspjeli izvuci. Akcija je izvedena u sklopu nastavka operacije u kojoj je pod udarom Bosnjackog jursnog bataljona pometena Bijela Lijeska, a manevarci iz Hrasnice su zaposjeli Hojtu i to ubacivanjem iza ledja neprijatelju. Bili su to lijepi dani i po meni nabriljantnija akcija ABiH u toku 4-godisnjeg rata, prije svega takav uspjeh napraviti bez ijednog izgubljenog borca sa 100km oslobodjene teritorije zaista neponovljivo! :thumbup:
karamazov

#70 Re: Operacije Bjelasnica- Treskavica 1994.-1995.

Post by karamazov »

smurf wrote:
karamazov wrote:
Ne znam nikoga od te zarobljene ekipe, svi moji Dobrinjci su bili ili sa mnom ili na drugim terenima, tada smo non stop bili u pokretu i imali smo neku blesavu furku da nas ne interesuju imena kota, sela i cega vec. Furali smo neki film "samo naprijed-nema nazad" a opet imali ludjacku srecu da se nismo sretali oci u oci sa neprijateljem, cak i tamo gdje se to ocekivalo isti se povukao pa smo se medjusobno zezali kako cemo uzeti posao plavim sljemovima :D
U glavnom, prolazeci pored rare earth 2 smo culi info da je nekoliko njih zarobljeno, odakle mi 6 ili 9 nemam pojma, nekada kasnije smo culi da su ti momci razmijenjeni i da nisu bili maltretirani ali niko od nas nije spominjao nicije ime, znaci nije niko nama blizak... 3. ceta je imala bliski susret sa belim vukovima, vratili palu liniju, mi ih zamijenili i u mrklom mraku se spustili do nekakvog potoka cekajuci cik zore da zavrsimo sto su ovi poceli, citavu noc culo se zavijanje vukova iza nasih ledja sto je bilo deprimirajuce jer smo trebali ostati na vrhu a saznajemo da smo pretjerali sto opet mene nije poremetilo da zaspem dok ne pocne... Probudio sam se oko 11 :-) Nasi cekajuci naredbu ili napad nisu tupavo ni disali, rekose mi da su pred zoru prestala zavijanja i ispostavilo se da su se ovi povukli a da sam se ja napokon naspavao :D Nemam pojma gdje su se i dokle povukli, znam da nam je smjena dosla uredno setajuci, donijeli nam lanc pakete, komentarisemo gdje ce nas sad baciti kada nas vratise u logor na gozbu... Docekao nas je izmedju ostalog i plavi ronhill sto nikoga nije obradovalo jer ponukani prethodnim iskustvima znacilo je neki cirkus.
Budjenje prije svitanja, odlazak na heliodrom, jaran se boji visine, malo ga panika hvata od pomisli da leti helikopterom, mi ga razveseljavamo i smirujemo... Nas par koji smo bili na Igmanu '93. poredimo situaciju i zbijamo sale na nas racun a svima stoji knedla u grlu... Niko ne spominje momke koji su tada ispali iz stroja, komandir ovog jarana ubjedjuje da ga nece staviti do prozora, da ce pilot spustiti helikopter na pola metra od zemlje i da nece morati skakati... Vec je odavno svanulo, nervoza postaje sve veca, dolazi prvi helikopter, mi dobijamo naredbu da se ukrcamo medjutim niko ne mrda... Cekamo da nas jaran diplomirani masinac koji je inace ziva enciklopedija oslusne zvukove... Kada rece "zadovoljan sam radom" svi u trk, a komandir se ibretom ibreti :lol: :lol: :lol: :lol:
Ovo je bilo na jesen '95, gotovo pred sami Dejton kada su se oko Trnova vodile borbe! Njih su takodje razbili Beli vukovi inace u to vrijeme najaci interventni vod sto je kod nas postojao!
poznanik

#71 Re: Operacije Bjelasnica- Treskavica 1994.-1995.

Post by poznanik »

karamazov wrote:Ovo je bilo na jesen '95, gotovo pred sami Dejton kada su se oko Trnova vodile borbe! Njih su takodje razbili Beli vukovi inace u to vrijeme najaci interventni vod sto je kod nas postojao!
Koliko je meni poznatu, u jesen '95. od čopora "Belih vukova" ostao je samo poneki vučić u stroju :oops:

Provjeri svoju informaciju, dostupnija ti je, mada sumnjam da ćeš doći do stvarne istine, jer je na treskavičkom ratištu te jeseni i inače bilo sve manje srpskih vojnika 8-)
Last edited by poznanik on 16/07/2011 10:05, edited 1 time in total.
karamazov

#72 Re: Operacije Bjelasnica- Treskavica 1994.-1995.

Post by karamazov »

Provjereno i istinito , ne vidim razlog zasto bih drugacije pisao!
Pomjesao si Bele vukove i orlove, Belih orlova od 1993 nije uopste bilo na tom ratistu!
junkers

#73 Re: Operacije Bjelasnica- Treskavica 1994.-1995.

Post by junkers »

karamazov wrote:Provjereno i istinito , ne vidim razlog zasto bih drugacije pisao!
Pomjesao si Bele vukove i orlove, Belih orlova od 1993 nije uopste bilo na tom ratistu!
nemoj ih glorifikovat bezveze,ništa posebno,ima nas koji znamo ko je bio preko puta nas,pogotovo te 95.većinom đuturumi ili gardisti :lol: ,a ako ćeš postavit pitanje kako i zašto nismo oslobodili više,odgovor je naši generali.
poznanik

#74 Re: Operacije Bjelasnica- Treskavica 1994.-1995.

Post by poznanik »

karamazov wrote:Provjereno i istinito , ne vidim razlog zasto bih drugacije pisao!

Ma na "vukove" se odnosi moj komentar, naravno, greška je ispravljena.

Usput, kad si već upućen, kakav je sastav bio te jedinice, iz kojih krajeva su dolazili i kako su regrutovani pripadnici "Belih vukova"?

Kakav su imali raspored vojnih obaveza i odmaranja, gdje su bili smješteni - u nekoj "kasarni" ili ... itd.

Pitanje se odnosi na vojnu jedinicu koja je ratovala na treskavičko-bjelašničkom ratištu.
karamazov

#75 Re: Operacije Bjelasnica- Treskavica 1994.-1995.

Post by karamazov »

http://forum.burek.com/index.php/topic, ... /wap2.html
Evo ima tu ponesto o njima. Jos da dodam da su bili krajnje disciplinovana jedinica za razliku od Belih orlova koji su se isparili '93 kad vise nije bilo sta da se popljacka!
Bio sam sa Vukovima krajem '94 na Treskavici, i bio fasciniran njihovim njihovim nacinom ratovanja u sumi.Mislim da se u gradu sigurno tako dobro nebi snasli!
Post Reply