Pletenje

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

zelenashica

#51 Re: Pletenje

Post by zelenashica »

sandra01 wrote:Zene,obavezno organizovati jedan sastanak za nas!!!
Ja sam u ratu naucila samo pravo -krivo plesti,ali moj je problem sto ne znam zapoceti prvi red,uvijek sam molila nekoga da mi otpocne pa ja onda nastavim.A mene je to smirivalo pravo i voljela bih da se vratim tom hobiju.
Dakle kad se sastajemo ?
Evo pokušala sam tu u 4 slike objasniti kako da počneš novi red...
Prvo presavij kraj vune,približno ti treba dupla dužina od one koju želiš za dužinu početnog reda.
Image
Postavi obje igle zajedno kao na slici.
Image
Eh na sad kada si postavla pletivo kao na prošloj slici samo krajeve blago uhvatiš i zategneš oko dva prsta (pogledaj raniju sliku).Iglu prvo provučeš kroz kraj sa jednom niti i ispod nje uhvatiš onaj kraj sa dvije niti.
Image
Kada si ovako uhvatila kraj sa dvije niti samo pustiš da ti spadne s prsta onaj kraj sa jednom niti i blago zategneš nit.... i ideš sve ispočetka....eto jedna kukica je gotova.
Image
ps.Uspjela sam napraviti i mali video klip samog postupka početka pletiva ali haman pa sam zaboravila kako se postavlja na youtube...ako skontam stavim naknadno.

:)
Tikvica

#52 Re: Pletenje

Post by Tikvica »

eluna wrote:
sandra01 wrote:Zene,obavezno organizovati jedan sastanak za nas!!!
Ja sam u ratu naucila samo pravo -krivo plesti,ali moj je problem sto ne znam zapoceti prvi red,uvijek sam molila nekoga da mi otpocne pa ja onda nastavim.A mene je to smirivalo pravo i voljela bih da se vratim tom hobiju.
Dakle kad se sastajemo ?
i ja pitam KAD SE SASTAJEMO i gdje?? :D
i ja sam za :-D

pogledaj ovaj klip http://www.youtube.com/watch?v=Gsfrq__US_8 meni je pomogao da se podsjetim kako se pocinje prvi red
eluna

#53 Re: Pletenje

Post by eluna »

šteta što su ove vunice poskupe a za rad da ne pričamo :D ..... ipak, za moje drage pletilje pokja ideja

https://picasaweb.google.com/nany.crochet/qTVvwH
Odette

#54 Re: Pletenje

Post by Odette »

@eluna, ovo je predivno! ali ovo nije klasicno pletenje. sta je ovo? cipka? :)
eluna

#55 Re: Pletenje

Post by eluna »

Odette wrote:@eluna, ovo je predivno! ali ovo nije klasicno pletenje. sta je ovo? cipka? :)
sve je pletenje draga moja - samo po određenim bodovima imustrama ......... radi se tankim iglama i tankom moher ili nagora vunicom ............ vune su strava skupe, a izrada ovakvih komada je složena pa samim tim i daleko skuplja .............u osnovi - to je izrada čipkanih predmeta pletenjem :)
Odette

#56 Re: Pletenje

Post by Odette »

Vidim ja da je to umjetnost prava!
A ja nisam takav umjetnik, nazalost.
Hvala na pojasnjenju. :) Predivno je.
Tikvica

#57 Re: Pletenje

Post by Tikvica »

1,805 pletilja (zenskih i muskih) na jednom mjestu ;-) - svjetski rekord

http://focustaiwan.tw/ShowNews/WebNews_ ... 1112030022
graue_maus

#58 Re: Pletenje

Post by graue_maus »

ima li gdje uputstvo kako da opletem kapu francuzicu,ni jedna mi ne pase od ovih sto probam u radnji pa sam mislila da jednu sama uradim .
Image
Image
Tikvica

#59 Re: Pletenje

Post by Tikvica »

graue_maus wrote:ima li gdje uputstvo kako da opletem kapu francuzicu,ni jedna mi ne pase od ovih sto probam u radnji pa sam mislila da jednu sama uradim .
Image
Image
registruj se na raverly.com i naci ces pod semama veliki izbor besplatnih uputstava
drugarica_tz

#60 Re: Pletenje

Post by drugarica_tz »

Pozdrav od jos jednog ljubitelja pletenja :)
Trenutno pletem torbu, pa me zanima dali znate ima li se gdje kupiti drvenih rucki za torbe?
cvjece13

#61 Re: Pletenje

Post by cvjece13 »

Ja oduvijek imam želju da naučim plesti, jer sam zaljubljenik u pletene stvari, ali niko nikad nije našao vremena da mi pokaže barem osnovne stvari. Imaju li kakvi dobri tutorijali na netu koje bi vi znalci mogli preporučiti?
shambho

#62 Re: Pletenje

Post by shambho »

Ja sam preko ovoga naucila za 5 minuta sa jednom iglom onu osnovu.. Jos uvijek sam na ovome :-D ..Doduse jucer sam naucila kako u krug ici.. Ali imamm i dvije igle, namjeravam kad budem imala vremena isto preko youtube-a pokusat skontat..

Samo ukucam 'how to knit a scarf npr..' .. Ili 'how to crochet' ako cu s jednom iglom.. Onda kasnije lakse bude, sam skontas neke fazone ..

Mada bih i ja voljela da mi neko pokaze bas ono fino, da znam one razlicite bodove ako se tako zove, i sve one fazone.. Ali koga god pitam da pokazem, svi nesto lijeni.. Al' eto ima youtube bar.. :-D
Tikvica

#63 Re: Pletenje

Post by Tikvica »

cvjece13 wrote:Ja oduvijek imam želju da naučim plesti, jer sam zaljubljenik u pletene stvari, ali niko nikad nije našao vremena da mi pokaže barem osnovne stvari. Imaju li kakvi dobri tutorijali na netu koje bi vi znalci mogli preporučiti?
Na youtube imas puno tutorijala. Imas i vise nacina pletenja - zavisno kako se gdje nit drzi. Ako ukucas "knitting for beginners" izbacit ce ti jako puno linkova. Kupi deblje igle i vunicu, jedno klupko ti je dovoljno i mozes poceti sal, a mozes praviti male kvadratice recimo 10x10cm i tako vjezbati razlicite bodove i samim tim praviti razlicite mustre. Ako ce se organizovati neko okupljanje u Sarajevu, ja sam voljna da pokazem osnove.
Imas i vec spominjani forum http://www.raverly.com na kojem je dostupno pregrst informacija.
cvjece13

#64 Re: Pletenje

Post by cvjece13 »

Hvala puno, imam odavno igle i vune, pa ovih dana počinjem učiti.
swirl

#65 Re: Pletenje

Post by swirl »

.
Post Reply