Ispis iz BH drzavljanstva i uzimanje njemackog - iskustva

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
dedovic.almir

#51 Re: Ispis iz BH drzavljanstva i uzimanje njemackog - iskustv

Post by dedovic.almir »

ivan_ch wrote:Korisne informacije u vezi sa ispis iz BiH drzavljanstva ; hvala ti.

ispis iz Bosanskog drzavljanstva koliko kosta - košta 800 KM taksa i 200 KM taksa za drzave bivse Jugoslavije.

nego, dali si ti radio Ispis iz BiH drzavljanstva, jer uskoro i meni stize Einbürgerungszusicherung / garancija za prijem u drzavljanstvo Njemacke?

Upozorenje u vezi procedure ispis iz BiH drzavljanstva : Ubrzo po proceduri ispis iz Bosanskog državljanstva, nadležni organi Bosne i Hercegovine će u Centralnom registru, poništiti i BiH pasoš lica koja je izvršila proceuduru ispis iz državljanstva BiH. Zbog toga osobe koje vrše postupak: ispis iz bosanskog državljanstva u sjedištu Ministarstva Civilnih poslova u Sarajevu po preuzimanju rješenja o ispis iz drzavljanstva BiH su dužne da BEZ ODLAGANJA NAPUSTE Bosnu i Hercegovinu. Osobe koje vrše ispis iz državljanstva Bosne i Hercegovine putem punomoćnika ili putem DPK Bosne i Hercegovine u inostranstvu treba da se u vlastitom interesu UZDRŽE OD PUTOVANJA do momenta reguliranja svog državljanskog statusa, u protivnom čine prekršaj KAŽNJIV PO ZAKONU i mogu doći u izuzetno neprijatnu situaciju da im putna isprava bude oduzeta, jer je prethodno poništena, BH državljanstvo im je prestalo rješenjem o ispisu iz državljanstva BiH, a novo nisu stekli.
Morao sam uraditi Ispis iz BiH drzavljanstva radi sticanja drzavljanstva Republik Njemacke.

Ja sam inace rodjen u Aachen-u u SR Njemackoj - najlakse ti je proceduru ispisa iz BiH drzavljanstva uraditi preko odvjetnika, bez da dolazis u BiH, ne vidis nista a kuci ti na ruke dodje sva dokumentacija bez da se mucis a uz to jeftino je jako.

Moja porodica (ja, supruga i dijete) smo sve uredili preko odvjetnickog ureda http://www.advokat-prnjavorac.com - za mene su preprofesionalni na vecem nivou od ureda u De.

Evo kako izgleda dokument ispis iz bih drzavljanstva:

Image

Jedna porodica placa jednu taksu za ispis iz BiH drzavljanstva, koliko god imaju djece to u Ambasadi / DKP nece ni da kazu, naplate ti po svakom clanu taksu - Meni su htijeli da naplate 3 takse u DKP u Njemackoj zato nisam ni htio da idem preko njih.

Da bi jedna porodica platila jednu taksu za ispis iz BiH drzavljanstva moraju biti na istoj adresi stanovanja u Njemackoj - to ti je upisano na Meldebescheinigun i dijete mora da bude mislim do 26g. to nisam siguran posto je moje dijete maloljetno - samo smo se supruga i ja potpisali na punomoc za ispis iz bih drzavljanstva koju smo dobili pripremljeno putem emaila

Ako imas dodatnih slobodno mi se javi na moj privatni profil na FB: http://www.facebook.com/dedovic.almir
Last edited by dedovic.almir on 21/02/2013 09:58, edited 3 times in total.
slobodann

#52 Re: Ispis iz BH drzavljanstva i uzimanje njemackog - iskustv

Post by slobodann »

dedovic.almir wrote:
ivan_ch wrote:To su korisne inf. koje si dostavio hvala ti.

dali si ti radio Ispis iz BiH drzavljanstva, jer uskoro i meni stize Einbürgerungszusicherung ?
Morao sam uraditi Ispis iz BiH drzavljanstva radi sticanja drzavljanstva Republik Njemacke.

Ja sam inace rodjen u Aachen-u u SR Njemackoj - najlakse ti je proceduru ispisa iz BiH drzavljanstva uraditi preko odvjetnika, bez da dolazis u BiH, ne vidis nista a kuci ti na ruke dodje sva dokumentacija bez da se mucis a uz to jeftino je jako.

Moja porodica (ja, supruga i dijete) smo sve uredili preko odvjetnickog ureda http://www.advokat-prnjavorac.com - za mene su preprofesionalni na vecem nivou od ureda u De.

Image

Jedna porodica placa jednu taksu za ispis iz BiH drzavljanstva, koliko god imaju djece to u Ambasadi / DKP nece ni da kazu, naplate ti po svakom clanu taksu - Meni su htijeli da naplate 3 takse u DKP u Njemackoj zato nisam ni htio da idem preko njih.

Da bi jedna porodica platila jednu taksu za ispis iz BiH drzavljanstva moraju biti na istoj adresi stanovanja u Njemackoj - to ti je upisano na Meldebescheinigun i dijete mora da bude mislim do 26g. to nisam siguran posto je moje dijete maloljetno - samo smo se supruga i ja potpisali na punomoc za ispis iz bih drzavljanstva koju smo dobili pripremljeno putem emaila

Ako imas dodatnih slobodno mi se javi na moj privatni profil na FB: http://www.facebook.com/dedovic.almir
Hvala puno drugar za ovu preporuku za ispis iz BiH drzavljanstva, moglo bi mi odlicno doci.

Javim ti se i ja na FB profil, prihvati me - Slobodan a prezime ces da vidis vec sam te add

pozdraviii

:thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:

-
-
-
-
-
-
-
-
-

ovo je korisno kome zatreba

Ispis iz bosanskog državljanstva - ispis iz državljanstva Bosne i Hercegovine:

1. Po sili zakona – državljanstvo Bosne i Hercegovine prestaje dobrovoljnim sticanjem drugog državljanstva, ako bilateralnim sporazumom između BiH i te države nije drugačije uređeno.

2. ispisom iz bosanskog državljanstva - državljanstvo BiH prestaje ako je građanin BiH napunio 18 godina, a živi u inozemstvu i ima državljanstvo druge države ili mu je ono zagarantirano - on se može uraditi ispis iz bosanskog državljanstva. Ispis iz bosanskog državljanstva može tražiti i mldb. osoba, ali moraju postojati zahtjevi roditelja za ispis državljanstva Bosne i Hercegovine za malodobnu osobu.

3. Ispis iz BiH državljanstva - Otpustom iz državljanstva BiH- državljanstvoBiH prestaje pod slijedećim uvjetima:

(i) da ima 18 g.
(ii) da se protiv te osobe ne vodi krivični postupak zbog krivičnog djela za koje se goni po službenoj dužnosti,
(iii) da je ta osoba izmirila odreĐene poreze, doprinose ili druge obaveze koje su utvrĐene pravomoćnim odlukama, i
(iv) da ima državljanstvo druge države ili mu je ono zagrantirano.

4. Oduzimanjem državljanstva Bosne i Hercegovine – državljanstvo BiH se može oduzeti:

a.) ako je stečeno prevarom, na osnovu lažnih dokaza i informacija, ili skrivanjem podataka koji bi bili relevantni za dodjelu državljanstva Bosne i Hercegovine,

b.) ako državljanin BiH vrši vojnu službu u nekoj drugoj državi, a nema saglasnost nadležnih organa BiH,

c.) ako postoji pravosnažna krivična presuda vezano za poduzimanje radnji kojma se narušava ustavni poredak i sigurnost BiH,

d.) odlukom Državne komisije za reviziju odluka o naturalizaciji stranih državljana koja je bila zadužena za provjeru sticanja državljanstva od 6. aprila 1992. do 1. januara 2006.

pozdravi :thumbup:

Na drugim jezicima

BiH - Francuski:
Ispis iz bosanskog drzavljanstva - Libération de la citoyenneté de Bosnie-Herzégovine

BiH - Njemacki:
Ispis iz bosanskog drzavljanstva - Abmeldung bosnischer staatsbrgerschaft (ili) entlassung aus der bosnischen staatsangehörigkeit (ili) abmelden auf bosnien

BiH - Danski:
Ispis iz BiH drzavljanstva - Løsladelse fra statsborgerskab i Bosnien-Hercegovina

BiH - Turski:
Ispis iz drzavljanstva Bosne i Hercegovine - Yayın Bosna-Hersek vatandaşlığı gelen

BiH - Spanski:
Ispis iz BiH drzavljanstva - Liberación de la ciudadanía de Bosnia y Herzegovina

BiH - Norveski:
Ispis iz bosanskog drzavljanstva - løslatelse fra statsborgerskap i Bosnia-Hercegovina

BiH - Italijanski:
Ispis iz BiH drzavljanstva - Rilascio della cittadinanza della Bosnia ed Erzegovina

BiH - Engleski:
Ispis iz državljanstva BiH = Release from citizenship of Bosnia and Herzegovina
Last edited by slobodann on 02/01/2013 11:09, edited 1 time in total.
ivan_ch

#53 Re: Ispis iz BH drzavljanstva i uzimanje njemackog - iskustv

Post by ivan_ch »

dedovic.almir wrote:
ivan_ch wrote:To su korisne inf. koje si dostavio hvala ti.

dali si ti radio Ispis iz BiH drzavljanstva, jer uskoro i meni stize Einbürgerungszusicherung ?

Image

Hvala Almire na peporuci, evo sve sam ugovorio sa odvjetnikom oko procedure ispis iz BiH drzavljanstva samo jos da dobijem Einbürgerungszusicherung - rekli su mi od 2-6 sedmica.

Hvala ti, na svemu, evo dodao sam te na fb acceptuj me :thumbup:
The Realist

#54 Re: Ispis iz BH drzavljanstva i uzimanje njemackog - iskustv

Post by The Realist »

samoTEgledam wrote:
samoTEgledam wrote:Najjednostavnije ti je izvršiti ispis iz državljanstva BiH u BiH. Ako nisi u mogućnosti lično to zaganjati, daj nekom od bliže rodbine (prijatelja) punomoć da ti to završe. Putem ambasade/konzulata procedura doooosta dugo traje a i skuplje je. Prije 2 godine sam vršio ispis sestrične i znam da je cifra na kraju, za ispis, izašla oko 900 KM. Napišem koju "pametnu" večeras/sutra kad se dočepam fascikle sa papirima.
Da ne ostanem dužan:
za odricanje bh državljanstva potrebno je sljedeće (procedura u BiH):
1°Garancija od Nijemaca, koja mora biti i prevedena kod ovlaštenog sudskog prevodioca u BiH
2°Prijava boravka u inostranstvu, mora biti i prevedena kod ovl. sud. prev. u BiH
3°Izvod iz MKR u BiH -rodni list_ ORIGINAL
4°Uvjerenje o državljanstvu BiH- original
5°Ovjerena kopija pasoša BiH (strana sa slikom, ovjerena u amb./konzulatu ili kod notara uz obaveznu nadovjeru APOSTILE pečatom ukoliko je kod notara ovjerena, ukoliko je kod notara ovjerena treba i prevod ovjere i apostile kod ovl. sud. tumača za njem. jezik
6°Važeću ličnu kartu CIPS-ovu izdatu u BiH
7°Vjenčani list (za licca koja su u braku) -original- Ovdje može biti malo belaja ukoliko nije izvršen upis u neki matični ured u BiH, ukoliko je vjenčanje obavljeno u inostranstvu, ali nije nerješivo.

Ukoliko daješ nekom punomoć, trebaš dati za svaku radnju koja će biti obavljana u BiH. Recimo, jedna za odricanje, drugu za vađenej RL-a, uvj. o državljanstvu, vjenčanog lista, ... Punomoći mogu biti date u amb/konz BiH ili kod notara, ukoliko su date kod notara MORAJU biti nadovjerene APOSTILE pečatom. Punomoći ovjerene od strane notara i nadovjerene apostila peč. MORAJU biti prevedene kod ovlaštenog sudskog tumača za njemački jezik u BiH.

Iako izgleda prekomplikovano, nije :) sve se obavi za nekih do 7 dana.
Uplta 800KM + 10 KM za rješenje.

Ove procedure su važile prije 2 godine. Možeš se više raspitati na tel: 0038733492562 traži Ninu, vrlo ljubazna i prijazna gospođa. Meni je je pomogla ljubaznošću i strpljenjem, za razliku od nekog mlađeg kretenčine koji djeluje kao da mrzi samog sebe.

Sretno :)
Da li ova pravila vrijede još uvijek?

EDIT: Našao sam na stranici njihovoj.
ivan_ch

#55 Re: Ispis iz BH drzavljanstva i uzimanje njemackog - iskustv

Post by ivan_ch »

The Realist wrote:
samoTEgledam wrote:
samoTEgledam wrote: STICANJE DRŽAVLJANSTVA BOSNE I HERCEGOVINE:
1. Sticanje državljanstva porijeklom

Na ovaj način državljanstvo stiče dijete:
1) čija su oba roditelja bili državljani Bosne i Hercegovine u vrijeme rođenja djeteta, bez obzira na mjesto rođenja;
2) čiji je jedan roditelj bio državljanin BiH u vrijeme rođenja djeteta, a dijete je rođeno na tlu Bosne i Hercegovine;
3) čiji je jedan roditelj bio državljanin BiH u vrijeme djetetovog rođenja, a dijete je rođeno u inostranstvu, ako bi ono inače bilo bez državljanstva;
4) rođeno u inozemstvu, a čiji je jedan roditelj bio državljanin Bosne i Hercegovine u vrijeme rođenja, pod uslovom da do vremena kada napuni 23 g.:
a) ima stalno mjesto boravka na teritoriji Bosne i Hercegovine;
b) bude registrovano kod nadležnih vlasti u Bosne i Hercegovine u zemlji ili inostranstvu;

2. Sticanje državljanstva rođenjem na području Bosne i Hercegovine.

Ako je dijete rođeno ili nađeno na teritoriji BiH, a oba roditelja su nepoznata ili nepoznatog državljanstva. Ovo dijete će izgubiti državljanstvo Bosne i Hercegovine ako do 14 god. putem porijekla dobije državljanstvo druge države.

3. Sticanje državljanstva usvajanjem

Ako je dijete mlađe od 18 g. i ako se radi o potpunom usvojenju.
4. Sticanje državljanstva naturalizacijom

Stranac koji je podnio zahtjev za sticanje državljanstva Bosne i Hercegovine može steći državljanstvo naturalizacijom ako ispunjava slijedeće uslove:
1) da ima prijavljeno stalno mjesto boravka u Bosne i Hercegovine najmanje 8 g. prije podnošenja zahtjeva;
2) da poznaje jedan od jezika ustavotvornih naroda Bosne i Hercegovine;
3) da je napunio 18 g. starosti;
4) da nije osuĐivan na izdržavanje kazne za kriv. djela na zatvor duže od 3 g;
5) da mu nije izrečena mjera bezbjednosti protjerivanja stranaca iz zemlje;
6) da se ispiše ili na neki drugi način izgubi svoje ranije državljanstvo nakon sticanja državljanstva BiH, osim ako bilateralni sporazumom nije drugaćije određeno.

5. Sticanje državljanstva olakšanom naturalizacijom

Stranac koji je bračni drug državljanina Bosne i Hercegovine, može steći državljanstvo Bosne i Hercegovine pod slijedećim uslovima:
a) da je brak trajao najmanje 5 g. prije podnošenja zahtjeva i da još uvijek traje.
b) da ima stalno mjesto boravka u Bosne i Hercegovine najmanje posljednje 3 g. života;
c) da se ispiše ili na neki drugi način izgubi svoje ranije državljanstvo nakon sticanja državljanstva Bosne i Hercegovine, osim ako to nije drugačije riješeno bilateralnim sporazumom;

Dijete mlađe od 18 g. čiji je jedan roditelj stekao državljanstvo Bosne i Hercegovine ima pravo da dobije državljanstvo Bosne i Hercegovine naturalizacijom ako ono stalno boravi na teritoriji Bosne i Hercegovine.
Neke osobe i bez ispunjavanja ovih uslova mogu steći državljanstvo Bosne i Hercegovine, a to je ako se radi o emigrantima koji su se vratili u Bosne i Hercegovine i ako se radi o njihovim potomcima (1. i 2. generacija), te osobe koje su od posebne koristi za Bosne i Hercegovine.
6. Međunarodnim ugovorom

EDIT: Našao sam na stranici njihovoj.
dosta stvari sa ovog spiska nije istinita za proceduru ispisa iz BiH drzavljanstva.

eto ja sam proceduru ugovorio sa odvjetnikom cijena je za mene kao studenta vise nego prihvatljiva - punomoc koju sam dobio majlom potpisao pred notarom samo jos cekam garanciju od njemacke da dobijem za prihvat za drzavljanstvo njemacke i dokumentacija kompletirana

Na primjer ne treba ti licna karta BiH i BiH pasos uopste ako radis preko odvjetnika imas druge dokumente koji se povade i prezentuju - to je posebno dobro ako ti je pasos istekao a nemas licne karte ili nesto slicno - recimo ja nemam licnu kartu bosne i hercegovine uopste.

ako ti treba jos kakvih svjezih informacija samo se javi na privat sve cu da ti posaljem

jos nesto super korisno kome zatreba:

Ispis iz BiH državljanstva / ispis iz državljanstva Bosne i Hercegovine:

1. Po sili zakona – državljanstvo Bosne i Hercegovine prestaje dobrovoljnim sticanjem drugog državljanstva, ako bilateralnim sporazumom između BiH i te države nije drugačije uređeno.

2. ispisom iz BiH državljanstva - državljanstvo BiH prestaje ako je građanin BiH napunio 18 godina, a živi u inozemstvu i ima državljanstvo druge države ili mu je ono zagarantirano - on se može uraditi ispis iz BiH državljanstva. Ispis iz BiH državljanstva može tražiti i maloljetna osoba, ali moraju postojati zahtjevi oba roditelja za ispis iz BiH državljanstva za malodobnu osobu.

3. Ispis iz BiH državljanstva - Otpustom iz državljanstva BiH- državljanstvoBiH prestaje pod slijedećim uvjetima:

a.) da ima 18 g.
b.) da se protiv te osobe ne vodi krivični postupak zbog krivičnog djela za koje se goni po službenoj dužnosti,
c.) da je ta osoba izmirila odreĐene poreze, doprinose ili druge obaveze koje su utvrĐene pravomoćnim odlukama, i
d.) da ima državljanstvo druge države ili mu je ono zagrantirano.

4. Oduzimanjem državljanstva Bosne i Hercegovine – državljanstvo BiH se može oduzeti:

a. ako je stečeno prevarom, na osnovu lažnih dokaza i informacija, ili skrivanjem podataka koji bi bili relevantni za dodjelu državljanstva Bosne i Hercegovine,
b. ako državljanin BiH vrši vojnu službu u nekoj drugoj državi, a nema saglasnost nadležnih organa BiH,
c. ako postoji pravosnažna krivična presuda vezano za poduzimanje radnji kojma se narušava ustavni poredak i sigurnost BiH,
d. odlukom Državne komisije za reviziju odluka o naturalizaciji stranih državljana koja je bila zadužena za provjeru sticanja državljanstva od 6. aprila 1992. do 1. januara 2006.

pozdravi :thumbup:

Evo jos nesto jako korisno u vezi sa ispisom iz BiH drzavljanstva i imovinom u Bosni i Hercegovini:

Posljedice ispis iz BiH drzavljanstva u odnosu na pravo vlasništva u Bosni i Hercegovini

Ministarstvo pravde BiH je obavjestilo o imovini u vezi sa ispisom iz BiH drzavljanstva:

U odnosu na sticanje prava vlasništva lica koja su se ispisala iz državljanstva Bosne i Hercegovine i na taj način postali stranci primjenjuju se odgovarajuće odredbe entitetskih zakona o vlasničko pravnim odnosima i to: Zakon o vlasničko pravnim odnosima FBiH ("Sl. novine FBiH" br: 6/98 i 29/03), te Zakon o stvarnim pravima ("Sl. glasnik RS" br: 38/03).

Zakonskim propisima koji su na snazi u Bosni i Hercegovine nije propisana obaveza da državljanin koji se ispisuje iz državljanstva BiH mora svoju imovinu u Bosni i Hercegovini prenijeti na druga lica, izuzev nepokretnosti koje se nalaze na područjima pod zaštitom. Ograničenje u pogledu prava vasništva postoji samo na ograničenom broju nekretnina. Odredbom člana 16. Zakona o stvarnim pravima propisano je da strano lice ne može biti vlasnik nepokretnosti na području koje je radi zaštite interesa i sigurnosti entiteta Republike Srpske, odnosno Bosne i Hercegovine, zakonom proglašeno područjem na kojem strana lica ne mogu imati pravo svojine. U navedenom slučaju, ukoliko je strano lice steklo pravo svojine na nepokretnosti prije nego što je područje na kojem nepokretnost leži proglašeno poručjem pod zaštitom, prestaje pravo svojine na toj nepokretnosti, a strano lice ima pravo na naknadu prema propisima o eksproprijaciji. Pravo na naknadu u ovakvom slučaju pripada i stranom licu koje bi naslijeđivanjem steklo nepokretnost na tom području. Posebnim zakonom određuje se na kojim nepokretnostima strana lica ne mogu sticati prava svojine.

Ministarstvo pravde BiH je stava da državljani Bosne i Hercegovine koji se ispišu iz državljanstva Bosne i Hercegovine ne gube pravo vlasništva nad ranije stečenom pokretnom i nepokretnom imovinom, izuzev u posebnim naprijed navedenim slucajevima.

Dakle ko vrsi ispis iz BiH drzavljanstva, nista se ne mjenja u vezi sa imovinom.

Pronasao sam nazive za recenicu: ispis iz BiH drzavljanstva na drugim jezicima moze nekome biti od koristi:

BiH - Francuski:
Ispis iz BH drzavljanstva - Libération de la citoyenneté de Bosnie-Herzégovine

BiH - Njemacki:
Ispis iz bosanskog drzavljanstva - Abmeldung bosnischer staatsbrgerschaft (ili) Verzicht auf die Staatsangehörigkeit von Bosnien Herzegowina (ili) entlassung aus der bosnischen staatsangehörigkeit (ili) abmelden auf bosnien

BiH - Italijanski:
Ispis iz BiH drzavljanstva - Rilascio della cittadinanza della Bosnia ed Erzegovina

BiH - Engleski:
Ispis iz državljanstva BiH = Release from citizenship of Bosnia and Herzegovina

BiH - Danski:
Ispis iz bosanskog drzavljanstva - Løsladelse fra statsborgerskab i Bosnien-Hercegovina

BiH - Turski:
Ispis iz drzavljanstva BiH - Yayın Bosna-Hersek vatandaşlığı gelen

BiH - Spanski:
Ispis iz BiH drzavljanstva - Liberación de la ciudadanía de Bosnia y Herzegovina

BiH - Norveski:
Ispis iz bosanskog drzavljanstva - løslatelse fra statsborgerskap i Bosnia-Hercegovina

Novo obavještenje Ministarstva Civilnih poslova BiH:

PAŽNJA !!! Ubrzo po ispisu iz bosanskog državljanstva nadležni organi Bosne i Hercegovine će u Centralnom registru, između ostalog, poništiti i BiH pasoš osobe koja je izvršila ispis iz državljanstva BiH. Zbog toga osobe koje vrše ispis iz državljanstva Bosne i Hercegovine u sjedištu Ministarstva civilnih poslova u Sarajevu po preuzimanju rješenja su dužne da bez odlaganja napuste Bosnu i Hercegovinu. Osobe koje vrše ispis iz državljanstva Bosne i Hercegovine putem punomoćnika ili putem diplomatsko konzularnih predstavništava Bosne i Hercegovine u inozemstvu treba da se u vlastitom interesu uzdrže od putovanja do momenta reguliranja svog državljanskog statusa, u protivnom čine prekršaj kažnjiv po zakonu i mogu doći u izuzetno neprijatnu situaciju da im putna isprava bude oduzeta, jer je već poništena, BH državljanstvo im je prestalo, a novo nisu stekli.

edit: dodao zadnji dio o PAŽNJA - u vezi BiH pasoša.
Last edited by ivan_ch on 22/01/2013 14:21, edited 6 times in total.
Eki55

#56 Re: Ispis iz BH drzavljanstva i uzimanje njemackog - iskustv

Post by Eki55 »

dedovic.almir wrote:
Eki55 wrote:Imam sina koji ima 16 godina. Trenutno zavrsava prvi razred srednje masinske skole.
Da li neko zna kako maloljetna osoba moze dobiti papire za njemacku, s tim da tamo ima rodbinu.
Pozz
Izvini na pitanju, da li ti je sincic rodjen u Njemackoj ili BiH ?
Moj sin je rodjen u Bosni,ali zenin brat ga pokusava odvest u njemacku do njegove 18 godine. On sad ima 16 godina,zavrsio je prvi razred srednje masinske skole.
Pozz
hrle1976

#57 Re: Ispis iz BH drzavljanstva i uzimanje njemackog - iskustv

Post by hrle1976 »

Eki55 wrote:
dedovic.almir wrote:
Eki55 wrote:Imam sina koji ima 16 godina. Trenutno zavrsava prvi razred srednje masinske skole.
Da li neko zna kako maloljetna osoba moze dobiti papire za njemacku, s tim da tamo ima rodbinu.
Pozz
Moj sin je rodjen u Bosni,ali zenin brat ga pokusava odvest u njemacku do njegove 18 godine. On sad ima 16 godina,zavrsio je prvi razred srednje masinske skole.
Pozz

Iskreno reci, kakvo je stanje te rodbine u Njemackoj. Znaci koje drzavljanstvo imaju i cime se bave? Jer od njih ce ovisiti a isto tako od vas.

DA NAPOMENEM: Oni njega nemogu spojiti kao spajaje-rodnine jer po tim kriterijama vase djete nije njima niko i nista. Znaci oni djete moraju usvojiti! Jer se samo vlastita djeca, vlastita zena ili muz, vlastiti roditelji ili vlasita braca i sestre ako su ovisni od vase pomoci smatraju kao rod-za-spajanje! To slabo gdje pise ali po tom se gleda!
Zatim da bi se proces otezao jer svaka drzava zeli sto manje stranaca - dolaze u pitanje koliko para, cime se bave itd. ima ta rodbina koja uzima nekoga na spajanje! Ako su njemacki drzavljani i imaju super primanja proces ide lakse, ako ne ni jedno jako tesko fakticni nikako. Ako zeleite gore da se skoluje vec znate kako ide, jer sam vam vec to napisao. Ali izgleda vama je stalo da djete date gore da zivi.
dedovic.almir

#58 Re: Ispis iz BH drzavljanstva i uzimanje njemackog - iskustv

Post by dedovic.almir »

Eki55 wrote:
dedovic.almir wrote:
Pozz
Pozz
Da upravo kao sto rece gospodin Hrle.

Zavisi da li je rodbina radila ispis iz BH drzavljanstva radi sticanja drzavljanstva Njemacke - dakle da li su oni sada Njemacki drzavljani.

Da li imaju stalno zaposlenje, da li imaju stan, da li imaju prihode i koliki su, da li su kreditno zaduzeni, i sve ostalo - sto su oni u boljem polozaju to ce biti i veci izgledi za tvoga sina, najbolja opcija bi bila svakako usvojenje djeteta - e sada ne znam da li je moguce izvrsiti potpuno usvojenje s obzirom da mu je uskoro punoljetstvo.

Zelim ti mnogo srece - a neka je i sinu sa srecom!
Eki55

#59 Re: Ispis iz BH drzavljanstva i uzimanje njemackog - iskustv

Post by Eki55 »

Hvala puno na svim tim informacijama..:)
sanaman

#60 Re: Ispis iz BH drzavljanstva i uzimanje njemackog - iskustv

Post by sanaman »

Zna li neko koliko dugo se ceka na izdavanje rjesenja o ispisu iz BH drzavljanstva nakon predaje dokumentacije/zahtjeva direktno u Ministarstvu?
muminovic

#61 Re: Ispis iz BH drzavljanstva i uzimanje njemackog - iskustv

Post by muminovic »

sanaman wrote:Zna li neko koliko dugo se ceka na izdavanje rjesenja o ispisu iz BH drzavljanstva nakon predaje dokumentacije/zahtjeva direktno u Ministarstvu?

zakonom je odredjen rok od maksimalno 30 dana - ali vjerujem da ide i brze u praksi
samsung123

#62 Dobivanje Njemackog drzavljanstva

Post by samsung123 »

Zdravo,trazio sam po netu o dobivanju njemackog drzavljanstva,ali na vise foruma ljudi govore razlicito,neki govore da moze,a neki da ne.Evo ovako : Rodjen sam u Njemackoj 02.09.1998 godine u jednom predgradju blizu Dortmunda.Roditelji su otisli u Njemacku pred rat u Bosni 1991 godine,i zivjeli su tamo 7 godina.U tih 7 godina,brat i sestra su tamo isli u skolu,a roditelji radili u firmama.Njima je 1998 godine dosao papir da moraju napustiti Njemacku,bilo im je ponudjeno da biraju,da se vrate u Bosnu i Hercegovinu ili da idu u Australiju,ali oni su prihvatili Bosnu.Kada su krenuli iz Njemacke imao sam manje od 3 mjeseca.Odrastao sam u Bosni,sada imam 15 godina,i imam veliku zelju da odem u Njemacku,neki ljudi govore da je to moguce tj. da mogu dobiti njihovo drzavljanstvo kada napunim 18 godina,ali i naravno da znam njihov jezik :) .Kada sam se trebao upisati u 1 razred osnovne skole sve do tada sam imao Njemacko drzavljanstvo,ali nisam se mogao upisati sa tim drzavljanstvom u skolu,pa sam na osnovu roditelja dobio Bosansko drzavljanstvo.I sada trazim po netu dali to drzavljanstvo mogu vratiti ? :-)
muminovic

#63 Re: Ispis iz BH drzavljanstva i uzimanje njemackog - iskustv

Post by muminovic »

Samsung najbolje ti je da nadjes pravno savjetovanje u Njemackoj u mjestu rodenja i da provjeris, jer su vazili razliciti zakoni u razlicito vrijeme.

To ti je najbolji nacin a nista te ne kosta.

Zelim ti puno srece i uspjeha ako postoji mogucnost sticanja Njemackog drzavljanstva za tebe !

:thumbup:

(na zalost misljenja sam da su ti sanse jako male, jer kako znam potrebno je da su ti roditelji bili pod stalnim boravkom u Njemackoj najmanje 8 godina prije tvoga rodenja da steknes Njemacko), ali provjeri, mozda pokusaj nazvati i Njemacku Ambasadu u BiH i daj vise podataka.
muminovic

#65 Re: Ispis iz BH drzavljanstva i uzimanje njemackog - iskustv

Post by muminovic »

samsung123 wrote:Ok :-)
Puno sreće!
graue_maus

#66 Re: Dobivanje Njemackog drzavljanstva

Post by graue_maus »

samsung123 wrote:Zdravo,trazio sam po netu o dobivanju njemackog drzavljanstva,ali na vise foruma ljudi govore razlicito,neki govore da moze,a neki da ne.Evo ovako : Rodjen sam u Njemackoj 02.09.1998 godine u jednom predgradju blizu Dortmunda.Roditelji su otisli u Njemacku pred rat u Bosni 1991 godine,i zivjeli su tamo 7 godina.U tih 7 godina,brat i sestra su tamo isli u skolu,a roditelji radili u firmama.Njima je 1998 godine dosao papir da moraju napustiti Njemacku,bilo im je ponudjeno da biraju,da se vrate u Bosnu i Hercegovinu ili da idu u Australiju,ali oni su prihvatili Bosnu.Kada su krenuli iz Njemacke imao sam manje od 3 mjeseca.Odrastao sam u Bosni,sada imam 15 godina,i imam veliku zelju da odem u Njemacku,neki ljudi govore da je to moguce tj. da mogu dobiti njihovo drzavljanstvo kada napunim 18 godina,ali i naravno da znam njihov jezik :) .Kada sam se trebao upisati u 1 razred osnovne skole sve do tada sam imao Njemacko drzavljanstvo,ali nisam se mogao upisati sa tim drzavljanstvom u skolu,pa sam na osnovu roditelja dobio Bosansko drzavljanstvo.I sada trazim po netu dali to drzavljanstvo mogu vratiti ? :-)
kakav boravak su ti roditelji imali u njemackoj tada .......
matic.ivan

#67 Re: Ispis iz BH drzavljanstva i uzimanje njemackog - iskustv

Post by matic.ivan »

Ti navedeni advokati su "Bogovi" za drzavljanstvo, najjaci experti u BiH za drzavljanstvo, pogledaj ovaj clanak:

Dvojno državljanstvo i dalje problematično

Razgovarali smo sa advokatom Almom Prnjavorac, pravnim ekspertom za pitanja državljanstva Bosne i Hercegovine.
Procentualno koliko bosanskohercegovačkih državljana živi u zemljama koje ne dopuštaju dvojno državljanstvo ?

Prema zadnjim podacima Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, broj bh. iseljenika je oko 1.9 miliona, od toga u državama koje ne dopuštaju dvojno državljanstvo sa državama koje nisu članice Europske Unije (slučaj kakav je kod nas u Bosni i Hercegovini, te kakav je do nedavno bio u Hrvatskoj, koja je riješila ovaj problem ulaskom u Europsku uniju) procentualno je svega oko 2,5%, sa tendencijom smanjenja zbog uvođenja dvojnoga državljanstva od država koje to pravo ranije nisu priznavali, poput Kraljevine Danske.

Šta BiH može uraditi da se taj negativni trend ispisa iz knjige državljana Bosne i Hercegovine zaustavi ?
Mnogo toga, a primarno bi bilo ulazak u EU. Nakon ulaska Bosne i Hercegovine u Europsku uniju, nijedno lice ne bi moralo da se odrekne bosanskohercegovačkog državljanstva, a svi oni koji su ga se morali odreći imali bi mogućnost ponovnog vraćanja državljanstva BiH.
Međutim, trend odricanja državljanstva BiH se smanjuje iz godine u godinu. Od 2003. godine kada je broj onih kojima je prestalo bosanskohercegovačko državljanstvo bio najveći, svake naredne godine taj broj je manji, a posebno olakšanje jeste najava mnogih država da će uvesti mogućnost dvojnoga državljanstva i za države koje nisu članice Europske unije.

Tendencija ispisa iz knjige državljana Bosne i Hercegovine se smanjuje u proteklim godinama ?
Tačno, sada se u prosjeku godišnje ispiše iz državljanstva Bosne i Hercegovine svega oko 3.000 ljudi, a iz godine u godinu taj broj postaje sve manji. Države koje su do sada bilo striktno opredjeljenje za jedno državljanstvo poput Kraljevine Danske, sada najavljuju uvođenje dvojnoga državljanstva što je odlična vijest za bosanskohercegovačke državljane u Danskoj. Također, jako dobra vijest za naše državljane u Njemačkoj jeste da Njemačka uskoro uvodi dvojno državljanstvo za djecu stranaca pod određenim uslovima – riječ je o sporazumu konzervativaca njemačke kancelarke Angele Merkel i socijaldemokrata o proširivanju mogućnosti dobijanja dvojnog državljanstva za djecu stranaca. Time bi dugogodišnja debata o dvojnom državljanstvu konačno trebala biti završena. Pored toga, BiH trenutno pokušava potpisati sporazum o dvojnom državljanstvu sa Norveškom. Tako sve veći broj država uvodi mogućnost dvojnog državljanstva, a važno je navesti i to da se, čim Bosna i Hercegovina postane članica EU, više ni jedno lice neće morati odreći državljanstva BiH, budući da sve navedene zemlje dopuštaju dvojna državljanstva pod uslovom da je riječ o državljanstvu države koja je članica Europske unije.

„U narodu “ postoji mišljenje da BiH ne dopušta dvojno državljanstvo ?
Ne, to nije tačno, BiH dopušta dvojno državljanstvo svojim državljanima, a tu je i moratorij iz 2004.g. na primjenu zakonske odredbe u trajanju od deset godina, koji je donio Ured visokog predstavnika za BiH, koja se odnosi na spornu zakonsku odredbe o gubitku bosanskohercegovačkog državljanstva, ukoliko se stekne državljanstvo neke druge države, koja ne zabranjuje dvojna državljanstva. Međutim, neke države Europske unije to ne dopuštaju dvojna državljanstva, upravo iz toga razloga naši državljani koji su se već integrisali u stranu državu, proveli određeno vrijeme stalnog boravka u toj državi, te stekli uvjete za sticanje državljanstva te države, kao zadnji i najbolniji zadatak imaju da se odreknu državljanstva Bosne i Hercegovine, ističe naš sagovornik advokat Alma Prnjavorac.

Može li se imati i više od dva državljanstva ukoliko je država članica Europske unije?
U pravilu je moguće posjedovati više od dva državljanstva. Teoretski, broj državljanstava nije ograničen ukoliko se radi o državljanstvu država zemalja članica Europske unije. Postoje slučajevi u kojima su građani već rođenjem ili porijeklom građani više država. Takva osoba se može pobrinuti i za sticanje novog državljanstva, ako ispunjava uvjete propisane zakonom one države čije državljanstvo želi da stekne. Navodi naša sagovornica Prnjavorac Alma, advokat specijaliziran za pitanje državljanstva.

Image
Advokat Alma Prnjavorac – ugledni pravni ekspert za državljanstvo BiH

Koje su to iznimne situacije u kojima naši državljani imaju pravo da zadrže svoje bosanskohercegovačko državljanstvo, a da steknu državljanstvo neke države članice Europske unije?
Ukoliko potičete iz zemlje koja svojim građanima zabranjuje otpust iz državljanstva ili kada tako nešto nije predviđeno, ne morate da se odreknete starog državljanstva za sticanje novog ni onda kada vam druga država postavlja nerazumne uslove za otpust. To mogu da budu previsoke administrativne takse.

Vezano za pitanje, šta je razumno za postupak otpusta iz državljanstva, primenjuje se blaži kriterijum za strance koji imaju preko šezdeset godina života. Dvojno državljanstvo se može odobriti i u slučaju kada biste uslijed odricanja od drugog državljanstva pretrpjeli značajnu ekonomsku ili imovinsku štetu.

Dvojno državljanstvo se može odobriti i ako pripadate izuzetno ugroženoj grupaciji, npr. ako ste registrovani kao imigrant. Kao državljanin neke od zemalja članica EU ili Švicarske, možete biti naturalizovani prihvatanjem dvojnog državljanstva.
Recite nam, šta mislite o emigraciji bosanskohercegovačkog stanovništva u zadnjem desetljeću, te o budućem periodu:
Podaci Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine pokazuju da van Bosne i Hercegovine živi oko 1.3 miliona emigranata, što čini oko 35 posto ukupne populacije Bosne i Hercegovine. Ovi podaci za većinu država ne obuhvataju mlađe osobe, odnosno osobe koje su rođene van Bosne i Hercegovine.

S obzirom na to da ne postoje precizni podaci o odlasku mlade i visokoobrazovane radne snage iz BiH, kao primjer mogu poslužiti pokazatelji Svjetske banke iz 2000. godine, prema kojima je procenat visokoobrazovani koji su emigrirali iz Bosne i Hercegovine iznosio 23,9 %, što Bosnu i Hercegovinu stavlja na drugo mjesto u Evropi". Međutim, državljanstvo neke druge zemlje uzeo je znatno veći broj Bosanaca i Hercegovaca od onoga broja koji se pominje u medijima, s obzirom da većina zemalja ne traži odricanje od bh. državljanstva, a tu je i moratorij iz 2004.g. na primjenu zakonske odredbe u trajanju od deset godina, koji je donio Ured visokog predstavnika za BiH, koja se odnosi na spornu zakonsku odredbe o gubitku bosanskohercegovačkog državljanstva, ukoliko se stekne državljanstvo neke druge države, koja ne zabranjuje dvojna državljanstva.

Godina boravka u Bosni i Hercegovini

Vijeće ministara je prema Parlamentu Bosne i Hercegovine uputilo prijedlog izmjena postojećeg Zakona o državljanstvu, koji, između ostalog, predviđa i brisanje sporne odredbe, a koju je Ustavni sud Bosne i Hercegovine proglasio neustavnom. Štaviše, olakšava se povrat bh. državljanstva za one koji su ga se iz različitih razloga odrekli u proteklom razdoblju. Naime, za takve osobe će biti dovoljno da imaju prijavljen privremeni ili stalni boravak u BiH godinu dana prije podnošenja zahtjeva za ponovno dobivanje bh. državljanstva. To, međutim, nisu jedine predložene novine u propisu koji regulira pitanje državljanstva BiH. Sukladno EU o državljanstvu, Bosna i Hercegovina je obavezna olakšati prijem stranaca u državljanstvo, pa su i u tom kontekstu predviđene određene izmjene. Stranci koji žele bh. državljanstvo do sada su morali ukupno trinaest godina provesti u BiH prije nego dobiju mogućnost podnošenja zahtjeva za prijem u državljanstvo. Sada se to vrijeme skraćuje na osam godina i to tako što se prijavljeni stalni boravak u Bosne i Hercegovine s osam skraćuje na tri godine. Uz pet godina privremenog boravka koje obvezno prethodi stalnom boravku u BiH, ukupno vrijeme koje stranac treba provesti u Bosni i Hercegovini prije mogućnosti da zatraži državljanstvo iznosi osam godina, ističe za naš list advokat Alma Prnjavorac.

Poznavanje pisma i jezika

Dosadašnja zakonska odredba po kojoj stranac koji traži bh. državljanstvo mora “poznavati jedan od jezika ustavotvornih naroda Bosne i Hercegovine“ mijenja se i proširuje, pa će tako potencijalni bh. državljani morati dokazati “dovoljno poznavanje pisma i jezika jednog od konstitutivnih naroda BiH“. To znači da će se ubuduće provjeravati i znanje latiničnog ili ćiriličnog pisma, a ne samo bosanskog, hrvatskog ili srpskog jezika. Predviđeni su i dodatni uvjeti za prijem u državljanstvo, kako bi se spriječile već viđene situacije u kojima su međunarodni teroristi i kriminalci dolazili do bh. pasoša. Bez prava na BiH državljanstvo ostat će stranci protiv kojih se vodi kazneni postupak, potom oni koji predstavljaju prijetnju po sigurnost Bosne i Hercegovine, kao i oni koji odbiju potpisati izjavu o prihvaćanju ustavnog poretka Bosne i Hercegovine. Uvjet za prijem u bh. državljanstvo bit će i posjedovanje stalnog izvora prihoda za vlastito izdržavanje, te izmirivanje svih financijskih obveza prema Bosni i Hercegovini, ističe advokat Alma Prnjavorac.

Izvor: Deutsche Welle

-----------------------------------------------

A sto se tice boravka: bitno je kakav je boravak bio, koliko dugo, medutim ovdje treba primjeniti zakon o drzavljanstvu Sr. Njemacke koji je bio na snazi prije sadasnjeg (koji je na snazi od 2000.g.). a na zalost momak koji gore pita je roden 1998 - tako da se na njega ovaj zakon ne odnosi.

Po sadasnjem od 01.01.2000 godina (ako se dijete rodilo nakon sto je zakon stupio na snagu) potrebno je:

1. najmanje 8 godina regularnog boravka

2. pravo na boravak ili dozvolu za boravak u EU
ako ove uslove ispunjava otac ili majka nisu nuzni nikakvi naknadni zahtjevi dijete odmah postaje njemacki drzavljanin.

ali ovaj zakon vazi samo od 01.januara.2000.g. pa na dalje

ranije je vazi znatno ograniceniji zakon koji nije bio tako povoljan po djecu rodenu u Njemackoj.

Znaci, dijete postaje automatski nakon rodenja njemacki drzavljanin.

Djeca rodenja poslije 01.01.2000.g. a ciji roditelji ispunjavaju uslove koje sam gore naveo, time su dupli drzavljani. Tek kada dijete bude punoljetno, mora da se opredjeli i odluci za jedno od dva, znaci Njemacko ili ono koje posjeduju roditelji. Ako dijete zeli da zadrzi njemacko drzavljanstvo, ono mora nacelno da do 23 godine zivota dokaze da drugo drzavljanstvo vise ne postoji. Ako se to ne uradi, gubi se Njemacko.

Ovaj zakon su svi migranti decenijama cekali i jako je dobar, medutim Zakoni prije ovoga koji je sada na snazi, je bio mnogo mnogooooo tezi za sticanje drzavljanstva - tako da na zalost iz ovoga sto vidim, ako mu roditelji nisu bili drzavljani SR Njemacke, nema nikakve sanse za drzavljanstvo.

Zato neka nazove ambasadu Njemacke u BiH.

Ovo bi moglo biti od koristi:

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Nemaš nemački pasoš- nemaš ni posao
Izvor: Dojče vele

Na nemačkom tržištu rada stranci ipak imaju lošije šanse od samih Nemaca.

ime su posebno pogođeni migranti iz arapskih zemalja, rezultat je istraživanja Instituta nemačke privrede.

Službenici, privatnici, zaposleni u manjem obimu sa maksimalnom platom od 400 evra (mini-posao) i vlasnici inostranih restorana nisu obuhvaćeni statistikom.

Ona se odnosi samo na strance sa dozvolom boravka. Izbeglice i podnosioci zahteva za azil bez dozvole za rad takođe su izuzeti iz proračuna, piše Dojče vele.

Uprkos tim ograničenjima stvara se "jasna ukupna slika", kaže Holger Šefer sa Instituta nemačke privrede.

"U principu su stranci znatno češće bez posla od Nemaca. Ali mi smo ustanovili da ima stranaca koji bolje prolaze, ali i onih koji lošije prolaze od Nemaca na tržištu rada", kaže Šefer.

Dok je stopa nezaposlenosti u Nemačkoj u junu iznosila sedam odsto, među osobama bez nemačkog pasoša bila je na nivou od 14 odsto.

Useljenici iz arapskih zemalja su posebno često nezaposleni - tu prednjače: Liban, Iran, Avganistan, Irak.

"Ti ljudi ne dolaze zbog posla u Nemačku, već kao izbeglice. Njima je ovde teže da se snađu u pronalaženju posla", dodaje Holger Šefer.

Nezaposlenošću je pogođeno nekoliko većih grupa stanovnika stranog porekla. Bez posla je primera radi 29.000 Italijana, ali i 140.000 od 460.000 Turaka. U poređenju sa Nemcima, verovatnoća da jedan Turčin bude bez posla je dva do tri puta veća.

Ipak ima i onih koji su dobro integrisani. Francuzi, Britanci, Azijati ili Amerikanci u Nemačkoj imaju iste šanse kao i Nemci.

"Ko se takođe dobro snalazi jesu stanovnici istočnih evropskih država. Među Poljacima je samo nešto niža stopa nezaposlenosti nego kod Nemaca. Rumuni čak imaju neznatno nižu nezaposlenost od Nemca."

Koreni visoke nezaposlenosti stranaca leže "jasno u deficitu kvalifikacija", kaže Šefer. Stranci često nemaju nikakve ili jako niske kvalifikacije. Četvrtina stranaca nema stručno obrazovanje. Među Nemcima je takvih samo osam odsto.

"Tu zajedno sa agencijama za rad moramo jače da se pozabavimo mladim nezaposlenim osobama iz inostranstva i da ih motivišemo da završe stručnu obuku."

------------

Medutim ono sto je novina jeste da se vise ljudi nece morati odricati drzavljanstva jer ce uskoro da stupi novi zakon, tako da odricanje od BiH drzavljanstva uopste nece biti potrebno, Njemacke ce dozvoljavati dvojna drzavljanstva vec od ove godine

Njemačka uvodi dvojno državljanstvo

Njemačka uskoro dobiva nove državljane. Djeca njemačkih useljenika imat će pravo na dvojno državljanstvo, zemlje svojih roditelja i Njemačke. Bio je to jedan od uvjeta koje je kancelarki Angeli Merkel postavio njen koalicijski partner, Socijaldemokratska partija Njemačke, kako bi formirali vlast, prenosi Al Jazeera Balkans

Tu promjenu posebno je pozdravilo više od tri milijuna Turaka koji žive i rade u Njemačkoj. Roditelji 18-godišnjeg Okana Ertasa prije 20 godina napustili su Tursku. Iako je rođen i odgojen u Njemačkoj, Okan ne želi izgubiti vezu sa zemljom iz koje potječe.

'Moji korijeni su u Turskoj, to je jasno. Ali rođen sam ovdje, a dom je tamo gdje se rodite. Ovo je moj dom', kazao je Ertas.

Višemilijunska zajednica

Turski imigranti u Njemačkoj čine višemilijunsku zajednicu. Zakon im dozvoljava njemačko državljanstvo nakon osam godina legalnog boravka u zemlji, ali pritom se moraju odreći postojećeg.

To bi se uskoro moglo promijeniti. Konzervativno orijentirana stranka kancelarke popustila je zahtjevima koalicijskog partnera. Promjene su na pomolu.

Kancelarka Merkel je poručila: 'Ovo nije bio jednostavan korak za nas. Dogovorili smo se nakon pomnog razmatranja.'

'U stvarnosti smo razbili tabu', rekao je Sigmar Gabriel.

No i kancelarka je imala uvjete - dvojno državljanstvo neće moći imati građani koji su se matičnog odrekli prije nego što novi zakon stupi na snagu.

Početne pozicije

To Ertasove roditelje ostavlja na početnim pozicijama. Kao i ranije, majka Kezban imat će samo tursku, a otac Ahmet njemačku putovnicu.

Ahmet Ertas je rekao: 'Dobro je što će djeca rođena ovdje moći imati dvije putovnice, ali je sramota za ljude poput mene što smo bili prisiljeni odreći se dvojnog državljanstva.'

Turska zajednica u Njemačkoj strahuje da se ljudima, poput Okanovog oca, na ovaj način poručuje da su građani drugog reda. No zadovoljni su, jer je, kako kažu, jedna bitka ipak dobivena.

Njemačka vlada zauzet će pozicije u toku mjeseca. Pred koalicijskim partnerima je rad na izmjenama postojećeg zakona, o čijem će stupanju na snagu završnu riječ imati njemački parlament.

Znaci Njemačka uvodi dvojno državljanstvo

Izvor: Agencija
Post Reply