sinuhe wrote:A cemu toliki elitizam? I pohabane ulice su Bosna i Hercegovina.
Čija Imena Nose Ulice Sarajeva?!
-
Pera Trta
- Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.
#51 Re: Čija Imena Nose Ulice Sarajeva?!
-
Suzie Q
#52 Re: Čija Imena Nose Ulice Sarajeva?!
.
Last edited by Suzie Q on 12/01/2012 09:10, edited 1 time in total.
-
zonbirile
#53 Re: Čija Imena Nose Ulice Sarajeva?!
nepismenost mislim.Čikma je slijepa ulica,pa valjda zato.
-
Pera Trta
- Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.
#54 Re: Čija Imena Nose Ulice Sarajeva?!
Iste su osobe, nego im se jedna ulica činila valjda malom za prvog sarajevskog gradonačelnikaSuzie Q wrote:otkud da se ulica Ali-bega Firdusa zove Alibega Firdusa , radi nepismenosti ili nečega drugog?
i zašto postoji paralelna ulica Alibega Firdusa Čikma? jesu li to dvije različite osobe?
"Čikma" je slijepa ulica na turskom, što navedena ulica i jeste.
-
Suzie Q
#55 Re: Čija Imena Nose Ulice Sarajeva?!
ok. nisam znala za taj turcizam a zar nije prvi gradonačelnik je bio Mustaj-beg Fadilpašić a Firdus je bio prvi predsjendik bosanskog sabora. kako god, mislim da zaslužuje i bolju ulicu od one koja mu je dodijeljena, pa makar mu i tu slijepu prišlepaliPera Trta wrote:Iste su osobe, nego im se jedna ulica činila valjda malom za prvog sarajevskog gradonačelnikaSuzie Q wrote:otkud da se ulica Ali-bega Firdusa zove Alibega Firdusa , radi nepismenosti ili nečega drugog?
i zašto postoji paralelna ulica Alibega Firdusa Čikma? jesu li to dvije različite osobe?![]()
- medaaa
#56 Re: Čija Imena Nose Ulice Sarajeva?!
nego, sta mislite, za koga se 'cuvaju' ulice Pehlivanusa i Armaganusa? 
-
Pera Trta
#57 Re: Čija Imena Nose Ulice Sarajeva?!
Moguće, ovo sam rekao po sjećanju. Ako je bio predsjednik sabora, onda je još veća faca bioSuzie Q wrote:ok. nisam znala za taj turcizam a zar nije prvi gradonačelnik je bio Mustaj-beg Fadilpašić a Firdus je bio prvi predsjendik bosanskog sabora. kako god, mislim da zaslužuje i bolju ulicu od one koja mu je dodijeljena, pa makar mu i tu slijepu prišlepaliPera Trta wrote:Iste su osobe, nego im se jedna ulica činila valjda malom za prvog sarajevskog gradonačelnikaSuzie Q wrote:otkud da se ulica Ali-bega Firdusa zove Alibega Firdusa , radi nepismenosti ili nečega drugog?
i zašto postoji paralelna ulica Alibega Firdusa Čikma? jesu li to dvije različite osobe?![]()
-
Pera Trta
#58 Re: Čija Imena Nose Ulice Sarajeva?!
Ja sve hoću da vjerujem da je Armaganuša dobila naziv po konjaku "Armagnac"medaaa wrote:nego, sta mislite, za koga se 'cuvaju' ulice Pehlivanusa i Armaganusa?
-
zonbirile
#59 Re: Čija Imena Nose Ulice Sarajeva?!
[
trg,spomenik,trg sa spomenikom po tumačenju nije u skladu sa islamom
-
Suzie Q
#60 Re: Čija Imena Nose Ulice Sarajeva?!
pa nije Sarajevo vezano isključivo za islam niti je ovo vjerska država, ipak je glavni grad i kao takav bi trebao imati nešto takvo.zonbirile wrote:[
-
Pera Trta
#61 Re: Čija Imena Nose Ulice Sarajeva?!
Takav je on na svakoj temi, samo ignoriraj.Suzie Q wrote:pa nije Sarajevo vezano isključivo za islam niti je ovo vjerska država, ipak je glavni grad i kao takav bi trebao imati nešto takvo.zonbirile wrote:[
-
zonbirile
#62 Re: Čija Imena Nose Ulice Sarajeva?!
-------------------------------------------------Pera Trta wrote:Takav je on na svakoj temi, samo ignoriraj.Suzie Q wrote:pa nije Sarajevo vezano isključivo za islam niti je ovo vjerska država, ipak je glavni grad i kao takav bi trebao imati nešto takvo.zonbirile wrote:[
nije,ali gdje je spomenik?Par iz Šabanova doba i nema više.Ovima kojima se diže čim im nešto spomeneš neka frustracije riješe prirodnim putem
-
Pera Trta
#63 Re: Čija Imena Nose Ulice Sarajeva?!
Ja nisam ni za kakve spomenike, samo podvlačim koliko su daleko svijesti o vlastitom istorijskom i kulturnom naslijeđu između nas i naših zapadnih susjeda.
- Patron of Formello
#64 Re: Čija Imena Nose Ulice Sarajeva?!
Moguće, ovo sam rekao po sjećanju. Ako je bio predsjednik sabora, onda je još veća faca bio
U Hrvatskoj bi takvom digli spomenik na nekom od zagrebačkih trgova (Sarajevo nema NIJEDNOG trga, a mi drvimo o nazivima ulica!).[/quote]
Imamo trg Alije Izetbegovica?
-
Pera Trta
#65 Re: Čija Imena Nose Ulice Sarajeva?!
I o kakvim ulicama pričamo, kada ljude ne poštujemo ni dok su živi, ni u času smrti.
Npr, prije dva dana je umro prof.dr Fuad Šišić, osnivač vaskularne hirurgije u BiH i profesor Medicinskog fakulteta. I to nigdje nije objavljeno.
Da je bio kakav filmaš, sada bi mu pisali panegirike.
Npr, prije dva dana je umro prof.dr Fuad Šišić, osnivač vaskularne hirurgije u BiH i profesor Medicinskog fakulteta. I to nigdje nije objavljeno.
Da je bio kakav filmaš, sada bi mu pisali panegirike.
-
Trebam te
#66 Re: Čija Imena Nose Ulice Sarajeva?!
Pera Trta wrote:Ja nisam ni za kakve spomenike, samo podvlačim koliko su daleko svijesti o vlastitom istorijskom i kulturnom naslijeđu između nas i naših zapadnih susjeda.
Bas tako, nisam ni za kakve spomenike ove ili one vrste,
na primjer, svaka krivina na putu ili magistrali ima spomenik poginulom u saobracajnoj nesreci?
-
Pera Trta
#67 Re: Čija Imena Nose Ulice Sarajeva?!
Patron of Formello wrote:Moguće, ovo sam rekao po sjećanju. Ako je bio predsjednik sabora, onda je još veća faca bioU Hrvatskoj bi takvom digli spomenik na nekom od zagrebačkih trgova (Sarajevo nema NIJEDNOG trga, a mi drvimo o nazivima ulica!).
To je druga stvar što mi platoe ispred tržnih centara i pozorišta nazivamo trgovima.
-
Pera Trta
#68 Re: Čija Imena Nose Ulice Sarajeva?!
Pa dobro, to podižu ljudi u privatnom aranžmanu i od svojih para, to je drugo.Trebam te wrote:Pera Trta wrote:Ja nisam ni za kakve spomenike, samo podvlačim koliko su daleko svijesti o vlastitom istorijskom i kulturnom naslijeđu između nas i naših zapadnih susjeda.
Bas tako, nisam ni za kakve spomenike ove ili one vrste,
na primjer, svaka krivina na putu ili magistrali ima spomenik poginulom u saobracajnoj nesreci?..Strogo bih zabranila,
...malo je off topic
-
zonbirile
#69 Re: Čija Imena Nose Ulice Sarajeva?!
imamo spomenik ubijenoj Djeca Sarajeva,jest da je koštao 2 mil.
- Woody
- Location: Jedna država, dva entiteta, tri naroda, četiri pičke materine
#70 Re: Čija Imena Nose Ulice Sarajeva?!
Ma, dobro je, šuti. Da su uzeli i ubijenu djecu sa Grbavice, Ilidže i Vogošće, koštao bi 4 milzonbirile wrote:imamo spomenik ubijenoj Djeca Sarajeva,jest da je koštao 2 mil.
-
Suzie Q
#71 Re: Čija Imena Nose Ulice Sarajeva?!
Trebam te wrote: Bas tako, nisam ni za kakve spomenike ove ili one vrste,
na primjer, svaka krivina na putu ili magistrali ima spomenik poginulom u saobracajnoj nesreci?..Strogo bih zabranila,
...malo je off topic
i ja bih ovo zabranila, čak se pitam od koga se uopće dobiva dozvola za takvo nešto. ne sjećam se da je prije rata toga bilo a sad na svakom koraku, k tome dodaju i plastično cvijeće koje se brzo otrca i predstavlja vrhunac neukusa i kiča.
s jedne strane su ti spomenici opomena za vozače ali je i neviđen neukus.
-
Smooth_O
#72 Re: Čija Imena Nose Ulice Sarajeva?!
Da li iko zna ko je bio Salih Udžvarlić po kome je ulica na Dolac Malti dobila ime?
http://www.openstreetmap.org/browse/way/23678096
http://www.navigator.ba/#/search/Saliha ... rli%C4%87a
http://www.openstreetmap.org/browse/way/23678096
http://www.navigator.ba/#/search/Saliha ... rli%C4%87a
- ranger
#73 Re: Čija Imena Nose Ulice Sarajeva?!
po cemu su dobile one ulice po vratniku tipa. Ispod oraha, Ploča i tome slično...
- Hemera
#74 Re: Čija Imena Nose Ulice Sarajeva?!
Na javnom putu i njegovom zaštitnom pojasu zabranjeno je podizati spomenike i postavljati druga spomen-obilježja, prodavati proizvode i sl.;prema ZOBS-uSuzie Q wrote:Trebam te wrote: Bas tako, nisam ni za kakve spomenike ove ili one vrste,
...malo je off topic
i ja bih ovo zabranila, čak se pitam od koga se uopće dobiva dozvola za takvo nešto. ne sjećam se da je prije rata toga bilo a sad na svakom koraku, k tome dodaju i plastično cvijeće koje se brzo otrca i predstavlja vrhunac neukusa i kiča.
s jedne strane su ti spomenici opomena za vozače ali je i neviđen neukus.
-
x_lecter
#75 Re: Čija Imena Nose Ulice Sarajeva?!
Ja sve nesto kontam da ce za 50 100 godina postojati i ulice: Nimara Fahrudina, Dine Konakovica, Ali bega Budnje, Muhe Svrakica, Sulje Tihica itd ... ko zna, mozda i ranije.