Posto ja ne.kontam ovo, jel to problem?Del_Boy1 wrote:Ne možeš izvaditi novu, nego ti izdaju duplikat stare porezne kartice.
Porezna kartica
Moderator: anex
- mobile9
#51 Re: Porezna kartica
- Del_Boy1
#52 Re: Porezna kartica
Nije problem.
-
artuditu
#53 Re: Porezna kartica
Pozdrav svima!
prije par dana sam skontala da mogu muža koji je nezaposlen mogu prijaviti kao poresku olakšicu.
Koliko sam shvatila, trebam popuniti obrazac pk-1001, ali ne znam šta dalje trebam da radim. Da li mi trebaju još neki papiri osim potvrde s biroa?
Muž je nezaposlen već duže vrijeme, od 2014, što bi značilo da mogu ostvariti olakšicu i za 2016. Međutim, firma mi je uplaćivala porez bez te olakšice, što bi značilo da mogu osvariti povrat, ali ni to ne znam kako.
Ima li iko da pomogne?
prije par dana sam skontala da mogu muža koji je nezaposlen mogu prijaviti kao poresku olakšicu.
Koliko sam shvatila, trebam popuniti obrazac pk-1001, ali ne znam šta dalje trebam da radim. Da li mi trebaju još neki papiri osim potvrde s biroa?
Muž je nezaposlen već duže vrijeme, od 2014, što bi značilo da mogu ostvariti olakšicu i za 2016. Međutim, firma mi je uplaćivala porez bez te olakšice, što bi značilo da mogu osvariti povrat, ali ni to ne znam kako.
Ima li iko da pomogne?
- Del_Boy1
#54 Re: Porezna kartica
Vjerovatno će ti trebati još i vjenčani list, kao dokaz da ti je to muž. 
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#55 Re: Porezna kartica
dobro ga trpiš 
šta je reć?
muž porezna olakšica puž
šta je reć?
muž porezna olakšica puž
-
artuditu
#56 Re: Porezna kartica
Mislim da to nece biti neophodno jer je vec na kucnoj listi koju sam morala ranije predati. kad sam otvarala karticu.Del_Boy1 wrote:Vjerovatno će ti trebati još i vjenčani list, kao dokaz da ti je to muž.
Hvala u svakom slucaju
Poslacu ga sutra u ispostavu da vidi sta treba
Last edited by artuditu on 18/01/2017 17:37, edited 1 time in total.
-
artuditu
#57 Re: Porezna kartica
Kakav je vakat, dobro je da smo ziviBlack swan wrote:dobro ga trpiš
šta je reć?
![]()
muž porezna olakšica puž
- Del_Boy1
#58 Re: RE: Re: Porezna kartica
Nema to veze, možda ste se u međuvremenu razišli.artuditu wrote:Mislim da to nece biti neophodno jer je vec na kucnoj listi koju sam morala ranije predati. kad sam otvarala karticu.Del_Boy1 wrote:Vjerovatno će ti trebati još i vjenčani list, kao dokaz da ti je to muž.
Hvala u svakom slucaju
Poslacu ga sutra u ispostavu da vidi sta treba
Sent from my E2303 using Tapatalk
-
artuditu
#59 Re: Porezna kartica
Pravo zborišDel_Boy1 wrote: Nema to veze, možda ste se u međuvremenu razišli.
Sent from my E2303 using Tapatalk
Javim šta su rekli
-
artuditu
#60 Re: Porezna kartica
Treba
kućna lista
CIPS (njegov)
Potvrda sa biro
vjenčani list
i obrazac pk-1001 koji ovjerava poslodavac u koji unosim promjenjeno stanje
I sve to moram lično predati
To je samo za obračun od januara.
Za retroaktivno još nemamo pojašnjenje šta sve treba, ali imamo vremena do marta.
kućna lista
CIPS (njegov)
Potvrda sa biro
vjenčani list
i obrazac pk-1001 koji ovjerava poslodavac u koji unosim promjenjeno stanje
I sve to moram lično predati
To je samo za obračun od januara.
Za retroaktivno još nemamo pojašnjenje šta sve treba, ali imamo vremena do marta.
- YuGiOhMoDDeR
#61 Re: Porezna kartica
pozz.. da li neko zna kako izvršiti povrat novca na osnovu porezne kartice??
u radnom sam odnosu i nedavno sam tek saznao da PU vrši povrat, samo nezz na koji način to funkcioniše ??
hvala
u radnom sam odnosu i nedavno sam tek saznao da PU vrši povrat, samo nezz na koji način to funkcioniše ??
hvala
-
bumerangss
#62 Re: Porezna kartica
I mene ovo zanima... ima li ko da odgovori molim vasYuGiOhMoDDeR wrote:pozz.. da li neko zna kako izvršiti povrat novca na osnovu porezne kartice??
hvala
-
leigh
#63 Re: Porezna kartica
Šta podrazumijevate pod povratom poreza po osnovu poreske kartice?
Povrat poreza na dohodak se može ostvariti u slučaju da je kroz akontacije poreza na dohodak osoba platila više nego što je trebala. Osnova za umanjenje poreske obaveze pojedinca može biti kamata plaćena na stambeni kredit kojim se prvi put rješava stambeno pitanje ili troškovi liječenja (tu nisam upoznat najbolje sa uslovima).
Osoba koja ima pravo na povrat poreza po jednom od ovih osnova vrši godišnju prijavu poreza i traži povrat.
Povrat poreza na dohodak se može ostvariti u slučaju da je kroz akontacije poreza na dohodak osoba platila više nego što je trebala. Osnova za umanjenje poreske obaveze pojedinca može biti kamata plaćena na stambeni kredit kojim se prvi put rješava stambeno pitanje ili troškovi liječenja (tu nisam upoznat najbolje sa uslovima).
Osoba koja ima pravo na povrat poreza po jednom od ovih osnova vrši godišnju prijavu poreza i traži povrat.
-
hurmasica:D
#64 Re: Porezna kartica
HITNO POMOC
prijavljena sam na poresku kartIcu od oca, s tim da sam ja vanredan student, nasla sam posao..da bih izvadila svoju poresku, otac me mora odjaviti ali da li neko zna moze li se bez njegove odjave ? samo da mene prijave u poreskoj u Sarajevu ?
citala sam na stranici poreske da on ima na osnovu mene ( drugo dijete) poresku olaksicu 210 KM ..mene sad zanima, je li on ima vecu platu u tom iznosu ili placa na osnovu te cifre porez ? koliko iznosi ?
prijavljena sam na poresku kartIcu od oca, s tim da sam ja vanredan student, nasla sam posao..da bih izvadila svoju poresku, otac me mora odjaviti ali da li neko zna moze li se bez njegove odjave ? samo da mene prijave u poreskoj u Sarajevu ?
citala sam na stranici poreske da on ima na osnovu mene ( drugo dijete) poresku olaksicu 210 KM ..mene sad zanima, je li on ima vecu platu u tom iznosu ili placa na osnovu te cifre porez ? koliko iznosi ?
- Del_Boy1
#65 Re: Porezna kartica
Da ti odeš sa njegove poreske kartice njemu bi plata bila umanjena za 21 KM, odnosno tih 21 KM bi mu poreska uzela na osnovu poreza na platu, pod uslovom da mu je plata veća od 810 KM, a ako je mu je plata 600 KM i manja onda nebi imao nikakvu promjenu.
-
hurmasica:D
#66 Re: Porezna kartica
hvala puno na odgovoru
veca mu je plata od 800 KM pa nije strasno .hvala !
-
memx
#67 Re: Porezna kartica
Nigdje veze ovo što si napisao.Del_Boy1 wrote:Da ti odeš sa njegove poreske kartice njemu bi plata bila umanjena za 21 KM, odnosno tih 21 KM bi mu poreska uzela na osnovu poreza na platu, pod uslovom da mu je plata veća od 810 KM, a ako je mu je plata 600 KM i manja onda nebi imao nikakvu promjenu.
Ako je plata 600-450 oslobađanje od poreza=150 osnovica *10% = 15KM - porez mjesečno.
Kad se odjavi s njegove kartice bit će: 600-300= 300*10% = 30KM - porez.
Razlika 15KM.
-
vanjki
#68 Re: Porezna kartica
Zna li nekoo sta je potrebno od dokumentacije za izmjenu poreske kartice tj. dodavanje drugog djetet
- Del_Boy1
#69 Re: Porezna kartica
Ako nisi dobro pročitao ona je drugo dijete na poreskoj kartici koje nosi 210 KM ličnog odbitka, znači ako on ima 810 KM platu i ona ode sa njegove kartice njemu bi se odbilo 21 KM na osnovu poreza na platu.memx wrote:Nigdje veze ovo što si napisao.Del_Boy1 wrote:Da ti odeš sa njegove poreske kartice njemu bi plata bila umanjena za 21 KM, odnosno tih 21 KM bi mu poreska uzela na osnovu poreza na platu, pod uslovom da mu je plata veća od 810 KM, a ako je mu je plata 600 KM i manja onda nebi imao nikakvu promjenu.
Ako je plata 600-450 oslobađanje od poreza=150 osnovica *10% = 15KM - porez mjesečno.
Kad se odjavi s njegove kartice bit će: 600-300= 300*10% = 30KM - porez.
Razlika 15KM.

- Del_Boy1
#70 Re: Porezna kartica
Treba ti tvoja stara poreska kartica i rodni list djeteta.vanjki wrote:Zna li nekoo sta je potrebno od dokumentacije za izmjenu poreske kartice tj. dodavanje drugog djetet
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#71 Re: Porezna kartica
meni porezna nije ok
strah me otici urediti
strah me otici urediti
- vjesticanametli
#72 Re: Porezna kartica
Zna li neko, ne mogu da naĐŽem na netu, a ne mogu ni da se sjetim, sta treba za zatvaranje poreske kartice? Pise i na vratima PU NOVI GRAD u SA u opstini ali nemam ni sliku sada ovdje
znam da treba potvrda da je osoba nezaposlena tj na birou i cips ..... ako neko ima info, molim za pomoc
hvala
- perfect_guy
#73 Re: Porezna kartica
http://knjigovodstvo.ba/wp-content/uplo ... artice.pdfvjesticanametli wrote:Zna li neko, ne mogu da naĐŽem na netu, a ne mogu ni da se sjetim, sta treba za zatvaranje poreske kartice? Pise i na vratima PU NOVI GRAD u SA u opstini ali nemam ni sliku sada ovdjeznam da treba potvrda da je osoba nezaposlena tj na birou i cips ..... ako neko ima info, molim za pomoc
hvala
ovaj obrazac, opcija poništavanja. Sad za to dodatno, tu nisam siguran
- vjesticanametli
#74 Re: Porezna kartica
Hvala puno...buni me samo sto je ovo za izdavanje a ja moram zatvoriti karticu
- perfect_guy
#75 Re: Porezna kartica
isti ide i kod izmjene, kad treba da dodaš ili skineš neku olakšicu. Upišeš ili ne upišeš novo stanje u odgovarajuću rubriku, na kraju sabereš novi koeficijent i takvo predaš za izmjenuvjesticanametli wrote:Hvala puno...buni me samo sto je ovo za izdavanje a ja moram zatvoriti karticu