Nezaposlenost u BiH 42 posto

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Kupalo

#51 Re: Nezaposlenost u BiH 42 posto

Post by Kupalo »

Evo linkovi statistickog zavoda pa racunaj:

http://www.fzs.ba/

evo i jedan sa biznis.ba

http://www.biznis.ba/index.php?option=c ... 3&Itemid=2

Da sumiramo neto plata oko 800 potrosacka korpa oko 1.500, cetvoroclana porodica , a eventualno jedno radi.
neki

#52 Re: Nezaposlenost u BiH 42 posto

Post by neki »

Kupalo wrote:
Situacija je mnogo gora od 42%, jer je 50 % stanovnistva ispod linije siromastva, a prosjek plate je relativno visok zbog plata onih 10% koji primaju neralno visoke plate za nerad.
Prosjek plate je neralno nizak jer velika vecina zvanicno zaposlenih je prijavljena na minimalac a primaju plate cesto i preko hiljadu maraka.
Ovo o 50% je cista glupost, pogledaj procentualno koliko stanovnistva ima mobitel, internet, automobil...za takve se ne moze reci da su ispod linije siromastva a ima ih puno vise od 50%
Kupalo

#53 Re: Nezaposlenost u BiH 42 posto

Post by Kupalo »

neki wrote:
Kupalo wrote:
Situacija je mnogo gora od 42%, jer je 50 % stanovnistva ispod linije siromastva, a prosjek plate je relativno visok zbog plata onih 10% koji primaju neralno visoke plate za nerad.
Prosjek plate je neralno nizak jer velika vecina zvanicno zaposlenih je prijavljena na minimalac a primaju plate cesto i preko hiljadu maraka.
Ovo o 50% je cista glupost, pogledaj procentualno koliko stanovnistva ima mobitel, internet, automobil...za takve se ne moze reci da su ispod linije siromastva a ima ih puno vise od 50%

vecina ljudi ima mobitele koji su ukradeni i dekodirani , pa ponekad cak i oni koji kopaju po kantama, ne zavaravaj se automobilima i mobitelima.
Država

#54 Re: Nezaposlenost u BiH 42 posto

Post by Država »

Kupalo wrote:

vecina ljudi ima mobitele koji su ukradeni i dekodirani , pa ponekad cak i oni koji kopaju po kantama, ne zavaravaj se automobilima i mobitelima.
Znaš li ti uopšte šta znači biti "ispod granice siromaštva"?
Kupalo

#55 Re: Nezaposlenost u BiH 42 posto

Post by Kupalo »

Država wrote:
Kupalo wrote:

Znaš li ti uopšte šta znači biti "ispod granice siromaštva"?

Ma ne haj' mi ti objasni :lol:
Država

#56 Re: Nezaposlenost u BiH 42 posto

Post by Država »

Ne znam samo šta ti je smiješno. Provalio si se i sad i dalje istrajavaš na svojim tvrdnjama. Biti ispod granice siromaštva znači da imaš manje od 3 eura dnevno po glavi tih siromašnih...
Kupalo

#57 Re: Nezaposlenost u BiH 42 posto

Post by Kupalo »

Država wrote:Ne znam samo šta ti je smiješno. Provalio si se i sad i dalje istrajavaš na svojim tvrdnjama. Biti ispod granice siromaštva znači da imaš manje od 3 eura dnevno po glavi tih siromašnih...
I ti mislis da vecina ljudi ima svaki dan 3 i vise eura u dzepu?
Država

#58 Re: Nezaposlenost u BiH 42 posto

Post by Država »

Kupalo wrote:
Država wrote:Ne znam samo šta ti je smiješno. Provalio si se i sad i dalje istrajavaš na svojim tvrdnjama. Biti ispod granice siromaštva znači da imaš manje od 3 eura dnevno po glavi tih siromašnih...
I ti mislis da vecina ljudi ima svaki dan 3 i vise eura u dzepu?
Jooooooooooj, jesi tvrdoglav. Ne radi se o tome da li imaš u džepu kad kreneš na kafu, nego da troškovi te osobe (hrana, higijenska sredstva, potrošnja struje, potrošnja vode.....) dnevno ne pređu 3 eura. Jarane, nema ba veze. Pretjer"o si i sad samo dublje ulaziš u blato. Nije tačno da preko 50% ljudi u BiH živi od tri eura dnevno. Pa samo skontaj da u ovoj zemlji ima preko 550.000 korisnika interneta...
Kupalo

#59 Re: Nezaposlenost u BiH 42 posto

Post by Kupalo »

Država ne pretjerujem, i nije mi cilj da se prepucavam, samo ti govorim da saberes i oduzmes, cijenice su da podaci nisu precizni jer nije napravljen popis stanovnistva, ali vjeruj mi da su i ovakvi statisticki podaci alarmantni.

Ako samo uzmes prosjecnu platu, iskljucis da negdje jedan penzioner cija penzija ne prelazi 400 KM izdrzava citavu porodicu vidjet ces da vecina nema 3 eura dnevno po osobi, i naravno ne mislim na odlazak na kafu.
Država

#60 Re: Nezaposlenost u BiH 42 posto

Post by Država »

U redu, nema veze...

Pozz...
Drvosjeca iz Dejcica

#61 Re: Nezaposlenost u BiH 42 posto

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Lud i ponosan wrote:
atko wrote:@Lud i ponosan... koliko se sjecam uvijek imas ovaj stav sa momentima drame kad je ova tematika u pitanju :-)

17 godina skole velis + hoces da radis ... a ZNAS li da radis ono cega ima na trzistu ? Ko da gledam diplomiro si pravo/ekonomiju/socijalni rad/odbranu i zastitu/kriminalistiku .... i pitas se zasto nema posla za vas 5000 diplomirani u drzavi gdje ima 10 000 viska istih takvih po raznim nivoima drzavnih jasala :roll:

Odnos ponude i potrznje ... sorry ... ali samo nako odstrebati fax i dobiti diplomu nije dovoljno ... i sve ce biti gore jer bolonja sad stanca magistre brze nego ikad ... vec imamo i dr koji nemaju dana radnog iskustva ... paradoks na bosanski nacin :roll:

I nikad necu shvatiti zasto mladi tako srljaju :roll:

Takodje nikad necu shvatit zasto je odziv na proteste bio u promilima kad je tako KATASTROFALNO :roll:
Prvo, nisam zavrsio po Bolonji, vec po starom programu, Ekonomski fakultet... Ako ekonomista danas ne treba, koji kadar je potreba? Ako ne treba inzenjera ETF-a (smjer informatika), koga treba? Ja znam i neke doktore sa neizvjesnom buducnoscu, odnosno znam doktora (koji je guzove poder'o na medicini, jer nije babin sin) koji radi na recepciji u jednom motelu... I on ne zna da radi svoj posao, nije kvalifikovan?

Dalje, to se zaposljavaju samo oni koji "znaju" da rade? Nemoj mi te suplje. Ne znam nista manje od 90% drzavne administracije.
Ne trazim da radim u drzavi i da se hranim drzavnom sisom, trazim da ucim i da krenem sa dna (aplicir'o sam kod dosta privatnih subjekata, vecih i manjih), trazim da RADIM a ne da palamudim, u zivotu sam radio i neke druge poslove i nicega se ne stidim, samo mi treba SANSA... A one nema ako nisi BABIN sin. I nije to slucaj samo sa mnom, ima slicnih koliko hoces... Zavrsi fakultet - malo. Idi na kurseve, upisuj postdiplomski, guraj dodatno edukaciju iz raznih oblasti - malo. Dubi na glavi - malo.

Ovi koji zavrsavaju fakultete su budale, nemaju iskustva, ne znaju da rade, trebaju da budu na birou? Oprosti, na koji nacin steci iskustvo? Volontiranjem? E i za to ti treba stela, a sto je najgore ne naucis nista. Jebu te pojedinci zarad svog interesa, a ti si tu samo konj kojeg jasu do maksimuma.

Drzava koja ima viska VSS-a? Ja ne znam da li postoji drzava na svijetu koja ima viska visoko obrazovanog kadra, osim BiH.
Ali, u pravu si, metuzalemi upisuju privatne fakultete po stare dane i zavrsavaju bez ikakvih problema. I oni su obrazovan, sposoban i kvalitetan kadar, a ovo ostalo je sve visak.

Jebo ja ovu drzavu i ova drzavnike!
Druze, ja ne znam niti jednu osobu sa ETF-om koja je bez posla, Ekonomija je druga stvar. Taj koji sa ETF-om nema posla neka odmah spali svoju diplomu i znanje nabije na K jer je neznalica i pored diplome ili ima kupljenu diplomu. SA ETF-om sam pravis posao a ne cekas da ti ga daju. Problem danasnjih studenta je sto pitaju kolika ce mi plata biti ako zavrsim ETF. Pogresan nacin razmisljanja, pogresna ocekivanja.
vjesticanametli

#62 Re: Nezaposlenost u BiH 42 posto

Post by vjesticanametli »

stanje nije dramaticno kako neko rece jer da jeste pola ovcica bi vec pjenilo.............ajmo na kafu :mrgreen:
teAMICA

#63 Re: Nezaposlenost u BiH 42 posto

Post by teAMICA »

Priorat wrote:da su u ovoj drzavi bilo koji drugi narod nego mi davnih dana bi do protesta, nereda i PROMJENA doslo. ovako, nikad!!!
:thumbup:
neki

#64 Re: Nezaposlenost u BiH 42 posto

Post by neki »

Kupalo wrote:
neki wrote: Prosjek plate je neralno nizak jer velika vecina zvanicno zaposlenih je prijavljena na minimalac a primaju plate cesto i preko hiljadu maraka.

U gradu od 400 hiljada stanovnika u kojem ima 140 hiljada registrovanih automobila, mobilnih prikljucaka vise nego stanovnika itd..nema sanse da ima ni priblizno ispod granice siromastva kako ti govoris
neki

#65 Re: Nezaposlenost u BiH 42 posto

Post by neki »

Lud i ponosan wrote:
neki wrote: U gradu od 400 hiljada stanovnika u kojem ima 140 hiljada registrovanih automobila, mobilnih prikljucaka vise nego stanovnika itd..nema sanse da ima ni priblizno ispod granice siromastva kako ti govoris
Ti podaci ti ne znace nista.

Koliko je od tih 140 hiljada automobila starije od 20 godina? Koliko porodica imaju vise od jednog auta? Koliko otpada na privredne subjekte? Koliko je na lizing?

Ti zaboravljas cinjenicu da je drzavna administracija golema i da su svi oni u stanju sebi da priuste vozilo. Kilavi su ti podaci.

J te evo sad pitam:

Koliki je procenat ljudi koji rade na crno, u odnosu na recimo 2000.-tu godinu, posto tacan podatak niko ne zna?
Koliki je procenat onih koji zaista rade na minimalcu? I da li oni mogu od tih sredstava da prezive?
Kolika je prosjecna potrosacka korpa?
I sta znaci pojam na granici siromastva?

Ljudi moji, vi ozbiljno uvjeravate mene (sebe ste vec uvjerili) kako situacija nije teska kakvom se predstavlja. Ljudi, situacija je jos gora od toga. ;)

Sta mi to proizvodimo? Sta uvozimo, a sta izvozimo? Koliki je nas vanjsko-trgoviski deficit? Da li nasa valuta treba devalvirati? Na koji nacin podsticemo poljuprivrednu proizvodnju? Sta je sa razvojnom bankom? Sta je sa zaposljavanjem? Sta je sa gradjevinarstvom? Sta je sa glomaznom administracijom? Sta je sa sumarstvom?
Dajte, uozbiljite se malo.
Nebitno koliko su stari..za svaki auto ti treba 600 km godisnje da ga registrujes, hiljadu za neko odrzavanje i jos bar hiljadu za gorivo bilo ono staro pola godine il 30 godina. To je preko 2 hiljade godisnje a to ne moze neko ko prezivljava sa cenerom dnevno. Statisticki i kad oduzmes ta administrativna i privredna vozila, u sarajevu je prosjek po porodici vise od jednog vozila. A slozices se sa mnom da u ovom gradu automobil ipak nije neophodan, koliko god gras bio u raspadu javni prevoz ipak fukcionise.
Vanjskotrgovinski deficit pokrivaju samo i jedino uplate iz dijaspore, ko sto neko rece to je balon od sapunice i kad tad ce se raspast, a ja jedva cekam jer cemo onda napokon svi malo vise razmisliti sta kupujemo u samoposluzi..
atko

#66 Re: Nezaposlenost u BiH 42 posto

Post by atko »

jedna tamo wrote:samo da kažem da je lud i ponosan potpuno u pravu....nikad više nezaposlenih nije bilo
al ja opet mislim kad bi se rasteretilo sarajevo tj. kad bi se ljudi vratili odakle su došli, nakon završenog studija bilo bi nam svima lakše :D

p.s. nemojte me napadati živi bili :D
Samo da kazem da ti opet u svom stilu pises klerofasisticke postove ... ako si nam ti predstavnik obrazovanih sarajlija ... tuga brate na kvadrat :(
atko

#67 Re: Nezaposlenost u BiH 42 posto

Post by atko »

@Lud i ponosan... ti si bas onako svoj ugao gledanja uzeo za default :-)

Slazem se, zivimo u Q od drzave ... ali pusti cmizdrenje ... ako ne mozes da nadjes posao mjenjan struku, drzavu, taktkiku, kontinent ... sta god ... stanje je tesko ... ovo je kapitalizam u bezzakonju ... takav nam grah pao ... ali ako imas kapaciteta da zavrsis bilo kakav fax onda iznadji kapaciteta i da se snadjes u realnom svijetu ...
atko

#68 Re: Nezaposlenost u BiH 42 posto

Post by atko »

Lud i ponosan wrote:
atko wrote:@Lud i ponosan... ti si bas onako svoj ugao gledanja uzeo za default :-)

Slazem se, zivimo u Q od drzave ... ali pusti cmizdrenje ... ako ne mozes da nadjes posao mjenjan struku, drzavu, taktkiku, kontinent ... sta god ... stanje je tesko ... ovo je kapitalizam u bezzakonju ... takav nam grah pao ... ali ako imas kapaciteta da zavrsis bilo kakav fax onda iznadji kapaciteta i da se snadjes u realnom svijetu ...
Ja ne uzimam svoj ugao, vec cinjenicno stanje.

Cmizdrenje? Opet ti kazem, to je cinjenicno stanje. Pa ti njega okarakterisi kako hoces. Ja sam samo realan.

U ovoj zemlji se posao moze dobiti na nacine koje sam nabrojao i svi ostalo su bajke za malu djecu. Jebiga, tako je kako je.
Nije tacno ... al haj ako ti tako kazes onda nek ti bude :roll:
jedna tamo

#69 Re: Nezaposlenost u BiH 42 posto

Post by jedna tamo »

atko wrote:
jedna tamo wrote:samo da kažem da je lud i ponosan potpuno u pravu....nikad više nezaposlenih nije bilo
al ja opet mislim kad bi se rasteretilo sarajevo tj. kad bi se ljudi vratili odakle su došli, nakon završenog studija bilo bi nam svima lakše :D

p.s. nemojte me napadati živi bili :D
Samo da kazem da ti opet u svom stilu pises klerofasisticke postove ... ako si nam ti predstavnik obrazovanih sarajlija ... tuga brate na kvadrat :(
:( tuga
madner

#70 Re: Nezaposlenost u BiH 42 posto

Post by madner »

Ha dobro, to je izgovor svugdje. I Njemacki nezaposleni kazu kako im Poljaci uzimaju radna mjesta. :D

Nema od toga nista, konkurencija ce postati samo globalnija.

Stvarni % je sigurno manji, ali koliko niko ne zna.
Alhemicarkaa

#71 Re: Nezaposlenost u BiH 42 posto

Post by Alhemicarkaa »

Kao što sam rekla i na onoj drugoj temi, sit gladnom ne vjeruje i to ti je.
Ovo što mi vidimo ulice pune auta i puni tržni centri je samo privid, farba koja će vrlo brzo spasti. Znam lika koji ima auto (golf 2, naravno), a svaki dan ide u velepekaru da kupi jucerasnji hlheb u pola cijene i da, radi na crno.
Pored toga situacija sa poslom nije ista kao prošle godine, a daleko je od pretprošle ili godina prije, kad su vecina ovih što pričaju o nesposobnosti i našli posao. Recimo prije 4 godine moji nisu mogli naci nikog da im pokosi travu (imaju dosta zemlje i ne mogu sve stici), a i za oranje je teško. Ove godine su se javile tri osobe voljne ne samo da pokose i uzoru, vec i da posiju. Jedan od njih je inžinjer elektrotehnike. Posla jednostavno nema, nema deficitarnih zanimanja, posao je danas jako teško naci i uz štelu. Moraš maltene biti direktorov ili ministrov sin, vec dalja koljenja, a da ne govorim poznanstva teško, jako teško. I sve će biti teže, evo sad će u oktobru izaci nova generacija diplomanata.
I još kad navodite rad na crno - kao da je to zaposlenje, šta će se desiti kad ti silni radnici na crno ne budu radno sposobni? Još malo ćemo gurati ovaj privid da je sve super, kao i u bivšoj nam državi, e onda će nam i ivica siromaštva biti luksuz. :(
Klodovik

#72 Re: Nezaposlenost u BiH 42 posto

Post by Klodovik »

Sad čitam članak:

Od oko 21 milijun umirovljenika u Njemačkoj ispod granice siromaštva živi oko deset posto. Statističari Organizacije za gospodarsku suradnju i razvitak (OECD) i drugih institucija nisu jedinstveni oko metode izračuna granice siromaštva. Sindikati i dobrotvorne ustanove polaze od stope siromaštva od oko 15 posto. Gotovo svi stručnjaci smatraju da će broj siromašnih starijih osoba u idućih petnaest godina porasti na deset milijuna. I da će ta tendencija biti nastavljena.

Brojni su razlozi takvog razvitka. To nije samo dugogodišnja nezaposlenost. Tu je i stalno smanjivanje plaća novih generaci ... ne poslove. Sa satnicom od ispod sedam eura oni nemaju mogućnosti da sami uplaćuju u privatno mirovinsko osiguranje. A od ukupnog broja zaposlenih samo dvije trećine uplaćuju u državno mirovinsko osiguranje. Trenutno na tri zaposlena dolazi jedan umirovljenik. Do 2030. godine broj umirovljenika i zaposlenih bi se mogao izjednačiti.

Od 2000. godine se u Njemačkoj udvostručio broj javnih kuhinja. Dieter Pfuhl iz Kolodvorske socijalne službe u Berlinu svakodnevno se susreće s problemom siromaštva: „Sve više udovica i umirovljenika koji su ranije dobro živjeli ne znaju kako platiti stanarinu, ne znaju što će jesti od 15. ili 20. u mjesecu.“ Vlasnica jednog kioska redovito viđa ljude kako prebiru kontejnere za smeće u blizini njezinog kioska i ne može doći sebi: „Da ljudi koji su pristojno obučeni kopaju po kontejnerima za smeće i traže hranu i kad nešto nađu to pojedu i ponesu sa sobom. To je tužno.“
Pera Trta
Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.

#73 Re: Nezaposlenost u BiH 42 posto

Post by Pera Trta »

@Lud i ponosan, evo i ja ću iskoristiti jedan tvoj primjer za priču kako se ne može naći posao.
Pominješ druga koji je završio medicinu i sada radi kao portir jer "ne može" naći posao u struci. E ja ti tvrdim slijedeće: ne može naći posao jer NE ŽELI da ga nađe, tj.želi da radi isključivo "u Saraj'vu", po mogućnosti u Kliničkom centru ili Općoj Bolnici...jer posla za mlade doktore ima širom naše lijepe zemlje. Iz ličnog iskustva ti kažem da smo u mom gradu godinama radili sa minimalnim brojem ljekara, da si u jednom danu morao pokrivati i po dvije ambulante, svaki drugi dan išli na teren...i kao ozeblo sunce svaki od nas čekao da dođe makar jedan novi da nas makar malo rastereti. I molili Boga da se neko od nas ne razboli, jer bi uslijedio raspad sistema. U biro KS poslali molbu da nam šalju doktore sa svoje evidencije, ali niko nije od sarajevske djece bez dana radnog staža htio čuti da dođe (lično razgovarao sa dvije kolegice iz Sarajeva kojima je preko biroa nuđeno da dođu kod nas). Vjerujem da je ista situacija i u drugim mjestima u "provinciji", jer je fluktuacija ljekarskog kadra neminovna (ljudi odlaze u veća mjesta ili odu na specijalizaciju, što znači da na njega naredne 4 godine ne možeš računati itd), a, da se ne lažemo, mnogi koji završe neće iz nekih svojih kompleksa da se vrate u rodno mjesto, koje vapi za njima (čak i ako su stipendiju primali!), nego radije čeka na birou u Sarajevu, da mu neka slaba štela pomogne da nađe posao iz snova.
I da, da kažem da kod nas plata ljekara je praktično jednaka onoj u Sa (provjerio na primjerima kolega iz Sarajeva), a mogućnosti da se dodatno zaradi, čak i za mladog neiskusnog ljekara sa daleko veće (u Sarajevu praktično ravne nuli).
Dakle, primjer tog drugara nije nešto što je indikator nezaposlenosti. Posao se više ne čeka, prošla su ta vremena...posao se TRAŽI.
Mislim da će se i atko složiti ovaj put sa mnom :D
JThomas

#74 Re: Nezaposlenost u BiH 42 posto

Post by JThomas »

kod našeg svijeta je teško i trajno poremećen sistem vrijednosti, tako da auto i mobitel nipošto ne moraju značiti da neko u svim drugim segmentima nije ispod granice siromaštva. jer upravo je krucijalno da mahala misli da se ima.
bullmastiff

#75 Re: Nezaposlenost u BiH 42 posto

Post by bullmastiff »

odakle svima za kafu ak je kokuzluk..kod nas moze biti "raaspad sistema"...al za kafu ce se imati :D
dijaspora na djelu! da nam nije njih..
Post Reply