vjeronauka u skolama
- arzuhal
#51 Re: vjeronauka u skolama
Problem koji se zametnuo u cijeloj priči je u tome što se otvorila cijela lepeza stavova - od onih koji brane vjeronauku kao predmet koji treba da ulazi u prosjek,
pa onih koji kažu da nije problem vjeronauka u školama ali da ne ulazi u prosjek,
pa onih koji bi da vjeronauku isključe na način zamjene nekim drugim predmetom (Historija religija, etika,...),
onih koji nemaju ništa protiv bilo kakve vjere, ali smatraju da se nikakva religija, vjera ne treba da uči u javnim školama,
do onih koji intimno preziru bilo kakvu religiju i voljeli bi da je izbrišu iz umova ljudi....
pa onih koji kažu da nije problem vjeronauka u školama ali da ne ulazi u prosjek,
pa onih koji bi da vjeronauku isključe na način zamjene nekim drugim predmetom (Historija religija, etika,...),
onih koji nemaju ništa protiv bilo kakve vjere, ali smatraju da se nikakva religija, vjera ne treba da uči u javnim školama,
do onih koji intimno preziru bilo kakvu religiju i voljeli bi da je izbrišu iz umova ljudi....
-
juventino77
#52 Re: vjeronauka u skolama
nije vise problem da li ce biti vjeronauka u skolama, ona se lako mogla uklonit, da je taj neko to htio, razgovorom,prijedlozima i rjesenjima da se prosjek kod djece izjednaci i ta diskriminacija ukloni, problem nastaje kad takvi kao ti vjeru ,koja je nekom svetinja, uzdanica ,podrska u teskim trenucima, nazoves posasti, kad neko ovdje a vecina ih rado to kaze i slicno, vjernike nazove vjerska gamad, to je pravi razlog zasto pojedini se bune i zasto ce se bunit, vjeronauka i nije bit ,bit je mrznja prema vjernicima, ovaj isti ministar da je pametan a pokazao je da je glup, mogao je tu odluku donjet nakon raznih rasprava kako sa vjerskim predstavnicima,stranackim i ostalim i ukazati na tu diskriminaciju,predlozit rjesenje, radit na tom pitanju pametno al ne ,njemu cilj nije bila nikakvo umanjenje diskriminacije nego donosenje odluke zato jer to on moze, moze mu se, jer ima averziju prema vjernicima kao sto i ovdje pokazuju njegovi stovaoci, pa se vjernik,onaj istinski,ne ovi sto to koriste u dnevne svrhe, nadje duboko uvrijedjen,to ti je isto kao kad bi ja tebi tvoj majku ili uzu porodicu koja ti je svetinja,koja ti je uzdanica i podrska kroz zivot,nazvao gamadi ili posasti, naravno dobio bi onakav odgovor od tebe kakav sam i zasluzio, eh tako ce i ateisti dobit od vjernika,jer im se dira u svetinju, uvijek su mi govorili,pazi se onog sto kome nista nije sveto, ovdje vise nije rijec od vjeronauci u skoli ili bilo gdje ovdje je rijec da su maske pale, da se susrela nevjerovatna mrznja samo zato sto neko vjeruje u nesto a neko drugi smatra da je to glupost, eh pa svakom njegovo, ka vrijedjate onda cete i naletit na otpor i uvredu,nista drugo i necete zasluzitAltsa wrote:a sta cemo mi koje uopste ne interesuje religija pa tako ni kultura religija niti ista sto je vezano za tu posastri0 wrote:chengaba wrote:Pitanje baš nije kakvo.
Ja iako sam ateista, stavio bih predmet kultura religija, a ne vjeronauka. Kad sam ja učio vjeronauk (a tada nije ulazila ocjena u prosjek, a da ne slušaš predmet dobiješ jako čudne poglede) učilo se isključivo o Islamu, učile se sure i ostalo.
Na kulturi religija se učilo o svim religijama, zapadnjačkim i istočnjačkim, njihovim običajima, razvoju, ljudima koji im pripadaju i sl. Naravno, opet zavisi od nastavnika kako će izvoditi nastavu, pa može opet napraviti monoteistički predmet ako ga ne kontroliše niko.
Moj prijedlog, kultura religija - obavezan predmet! Vjeronauka ako ipak bude, fakultativan, ali ko ne sluša to, može slušati npr. etiku ili estetiku, ili neki takav predmet!
Kultura religija u skolama i gotova prica! Ko hoce vjeronauku, pravac Crkva, Mekteb, vjerska škola ili nesto deseto.
- jedna tamo
#53 Re: vjeronauka u skolama
vjeronauka ne treba biti predmet u školama zato što smo mi država sa više vjera i ima dosta miješanih brakova i to samo uništava tu djecu jer ne žele ni na jednu stranu, a također ima i manjina tako da npr ima slučajeva da je jedan katolik u razredu svi muslimani i šta sad treba to dijete, šta će raditi dok su ovi na vjeronauku
ja sam prije rata išla u crkvu na vjeronauku, tako su i moji prijatelji išli u džamiju subotom i sad se tako može...ko želi i ko je vjernik ima crkve i džamije i može se sve stići i tako je generacijama bilo....sad hoće samo djecu da namjerno razdvoje i da se osjećaš ugroženo i usamljeno i jadno ako nisi pripadnik većine i da te otjeraju ....to je sada politika vjerskih vođa i to svih u svim krajevima BiH.....
ja sam prije rata išla u crkvu na vjeronauku, tako su i moji prijatelji išli u džamiju subotom i sad se tako može...ko želi i ko je vjernik ima crkve i džamije i može se sve stići i tako je generacijama bilo....sad hoće samo djecu da namjerno razdvoje i da se osjećaš ugroženo i usamljeno i jadno ako nisi pripadnik većine i da te otjeraju ....to je sada politika vjerskih vođa i to svih u svim krajevima BiH.....
- arzuhal
#54 Re: vjeronauka u skolama
Arijana i Tesnima razdvojene samo na času vjeronauke. Hebem ti, kako ih je ta vjeronauka napravila neprijateljima, i to još u Bočinji...

-
bosniak.m
#55 Re: vjeronauka u skolama
Po vašoj logici ne bi trebali učiti geografiju - jer nas razdvaja, ne bi trebali učiti ni historiju - jer nas razdvaja.jedna tamo wrote:vjeronauka ne treba biti predmet u školama zato što smo mi država sa više vjera i ima dosta miješanih brakova i to samo uništava tu djecu jer ne žele ni na jednu stranu, a također ima i manjina tako da npr ima slučajeva da je jedan katolik u razredu svi muslimani i šta sad treba to dijete, šta će raditi dok su ovi na vjeronauku
Po vašoj logici roditelji koji žele da njihova djeca idu na vjeronauku trebaju odustati od svega toga jer će izučavanje vjere, kulture, običaja i tradicije uvrijediti nekoga drugog?! Ko je ovdje isključiv?!
-
bosniak.m
#56 Re: vjeronauka u skolama
Jao kako izvrćete stvari i ovaj lijepi primjer djevojčica.arzuhal wrote:Arijana i Tesnima razdvojene samo na času vjeronauke. Hebem ti, kako ih je ta vjeronauka napravila neprijateljima, i to još u Bočinji...
Ne ide Tesnima na vjeronauku da bi se Arijana osjećala tužno i ostavljenom!
-
ri0
#57 Re: vjeronauka u skolama
Jel ko brani nekome da ide na vjeronauku? Ne brani, niti mi smeta ali mi smeta ako direktno u sekularnoj državi vjeronauka utiče na upis srednjoškolca na fakultet npr. na fakultetima gdje nema prijemnog gleda se u svaku decimalu i tako rangira. Nek ide fakultativno ko hoce, ako je dobro naucio dobit ce potvrdu u vidu opisne ocjene da je dobro savladao gradivo i gotovo.
- pezzar
#58 Re: vjeronauka u skolama
U srednjoj sam imao predmet Kultura religija, u okviru kojeg se izučavalo i Judaizam, i Hrišćanstvo, i Islam. Samo takav (opšti predmet) može ulaziti u prosjek ocjena. Sve ostalo je diskriminacija. Ako je dijete musliman i vjeronauka mu ulazi u prosjek, onda ono ima drugačiji status u odnosu na dijete koje nije musliman.
Hvala Bogu, mekteb postoji i dan danas.
-
bosniak.m
#59 Re: vjeronauka u skolama
Po kojem pravilu i zakonu ne smije biti vjeronauke u sekularnoj državi.ri0 wrote:Jel ko brani nekome da ide na vjeronauku? Ne brani, niti mi smeta ali mi smeta ako direktno u sekularnoj državi vjeronauka utiče na upis srednjoškolca na fakultet npr. na fakultetima gdje nema prijemnog gleda se u svaku decimalu i tako rangira. Nek ide fakultativno ko hoce, ako je dobro naucio dobit ce potvrdu u vidu opisne ocjene da je dobro savladao gradivo i gotovo.
Dokaži tvrdnju da ocjena iz vjeronauke (presudno) utiče na upis na fakultet, matematički i statističkim podacima.
- opa22
#60 Re: vjeronauka u skolama
bosniak.m wrote:Dokaži tvrdnju matematički i statističkim podacima.ri0 wrote:Jel ko brani nekome da ide na vjeronauku? Ne brani, niti mi smeta ali mi smeta ako direktno u sekularnoj državi vjeronauka utiče na upis srednjoškolca na fakultet npr. na fakultetima gdje nema prijemnog gleda se u svaku decimalu i tako rangira. Nek ide fakultativno ko hoce, ako je dobro naucio dobit ce potvrdu u vidu opisne ocjene da je dobro savladao gradivo i gotovo.
pa nije on zavod za statistiku, cuj dokazi matematicki, sto ti se treba dokazivati. ja nisam isao na vjeronauku u srednjoj skoli i ta petica koju bih imao bi mi povecala prosjek, koji pri upisu na fax mnogo znaci, cetiri petice tijekom cetri goine srednje skole pri upisu na fax mnogo znace i mogu biti presudni da li ces biti redovan, redovan samofinansirajuci ili pak vanredan student
-
ri0
#61 Re: vjeronauka u skolama
Nije po definiciji sekulariteta da vjeronauka utice kao bilo kakav faktor u drzavi a pogotovo ne na upis na DRZAVNI UNIVERZITET. Ne stavljaj mi rijeci u usta, nisam rekao da ne smije biti vjeronauke nego da je pogresno da u sekularnoj drzavi vjeronauka ulazi u prosjek..bosniak.m wrote:Po kojem pravilu i zakonu ne smije biti vjeronauke u sekularnoj državi.ri0 wrote:Jel ko brani nekome da ide na vjeronauku? Ne brani, niti mi smeta ali mi smeta ako direktno u sekularnoj državi vjeronauka utiče na upis srednjoškolca na fakultet npr. na fakultetima gdje nema prijemnog gleda se u svaku decimalu i tako rangira. Nek ide fakultativno ko hoce, ako je dobro naucio dobit ce potvrdu u vidu opisne ocjene da je dobro savladao gradivo i gotovo.
Dokaži tvrdnju da ocjena iz vjeronauke (presudno) utiče na upis na fakultet, matematički i statističkim podacima.
-
Great Cornholio
#62 Re: vjeronauka u skolama
Mašala, vodimo 
- nellington
#63 Re: vjeronauka u skolama
Svrati kod Peđe Kojovića na temu, on se bavio statistikom vezanom za upis u srednje škole i uticajem vjeronauke.bosniak.m wrote:Po kojem pravilu i zakonu ne smije biti vjeronauke u sekularnoj državi.ri0 wrote:Jel ko brani nekome da ide na vjeronauku? Ne brani, niti mi smeta ali mi smeta ako direktno u sekularnoj državi vjeronauka utiče na upis srednjoškolca na fakultet npr. na fakultetima gdje nema prijemnog gleda se u svaku decimalu i tako rangira. Nek ide fakultativno ko hoce, ako je dobro naucio dobit ce potvrdu u vidu opisne ocjene da je dobro savladao gradivo i gotovo.
-
bosniak.m
#64 Re: vjeronauka u skolama
Po kojem ovo pravilu?!ri0 wrote:Nije po definiciji sekulariteta da vjeronauka utice kao bilo kakav faktor u drzavi a pogotovo ne na upis na DRZAVNI UNIVERZITET. Ne stavljaj mi rijeci u usta, nisam rekao da ne smije biti vjeronauke nego da je pogresno da u sekularnoj drzavi vjeronauka ulazi u prosjek..bosniak.m wrote:Po kojem pravilu i zakonu ne smije biti vjeronauke u sekularnoj državi.ri0 wrote:Jel ko brani nekome da ide na vjeronauku? Ne brani, niti mi smeta ali mi smeta ako direktno u sekularnoj državi vjeronauka utiče na upis srednjoškolca na fakultet npr. na fakultetima gdje nema prijemnog gleda se u svaku decimalu i tako rangira. Nek ide fakultativno ko hoce, ako je dobro naucio dobit ce potvrdu u vidu opisne ocjene da je dobro savladao gradivo i gotovo.
- arzuhal
#65 Re: vjeronauka u skolama
Uvođenjem drugih izbornih predmeta za djecu (ili roditelje) koja neće na vjeronauku bi se riješio taj problem. I mirna Bosna. Odnosno, Kanton Sarajevo.ri0 wrote: Nije po definiciji sekulariteta da vjeronauka utice kao bilo kakav faktor u drzavi a pogotovo ne na upis na DRZAVNI UNIVERZITET. Ne stavljaj mi rijeci u usta, nisam rekao da ne smije biti vjeronauke nego da je pogresno da u sekularnoj drzavi vjeronauka ulazi u prosjek..
-
bosniak.m
#66 Re: vjeronauka u skolama
Upravo tako!arzuhal wrote:Uvođenjem drugih izbornih predmeta za djecu (ili roditelje) koja neće na vjeronauku bi se riješio taj problem. I mirna Bosna. Odnosno, Kanton Sarajevo.ri0 wrote: Nije po definiciji sekulariteta da vjeronauka utice kao bilo kakav faktor u drzavi a pogotovo ne na upis na DRZAVNI UNIVERZITET. Ne stavljaj mi rijeci u usta, nisam rekao da ne smije biti vjeronauke nego da je pogresno da u sekularnoj drzavi vjeronauka ulazi u prosjek..
Last edited by bosniak.m on 21/05/2011 11:09, edited 1 time in total.
-
bosniak.m
#67 Re: vjeronauka u skolama
Treba se dokazivati, jer vam je to izgleda najjači argument kojim obmanjujete ljude, baš kao što je Dino neku noć na FTV došao do neka 2,5 boda prednosti učenika koji pohađaju vjeronauku.opa22 wrote: pa nije on zavod za statistiku, cuj dokazi matematicki, sto ti se treba dokazivati. ja nisam isao na vjeronauku u srednjoj skoli i ta petica koju bih imao bi mi povecala prosjek, koji pri upisu na fax mnogo znaci, cetiri petice tijekom cetri goine srednje skole pri upisu na fax mnogo znace i mogu biti presudni da li ces biti redovan, redovan samofinansirajuci ili pak vanredan student
Kopiram:
Pretpostavimo da dva učenika imaju isti prosjek ocjena, kao što je navedeno na onom transparentu - 4,4. Pretpostavimo da se radi o deset predmeta, s tim da drugi učenik ima 11. predmet vjeronauku.
Iz zajedničkih deset predmeta su osvojili 44 od mogućih 50 poena. Drugi učenik će zbog vjeronauke imati 49 poena, ali će se njegovi poeni dijeliti sa 11, a ne sa 10, jer on ima predmet više.
Prosjek učenika koji ne prisustvuje časovima vjeronauke u ovom slučaju je 4,40, a onoga koji prisustvuje je 4,45, tako da i ovaj drugi ne prolazi odličnim! Ova razlika od 0,05 bodova u zaključnoj ocjeni je sasvim opravdana jer je učenik imao predmet više i treba nagraditi njegovu marljivost.
Ovo je sve pretpostavka da je situacija kao što sam i rekao. Moguće je da nekome vjeronauka i pokvari ovaj prosjek (čega su učenici i roditelji bili sasvim svjesni kada su se odlučili za nju)!
Koji to statistički podaci govore da vjeronauka drastično poboljšava uspjeh učenika, pa se oni upravo zbog uspjeha iz vjeronauke lahko upisuju u srednje škole?
Last edited by bosniak.m on 21/05/2011 11:11, edited 1 time in total.
- nellington
#68 Re: vjeronauka u skolama
Pitanje za moderaciju (ne volim da mi se zaključavaju teme, pa prije otvaranja pitam ovako): Možemo li u poplavi tema o vjeronauci otvoriti još jednu:
Alternativa vjeronauci - neformalna javna rasprava o predmetu koji će biti komplement vjeronauci u KS i/ili drugim kantonima
Alternativa vjeronauci - neformalna javna rasprava o predmetu koji će biti komplement vjeronauci u KS i/ili drugim kantonima
- jedna tamo
#69 Re: vjeronauka u skolama
pezzar wrote:U srednjoj sam imao predmet Kultura religija, u okviru kojeg se izučavalo i Judaizam, i Hrišćanstvo, i Islam. Samo takav (opšti predmet) može ulaziti u prosjek ocjena. Sve ostalo je diskriminacija. Ako je dijete musliman i vjeronauka mu ulazi u prosjek, onda ono ima drugačiji status u odnosu na dijete koje nije musliman.
i ja sam imala ovaj predmet i učili smo o svim vjerama
samo fakat se čovjek razočara koliko je ova današnja mladež zadojena mržnjom a sve vamo imaju jarane hrvate i srbe a kad čitaš po forumu šta se piše majkemi te strah uhvati s kim živiš a i neznaš
- kukuruz_kokicar
#70 Re: vjeronauka u skolama
A nerazumnim evo i dokaza kako vjeronauk popravlja prosjek.
Predmeti i ocjene ... 2 razred:
Matematika: 2
Bosanski 2
Fizičko 3
Muzičko 2
Moja okolina 2
Likovno 2
Vjeronauk 5
Prosjek bez vjeronauka: 2.2 - dovoljan
Prosjek sa vjeronaukom: 2.6 - dobar
Za šta ili koga je to dobro? Mislite, mislite .... za apsolutno ništa i ni za koga pa ni za tog malog učenika čiji kolega iskreni nevjernik je morao imati dvije trojke više da bi postigao istu zaključnu ocjenu uz niži prosjek - 2.5. Sta moze zakljuciti jedan, a sta drugi ucenik? Da se materijalno isplati ići na vjeronauk, odn. da je nepohadjanje vjeronauka ima negativan uticaj na uspjeh učenika u školi - čitaj društveni položaj učenika.
Pitanje za 5: je li ovo Boziji plan ili naum klerika ili mozda nesto trece?
Bosanski 2
Fizičko 3
Muzičko 2
Moja okolina 2
Likovno 2
Vjeronauk 5
Za šta ili koga je to dobro? Mislite, mislite .... za apsolutno ništa i ni za koga pa ni za tog malog učenika čiji kolega iskreni nevjernik je morao imati dvije trojke više da bi postigao istu zaključnu ocjenu uz niži prosjek - 2.5. Sta moze zakljuciti jedan, a sta drugi ucenik? Da se materijalno isplati ići na vjeronauk, odn. da je nepohadjanje vjeronauka ima negativan uticaj na uspjeh učenika u školi - čitaj društveni položaj učenika.
Pitanje za 5: je li ovo Boziji plan ili naum klerika ili mozda nesto trece?
- jedna tamo
#71 Re: vjeronauka u skolama
ma primitivizam eto šta je to
ponavljam i prije rata je postojala vjeronauka i nikome se nije branilo da ide ko je htio al sad izgleda ima više vjernika pa ne mogu svi stat u džamije i crkve pa mora biti vjeronauka u školama
ovaj narod se svakim danom sve više zatupljuje
ponavljam i prije rata je postojala vjeronauka i nikome se nije branilo da ide ko je htio al sad izgleda ima više vjernika pa ne mogu svi stat u džamije i crkve pa mora biti vjeronauka u školama
ovaj narod se svakim danom sve više zatupljuje
-
bosniak.m
#72 Re: vjeronauka u skolama
Računaj od 5-8. razreda prosjek i de nam pokaži do kojih rezultata si došao. Što se ne žališ i na to da ti je fizičko popravilo prosjek?kukuruz_kokicar wrote:A nerazumnim evo i dokaza kako vjeronauk popravlja prosjek.
Bosanski 2
Fizičko 3
Muzičko 2
Moja okolina 2
Likovno 2
Vjeronauk 5
Last edited by bosniak.m on 21/05/2011 11:16, edited 1 time in total.
-
theTruePath
#73 Re: vjeronauka u skolama
treba izbaciti muzicko i likovnobosniak.m wrote:Što se ne žališ i na to da ti je fizičko popravilo prosjek?kukuruz_kokicar wrote:A nerazumnim evo i dokaza kako vjeronauk popravlja prosjek.
Bosanski 2
Fizičko 3
Muzičko 2
Moja okolina 2
Likovno 2
Vjeronauk 5
- opa22
#74 Re: vjeronauka u skolama
ma ukinut osnovnu i srednju skolu opcenito treba ucimo zivotnu skolu
- illuminated
#75 Re: vjeronauka u skolama
Ne bi. Evo i zasto.arzuhal wrote:Uvođenjem drugih izbornih predmeta za djecu (ili roditelje) koja neće na vjeronauku bi se riješio taj problem. I mirna Bosna. Odnosno, Kanton Sarajevo.ri0 wrote: Nije po definiciji sekulariteta da vjeronauka utice kao bilo kakav faktor u drzavi a pogotovo ne na upis na DRZAVNI UNIVERZITET. Ne stavljaj mi rijeci u usta, nisam rekao da ne smije biti vjeronauke nego da je pogresno da u sekularnoj drzavi vjeronauka ulazi u prosjek..
To su sve izborni predmeti. Ako ne zeli niko da pohadja te izborne predmete, na kojim se dijele 5ice samo tako ,
on je u startu diskriminiran.
Svi znamo da se tu ne radi ni o religiji ni o Bogu nego interesima i to sljedecim:
1. Vrlo mali procenat ucenika bi isao na vjeronauku kada ne bi ulazila u prosjek. Ucenici ne vole toliko Boga koliko se misli i koliko ih se indirektno sili ukljucujuci ocjenu u prosjek.
2. Kada bi opao interes za vjeronauku onda bi se to odrazilo i na zanimanje vjeroucitelj, koje bi izgubilo smisao u drzavnim skolskim ustanovama jer treba uhljebiti tolike vjeroucitelje koji zavrsavaju.
Nema tu ljubavi prema Bogu ni u tragovima, drug moj.
Kako ucenici sad diskriminirani:
Dokaz:
Ako dva ucenika imaju identicne ocjene iz svih predmeta, jedan je ateista, drugi vjernik, i vjernik pretpostavimo ima 5 iz vjeronauke jer je dobar vjernik, imace veci prosjek ocjena od ateista i prednost pri upisu bilo gdje.
Zar nije to diskriminacija?
Evo recimo, ja kao vjernik, koji nije religiozan, ne bih isao na vjeronauku, ali bi mi bilo drago da mi jos jedna 5ica ulazi u prosjek. Takva suptilna vrsta prisile mi se gadi. Ne mrzim vjernike, daleko od toga, ali prezirem mesije koji silom tjeraju u vjeru.
Last edited by illuminated on 21/05/2011 11:22, edited 1 time in total.