Ni u jednoj demokratskoj i gradjanskoj zemlji ni na zapadu ni na istoku se vjerski poglavari ne mijesaju u drzavno obrazovanjeImamopobjednika wrote:Hajde molim te reci da ovo namjerno pises da bi isprovocirao reakciju a ne zato sto ozbiljno mislis da je ovo neki argument? Naravno da se ministar obrazovanja treba mijesati u svoj posao ali isto tako i Reis ul ulema ima pravo na mijesanje u konkretno ovo pitanje.neki wrote:Reisu je u opisu posla da se mjesa u svjetovno obrazovanje a ministru obrazovanja nije??![]()
Koliko mi je poznato BiH je gradjanska a ne vjerska drzava, reis nema sta da se petlja u drzavno obrazovanje, nek se drzi dzamija i IZ
Ti ocito mijesas pojam marksisticke ili komunisticke drzave sa gradjanskom. U svakoj normalnoj demokratskoj, gradjanskoj zemlji na Zapadu vjerski lideri se mijesaju u stvari koje nemaju striktne veze sa samom vjerskom institucijom. Ne mijesas zabe i babe.
Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...
-
neki
#51 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...
- vox-populi
#52 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...
Hajd malo objasni na koji nacin je ministar pogazio principe demokratije? I na koji nacin je trebao donijeti odluku? Referendumom?Imamopobjednika wrote: Pa i sam ministar gazi principe demokratije. Samovoljno je donio odluke koju zasigurno ne podrzava vecina stanovnika Kantona. Protivno volji svojih koalicionih partnera.
Ti si ozbiljna osoba pa cu ozbiljno i sa tobom (mada vise volim podgrijavati ove hepo kockice). Najpametnije bi bilo da Suljagic povuce ovu odluku do kraja skolske godine i da se nadje neki kompromis. A siguran sam da je moguce. U mojim ocima je najveci problem nacin na koji je odluka donesena a ne sama odluka.
Malo se obrazuj pa procitaj koje su nadleznosti ministarstva a koje IZ. Pa onda opet malo procitaj kako i na koji nacin ministar moze djelovati.
Ako ti se odluka ne svidja, bez obzira da li ti smatrao da je demokratska, legalna, legitimna ili sta vec, imas demokratske nacine da iskazes svoje nezadovoljstvo. Mozes recimo organizovati javne tribine, mozes organizovati mirne proteste, mozes organizovati prikupljanje peticije protiv odluke, moze pisati Ustavnom sudu, Sudu u Strazburu... Ima tu milion legalnih i demokratskih nacina da iskazes svoje nezadovoljstvo. Problem je sto sve ovo nabrojano podrazumijeva dizanje dupeta ispred tastature, a to je vec previse, lakse je ratovati po forumima.
Reis je otvoreno pozvao na nasilje, sto ne ulazi u ovu grupu demokratskih i legalnih nacina....
I na kraju, izbori su za tri godine, pa ce gradjani KS reci sta misle o ovoj i svim ostalim odlukama ministra.
- madner
#53 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...
Ama mijesate kruske i jabuke.
Nije problem sto reis kaze sta misli, to mu je u opisu posla. Problem je sto kod nas ima vise uticaja nego u zapadnim zemljama. Papa 50 godina trubi protiv abortusa i kondoma, pa ga niko ne uzima za ozbiljno u Evropi.
Nije problem sto reis kaze sta misli, to mu je u opisu posla. Problem je sto kod nas ima vise uticaja nego u zapadnim zemljama. Papa 50 godina trubi protiv abortusa i kondoma, pa ga niko ne uzima za ozbiljno u Evropi.
Last edited by madner on 19/05/2011 11:17, edited 1 time in total.
-
žuta
#54 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...
vala jestxDenisx wrote:Jeste li vi normalni, i ti i reis? Kakav crni rat, kakav front, kakva "prva linija"? Igrate World of Warcraft ako vam je do rata (i mladomuslimani i mladokomunisti) i normalan svijet pustite da zivi svoj zivot.
Bagra huskacka, i jedni i drugi
- seln
#55 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...
Mislim da @Imamopobjednika nikad vise nece glasati za SDP. 
- damir_m
#56 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...
pozdrav,
kako je Cerić javno izrazio svoj šovinizam, a ne bi ni smijenjen ni kritiziran od strane IZ. Čovjek bi sutra bio spreman
na poziv na rat vjernicima koji se ne slažu s njim, ateistima, Srebreničkim žrtvama... Bosna i Islam -- to su Careića kategorije na kojima se temelji sve. Uporedio je on Bakira Hadžiomerovica sa onima koji su granatirali i ubijali nevine u Sarajevu, IZ i njeni novinari Suljagića prozivaju bolesnim Ničeom, A SVE ZBOG TOGA ŠTO SE PROSIJEK OCJENA... KAMO SRECE DA JE MOGUCE UKINUTI VJERONAUKU!!!!!!
Mustafa ef. Cerić: Ko mene ne voli, mrzi Islam i Bosnu (parafraza)
http://pogledi.blogger.ba/arhiva/2011/05/18/2762342
Bosnjaci.net: desnica sa dna kace u službi IZ BiH
http://pogledi.blogger.ba/arhiva/2011/05/11/2757673
kako je Cerić javno izrazio svoj šovinizam, a ne bi ni smijenjen ni kritiziran od strane IZ. Čovjek bi sutra bio spreman
na poziv na rat vjernicima koji se ne slažu s njim, ateistima, Srebreničkim žrtvama... Bosna i Islam -- to su Careića kategorije na kojima se temelji sve. Uporedio je on Bakira Hadžiomerovica sa onima koji su granatirali i ubijali nevine u Sarajevu, IZ i njeni novinari Suljagića prozivaju bolesnim Ničeom, A SVE ZBOG TOGA ŠTO SE PROSIJEK OCJENA... KAMO SRECE DA JE MOGUCE UKINUTI VJERONAUKU!!!!!!
Last edited by damir_m on 19/05/2011 11:18, edited 1 time in total.
-
žuta
#57 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...
kad se uvodila vjeronauka u škole niko nije pitao građane kantona dali žele vjeronaukuvox-populi wrote:Hajd malo objasni na koji nacin je ministar pogazio principe demokratije? I na koji nacin je trebao donijeti odluku? Referendumom?Imamopobjednika wrote: Pa i sam ministar gazi principe demokratije. Samovoljno je donio odluke koju zasigurno ne podrzava vecina stanovnika Kantona. Protivno volji svojih koalicionih partnera.
Ti si ozbiljna osoba pa cu ozbiljno i sa tobom (mada vise volim podgrijavati ove hepo kockice). Najpametnije bi bilo da Suljagic povuce ovu odluku do kraja skolske godine i da se nadje neki kompromis. A siguran sam da je moguce. U mojim ocima je najveci problem nacin na koji je odluka donesena a ne sama odluka.
Malo se obrazuj pa procitaj koje su nadleznosti ministarstva a koje IZ. Pa onda opet malo procitaj kako i na koji nacin ministar moze djelovati.
Ako ti se odluka ne svidja, bez obzira da li ti smatrao da je demokratska, legalna, legitimna ili sta vec, imas demokratske nacine da iskazes svoje nezadovoljstvo. Mozes recimo organizovati javne tribine, mozes organizovati mirne proteste, mozes organizovati prikupljanje peticije protiv odluke, moze pisati Ustavnom sudu, Sudu u Strazburu... Ima tu milion legalnih i demokratskih nacina da iskazes svoje nezadovoljstvo. Problem je sto sve ovo nabrojano podrazumijeva dizanje dupeta ispred tastature, a to je vec previse, lakse je ratovati po forumima.
Reis je otvoreno pozvao na nasilje, sto ne ulazi u ovu grupu demokratskih i legalnih nacina....
I na kraju, izbori su za tri godine, pa ce gradjani KS reci sta misle o ovoj i svim ostalim odlukama ministra.
-
Magloviti
#58 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...
Sreca pa je ova klerikalna desnica 'malobrojna i neagresivna''.damir_m wrote:pozdrav,
na poziv na rat vjernicima koji se ne slažu s njim, ateistima, Srebreničkim žrtvama... Bosna i Islam -- to su Careića kategorije na kojima se temelji sve. Uporedio je on Bakira Hadžiomerovica sa onima koji su granatirali i ubijali nevine u Sarajevu, IZ i njeni novinari Suljagića prozivaju bolesnim Ničeom, A SVE ZBOG TOGA ŠTO SE PROSIJEK OCJENA... KAMO SRECE DA JE MOGUCE UKINUTI VJERONAUKU!!!!!!![]()
-
žuta
#59 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...
po meni ispravan stav ministra al ministar i nova vlada nema dovoljno vremena a ni stručnih kadrova da promjeni stvari u ove tri godine tako da mislim da evo za tri godine opet vjeronauka u prosjeku i tako klaj klaj dok svi ne odemo u p........ lijepe materine
-
enx
#60 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...
ha ha ovi se sami provaljuju.
Nije u pitanju ni vjera ni nauka nego čisti interes. Koriste vjeronauku da sebi podignu prosjek u školi.
Gdje je onda tu prava vjera. Ja pomislih da se na vjeronauku ide iz vjerskih razloga!!!!!!!!!!!!! Moj sin je isao na vjeronauku kad nije ulazila u prosjek, a mi išli u džamiju i u bivšem sistemu. Ko je ovdje lud. A ko zbunjen?!
Nije u pitanju ni vjera ni nauka nego čisti interes. Koriste vjeronauku da sebi podignu prosjek u školi.
Gdje je onda tu prava vjera. Ja pomislih da se na vjeronauku ide iz vjerskih razloga!!!!!!!!!!!!! Moj sin je isao na vjeronauku kad nije ulazila u prosjek, a mi išli u džamiju i u bivšem sistemu. Ko je ovdje lud. A ko zbunjen?!
- damir_m
#61 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...
"neagresivna" -- poziv na SA-ljeto na egipatskom modeluMagloviti wrote:Sreca pa je ova klerikalna desnica 'malobrojna i neagresivna''.damir_m wrote:pozdrav,
na poziv na rat vjernicima koji se ne slažu s njim, ateistima, Srebreničkim žrtvama... Bosna i Islam -- to su Careića kategorije na kojima se temelji sve. Uporedio je on Bakira Hadžiomerovica sa onima koji su granatirali i ubijali nevine u Sarajevu, IZ i njeni novinari Suljagića prozivaju bolesnim Ničeom, A SVE ZBOG TOGA ŠTO SE PROSIJEK OCJENA... KAMO SRECE DA JE MOGUCE UKINUTI VJERONAUKU!!!!!!![]()
http://pogledi.blogger.ba/arhiva/2011/05/11/2757673![]()
![]()
Agresivnost smo mi vidjeli u ratu! Narod zna!
-
žuta
#62 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...
dali neko zna jeli rejs bio u sarajevu 92-95
-
Magloviti
#63 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...
Reis je bio u 'Sikagu' .žuta wrote:dali neko zna jeli rejs bio u sarajevu 92-95
Nije bio tamo gdje je najteze- u trezoru centralne banke.
-
žuta
#64 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...
j........... ga b........... a inas sve s njim mahnite
-
neki
#65 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...
Upravo to i jeste razlog sve ove frke oko vjeronauke...djeca isla masovno na vjeronauku da bi popravila prosjek, a hodze im nizakakvo znanje davali petice samo da ih sto vise dolazi da bi opravdali postojanje svog radnog mjesta u skoli. Sad kad ocjena ne bude ulazila u prosjek, djeca nece ici a hodze ce morati sjahati sa budzetaenx wrote:ha ha ovi se sami provaljuju.
-
enx
#66 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...
Al će ići oni koji žele da idu iz pravih pobuda. a ne zbog interesa- Koliko je ljudi samo bilo u KP zbog interesa. A gdje je danas KP. Vjera je privatna stvar.
I ako ne ulazi u prosjek, mislim da će biti dovoljno zainteresovanih za ovaj predmet. Tako ćemo vratiti vjeru vjernicima.
Baš po vjeru je opasno da ulazi u prosjek!
I ja radim dok primam platu. Sve se svodi na to.
I ako ne ulazi u prosjek, mislim da će biti dovoljno zainteresovanih za ovaj predmet. Tako ćemo vratiti vjeru vjernicima.
Baš po vjeru je opasno da ulazi u prosjek!
I ja radim dok primam platu. Sve se svodi na to.
-
klif
#67 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...
Smatram da težište javnog diskursa treba prebaciti sa emocionalne na objektivnu ravan, te dopustiti ekspertima da kažu svoje mišljenje o konkretnoj i o temi obrazovanja u KS uopšte. Uporediti ukupnu visinu izdvajanja budžetskih sredstava predviđenih za obrazovanje po segmentima, te na osnovu tih pokazatelja otvoriti javnu diskusiju s pitanjem kakvo niže i srednje obrazovanje KS zaista želi, pošto se radi o limitiranim sredstvima.madner wrote: Najveci problem je sto se dira u privilegije vjerskih zajednica i sto nece biti u stanju zaposljavati kadar koji skoluju, sto je indirektno gubljenje uticaja. Sve ostalo su samo simptomi.
Ako se na osnovu ozbiljno i temeljito sprovedene javne rasprave zaista utvrdi da bh društvo težište obrazovanja želi postaviti na izobrazbu vjernika, a ne, recimo, informatičkih ili stručnjaka iz oblasti prirodnih nauka, onda to treba i vrednovati na odgovarajući način. Emocionaliziranje teme zasigurno neće riješiti problem.
- Imamopobjednika
#68 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...
Nisam nikada ni glasao.seln wrote:Mislim da @Imamopobjednika nikad vise nece glasati za SDP.
-
žuta
#69 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...
pa gdje ima vjeronauka u vrtiću 
-
Max Bunker
#70 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...
Vidi, da ti ja nesta objasnim.Imamopobjednika wrote:Sto je u potpunosti isto kao i kada ministar iz Srebrenice odlucuje o obrazovanju u Kantonu Sarajevo.madner wrote:Bilo bi zanimljivo kada bi Reis doveo sarenu svitu iz svih krajeva BiH da odlucuje o kantonu. Gradski i demokratski skroz
Ministar je, prije svega drzavljanin Bosne i Hercegovine, koji je nastanjen u Kantonu Sarajevo. Kao takav moze biti ministar u KS i kao takav moze i odlucivati o obrazovanju u KS.
Sarena svita iz ostalih krajeva BiH, nije nastanjena u KS pa tako i ne moze da odlucuje o obrazovanju ( ne moze odlucivati ni o cemu u KS, sto se tice gradjana KS ).
- seln
#71 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...
Prema nezvaničnim informacijama do kojih su došle e-Novine, zbog reakcija vjerskih zajednica, nereakcije SDP-a i pritisaka javnosti kantonalni ministar obrazovanja Emir Suljagić najvjerovatnije će podnijeti ostavku. Koliko je za sada poznato, obzirom da se situacija mijenja iz sata u sat, odluka o ocjeni iz vjeronauke neće biti povučena.
Mediji u BiH u četvrtak su objavili vijest da je na sjednici koja je održana u srijedu, odlučeno da se povuče odluka o prebacivanju ocjena iz vjeronauke u opisne za ovu školsku godinu. Kako pišu Nezavisne novine, prema informacijama iz Kantonalnog odbora SDA, prihvaćen je njihov zahtjev o povlačenju instrukcije čime bi ocjene iz vjeronauke opet ulazile u ukupan prosjek učenika.
U Ministarstvu nauke i obrazovanja KS tvrde da nije riječ o povlačenju instrukcije ministra Emira Suljagića (SDP) da ocjene iz vjeronauke ne ulaze u prosjek nego dopunama koje će detaljnije dati uputstva školama. "Instrukcija nije povučena. Na sjednici Vlade danas su prihvaćene dopune instrukcije i biće distribuisane u sve škole, a o svemu će detaljnije biti obrazloženo u saopštenju za javnost koje će biti emitovano sutra", kazao je za Nezavisne novine Stefan Pejović, savjetnik ministra Suljagića.
Međutim, kako su e-novine saznale iz nezvaničnih izvora, odluka o vjeronauci neće biti povučena, ali je izgledno da će ministar obrazovanja Kantona Sarajevo Emir Suljagić podnijeti ostavku.
Zvanične informacije trebale bi biti dostupne javnosti oko podneva.
Podsjetimo, nakon odluke ministra Suljagića da ocjena iz vjeronauke više ne ulazi u prosjek, na sramotan način su reagovale vjerske zajednice u BiH, na prvom mjestu Islamska zajednica na čelu sa reisom Mustafom Cerićem, koji je prijetio „sarajevskim proljećem”, i njegovog posilnog u vidu Muhameda Velića koji se nije libio da pozove na bacanje fatve na Suljagića.
Jednako je zabrinjavajuća i nereakcija SDP, ali i drugih stranaka na vlasti, koje nisu našle za shodno da odgovore, ako ništa drugo, na prijetnje državnim udarom jednog vjerskog vođe jer je BiH, makar zvanično, sekularna država.
Podršku Emiru Suljagiću dali su Naša Stranka, PEN Centar BiH, UG Zašto da ne, Politički savjet Centra za interdisciplinarne studije Sarajeva (POLIS), te bh. intelektualci.
star
- damir_m
#72 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...
o kojem diskursu pričamo kada IZ priča o ukidanju vjeronauke? -- NITI JE KOME PALO UKIDANJE VJERONAUKE NA PAMET NITI BI TO BILO PAMETNO ZA IKOGA!klif wrote:Smatram da težište javnog diskursa treba prebaciti sa emocionalne na objektivnu ravan, te dopustiti ekspertima da kažu svoje mišljenje o konkretnoj i o temi obrazovanja u KS uopšte. Uporediti ukupnu visinu izdvajanja budžetskih sredstava predviđenih za obrazovanje po segmentima, te na osnovu tih pokazatelja otvoriti javnu diskusiju s pitanjem kakvo niže i srednje obrazovanje KS zaista želi, pošto se radi o limitiranim sredstvima.madner wrote: Najveci problem je sto se dira u privilegije vjerskih zajednica i sto nece biti u stanju zaposljavati kadar koji skoluju, sto je indirektno gubljenje uticaja. Sve ostalo su samo simptomi.
Ako se na osnovu ozbiljno i temeljito sprovedene javne rasprave zaista utvrdi da bh društvo težište obrazovanja želi postaviti na izobrazbu vjernika, a ne, recimo, informatičkih ili stručnjaka iz oblasti prirodnih nauka, onda to treba i vrednovati na odgovarajući način. Emocionaliziranje teme zasigurno neće riješiti problem.
PROSIJEK OCJENA.
-
klif
#73 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...
Ministar bi trebalo da zna da svako zadiranje u stečena prava vuče za sobom određene reakcije. Stoga je za svaku odluku koja može dovesti do nezadovoljstva određene grupacije neophodno sprovesti širu javnu raspravu. Ministar je dužan da određuje politički pravac djelovanja, ali donošenje odluka "lomljenjem preko koljena" može biti krivo protumačeno i ne naići na podršku javnosti. Stoga je okrugli sto sa svim zainteresiranim akterima u oblasti obrazovanja o zadatoj temi bio imperativ u njegovom radu.seln wrote:Podsjetimo, nakon odluke ministra Suljagića da ocjena iz vjeronauke više ne ulazi u prosjek, na sramotan način su reagovale vjerske zajednice u BiH, na prvom mjestu Islamska zajednica na čelu sa reisom Mustafom Cerićem, koji je prijetio „sarajevskim proljećem”, i njegovog posilnog u vidu Muhameda Velića koji se nije libio da pozove na bacanje fatve na Suljagića.
-
covjek_cokolada
#74 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...
seln wrote:Prema nezvaničnim informacijama do kojih su došle e-Novine, zbog reakcija vjerskih zajednica, nereakcije SDP-a i pritisaka javnosti kantonalni ministar obrazovanja Emir Suljagić najvjerovatnije će podnijeti ostavku. Koliko je za sada poznato, obzirom da se situacija mijenja iz sata u sat, odluka o ocjeni iz vjeronauke neće biti povučena.
Mediji u BiH u četvrtak su objavili vijest da je na sjednici koja je održana u srijedu, odlučeno da se povuče odluka o prebacivanju ocjena iz vjeronauke u opisne za ovu školsku godinu. Kako pišu Nezavisne novine, prema informacijama iz Kantonalnog odbora SDA, prihvaćen je njihov zahtjev o povlačenju instrukcije čime bi ocjene iz vjeronauke opet ulazile u ukupan prosjek učenika.
U Ministarstvu nauke i obrazovanja KS tvrde da nije riječ o povlačenju instrukcije ministra Emira Suljagića (SDP) da ocjene iz vjeronauke ne ulaze u prosjek nego dopunama koje će detaljnije dati uputstva školama. "Instrukcija nije povučena. Na sjednici Vlade danas su prihvaćene dopune instrukcije i biće distribuisane u sve škole, a o svemu će detaljnije biti obrazloženo u saopštenju za javnost koje će biti emitovano sutra", kazao je za Nezavisne novine Stefan Pejović, savjetnik ministra Suljagića.
Međutim, kako su e-novine saznale iz nezvaničnih izvora, odluka o vjeronauci neće biti povučena, ali je izgledno da će ministar obrazovanja Kantona Sarajevo Emir Suljagić podnijeti ostavku.
Zvanične informacije trebale bi biti dostupne javnosti oko podneva.
Podsjetimo, nakon odluke ministra Suljagića da ocjena iz vjeronauke više ne ulazi u prosjek, na sramotan način su reagovale vjerske zajednice u BiH, na prvom mjestu Islamska zajednica na čelu sa reisom Mustafom Cerićem, koji je prijetio „sarajevskim proljećem”, i njegovog posilnog u vidu Muhameda Velića koji se nije libio da pozove na bacanje fatve na Suljagića.
Jednako je zabrinjavajuća i nereakcija SDP, ali i drugih stranaka na vlasti, koje nisu našle za shodno da odgovore, ako ništa drugo, na prijetnje državnim udarom jednog vjerskog vođe jer je BiH, makar zvanično, sekularna država.
Podršku Emiru Suljagiću dali su Naša Stranka, PEN Centar BiH, UG Zašto da ne, Politički savjet Centra za interdisciplinarne studije Sarajeva (POLIS), te bh. intelektualci.
star
i treba da da otkaz. ovo je konacni dokaz da sdp NIJE gradjanska stranka i da sdp NE ZANIMA drzava za covjeka. lako je bilo pred izbore lupat po prstima one koje je popularno lupati po prstima i vjesati titove slike da bi se neka bakica upecala na sentimentalnu pricu. ali kad treba nesta konkretno uraditi i to nista vise nego podrzati vlastitog ministra u jednom tako bezazlenom i blagom potezu kao sto je uvodjenje opisne ocjene za vjeronauku kako bi djeca u jednom toboze multinacionalnom i sekularnom kantonu bila ravnopravna onda nista. bolje se ne zamjerati vjerskim zajednicama. jadno i bijedno i predstavlja konacaj kraj bilo kakve iluzije o navodnoj gradjanskoj ideji unutar sdp stranke.
-
levana
#75 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...
A sta mu je ostalo nega dati ostavku? Da se bori sa vjetrenjacama? Ocito je da nije dorastao ovom lopovluku i pokvarenosti, ako uopce i postoji iko dovoljno snazan da izadje na kraj sa ovom mafijom. Kako u IZ, tako i u pobjednickoj, lijevoj struji. I u svim ostalima u posranom nam vilajetu

Last edited by levana on 19/05/2011 12:10, edited 1 time in total.