NATO All About (OSBiH i NATO Savez-Clanstvo)

Post Reply
Skijaš

#51 Re: NATO All About (OSBiH i NATO Savez-Clanstvo)

Post by Skijaš »

Mecena wrote:
Skijaš wrote:
Nama koji podržavamo ulazak ove zemlje u NATO.
Dobro. Postoje i oni koji misle da je to tri koraka unazad za BiH
OK, obratite se svojim političkim predstavnicima i ako većina zastupnika u državnom parlamentu podrži zaustavljanje procesa NATO integracija, neka se taj proces zaustavi. Sve gradski i demokratski.
dzeno123

#52 Re: NATO All About (OSBiH i NATO Savez-Clanstvo)

Post by dzeno123 »

Malo je tuzno vidjeti da jedna ovako bitna tema za nase drustvo je ispisana u 2 stranice. Ma koliko propusta i mana imao sjevernoatlanski savez (NATO) on je jedini garant da se na ovim prostorima nece opet desiti krvoprolice, jedini sluzbeni garant. Glavna stavka u NATO propisima i na kojima se temelji ova organizacija jeste "Napad na jednu clanicu predstavlja napad na sve", u slucaju da se ovo ne ispostuje samim tim bi ovaj savez izgubio smisao. Takodjer treba istaci da postoji mnostvo velikih svjetskih investitora koji vise nece da ulazu u zemlje koje nisu clanice NATO-a. Svi oni subjekti koji na bilo koji nacin opstruiraju, nisu za ulazak u savez su : krajnje ne upuceni ili ne misle dobro nasoj zemlji.
Skijaš

#53 Re: NATO All About (OSBiH i NATO Savez-Clanstvo)

Post by Skijaš »

dzeno123 wrote:Malo je tuzno vidjeti da jedna ovako bitna tema za nase drustvo je ispisana u 2 stranice. Ma koliko propusta i mana imao sjevernoatlanski savez (NATO) on je jedini garant da se na ovim prostorima nece opet desiti krvoprolice, jedini sluzbeni garant. Glavna stavka u NATO propisima i na kojima se temelji ova organizacija jeste "Napad na jednu clanicu predstavlja napad na sve", u slucaju da se ovo ne ispostuje samim tim bi ovaj savez izgubio smisao. Takodjer treba istaci da postoji mnostvo velikih svjetskih investitora koji vise nece da ulazu u zemlje koje nisu clanice NATO-a. Svi oni subjekti koji na bilo koji nacin opstruiraju, nisu za ulazak u savez su : krajnje ne upuceni ili ne misle dobro nasoj zemlji.
:thumbup:
Mecena

#54 Re: NATO All About (OSBiH i NATO Savez-Clanstvo)

Post by Mecena »

dzeno123 wrote:Malo je tuzno vidjeti da jedna ovako bitna tema za nase drustvo je ispisana u 2 stranice. Ma koliko propusta i mana imao sjevernoatlanski savez (NATO) on je jedini garant da se na ovim prostorima nece opet desiti krvoprolice, jedini sluzbeni garant. Glavna stavka u NATO propisima i na kojima se temelji ova organizacija jeste "Napad na jednu clanicu predstavlja napad na sve", u slucaju da se ovo ne ispostuje samim tim bi ovaj savez izgubio smisao. Takodjer treba istaci da postoji mnostvo velikih svjetskih investitora koji vise nece da ulazu u zemlje koje nisu clanice NATO-a. Svi oni subjekti koji na bilo koji nacin opstruiraju, nisu za ulazak u savez su : krajnje ne upuceni ili ne misle dobro nasoj zemlji.

"sjevernoatlanski savez (NATO) on je jedini garant da se na ovim prostorima nece opet desiti krvoprolice, jedini sluzbeni garant."

- Vrlo ozbiljan argument, vrlo ozbiljan... Nema zbora. Na ovim prostorima se desilo krvoproliće koje se ni po koju cijenu ne smije ponoviti i ako je ulazak u NATO jedini garant mira, onda sam i ja za NATO.

Međutim, ne treba zaboraviti da NATO, kao vojni instrument globalne oligarhije, može da bude i oruđe destabilizacije BiH, ako je to u interesu elite. Ne treba zaboraviti da ta sila postaje sve omraženija širom svijeta, da njen ugled nije bio nikada manji, a da u njenim "akcijama" učestvuje sve manje zemalja (primjer Njemačkog bojkota i intervencije na Libiju). Ne treba zaboraviti da je taj savez refkesjija unipolarnog svijeta koji se polako urušava, a svijet postaje mulitipolaran (USA, Kina, Rusija, Indija, Brazil, itd). Postavlja se temeljno pitanje da li je kasno za pristupanje ovoj ogranizaciji. Ukratko, postoji mnogo pitanja, a jako malo kvalitetnih odgovora.

"Svi oni subjekti koji na bilo koji nacin opstruiraju, nisu za ulazak u savez su : krajnje ne upuceni ili ne misle dobro nasoj zemlji."

Uvaženi sagovorniče.

Kao neko ko je rođen u BiH, kao neko ko ima rodbinu u BiH, u oba entiteta (da ne pominjem dijasporu i susjedstvo), čija rodbina ima nepokretnosti i u regiji i u BiH (oba entiteta), životno sam zainteresovan za mir i stabilnost. Jedina razlika između mene i vas je u tome što ja mislim da BiH MORA IMATI I ALTERNATIVU, jer je jadna i besperspektivna ona zemlja čija budućnost zavisi samo od jedne strane ili jednog, prolaznog vojnog bloka. Duboko sam uvjeren da postoji više alternativa koje BiH i sve njene narode i građane može provesti kroz scilu i haridbu koje su pred nama.

Misliti o alternativama nije zločin, niti neprijateljski čin, nego izraz duboke i autentične brige i odgovornosti, s one strane internetskih provokacija ili nadmetanja

Lijep pozdrav!
Hodidid

#55 Re: NATO All About (OSBiH i NATO Savez-Clanstvo)

Post by Hodidid »

Alternativa koju ti spominjes odnosno neutralnost je u Evropi prevazidjena kao ideja. Cak ni Svedska koja se vodi maximom ne mijesanja u ratne sukobe vec 200 godina je neutralna samo na papiru a u praksi ucestvuje u operacijama Nato kontingenta u Afganistanu. U praksi neutralna je jedino Svicarska koja ima svoje razloge za to i to je tako vec stoljecima.

Ostali su se svrstali. Stajati po strani i izigravati gljivu dok je sigurnost zemlje u opasnosti mogu samo oni koji su zlonamjerni ili politicki amateri.
Sto se tice samostalnosti i neovisnosti ona nije upitna ulaskom u Nato savez.

Jedino Srbija "uspijeva" po Jeremicu sjediti na 4 stolice i balansirati svoju vanjsku politiku izmedju Rusije, EU, USA i Kine. Kako to uspijeva Srbija ne zna ni Boris Tadic ali bitno je da uspijeva.

A mi jebi ga nismo tako sposobni kao Srbija pa se trebamo osloniti na one snage u koje se mozemo koliko toliko pouzdati.
Last edited by Hodidid on 24/09/2011 14:35, edited 1 time in total.
zavrzlama

#56 Re: NATO All About (OSBiH i NATO Savez-Clanstvo)

Post by zavrzlama »

Situacija je jasna da jasnija ne moze biti...srbija i velikosrpski projekat su glavni neprijatelji BIH...tako da ulazak u NATO nema alternativu...Ulazak BIH u NATO je kraj sna o podjeli BIH,gdje NATO operativci bi za par godina unistili svu prorusko-srbijansku infrastrukturu u BIH i to je kraj price i velikosprskog sranja po BIH...zato ce velikosrbi pokusati preko SDA ljigavaca (TIHOG I JUNIORA)da osiguraju prolongiranje ulaska BIH u NATO,nudeci ovim ljigavcima kojekakve usptupke....Tu dolazi ona @skijaseva strategija da se ne popusta i ne ulazi sa velikosrbima u bilo kakave dogovore a zaobilazi zapad i NATO inetresi..nama se nudi neutralnost ,da nas bez zapadne alijanse kao saveznika,mogu lakse poklat sledeci put.....malo morgen :wink:
Mecena

#57 Re: NATO All About (OSBiH i NATO Savez-Clanstvo)

Post by Mecena »

Hodidid wrote:Alternativa koju ti spominjes odnosno neutralnost je u Evropi prevazidjena kao ideja. Cak ni Svedska koja se vodi maximom ne mijesanja u ratne sukobe vec 200 godina je neutralna samo na papiru a u praksi ucestvuje u operacijama Nato kontingenta u Afganistanu. U praksi neutralna je jedino Svicarska koja ima svoje razloge za to i to je tako vec stoljecima.

Ostali su se svrstali. Stajati po strani i izigravati gljivu dok je sigurnost zemlje u opasnosti mogu samo oni koji su zlonamjerni ili politicki amateri.
Sto se tice samostalnosti i neovisnosti ona nije upitna ulaskom u Nato savez.
"U praksi neutralna je jedino Svicarska koja ima svoje razloge za to i to je tako vec stoljecima."

Apsolutno netačno. Izvan NATO, od evropskih zemalja su:
Švajcarska, Austrija, Irska, Švedska i Finska,
pa - Ukrajina, Bjelorusija, Rusija, Moldavija i Gruzija,
a u našem susjedstvu Srbija i Crna Gora.

Nema potrebe za svrstavanjem, nema više hladnog rata. Vrijeme je za strateško promišljanje u svijetu koji nije ni sličan onom s kraja 20-og vijeka.
Last edited by Mecena on 24/09/2011 14:55, edited 3 times in total.
Mecena

#58 Re: NATO All About (OSBiH i NATO Savez-Clanstvo)

Post by Mecena »

zavrzlama wrote:Situacija je jasna da jasnija ne moze biti...srbija i velikosrpski projekat su glavni neprijatelji BIH...tako da ulazak u NATO nema alternativu...Ulazak BIH u NATO je kraj sna o podjeli BIH,gdje NATO operativci bi za par godina unistili svu prorusko-srbijansku infrastrukturu u BIH i to je kraj price i velikosprskog sranja po BIH...zato ce velikosrbi pokusati preko SDA ljigavaca (TIHOG I JUNIORA)da osiguraju prolongiranje ulaska BIH u NATO,nudeci ovim ljigavcima kojekakve usptupke....Tu dolazi ona @skijaseva strategija da se ne popusta i ne ulazi sa velikosrbima u bilo kakave dogovore a zaobilazi zapad i NATO inetresi..nama se nudi neutralnost ,da nas bez zapadne alijanse kao saveznika,mogu lakse poklat sledeci put.....malo morgen :wink:
- Čovječe dragi. Ja nisam Milo Dodik, nego običan građanin koji misli svojom glavom. Ovo nije parlament na kome će se donijeti odluke, nego portal na kojem iznosimo svoja mišljenja. Ako će ti biti lakše da pričaš sa istomišljenicima, ja ću otići sa ovog topika, pa neka se mantra do Sundjega dana "NATO, NATO, NATO ... NATO, NATO, NATO..."

Ćao.
zavrzlama

#59 Re: NATO All About (OSBiH i NATO Savez-Clanstvo)

Post by zavrzlama »

Mecena wrote:
zavrzlama wrote:Situacija je jasna da jasnija ne moze biti...srbija i velikosrpski projekat su glavni neprijatelji BIH...tako da ulazak u NATO nema alternativu...Ulazak BIH u NATO je kraj sna o podjeli BIH,gdje NATO operativci bi za par godina unistili svu prorusko-srbijansku infrastrukturu u BIH i to je kraj price i velikosprskog sranja po BIH...zato ce velikosrbi pokusati preko SDA ljigavaca (TIHOG I JUNIORA)da osiguraju prolongiranje ulaska BIH u NATO,nudeci ovim ljigavcima kojekakve usptupke....Tu dolazi ona @skijaseva strategija da se ne popusta i ne ulazi sa velikosrbima u bilo kakave dogovore a zaobilazi zapad i NATO inetresi..nama se nudi neutralnost ,da nas bez zapadne alijanse kao saveznika,mogu lakse poklat sledeci put.....malo morgen :wink:
- Čovječe dragi. Ja nisam Milo Dodik, nego običan građanin koji misli svojom glavom. Ovo nije parlament na kome će se donijeti odluke, nego portal na kojem iznosimo svoja mišljenja. Ako će ti biti lakše da pričaš sa istomišljenicima, ja ću otići sa ovog topika, pa neka se mantra do Sundjega dana "NATO, NATO, NATO ... NATO, NATO, NATO..."

Ćao.
gdje je ko tebe spsomenuo u mom postu :mrgreen: niko tebi ne pridaje toliko paznju,ti se sam umislio da je nekom stalo do tvog misljenja :D ...vec deseti put kazes "cao" a vracas se po dodatnu porciju :D
Skijaš

#60 Re: NATO All About (OSBiH i NATO Savez-Clanstvo)

Post by Skijaš »

Mecena wrote:Nema potrebe za svrstavanjem, nema više hladnog rata. Vrijeme je za strateško promišljanje u svijetu koji nije ni sličan onom s kraja 20-og vijeka.
Naprotiv, stanje u svijetu postaje sve nestabilnije, Rusija postaje sve arogantnija a ni islamistički faktor kao globalni igrač nije za potcijeniti, nama je mjesto u NATO savezu, što prije, to bolje.
dzeno123

#61 Re: NATO All About (OSBiH i NATO Savez-Clanstvo)

Post by dzeno123 »

Mecena wrote:

"sjevernoatlanski savez (NATO) on je jedini garant da se na ovim prostorima nece opet desiti krvoprolice, jedini sluzbeni garant."

- Vrlo ozbiljan argument, vrlo ozbiljan... Nema zbora. Na ovim prostorima se desilo krvoproliće koje se ni po koju cijenu ne smije ponoviti i ako je ulazak u NATO jedini garant mira, onda sam i ja za NATO.

Međutim, ne treba zaboraviti da NATO, kao vojni instrument globalne oligarhije, može da bude i oruđe destabilizacije BiH, ako je to u interesu elite. Ne treba zaboraviti da ta sila postaje sve omraženija širom svijeta, da njen ugled nije bio nikada manji, a da u njenim "akcijama" učestvuje sve manje zemalja (primjer Njemačkog bojkota i intervencije na Libiju). Ne treba zaboraviti da je taj savez refkesjija unipolarnog svijeta koji se polako urušava, a svijet postaje mulitipolaran (USA, Kina, Rusija, Indija, Brazil, itd). Postavlja se temeljno pitanje da li je kasno za pristupanje ovoj ogranizaciji. Ukratko, postoji mnogo pitanja, a jako malo kvalitetnih odgovora.

"Svi oni subjekti koji na bilo koji nacin opstruiraju, nisu za ulazak u savez su : krajnje ne upuceni ili ne misle dobro nasoj zemlji."

Uvaženi sagovorniče.

Kao neko ko je rođen u BiH, kao neko ko ima rodbinu u BiH, u oba entiteta (da ne pominjem dijasporu i susjedstvo), čija rodbina ima nepokretnosti i u regiji i u BiH (oba entiteta), životno sam zainteresovan za mir i stabilnost. Jedina razlika između mene i vas je u tome što ja mislim da BiH MORA IMATI I ALTERNATIVU, jer je jadna i besperspektivna ona zemlja čija budućnost zavisi samo od jedne strane ili jednog, prolaznog vojnog bloka. Duboko sam uvjeren da postoji više alternativa koje BiH i sve njene narode i građane može provesti kroz scilu i haridbu koje su pred nama.

Misliti o alternativama nije zločin, niti neprijateljski čin, nego izraz duboke i autentične brige i odgovornosti, s one strane internetskih provokacija ili nadmetanja

Lijep pozdrav!
Sta je po tebi alternativa, i da li u ovome trenutku postoji slicna sigurnosna organizacija u svijetu?

Koje su to negativne strane NATO zbog kojih bi trebali traziti alternativu?
Mecena

#62 Re: NATO All About (OSBiH i NATO Savez-Clanstvo)

Post by Mecena »

dzeno123 wrote: Sta je po tebi alternativa, i da li u ovome trenutku postoji slicna sigurnosna organizacija u svijetu?
Negativne strane sam djelimično pobrojao (pogledaj gore), a alternativu vidim u statusu neutralnosti koji imaju, npr: Švajcarska, Austrija, Irska, Švedska ili Finska.
heckler

#63 Re: NATO All About (OSBiH i NATO Savez-Clanstvo)

Post by heckler »

Mecena wrote:
dzeno123 wrote: Sta je po tebi alternativa, i da li u ovome trenutku postoji slicna sigurnosna organizacija u svijetu?
Negativne strane sam djelimično pobrojao (pogledaj gore), a alternativu vidim u statusu neutralnosti koji imaju, npr: Švajcarska, Austrija, Irska, Švedska ili Finska.

Jelde i jos ako moze kako da se demilitiziramo to bi jos bolje bilo? A najbolje da svi stavimo glave na panj pa da nas drage komsije mogu rahat dokrajciti.

Kakav vrhunac licimjerja
dzeno123

#64 Re: NATO All About (OSBiH i NATO Savez-Clanstvo)

Post by dzeno123 »

Mecena wrote:
U slucaju agresije na BiH, konkretno kako nam moze pomoci taj status neutralnosti?

Ne napadajte covjeka, mozda barata sa boljim informacijama od nas koji npr.magistriramo na podrucju svjetske sigurnosti.
Mecena

#65 Re: NATO All About (OSBiH i NATO Savez-Clanstvo)

Post by Mecena »

heckler wrote: Jelde i jos ako moze kako da se demilitiziramo to bi jos bolje bilo? A najbolje da svi stavimo glave na panj pa da nas drage komsije mogu rahat dokrajciti.

Kakav vrhunac licimjerja
Apsurd! Biti vojno neutralan, uopšte ne znači biti demilitarizovan.
To su dva apsolutno odvojena pojma.
Mecena

#66 Re: NATO All About (OSBiH i NATO Savez-Clanstvo)

Post by Mecena »

dzeno123 wrote: U slucaju agresije na BiH, konkretno kako nam moze pomoci taj status neutralnosti?

Ne napadajte covjeka, mozda barata sa boljim informacijama od nas koji npr.magistriramo na podrucju svjetske sigurnosti.
Braniti se može i vojno neutralan, kao i onaj ko je član nekog vojnog saveza. Pitanje je samo koliko je pripadanje nekom vojnom bloku (u ovom slučaju NATO-u) svrsishodno i pametno na isteku 2011 godine, kada NATO struktura počinje iznutra da se urušava i kada na svjetskoj sceni izrastaju novi politički i vojni centri. Mnogo više se može postići sa

1. Multiralateralnim političkim sporazumima sa svjetskim centrima moći ;
2. Efikasnim vojnim snagama unutar BiH,

nego pripadanju NATO-u,

moje je mišljenje.
Hemel

#67 Re: NATO All About (OSBiH i NATO Savez-Clanstvo)

Post by Hemel »

Mecena wrote:
dzeno123 wrote: U slucaju agresije na BiH, konkretno kako nam moze pomoci taj status neutralnosti?

Braniti se može i vojno neutralan, kao i onaj ko je član nekog vojnog saveza. Pitanje je samo koliko je pripadanje nekom vojnom bloku (u ovom slučaju NATO-u) svrsishodno i pametno na isteku 2011 godine, kada NATO struktura počinje iznutra da se urušava i kada na svjetskoj sceni izrastaju novi politički i vojni centri. Mnogo više se može postići sa

nego pripadanju NATO-u,

moje je mišljenje.
vidis da sam sebe diskreditujes kao ozbiljnog sagovornika... :-)
Skijaš

#68 Re: NATO All About (OSBiH i NATO Savez-Clanstvo)

Post by Skijaš »

@Mecena

Putin će se ponovo kandidovati za predsjednika Rusije i njegova kontrola nad tom zemljom konstantno jača. Imaš ove igrarije sa raketnim štitom, ljude poput Konuzina, Šešelja i mogućnost da u slučaju neutralnosti, određeni elementi u BiH ugroze tu našu neutralnost.

Dalje, u arapskom svijetu imaš svrgavanje diktatora koji su do sada bili jedini štit od islamista. I to ne mislim nepismenih islamista koji ne znaju sabrati dva i dva a Kuran znaju napamet, nego zeznutih islamista koji su inžinjeri, doktori, političari, uvezani u organizacije poput Muslimanske braće i koji streme uspostavljanju islamske megadržave, hilafeta. A u BiH imaš elemente koji bi u slučaju neke neutralnosti utjecaj tog političkog islama pokušali ojačati i kod nas.

Zato se treba prestati prenemagati i stranu izabrati sada, prije nego što svijet klizne u veću krizu a mi ostanemo izloženi na vjetrometini. Jesi li za to da pola BiH bude ruska ispostava ? Nisi. Jesi li za to da u Srednjebosanskom kantonu imaš pokušaje stvaranja miniemirata, u čiju bi se onda zaštitu stavio taj hilafet ? Nisi. OK, onda treba ući u NATO dok još primaju i iz tog hlada gledati jačanje Rusije i revolucije po muslimanskom svijetu.
Mecena

#69 Re: NATO All About (OSBiH i NATO Savez-Clanstvo)

Post by Mecena »

Hemel wrote: vidis da sam sebe diskreditujes kao ozbiljnog sagovornika... :-)
Zašto, moliću lijepo?
dzeno123

#70 Re: NATO All About (OSBiH i NATO Savez-Clanstvo)

Post by dzeno123 »

Mecena wrote:

nego pripadanju NATO-u,

moje je mišljenje.
Uz svo duzno postovanje o kakvim ti multiralateralnim političkim sporazumima sa svjetskim centrima moći govoris? Ko to potpisuje, ili da se oslonimo na "obecanja"?

O ovome drugom je i smjesno diskutovati, mi sa ovakvim stanjem u drzavi nemamo ni resursa a ni potencijala da postanemo ozbiljno vojno urededjena zemlja.

U ovome trenutku jedina opcija je NATO, u slucaju raspada, kud ostale drzave tu i mi cao djaci.

p.s Ne mogu da vjerujem da uopste spominjemo raspad NATO-a. :-)
Hemel

#71 Re: NATO All About (OSBiH i NATO Savez-Clanstvo)

Post by Hemel »

Mecena wrote:
Hemel wrote: vidis da sam sebe diskreditujes kao ozbiljnog sagovornika... :-)
Zašto, moliću lijepo?
50% pripadnika oruzanih snaga BiH dolazi na posao zbog (relativno) dobre plate a ostalih 50% mislim da u sebi imaju i dozu patriotizma. kako bi to izgledalo jacanje vojnih snaga BiH kada tih prvih 50% na samo jedan mig politicara ne bi doslo na posao...svako zatezanje odnosa sa susjedima, gubimo najmanje 1/3 pripadnika oruzanih snaga...

NATO i samo NATO nama moze garantovati mir sve dok i njegov ne bude ugrozen a sve druge opcije (neutralnost, militarizacija...) ne dolaze u obzir u ovakvom okruzenju.
Mecena

#72 Re: NATO All About (OSBiH i NATO Savez-Clanstvo)

Post by Mecena »

Skijaš wrote:@Mecena

Putin će se ponovo kandidovati za predsjednika Rusije i njegova kontrola nad tom zemljom konstantno jača. Imaš ove igrarije sa raketnim štitom, ljude poput Konuzina, Šešelja i mogućnost da u slučaju neutralnosti, određeni elementi u BiH ugroze tu našu neutralnost.

Dalje, u arapskom svijetu imaš svrgavanje diktatora koji su do sada bili jedini štit od islamista. I to ne mislim nepismenih islamista koji ne znaju sabrati dva i dva a Kuran znaju napamet, nego zeznutih islamista koji su inžinjeri, doktori, političari, uvezani u organizacije poput Muslimanske braće i koji streme uspostavljanju islamske megadržave, hilafeta. A u BiH imaš elemente koji bi u slučaju neke neutralnosti utjecaj tog političkog islama pokušali ojačati i kod nas.

Zato se treba prestati prenemagati i stranu izabrati sada, prije nego što svijet klizne u veću krizu a mi ostanemo izloženi na vjetrometini. Jesi li za to da pola BiH bude ruska ispostava ? Nisi. Jesi li za to da u Srednjebosanskom kantonu imaš pokušaje stvaranja miniemirata, u čiju bi se onda zaštitu stavio taj hilafet ? Nisi. OK, onda treba ući u NATO dok još primaju i iz tog hlada gledati jačanje Rusije i revolucije po muslimanskom svijetu.

- Ako mene kao nearapa i nemuslimana uopšte ne brinu tendencije unutar islamskog svijeta i njihova (legitimna) čežnja i težnja za halifatom, zašto to tebe brine? Hoćeš da NATO-trupe uvode red u tvom narodu...? Ja sam protiv toga. Ja sam za konačni ultimativni razgovor i dogovor unutar BiH koji će za epilog imati - KONSENZUS,

1. oko vanjsko-političkih prioriteta (EU, ali izvan NATO, staus posmatrača u Islamskoj konferenciji, kvalitetne veze sa USA, Rusijom, Kinom, Indijom), gdje bi unutrašnje hrišćansko-muslimanske, srpsko-muslimansko-hrvatske potencijale utjelovili u politiku aktivne poltike neutralnosti;
2. držati BiH izvan bilo kakvih vojnih saveza i tako sačuvati i narod i zemlju u budućim vremenima;
3. na osnovu istog dogovora držati nužni minimum vojnih snaga radi otklanjanja straha od bilo kakve vanjske agresije.
Mecena

#73 Re: NATO All About (OSBiH i NATO Savez-Clanstvo)

Post by Mecena »

Hemel wrote:
50% pripadnika oruzanih snaga BiH dolazi na posao zbog (relativno) dobre plate a ostalih 50% mislim da u sebi imaju i dozu patriotizma. kako bi to izgledalo jacanje vojnih snaga BiH kada tih prvih 50% na samo jedan mig politicara ne bi doslo na posao...svako zatezanje odnosa sa susjedima, gubimo najmanje 1/3 pripadnika oruzanih snaga...

NATO i samo NATO nama moze garantovati mir sve dok i njegov ne bude ugrozen a sve druge opcije (neutralnost, militarizacija...) ne dolaze u obzir u ovakvom okruzenju.
Razumijem te jako dobro. Ali, u slučaju pametnog i promišljenog pristupa državnoj tematici koja bi dovela do konsenzusa, imao bi 100% tigrova.
Skijaš

#74 Re: NATO All About (OSBiH i NATO Savez-Clanstvo)

Post by Skijaš »

Mecena wrote:
Skijaš wrote:@Mecena

- Ako mene kao nearapa i nemuslimana uopšte ne brinu tendencije unutar islamskog svijeta i njihova (legitimna) čežnja i težnja za halifatom, zašto to tebe brine? Hoćeš da NATO-trupe uvode red u tvom narodu...?
Prvo, nisam Bošnjak (i bilo bi dobro da prestaneš koristiti termin Muslimani). Drugo, spomenuo sam i jačanje ruske opasnosti, a ne samo panislamizma. BiH ne smije dočekati bilo kakvo globalno zaoštravanje neutralna jer se u tom slučaju neće moći kontrolisati pojedine grupe ili čak političke partije, koje će djelovati kao ispostave tih velesila. Evo Dodik je išao u Moskvu da se pobratimi sa Jedinstvenom Rusijom, šta ako zbog raketnog štita dođe do eskalacije na relaciji Vašington-Moskva ? Kako Dodika spriječiti u njegovim naporima da se ponaša kao ruski igrač ? Dogovorom ? Kao što smo se dogovorili da nećemo osporavati sudske presude kojim se potvrđuje genocid?

Nismo naivni. BiH treba ući u NATO, tvoje teoretisanje možda pije vode kod onih koji ne znaju kako svijet funkcioniše i koje je lako impresionirati zavodljivom demagogijom. Ali nismo svi takvi.
Mecena

#75 Re: NATO All About (OSBiH i NATO Savez-Clanstvo)

Post by Mecena »

dzeno123 wrote: Uz svo duzno postovanje o kakvim ti multiralateralnim političkim sporazumima sa svjetskim centrima moći govoris? Ko to potpisuje, ili da se oslonimo na "obecanja"?O ovome drugom je i smjesno diskutovati, mi sa ovakvim stanjem u drzavi nemamo ni resursa a ni potencijala da postanemo ozbiljno vojno urededjena zemlja. U ovome trenutku jedina opcija je NATO, u slucaju raspada, kud ostale drzave tu i mi cao djaci.

p.s Ne mogu da vjerujem da uopste spominjemo raspad NATO-a. :-)
Nema smislenog pristupa bez alternative. Ako si na magisterijskom (master) studiju za bezbjednost, onda moraš da razlikuješ strategiju od taktike, ali i višedimenzionalnost mogućih rješenja. Zato ovdje podstičem promišljanje o alternativi.

Znam da je BiH u "banani", ali postoje ljudski resursi i rješenja, samo nećemo jedni druge da čujemo.

Ja ne mogu da vjerujem da ne znaš da je monolitnost NATO-a poljuljana, da se u njemu otvaraju mnoga pitanja, a da je Njemačka već više puta VETO-irala američke inicijative (Ukrajina, Gruzija, Libija). NATO danas, nije NATO juče.
Post Reply