Bosanski_kralj wrote:Nisu ga imali pravo ovako ubiti, bez obzira na to što je počinio. Još evo čitam da je bio i nenaoružan.
Masovne ubice nemaju nikakva prava. Oni su ubili njega jednog ( ubicu ) a on je ubijao hiljade nedužnih civila ( pretpostavimo da je među njegovim žrtvama bilo manje od 5% ubica ).
Ne razumijem forumaše koji o Bin Ladenu govore afirmativno u bilo kom obliku ili ''neutralno''. Kao da se niste dovoljno uživjeli u užase onoga što je činio taj nečovjek. Ne bi škodilo da se malo zamislite u ''paklenom tornju'' ili avionu u pogrešno vrijeme na pogrešnom mjestu, i da se potpuno nedužni i možda čak prijateljski prema Arapima i islamu nađete u ''slatkoj'' dilemi: ''Da li da me proguta vatra ili da skačem s tornja?'
Nešto mi govori da onda ne biste razmišljali ( citirat ću izjave 3 forumaša ): ''Ovaj što me hoće ubiti stvarno ima m**a! Nisam za, ali nisam ni protiv njega! Ako ga ikad uhvate neka budu nježni prema njemu i ne ubiju ga, pogotovo ako je nenaoružan. Jeste da ću ja sad da umrem u 25.oj., 35.oj, 45.oj i ostaviti uplakanu porodicu a i baš mi se nešto živi, a takođe sam nenaoružan a bit ću ubijen na jako gadan način, ali ne mari! Ja sam sredstvo da fanatični ludak postane šehid u svojoj glavi i da uživa u uobrazilji da će ići u raj jer je mene ubio! Jupi!''
Ne samo da mi je potpuno normalno što se Amerikanci raduju, nego se i ja radujem ništa manje nego oni. Ja sam se svakako rodila na pogrešnom mjestu u pogrešno vrijeme

kao i svi vi, ali smo mi što tipkamo na forumu ipak preživjeli rat. Igrom slučaja mogla sam da se nađem na još pogrešnijem mjestu ( toranj, avion ) u pogrešno vrijeme ( 11. 9. ). Nisam, ali mnogi nevini jesu, i nikako nisam ravnodušna prema toj patnji.
To što Amerikanci glume okolo policajce i vode nepotrebne ratove je užas, i nije ni meni čudo što ih je neko napao. Ali, ako su oni došli u poziciju da osvete 3000 žrtava neka su. Šta su trebali, čitati mu njegova prava? Paziti da ostane živ u naizmjeničnoj razmjeni vatre?
Na ovoj temi ( i na onoj zaključanoj ) neki zaista kao da opravdavaju Bin Ladena. Ne bi me ni čudilo, ali sjetim se istih kako su osjetljivi kad su bošnjačke patnje u pitanju i krivnja R. Mladića. Mogli bismo i njega tako opravdati? Ili Batka? On je mislio u svojoj glavi da radi dobro i baš je imao m**a! Također se ne sjećam da je iko držao ''neprimjerenim'' javno slavlje i radovanje nakon hapšenja Karadžića. U čemu je razlika što se sad Amerikanci raduju?
Ispade da je važno koje su nacije žrtve? Ameri nisu bitni kao žrtve? Vrijede manje od drugih žrtava? Pripazite malo u kakvu zamku upadate. Masovno ubistvo hiljada nedužnih civila u Srebrenici ili Americi, zvali mi to genocid ili terorizam, je zapravo isto. Zgražaš li se nad jednim trebao bi i nad drugim i to bez ijedne natruhe dvojbi i opravdanja lika i nedjela. Ne možeš misliti da je skoro ok što su Ameri civili dobili po nosu jer im Vlada serucka po svijetu, a ovamo misliš da je horor nad hororima ( i jest ) što su Bošnjaci dobili po nosu jer im je njihovo rukovodstvo proglasilo referendum i nezavisnost. Ja se izvinjavam ako sam nekog uvrijedila ovim poređenjem, ali meni su ubistva nevinih ista, bez obzira za kakvu lažnu ideologiju su počinjena ( religijsku ili nacionalnu ). Skoro da ispade da jadni Osama nije kriv što je tako vatren ''musliman'' i što je žarko želio kao šehid u dženet! Musliman sam stavila u navodnike jer dotičnog uopšte ne smatram vjernikom nego psihičkim bolesnikom. Nisam vjernik, ali koliko mi je poznato, vjernicima je zabranjeno ubijanje.
I mislim i da američka vlada treba da snosi odgovornost za svoje zločine, ali ne da Amerikanci za to plate glavom. Vrlo malo forumaša je zapravo pokazalo odobravanje što je s lica zemlje nestao lik koji je ugrožavao i nas Bosance. Kako? Pa sjetite se koliko vam familije i drugih Bosanaca živi po Americi i Zapadnoj Evropi, Osaminim glavnim metama! I zaista mi je morbidno što niko da pomene sve te žrtve a brinemo se da li je on sahranjen po propisu i ibretimo se nad reakcijom Amerikanaca. I kako su se uopšte usudili ubiti ga? Pa stvarno...
Isto tako, ne sumnjam da je ubijen iako razumijem otkud teorije zavjere, istina je što neko napisa, da živimo u dobu kad niko više ni u šta ne vjeruje, što je razumljivo. Nema dokaza za širu javnost ( još ) ali najjači dokaz je činjenica da Osama nije izbacio video - demant i ''šuknuo'' Amerikancima.