Dzuma namaz

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
karbofix

#51 Re: Dzuma namaz

Post by karbofix »

TIPKARIPKA wrote:Sellam za sve one ljude koji vjeruju u Allaha dž.š a i za "ostale". Nekako pade mi ideja, jer je danas džuma pa da svako od nas zapamti neku rečenicu koja mu se dojmila na hutbi (od imama) i da zapiše na ovom postu. Nadam se da ste shvatili pouku... Et, pa se odazovete akobogda. Sellam jos jednom.
Tvrtko II Kotromanić wrote: :?:
:-)
Tvrtko II Kotromanić

#52 Re: Dzuma namaz

Post by Tvrtko II Kotromanić »

karbofix wrote:
TIPKARIPKA wrote:Sellam za sve one ljude koji vjeruju u Allaha dž.š a i za "ostale". Nekako pade mi ideja, jer je danas džuma pa da svako od nas zapamti neku rečenicu koja mu se dojmila na hutbi (od imama) i da zapiše na ovom postu. Nadam se da ste shvatili pouku... Et, pa se odazovete akobogda. Sellam jos jednom.
Tvrtko II Kotromanić wrote: :?:
:-)
znam to :roll: , ali mi nije jasno sta si htio rec zapravo sa tim
bijela

#53 Re: Dzuma namaz

Post by bijela »

nellington wrote:
Omer ef. Zulić? Ili su svi imali i ovaj slikoviti primjer ašćare :)
ovo je spominjao i ef. velić iz istiklala
karbofix

#54 Re: Dzuma namaz

Post by karbofix »

karbofix wrote:"Pa eto, draga braćo, ako možete da halalite nešto novca poslije džume, ispred džamije kod našeg kolege sa kutijom za priloge, jer vidite kakva su danas vremena..."
Ovim sam želio reći da na svakoj džumi prave neke akcije prikupljanja novca "za potrebe Islamske zajednice". Taj novac nema neke posebne namjene. Da je naprimjer rekao "za potrebe izgradnje džamije" ili nešto slično - uredu (tada dam novac jer uglavnom znam gdje se treba graditi ta džamija i znam u kakvom stanju obično bude već postojeća..). Ali da se na svakoj džumi daje novac za potrebe IZ-a :roll: I to kaže u sred priče o nečemu što nema nikakve veze s tim... :zoka:
kamen spoticanja

#55 Re: Dzuma namaz

Post by kamen spoticanja »

Ellinor wrote:Da i ja podnesem izvještaj.

Danas je imam pričao o svemu i svačemu, pa ću ponešto od toga zapisati. Najprije je tumačio ajet ""O vjernici, brinite se o sebi; ako ste na Pravom putu, neće vam nauditi onaj koji je zalutao" (u prevodu Korkuta), a koji u prevodu Karića glasi "O vjernici, brinite se o svojim dušama..."
Karićev prevod naglašava individualnu, unutrašnju dimenziju ajeta; dok je kod Korkuta zastupljena džematska, kolektivna dimenzija - vjernici, brinite se o sebi (tj. o svojoj zajednici, jedni o drugima).

Zatim je spominjao kako svaka promjena nastaje, prije svega, kao unutrašnja promjena u čovjeku. Ne postoji kolektivna promjena, kolektivna umjetnička djela i sl. Promjena je uvijek lična i zbog toga umjesto da tražimo promjenu od drugih treba da tražimo promjenu u sebi. Nećemo biti veći ponižavanjem drugih ljudi, traženjem njihovih grešaka, već veličinu možemo isključivo postići kao odraz naših vlastitih djela.

Spominjao je i kako su Bošnjaci još uvijek nezreli kao nacija, kako još uvijek očekujemo da drugi nam priskoče u pomoć, kako smo slabi sve dok očekujemo da drugi ne dozvole da se po nama gazi, a da ćemo biti jaki onda kada budemo sposobni sami spriječiti da nam se čini zlo.

Citirao je "Islamsku deklaraciju" gdje Alija kaže da iz naše psihologije javnog nastupa treba izbaciti 2 stvari : 1. vjerovanje u čuda i 2. očekivanje pomoći od drugih, te da nema Mehdija koji će riješiti sve probleme islamskog svijeta, već islamski svijet mora da se uhvati u koštac sa svojim problemima.

Kao primjer nezrelosti Bošnjaka, u institucionalnom smislu, naveo je to što su Bošnjaci hitri da omalovažavaju vlastite institucije, ako oni nisu dio istih, tj. ako ne predstavljaju bitan faktor u njima. Zatim je rekao da treba da uzmemo pouku od ptica, koje kada migriraju, imaju na svom vrhu najsnažnije ptice. Kada se ptica na vrhu umori, nju smjenjuje druga i tako redom. Na začelju su najslabije ptice koje također imaju svoju ulogu - one grakću i podržavaju ptice sa čela da ih nastave voditi na dugom putu.

P.S. Spomenuo je i da je danas petak 13 i da samo džahili vjeruju kako je to nesretan dan, dok vjernici znaju ili treba da znaju kako je nesretan dan onaj u kome se ne učini neko dobro djelo ili se ne nauči nešto novo :D .
Takođe je podsjetio i na nesreću na Zlom Brijegu, koja se dogodila 13. maja 2002., kada se autobus survao u Bosnu na putu ka tekiji na Buni; tada su 43 osobe iz mog džemata poginule.
Mevludin ef Dizdarevic...sjajna hudba :thumbup: dio o pticama tako je dobro zaokruzio cjelinu da me odusevilo :thumbup:
inace kako si zemljak :)
ExNihilo

#56 Re: Dzuma namaz

Post by ExNihilo »

kamen spoticanja wrote: Mevludin ef Dizdarevic...sjajna hudba :thumbup: dio o pticama tako je dobro zaokruzio cjelinu da me odusevilo :thumbup:
inace kako si zemljak :)
Mevludin skoro uvijek ima kvalitetne hutbe :D
Ovdje mu nema ravnog, što se toga tiče :)

Dobro sam,hvala Allahu, kako si ti :)
Callahan44

#57 Re: Dzuma namaz

Post by Callahan44 »

Zelja za imetkom i statusom za vjeru su kao dva vuka u toru punom ovaca koji tu ostanu do jutra.

parafraziram hadis koji je prenio efendija na danasnjoj hutbi
ExNihilo

#58 Re: Dzuma namaz

Post by ExNihilo »

Kaže efendija danas:

"Braćo i .... prisutni" (htio reć' sestre) :D :lol:
idealnaM

#59 Re: Dzuma namaz

Post by idealnaM »

Ellinor wrote:Kaže efendija danas:

:lol:
arzuhal

#60 Re: Dzuma namaz

Post by arzuhal »

Ellinor wrote:Kaže efendija danas:

Možda je htio reći, ali pogriješio svakako nije :)

Meni je danas hutba legla, baš ono :) ..Volim Kur'an i volim kada se kroz Kur'an govori. Takve hutbe, takve postove, takve riječi uopće pamtim i teško zaboravljam.
Ono što me se posebno dojmilo u današnjoj hutbi - a to je svakako moja intimna stvar - je bio jedan ajet kojeg znam, kojeg sam toliko puta proučio, ali nisam nešto zastajao da razmislim o svekolikoj raskošnosti koji nam kratki ajet predočava.
Efendija je tumačio stanja ljudi, njihove odnose, njihove vrijednosti i mnogo štošta - kroz prvu polovinu sure Et-Tekwir. Poznata sura koja govori o dolasku Zadnjeg Časa i njegovim strahotama.

U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog

1. Kada sunce sjaj izgubi,
2. i kada zvijezde popadaju,
3. i kada se planine pokrenu,
4. i kada steone kamile bez pastira ostanu,
5. i kada se divlje životinje saberu,
6. i kada se mora vatrom napune,
7. i kada se duše sa tijelima spare,
8. i kada živa sahranjena djevojčica bude upitana
9. zbog kakve krivice je umorena,
10. i kada se listovi razdijele,
11. i kada se nebo ukloni,
12. i kada se Džehennem raspali,
13. i kada se Džennet približi –
14. svako će saznati ono što je pripremio,

Pa je rekao kako svi ovi ajeti, pojedinačno, govore o nekim strašnim (samim po sebi) stvarima, odnosno o nezamislivim stvarima. Da ne bih cijelu hutbu prenosio, mene je zamislio kada je tumačio ajet ''i kada se divlje životinje (zvijeri) saberu''.
Naime, ako se bit definira kao ''ono po čemu nešto jest to što jest, a nije nešto drugo'', onda ovaj ajet govori o radikalnoj i potpunoj promjeni biti divljih životinja, zvijeri, divljači. Ako je bit tih životinja da nisu pitome, da se ravnaju po svojim instiktima, da bježe od svojih predatora, odnosno da predatori među njima love druge životinje - to će se potpuno izmjeniti i one će, sve zajedno, bez obzira na tu svoju bit, biti skupljene, bit će sabrane zajedno, kao pitome životinje.
A to je jedna od nezamislivih stvari koje će nagovijestiti Kraj.
Naime, ako će se kod divljači izmjeniti njihova bit ili njihova priroda (pa će i vuk i srna biti jedno pored drugog), odakle onda pravo čovjeku da, dok se još nije ni desio taj Čas, tvrdi kako među samim ljudima nema toliko vrijednosti i ciljva oko kojih se mogu mirno okupiti, nekih ciljeva i vrijednosti oko kojih bi se oni sabirali? I, da li je zajedničko djelovanje ljudi, na unapređenju svojih života (dakle socijalno unapređivanje, izbjegavanje sukoba, itd.) nije upravo ona BIT koja ljude čini ljudima, za razliku od životinja, a posebno divljih životinja?
I da li su ljudi počeli naupštati tu svoju BIT? Ako jesu, onda se približava Čas koji će im pokazati šta se dešava kada se mijenja bit nečega i kako se sve ona može promjeniti.
I to će biti Kraj.

Ima još u hutbi, ali ovo je dosta :-D
Motokultivator

#61 Re: Dzuma namaz

Post by Motokultivator »

@arzo, ova vise nego odlicna. Gdje je to bilo?

Ja nemam sta plaho prenijet. Da bi prenio, moro bi plogo napisat, a ne bi sigurno znao opisati kako je to hafe kazo. Ako mogodnem nabaviti hutbu u elektronskom obliku, postavim je onda ovdje ;)
arzuhal

#62 Re: Dzuma namaz

Post by arzuhal »

Motokultivator wrote:@arzo, ova vise nego odlicna. Gdje je to bilo?
ma, vamo u jednom budžaku, ne znaš ti to... :D :lol:
arzuhal

#63 Re: Dzuma namaz

Post by arzuhal »

Haj još ovo :)

Kaže dobri stari hatib, u kontekstu i nekih stvari koje je Gospodar dao Muhammedu, alejhi-selam, kako nam je poznato da će ljudi, nakon Obračuna, prelaziti preko Sirat-ćuprije onako kakvi su bili, odnosno kakva su im bila djela. Tako će neki od vjernika prelaziti Sirat brzinom munje, neki kao vjetar, neki brzinom galopa, neki hodeći, a neki pužući. I sve će to biti vjernici, ali različitih deredža.
Ono što je važno znati, veli on, da se to neće dešavati samo tamo, na Siratu, nego se dešava neprestano, sada i ovdje. Upravo zbog različite snage imana, čistoće vjere, nijeta i djela, zbog većih ili manjih djela, zbog više ili manje griješenja - Allah daje nekim vjernicima da lakše prolaze kroz dunjaluk, otklanja im teškoće i neprijatelje zauzdava, sladi im vjeru i ispravne postupke, olakšava im na razne načine. Drugim vjernicima je teže, stalno trpe napade, imaju raznih problema i gdje ih ''ne bi trebalo biti'', zamišljeni su i zauzeti svakakvim stvarima od kojih nemaju ništa, itd. A svi su vjernici.
Motokultivator

#64 Re: Dzuma namaz

Post by Motokultivator »

Ovo mi lici na Munir efendiju, al dobro, sad kad vec nes da kazes. Nemoras eto sad.

U svakom slucaju hutba :thumbup: :thumbup: :thumbup:
arzuhal

#65 Re: Dzuma namaz

Post by arzuhal »

Motokultivator wrote:Ovo mi lici na Munir efendiju, al dobro, sad kad vec nes da kazes. Nemoras eto sad.

Šta ti je, hutba je bila..ja sam k'o kakav falcon dobio krila na džumi, a nefsun se smanjio kao liliputanac. Krenuo sam iz džamije k'o motokultivator, da kakvog hajra učinim, k'o da me naka bijela svjetlost obasjala, kao kad sunce obasja lila jorgovan u haremu džamije. Idem ja iz džamije, k'o kakav big boy, pun nake nevidljive ljepote, pazeći da ne zakačim kakav drizt usput. Udahnem, sve miriše idealno, pa čak i onaj memli zid do abdesthane...ljepota odsvakle :D
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#66 Re: Dzuma namaz

Post by Chmoljo »

arzuhal wrote:
Motokultivator wrote:Ovo mi lici na Munir efendiju, al dobro, sad kad vec nes da kazes. Nemoras eto sad.

Šta ti je, hutba je bila..ja sam k'o kakav falcon dobio krila na džumi, a nefsun se smanjio kao liliputanac. Krenuo sam iz džamije k'o motokultivator, da kakvog hajra učinim, k'o da me naka bijela svjetlost obasjala, kao kad sunce obasja lila jorgovan u haremu džamije. Idem ja iz džamije, k'o kakav big boy, pun nake nevidljive ljepote, pazeći da ne zakačim kakav drizt usput. Udahnem, sve miriše idealno, pa čak i onaj memli zid do abdesthane...ljepota odsvakle :D
arzo, pravi si Chmoljo Image
shillen

#67 Re: Dzuma namaz

Post by shillen »

nista , moram mijenjati nick , pocinje se koristiti k'o klotz :mrgreen: :lol:
al arzo stvarno svaka ti cast :thumbup:
Last edited by shillen on 20/05/2011 16:33, edited 1 time in total.
arzuhal

#68 Re: Dzuma namaz

Post by arzuhal »

Chmoljo wrote: arzo, pravi si Chmoljo Image
Svoji smo, fala na tituli :lol:
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#69 Re: Dzuma namaz

Post by Chmoljo »

:mrgreen:
emirbey_7

#70 Re: Dzuma namaz

Post by emirbey_7 »

"Druge zalis, a za svoju dusu sazaljenja nemas". U kontekstu, misli na svoje "sutra".

Ovo je iz hutbe Alije r.a., hafiz je spomenuo zbirku njegovih hutbi a nisam uspio zapamtiti ime. Ukoliko neko zna za takvu zbirku, ili gdje se moze pronaci (mozda cak i online?), mnogo bi se osevapio.

Sellam
arzuhal

#71 Re: Dzuma namaz

Post by arzuhal »

Nefsun wrote:@Arzuhal:
Hvala ''ABDULLAH'', kad pročitah ovo, srce mi k'o Careva dzamija :mrgreen:
Hvala Mu :-D
arzuhal

#72 Re: Dzuma namaz

Post by arzuhal »

Nefsun wrote:Hjoj, samo me neštA ruži :oops: :roll:
ELHAMDULILLAH.
Nisam te ni sekunde naružio, dapače. Evo, ako hoćeš, ovako: Hvala Mu - što ti je neki lijepi osjećaj dirnuo u dušu, pa ti drago, makar za trenutak, pa smetneš sa misli ono što te danas pritislo.

Morel vako?
ExNihilo

#73 Re: Dzuma namaz

Post by ExNihilo »

arzuhal wrote:Haj još ovo :)

Kaže dobri stari hatib, u kontekstu i nekih stvari koje je Gospodar dao Muhammedu, alejhi-selam, kako nam je poznato da će ljudi, nakon Obračuna, prelaziti preko Sirat-ćuprije onako kakvi su bili, odnosno kakva su im bila djela. Tako će neki od vjernika prelaziti Sirat brzinom munje, neki kao vjetar, neki brzinom galopa, neki hodeći, a neki pužući. I sve će to biti vjernici, ali različitih deredža.
Ono što je važno znati, veli on, da se to neće dešavati samo tamo, na Siratu, nego se dešava neprestano, sada i ovdje. Upravo zbog različite snage imana, čistoće vjere, nijeta i djela, zbog većih ili manjih djela, zbog više ili manje griješenja - Allah daje nekim vjernicima da lakše prolaze kroz dunjaluk, otklanja im teškoće i neprijatelje zauzdava, sladi im vjeru i ispravne postupke, olakšava im na razne načine. Drugim vjernicima je teže, stalno trpe napade, imaju raznih problema i gdje ih ''ne bi trebalo biti'', zamišljeni su i zauzeti svakakvim stvarima od kojih nemaju ništa, itd. A svi su vjernici.
Pa nešto mi to baš i nije u skladu s onim hadisom da najveći vjernici trpe najveća iskušenja :D
bijela

#74 Re: Dzuma namaz

Post by bijela »

emirbey_7 wrote:"Druge zalis, a za svoju dusu sazaljenja nemas". U kontekstu, misli na svoje "sutra".

Ovo je iz hutbe Alije r.a., hafiz je spomenuo zbirku njegovih hutbi a nisam uspio zapamtiti ime. Ukoliko neko zna za takvu zbirku, ili gdje se moze pronaci (mozda cak i online?), mnogo bi se osevapio.

Sellam
možda Staza rječitosti (Nehdžul-belaga)?

:thumbup: arzhl, mtkltvtr, chmlj, flcn
:D
Nele9

#75 Re: Dzuma namaz

Post by Nele9 »

Efendija je danas govorio o ljubavi prema znanju i obrazovanju vs ljubavi prema imetku, odnosno znanje radi prenošenja drugima vs obrazovanje radi bolje pozicije (čitaj pohlepa).

Obrazovanje bez odgoja je opasnost. Obrazovan a nemoralan čovjek je opasnost za društvo (navodio je primjere iz bliske prošlosti). Obrazovan a odgojen (moralan) čovjek je bogatstvo za društvo.

Takodje je zapitao i da li je moguće da sa svim znanjima o ajetima i hadisima koji naredjuju i ohrabruju naredjivanje dobra a odvraćanje od zla, još uvijek imamo muslimane koji kradu, podmićuju, ugnjetavaju potčinjene, itd.

Musliman ne smije malaksati na putu naredjivanja dobra i odvraćanja od zla ma koliko njegov trud izgledao uzaludan. Ignorišući devijantne pojave, prešutno dozvoljavamo da se one dešavaju i OK smo s tim.

Toliko od mene i mog ˝radnog˝ džemata.
Post Reply