Kupovina laptopa

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
musa_sa

#51 Re: Kupovina laptopa

Post by musa_sa »

http://shop.imtec.ba/bs/laptopi/7930-to ... 0-1tk.html

http://shop.imtec.ba/bs/laptopi/7984-ac ... 02364.html

Planiram kupovinu jednog od ovih laptopa, nemam iskustva sa njima pa me zanima vase misljenje, isplati li se i kakvi su po vama :)

moze se placati u rate..

hvala :)
musa_sa

#52 Re: Kupovina laptopa

Post by musa_sa »

http://shop.imtec.ba/bs/laptopi/7930-to ... 0-1tk.html

http://shop.imtec.ba/bs/laptopi/7984-ac ... 02364.html

Planiram kupovinu jednog od ovih laptopa, nemam iskustva sa njima pa me zanima vase misljenje, isplati li se i kakvi su po vama :)

moze se placati u rate..

hvala :)
E&E

#53 Re: Kupovina laptopa

Post by E&E »

Imam navedeni acer i nikad nisam imao nikakvih problema. Sa ovog spiska ja glasam za Dell iz razloga samo zato sto ima veci display, a laptop nije nesto sto se kupuje svaki dan, pa kad vec kupujes prijatelju kupi kako treba.
cico x

#54 Re: Kupovina laptopa

Post by cico x »

Curve

#55 Re: Kupovina laptopa

Post by Curve »

procesor za k... ali opet koliko para toliko muzike, nov sa garancijom 700 km
staza

#56 Re: Kupovina laptopa

Post by staza »

kojeime wrote:Problem kod polovnih uredjaja koji rede na bateriju je baterija. To jeste njena starost. Moze se desiti da kupis uredjaj, radi kako treba, nakon jedno mjesec-dva baterija pocne trjajti sve krace i krace. To znaci da joj je zivotni vijek prosao i da trebas kupiti novu bateriju. A nove baterija su skupe. tako da na kraju te polovan netbook i nova baterija mogu kostati vise od novog netbooka. Ne mora se to desiti, naravno, ali moze.

Ta Toshiba NB200 je stari model, star je najmanje 2 godine ako ne i vise. Sto znaci slabiji procesor, stara baterija i ko zna sta jos. Mozda nista, a mozda...

Koliko znam taj netbook je dolazio i sa preinstalisanim XP-om, ali nisam siguran. Imama dvojicu drugova koji ga koriste na razlicitim OS. Taj netbook je jedno vrijeme dolazio u m.telu kada je Acer u BH telecomu kostao 800KM ako se uzme njihov mobilni internet, m.tel ja tu Toshibu davao za 300KM sa njihovim mobilnim internetom. Zavisi za koliko ga covjek prodaje.
Cini mi se da sam jedan netbook vidio u Printexu u ulici Kosevo (Kralja Tomislava bivsa) i da je kostao 500 ili 600KM. AKo je ta toshiba 400, nisam siguran da bih je kupio, ali ko zna. Mozda je u super stanju. Tvoj rizik, ema.

U Plusu sam vidio: http://www.plus.ba/proizvodi/opis/?id_pro=1075 (cijena je za kes niza, oko 591KM)
http://www.plus.ba/proizvodi/opis/?id_pro=2065 (535KM za kes)
Imas i ovaj http://www.plus.ba/proizvodi/opis/?id_pro=701 (ekran je 11,6 inca a ne 10,1 pa je i skuplji)

A pogledaj i u drugim radnjama. Ima u Imtecu jedan HP mini za 620KM.

Ako moze da ti neko kupi vani, sada su im cijene oko 200 Eura. Ako ne, ovaj od 535KM je kod nas najjeftiniji nov za koji ja znam.

Sretno
Nije to samo kod polovnih, nego i kod novih, a u inostranstvu se također može svašta pronaći, ali utjeha je jedina da tamo gdje su veliki i etablirani proizvodni, reklamni, prodajni centri, da se oni neće igrati sa mogućnošću da negdje dodatno testiraš računar i ustanoviš da je mnogo toga u njemu fake, jer onda idu tužbe zbog muhe u kahvi, a to ih može, uz dobroga advokata, izuzetno skupo stajati.
Nije dovoljno nalijepiti markicu distributivnu na proizvod i kraj priče.
Recentan primjer je prijenosnik Lenovo IdeaPad Y560: nekih desetaka eurâ jeftiniji u BiH, nego u RH, ali su tamo iskreno stavili da je u pitanju Intelov Core i5, ili još dvije verzije Corea i3.
U BiH su nalijepili i7 markicu, i Bog te veselio.
Na stranu to sve, nego da je i7 u pitanju koštao bi najmanje još 200-ak eurâ više.
A zašto, pa zato što Lenovo u dobar dio zemalja Jugoistočne Evrope i nije distribuiralo prijenosnik sa sedmicom.
Također, bilo bi kulturno da su u BiH napravili neku vrstu testiranja, stavivši trodimenzionalne naočale uz prijenosnik i rekavši kupcu da slika na tom monitoru ima određeno zadubljenje: oni koji imaju iznimno veliku dioptriju ne mogu ni uz kakve naočale postići potreban vidni kvalitet slike...
Ali dobro, vidim da su u BiH te stvarčice otprilike cjenovno kao u RH: ista je to austrijska ruta :D: eh sad, dodaju li ili oduzmu, u putu, koji hardverski dio naši pametnjakovići, stvar je za drugu diskusiju: s modemima PC-a (nekad i sa procesorima), posebno u doba prije ADSL-a, to se učestalo dešavalo (nepostojeće verzije modemâ i krajnje slabi unutrašnji dijelovi, ili procesori koji su verziju slabiji)...
Ma treba uzeti Sony il' Toshiba: nisu možda svi modeli na oko dopadljivi, ali rade bez greške...
HP već može predstavljati problem.
Ne znam, nisam stručnjak...
Last edited by staza on 18/10/2011 16:55, edited 1 time in total.
dube

#57 Re: Kupovina laptopa

Post by dube »

Uzeo prije par dana ovaj model zadovoljan kvalitetom, cijena prihvatljiva http://shop.imtec.ba/bs/laptopi/7778-hp ... 437ea.html
Zvek

#58 Re: Kupovina laptopa

Post by Zvek »

Nisam nasao temu za kupovinu PC-a, pa cu ovdje.
Vidite li vi ovdje graficku, i ako da je li cemu? Treba mi samo za osnovne stvari.

Image
udrch

#59 Re: Kupovina laptopa

Post by udrch »

Zvek wrote:Nisam nasao temu za kupovinu PC-a, pa cu ovdje.
Vidite li vi ovdje graficku, i ako da je li cemu? Treba mi samo za osnovne stvari.

Image
Grafika je integrisana, nema je nikako kao posebnog proizvoda, ima na ploči, može poslužiti za osnovne stvari..
Međutim nemoj MSI kao proizvođača ploče jer je najlošiji na našem tržištu..i nemoj ni Codegen kućište, jer su im u posljednje vrijeme očajne napojne jedinice..
Zvek

#60 Re: Kupovina laptopa

Post by Zvek »

Hvala na infu. Vidjecu kolika im je garancija. PC treba sestri za fax, osnovni MS Office, internet i to je to.
KID

#61 Re: Kupovina laptopa

Post by KID »

Molim VAS pomoć...
treba mi laptop do 900 KM...
koji da izaberem od ova dva...

Image

ili ovaj
Image
skafiskafsnjak

#62 Re: Kupovina laptopa

Post by skafiskafsnjak »

Ja bih ovaj Toshibin. Samo zato sto je Toshiba :thumbup:
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#63 Re: Kupovina laptopa

Post by Truba »

ja bih i3
Zux

#64 Re: Kupovina laptopa

Post by Zux »

Imas na plus.ba akciju Fujitsu laptop 750 KM. To je zaista predobra cijena.
filippe

#65 Re: Kupovina laptopa

Post by filippe »

Kupujem i ja laptop. Kakav je Fujitsu? Ima te li iskustva sa tim laptopima???
capitano10

#66 Re: Kupovina laptopa

Post by capitano10 »

Kontam da uzmem laptop..nego, zanima me za ovaj operativni sistem..košta oko 170 KM..
Ima li kakvih kopija..isplati li se toliko platiti ?
Inače, radi se o IMTEC-u. :)
Zux

#67 Re: Kupovina laptopa

Post by Zux »

filippe wrote:Kupujem i ja laptop. Kakav je Fujitsu? Ima te li iskustva sa tim laptopima???
Sa Fujitsu-Siemens imam, i to je odlican laptop, 4 godine vrlo aktivnog koristenja, nosanja po terenu, ne urekao se nikakvih problema, nijedne reinstalacije windowsa za to vrijeme. Doduse to jeste E serija, nesto kvalitetnija klasa, ali svejedno. Nakon sto je Siemens povukao svoje ima iz ove fuzije ne vjerujem da je pao kvalitet, ista je to masina.
sandra01

#68 Re: Kupovina laptopa

Post by sandra01 »

KID wrote:Molim VAS pomoć...

Image

ili ovaj
Image
Nema se ovde sta razmisljati:FUJITSU bi bio moj odabir.
Better Man

#69 Re: Kupovina laptopa

Post by Better Man »

capitano10 wrote:Kontam da uzmem laptop..nego, zanima me za ovaj operativni sistem..košta oko 170 KM..
Bolje ti je imati legalan, tj. orginalni windows, nego piratski s kojim ces imati more problema.

Sama cinjenica da Toshiba ima 2 godine garancije, a ovaj drugi samo 1 godinu jasno je da ti preporucujem Toshibu.
udrch

#70 Re: Kupovina laptopa

Post by udrch »

Fujitsa me u posljednje vrijeme pozitivno iznenadila..
Proizvodnju za EU i bliski istok su koncenrirali u Ausburgu i kvalitet je zaista vidljiv..
Kad se sjetim nekih FSC serija prije 3,4 godina, to je bio užas živi..
Ali prema ovome što sad vidim, nastupili su jako agresivno i konkurentno..

Fujitsu je bolji zbog procesora, ali Toshiba ima dvije godine garancije..
Ti odvagaj šta ti je preče, da bude malo brži i jači ili da ti budeš duže rahatniji..bez puno pametovanja nas dežurnih palamudaša..
udrch

#71 Re: Kupovina laptopa

Post by udrch »

capitano10 wrote:Kontam da uzmem laptop..nego, zanima me za ovaj operativni sistem..košta oko 170 KM..
Elektronsko bankarstvo će pokazati da je original puno jeftiniji, pitaj ljude koji žive na Zapadu..
dragan.s

#72 Re: Kupovina laptopa

Post by dragan.s »

Better Man wrote:
Bolje ti je imati legalan, tj. orginalni windows, nego piratski s kojim ces imati more problema.

Sama cinjenica da Toshiba ima 2 godine garancije, a ovaj drugi samo 1 godinu jasno je da ti preporucujem Toshibu.
A Dell daje 3 godine što je još bolje.
Okanite se ovih gluposti o piratskim Windowsima koji imaju more problema. U istom procentu se "kvare" piratski i legalni Windowsi. Osnovni uzrok kvarova svih računara su hardverski problemi, a uzrok softverskih je u najvećem broju glupost i neobučenost korisnika.
Da se razumijemo ne zagovaram ja pirateriju, ali protiv nje se ne bori plašenjem korisnika da će imati problema sa istim. Kao u fazonu ne možeš skidati updat-e, a u stvari možeš samo moraš paziti šta skidaš (što bi i inače trebali).
Ja sam čak prije nekoliko godina digao lokalni WSUS na piratskom serveru i nove računare update-ovao u lokalu.
dragan.s

#73 Re: Kupovina laptopa

Post by dragan.s »

udrch wrote:
Elektronsko bankarstvo će pokazati da je original puno jeftiniji, pitaj ljude koji žive na Zapadu..
O čemu ti to? Imam nekoliko frendova vani i svi imaju pirate i koriste elektronsko bankarstvo.
I ovdje u BiH ga u firmi koristimo (sa čitačem smart kartica, a ranije tokeni) i nikakvih problema nema.
blue033

#74 Re: Kupovina laptopa

Post by blue033 »

KID wrote:Molim VAS pomoć...

Image

ili ovaj
Image
Pa Fujicu ima bolje karakteristike, a Toshiba ima bolju garanciju (No matter what guarantee), Pokriva i ako ga oštetiš, ako ti ga ukradu isl.
Loky

#75 Re: Kupovina laptopa

Post by Loky »

udrch wrote:
Pricale su tete na pijaci... :run:
Ili ti je reko neki coek... :run:
Post Reply