Kršćanstvo

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
sekiracija

Post by sekiracija »

Jonatan wrote:Ja sam vam lijepo pokazao proročanstva o smrti Mesije, koja kao što sam već rekao nisu kršćanska nego židovska predaja i koja se čitaju jednako i u sinagogi i crkvi.

Ono je bilo jedno proročanstvo, a ima ih mnogo.

Znas sine mahnitu cojku treba vjera,vjera treba cojku u nemoci,vjera treba icojku koji je prefsio,,al ne ista vjera sine moj :-D
Matej

Post by Matej »

zanimljivo je da vi ovde tvrdite kako je samo jedna vjera ispravna. j amislim da su obe ispravne i islam i kršćanstvo . to što islam prakticira neke stroge običaje koji korijene vuku iz klimatskih uvjeta arabije kao i kamenovanje preljubnica ili odsjecanje ruku lopovima koji korijenje imaju u nekim prethistorijskim zakonima nije stvar koja se tiče ove teme. Bog je jedan i ako je Papa bio u stanju klanjati se u džamiji i sinagogi tko sam onda ja da kažem da je islam neispravan. moja vjera mi brani da mrzim tuđu dok vidim islam uči na nepoštivanje drugih vjera. mislim da je s te strane kršćanstvo u etičkoj prednosti.

bože oprosti im jer ne znaju šta čine!

problem islama je u tome što vrlo često infiltrira agresiju u ime boga. to je za kršćane odavno isključeno a vrijeme u kojem su vođeni križarski ratovi sam papa je osudio. vjerujem u ujedinjenje pravoslavne i kršćanske crkve a kasnije i na zbližavanje sa islamom.

neznam jeste li upoznati sa bogumilskim vjerovanjem al mislim da je ono osnova oko koje možemo početi lijep dijalog u BIH je rsmo svi potomci i krstjana humljanskih i bosanskih.
sekiracija

Post by sekiracija »

ovako bi to rekao livadar
Jonatan wrote:Ja sam vam lijepo pokazao proročanstva o smrti Mesije, koja kao što sam već rekao nisu kršćanska nego židovska predaja i koja se čitaju jednako i u sinagogi i crkvi.

Ono je bilo jedno proročanstvo, a ima ih mnogo.
Slusaj galebe,ono sto ti je dostupno procitati nemoj smatrati daje za i zbog tebe pisano :razz: :razz: :P :-? :x :razz:
Jonatan

Post by Jonatan »

sekiracija wrote:
Slusaj galebe,ono sto ti je dostupno procitati nemoj smatrati daje za i zbog tebe pisano :razz: :razz: :P :-? :x :razz:
Za koga ne znam, ali znam da se u Isusovu životu to ostvarilo.
Legolas

Post by Legolas »

El-Camino, ovi citati koje si postao iz respektabilne naučne literature (za razliku od nesuvislih islamskih apologetskih komentara čiji su dio) nesumnjivo ne tvrde ništa krivo. Apsolutno je tačno da se u drevna vremena, kao i danas, često dešavalo da različite predaje, istorije i legende budu modificirane i izmjenjivane u duhu ideoloških promjena. One se, kako je to precizno istakao Robert Graves «pletu oko neke tačke u predanju, ma koliko se njihovo značenje mrsilo i gubilo prilikom prepričavanja», Shodno tome, njihovi akteri, heroji i slavne istorijske ličnosti bivaju mitlogizirane i/ili iz mitologije ili religijskog sistema jednog podneblja, vremenskog razdoblja i svjetonazora prelaze u mitologiju ili predanje drugog podneblja i vremenskog razdoblja gdje, u skladu s društvenim i religijskim konceptima nove epohe budu transformirane u duhu novih shvatanja. Stoga je apsolutno KRIVA tvoja postavka da je “trojstvo potpuno isti kredo i u brahmanizmu… i hriscanstvu i u starogrckoj i u staroegipatskoj vjeri”. Poimanje različitih Trojstava u antičkim religija različito je od hrišćanskog poimanja istog.
U procesu u kojem jedna starija civilizacija (u ovom slučaju rimska) odumire (u ovom slučaju ona je nasilno uništena od strane hrišćanske crkve), uvijek dolazi do prenosa velikog dijela njenih ideja u narednu civilizaciju, gdje one nekad preživljavaju isključivo kao pojmovi. Trijade ili Troade (recimo Zeus-Atena-Posejdon) postojala su u onom konglomeratu raznih ubjeđenja i predodžbi koje bi smo mogli svesti pod “grčku religiju”) i prešle su kao pojam u hrišćanski kredo kako bi sažeto objasnile teologiju, za koju su njeni pobornici vjerovali da proističe iz sv. Pisma. Hrišćanstvo kao sinteza hebrejskog monoteizma, grčke filozofije (stoicizma, aristotelizma, platonizma, plotinizma itd.), te rimskog prava, samim time što je sinteza komponenata različitih civilizacija ne može imati istovjetan koncept trojstva kao isključivo jedna od njih koje su joj prethodile. To je dakle stari pojam u novom izdanju istovjetno kao što je to i Islam kao spoj hebrejskog monoteizma, te arapskih i bliskoistočnih paganskih tradicija i hanifizma.

Hinduističko Trojstvo je nešto sasvim drugo, te sam pojam “Trojstvo” kao takav ne egzistira u Hindu religiji. Hinduističko "Trojstvo" isključivo je zapadnjačko pojednostavljeno objašnjenje hindu vjerovanja. Sva božanstva hinduizma također nisu zasebni “bogovi”, nego aspekti mudrosti Svebića, koji se manifestiraju simbolima. Svaki prikaz boga ili boginje u hinduizmu, prikaz je jednog jedinog boga. Stari Egipćani također su poznavali ovaj koncept i zvali ga Nether, ili Božanska prisutnost.
Jonatan

Post by Jonatan »

fido1 wrote: Gledaj to ovako:
Ne traba nam vjera i Bog (Bogovi) da nam kazu sta valja sta nevalja.
Zar nam treba neko reci, ne kradi, ne ubij, ne lazi, ne vrsi preljub i sve ono sto ne treba i sto je lose po tebe, mene ili neku trecu osobu, zar nije to zdrav razum.
Isus bi nam ovako kazao:

(21) "Neće u kraljevstvo nebesko ući svaki koji mi govori: 'Gospodine, Gospodine!', nego onaj koji vrši volju Oca mojega, koji je na nebesima.

(22) Mnogi će me u onaj dan pitati: 'Gospodine, Gospodine! Nismo li mi u tvoje ime prorokovali, u tvoje ime đavle izgonili, u tvoje ime mnoga čudesa činili?'

(23) Tada ću im kazati: 'Nikad vas nisam poznavao! Nosite se od mene, vi bezakonici!'"

(24) "Stoga, tko god sluša ove moje riječi i izvršava ih, bit će kao mudar čovjek koji sagradi kuću na stijeni.

(25) Zapljušti kiša, navale bujice, duhnu vjetrovi i sruče se na tu kuću, ali ona ne pada. Jer - utemeljena je na stijeni."

(26) "Naprotiv, tko god sluša ove moje riječi, a ne vrši ih, bit će kao lud čovjek koji sagradi kuću na pijesku.

(27) Zapljušti kiša, navale bujice, duhnu vjetrovi i sruče se na tu kuću i ona se sruši. I bijaše to ruševina velika."

(28 Kad Isus završi ove svoje besjede, mnoštvo osta zaneseno njegovim naukom.

(29) Ta učio ih kao onaj koji ima vlast, a ne kao njihovi pismoznanci.
Mir svima
I s duhom tvojim!
El_Camino

Post by El_Camino »

Legolas wrote:1--Stoga je apsolutno KRIVA tvoja postavka da je “trojstvo potpuno isti kredo i u brahmanizmu… i hriscanstvu i u starogrckoj i u staroegipatskoj vjeri”. Poimanje različitih Trojstava u antičkim religija različito je od hrišćanskog poimanja istog.

2--Hrišćanstvo kao sinteza hebrejskog monoteizma, grčke filozofije (stoicizma, aristotelizma, platonizma, plotinizma itd.), te rimskog prava, samim time što je sinteza komponenata različitih civilizacija ne može imati istovjetan koncept trojstva kao isključivo jedna od njih koje su joj prethodile.

3--Hinduističko Trojstvo je nešto sasvim drugo, te sam pojam “Trojstvo” kao takav ne egzistira u Hindu religiji. Hinduističko "Trojstvo" isključivo je zapadnjačko pojednostavljeno objašnjenje hindu vjerovanja. Sva božanstva hinduizma također nisu zasebni “bogovi”, nego aspekti mudrosti Svebića, koji se manifestiraju simbolima. Svaki prikaz boga ili boginje u hinduizmu, prikaz je jednog jedinog boga. Stari Egipćani također su poznavali ovaj koncept i zvali ga Nether, ili Božanska prisutnost.
1--Legolas mi ovdje govorimo o izvorima hriscanske doktrine. Isus nije nikada rekao da je on bog niti je tako nesto poducavao svoje sljedbenike. Historicari nas uce da to (ova doktrina o trojstvu) nije nista novo. Ta doktrina (o tri hipostaze ili bica ili trojstvo) se vijekovima provlacila i ponavljala u raznim oblicima i pod raznim imenima.

2--Originalno Isusovo (neka ke na njega mir) ucenje je cisti monoteizam. Danasnje hriscanstvo koje je Pavle osnovao je prepravljeno i pokvareno jevrejstvo. Isus je rekao da on nije dosao da promijeni vec ucvrsti vjeru. U Isusovo monoteisticko ucenje se 325. godine se prvi put ubacuje forma trojstva iz Platonove filozofije. Od 325. godine se u ovo njegovo cisto monoteisticko ucenje tokom vremena ubacuju dijelovi paganstva kao sto je pricesce i njemu slicni obredi. Dr Morton Scott Enslin u drugom dijelu knjige Christian Beginnings, na 190. stranici, iskreno priznaje da je hrišćanstvo postalo jedan od misterioznih kultova iz rimskog vremena, i kaže, “Hrišćanstvo je postalo do drugog vijeka jedna od pokvarenih vjera.” A čuveni filozof i istoričar, Winwood Reade, kaže: “Hrišćanstvo je pokorilo paganizam a paganizam je pokvario hrišćanstvo. :)

3--Ovo jednostavno nije tacno:

Brahmanizam (hinduizam) je prvobitno bio nebeska vjera. On je kasnije pokvaren. Brahmani su bili ti koji su prvi upotrijebili ovaj izraz, tri hipostaze, trojstvo.

[Ovu ideju je ispravnije nazvati filozofijom ili doktrinom nego vjerom. Ova ideja (trojstva) je osnovana unakazivanjem i sakaćenjem nebeske vjere sedam stotina godina prije Isa alejhisselama. Brahma je bio uzrok ovog osakaćivanja. Na sankritskom jeziku Brahma znači sveta riječ. Ovaj izraz se upotrebljava i u hrišćanstvu za Isa alejhisselama. Kada upitamo hrišćane o Isa alejhisselamovoj božanstvenosti njihov prvi odgovor su neki stihovi iz prvog poglavlja Jevanđelja po Ivanu. Evo tih stihova: “U početku bijaše riječ, i riječ bijaše kod Allaha, i riječ bijaše Allah,” (Ivan 1, 1) i, “i riječ je postala tijelo i nastanila se među nama. I mi smo posmatrali slavu njegovu koju ima jednorođenac od Oca - pun milosti i istine.” (Ivan 1, 14) Potpuno isto kao i u brahmanizmu (hinduizmu).] Isto tako i članovi brahmanske kaste vjeruju u boga (ilah) koji se ostvario u imenu Brahma. Prema njihovoj doktrini je najviši i vječno ćuteći bog istinska i prava bit svega. Ali, ovaj bog obavlja svoj posao kroz druga dva boga (koji se zovu) Višnu i Siva. Oni kažu da su oni jedan bog koji se manifestuje u trojstvu.

Brahma je po brahmanima stvaralac i ovog svijeta i svega drugog. On sve stvara. Njegov simbol je Sunce. Višnu je razum. On je bog koji sve štiti. On vlada sadašnjim vremenom. Njegov simbol je voda. Siva je bog života i smrti. On kontroliše naše i buduće vrijeme. Njegove odgovornosti su pravednost i osveta. Njegov simbol je vatra. [Brahmani vjeruju da njihov bog Višnu živi na nebesima. Drugi bogovi izvještavaju Višnu da su se na zemlji pojavili izvjesni šejtani i uznemirili red i tišinu i da se on stoga mora roditi otjelovljen na zemlji i kazniti te šejtane i demone. Višnu prihvata ovu sugestiju i otjelovljava se kao krišna, ratnik, kojeg rađa djevica iz ratničke famelije da očisti zemlju od šejtana i demona. Djevica unaprijed sanja o ovom. Krišna nauči svoje znanje za šezdeset i četiri dana. On radi kao čoban. On putuje nadaleko i naširoko. On pokazuje čuda u mjestima koja posjećuje. Kada to brahmani vide oni ga prihvataju kao božanstvo koje je sišlo u ljudskom obliku na zemlju. Brahmanski kaluđeri pripovijedaju mnoge mitove o Krišni.

Isto tako i budisti vjeruju da je Buda bog. Buda je po budistima prije silaska na zemlju živio na nebesima. On je tražio mjesto na zemlji gdje će se pojaviti i na kraju je odlučio da se rodi kao član Sudhodana familije[/b]. Mit se ovako nastavlja: Njegova majka je zaspala, dok je postila, na krovu palaće i usnila san. U snu joj se prikazao bijeli slon koji silazi s neba i koji oko sebe emituje svijetle krugove i koji je, na njeno veliko iznenađenje, ušao u njenu matericu s njene desne slabine. Pred Budino rođenje su viđeni mnogi znaci. Njegova majka napušta grad i pod drvetom rađa svoga sina. Budizam je prepun stvari koje razum i logika nikada ne mogu prihvatiti. Trojstvo koje je kredo brahmanizma, budizma i hrišćanstva je istovjetno. Ovdje ćemo nabrojati nekih od njihovih sličnosti, kao što su, ulazak boga u djevicu, njen porod, i vjerovanje ljudi da su oni božanstva:

1 Isa alejhisselam je po hrišćanima umro i proživio (uskrsnuo ili vaskrsnuo) tri dana nakon smrti. I krišna je takođe vaskrsnuo nakon svoje smrti i popeo se na nebesa.

2 Isa alejhisselam je vaskrsnuo iz groba a Buda sa tabuta (mrtvačkog kovčega).

3 Isa alejhisselam je ranije rekao da će biti ubijen, sačuvao je duše u tamnici, odnosno paklu, i sjeo je nakon proživljenja iz groba na Allahovu desnu stranu. Buda je rekao da će se povući sa svijeta i otići u Nirvanu. [Nirvana u budističkoj filozofiji: “ugasnuće”, stanje vječitog i blaženog mira koje se nalazi s one strane svijeta svijesti i individualnog življenja. Do ovog stanja se dolazi potpunim ugasnućem svoga “ja” i volje za životom, tj. potpunim oslobađanjem duha od materije; u docnijem budizmu: blaženi život u nekom Budinom svijetu punom sjaja i velelepnosti.]

4 Isa alejhisselam je, kada je uzašao na nebo, preuzeo dužnost i započeo s kontrolom nad svim stvarima u univerzumu. Isto tako je i Buda uspostavio sultanat nebesa i gospodarenje nad univerzumom.

5 Jevanđelja jednoglasno nabrajaju očeve Isa alejhisselama do Davida (Davuda alejhisselam) kojeg nazivaju Prvi melik (kralj, vladar). Isto tako i Budin rodoslov počinje s Mekavamatom, prvim vladarom.

Trojstvo i tenasuh (metempsihoza) nisu samo postojali u Indijskim vjerama već takođe i u drevnim egipatskim vjerama. [Metempsihoza - seljenje duše iz jednog tijela u drugo poslije smrti. Vjera u metempsihozu bila je raširena kod Hindusa i Egipćana i ona sačinjava sastavni dio budističke, orfističke, Pitagorejske, Platonove, Plotinove, Empedoklove i drugih filozofija.] Amonra (Amon) je glavno božanstvo starih Egipćana. [Njega su predstavljali sa ovnujskim rogovima; simbolom stvaralačke snage i rađanja.] Njegov simbol je sunce. Vjerovalo se da je on svojom voljom i govorom stvorio ovaj svijet. Oziris, njegov pomagač je njihov drugi bog. Oziris je došao na zemlju, podlegao raznim nevoljama i bio je ubijen. On je vaskrsnuo, i, uz pomoć Izisa njihovog trećeg boga, popeo se na nebesa. Oziris je tako postao bog mrtvih. U drevnom Egiptu se vjerovalo da su kraljevi ili faraoni (fir’avni) Amonraovi (sunčevi) sinovi. Stari Egipćani su vjerovali da oni koji umru idu Ozirisu na polaganje računa (hesab)]

P.S. Legolas meni je ovo je isti koncept kao i u hriscanstvu. :)
Last edited by El_Camino on 17/04/2004 15:20, edited 1 time in total.
morti

Post by morti »

Pazi sad...

Pomislimo da je islam taj koji je "u pravu",da li onda onaj krišćanin koji je cijeli svoj život posvetio humanitarnim akcijama,spasio živote i živote svojim ne sebičnim zalaganjem,borio se pravdu,borio se protiv zla(što pripovjedaju SVE ove naše velike religije)...ide u Džehenem samo zato što je krivo ODGOJEN i što se nije OPAMETIO i prešao na islam???
VAŽI I OBRATNO
Ljudi su odgojeni kako su odgojeni,a i sam Bog kaže u Knjizi da nas je sve stvorio JEDNAKE.Pa kako onda onaj koji se rodio u krišćanskoj porodici,koji je odgajan u njegovom duhu i običajima može imati već "rezervisano" mjesto u Raju samo zato što krišćanin,a onaj jevrej kojemu je pružena ISTA ŠANSA KOD BOGA ide "dole"???????
VAŽI I OBRATNO
Zaključak:Bog je jedan i On nas je stvorio kako bi bili kreativni i činili dobra,prosvećena djela na ovom svijetu.Ova podjela na hiljede malih i velikih religija je samo ISKUŠENJE!!!
Maverick_

Post by Maverick_ »

Jonatan kaze:Zašto je Isus kazao da se čuvamo zavođenja?

Zavodjenja???? Ti znaci mislis da je Islam,neka mi dragi Allah oprosti na rjecima,sekta!? "Sekta" koja ima milijardu i pol slijedbenika? Procitaj Kur'an pa ces shvatiti kakvo je savrsenstvo Islama i Kur'ana.
MUNAFIK

Post by MUNAFIK »

El_Camino wrote:
Legolas wrote:1--Stoga je apsolutno KRIVA tvoja postavka da je “trojstvo potpuno isti kredo i u brahmanizmu… i hriscanstvu i u starogrckoj i u staroegipatskoj vjeri”. Poimanje različitih Trojstava u antičkim religija različito je od hrišćanskog poimanja istog.

2--Hrišćanstvo kao sinteza hebrejskog monoteizma, grčke filozofije (stoicizma, aristotelizma, platonizma, plotinizma itd.), te rimskog prava, samim time što je sinteza komponenata različitih civilizacija ne može imati istovjetan koncept trojstva kao isključivo jedna od njih koje su joj prethodile.

3--Hinduističko Trojstvo je nešto sasvim drugo, te sam pojam “Trojstvo” kao takav ne egzistira u Hindu religiji. Hinduističko "Trojstvo" isključivo je zapadnjačko pojednostavljeno objašnjenje hindu vjerovanja. Sva božanstva hinduizma također nisu zasebni “bogovi”, nego aspekti mudrosti Svebića, koji se manifestiraju simbolima. Svaki prikaz boga ili boginje u hinduizmu, prikaz je jednog jedinog boga. Stari Egipćani također su poznavali ovaj koncept i zvali ga Nether, ili Božanska prisutnost.
1--Legolas mi ovdje govorimo o izvorima hriscanske doktrine. Isus nije nikada rekao da je on bog niti je tako nesto poducavao svoje sljedbenike. Historicari nas uce da to (ova doktrina o trojstvu) nije nista novo. Ta doktrina (o tri hipostaze ili bica ili trojstvo) se vijekovima provlacila i ponavljala u raznim oblicima i pod raznim imenima.

2--Originalno Isusovo (neka ke na njega mir) ucenje je cisti monoteizam. Danasnje hriscanstvo koje je Pavle osnovao je prepravljeno i pokvareno jevrejstvo. Isus je rekao da on nije dosao da promijeni vec ucvrsti vjeru. U Isusovo monoteisticko ucenje se 325. godine se prvi put ubacuje forma trojstva iz Platonove filozofije. Od 325. godine se u ovo njegovo cisto monoteisticko ucenje tokom vremena ubacuju dijelovi paganstva kao sto je pricesce i njemu slicni obredi. Dr Morton Scott Enslin u drugom dijelu knjige Christian Beginnings, na 190. stranici, iskreno priznaje da je hrišćanstvo postalo jedan od misterioznih kultova iz rimskog vremena, i kaže, “Hrišćanstvo je postalo do drugog vijeka jedna od pokvarenih vjera.” A čuveni filozof i istoričar, Winwood Reade, kaže: “Hrišćanstvo je pokorilo paganizam a paganizam je pokvario hrišćanstvo. :)

3--Ovo jednostavno nije tacno:

Brahmanizam (hinduizam) je prvobitno bio nebeska vjera. On je kasnije pokvaren. Brahmani su bili ti koji su prvi upotrijebili ovaj izraz, tri hipostaze, trojstvo.

[Ovu ideju je ispravnije nazvati filozofijom ili doktrinom nego vjerom. Ova ideja (trojstva) je osnovana unakazivanjem i sakaćenjem nebeske vjere sedam stotina godina prije Isa alejhisselama. Brahma je bio uzrok ovog osakaćivanja. Na sankritskom jeziku Brahma znači sveta riječ. Ovaj izraz se upotrebljava i u hrišćanstvu za Isa alejhisselama. Kada upitamo hrišćane o Isa alejhisselamovoj božanstvenosti njihov prvi odgovor su neki stihovi iz prvog poglavlja Jevanđelja po Ivanu. Evo tih stihova: “U početku bijaše riječ, i riječ bijaše kod Allaha, i riječ bijaše Allah,” (Ivan 1, 1) i, “i riječ je postala tijelo i nastanila se među nama. I mi smo posmatrali slavu njegovu koju ima jednorođenac od Oca - pun milosti i istine.” (Ivan 1, 14) Potpuno isto kao i u brahmanizmu (hinduizmu).] Isto tako i članovi brahmanske kaste vjeruju u boga (ilah) koji se ostvario u imenu Brahma. Prema njihovoj doktrini je najviši i vječno ćuteći bog istinska i prava bit svega. Ali, ovaj bog obavlja svoj posao kroz druga dva boga (koji se zovu) Višnu i Siva. Oni kažu da su oni jedan bog koji se manifestuje u trojstvu.

Brahma je po brahmanima stvaralac i ovog svijeta i svega drugog. On sve stvara. Njegov simbol je Sunce. Višnu je razum. On je bog koji sve štiti. On vlada sadašnjim vremenom. Njegov simbol je voda. Siva je bog života i smrti. On kontroliše naše i buduće vrijeme. Njegove odgovornosti su pravednost i osveta. Njegov simbol je vatra. [Brahmani vjeruju da njihov bog Višnu živi na nebesima. Drugi bogovi izvještavaju Višnu da su se na zemlji pojavili izvjesni šejtani i uznemirili red i tišinu i da se on stoga mora roditi otjelovljen na zemlji i kazniti te šejtane i demone. Višnu prihvata ovu sugestiju i otjelovljava se kao krišna, ratnik, kojeg rađa djevica iz ratničke famelije da očisti zemlju od šejtana i demona. Djevica unaprijed sanja o ovom. Krišna nauči svoje znanje za šezdeset i četiri dana. On radi kao čoban. On putuje nadaleko i naširoko. On pokazuje čuda u mjestima koja posjećuje. Kada to brahmani vide oni ga prihvataju kao božanstvo koje je sišlo u ljudskom obliku na zemlju. Brahmanski kaluđeri pripovijedaju mnoge mitove o Krišni.

Isto tako i budisti vjeruju da je Buda bog. Buda je po budistima prije silaska na zemlju živio na nebesima. On je tražio mjesto na zemlji gdje će se pojaviti i na kraju je odlučio da se rodi kao član Sudhodana familije[/b]. Mit se ovako nastavlja: Njegova majka je zaspala, dok je postila, na krovu palaće i usnila san. U snu joj se prikazao bijeli slon koji silazi s neba i koji oko sebe emituje svijetle krugove i koji je, na njeno veliko iznenađenje, ušao u njenu matericu s njene desne slabine. Pred Budino rođenje su viđeni mnogi znaci. Njegova majka napušta grad i pod drvetom rađa svoga sina. Budizam je prepun stvari koje razum i logika nikada ne mogu prihvatiti. Trojstvo koje je kredo brahmanizma, budizma i hrišćanstva je istovjetno. Ovdje ćemo nabrojati nekih od njihovih sličnosti, kao što su, ulazak boga u djevicu, njen porod, i vjerovanje ljudi da su oni božanstva:

1 Isa alejhisselam je po hrišćanima umro i proživio (uskrsnuo ili vaskrsnuo) tri dana nakon smrti. I krišna je takođe vaskrsnuo nakon svoje smrti i popeo se na nebesa.

2 Isa alejhisselam je vaskrsnuo iz groba a Buda sa tabuta (mrtvačkog kovčega).

3 Isa alejhisselam je ranije rekao da će biti ubijen, sačuvao je duše u tamnici, odnosno paklu, i sjeo je nakon proživljenja iz groba na Allahovu desnu stranu. Buda je rekao da će se povući sa svijeta i otići u Nirvanu. [Nirvana u budističkoj filozofiji: “ugasnuće”, stanje vječitog i blaženog mira koje se nalazi s one strane svijeta svijesti i individualnog življenja. Do ovog stanja se dolazi potpunim ugasnućem svoga “ja” i volje za životom, tj. potpunim oslobađanjem duha od materije; u docnijem budizmu: blaženi život u nekom Budinom svijetu punom sjaja i velelepnosti.]

4 Isa alejhisselam je, kada je uzašao na nebo, preuzeo dužnost i započeo s kontrolom nad svim stvarima u univerzumu. Isto tako je i Buda uspostavio sultanat nebesa i gospodarenje nad univerzumom.

5 Jevanđelja jednoglasno nabrajaju očeve Isa alejhisselama do Davida (Davuda alejhisselam) kojeg nazivaju Prvi melik (kralj, vladar). Isto tako i Budin rodoslov počinje s Mekavamatom, prvim vladarom.

Trojstvo i tenasuh (metempsihoza) nisu samo postojali u Indijskim vjerama već takođe i u drevnim egipatskim vjerama. [Metempsihoza - seljenje duše iz jednog tijela u drugo poslije smrti. Vjera u metempsihozu bila je raširena kod Hindusa i Egipćana i ona sačinjava sastavni dio budističke, orfističke, Pitagorejske, Platonove, Plotinove, Empedoklove i drugih filozofija.] Amonra (Amon) je glavno božanstvo starih Egipćana. [Njega su predstavljali sa ovnujskim rogovima; simbolom stvaralačke snage i rađanja.] Njegov simbol je sunce. Vjerovalo se da je on svojom voljom i govorom stvorio ovaj svijet. Oziris, njegov pomagač je njihov drugi bog. Oziris je došao na zemlju, podlegao raznim nevoljama i bio je ubijen. On je vaskrsnuo, i, uz pomoć Izisa njihovog trećeg boga, popeo se na nebesa. Oziris je tako postao bog mrtvih. U drevnom Egiptu se vjerovalo da su kraljevi ili faraoni (fir’avni) Amonraovi (sunčevi) sinovi. Stari Egipćani su vjerovali da oni koji umru idu Ozirisu na polaganje računa (hesab)]

P.S. Legolas meni je ovo je isti koncept kao i u hriscanstvu. :)

upootpunosti se slazem s tobom :) :) :)
ta paganska nauka o trojstvu je najvise kriva sto se krscanstvo nalazi u situaciji u kojoj se nalazi, jer prosla su vremena kad su ljudi slijepo slijedili ono sto im crkva servira....
Jonatan

Post by Jonatan »

Maverick_ wrote: Procitaj Kur'an pa ces shvatiti kakvo je savrsenstvo Islama i Kur'ana.
Savršenstvo :?:

Znaš što je za mene savršenstvo:

(33) I kada dođoše na mjesto zvano Lubanja, ondje razapeše njega i te zločince, jednoga zdesna, drugoga slijeva.

(34) A Isus je govorio: "Oče, oprosti im, ne znaju što čine!"
MUNAFIK

Post by MUNAFIK »

Jonatan wrote: Savršenstvo :?:

(33) I kada dođoše na mjesto zvano Lubanja, ondje razapeše njega i te zločince, jednoga zdesna, drugoga slijeva.

DOKAZI TO STO TVRDIS!!!!!
Jonatan

Post by Jonatan »

MUNAFIK wrote:

Ja da ti dokazujem :lol: :lol: :lol:

I kakve bi koristi bilo da to dokazivam kad smo i ja i ti okorjelo uvjereni u svoje ;-)
MUNAFIK

Post by MUNAFIK »

Jonatan wrote: Ja da ti dokazujem :lol: :lol: :lol:

I kakve bi koristi bilo da to dokazivam kad smo i ja i ti okorjelo uvjereni u svoje ;-)
kako dokazujes? zar su dokazi citati iz Biblije? Biblije za koju Isus nikada ni cuo nije! Biblije koja je prosla kroz brojne Koncije na kojima su joj oduzimana ili dodavana ucenja! Biblije u kojoj ima toliko proturijecnosti! Biblije koja ustvari nije jedna nego postoji nekoliko razlicitih verzija Biblije! Biblije koju su ljudi pisali i sastavili mnogo nakon ''smrti'' Isusa!
Biblije kojom je kroz cijelu historiju manipulirala crkva(koja je nanijela toliko smrti jada i bola ljudima, crkva koja je unazadila ljudski rod nekoliko stotina godina crkva koja se na jadima drugih bogatila itd....
pogledaj malo kako dokazujes!
Jonatan

Post by Jonatan »

MUNAFIK wrote:
Biblije za koju Isus nikada ni cuo nije!
Biblija je zajedno Stari i Novi Zavjet, a Isus je Stari vrlo dobro znao, a Novi zavjet ustanovio :D
Biblije koju su ljudi pisali i sastavili mnogo nakon ''smrti'' Isusa!

Koliko ja znam evanđelisti Matej i Ivan su bili Apostoli, Marko je isto bio učenik Isusov, ali ne jedan od dvanestorice, dok je Luka obraćenik koji je napisao treće evanđelje.

Sad ti možeš na ovo reći šta hoćeš, no ja znam svoje, kao i ti svoje.
Maverick_

Post by Maverick_ »

Jonatane...samo jedno pitanje..nije da se sprdam nesto ono :lol: :D
Jel istina da kod vas...sad npr. ubijes deset ljudi...silujes tako to...kontas...i sada odes u crkvu i ispovjedis se i onaj ti tamo pop kaze "sine svi su ti grjesi oprosteni"....?????
Jel to istina? to ako je tako, to pravo cool...mozes da zivis pravo raskalaseno i na kraju odes,malo se ispovjedis i sve ti oprosteno :-) :D
Ili su to ljudi...hocu reci vi krscani,tako nastelovali u Bibliji..pa kad napravite grijehe...samo se ispovjedite i sve oprosteno? 8)
Posto sam dosta citao o tome da je Biblija mjenjana kroz historiju. samo pitam,onako me interesuje :roll:
$

Post by $ »

Maverick_ wrote:Jonatane...samo jedno pitanje..nije da se sprdam nesto ono :lol: :D
Jel istina da kod vas...sad npr. ubijes deset ljudi...silujes tako to...kontas...i sada odes u crkvu i ispovjedis se i onaj ti tamo pop kaze "sine svi su ti grjesi oprosteni"....?????
Jel to istina? to ako je tako, to pravo cool...mozes da zivis pravo raskalaseno i na kraju odes,malo se ispovjedis i sve ti oprosteno :-) :D
Ili su to ljudi...hocu reci vi krscani,tako nastelovali u Bibliji..pa kad napravite grijehe...samo se ispovjedite i sve oprosteno? 8)
Posto sam dosta citao o tome da je Biblija mjenjana kroz historiju. samo pitam,onako me interesuje :roll:
ne brini maverick, i vama je to obezbijedjeno. pitaj ragiba, on zna magicnu formulu, vrlo ubjedljivo nam ju je predstavio u nekoj staroj temi o allahovoj milosti. kao - ucinis lose djelo pika se ko jedno, a ucinis dobro, pa ti se pika ko deset, planiras lose pa ne ucinis eh onda ti je 5 poena plus. nesto komplikovano, al ako je vjerovat ragibu - pravo cool.

cool, naso temu! kaze ragib, citirajuci stvoritelja:
2.STVORITELJ NAS KAZE: kada moj rob naumi da ucini dobro dijelo, pa ga ne ucini(nesto ga sprijeci). Ja cu mu to napisati jedno dobro dijelo(kao da ga je ucinio). A ako ga odluci uciniti i ucini ga, ja cu mu za to upisati 10 dobrih dijela do 700 stotina vise od toga. Ako Noj rob odluci da ucini nesto lose, pa ga ne ucini, ja mu za to nista ne upisujem, a ako on to lose dijelo ucini onda mu upisem samo jedan grijeh.

a ima i amandman, kaze abeceda:
nije bas tako..
ako Boziji rob pomisli da uradi lose djelo, a ne uradi ga, onda mu Allah za to sto ga nije uradio upise jedno dobro djelo
Allahova milost je jos veca nego sto si mislio

nije da se sprdam, nego... da te utjesim.
detaljno na http://www.sarajevo-x.com/forum/arhiva/ ... 00402.html
Gluhoprdic

Post by Gluhoprdic »

:-) :roll: :? :shock:
kao sto se vidi, mjesecima se vrtite oko jedne te iste teme, ali cilj vam nije spoznaja, nego prepucavanje.
Ali sudnji dan je blizu i postacemo svjesni prave istine, od koje ce koljena klecati svim vjernicima i nevjernicima!!!!!!!!!! :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock:
$

Post by $ »

Gluhoprdic wrote::-) :roll: :? :shock:
kao sto se vidi, mjesecima se vrtite oko jedne te iste teme, ali cilj vam nije spoznaja, nego prepucavanje.
Ali sudnji dan je blizu i postacemo svjesni prave istine, od koje ce koljena klecati svim vjernicima i nevjernicima!!!!!!!!!! :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock:
zar vjera nije ljubav? cinjenje dobrog? milost allahova neizmjerna?

sto da se bojimo?
Jonatan

Post by Jonatan »

Maverick_ wrote:Jonatane...samo jedno pitanje..nije da se sprdam nesto ono :lol: :D
Istina je, samo moraš shvatiti da se ne ispovijedaš svećeniku, nego Bogu.

Božje milosrđe je veliko, neizmjerno, ali Bog se ne da varati, ako ti u svojoj glavi misliš već o povratku na učinjeni grijeh nisi ništa postigao.

De ti meni pošteno reci, da li čovjek zaista može učiniti nešto, a da mu Bog ne može oprostiti ako se taj čovjek zaista pokaje.

Ispovijed je pokajanje pred Bogom, a ne pred svećenikom.
Jonatan

Post by Jonatan »

MUNAFIK wrote:

Dakle shvatio si koliko su jake ove riječi, samo ti je izgleda problem pripisati ove riječi Isusu. Ove su riječi zaista pokazatelj pravog Puta za svakog čovjeka, a samo Bog može zaista čovjeku reći što je prava Istina i Put koji vodi k Njemu.

Čovjek čim dokaz traži, već je u kolebanju što je prava Istina.

#16Pristupe k njemu farizeji i saduceji. Iskušavajući ga, zatraže da im pokaže kakav znak s neba.

(2) On im odgovori: "Uvečer govorite: 'Bit će vedro, nebo se žari.'

(3) A ujutro: 'Danas će nevrijeme, nebo se tamno zacrvenjelo.' Lice neba znadete rasuditi, a znakove vremena ne znate.

(4) Naraštaj opak i preljubnički znak traži, ali mu se znak neće dati doli znak Jonin." Tada ih ostavi i ode.
MUNAFIK

Post by MUNAFIK »

Jonatan wrote:
Dakle shvatio si koliko su jake ove riječi, samo ti je izgleda problem pripisati ove riječi Isusu. Ove su riječi zaista pokazatelj pravog Puta za svakog čovjeka, a samo Bog može zaista čovjeku reći što je prava Istina i Put koji vodi k Njemu.

Čovjek čim dokaz traži, već je u kolebanju što je prava Istina.

#16Pristupe k njemu farizeji i saduceji. Iskušavajući ga, zatraže da im pokaže kakav znak s neba.

(2) On im odgovori: "Uvečer govorite: 'Bit će vedro, nebo se žari.'

(3) A ujutro: 'Danas će nevrijeme, nebo se tamno zacrvenjelo.' Lice neba znadete rasuditi, a znakove vremena ne znate.

(4) Naraštaj opak i preljubnički znak traži, ali mu se znak neće dati doli znak Jonin." Tada ih ostavi i ode.
opet da ti ponovim ja zelim da to dokazes necim cvrstim a ne Biblijom koja je mjenjanja i ispravljanja, ali naravno da ti nemozes to dokazati jer u tome i jest cijela stvar i u tome i jeste razlika izmedju Islama i Krscanstva, biblija je mijenjanja i u nju je uneseno mnogo ljudskog zapravo tu ima puno vise ljudskog nego bozijeg, pa je zato Bog poslao Kur'an i porucio ljudima da tu svetu knjigu nece moci nikako promjeniti.
ovdje su tebi mnogi dali dokaze o laznosti vaseg vjerovanja neznam jesili citao ali ih nisi komentarisao to nesto govori, mi ti nismo ovdje stavljali ajete iz Kur'ana koji bi negirali tvoje stavove nego su ti ljudi stavili tekstove koji su nauci tekstovi pa i ja sam stavio onu raspravu Ahmeda sa onim svestanikom, to je jedan veoma interesantna rasprava neznam jesili je procitao ali nisi je komentarisao....
fido1

Post by fido1 »

opet da ti ponovim ja zelim da to dokazes necim cvrstim a ne Biblijom koja je mjenjanja i ispravljanja, ali naravno da ti nemozes to dokazati jer u tome i jest cijela stvar i u tome i jeste razlika izmedju Islama i Krscanstva, biblija je mijenjanja i u nju je uneseno mnogo ljudskog zapravo tu ima puno vise ljudskog nego bozijeg, pa je zato Bog poslao Kur'an i porucio ljudima da tu svetu knjigu nece moci nikako promjeniti.ovdje su tebi mnogi dali dokaze o laznosti vaseg vjerovanja neznam jesili citao ali ih nisi komentarisao to nesto govori, mi ti nismo ovdje stavljali ajete iz Kur'ana koji bi negirali tvoje stavove nego su ti ljudi stavili tekstove koji su nauci tekstovi pa i ja sam stavio onu raspravu Ahmeda sa onim svestanikom, to je jedan veoma interesantna rasprava neznam jesili je procitao ali nisi je komentarisao....[/quote]

Ovo je najnebulozniji komentar koji sam cuo u zivotu.
Ko li te samo uci ovim nebulozama. Ako te ovako vjera uci (ili oni koji je tumace), onda je totalno pogresna i to 100 %. Samo nenormali ljudi mogi zagovarati mrznju i stvarno ti koji te tome uce nisu normalni.
I kao sto vec neko rece, nije ovdje nikom do spoznaje nego do provokacija i prepucavanja.

Mir s vama
Fair Life

Post by Fair Life »

fido1 wrote:... Samo nenormali ljudi mogi zagovarati mrznju i stvarno ti koji te tome uce nisu normalni.
...Mir s vama
Image
fido1

Post by fido1 »

Fire Life,
Slikovito
Svaka cast
Post Reply