Broj kalorija u ''deset u pola s lukom i kajmakom''
Moderator: anex
- cat lover
#51 Re: Broj kalorija u ''deset u pola s lukom i kajmakom''
bojim se da ne odemo u digresiju, dakle po meni: cca 1200 kcal (nepobibereno strogo)
- Cholina_Lokica
#52 Re: Broj kalorija u ''deset u pola s lukom i kajmakom''
Ja nije da nisam pokusavala jesti to, stvarno jesam, ali svaki put mi je gore bilo, bas ogavan ukusalica.k wrote:je, da su barem od piletineCholina_Lokica wrote:E jbg, kako kome, meni npr. nikad nije bilo jasno kako nasi ljudi mogu sve to voliti, od same pomisli na cevape mi bude muka, i grozan mi je ukus, a o sudjukicama i da ne pricampa i nekako. ja meso nijedno ne volim sem piletine i ribe.
cudi me samo kako u bosni nisu svi debeli, svaka peta osoba se svakodnevno hrani cevapima :S.
Ma ja odavno ne jedem nista od mesa, i najrahatnija sam, nema vise povracanja svako malo
Ma dobro, sto se debljine tice, iz dana u dan smo sve gori. Masovno pretile raje ima...
- alica.k
#53 Re: Broj kalorija u ''deset u pola s lukom i kajmakom''
je, pa ofirno je malo prosetat (ako nista drugo). posto se mora auto pokazat i tak.mariquita wrote:ono sto vise zabrinjava od kalorija samih porcija cevapa je losa ili skoro nikakva fizicka aktivnost kod naseg svijeta![]()
mada ja vidim ovdje u vogosci ranom zorom ima onih sto trce
- Sunrise00
#54 Re: Broj kalorija u ''deset u pola s lukom i kajmakom''
pa mozda cinjenica da je tebi nesto ogavno ne znaci da je svima ogavno?Cholina_Lokica wrote:Ja nije da nisam pokusavala jesti to, stvarno jesam, ali svaki put mi je gore bilo, bas ogavan ukusalica.k wrote:je, da su barem od piletineCholina_Lokica wrote:E jbg, kako kome, meni npr. nikad nije bilo jasno kako nasi ljudi mogu sve to voliti, od same pomisli na cevape mi bude muka, i grozan mi je ukus, a o sudjukicama i da ne pricampa i nekako. ja meso nijedno ne volim sem piletine i ribe.
cudi me samo kako u bosni nisu svi debeli, svaka peta osoba se svakodnevno hrani cevapima :S.![]()
Ma ja odavno ne jedem nista od mesa, i najrahatnija sam, nema vise povracanja svako malo
Ma dobro, sto se debljine tice, iz dana u dan smo sve gori. Masovno pretile raje ima...
- alica.k
#55 Re: Broj kalorija u ''deset u pola s lukom i kajmakom''
iznenadila bi se kolko ljudi ne voli te stvariSunrise00 wrote:pa mozda cinjenica da je tebi nesto ogavno ne znaci da je svima ogavno?
- Cholina_Lokica
#56 Re: Broj kalorija u ''deset u pola s lukom i kajmakom''
Pa u tome je i poenta, pljuvanja mcd, i drugih kuhinja, a hvaljenja naseSunrise00 wrote: pa mozda cinjenica da je tebi nesto ogavno ne znaci da je svima ogavno?
Zato sam sve ono i rekla, sve zavisi sta se kome svidja
- Chisum
#57 Re: Broj kalorija u ''deset u pola s lukom i kajmakom''
Eeeee da je cener, jos bi bilo zdravo...
Ne sjecam se kad sam zadnji put pojeo ispod cvancike... znaci, poduplajte sve, pa mi javite koliko je to
Ne sjecam se kad sam zadnji put pojeo ispod cvancike... znaci, poduplajte sve, pa mi javite koliko je to
- cat lover
#58 Re: Broj kalorija u ''deset u pola s lukom i kajmakom''
e jarane od jutros ja čekam da vidim kol'ko je 20 u čitavu lepinu niko ni mukajetChisum wrote:Eeeee da je cener, jos bi bilo zdravo...![]()
-
sabanss
#59 Re: Broj kalorija u ''deset u pola s lukom i kajmakom''
3 sata su i za desetku malo, za cvanciku ne smijem ni mislitmariquita wrote:toliko puno da ti ni 3 sata najaktivnije fizicke aktivnostiChisum wrote:Eeeee da je cener, jos bi bilo zdravo...![]()
Ne sjecam se kad sam zadnji put pojeo ispod cvancike... znaci, poduplajte sve, pa mi javite koliko je tone bi pomoglo da ih sagoris
- Chisum
#60 Re: Broj kalorija u ''deset u pola s lukom i kajmakom''
Uh sad se nasekirah... moracu preci na neku striktnu dijetu, na petn'es'ku
.... heftu, ili cak dvije... bice povuci-potegni, ali nema labavo.
Nego, ima li razlike ako jedem polako?
Nego, ima li razlike ako jedem polako?
- cat lover
#61 Re: Broj kalorija u ''deset u pola s lukom i kajmakom''
imal' kak'a zamjena za fizičke aktivnosti... 
-
guidoski
#62 Re: Broj kalorija u ''deset u pola s lukom i kajmakom''
Ima! Lagano se obući i izaći vani na hladnoću. Da dođe do drhtanja. Drhtanje naime troši kalorije. Samo što rizikuješ upalu pluća.cat lover wrote:imal' kak'a zamjena za fizičke aktivnosti...
-
Haettenschweiler
#63 Re: Broj kalorija u ''deset u pola s lukom i kajmakom''
Ja baš, narod je stvarno pohasio i tu ne mislim samo na "glave čudnih oblika" i njihove fAmelije već na komplet narod.guidoski wrote:Zanimljivo je kako sve dovodi u vezu sa McD. On je totalno irelevantan za ono o čemu je ovdje riječ.
Dakle, procjene o količini kalorija u jednom ''ceneru'' idu od 500-1000Kcal. Puno li je.
Ako tome dodamo da smo ujutro pojeli pola hljeba sa argetom, pa usput popili po dvije tri slatke kafe i pojeli 50-ak grama čokolade, a znamo da nas kući čeka sarma i punjene paprike i hurmašice ili tulumbe iz Klasa. Pa sljedeći dan pojedemo ujutro 200grama Poli salame, pa pače u aščinici, i onda kući pojedemo neku dobro pomašćenu pitu i pojedemo baklavu ili tufahiju i sve to uz nezaobilazne slatke kafe.
Zaključak je jednostavan: vrlo nezdravo se hranimo a smijemo se Amerikancima i njihovim prehrambenim navikama.
A priča mi nedavno dedo kako se hranilo dok je on bio mladić (prva Jugoslavija/NDH):
Dnevno su bila samo 2 obroka. Prvi bi se jeo oko podne direktno na njivi a drugi kada bi se vratili sa posla.
Meso je bilo čisti luksuz i pripremalo bi se samo za bajrame, svadbe i slične svečane prilike.
Glavno jelo je bila pita(sirnica). Za večeru bi se iznjela 1 malo veća tepsija pite na siniju gdje je čekalo 10ak gladnih da nešto prizalogaje. Veoma često je ono što bi u prvoj turi prigrabili bilo sve što bi i pojeli te večeri.
Uz to se pila mlaćenica i kiŚelina dok je varenina bila čisti luksuz.
Treba li spominjati da u selu nije bilo ni jedne malo deblje osobe a kamo li pretilih koje danas viđamo na svakom koraku. Ja još nešto, šećer se držao pod ključem.
P.S.
Možda je važno spomenuti i to da za tadašnje uslove nisu bili siromašni. Imali su mnogo više plodne zemlje već mnoge druge porodice iz Hercegovine.
Last edited by Haettenschweiler on 13/04/2011 12:40, edited 1 time in total.
- alica.k
-
Haettenschweiler
#65 Re: Broj kalorija u ''deset u pola s lukom i kajmakom''
Pa eto skoro samo što im hranu niko nije poklanjao već su uglavnom sve sami proizvodili.alica.k wrote:ko u ratu
Sva obradiva zemlja je tada i bila obrađena, mrginji između njiva su bili jedva nekih 20cm široki a danas se sve to pretvorilo u običnu šikaru.
- psydelija
#66 Re: Broj kalorija u ''deset u pola s lukom i kajmakom''
monstrum cevapi?Haettenschweiler wrote:10 cevapa = otprilike 200-250 grama masnog mesa = 600-700 kalorija
pola somuna/lepinje = otprilike 100 grama brašna = otprilike 250 kalorija
30-50 grama kajmaka = čista mast = 200 kalorija
ukupno negdje oko 1300-1400 ako uračunamo i mast koja se pokupi sa ćevapa i roštilja i luk.
- alica.k
#67 Re: Broj kalorija u ''deset u pola s lukom i kajmakom''
ma znam ja sta ti pricas, i meni je nana to pricalaHaettenschweiler wrote:Pa eto skoro samo što im hranu niko nije poklanjao već su uglavnom sve sami proizvodili.alica.k wrote:ko u ratu
Sva obradiva zemlja je tada i bila obrađena, mrginji između njiva su bili jedva nekih 20cm široki a danas se sve to pretvorilo u običnu šikaru.
- O'zone
- Globalni moderator
#68 Re: Broj kalorija u ''deset u pola s lukom i kajmakom''
Sa ovom ste me pričom natjerali da naručim i pojedem dva Hamburgera (nigdje čevabdžinice u blizini a i nije ih čejf jest van iste
)
- Ridjobrki
#69 Re: Broj kalorija u ''deset u pola s lukom i kajmakom''
Hehehe, evo još jednog! Ogladnio od teme pa skoknuo do Mahe na kombinaciju.
Bio sam mislio pitati za kalorije ali mlateći one ploče i onaj šiš skroz smetnuh s uma... 
Ne znam koliko ima kalorija ali znam da noge ne dršću i da će me držati bar do akšama ako ne i do jacije.
Ne znam koliko ima kalorija ali znam da noge ne dršću i da će me držati bar do akšama ako ne i do jacije.
-
tvile
#70 Re: Broj kalorija u ''deset u pola s lukom i kajmakom''
100 g masnog mesa cca 300-350 kcal
100 g bijelog hljeba cca 255 kcal
100 g kajmaka (najmanje) 400-450 kcal
100 g luka 50 cca 45-50 kcal
Pa je lako izračunati. Jedan somun ima cca 350 g. Ko voli nek' izvoli

100 g bijelog hljeba cca 255 kcal
100 g kajmaka (najmanje) 400-450 kcal
100 g luka 50 cca 45-50 kcal
Pa je lako izračunati. Jedan somun ima cca 350 g. Ko voli nek' izvoli
- alica.k
#71 Re: Broj kalorija u ''deset u pola s lukom i kajmakom''
kad pocnes tako racunat svaku glupost koju uneses u tijelo zacudis se kako nemas 1000 kila.
-
vickey93
#72 Re: Broj kalorija u ''deset u pola s lukom i kajmakom''
Preporučeni dnevni unos je 1.400 kcal. Neko je pitao pa eto,da odgovorim.

- ALexis
- Location: Moj dom je dole u predgradju od centra prema zapadu,gdje sunce sja samo kad zalazi.
#73 Re: Broj kalorija u ''deset u pola s lukom i kajmakom''
bolje da se nisi javio 
- alica.k
#74 Re: Broj kalorija u ''deset u pola s lukom i kajmakom''
ni slucajno, odakle to?vickey93 wrote:Preporučeni dnevni unos je 1.400 kcal. Neko je pitao pa eto,da odgovorim.![]()
pa prosjecan covjek koji se umjereno krece potrosi oko 2000kcal samo na varenje, sjedenje/stajanje/hodanje, jedenje, spavanje i slicne stvari. znaci samo na ono "postojanje".
zamisli kad bi jeli 1400 kalorija svak ziv bi bio mrsav, ne bi ih bilo.
Last edited by alica.k on 13/04/2011 16:13, edited 1 time in total.
- chengaba
#75 Re: Broj kalorija u ''deset u pola s lukom i kajmakom''
Jest možda kod djeteta od 8 godina...vickey93 wrote:Preporučeni dnevni unos je 1.400 kcal. Neko je pitao pa eto,da odgovorim.![]()