Kaldrma na Baščaršiji

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
Ripicipi

#51 Re: Kaldrma na Baščaršiji

Post by Ripicipi »

Je l' stvarno neko moze reci da je prijeratna Bascarsija bila ljepsa i sredjenija nego "danas", ono realno :-)
Sve ove ulice su prije rata bile go' asfalt, fasade sive i oronule, i nikako mi ne ide u glavu kako neko moze tvrditi da je prije bilo ljepse i "originalnije".
Da su ovo npr. slike obnove carsije u Turskoj, mnogi bi ovdje govorili "vidis kako to oni super rade, i mi trebamo ovako" :skoljka:
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Slike preuzete sa SCC-a od nicka mirza-sm
Last edited by Ripicipi on 11/04/2011 01:10, edited 2 times in total.
ins

#52 Re: Kaldrma na Baščaršiji

Post by ins »

@Tranquilizer

Ma vidi se da si ti jedan pravi Sarajlija, ono bas fina gradska raja. Najmanje 9. generacija Sarajlija, ako mogu primjetiti?

Ehhh da je takvih vise, ni Paris nam ne bi mogao nista...

:run:
metar_drva

#53 Re: Kaldrma na Baščaršiji

Post by metar_drva »

iskreno, meni je ona kaldrma uvijek bila sranje. nit je funkcionalna, nit lijepo izgleda. ova kombinacija ploča i kaldrme sa strane je skroz ok.
Ponosan

#54 Re: Kaldrma na Baščaršiji

Post by Ponosan »

kakva kaldrma,ono je bila katastrofa,nisi mogao hodati kako treba,pogotovo zimi..ove nove bijele poloce su jako lijepe i super ce se uklopiti u Saracima,kao i u ostatku Bascarsije koji je vec poplocan! ovo je odlican potez opstine Stari Grad!
neki

#55 Re: Kaldrma na Baščaršiji

Post by neki »

BHF_Manijak wrote:
neki wrote: Kako je autenticna ta kaldrma kad je bila zalivena asfaltom?? Ja bi bio najsretniji kad bi opet vratili tu staru kocku ali znam da ona ne bi izdrzala silne dostavne kamione. trenutno, meni licno, estetski bolje rjesenje predstavlja ovo sto sad rade nego onaj klizavi kamen u asfaltu. Nisam siguran al negdje sam vidio na slikama iz a-u perioda da su na isti nacin kao ovo sad sto rade bile poplocane bocne ulice koje vode prema bascarsijskom trgu, bravadziluk i jos neke, tako da ima neke autenticnosti i u ovome
Procitaj moj kompletan post, rekao sam iako se vidi da tad nije bilo kaldrme na Bascarsiji,i pak je kaldrma nesto autenticno bosansko, tradicionalno, pa sa za to da bude i dio carsije, iako prije je nije bilo! :wink: Ali dobro, ti dijelis drugo misljenje, ok! :)
:) procitaj i ti moj...rekoh kaldrma u saracima nije autenticna bosanska jer je zalivena asfaltom, prava bosanska kaldrma je slagana u nabijenoj zemlji.
Kao sto vi sad kukate za ovom kaldrmom, isto tako su kukali i prije 30 godina za onom starom kockom i isto tako ce kukati za 30 godina kad budu skidali ovo sto sad stavljaju a staviti nesto deseto...nasem narodu nikad ugoditi..
Da se mene pita ja bi stavio kocku koja je tu bila nakon 2sr, uklapa se i bojom i dizajnom, ali od tog nista..
dharma

#56 Re: Kaldrma na Baščaršiji

Post by dharma »

@ neki,

Ovo za generacije si 100% upravu, za mjesec cemo svi da naviknemo na ove ploce, i niko nece ni spominjati kamenje. Meni se svidjaju i one cigle, ima na stranici prije, ali mogu misliti kako je po onome bilo hodati. Ljudi su navikli na klizavu kaldrmu, i niko ne voli promjene, i sigurno ce faliti bar malo.
Ipak, mozda bi najbolje bilo da se saceka da se to odradi do kraja, mozda se iznenadimo, skroz
BHF_Manijak

#57 Re: Kaldrma na Baščaršiji

Post by BHF_Manijak »

Ma bilo bi sasvim ok da se postave ploce kakve su na slikama koje doticni kolega gore postavi te da se kaldrma sa strane uradi, jer bi(iako mi se licno vise svidja onakva kaldrma kao sto je sa strana uradjena da je po cijeloj Bascarsiji)realno mnogo vratova/nogu/ruku/kukova zimi stradalo od lomova po onoj kaldrmi, ono je klizavo ko djavo... :mrgreen:
michio

#58 Re: Kaldrma na Baščaršiji

Post by michio »

Kako nesto kao kaldrma moze biti autenticno bosansko?
someone_

#59 Re: Kaldrma na Baščaršiji

Post by someone_ »

Meni ovako super. Ima kaldrma sa strane, a opet se moze fino hodat plus jako lijepo i uredno izgleda. I meni je na prvu bilo zao sto mijenjaju, ali kada sam saznao da ni ono nije bilo autenticno onda sam bio zadovoljan. Jedva cekam da urade i cijeli trg oko Sebilja.
Ripicipi

#60 Re: Kaldrma na Baščaršiji

Post by Ripicipi »

Ovo je prijeratna podloga u jednoj ulici, ovdje se vidi skoro isti kamen, kao i isti princip postavljanja kao ovaj danas. Koliko je ovo staro?
Image
neki

#61 Re: Kaldrma na Baščaršiji

Post by neki »

potres_mozga wrote:Ovo je prijeratna podloga u jednoj ulici, ovdje se vidi skoro isti kamen, kao i isti princip postavljanja kao ovaj danas. Koliko je ovo staro?
Image
Malo starije od olimpijade...kao i trgovke okolo.. :D
BHF_Manijak

#62 Re: Kaldrma na Baščaršiji

Post by BHF_Manijak »

neki wrote: :) procitaj i ti moj...rekoh kaldrma u saracima nije autenticna bosanska jer je zalivena asfaltom, prava bosanska kaldrma je slagana u nabijenoj zemlji.
Kao sto vi sad kukate za ovom kaldrmom, isto tako su kukali i prije 30 godina za onom starom kockom i isto tako ce kukati za 30 godina kad budu skidali ovo sto sad stavljaju a staviti nesto deseto...nasem narodu nikad ugoditi..
Da se mene pita ja bi stavio kocku koja je tu bila nakon 2sr, uklapa se i bojom i dizajnom, ali od tog nista..
Da, upravo tako, stara kaldrma redala a izmedju je bila zemlja umjesto asfalta, ali danas zbog prakticnih razloga slozit ces se mnogo je elegantnije sa asfaltom nego da da ljudi zemlju nabijaju a i cisto sumnjam odnosno znam da nasi iz KJKP Rad nisu bas angazovani kao nase stare nane pa tako oni ne bi svaku travku iz te zemlje cupkali kao sto su nase pra nane, bar moja :mrgreen: , cupkale i to odrzavale! :thumbup: :)
Ripicipi

#63 Re: Kaldrma na Baščaršiji

Post by Ripicipi »

Image
1894 g.
Malo prave originalnosti :oops:
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#64 Re: Kaldrma na Baščaršiji

Post by Truba »

zašto se zaustaviti tu ajmo u starije običaje
Image
ChataDodajStaHoces

#65 Re: Kaldrma na Baščaršiji

Post by ChataDodajStaHoces »

Ma.Le.Na wrote:koliko vas je bilo u pragu?
njihove ulice su poplocane "ciglama" kao na ovoj slici oko sebilja birvaktile
cak i ceste za voznju..
meni je bilo simpa..dok nisam otkrila poremecaj brojanja tih kockica :-)
onda su mi pocele stvarati poprilicnu muku u stomaku i osjecaj parcijalnog napada panike :lol:
Simpaticno da, ali totalno neprakticno za hodati... pogotovo jer nije ravno pa mozes nogu ko od sale izvrnuti.

Ova nova podloga koja je sa strana super izgleda i grad ce biti prelijep u kombinaciji tamno drvo radnji bascarsije i ovoga bijelog. Vecina okolnih ulica je sinula i izgleda puno ljepse nego ranije...
ins

#66 Re: Kaldrma na Baščaršiji

Post by ins »

neki wrote:
potres_mozga wrote:Ovo je prijeratna podloga u jednoj ulici, ovdje se vidi skoro isti kamen, kao i isti princip postavljanja kao ovaj danas. Koliko je ovo staro?
Image
Malo starije od olimpijade...kao i trgovke okolo.. :D
Tako je, i ovo je uradjeno pred ZOI.

Bilo je predvidjeno da se jos tada cijela Bascarsija uradi tako, ali nije bio para. Tako da su onda samo jos Sarači urađeni, i to na onaj idiotski način, koji je izgleda po forumasima bio "originalan". :skoljka:
Tranquilizer

#67 Re: Kaldrma na Baščaršiji

Post by Tranquilizer »

ins wrote:@Tranquilizer

Ma vidi se da si ti jedan pravi Sarajlija, ono bas fina gradska raja. Najmanje 9. generacija Sarajlija, ako mogu primjetiti?

Ne znam je li ironija 8-) ili provokacija :dance: ali u svakom slucaju ti nemam ama bilo šta odgovoriti (a i iskreno zaboli me koja sam generacija ali znam da jesam rodjen i odrastao u sarajevu, a i znam šta pricam i imam argumente iza sebe koji poticu iz sfere zaštite i pristupa ambijentalnim cijelinama), ja pricam o cinjenicama i o tome da samo jedna ulica bude u kaldrmi da možeš reci da postoji jedan autentican detalj na caršiji, da nešto ostane i od starih graditelja a ne sve od novopecenih...naravno nije do mene ja sam samo iznosio ono što znam iz prve ruke i dešavanja na relaciji opština i ostali u procesu...toliko :D

a bašcašija je odavno pala, guši se u tendama, plavim i žutim fasadama, ispoliranoj hreši, inoxy i ostalim modernim kerefekama... :shock: ne sjecam se kada sam zvekir fin vidio ili kakvo fino drvo obradjeno :x

mislim da je to pravi odraz necega što sam jednom cuo, mislim da je Cesare Brandi, kakav narod takav i odnos prema kulturnoj baštini... ;-)
Better Man

#68 Re: Kaldrma na Baščaršiji

Post by Better Man »

Ploče koje će postaviti su odlično rješenje, jer će se konačno moči normalno hodati. Da su pametni te ploče bi postavili i u Vase Miskina, jer ono što sad imamo je čisti odron od kvalitete i klasično ruglo u centru grada.
suncica24

#69 Re: Kaldrma na Baščaršiji

Post by suncica24 »

Tranquilizer wrote:
ins wrote:@Tranquilizer

Ne znam je li ironija 8-) ili provokacija :dance: ali u svakom slucaju ti nemam ama bilo šta odgovoriti (a i iskreno zaboli me koja sam generacija ali znam da jesam rodjen i odrastao u sarajevu, a i znam šta pricam i imam argumente iza sebe koji poticu iz sfere zaštite i pristupa ambijentalnim cijelinama), ja pricam o cinjenicama i o tome da samo jedna ulica bude u kaldrmi da možeš reci da postoji jedan autentican detalj na caršiji, da nešto ostane i od starih graditelja a ne sve od novopecenih...naravno nije do mene ja sam samo iznosio ono što znam iz prve ruke i dešavanja na relaciji opština i ostali u procesu...toliko :D

a bašcašija je odavno pala, guši se u tendama, plavim i žutim fasadama, ispoliranoj hreši, inoxy i ostalim modernim kerefekama... :shock: ne sjecam se kada sam zvekir fin vidio ili kakvo fino drvo obradjeno :x

mislim da je to pravi odraz necega što sam jednom cuo, mislim da je Cesare Brandi, kakav narod takav i odnos prema kulturnoj baštini... ;-)
Ma pusti ba struku... beton, beton samo beton, beton nama treba :D

Isto je bilo kada su se asfaltirali Kovaci. Glavni argument je bio da "sad je lakse automobilima da prolaze tuda, jer su prije se morali klackati po onim kockama".
A sto sto se cijeli Prag, Budimpesta, Bec... klackaju, i sto trebama u Istambulu stikle upadaju u kaldrmu, to je zato sto su ljudi idioti, a mi pametni, jah :mrgreen:

PS: Kad smo vec pametni, moze li mi neko objasniti zasto je stari dio Mostara, u zasticenoj zoni, kaldrmisan pri obnovi i zasto nisu postavljene kamene ploce?
Mora da su ljudi koji su radili projekat obnove idioti :D
Ili je ipak u pitanju neka veca pamet od nase? :roll:
Wind

#70 Re: Kaldrma na Baščaršiji

Post by Wind »

mislis Ferhadiji....to je za posebnu temu...
Ma.Le.Na

#71 Re: Kaldrma na Baščaršiji

Post by Ma.Le.Na »

suncica24 wrote: Ma pusti ba struku... beton, beton samo beton, beton nama treba :D

Isto je bilo kada su se asfaltirali Kovaci. Glavni argument je bio da "sad je lakse automobilima da prolaze tuda, jer su prije se morali klackati po onim kockama".
A sto sto se cijeli Prag, Budimpesta, Bec... klackaju, i sto trebama u Istambulu stikle upadaju u kaldrmu, to je zato sto su ljudi idioti, a mi pametni, jah :mrgreen:

PS: Kad smo vec pametni, moze li mi neko objasniti zasto je stari dio Mostara, u zasticenoj zoni, kaldrmisan pri obnovi i zasto nisu postavljene kamene ploce?
Mora da su ljudi koji su radili projekat obnove idioti :D
Ili je ipak u pitanju neka veca pamet od nase? :roll:
ma jook ba ta oni znaju :roll:
mi smo najpametniji..
suncica24

#72 Re: Kaldrma na Baščaršiji

Post by suncica24 »

PPS: Ambijentalnu (ne)vrijednost Bascarsije trenutno necu ni da komentarisem... jer to nije valjan argument da se ona dalje nastavi urusavati!
Uglavnom, samo cekam da neko opet spomene UNESCO ili stvaranje turisticke ambijentalne zone... uh :D
Tranquilizer

#73 Re: Kaldrma na Baščaršiji

Post by Tranquilizer »

Jeste u pravu si, Mostar su radili "idioti" zato je i most na listi, a Bašcaršija nikada nece ni primirisati zbog "genijalaca" i šicara caršiskih mahalaša i vlasnika radnji... :roll:

I u Londonu bi sigurno spucali jedan ovakav hibrid od poplocanja i zagurali malo kaldme po coskovima, jer i tamo ljudi gledaju šta je "bolje riješenje" a ne šta je kultura i tradicija... :lol: :lol: :lol:

Ma pupa hava...neka se radi kako je bolje ;-)
neki

#74 Re: Kaldrma na Baščaršiji

Post by neki »

BHF_Manijak wrote:
neki wrote: :) procitaj i ti moj...rekoh kaldrma u saracima nije autenticna bosanska jer je zalivena asfaltom, prava bosanska kaldrma je slagana u nabijenoj zemlji.
Da, upravo tako, stara kaldrma redala a izmedju je bila zemlja umjesto asfalta, ali danas zbog prakticnih razloga slozit ces se mnogo je elegantnije sa asfaltom nego da da ljudi zemlju nabijaju a i cisto sumnjam odnosno znam da nasi iz KJKP Rad nisu bas angazovani kao nase stare nane pa tako oni ne bi svaku travku iz te zemlje cupkali kao sto su nase pra nane, bar moja :mrgreen: , cupkale i to odrzavale! :thumbup: :)
Sjeti se nanine avlije, jesu li u njoj bili fini mali kameni obluci poredani u nabijenu zemlju ili crvene kamencuge naljepljene u asfalt? Ni sam naziv 'kaldrma' ne odgovara onom sto je na bascarsiji a kamoli autenticnost
Skyfox

#75 Re: Kaldrma na Baščaršiji

Post by Skyfox »

dio izlaska u grad je bio i oprezno hodanje do sebilja i nazad :)
Locked