Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
plain vanilla wrote:dzabe mu sto je prosao kroz skolu ako skola nije prosla kroz njega
... je bit cijele priče. Naročito u današnje vrijeme, kad smo svjedoci tome ko sve ima diplomu.
Ali se muškarci jako teško nose s tim da žena ima viši stepen obrazovanja od njih.
Jedna je stvar za mene tu ključna: ako ne postoji emotivna povezanost s partnerom, nema diplome koja to može kompenzirati. Naravno da je komunikacija jako važna. Osnovni je segment veze. Ali diploma ne garantira sposobnost komunikacije i, ono što uvijek naglašavam - ni jedan fakultet ne daje diplomu ljudskosti.
plain vanilla wrote:dzabe mu sto je prosao kroz skolu ako skola nije prosla kroz njega
... je bit cijele priče. Naročito u današnje vrijeme, kad smo svjedoci tome ko sve ima diplomu.
Ali se muškarci jako teško nose s tim da žena ima viši stepen obrazovanja od njih.
Jedna je stvar za mene tu ključna: ako ne postoji emotivna povezanost s partnerom, nema diplome koja to može kompenzirati. Naravno da je komunikacija jako važna. Osnovni je segment veze. Ali diploma ne garantira sposobnost komunikacije i, ono što uvijek naglašavam - ni jedan fakultet ne daje diplomu ljudskosti.
Uvijek se sjetim jedne gospođe:
"Ja sam uvijek voljela ćelave Dalamtince, a udala sam se za dugokosog Zagorca"
E tako i ovo sa faksom, otkud znam,ja zavoljela njega, koji je samo upisao fax,šta znam šta je pravilo i mjerilo..... Nema toga..... čovjek ili je čovjek ili nije uzalud mu škola.....a sve više vjerujem, da sa fakulteta zaista izlazi polupismen i nepismen svijet, svačega sam se nagledala....
Bitno jeste,i fakultet i strani jezik.....ali ni to nije garancija za bilo sta !
Nisam previse iskljuciva kada je rijec o ovome....mada sebi postavim uslove koji su i puno veci od ovih.....
Al ruku na srce,nisam sretala previse "inteligentnih,nacitanih,snalazljivih,ambicioznih" i sta ste vec pisali,koji ne studiraju ili nisu zavrsili fakultet......Pri tome mislim na nase uslove...
znam ja jednu, komplet fakultet proš'o kroz nju (bar muški dio). pravo načitana, u svakom pogledu
Last edited by metar_drva on 07/04/2011 22:56, edited 1 time in total.
znam ja jednu, komplet fakultet proš'o kroz nju (bar muški dio)
pa u cemu je problem, samo tebi nije dala da prodjes?
Pa ne gleda se na to tako ... ono izadjes sa djevojkom na prvu kafu i kazes ponesi cips, diplome i uvjerenje o nekaznjavanju pa cemo razmotriti ... ili obratno
atko wrote:Pa ne gleda se na to tako ... ono izadjes sa djevojkom na prvu kafu i kazes ponesi cips, diplome i uvjerenje o nekaznjavanju pa cemo razmotriti ... ili obratno
Ja bih samo voljela vidjeti sta da se desi da se neko kome je toliko bitan fakultet ili bilo sta drugo u zivotu, vjera, boja kose, ociju, prezime...zaljubi u nekoga ko je sve suprotno od onoga sto trazi, sta onda?
Ja ako ista znam, znam da u ljubavi nema pravila, nazalost ili na srecu, zavisi kako ko uzme. Ne pali u ljubavi iskljucivost, ja hocu to i to, aha hoces kako da ne...
Da mi je vidjeti kako bi onda dokazali srcu i sebi da on ne valja jer eto nema diplomu, ili nije musliman, katolik, nije plav, ovo...ono? Znate kako? Nikako.
Eleonora wrote:Bitno mi je.
I smijesno mi je kad neko kaze - bitno je da je prirodno inteligentan/na. Pa valjda se to podrazumijeva.
Fakultetski obrazovan partner je pozeljan. Jer ako neko upise fakultet,i zavrsi ga, to govori ponesto o njemu : nije bio lijen, trudio se, zelio je napredovati, siriti vidike, saznati nesto novo, i na kraju krajeva, usmjeriti se u nekom pravcu, tj. onom - koji ga interesuje.
+
bez_ideje wrote:Bitno jeste,i fakultet i strani jezik.....ali ni to nije garancija za bilo sta !
Nisam previse iskljuciva kada je rijec o ovome....mada sebi postavim uslove koji su i puno veci od ovih.....
Al ruku na srce,nisam sretala previse "inteligentnih,nacitanih,snalazljivih,ambicioznih" i sta ste vec pisali,koji ne studiraju ili nisu zavrsili fakultet......Pri tome mislim na nase uslove...
Daje jako lijepu sliku razmisljanja. Fakultet nije mjerilo pameti, niti cojstva, niti morala, ali jeste neka garancija za buducnost. Jeste dokaz da je imao snage da se odupre svojim zeljama i prohtjevima da za to vrijeme dok je ucio/ucila lumpuje po gradu. Na kraju, poznajem sijaset primjera gdje je u braku kombinacija SSS - VSS pa malo malo dodje to trzavica i potpucavanja. A tu ima i ona da se slicno u slicnom rastvara!
ladyblue18 wrote:Ja bih samo voljela vidjeti sta da se desi da se neko kome je toliko bitan fakultet ili bilo sta drugo u zivotu, vjera, boja kose, ociju, prezime...zaljubi u nekoga ko je sve suprotno od onoga sto trazi, sta onda?
Ja ako ista znam, znam da u ljubavi nema pravila, nazalost ili na srecu, zavisi kako ko uzme. Ne pali u ljubavi iskljucivost, ja hocu to i to, aha hoces kako da ne...
Da mi je vidjeti kako bi onda dokazali srcu i sebi da on ne valja jer eto nema diplomu, ili nije musliman, katolik, nije plav, ovo...ono? Znate kako? Nikako.
Da mi, danasnji ljudi, sasvim slucajno malo previse ne mistificiramo pojam ljubavi i zaljubljenosti. Odjednom sad se ne moze ozeniti/udati bez ljubavi, odjednom je zaljubljenost i ljubav najvece mjerilo i dostignice danasnjeg covjeka. Primjerice, prosjecan muskarac moze zaljubiti u 5 manekenki u roku od 5 dana, ali to ne znaci da je spreman ostati sa njima do kraja zivota. Ipak je za pravi, skladan i kvalitetan bracni zivot (i zivot u vezi) potrebno malo vise od ljubavi i zaljubljenosti. Dzaba ti ako si zaljubljen u nekoga do usiju ako ti ta zaljubljenost pravi problem na bilo koji nacin. Ipak mislim da se u izboru partnera mora slusati i pamet (razum) i srce!
ladyblue18 wrote:Ja bih samo voljela vidjeti sta da se desi da se neko kome je toliko bitan fakultet ili bilo sta drugo u zivotu, vjera, boja kose, ociju, prezime...zaljubi u nekoga ko je sve suprotno od onoga sto trazi, sta onda?
Da mi, danasnji ljudi, sasvim slucajno malo previse ne mistificiramo pojam ljubavi i zaljubljenosti. Odjednom sad se ne moze ozeniti/udati bez ljubavi, odjednom je zaljubljenost i ljubav najvece mjerilo i dostignice danasnjeg covjeka. Primjerice, prosjecan muskarac moze zaljubiti u 5 manekenki u roku od 5 dana, ali to ne znaci da je spreman ostati sa njima do kraja zivota. Ipak je za pravi, skladan i kvalitetan bracni zivot (i zivot u vezi) potrebno malo vise od ljubavi i zaljubljenosti. Dzaba ti ako si zaljubljen u nekoga do usiju ako ti ta zaljubljenost pravi problem na bilo koji nacin. Ipak mislim da se u izboru partnera mora slusati i pamet (razum) i srce!
Naravno da je pozeljno, pogotovo u nasoj drzavi, da je par fakultetski obrazovan. Medjutim to nije nikakva garancija da ce sve bit bolje jer je diploma tu. Smijesno pricat.
Sto se tice toga kad je jedno manje obrazovano, konkretno imam par primjera:
Poznajem bracni par, 50+ godina, zena je fakultetski obrazovana muz nije. Ona zaradjuje mnogo vise od njega. Mislim da ne prodje dan-dva da on njoj to jednom ne nabije na nos, malo je pecne, kao fora shala. Tuzno vidjet i cut. Tipa ako ona otputuje na seminarski "Eto tako je kad imas diplomu, sve ti se placa."
Dalje, rodjak mi nasao djevojku, zaljubio se. ALI on ima srednju skolu, njoj mama doktorica, i ona rastura medicinu. Malo pomalo, ona nesto prigovori, kao u sali Kad je budem placala racune, Ja cu bit glava porodice il eto je li opcija da ti upises neki fakultet? Mama joj je stvarala pritisak a ni ona sama nije bila zadovoljna "nizom klasom". Vise nisu zajedno.
Uglavnom, you got my point.
Chemist wrote:
Pa ti ako mozes bujrum, ja ne mogu biti ni u vezi bez ljubavi a kamoli planirati da sa nekim dijelim zivot ako prema tom nekome ne osjecam nista. Sva sreca pa nas ima razlicitih.
Uglavnom super, ja zavidim svakome ko se u ljubavi vodi mozgom, ali vidjeh do sada i previse tih jakih na rijecima, a kad ga pukne ljubav onda kuka. Klepnu usima.
Ja ne mogu mozak prije srca staviti, jbg. Ali zavidim svakome ko moze tako racionalno razmisljati, ono e on je super ja njega volim, ima sve sto ja ocekujem od muskarca ali eto nema diplome. A sta bude kasnije to je druga prica o kojoj sada ne bih, a kakvih sam vidjela i previse.
Ja stvarno nigdje ne napisah da se treba isljucivo voditi mozgom ili iskljucivo srcem, ili da treba biti u vezi bez osjecaja. Kazem da sve treba izvagati i pogledati iz vise razlcitih uglova. Recimo ovako, tesko ce ici veza sa nekime ko je recimo u Zagrebu, i onda i ako osoba X Y ima mogucnost da udje u takvu vezu, ona to ne uradi jer bi imala brdo problema zbog toga, veza preko zice, malo veca udaljenost, nemogucnost redovitog vidjanja, nepobitne sumjnje u vjernost jednog ili drugog koje se prije ili kasnije pojave i slicne stvari. Onda fino ta osoba sretne nekoga ko je "pristupacniji" u smislu stvari koje navedoh i mirna Bosna....capisci?
Chemist wrote:Ja stvarno nigdje ne napisah da se treba isljucivo voditi mozgom ili iskljucivo srcem, ili da treba biti u vezi bez osjecaja. Kazem da sve treba izvagati i pogledati iz vise razlcitih uglova. Recimo ovako, tesko ce ici veza sa nekime ko je recimo u Zagrebu, i onda i ako osoba X Y ima mogucnost da udje u takvu vezu, ona to ne uradi jer bi imala brdo problema zbog toga, veza preko zice, malo veca udaljenost, nemogucnost redovitog vidjanja, nepobitne sumjnje u vjernost jednog ili drugog koje se prije ili kasnije pojave i slicne stvari. Onda fino ta osoba sretne nekoga ko je "pristupacniji" u smislu stvari koje navedoh i mirna Bosna....capisci?
Dobro to sto ti pricas je jedna skroz druga prica koja stoji naravno.
Ali kao sto rekoh i u prvom postu, vecina kalkulacija padne u vodu kad upoznas tog nekog ko ti zavrti svijet i onda tresnes o' zemlju pa skontas da on/a nema nista od onoga sto ti zelis, ali eto tebi odgovara bas takav/va kakav/va jest.
Mozda nije kod svih tako, mozda neki uspiju reci sebi ej ba stani nije to to, ti ne zelis to itd...i ja fakat jako zavidim svima koji to mogu. ali ne mislim da ih je puno.