Ne znam, ja bas nisam stekao takav utisak, evo sad otvoreno bez suplje govorim, nema razloga da budem slatkorjeciv ionako ne studiram tamo vise. Cak stavise, vecina u mojoj grupi, ako ne i svi, su studenti ciji su roditelji preko kredita i pozajmica otplatili skolarinu, tako da nisu "mamini i tatini" sinovi i curice... Ali opet, ne kazem da se ne moze naci svakakvih ljudi, pa i ovdje. Jesam, u Lundu.threshold wrote:Prosudio sam prema ljudima koje znam da su upisali, ali ne poricem da ima ljudi koji su upisali radi znanja. Samo kazem da je vecina tu radi "40k". NIsta licno. Ti si u Svedskoj cini mi se?manki wrote:Evo ja sam zavrsio SSST prosle godine, i upisao magistarski u inostranstvu kojeg zavrsavam uskoro nadam se, na osnovu stecenog znanja sa SSST-a. SSST su mi roditelji patili od kredita, pozajmica, odgode placanja, ali su platili, i na tome sam im zahvalan. A to "daj pare, evo ti diploma", ne stoji ni sekunde, znam ih licno par koji su moja generacija bili i htjeli tako da dodju do diplome, i otpali su odmah na prvoj ili drugoj godini.
SSST- Sarajevo School of Science and Technology
-
manki
#51 Re: SSST- Sarajevo School of Science and Technology
- desperate housewife
#52 Re: SSST- Sarajevo School of Science and Technology
Utopija.
Jedina korist od Ganicevog fax-a jeste sto mozete da ulatite u alumni djece "guzonja". Svaki dobar student i ucenik zna da je najbolje univerzitetsko obrazovanje prije svega na UNSA.
Do sada sam radila sa 4-5 kolega sa tog univerziteta. Samo se jednog sjecam da nije bio ublehas i zivio od "velikih prica". Sve ostalo su bili sminkeri i tokmaci koji veze sa zivotom nisu imali a ne sa elektrotehnikom i informatikom.
Dzaba ti dobar nastavni kadar (koji je iskljucivo tu da bude na papiru, vecina ih i ne zna da predaju na tom univerzitetu) kad su to najlosiji studenti.
Jedina korist od Ganicevog fax-a jeste sto mozete da ulatite u alumni djece "guzonja". Svaki dobar student i ucenik zna da je najbolje univerzitetsko obrazovanje prije svega na UNSA.
Do sada sam radila sa 4-5 kolega sa tog univerziteta. Samo se jednog sjecam da nije bio ublehas i zivio od "velikih prica". Sve ostalo su bili sminkeri i tokmaci koji veze sa zivotom nisu imali a ne sa elektrotehnikom i informatikom.
Dzaba ti dobar nastavni kadar (koji je iskljucivo tu da bude na papiru, vecina ih i ne zna da predaju na tom univerzitetu) kad su to najlosiji studenti.
- threshold
#53 Re: SSST- Sarajevo School of Science and Technology
Jos jedna stvar: I sam sam ganjao SSST, AUBiH ili BURCH, ali posto nisam dobio neki poseban popust (bilo je nesto sitno - 25%) rekao sam zbogom, odoh vani a iste pare. Ne bih da clutterujem temu, ipak je rijec o SSST.
Sad se prica svodi na jednu drugu stvar. UNSA ili SSST? Za isti novac, SSST. UNSA je sranje zbog frustriranih profesora, a SSST zbog profila studenata koji dolaze. Kada bih morao od to 2 birat, uzeo bih SSST, cuvao bih zdravlje, naucio jezik, i dobio sansu da idem vani.
Sad se prica svodi na jednu drugu stvar. UNSA ili SSST? Za isti novac, SSST. UNSA je sranje zbog frustriranih profesora, a SSST zbog profila studenata koji dolaze. Kada bih morao od to 2 birat, uzeo bih SSST, cuvao bih zdravlje, naucio jezik, i dobio sansu da idem vani.
- desperate housewife
#54 Re: SSST- Sarajevo School of Science and Technology
Pa sigurno da je SSST nesto bolji od Travnickog univerziteta. Ali sto se tice znanja. Ako neko vec ode da studira vani, TO NIJE NIKAKVA REFERENCA DA JE UNIVERZITET DOBAR. IH Sta na svijetu ima ublehaskih univerziteta koje moze svako upisati samo ako ima pare....manki wrote:Evo ja sam zavrsio SSST prosle godine, i upisao magistarski u inostranstvu kojeg zavrsavam uskoro nadam se, na osnovu stecenog znanja sa SSST-a. SSST su mi roditelji patili od kredita, pozajmica, odgode placanja, ali su platili, i na tome sam im zahvalan. A to "daj pare, evo ti diploma", ne stoji ni sekunde, znam ih licno par koji su moja generacija bili i htjeli tako da dodju do diplome, i otpali su odmah na prvoj ili drugoj godini.threshold wrote:Druze, fakat je ovo jedna od najjacih provala na ovom forumu. Cuj filter od 40k KM za blentave fukare? A djesi "covjece koji zivi na visokoj nozi i misli da je bolji od bolesnih fukara". Srami se druze, i neka se srami SSST gdje se obrazujes i gdje si otisao zbog "dobrog odnosa i kvalitetnog obrazovanja".Drndo wrote:Ne moras se braniti xD
Sve u svemu mislim da na SSST covjek moze upoznati najbolje ljude i veze oko sebe , mozda zvuci malo kretenski ali ima taj filter od 40k KM pa ne da bas svakome da se upise (sto je i dobro i lose , manje blentavih fukara , ali fula se i po koja dobra osoba koja bi da moze i upisala).
Koja si godina (pretpostavljam cetvrta) ili se samo onako raspitujes za fax za dogodine ?
P.S. Nemam poseban komentar za ovaj SSST jer imam par kolega koji su ga upisali upravo zbog "Daj pare, evo ti diploma" sistema. Pricaj sta hoces, ali tako je. Ima naravno i ljudi koji imaju i talenta i pare, ali vecinom su to ljudi koji imaju samo pare. Eto, dosta jedan hejt od mene.
Nemoj ni pomisliti da sam ja ljubomoran na tvojih 40k koje imas da ides na SSST, imam ih i ja, ali otisao sam drugdje cu steci znanje radom a ne sa 40k.
Sli prosjek znanja na ETF-u u Sarajevu i SSST-u. TO JE PROSTO NEUPOREDIVO
U prosjeku ovi sa Ganicevog veze s vezom nemaju! PROVJERENO GOVORIM IZ ISKUSTVA
- threshold
#55 Re: SSST- Sarajevo School of Science and Technology
Neuporedivo, da. Ali vidi prosjek studiranja. Pa hebo te bachelor od 7-8 godina, i izdrkavanje profesora na facu studenta jer se isti nije naspavao ili mu zena nije dala.desperate housewife wrote:Sli prosjek znanja na ETF-u u Sarajevu i SSST-u. TO JE PROSTO NEUPOREDIVO
Mala digresija sa teme: Imas neku stipendiju, ili samofinanciranje?manki wrote:Jesam, u Lundu.
I nije toliko stvar u znanju sa kojim izadjes, nego i sa nacinom na koji razmisljas, i koliko si zdrava licnost. MIslim ni da ni ETF ni SSST ne nude kompletan paket.
Last edited by threshold on 23/04/2012 13:02, edited 1 time in total.
-
manki
#56 Re: SSST- Sarajevo School of Science and Technology
Na osnovu cega si ti zakljucila da "svaki dobar student i ucenik zna da je najbolje univerzitetsko obrazovanje prije svega na UNSA"? I znaci, ti si na uzorku od 4-5 ucenika, od kojih je jedan bio "dobar" od njih 300-400, zakljucila da su na SSSTu sve sminkeri i tokmaci koji veze nemaju sa zivotom? Svaka cast, toliko o tebi kao odlicnom studentu sa UNSA koji veze ima sa zivotom. Keep up the good work.desperate housewife wrote:Utopija.
- desperate housewife
#57 Re: SSST- Sarajevo School of Science and Technology
Kako mozes znati kakvi su profesori na UNSA ako nisi studirao.threshold wrote:Jos jedna stvar: I sam sam ganjao SSST, AUBiH ili BURCH, ali posto nisam dobio neki poseban popust (bilo je nesto sitno - 25%) rekao sam zbogom, odoh vani a iste pare. Ne bih da clutterujem temu, ipak je rijec o SSST.
Mogu se sloziti da na pojedinim fakultetima tipa PRAVO, POLITICKE, KRIMINALISTIKA itd. i jesu ublehaski profesori ali na PMF-u, MASINSTVU, ETF-u itd... 100% nisu.
Prof. Fatkic (koji je mozda najomrzeniji) dodje i studentima kaze "imate zbirku u kopirnicama kupiti Fatkic Mesihovic. Kupite je, samo neuci te matematiku" NIKADA NIJE TRAZIO DA SE NEKOME POTPISUJE NA KNJIGU ITD...!!! I NE ZNAM NITI ZA JEDNOG PROF DA JE TO TRAZIO NA TIM NEKIM FAKULTETIMA
- gentoo
- Grijem se na: MSZ-LN25 / MSZ-BT25
#58 Re: SSST- Sarajevo School of Science and Technology
desperate housewife je upravu.. bar sto se tice ovog dijela da su ljudi zavrsili fakultet koj je "na glasu" a u sustini pojma nemaju. Ne kazem da su glupi nego jednostavno taj fax od njih nije napravio informaticare.
- desperate housewife
#59 Re: SSST- Sarajevo School of Science and Technology
Zato sto su ta 4 bili najbolji na SSST-u!manki wrote:Na osnovu cega si ti zakljucila da "svaki dobar student i ucenik zna da je najbolje univerzitetsko obrazovanje prije svega na UNSA"? I znaci, ti si na uzorku od 4-5 ucenika, od kojih je jedan bio "dobar" od njih 300-400, zakljucila da su na SSSTu sve sminkeri i tokmaci koji veze nemaju sa zivotom? Svaka cast, toliko o tebi kao odlicnom studentu sa UNSA koji veze ima sa zivotom. Keep up the good work.desperate housewife wrote:Utopija.
Dzaba ti dobar nastavni kadar (koji je iskljucivo tu da bude na papiru, vecina ih i ne zna da predaju na tom univerzitetu) kad su to najlosiji studenti.![]()
-
manki
#60 Re: SSST- Sarajevo School of Science and Technology
Aplicirao za stipendiju - nisam prosao. Samofinansiranje je sto se tice skolarine, boravak i hranu imam obezbijedjenu kod rodbine, tu i tamo neki studentski posao, tako da se snalazim nekako.threshold wrote:Mala digresija sa teme: Imas neku stipendiju, ili samofinanciranje?
I nije toliko stvar u znanju sa kojim izadjes, nego i sa nacinom na koji razmisljas, i koliko si zdrava licnost. MIslim ni da ni ETF ni SSST ne nude kompletan paket.
A sto se tice kompletnog paketa, i koliko koji univerzitet nudi, nisam isao na drzavni pa zaista ne mogu suditi, jedino mogu potvrditi na osnovu onoga sto mi se raja zalila na drzavni, je da nema bas toga sto si spomenuo gore izviljavanja profesora nad studentima "jer mu zena nije dala" ili jer je imao los dan.
- ChataDodajStaHoces
#61 Re: SSST- Sarajevo School of Science and Technology
Toliko smo losi da redovno dobijamo stipendije za studij vanidesperate housewife wrote:Utopija.
U sustini nisi pogrijesila u svemu. Problem su dva ekstrema na SSSTu, studenti koji stvarno upisu da bi dobili jako dobro znanje i skills potrebne da uspijes u "modernom poslovanju orjentisanom ka zapadu" i one guzonje koje nakon 8 generacija jos uvijek misle da se diploma dobije "na guzove". Cinjenica je da kroz studij dodje iz guzice u glavu pa te "guzonje" kako ih vi nazivate u sustini ili otpadnu ili promijene nacin razmisljanja i prilagode se zaista teskim zahtjevima fakulteta.
Ove godine nadjeno rjesenje i za to - 7 punih stipendija za skolovanje. Nakon sto smo mi prije par godina pokrenuli tu ideju, kojom bi se proizveo odredjeni broj sjajnih studenata (koji bi eventualno ostali da rade na fakultetu ili predstavljali nas u najboljem svjetlu), po prvi put su studenti koji nisu u mogucnosti da plate toliko svotu novca dobili priliku.
-
manki
#62 Re: SSST- Sarajevo School of Science and Technology
Ne znam zaista o kome se radi, niti se razumijem u CS/IS, ja sam na drugom smijeru bio, niti planiram da ikog pravdam, ali takve generalizacije su bas too much.desperate housewife wrote:Zato sto su ta 4 bili najbolji na SSST-u!manki wrote:Na osnovu cega si ti zakljucila da "svaki dobar student i ucenik zna da je najbolje univerzitetsko obrazovanje prije svega na UNSA"? I znaci, ti si na uzorku od 4-5 ucenika, od kojih je jedan bio "dobar" od njih 300-400, zakljucila da su na SSSTu sve sminkeri i tokmaci koji veze nemaju sa zivotom? Svaka cast, toliko o tebi kao odlicnom studentu sa UNSA koji veze ima sa zivotom. Keep up the good work.desperate housewife wrote:Utopija.
Dzaba ti dobar nastavni kadar (koji je iskljucivo tu da bude na papiru, vecina ih i ne zna da predaju na tom univerzitetu) kad su to najlosiji studenti.![]()
- neo7
#63 Re: SSST- Sarajevo School of Science and Technology
Npr, to nabrojano se radi na istkanutim fakultetimadesperate housewife wrote: Mogu se sloziti da na pojedinim fakultetima tipa PRAVO, POLITICKE, KRIMINALISTIKA itd. i jesu ublehaski profesori ali na PMF-u, MASINSTVU, ETF-u itd... 100% nisu.
Prof. Fatkic (koji je mozda najomrzeniji) dodje i studentima kaze "imate zbirku u kopirnicama kupiti Fatkic Mesihovic. Kupite je, samo neuci te matematiku" NIKADA NIJE TRAZIO DA SE NEKOME POTPISUJE NA KNJIGU ITD...!!! I NE ZNAM NITI ZA JEDNOG PROF DA JE TO TRAZIO NA TIM NEKIM FAKULTETIMA
- ChataDodajStaHoces
#64 Re: SSST- Sarajevo School of Science and Technology
BTW Najveca prednost SSSTa u odnosu na ostale fakultete, i to govorim za ovo podrucje CS-IS je analiticki i menadzerski nacin razmisljanja koji razvijete. Dobar informaticar/programer mozes biti i bez fakulteta, jer je to na neki nacin "fizicki posao". Rad u grupama, project management i konstantni projekti koji su obavezni dio skolovanja samo pospjesuju razvoj vasih sposobnosti koje ce vas danas-sutra izdvojiti od ostalih radnika.
Ovo sam zakljucio nakon sto sam vidio koliko mi je takvo iskustvo pomoglo vani, i kad vidim kako je Alumni uspjesan u raznoraznim kompanijama.
Ovo sam zakljucio nakon sto sam vidio koliko mi je takvo iskustvo pomoglo vani, i kad vidim kako je Alumni uspjesan u raznoraznim kompanijama.
- desperate housewife
#65 Re: SSST- Sarajevo School of Science and Technology
Pa ok, mogu govoriti za ekonomiju, informatiku i srodno tomu.manki wrote: Ne znam zaista o kome se radi, niti se razumijem u CS/IS, ja sam na drugom smijeru bio, niti planiram da ikog pravdam, ali takve generalizacije su bas too much.
Za menadzment, jezike, film i ostalo ti je svejedno koji fax zavrsis. To nisu znanja koja su blizu naucnim disciplinama kao sto su to tehnicke nauke ili cak i ekonomija. Bitno je kako se snadjes, tu se slazem. Tu je Ganicev mozda i bolji fax jer je tu kljuc u alumniju. Imas priliku da upoznas ljude koji ce zarad drustvenog polozaja roditelja biti u najboljim zivotnim prilikama. Trebali bi ...
-
manki
#66 Re: SSST- Sarajevo School of Science and Technology
Chata, děkuji! 
- threshold
#67 Re: SSST- Sarajevo School of Science and Technology
Pa po meni ni FIT ne pravi informaticare sa 4 predmeta po semestru.gentoo wrote:desperate housewife je upravu.. bar sto se tice ovog dijela da su ljudi zavrsili fakultet koj je "na glasu" a u sustini pojma nemaju. Ne kazem da su glupi nego jednostavno taj fax od njih nije napravio informaticare.
SSST CS: http://ssst.edu.ba/index.php?option=com ... 57&lang=en
FIT CS: http://www.fit.ba/ba/images/stories/pdf ... 8_2009.pdf
Plan je slican, 4 predmeta. Dakle, do tebe je koliko ces. Po mom iskrenom misljenju, ovo je *ckin dim. 6-8 ECTS po predmetu. Smijesno.
ETF je opet realniji sa 6 predmeta: http://www.etf.unsa.ba/index.php?id=178
ali stvar je u ljudima generalno na drzavnim faksovima koji se izivljavaju na omladni.
SSST pruza ljudima koji hoce da rade i nece da se zaj*bavaju sa UNSA da zavrse u roku i da idu dalje, i onima koji imaju 40k a imaju nesto soli u glavi da prodju.
-
manki
#68 Re: SSST- Sarajevo School of Science and Technology
Parola - snadji se, tako je svugdje u svijetu.. Ali cisto sumnjam da bas svi studenti imaju takve beneficije od alumnija koje spominjes..desperate housewife wrote:Pa ok, mogu govoriti za ekonomiju, informatiku i srodno tomu.manki wrote: Ne znam zaista o kome se radi, niti se razumijem u CS/IS, ja sam na drugom smijeru bio, niti planiram da ikog pravdam, ali takve generalizacije su bas too much.
Za menadzment, jezike, film i ostalo ti je svejedno koji fax zavrsis. To nisu znanja koja su blizu naucnim disciplinama kao sto su to tehnicke nauke ili cak i ekonomija. Bitno je kako se snadjes, tu se slazem. Tu je Ganicev mozda i bolji fax jer je tu kljuc u alumniju. Imas priliku da upoznas ljude koji ce zarad drustvenog polozaja roditelja biti u najboljim zivotnim prilikama. Trebali bi ...
-
someone_
#69 Re: SSST- Sarajevo School of Science and Technology
Ocigledno da budu manje frustrirani od nekih sa ETF-a.desperate housewife wrote:
Pa sigurno da je SSST nesto bolji od Travnickog univerziteta. Ali sto se tice znanja. Ako neko vec ode da studira vani, TO NIJE NIKAKVA REFERENCA DA JE UNIVERZITET DOBAR. IH Sta na svijetu ima ublehaskih univerziteta koje moze svako upisati samo ako ima pare....
Sli prosjek znanja na ETF-u u Sarajevu i SSST-u. TO JE PROSTO NEUPOREDIVO
- desperate housewife
#70 Re: SSST- Sarajevo School of Science and Technology
Sto se tice nacina razmisljanja, te se vjestine uglavnom razvijaju do kraja srednje skole.Chata87 wrote:BTW Najveca prednost SSSTa u odnosu na ostale fakultete, i to govorim za ovo podrucje CS-IS je analiticki i menadzerski nacin razmisljanja koji razvijete. Dobar informaticar/programer mozes biti i bez fakulteta, jer je to na neki nacin "fizicki posao". Rad u grupama, project management i konstantni projekti koji su obavezni dio skolovanja samo pospjesuju razvoj vasih sposobnosti koje ce vas danas-sutra izdvojiti od ostalih radnika.
Da, Ganicev fax je savrseno mjesto za one koji imaju izrazenu nadutost i zivotni cilj da nekome pametuju i budu menadzeri.
Sreca je u tome sto u tehnickim naukama ti ljudi nemaju prostora da se razmasu, jer je potrebno istinsko znanje a ne samo menadzersko naduravanje.
To je nesto poput "Arapa biznismena". Dok ima nafte ima i para i mogu da glume biznismene. Bez potrebnog znanja i sposobnosti, to je menadzer za propast. (To su ovako nacelni stavovi, izuzetci potvrdjuju pravilo)
Pitanje je koliko neki "menadzer" moze da pametuje nekom inzinjeru.
-
manki
#71 Re: SSST- Sarajevo School of Science and Technology
I evo da ne bude da je ubleha ko Americki Univerzitet i njihove americke diplome, stigla diploma prije par dana, friska:

- threshold
#72 Re: SSST- Sarajevo School of Science and Technology
Uuuuuuuuu, ova je daleko odjeknula. Buuuuuuuuuuum.desperate housewife wrote: Sto se tice nacina razmisljanja, te se vjestine uglavnom razvijaju do kraja srednje skole.
ZA vecinu, da. slazem se , ali ne bih generalizovao.desperate housewife wrote: Da, Ganicev fax je savrseno mjesto za one koji imaju izrazenu nadutost i zivotni cilj da nekome pametuju i budu menadzeri.
Ako si menadzer, nisi automatski dopbar menadjer. tako je i sa inzinjerima. obicno se da procijeniti ko je dobar a ko napuhan.[/quote]desperate housewife wrote: Sreca je u tome sto u tehnickim naukama ti ljudi nemaju prostora da se razmasu, jer je potrebno istinsko znanje a ne samo menadzersko naduravanje.
- agnostic_front
#73 Re: SSST- Sarajevo School of Science and Technology
j akad vidim da neko brani ove komunisticke sisteme obrazovanja, tacno mi dodje da se samoubijem.
eto samo na etf-u se prave informaticari.
eto samo na etf-u se prave informaticari.
- desperate housewife
#74 Re: SSST- Sarajevo School of Science and Technology
[/quote]threshold wrote:Uuuuuuuuu, ova je daleko odjeknula. Buuuuuuuuuuum.desperate housewife wrote: Sto se tice nacina razmisljanja, te se vjestine uglavnom razvijaju do kraja srednje skole.
ZA vecinu, da. slazem se , ali ne bih generalizovao.desperate housewife wrote: Da, Ganicev fax je savrseno mjesto za one koji imaju izrazenu nadutost i zivotni cilj da nekome pametuju i budu menadzeri.
Ako si menadzer, nisi automatski dopbar menadjer. tako je i sa inzinjerima. obicno se da procijeniti ko je dobar a ko napuhan.desperate housewife wrote: Sreca je u tome sto u tehnickim naukama ti ljudi nemaju prostora da se razmasu, jer je potrebno istinsko znanje a ne samo menadzersko naduravanje.
Slazem se ipak za vjestine. Povlacim tu izjavu ali kad se dodje na fax, jako puno principa i vjestina su vec razvijene. Prosiruje uglavnom znanje.
- ChataDodajStaHoces
#75 Re: SSST- Sarajevo School of Science and Technology
Prvo ja ne znam u kojoj srednjoj skoli (ja sam zavrsio Trecu gimn) ti razvijes sposobnosti analitickog razmisljanja, planiranja, organizacije, time managementa u tolikoj kolicini da bi mogao pratiti zahtjeve danasnjih poslodavaca (ukoliko ne radis kao serviser naravno). Tako da ti je taj zakljucak poprilicno apsurdan s cim ce se sloziti svako, neovisno o fakultetu koji je zavrsio.desperate housewife wrote:Sto se tice nacina razmisljanja, te se vjestine uglavnom razvijaju do kraja srednje skole.
Da, Ganicev fax je savrseno mjesto za one koji imaju izrazenu nadutost i zivotni cilj da nekome pametuju i budu menadzeri.
Sreca je u tome sto u tehnickim naukama ti ljudi nemaju prostora da se razmasu, jer je potrebno istinsko znanje a ne samo menadzersko naduravanje.
To je nesto poput "Arapa biznismena". Dok ima nafte ima i para i mogu da glume biznismene. Bez potrebnog znanja i sposobnosti, to je menadzer za propast. (To su ovako nacelni stavovi, izuzetci potvrdjuju pravilo)
Pitanje je koliko neki "menadzer" moze da pametuje nekom inzinjeru.
Ovaj drugi dio ne znam ni vrijedi li komentarisati. Ti mislis da je svaka osoba sposobna da upravlja ljudima, da ih organizuje? Ti mislis da je management u kompanijama recimo ubleha i prilika da se pokaze nadutost i pametovanje? Ljudi razviju sposobnosti saradjivanja s drugim ljudima vremenom i kroz praksu. To ne mozes svugdje dobiti. Nijedna kompanija nije uspjesna bez uspjesnog menadzmenta, bez obzira kakve ljude ima "nizim pozicijama". Naravno s druge strane bez tih pozicija ne bi bilo uspjesnih kompanija.
Nekako ides iz krajnosti u krajnost i banaliziras kompletnu stvar, nauku i usko se vezes za neko podrucje koje ni u kom slucaju se ne moze shvatiti usko