Kako se zastititi sebe i djete od lutalica

Za sve koji vole ta divna stvorenja...

Moderator: anex

Friesian

#51 Re: Kako se zastititi sebe i djete od lutalica

Post by Friesian »

procitao sam ja tvoj prosli post i naisao na ovo prilikom obracanja meni..
zengi wrote:Nemogu da vjerujem da bi ti svoje pse stvarno USPAVAO????
sta si ocekivao da ti odgovorim nego da bi ih uspavao da imam potrebe za tim.. prije toga ide trud ukoliko postoji drugo rjesenje a ako ne onda se mora ovo uraditi.. tako je isto i ovdje.. koliko dugo se sprovodi akcija sterilizacije/kastracije? ima li pomaka? ja vidim samo da ih je sve vise u mom komsiluku.. mene licno napadaju samo tri psa, lutalice.. to nije klasicno lajanje iz daljine vec pridju dosta blizu, reze i keze se.. ne smiju jedino napasti mog psa jer je zavezana i ja stojim izmedju njih a protivnom bi bilo svega.. ali sreca moja se zna braniti.. dobila bi neke povrede ali bi ostalo na tome.. sta je s ljudima koji imaju manje pasmine.. od ova tri jedna se okotila, pa hajd ona i ima razlog te nju i izbjegavam dok ostale ne mogu izbjegavati jer su to tri razlicita copora na koje naidjem gdje god da krenem.. jel' to ok? osim te kuje svi su kastrirani.. po nekim pravilima bi se trebali nakon tog zahvata smiriti.. sta je onda njima?
jarane, ja sam vec naveo da sam za svaki vid rjesenja problema ali ocito sama sterilizacija/kastracija nije pravo rjesenje u protivnom zahtjevam odgovor na: Otkud ih sve vise?
vom Kalidorf

#52 Re: Kako se zastititi sebe i djete od lutalica

Post by vom Kalidorf »

Friesian wrote:...sama sterilizacija/kastracija nije pravo rjesenje u protivnom zahtjevam odgovor na: Otkud ih sve vise?
Naravno da stihijska, neplanska i nadasve nedovoljna sterilizacija nije rjesenje problema. Kao sto vec napisah, bolje da su samo zenke hvatali i sterilisali ako su vec ograniceni brojem sterilizacija. I koliko je u te akcije "uletilo" pasa koji imaju vlasnike? Da ne govorim o tome da su zvanicni podaci o broju sterilisanih ulicnih pasa vjerovatno dobrano napuhani, isto kao sto su podaci o broju uginulih nesretnika prilikom sterilizacija sakriveni.

Tako da...em se sterilizacija ne radi planski i u obimu u kom bi trebala, em svaki dan osvanu novi psi koje njihovi brizni vlasnici izbace na ulicu jer su dobili dijete, jer se komsije zale, jer imaju previse obaveza, jer im je pas dosadio, jer nije moderan...eto otkud ih sve vise ;)

Bice bolje u zemlji Bosni jednog dana...kad majmunu dupe zaraste ;)
zengi

#53 Re: Kako se zastititi sebe i djete od lutalica

Post by zengi »

Evo posto vidim da nikako neces da procitas prosle postove, samo za tebe cu ponoviti moju osnovnu tezu koju bi ti kao doktor morao razumjeti. Necemo lijeciti simptome i posljedice nego UZROK bolesti tj. probelam.
Pasa ce uvjek biti dok god ljudi izbacuju pse kako im se cefne.
I opet, nismo pricali o eutanaziji zbog bolesti nego si ti rekao da kad nebi mogao brinuti o svojim psima na adekvatan nacin da bi ih ti radje uspavao nego ih pustio na ullicu. Pa te ja onda pitao, zar bi ti to stvarno mogao uciniti!!!???
NEma bacanja, nema napustenih pasa. Ove sto su trenutno tu cemo smjestiti u te azile kad se vec jednom naprave a ako opet pocnemo sa ubistvima i sintorima tj. linijom manjeg otpora, samo cemo im dati podrsku da to nastave da rade.

Ja od moih lokalnih pasa nemogu vise svoje pse uopste izvesti u park. Nadam se da si vidio klopove i procitao da sam taj dan sa sarplaninkom imao deset napada. Juce mi se svezao jedan da joj ga pristavi i maltretirao i mene i nju vise od sad vremena a kad sam ga ja gurnuo sa nje on mi se jos iskezio. Taman da ti napusteni psi pojedu i mene i moje pse i moju majku i svu familiju, ja i dalje stoim iza svoje glavne postaveke a to je da su ljudi krivi sto su oni uopste tu i nikad necu prihvatiti neko drugo rijesenje osim da se rigoroznim kaznama i edukacijom zaustavi ta praksa bacanja.
SVi koima smetaju (ukljucujuci i mene) napusteni psi neka se zalazu da se psi vise ne bacaju po nasim ulicama a ne da se ubijaju o mom trosku. Svaku noc kad dodjem kuci ceka me lavez osam pasa i svaku noc me bude i moram u pidzami izlaziti da ih smirujem a da negovorimo o tome da kad hranim svoje nahranim i njih jer nemogu ih pustiti da gledaju.
Evo ti mog lokalnog baje Mute-Mutanta kojeg je gazda bolesnog izbacio meni pred vrata. Vec nekoliko puta se sukobio sa moim psom i sad ja uopste nemogu svog psa pustiti da seta po parku.
Ali znam da jadni Muto nije nista kriv i da je to veoma fin i karakteran pas. I evo ga ja sad jos i hranim i mazim i pazim i eto ti nekoga da mi predlozi finalnu soluciju.

Image
Friesian

#54 Re: Kako se zastititi sebe i djete od lutalica

Post by Friesian »

@vom - upravo to i jeste problem.. neplansko sprovodjenje moguceg rjesenja.. nadam se da cemo se nekad opametiti.. bolje ikad nego nikad..
@zengi - izvini ali ocito ti nisi procitao moj post.. ni u jednom momentu nisam napisao da bi ih uspavao ako ne bi mogao brinuti o njima..
Friesian wrote:mnogi ce prokomentarisati "Ti ih ne volis" iako imam dva ali svog psa bi radije uspavao da mu se nesto desi nego da ga pustim da se pati..
uglavnom, vec smo se nekoliko puta slozili da ljudi i jesu glavni problem svemu ovome.. edukacija po skolama, strogo opaliti po dzepu i jos neke finese bi bile vise nego dovoljne..
jedno od mogucih rjesenja da se ne bi pojavljivale nove lutalice bi bilo ono sto se i planiralo - cipovanje.. kad bi bilo obavezno to uraditi, nadje se pas na ulici, skenira i tako te odvede na vrata i kad masnu kaznu izvuces razmislice i on i drugi vlasnici sta da rade ubuduce s njima kao i oni koji zele da nabave psa..
takodjer se govorilo da psi moraju biti sterilisani/kastrirani ukoliko nisu u vlasnistvu uzgajivacnice.. zasto se to ne sprovodi? to bi bilo idealan stepen rjesenja..
sto bi moja prijateljica rekla: Kad lutalica napadne neku osobu, zovnuti policiju, napisati dobru kaznu nadleznom (kantonu) pa bi vidjeli kako bi se ubrzao proces koji traje ovoliko godina.. ali jbg, nemoguce je..
vom Kalidorf

#55 Re: Kako se zastititi sebe i djete od lutalica

Post by vom Kalidorf »

Friesian wrote:...takodjer se govorilo da psi moraju biti sterilisani/kastrirani ukoliko nisu u vlasnistvu uzgajivacnice.. zasto se to ne sprovodi? to bi bilo idealan stepen rjesenja...

Da to nije malo pretjerano, da ne kazem nacisticki? Mislim, meni svejedno, odgajivac sam, ali...

Prijedlog se odbija :D :D :D
Friesian

#56 Re: Kako se zastititi sebe i djete od lutalica

Post by Friesian »

samo govorim sta mi je doslo do uha.. i to prije nesto vise od godinu dana..
ali meni se cini taj prijedlog ok.. dosta ljudi (za koje ja licno znam) pusti zenku da se upari pa onda ne zna sta ce sa stencima.. sta mislis gdje zavrse? takodjer u komsiluku gospodin sa tornjakom pusta njega na sve zivo da se istrese.. lutalice mu je dovodio da ih upari.. opet, sta mislis gdje oni zavrse?
P.S. ovo o tornjaku je samo prica jer ih nisam pratio gdje i sta rade ali znajuci gospodina vrlo je moguce..
SundanceKid

#57 Re: Kako se zastititi sebe i djete od lutalica

Post by SundanceKid »

zengi wrote:Evo posto vidim da nikako neces da procitas prosle postove, samo za tebe cu ponoviti moju osnovnu tezu koju bi ti kao doktor morao razumjeti. Necemo lijeciti simptome i posljedice nego UZROK bolesti tj. probelam.
I opet, nismo pricali o eutanaziji zbog bolesti nego si ti rekao da kad nebi mogao brinuti o svojim psima na adekvatan nacin da bi ih ti radje uspavao nego ih pustio na ullicu. Pa te ja onda pitao, zar bi ti to stvarno mogao uciniti!!!???
NEma bacanja, nema napustenih pasa. Ove sto su trenutno tu cemo smjestiti u te azile kad se vec jednom naprave a ako opet pocnemo sa ubistvima i sintorima tj. linijom manjeg otpora, samo cemo im dati podrsku da to nastave da rade.

Ja od moih lokalnih pasa nemogu vise svoje pse uopste izvesti u park. Nadam se da si vidio klopove i procitao da sam taj dan sa sarplaninkom imao deset napada. Juce mi se svezao jedan da joj ga pristavi i maltretirao i mene i nju vise od sad vremena a kad sam ga ja gurnuo sa nje on mi se jos iskezio. Taman da ti napusteni psi pojedu i mene i moje pse i moju majku i svu familiju, ja i dalje stoim iza svoje glavne postaveke a to je da su ljudi krivi sto su oni uopste tu i nikad necu prihvatiti neko drugo rijesenje osim da se rigoroznim kaznama i edukacijom zaustavi ta praksa bacanja.
SVi koima smetaju (ukljucujuci i mene) napusteni psi neka se zalazu da se psi vise ne bacaju po nasim ulicama a ne da se ubijaju o mom trosku. Svaku noc kad dodjem kuci ceka me lavez osam pasa i svaku noc me bude i moram u pidzami izlaziti da ih smirujem a da negovorimo o tome da kad hranim svoje nahranim i njih jer nemogu ih pustiti da gledaju.
Evo ti mog lokalnog baje Mute-Mutanta kojeg je gazda bolesnog izbacio meni pred vrata. Vec nekoliko puta se sukobio sa moim psom i sad ja uopste nemogu svog psa pustiti da seta po parku.
Ali znam da jadni Muto nije nista kriv i da je to veoma fin i karakteran pas. I evo ga ja sad jos i hranim i mazim i pazim i eto ti nekoga da mi predlozi finalnu soluciju.
:shock: :shock: :shock:

Nisam gledo uobicajne gramaticke greske, nit trazio "dlaku u jajetu", al fakat.... Ovo boldirano ubi u oci, daj malo sredi te stvari drug...
Last edited by SundanceKid on 22/04/2011 22:58, edited 2 times in total.
Pasiflora

#58 Re: Kako se zastititi sebe i djete od lutalica

Post by Pasiflora »

Friesian wrote:samo govorim sta mi je doslo do uha.. i to prije nesto vise od godinu dana..
ali meni se cini taj prijedlog ok.. dosta ljudi (za koje ja licno znam) pusti zenku da se upari pa onda ne zna sta ce sa stencima.. sta mislis gdje zavrse? takodjer u komsiluku gospodin sa tornjakom pusta njega na sve zivo da se istrese.. lutalice mu je dovodio da ih upari.. opet, sta mislis gdje oni zavrse?
P.S. ovo o tornjaku je samo prica jer ih nisam pratio gdje i sta rade ali znajuci gospodina vrlo je moguce..
Ali ja znam, ja sam vidjela i znam barem jos 5 ljudi koji znaju i vidjeli su. Komentar mu je "Bolje moj ... neko neko drugi" :x
Cober

#59 Re: Kako se zastititi sebe i djete od lutalica

Post by Cober »

SundanceKid wrote:Nisam gledo uobicajne gramaticke greske, nit trazio "dlaku u jajetu", al fakat.... Ovo boldirano ubi u oci, daj malo sredi te stvari drug...
:lol: :lol: :lol:
zengi

#60 Re: Kako se zastititi sebe i djete od lutalica

Post by zengi »

SundanceKid wrote:
zengi wrote:Evo posto vidim da nikako neces da procitas prosle postove, samo za tebe cu ponoviti moju osnovnu tezu koju bi ti kao doktor morao razumjeti. Necemo lijeciti simptome i posljedice nego UZROK bolesti tj. probelam.

:shock: :shock: :shock:

Nisam gledo uobicajne gramaticke greske, nit trazio "dlaku u jajetu", al fakat.... Ovo boldirano ubi u oci, daj malo sredi te stvari drug...
Hvala sundenceKid,
Nikako ovo da skontam. Ja sam ti malo disleksican pa mi ovo nikako ne ide i sto vise o tome vodim racuna, ispada sve gore. :D Uglavnom potrudit cu se. Jel' se ovo pise sa J?
Friesian

#61 Re: Kako se zastititi sebe i djete od lutalica

Post by Friesian »

ma vjerujem @sitno.. u onom slucaju treba i vlasnika kastrirati.. kakav je, mozda se i promjeni malo..
GAU8

#62 Re: Kako se zastititi sebe i djete od lutalica

Post by GAU8 »

ultrajvosa wrote:Lutalice glavni problem u gradu ? Ma daaj. Zelite promjene ? Trazite gradnju Azila, a ionako 100% te nikad nece lutalica napasti ako ju ne isprovociras (osim ako nema bjesnilo sto je jako rijetko sada) Hvala ćao !
Suti, pametniji si.
Jos nam samo bjesnilo fali!
zengi

#63 Re: Kako se zastititi sebe i djete od lutalica

Post by zengi »

Friesian wrote:dijelim misljenje kao vecina ali posto mnogi imaju rjesenje koje se jos uvijek ne sprovodi onda i ja smatram da je eutanazija zasad najefikasnija.. sterilisati treba zivotinje koje mogu otici u azil, neko skloniste, privremeni ili stalni dom.. evo od nedavno se zenka u tjeranju krece mojim naseljem a svi "kastrirani" muzijaci hodaju za njom.. svi znamo da su oni tad (opet s opravdanjem jer je cuvaju) nesto agresivniji..
eutanazija je human cin i protiv toga niko nista ne moze reci za razliku od pustanja pasa na ulicu pa neka se snalaze!
opet cu navesti zapad prema kojem se toliko okrecemo.. ljudi koji stvarno brinu o tom problemu poduzimaju nesto i neka neko postavi link da li su u SAD-u ili Engleskoj sterilisali i pustali.. vec sam naveo podatak da oni uspavaju 2 milion pasa godisnje ali im i pruze sansu za udomljavanjem.. dok nasi ljubitelji zivotinja mu povadi organe i pruzi mu sansu da ga kamion opali i eventualno neko zapali!!
mnogi ce prokomentarisati "Ti ih ne volis" iako imam dva ali svog psa bi radije uspavao da mu se nesto desi nego da ga pustim da se pati.. takvo mi je isto misljenje i prema lutalicama..
pravi ljubitelj zivotinja ce generalno taj problem sagledati kako kao problem za pse tako i za stanovnistvo a ne kao neki vlastiti hir..
Prvo da pitam kako bi se tehnicki izveo ovaj prvi dio tvog posta i kako bi se razvrstali psi po grupama koje ti navodis?
Kad je u pitanju "tjeranje" psi su agresivni jedni na druge i to samo u neposrednoj blizini kuje a ljude u to vrijem i ne primjecuju jer im je samo "ona stvar" na pameti. Znaci, ako nisi zaskocio kuju koju on hoce da zaskoci, nema potrebe da se brines bez razlike dali si pas ili covjek.

Fresian jarane, umalo me ti ubjedi da sam pogresno protumacio tvoje izjave i da nisam dobro procitao post.
Izvadio si svoju recenicu iz konteksta i optuzio da te napadam na pravdi Boga.
Posto ja (hvala Bogu) imam dobru memoriju, sjecam se i upalo mi je u oci ali sam ignorisao, jednu tvoju tvrdnju u nekom od tvojih postova da je pse bolje eutanazirati nego ih pustiti da se ovako pate i tragaju za koricom hljeba.
Ni moja memorija nije bas takva da se mogu sjetiti tacno na kojem postu si to rekao ali sigurno si to rekao i ja sam mislio da je to vise onako hipoteticki, no medjutim uspostavilo se da nije.
Kad dodas ovo boldirano (a vjesto si ga izostavio) "takvo mi je isto misljenje i prema lutalicama" na recenicu prije, onda se tek vidi i moze se zakljuciti i iz ovog drugog boldiranog da bi ti svoje pse radje uspavao (naravno humano) nego ih pustio da se (na ulici) pate.
Usput budi receno, psi na ulici se vecinom uopste ne pate jer su slobodni, ima dosta otpadaka da jedu, a i nadje se dosta dobrih ljudi da ih nahrane i da ih po potrebi odvedu do veterinara ukoliko imaju neki zdravstveni problem.
Ako pogledas onaj moj nocni klip sa NAPADOM, cut ces kako ja govorim "merhaba, kako ste". To se ja obracam jednoj staroj, do zemlje pogrbljenoj, hanumi koja kopa po smecu i iz kesa vadi hranu da bi je dala psima i mackama i ona je iskupila sve te pse koji su me NAPALI (a mogli su napasti DJETE :-) :-) ).
Da sam pravi covjek, koji voli djecu i ljude vise od šćenadi i da nedjelujem iz VLASTITOG HIRA, ja bih joj umjesto merhaba rekao nesto u stilu "sta radis ovdje budalo stara i iskupljas tu šćenad, hoćes li da ujede neko djete i napao je kao sto mene ponekad iz čista mira napadnu. Ali posto ja nisam takav, ja kazem :da joj dragi Bog u sevap upise i da joj da zdravlje, rahatluk i lijepi dženet.

Sta više, glede ubijanje vs puštanje na ulicu, mišljenja sam da je ima više sretnih pasa na ulici nego onih koji (evo Sundence pogodio sam ovaj put) su u vlasnistvu. Samo jedan od argumenata je taj da "sa Bara se niko ne vraća" a sa ulice imas još dosta mogućih opcija. Evo vec drugi put srecem nekog briznog gazdu koji izvodi svog Posavca obucenog u nepromočivi kaputic po ovako lijepom vremenu. Ja mislim da bi ovom psu (pod uslovom da ga ne udari auto ili mu se desi neka nesreca) bilo puno bolje na ulici nego kod ovog previse briznog gazde. Da ne govorimo o onim koji svezu za halu i uopste ne brinu.
Samo da pojasnim, puštanje na ulicu jedino ukoliko postoje razlozi van vlasnikove kontrole za to pustanje kao što su odlazak u bolnicu (metastazirao vlasnik) na duze vrijeme i nedostupnost bilo kakve druge opcije da se pas zbrine.

Isto bih zamolio forumase koji bahnu na neku temu, uopste ne procitaju niciji post a odmah zapnu za djecu i brigu o ljudima a onda predju na UBIJANJE, da nas vise POPUSTE sa tom pricom jer malo malo naleti neki KOLUMBO i da takvu izjavu. I onda eto ga jos jedan KOLUMBOV JARAN da to citira i potpise.
Raspravljali smo na drugim temama strah, takozvanu brigu o djeci i ljudima (sto je neznam jeste li primjetili jedini i glavni ko đoja "argument" za ubistvo") i to po stotinu puta i drugarski bih vas zamolio da nas vise POPUSTITE i odete u dom za napustenu djecu, djeciju bolnicu, obdaniste, staracki dom ili tako negdje i ucinite nesto konkretno za njih. Samo molim vas bez UBIJANJA ikoga da bi pomogao ikome, nego dajte da se skupe neke pare, da se ociste igralista, da se organizuje neka priredba, druzenje, itd.
zengi

#64 Re: Kako se zastititi sebe i djete od lutalica

Post by zengi »

sitno wrote:
zengi wrote:Sitno i Privremeni, kao i ostali humani ljudi koi pazljivo citaju i pamte tudje postove.
Pogresno ste me razumjeli ja se uopste nisam obracao vama u mom zadjem postu zato sam vas izuzeo na samom pocetku. Znaci, sa vama se ja slazem i zato sam vama i ostalim dobrim ljudima izjavio saucesce.
Ostajte mi zdravo i veselo.
Sad si se malo izvadio ;-)

Izvini, tek sad sam vidjela da pise "SE NE ODNOSI na.."
Dobro sam psošo'... mogla si me ŽIK.

Kažem ja, čitajte ljudi postove! ;-)
Pasiflora

#65 Re: Kako se zastititi sebe i djete od lutalica

Post by Pasiflora »

zengi wrote:
sitno wrote:
zengi wrote:Sitno i Privremeni, kao i ostali humani ljudi koi pazljivo citaju i pamte tudje postove.
Pogresno ste me razumjeli ja se uopste nisam obracao vama u mom zadjem postu zato sam vas izuzeo na samom pocetku. Znaci, sa vama se ja slazem i zato sam vama i ostalim dobrim ljudima izjavio saucesce.
Ostajte mi zdravo i veselo.
Sad si se malo izvadio ;-)

Izvini, tek sad sam vidjela da pise "SE NE ODNOSI na.."
Dobro sam psošo'... mogla si me ŽIK.

Kažem ja, čitajte ljudi postove! ;-)
Nema postovanja, do strahopostovanja :!: Iduci put ŽIK ;-)
zengi

#66 Re: Kako se zastititi sebe i djete od lutalica

Post by zengi »

vom Kalidorf wrote:
Friesian wrote:...takodjer se govorilo da psi moraju biti sterilisani/kastrirani ukoliko nisu u vlasnistvu uzgajivacnice.. zasto se to ne sprovodi? to bi bilo idealan stepen rjesenja...

Da to nije malo pretjerano, da ne kazem nacisticki? Mislim, meni svejedno, odgajivac sam, ali...

Prijedlog se odbija :D :D :D
Dakako da se odbija i to kategorično!!!!

Drug, sta ti je!!??? Smiri se malo stim eutanazijama i kastriranjem!!!

Kastriranje napustenih pasa je takodje jedan loš čin i netreba ga baš u zvijezde ukivati ali eto moramo ispravljati svoje greške na nečijim drugim jajnicima i testisima pa smo se nevoljko dogovorili da to radimo mada nije ok.
U idealnim uslovima, ni do ovoga nebi trebalo da dolazi i da ljudi paze na svoje pse u sezoni parenja i da ih ne izbacuju na ulicu ova solucija nebi ni bila potrebna.

Neko od vas (a nemogu se sjetiti imana jer svi nesto izmisljaju neka imena koja je tesko upamtiti) je rekao bez ikakve veze sa temom da bi on volio da ga eutanaziraju vise nego da pati.
LJUDI LJUDI LJUDI, saberite se i pazite sta pricate!!!!!
Nije to tema ovog foruma ali moram vas upozoriti da se ne igrate sa tim stvarima i da dobro razmislite šta pričate i šta predlažete.
Nemoj okolo da mi pjevate i predlažete gluposti jer kakvi ste još ćete pokrenuti i kampanju da se to uvede kao zakon a to će imati efekat i na nas koji to NIKAKO NECEMO.
Smrt jeste potpuno prirodna stvar ali SAMOUBISTVO ili ti EUTANAZIJA NISU!!!!

Idi brate pa se baci pod voz i ako se fino namjestis (leći uzduž na šinu glavom usmjerenom dolazećem vozu) to je trenutna smrt i neces se patiti ako ti je vec samoubistvo na pameti.
Molim vas ostavite oproštajno pismo (što je kraće moguće) da nebi bez-veze peglali i optuživali mašinovođu a i da je čovjeku savjest mirna.

Kupi pistolj pa sebi glavu raznesi, to ti je jos lakse i brze nego nekakva anestezija pa inekcija pa ovo pa ono ili da čekaš voz. Nije ovo Japan, u nas vozovi uvjek kasne.
Evo vam i jedan praktican savjet. Sjednite u kadu, da je kasnije lakse počistiti, napunite vode u usta i pucajte (najbolje sačmaricom sa obje cijevi istovremeno, mada može i TT-jac) sebi pod bradu. Kazu da ti tako kompletan mozak izleti istog momenta. Nezaboravite da navucete onu plasticnu zavjesu da ne frca po podu i plocicama.

Uzmi jednu (ili više) bombi i stavi sebi u usta i oko glave, povuci osigurače i reci " OOOO JEAHHHH.
Gledajte da ovu metodu praktikujete daleko od ljudi koji hoće da žive, vole život (kako svoj tako i tuđi) i uživaju u društvu dragih im stvorenja i boje se SUDNJEG DANA na kojem će se prema svim religijama samoubicama dosuditi vječni pakao (osim ako im Bog iz nekog svog razloga oprosti) jer je to jedan od najvećih grijeha.

Zasto je to obavezno kastriranje ok? Pa time se opet kaznjavaju SAVJESNI VLASNICI PASA i to redom. Zašto bih ja kastrirao svoje pse i zašto bi to neki uzgivac imao ekskluzivno pravo da samo on pari pse. Ko su to uzgaivači i sto su to oni bolji od mene i svakog drugog poznavaoca i ljubitelja pasa?
Ja imam dva exstra psa, muzijaka i zenku i volio bih ih pariti da znam dovoljan broj finih ljudi kojima treba pas.
Nedavno je ženka imala tjeranje i ja sam ih morao držati i voditi u šetnju odvojeno da nebi došlo do neželjenog parenja i neželjenih kučića ali kao sto rekoh, jednog dana bih volio da ih parim jer su to kvalitetni psi i bilo bi dobro imati od njih kučiće. Da mi se slučajno omakne pa se oni upare, ja bih preuzeo odgovornost i zadrzao svih 6-8-10 komada radije nego da ih izbacim na ulicu, prodam po milion eura neodgovornim osobama ili ih eutaniziram.
Cober

#67 Re: Kako se zastititi sebe i djete od lutalica

Post by Cober »

zengi wrote:Gledajte da ovu metodu praktikujete daleko od ljudi koji hoće da žive, vole život (kako svoj tako i tuđi) i uživaju u društvu dragih im stvorenja i boje se SUDNJEG DANA na kojem će se prema svim religijama samoubicama dosuditi vječni pakao (osim ako im Bog iz nekog svog razloga oprosti) jer je to jedan od najvećih grijeha.
Sve se vraća po onoj "ne čini drugima što ne bi želio da tebi čine".
Zaboravio si dodati "i ubicama" iza boldiranog..
zengi

#68 Re: Kako se zastititi sebe i djete od lutalica

Post by zengi »

Cober wrote:
zengi wrote:Gledajte da ovu metodu praktikujete daleko od ljudi koji hoće da žive, vole život (kako svoj tako i tuđi) i uživaju u društvu dragih im stvorenja i boje se SUDNJEG DANA na kojem će se prema svim religijama samoubicama dosuditi vječni pakao (osim ako im Bog iz nekog svog razloga oprosti) jer je to jedan od najvećih grijeha.
Sve se vraća po onoj "ne čini drugima što ne bi želio da tebi čine".
Zaboravio si dodati "i ubicama" iza boldiranog..
Dakako, hvala što si me potsjetio I UBICAMA!!!!

Jedva svjetske vlasti čekaju da se riješe ovolikih penzionera, njihovih penzija, iščašenih kukova i raznih terapija a ovi navalili na etuanaziju.
Friesian

#69 Re: Kako se zastititi sebe i djete od lutalica

Post by Friesian »

zengi wrote:Prvo da pitam kako bi se tehnicki izveo ovaj prvi dio tvog posta i kako bi se razvrstali psi po grupama koje ti navodis?
hajd da ne bi bilo da jedino ja ne citam tudje postove pa da ne bi pogresan odgovor dao molio bi da mi razjasnis ovo pitanje.. kakve grupe spominjes?
druga stvar, da bi povjerovao tvojim uvjerenjima da opet ja ne citam tudje postove i pogresne stvari pisem tacne mi navode daj gdje sam napisao da bi svoje pse radije uspavao nego ih pustio na ulicu pa cemo dalje o toj temi polemisati.. bez tog nista, jer tacno znam sta pisem i iza toga stojim! nije duga tema tako da je mozes bez problema pretraziti..
zengi wrote:Usput budi receno, psi na ulici se vecinom uopste ne pate jer su slobodni, ima dosta otpadaka da jedu, a i nadje se dosta dobrih ljudi da ih nahrane i da ih po potrebi odvedu do veterinara ukoliko imaju neki zdravstveni problem.
na osnovu ovog citata mogu biti slobodan i reci da cu svoje pse kad ih ne budem vise mogao izdrzavati lijepo pustiti na ulicu.. ne moram nista brinuti jer kao bivsi vlasnik koji ih je volio sam im nasao lijepo mjesto za zivot.. nista im ne fali..
jarane, sa ovakvim citatim neces nikad napraviti pomaka u rjesavanju ovakve situacije vec ces neodgovornim vlasnicim samo dati elana i podrsku u tom cinu!! zato pazi sta pises..

svaka cast toj teti.. na Dobrinji je i jedan covjek koji je onako dosta star, seta, ne bi se reklo da ima plaho love ali lijepo ponese kesu od kuce ili ako nadje nekih otpadaka i podijeli jednom coporu iz kojeg jedan kastrirani mudonja napada moju KUJU koja je na povodcu pored moje noge, ne laje i ne rezi! sta je to nego iz cista mira..?! ali ni u jednom momentu nisam pomislio da covjeka napadnem zbog toga.. svaka mu cast..

kastracija?! toliko je neodgovornih vlasnika i to bi idealno rjesenje bilo.. svoju stariju kuju kad sam tek nasao nakon par mjeseci je dobila tjeranje.. u tom periodu nije bilo vremena da je naucim da me dobro slusa i pobjegla je za lutalicom, muzijakom.. proslo je dva mjeseca i okotila je 3 steneta.. naravno da sam preuzeo odgovornost i nisam htio prihvatiti savjet da joj dajem "za svaki slucaj" hormonske injekcije te sam pustio da ide svojim tokom.. nasao im dom i sve super.. to se nije desilo samo meni, desava se i mnogim vlasnicima.. naveo sam da ciko sa tornjakom u komsiluku mahsuz ide i trazi kuje u tjeranju da ih njegov glavonja upari.. da je obavezna kastracija/sterilizacija ne bi se to desavalo..
i nemam se ja sta smirivati jer nije moja ideja ;) "doslo mi do uha" znaci da sam je cuo :lol: :lol:
zna @Sitno o kome govorim

a sad koje je tvoje rjesenje? lutalice su tu.. niko nije na vrijeme razmisljao da sprijeci neodgovorne vlasnike da ih puste ili izbace slucajnu stenad.. sta da se radi? takvi vlasnici jos uvijek zive, njihovi psi jos uvijek pare, stenad se jos uvijek radjaju i lutalica sve vise i vise.. a ti protiv kastracije.. koliko god se sterilisale postojece lutalice nove ce dolaziti..
stvarno, daj neki post kako treba da vise nema svadje i osudjivanja i ne bi bilo lose da postujes i tudja misljenja jer nisu svi budale ili ludi koji nemaju isto misljenje kao ti i jos par pojedinaca (nisu vrijedni spominjanja) ;)
zengi

#70 Re: Kako se zastititi sebe i djete od lutalica

Post by zengi »

* Uredi
* Prijavi post
* Citiraj (i odgovori)

Re: AZIL

PostPostao/la zengi dana 10/04/2011 08:55

Evo sam maksuz nasao jedan od mojih postova za koje se dosta ljudi slozilo da je konstruktivan a ima ih jos samo neda mi se da trazim.

Uspavanka za palamudu m

palamuda je napisao/la:1. Cober, ova konstatacija da sam levat govori više o tebi nego o meni, Nisam životinja iako imam kičmu, nego čovjek glavom i bradom, ne znam odakle ti ova glupost da je čovjek životinja, al eto ti ako za sebe to tvrdiš onda neka ti bude.
2. Šintori nisu rješili trajno problem jer se taj problem neprestano generiše, ali ga jesu držali u podnošljivim okvirima
3. Nigdje nisam nikad vidio da šintori kolju, nabijaju na kolac, dave, režu pse u šinteraju, a i neka pođe svako od sebe, da radim tamo ne znam što bi takve gluposti radio
3. Ni na ovoj temi, kao ni na 1000 sličnih niko od vas nije ponudio ni jednom rečenicom rješenje problema osim udri ko blesav država kriva, država ovako, država onako.
4. Sva vaša priča se svodi na neku vrstu liječenja raznih frustracija preko psa
5. Opet ponavljam da je pas životinja, a čovjek čovjek
6. znam šta pričam imam poprilično godina i većinu svog života psa,
7. Pas je predivna životinja, ali liječenjem kopleksa i frustracija na njemo on postaje izopačen i jadan, nikad se niste poobunili protiv morbidne manifestacije koja se zove izložba pasa, koja je za mene ravna koridi i mučenju sa bikovima, samo jednom sam odveo psa tamo i nikad više, to je takmičenje iskompleksiranih vlasnika pasa, a ne samih životinja.

Palamuda jarane,
Vidim da nisi los covjek i da imas dobre namjere pa bih zelio samo da razjasnimo neke tvoje tacke u zajednickoj namjeri da rijesimo problem napustenih pasa i generalnog tretmana pasa uopste.

Pod 1, necu komentarisati.

2. Sintori su ga "DRZALI POD KONTROLOM....PROBLEM SE STALNO GENERISE"
Znaci sintori nisu TRAJNO RJESENJE koje mi u rjesenju svakog problemu trazimo i necemo da trosimo milion km na krajnje MORBIDNU i HARAM PRAKSU ubijajuci (po definiciji) COVJEKOVOG NAJBOLJEG PRIJATELJA, koi uz to (vec smo to razjanili) nije ama-bas nista kriv sto je ziv.

3. NISI NIGDJE VIDIO a to neznaci da se to ne desava. Jesi li kad bio u sinteraju i vidio kako to oni ustvari ubijaju te pse? UBISTVO je u prvom redu oduzimanje najdragocjenijeg to jest ZIVOTA i nema takva stvar kao sto je lijepo UBISTVO I ODUZIMANJE ZIVOTA.
PODJI OD SEBE... upravo tako, kako bi bilo da tebe neko FINO UBIJE?
Kad razmisljas o drugima, dobro je poci od sebe ali netreba zaboraviti da to nisi ti, nego neko drugi ko uopste nemora a cesto i nije ni nalik na tebe. Zasto bi ljudi ubijali neduzne ljude na najsuroviji nacin u konc logorima? Kad PODJES OD SEBE, stvarno nema logike a eto vidis, ljudi i to rade. Ovo se odnosi na masu drugih stvari.
U slucaju sintora, razlog je profit i monotonija posla a specijalno ovog koje po difoltu oduzima dusu.
Dali ti mislis da ti ljudi imalo lice na tebe kao samozvanog ljubitelja pasa koi je i protiv izlozbe a komoli sta drugo? Ja ni Mladica nebih uporedio sa tim ljudima a evo ti sam poredis sebe. Kako to?

3.(po drugi put) Nije tacno, mi smo vec ponudili RJESENJE koje je jedino logicno a to je ZAUSTAVITI IZBACIVANJE COVJEKOVOG NAJBOLJEG PRIJATELJA NA ULICU I NJEGOVO UBISTVO O NASEM TROSKU I TO TRAJNO!!!!
Samo se jos nismo posve usaglasili koim omjerom KAZNA vs EDUKACIJA da nastupimo.
Generalno pravilo je to da se i edukativne i kaznene mjere mogu poduzimati iskljucivo protiv pocinioca (kao kod svagog drugog kriminala) a ne protiv zrtvi, u ovom slucaju pasa.
Milion maraka koje godisnje dajemo na ubijanje i haram bi se moglo koristiti na popis i registraciju pasa i tako bi znao tacno ko je pocinio kriminal i mogao kazniti pravog pocinioca svaki put bez greske, u korijenu rijesio problem i
ako su novcane kazne (mada bih ja dodao i zatvorske sa obaveznim radom na zbrinjavanju i njezi napustenih pasa) dobili dodatna sretstva koja bi mogli potrositi na uzgoj radnih i korisnih pasa kao sto su serch & rescue, pastirski psi (mi smo jedini cobani koi ih nemaju i gdje se ovce i cobani BOJE ovcarskog psa, pogledaj na youtube recimo Border coly), terapijske pse itd.
Evo ti trajnog, lijepog, korisnog a nadasve EFIKASNOG rjesenja.

4. Ima i nas koi lijecimo frustracije preko pasa ali vecina nas nije takva i jednostavno se volimo AKTIVNO druziti sa covjekovim NAJBOLJIM PRIJATELJEM i nismo nimalo nastrani mada se kod nas to tako gleda.

5. PAS JE ZIVOTINJA A COVJEK COVJEK
Bioloski gledano si u pravu samo je problem sta to cini covjeka covjekom a zivotinju zivotinjom i dali je u svakom slucaju bilji covjek od zivotinje? Knjige i knjige su napisane na temu sta je to COVJEK a opet se nikako nemozemo dogovoriti sta je to u stvari COVJEK. Jeli bolji Mladic od Fifija? Dali je Mengele u dusi bolji od Reksa? Kako tretirati prve a kako druge? Ja neznam, reci mi...

6. Imam i ja GODINA ali cesto se uhvatim da neznam o cemu pricam.... a mislim da znam. GODINE nisu garancija da si nesto naucio. Procitaj primjer Friesianove NANE. Ja svaki dan srecem stare i glupe ljude koi su i zavrsili skole i zaradili penzije i podigli i djecu i unuke a za njih je cutuk pentijum šestica. Ovaj fenomen ne prestaje da me fascinira! Kako majka mu stara!???
IMAM PSA (vecinu svog zivota) PA ZNAM STA PRICAM. Upse ne garantuje tacnost tvojih tvrdnji i kad bolje razmislis sjetit ces se da si upoznao dosta ljubitelja i imaoca pasa koi blage veze nemaju ni o psima niti o cemu drugom jer jenostavno nemaju kapacitet da nauce. Sto rekli englezi "iskustvo iz prve ruke neznaci da se ekspert".
Citav zivot covjek uci pa opet na kraju skonta da je tek zagrebao povrsinu znanja. Ovo je generalno provilo i odnosi se na sve a ne samo na pse i uvjek ga treba imati u vidu jer kad covjek jednom (po definiciji pogresno) skonta da sve zna, onda prestaje da uci jer vec sve zna pa nema potrebe. Veoma cest i limitirajuci problem kod ljudi a narocito kod nasih ljudi.

7. PAS JE PREDIVNA ZIVOTINJA, tacno tako, zato ga netreba maltretirati na bilo koi nacin mada je IZLOZBA (cak i ako si u pravu, mada nisam siguran jesili ili nisi) puno manje maltretiranje od UBISTVA.
Vjerujem ti na rijec da na izlozbama ima iskompleksiranih vlasnika pasa jer ima iskompleksiranih ljudi uopste pa ih vjerovatno (neovisno o psima i izlozbama) ima i na izlozbama pasa. Popricaj sa nekim za koga mislis da je iskompleksirani vlasnik psa pa ces vidjeti da je on jedna iskompleksirana osoba a da to sto jos ima psa nije u stvari ni bitno. Ipak vjerujem da i tamo (kao i svuda) ima finih ljudi koi vole pse i uzivaju da uzgoje PREMIJERAN PRIMJERAK uz zdrav takmicarski duh a da se ti ljudi ćesto tako ponasaju u svakom drugom segmentu. Znaci generalno pokusavaju da rade DOBRO.
KORIDA ti je moj prijatelju nesto najbolje sto se moze dogoditi jednom biku!!!
Ti bikovi nista nerade nego samo slobodno hodaju po livadama, pare se sa najboljim kravama, jedu najbolju hranu, paze ih ko oci u glavi i tako siti a bjesni jednom godisnje izadju na koridu.
Gledao sam na stotine oficialnih i neoficialnih borbi bikova (PA ZNAM STA PRICAM) i nikad nisam vidio niti jednu iole ozbiljnu povredu nanesenu u tim borbama. Bika niko nemoze natjerati da se bori ako on to nece i kad jednom biku bude dosta te borbe on jednostavno pobjegne jedno 20-50 metara, drugi bik ga malo zaganja i onda stane i buci i kopa zemlju da bi proslavio pobjedu. Gubitnik malo onako bleji u prazno i onda pocne da mirno pase praveci se da se nista nije dogodilo. Ovo je prirodno ponasanje medju govedima da bi se uspostavila hijerarhija i dva bika koja se jednom pobodu, vise se nebodu nego zajedno nastave da pasu jer su ustanovili ko je TATA. Ovo je inace slucaj sa skoro bez iznimke svim drugim vrstama od muha do dinosaurusa pa cak i ljudi tako da ga mozemo smatrati PRIRODNIM.
E sad da vidimo koje su tom biku druge opcije.
Dok je jos mlad i bez ikakovg ljubavnog iskustva bik se UTUCE tako sto se velikim kljestima prekinu dovodi izmedju testisa i penisa i potom mu se TESTISI SASUSE. To se radi da bi se bik SLOMIO i postao vise pokoran. Onda se taj bik koristi za teski rad bez ikakvog zivotnog uzitka da bi se na kraju kad vise nije dobar za teski rad odveo u klaonicu.
Gledao sam stotine bikova na radu i cvrsto sam ubjedjen da bi svaki bik vise volio 100 borbi na koridi nego jedno izvlacenje sume iz nekog potoka i to uz ova nasa brda. Tu recimo bikovi cesto padnu na koljena a vlasnici ih mlave dok ne izvuku taj balvan i to traje satima, danima i mjesecima a korida u prosjeku jedno 5-10 minuta mada bikovi koji nisu raspolozeni za borbu odmah odluce da pobjegnu uz velike provokacije publike upucene vlasniku.
Ima cak ljudi koi bika izvode na koridu iz godine u godinu i svaki put bik zbrise a oni nastave da ga tetose jer su ga zavolili i nadaju se da ce sljedece godine biti bolje. :lol: :lol: Tako ima bikova koi zive bolje vecine ljudi a da pri tome ni prstom ne maknu. Radni bikovi rade citave godine jer ili se vuku drva ili se vuce sjeno ili se ore ili drlja ali se zasigurno negdje pate.
Zato nemoj da pricas protiv koride jer guras bikove u teski rad i patnju ili klaonicu pa ako saznaju za to nadljat ces. :lol: :lol: :lol: :lol:
Eto vidis, ovako na prvi pogled, stvarno izgleda da je ta korida bez-veze i da bi je trebalo zabraniti ali kad razmislis o alternativama shvatis da su to sretni bikovi i da su dobro prosli jer mogli su ih ŽIK.

* Pošalji privatnu poruku
Haettenschweiler

#71 Re: Kako se zastititi sebe i djete od lutalica

Post by Haettenschweiler »

Tema je naravno morala otići na azile i šintore.

Ali evo da se vratim na pitanje. Nabavi KO sprej i nosi ga stalno u nekom lahko pristupačnom džepu (znači ne u torbi/rusaku).
U slučaju opasnosti (režanje/agresivno lajanje) skloni djete iza sebe i poprskaj psa ili pse po njušci i očima.
To bi ih trebalo onesposobiti. Obavezno izpraksaj ciljanje tako da se ne zbuniš prilikom pravog napada.
zengi

#72 Re: Kako se zastititi sebe i djete od lutalica

Post by zengi »

Haettenschweiler wrote:Tema je naravno morala otići na azile i šintore.

Ali evo da se vratim na pitanje. Nabavi KO sprej i nosi ga stalno u nekom lahko pristupačnom džepu (znači ne u torbi/rusaku).
U slučaju opasnosti (režanje/agresivno lajanje) skloni djete iza sebe i poprskaj psa ili pse po njušci i očima.
To bi ih trebalo onesposobiti. Obavezno izpraksaj ciljanje tako da se ne zbuniš prilikom pravog napada.
Vrlo dobro drug i ja to stalno govorim ali ili neko predje na ubijanje i eutanaziju ili se neko javi da kaze sto se ne brinemo o djeci i penzionerima i stalno nas pometu sa teme.
Ja Sam ovaj prosli post prekopirao sa teme AZIL jer me fresian stalno optuzuje da ne govorim nista konstruktivno.

Na kraju krajeva nisu sedmoglave azdahe nego obicne džukele a ako se neko već toliko boji neka onda nosa ovaj tvoj sprej.
Fossil

#73 Re: Kako se zastititi sebe i djete od lutalica

Post by Fossil »

Volim pse al ako se nadjem u slicnoj situaciji izvadicu pistolj... :sad: Sta cu ja da pustim da me ujedaju zbog nesposobnih politicara koji donose glupe zakone...
Cober

#74 Re: Kako se zastititi sebe i djete od lutalica

Post by Cober »

Zengi i Haettenschweiler, pogledajte izvrstan post:
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... =1&t=86446
odnosi se direktno i na rasprave na ovoj temi kao i azilu, razumjećete.. ;-)
Last edited by Cober on 23/04/2011 21:56, edited 1 time in total.
Cober

#75 Re: Kako se zastititi sebe i djete od lutalica

Post by Cober »

Zengi i Haettenschweiler, pogledajte izvrstan post:
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... =1&t=86446
odnosi se direktno i na rasprave na ovoj temi kao i azilu, razumjećete.. ;-)
Locked