gorivo uzrok problema
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- Tranquilizer
#51 Re: gorivo uzrok problema
Ma daj... ne bi valjda bili tolika stoka da kroz tu rupicu ubacuju vodu
...to je vjerovatno rupa za zrak, da se ne bi presipao benzin ili ispadala ova pipa ne znam kako se vec zove... 
-
frngla
#52 Re: gorivo uzrok problema
vjerovatno rupa za zrak tj. granicnik kada se naspe "pun" 
-
goibos
#53 Re: gorivo uzrok problema
mislim da uopšte nije stvar u kvalitetu goriva (jest stvar u kvalitetu goriva ali generalno gledanohurmasica wrote:Imam problema sa svojim auticem.
Naime prije nekoliko dana nasuh 15 litara bezolovnog 95 na energopetrolu, inace tu ne sipam uvijek OMV. I nastade problem. Prvo mi je gorivo smrdilo, a onda je auto poludio. Taj cijeli dan je trzao, motor je brujao kao da je motokultivator. U leru obrtaji su uzasno varirali,a u voznji je auto gubio snagu svako malo.
KUpih neki aditiv po savjetu nekog "muskog svijeta" i malo mi auto bolje proradi. Na jedvite jade potrosih tih 15 litara i nasuh uobicajeno na OMV-u. Auto mi je tada sasvim lijepo pocelo da radi, tj. normalno. Medjutim, sinoc dodje do rezerve i opet ista prica. Naspem opet gorivo na OMV ali se nista znacajno nije popravilo.
IZ auspuha mi ne ide skoro nikakav "dim" nego curi nekakva voda.
Znate li sto bi to moglo biti? Da li mi je to facking gorivo sa EP sjebalo auto?
problem je što voziš na rezervi, od svakog goriva, čak i najčistijeg ostaje mulj na dnu rezervora i zato nikad nemoj dozvoliti da ti gorivo dođe do dna, ni sa OMV ni sa EnERGOPETRolom niti bilo čijim drugim gorivom... nikad na rezervi
i curi ti mulj a ne voda, sjebaćeš motor totalno ako nastaviš voziti na rezervi.. kad taj mulj uđe motor, nema mu spasa
zar vam neke već nije rekao da nikad ne vozite na rezervi a ako baš morate da što prije natočite
- Qler
#54 Re: gorivo uzrok problema
Pa rekla je da su joj svijecice lose, i jos na sve to bregastu mora mijenjati
dobro je pa ide ikako 
-
Ublehas
#55 Re: gorivo uzrok problema
Moje skromno misljenje je da kompletan sistem napajanja gorivom treba ocistiti pa onda vidjeti kako se ponasa i sta dalje. Ti si, kako rece, dugo vozila na rezervi sto je smrt za motor, sam Bog zna koliko se mulja i necistoce tu povuklo ka motoru. Promijeniti filter goriva, ocistiti pumpu, propuhati cijevi pa vidjeti sta se desava, to se moze za male pare uraditi. Ako nebude valjalo i dalje onda dalje traziti problem u sistemu paljenja itd, a naravno trosak je tu, auto nemozes voziti a da nemas troska na njemu i to je tako, kao clan porodice. Voda na auspuhu kod benzinaca je normalna pojava pogotovo u hladnijim danima i nastaje zbog kondenza unutar izduvnog sistema. Gorivo na EP uopste nije lose, nista ni bolje ni losije nije na OMV.
-
emko1234
#56 Re: gorivo uzrok problema
kakvo gorivo..ocrniste firmu dzaba..pa ako sad na energopetrolu nije bolje gorivo nego na omvu..nego ti hurmasice nemas sad nacina da provjeris da ti lik nije nasuo pogresno gorivo..to je prvo..drugo,variranje obrtaja mi baca na mokre kablove..da nije arosa gdje suplja?trece,taj motor je inace problematican..ubuduce gledaj koje ti gorivo sipaju prije nego odes da platis..
- Tranquilizer
#57 Re: gorivo uzrok problema
emko1234 wrote:kakvo gorivo..ocrniste firmu dzaba..pa ako sad na energopetrolu nije bolje gorivo nego na omvu..nego ti hurmasice nemas sad nacina da provjeris da ti lik nije nasuo pogresno gorivo..to je prvo..drugo,variranje obrtaja mi baca na mokre kablove..da nije arosa gdje suplja?trece,taj motor je inace problematican..ubuduce gledaj koje ti gorivo sipaju prije nego odes da platis..
Nemoj ba tako šefe, evo i meni curi ta voda iz auspuha a nije staro auto i u kvaru,
nema šta drugo biti nego do goriva a stalno punim na istom jestu tako da ima nešto u tome
-
emko1234
#58 Re: gorivo uzrok problema
nisam ja rekao da je nemoguce..samo mislim da u njenom slucaju nije do goriva..ipak imate samo jedan zajednicki simptom..zar ne mislis da je to premalo da bi se gorivo okrivilo?
- Tranquilizer
#59 Re: gorivo uzrok problema
Ma iskreno ne znam, zato i pitam ovdje da malo usporedimo mišljenja, mada kada skontaš nije to toliko van pameti, uvjek je najbolje derati ljude po stvarima koje dosta koriste i bez cega ne mogu...hljeb, cigare, benzin, struja...
Osim toga raja se stalno žale na to gorivo, bar kako sam ja upratio ovdje po forumu....
Pa daj zar se ti ne bi zabrinuo kada bi vidio da ti voda curi iz auspuha,
pa ne ide na Hidrogen ili šta vec majku mu
Osim toga raja se stalno žale na to gorivo, bar kako sam ja upratio ovdje po forumu....
Pa daj zar se ti ne bi zabrinuo kada bi vidio da ti voda curi iz auspuha,
pa ne ide na Hidrogen ili šta vec majku mu
- japo
#60 Re: gorivo uzrok problema
Tranquilizer
jes gledo na "how does it work" tj kako katalizator fercera 
- Tranquilizer
#61 Re: gorivo uzrok problema
japo wrote:Tranquilizerjes gledo na "how does it work" tj kako katalizator fercera
Japo legendo nisam gledao ali sam našao na jednom drugom forumu odgovor
Po gradu auto rijetko dostiže radnu temp. i kada ju dostigne uvijek se voze kratke relacije pa voda ne stigne ispariti iz lonca već se zadržava, tj. veća je kondenzacija vode što uzrokuje zadržavanje vode vodu u loncu i samim time prije hrđanje i manju trajnost.
kad topli ispušni plinovi prolaze kroz hladan auspuh, kondenziraju se kapljice vode-ko kad dahneš na hladno staklo. Kod nekih auspuha ta voda bolje izlazi van, kod nekih ne pa brže strunu. Ja imam npr na svom Puntu na zadnjem loncu origigi rupicu na dnu lonca kroz koju izlazi kondenzirana voda
-
emko1234
#62 Re: gorivo uzrok problema
mah ne znam sta da ti kazem..ja ga licno sipam na omvu il na el tariku..i vjeruj da osjetim razliku kad naspem na el tariku..nedavno sam bio u austriji nasuo sam aral ultimate diesel..jest skuplji do 12 feninga po litri al znas sta je to..ko kerozin i obicno gorivo..sad mozes zamislit sta kod nas sipaju..tako da me ne cudi sto ti curi..pretposavljam da je benzinac neki..jbg cinjenica je da kod nas u gorivu ima vode..
-
frngla
#63 Re: gorivo uzrok problema
a isto tako je cinjenica da voda ne izlazi na auspuh zbog vode u gorivu, vec zbog madafaking kondenza 
-
emko1234
#64 Re: gorivo uzrok problema
a ako je sistem zatvoren,kako se stvara kondenz?
- 1946
- Location: Sreća i ljubav, ponos i nada, ime mog kluba ime mog grada
#65 Re: gorivo uzrok problema
Pa nije hermetički zatvorenemko1234 wrote:a ako je sistem zatvoren,kako se stvara kondenz?
- kreso_atac
#66 Re: gorivo uzrok problema
Svaki benzinac mora izbacivati vodenu paru i vodu na auspuh, neki manje neki više, ovisno o veličini motora. Ne znam čemu tolika priča oko kondenzacije, kao da nikada niste pratili benzinski motor.
-
emko1234
#67 Re: gorivo uzrok problema
pa kako nije,dobro nije bukvalno..ako na jednoj strani imas zrak i benzin..logicno je da nusprodukt ne moze bit voda..1946 wrote:Pa nije hermetički zatvorenemko1234 wrote:a ako je sistem zatvoren,kako se stvara kondenz?
- 1946
- Location: Sreća i ljubav, ponos i nada, ime mog kluba ime mog grada
#68 Re: gorivo uzrok problema
Ali ne nastaje ta voda tu kao produkt sagorijevanja benzina i zraka, već je to vlaga iz zraka koja se kondenzuje zbog temperatureemko1234 wrote:pa kako nije,dobro nije bukvalno..ako na jednoj strani imas zrak i benzin..logicno je da nusprodukt ne moze bit voda..1946 wrote:Pa nije hermetički zatvorenemko1234 wrote:a ako je sistem zatvoren,kako se stvara kondenz?
@dr.mr.fr. jeep kreso
- kreso_atac
#69 Re: gorivo uzrok problema
Na jednoj strani imaš zrak i benzin, na drugoj strani nakon što to sagori imaš ugljen monoksid i još kakve sve gasove, koji kad se pomiješaju sa zrakom uz veliku razliku u temperaturi, između ostalog nastaje i voda.
- starii
#70 Re: gorivo uzrok problema
imao taj problem na fabiji 1.2, trza auto ostane bez gasa promjeni zvuk, helem odem serviseru i vidi otisla svijecica i bombina, promjenim al auto opet malo trza,helem na kraju mi rekoše da je il do benzina il do neke benzinske pumpe u motoru koja izbacuje benzine..promjenio sam pumpu i sad sipam na INI pa je malo manje ali opet nekad zna da trza...
-
emko1234
#71 Re: gorivo uzrok problema
to je onaj htp..zlo od motora..imali smo u firmi jednu prije jedno 5 godina..radi ko traktor..nista ne ide a hoce popit..nismo imali nikakvih vecih problema al je zamjenjena..
- newklear
#72 Re: gorivo uzrok problema
Dobra tema - na jedan problem hurmašice deset rješenja koji skoro pa nemaju veze jedan sa drugim...
Bit će na kraju da joj je šiber bio otvoren pa je zato auto trzalo... (nigdje veze)
Bit će na kraju da joj je šiber bio otvoren pa je zato auto trzalo... (nigdje veze)
- respo
#73 Re: gorivo uzrok problema
jeste skontali sta je vidim i do bregaste ste dosli
sve su prilike da je lambda sensor a to je najvise zbog prljavog goriva ne znaci da je samo voda u benzinu bila
jednostavno prljava
sve su prilike da je lambda sensor a to je najvise zbog prljavog goriva ne znaci da je samo voda u benzinu bila
jednostavno prljava
-
emko1234
#74 Re: gorivo uzrok problema
joj respo ne seri..morao si se ti javit..i pocni koristit znakove interpunkcije

- respo
#75 Re: gorivo uzrok problema
pa morao sam se javiti kad vi bubate od bregaste preko ne znam ni ja cega dobro ovaj iznad mene rece na kraju ce biti da je do toga sto nije siber zatvorila
a sve sto je opisala vodi da joj lambda sonda nije uredu
sto se tice znakova interpunkcije necu komentarisati ako ti smeta ne citaj
ps. a ti kao veliki strucnjak govoris ko ce se javiti ko ne? smijesno
a sve sto je opisala vodi da joj lambda sonda nije uredu
sto se tice znakova interpunkcije necu komentarisati ako ti smeta ne citaj
ps. a ti kao veliki strucnjak govoris ko ce se javiti ko ne? smijesno
Last edited by respo on 24/03/2011 20:51, edited 1 time in total.